8. 4. 2017

Andrej Danko Nehral by som sa na verejnoprávnosť, hlásim sa k štátnej televízii

Andrej Danko 
Nehral by som sa na verejnoprávnosť, hlásim sa k štátnej televízii


Predseda SNS Andrej Danko sa hlási k tomu, aby z verejnoprávneho RTVS bola opäť štátna inštitúcia. Povedal to na dnešnej tlačovej konferencii po slávnostnom sneme svojej strany.
"Netajím sa tým, že niektoré veci sa budem snažiť nastavovať ako nový politický program. Budete z mojich úst počuť vety, že radšej by som sa tu nehral na verejnoprávnosť RTVS, ale zrušil všetky koncesie a hlásim sa k štátnej televízii," povedal.
Podľa svojich slov to však nerobí preto, aby urážal každého, kto doteraz prispel k rozvoju televízie a rozhlasu. "Ale preto, že ak má niekto za niečo zodpovednosť, musí sa k nej aj hlásiť. Myslím si, že niektoré úlohy, ktoré majú plniť verejnoprávne médiá, sa nedajú napĺňať pod rúškom rôznych rád," uzavrel.

Copyright TASR ©2017

Zomrel Tim Pigott-Smith

Zomrel Tim Pigott-Smith

Vo veku 70 rokov včera ráno skonal anglický herec a spisovateľ Tim Pigott-Smith, ktorý bol známy predovšetkým zo seriálu Perla v korune (1984). O jeho úmrtí informoval hercov agent John Grant, ktorý však neuviedol príčinu smrti.
Timothy Peter Pigott-Smith na narodil 13. mája 1946 v meste Rugby a herectvo vyštudoval na Bristol Old Vic Theatre School. Účinkoval v divadle, filme, televízii aj rozhlase, pričom známym sa stal vďaka seriálu Perla v korune, v ktorom stvárnil Ronalda Merricka a za svoj výkon získal cenu BAFTA. Okrem toho si zahral aj v seriáloch ako The Chief (1990 - 1995), Zvláštne oddelenie (1999 - 2003) či Panstvo Downton (2010 - 2015) a v snímkach Súboj titanov (1981), Súmrak dňa (1993), Gangy New Yorku (2002), Bloody Sunday (2002), Alexander Veľký (2004), V ako vendeta (2005), Quantum of Solace (2008) alebo Jupiter na vzostupe (2015). Za stvárnenie britského princa Charlesa v divadelnom predstavení King Charles III ho nominovali na Cenu Laurencea Oliviera aj cenu Tony. Tento rok dostal od britskej kráľovnej Alžbety II. titul dôstojník Radu britského impéria (OBE).

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLNKO V SIETI 2017

SLNKO V SIETI 2017



Slovenská filmová a televízna akadémia (SFTA) vyhlásila dnes večer po siedmykrát laureátov národnej filmovej ceny Slnko v sieti. Slávnostný večer sa niesol v znamení filmov Masaryk a Učiteľka. Masaryk získal osem, Učiteľka štyri ocenenia.
Masaryk režiséra Juliusa Ševčíka získal cenu za najlepší herecký výkon v hlavnej aj vedľajšej úlohe pre Karola Rodena v postave Masaryka a Oldřicha Kaisera v postave Eduarda Beneša, za najlepšiu kameru Martina Štrbu, za najlepší filmový strih získal cenu Marek Opatrný, za najlepší filmový zvuk dvojica Viktor Ekrt a Pavel Rejholec, v kategórii najlepší architekt–scénograf bol ocenený Milan Býček, za najlepšie kostýmy Katarína Štrbová-Bieliková a za najlepšie masky Lukáš Král.
Učiteľka režiséra Jana Hřebejka získala cenu za najlepšiu réžiu, najlepší ženský herecký výkon v podaní Zuzany Mauréry, za najlepší scenár Petr Jarchovský a za najlepšiu filmovú hudbu Michal Novinsky.
V ďalších kategóriách získala ocenenie najlepší dokumentárny film snímka Para nad riekou dvojice režisérov Roberta Kirchhoffa a Filipa Remunda, najlepšia filmová réžia patrí dvojici Tomáš Weinreb a Petr Kazda za film Ja, Olga Hepnarová, cenu za najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe si prevzala Zuzana Kronerová za postavu pani Mariky vo filme Červený kapitán, v kategórii filmový zvuk udelila akadémia dve ocenenia, to druhé za zvuk v dokumente režiséra Mira Rema Richard Müller: Nespoznaný získal Lukáš Kasprzyk.
Ocenenie Slnko v sieti za výnimočný prínos slovenskej kinematografii udelila SFTA dramaturgovi, scenáristovi, režisérovi, publicistovi a pedagógovi Rudolfovi Urcovi. Divácku cenu Slnko v sieti získal v on-line hlasovaní film Učiteľka.
V siedmom ročníku oceňovaní Slnko v sieti sa sošky udeľovali celkovo v 15 kategóriách. Sú nimi najlepší hraný a dokumentárny film, najlepšia filmová réžia, najlepší ženský a mužský herecký výkon v hlavnej a vedľajšej úlohe, filmový scenár, kameramanský výkon, strih, zvuk, filmová hudba, najlepší filmový architekt–scénograf a najlepšie kostýmy a najlepšie masky.
Členovia SFTA vyberali spomedzi 20 prihlásených snímok, nominácie si rozdelilo desať titulov. Najviac nominácií, trinásť, získala koprodukčná slovensko-česká dráma Učiteľka režiséra Jana Hřebejka, o jednu nomináciu menej mala životopisná snímka Masaryk režiséra Júliusa Ševčíka, päť nominácii mal film Ja, Olga Hepnarová dvojice režisérov Tomáš Weinreb a Petr Kazda, ktorý vznikol v koprodukcii štyroch krajín.
Slovenská filmová a televízna akadémia je verejnoprospešná záujmová organizácia, ktorá združuje významné osobnosti slovenskej audiovizuálnej kultúry. Vznikla v septembri 1997, jej cieľom je aktívne napomáhať rozvoju duchovných hodnôt, podieľať sa na vytváraní systémového prostredia pre stabilizáciu slovenskej audiovizuálnej scény, podporovať rôznorodé kultúrne aktivity spojené s filmom a zaštítiť prezentáciu slovenskej audiovizuálnej kultúry doma i v zahraničí.
História Národnej filmovej ceny Slnko v sieti sa začala v roku 2004 udelením historicky prvej ceny za celoživotný prínos slovenskej kinematografii režisérovi Jurajovi Herzovi. Prvé slávnostné udeľovanie národných filmových cien Slnko v sieti sa uskutočnilo 8. decembra 2006 a Slovenská filmová a televízna akadémia nimi ocenila filmovú tvorbu z obdobia rokov 2004–2005. Cenu najlepší film získala snímka Slnečný štát režiséra Martina Šulíka.

