30. 3. 2019

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Z väzenia v Egypte v piatok prepustili jedného z najznámejších prodemokratických aktivistov, ktorý bol odsúdený na päť rokov väzenia za podnecovanie a účasť na nepokojoch, čo krajinu zachvátili po protestoch arabskej jari v roku 2011. Informovala o tom v piatok agentúra AP.
Aktivista a bloger Aláa Abdal Fattáh sa stal známym práve počas týchto demonštrácií a protivládnych protestov, ktoré napokon viedli k zosadeniu dlhoročného prezidenta Husního Mubaraka.
Zadržaný bol o tri roky neskôr, v čase, keď vtedajšie vedenie krajiny zaviedlo radikálne zákony zakazujúce verejné zhromaždenia a nepovolené demonštrácie, čo sa vo všeobecnosti považovalo za dôkaz toho, že Egypt sa po Mubarakovom zosadení opäť vracia k autoritárskemu spôsobu vládnutia.
Pred svojím odsúdením a nástupom na výkon trestu bol Abdal Fattáh viackrát zadržaný za účasť na protivládnych zhromaždeniach.
Na päť rokov väzenia bol odsúdený za účasť na pokojnom proteste v roku 2013, ktorého účastníci kritizovali zosadenie demokraticky zvoleného, ale kontroverzného islamistického prezidenta Muhammada Mursího, ako aj zavádzanie praxe, keď vojenské súdy rozhodovali vo veciach obvinených civilistov - zväčša práve účastníkov protivládnych manifestácií.
Po spomínanom proteste bezpečnostné zložky urobili v dome Abdala Fattáha raziu, pričom jeho manželku zbili a zhabali jeho počítače. Samotný aktivista v čase razie nebol doma, ale neskôr sa sám prihlásil na polícii. "Neodmietam obvinenie. Je pre mňa cťou niesť zodpovednosť za pochody ľudí proti legalizácii návratu" vládnutia v štýle Mubaraka, napísal Abdal Fattáh svojho času vo vyhlásení.
Abdal Fattáh na svojom internetovom blogu roky bojoval proti režimu bývalého prezidenta Husního Mubaraka. Od pádu Mubarakovho režimu sa terčom jeho kritiky stala každá nová egyptská vláda.

Copyright © TASR 2019



Rusko sa pri regulácii internetu nevydá čínsku cestou, vyhlásil dnes v Moskve premiér Dmitrij Medvedev. V Číne regulácia často nepriniesla očakávané výsledky a Rusko tohto príkladu nebude nasledovať, uviedol predseda ruskej vlády v komentári k novému zákonu o "ochrane" ruského internetu, ktorý vyvoláva sťažnosti kritikov.
Ruská Štátna duma prijala zatiaľ v prvom čítaní zákon o administratívnych a technických opatreniach, ktoré majú "chrániť spoľahlivú prevádzku internetu" v Rusku. Podstatou zákona je vytvorenie autonómnej komunikačné štruktúry odolné voči vonkajším zásahom, ktorej prevádzka by bol pod kontrolou ruských úradov. Zákon kritizuje rad internetových expertov a liberálnych politikov, ktorí sa obávajú cenzúrne zásahov obdobných kontrole internetu v Číne.
"U nás samozrejme nebude taká regulácia ako v Číne," povedal dnes Medvedev, podľa médií horlivý používateľ internetu a mobilných sietí. "V Číne regulácie často viedla k výsledkom, ktoré pôvodne neboli jej cieľom. Tým skôr o nič také neusilujeme," citovala premiéra agentúra Interfax.
Ruský zákon je pred druhým čítaním v pripomienkovom konaní ministerstiev a v najbližšej dobe sa má do Štátnej dumy vrátiť. Dôležité slovo pri konečnej úprave bude mať kontrarozviedka FSB, napísal Interfax.
Ruský premiér tiež komentoval nový zákon o ochrane internete pred klamlivými správami, ktorý pred desiatimi dňami podpísal prezident Vladimir Putin. Zákon trestá aj "ohováranie" štátnych symbolov, ruskej spoločnosti a mocenských orgánov a umožňuje blokovanie internetových zdrojov, ktoré takéto informácie šíria. O tom, ktoré informácie budú považované za vymyslené, rozhodnú cenzúrne úradníci.
Medvedev upozornil, že pri uplatňovaní zákona treba "oddeliť zrno od pliev". Je podľa neho neprípustné trestať chyby médií, postihu musia byť vystavené hlavne vedome lživé informácie šírené z anonymných zdrojov. Premiér nesúhlasí s názorom, že zákon nemôže sa lživými správami bojovať. "Môžeme to aspoň skúsiť," poznamenal.

Copyright © ČTK 2019