28. 3. 2019

Seriály budú mať vlastný festival s názvom Pilot

Seriály budú mať vlastný 

festival s názvom Pilot


Nový festival Pilot, ktorý sa uskutoční v Trnave 29. a 30. marca, sa bude venovať seriálom. Stane sa prvým audiovizuálnym podujatím tohto druhu na Slovensku, divákom chce pomôcť zorientovať sa vo svetovej seriálovej tvorbe a zároveň chce byť priestorom aj slovenským tvorcom.
Prvý ročník sa bude konať v centre Trnavy, v priestoroch kultúrneho centra Malý Berlín. Pre návštevníkov bude pripravená prehliadka seriálovej tvorby, ktorá poukáže na trendy a fenomény v európskej, ale aj svetovej produkcii.
"V súčasnosti sa seriály tešia veľkému diváckemu záujmu. Nejde však len o rôzne internetové platformy s vlastným obsahom, ako sú napríklad Netflix a HBO. Zvyšuje sa aj produkcia lokálnych seriálov, čo je fenomén badateľný aj na Slovensku. Mali sme však pocit, že seriál, najmä ten slovenský, je u nás prehliadaný, a preto sme sa rozhodli založiť festival Pilot," opísala vznik festivalu jeho zakladateľka Ivana Sujová. Podujatie organizuje o. z. Metaforum spoločne s o. z. Publikum.sk.
V rámci festivalu sa okrem slovenských seriálov budú premietať aj ukážky seriálov z produkcie HBO či Českej televízie. Súčasťou dvojdňového podujatia budú rôzne prednášky a aj reflexia slovenskej seriálovej tvorby pod záštitou autorskej spoločnosti LITA. Výsledkom bude zhodnotenie slovenskej seriálovej tvorby za predchádzajúci rok a podpora profesionálov a autorov v seriálovej produkcii. Zároveň bude udelená i cena odbornej kritiky za výnimočný slovenský seriálový počin uplynulého roka.

Copyright © TASR 2018