29. 3. 2019

FEBIOFEST 2019

FEBIOFEST 2019

Víťazom súťažnej sekcie Nová Európa filmového festivalu Febiofest sa včera stal slovenský film Ostrým nožom. Ocenenie Kristián za celoživotný prínos kinematografii získal Oscara režiséri Jiří Menzel a Bille August. Počas 26. ročníka festivalu bolo uvedené 156 filmov.
Film Ostrým nožom režiséra Teodora Kuhna rozpráva príbeh otca, ktorému partia neonacistov zavraždí syna a on sa rozhodne vziať spravodlivosť do svojich rúk. "Cenu beriem ako záväzok, aby som sa ďalej snažil v úlohe režiséra," povedal Kuhn, ktorý si odniesol výhru 5000 eur (zhruba 129.000 korún). Na portáli ČSFD získal film od divákov 72 percent.
Cenu za Menzela, ktorý sa od konca roka 2017 potýka s vážnymi zdravotnými problémami, prevzala jeho manželka Olga Menzelová. "Jirka moc zdravie a verí, že vás bude môcť čoskoro pozdraviť osobne," poďakovala menom režiséra.

Ocenený dánsky režisér August, ktorý nakrútil napríklad film Bedári v hlavnej úlohe s Liamom Neesonom, poslal Menzelovi pozdravy. "Český film mi bol vždy veľmi drahý. Keď som bol mladý, inšpirovali ma páni Jiří Menzel a Miloš Forman, vďaka ktorým ma napadlo stať sa režisérom. Vždy ma u českého filmu fascinoval humor a humanizmus a stále sa k filmom týchto dvoch mužov vraciam, "povedal August.

Za celoživotný prínos kinematografii ocenil Febiofest tiež herečku Jiřinu Bohdalovú, amerického herca Petra Fondu, riaditeľa distribučnej spoločnosti Bontonfilm Martina Palana a dabéra Zdeňka Mahdala.

Cenu Amnesty International Febiofest Award za film zaoberajúce sa ľudskoprávnou tematikou získal srbský režisér Ognjen Glavonić za snímku Náklad. Jeho režijný debut rozpráva o vodičovi dodávky Vladovi, ktorý vezie tajomný náklad z Kosova do Belehradu počas leteckého útoku NATO.

Po odovzdaní cien videli diváci životopisný film Stan a Ollie režiséra Jon S. Bairda o komediálnej dvojici Stan Laurel a Oliver Hardy. Film natočený v minulom roku je zameraný na poslednú fázu spolupráce a priateľstva Laurela a Hardyho. Hlavné úlohy stvárnili Steve Coogan a John C. Reilly.

Copyright © ČTK 2019