Prehľad víťazov a víťaziek cien Slnko v sieti 2017:

Najlepší hraný film: Učiteľka - réžia: Jan Hřebejk, producenti: Zuzana Mistríková, Ľubica Orechovská, Ondřej Zíma, Jan Prušinovský
Najlepší dokumentárny film: Para nad riekou - réžia: Robert Kirchhoff, Filip Remunda, producenti: Robert Kirchhoff, Filip Remunda, Vít Klusák, Kamila Zlatoušková
Najlepšia filmová réžia: Tomáš Weinreb, Petr Kazda - Ja, Olga Hepnarová
Najlepší filmový scenár: Petr Jarchovský - Učiteľka
Najlepší kameramanský výkon: Martin Štrba - Masaryk
Najlepší filmový strih: Marek Opatrný - Masaryk
Najlepší filmový zvuk: Viktor Ekrt, Pavel Rejholec - Masaryk a Lukáš Kasprzyk - Richard Müller: Nespoznaný
Najlepšia filmová hudba: Michal Novinski - Učiteľka
Najlepší architekt - scénograf: Milan Býček - Masaryk
Najlepšie kostýmy: Katarína Štrbová Bieliková - Masaryk
Najlepšie masky: Lukáš Král - Masaryk
Najlepší ženský herecký výkon v hlavnej úlohe: Zuzana Mauréry za úlohu Márie Drazdechovej vo filme Učiteľka
Najlepší ženský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Zuzana Kronerová za úlohu pani Mariky vo filme Červený kapitán
Najlepší mužský herecký výkon v hlavnej úlohe: Karel Roden za úlohu Jana Masaryka vo filme Masaryk
Najlepší mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe: Oldřich Kaiser za úlohu Edvarda Beneša vo filme Masaryk
Divácka cena: Učiteľka (réžia Jan Hřebejk)
Cenu za výnimočný prínos slovenskej kinematografii: Rudolf Urc

Copyright TASR ©2017

TO JE TV!

TO JE TV!

7. 4. 2017

Zomrel Don Rickles

Zomrel Don Rickles

Americký komik a herec Don Rickles zomrel vo štvrtok vo veku 90 rokov na zlyhanie obličiek. Pre médiá to potvrdil jeho hovorca. Rodák z New Yorku vystupoval ako stand-up komik a často sa objavoval v nočných televíznych show či na inauguráciách amerických prezidentov. Jeho štýl sa vyznačoval prvkami zosmiešňovania, pričom neváhal zosmiešniť napríklad Franka Sinatru, Ronalda Reagana či Boba Hopea. "Nemôžem potešiť celý svet. Keď robíte komediálnu show, nie všetci si myslia, že ste vtipný. Ale v mojom prípade som získal rešpekt za to, že v mojom veku tú prácu stále robím," vyjadril sa komik v roku 2012.
Okrem stand-upov sa objavil aj vo viacerých filmoch. Debutoval vo vojnovej dráme Plávaj ticho, plávaj hlboko (1958) v hlavnej úlohe s Clarkom Gableom. Neskôr sa predstavil po boku Clinta Eastwooda vo vojnovej komédii Kellyho hrdinovia (1970) a v roku 1995 sa objavil v snímke Martina Scorseseho Kasíno po boku Roberta de Nira. V pôvodnom znení prepožičal hlas pánovi Krumplihlavovi v sérii Toy Story (1995, 1999, 2010). Od roku 2000 má hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy. V roku 2008 získal cenu Primetime Emmy za účinkovanie v dokumente Mr. Warmth: The Don Rickles Project.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

V. Mika oznámil zamestnancom kandidatúru na generálneho riaditeľa RTVS

V. Mika oznámil zamestnancom kandidatúru na 
generálneho riaditeľa RTVS

Václav Mika sa bude zrejme opäť uchádzať o post generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Kandidatúru oznámil najprv zamestnancom verejnoprávnej televízie. Ako prvý o tom informoval portál O médiách, informáciu TASR potvrdil ďalší nemenovaný zdroj. Mika by mal svoje rozhodnutie oficiálne oznámiť dnes.
Mika sa tak pravdepodobne stane prvým kandidátom na post generálneho riaditeľa RTVS. Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá dnes zverejnil výzvu na prihlasovanie kandidátov.
Manažment RTVS sa rozhodol pripraviť komplexné materiály zo všetkých oblastí a činností inštitúcie, oznámila manažérka marketingu a komunikácie s verejnosťou Dominika Šulková. Dôvodom je vytvorenie rovnosti šancí pre všetkých kandidátov.
„Poskytne ich všetkým kandidátom na post generálneho riaditeľa RTVS. Manažment o tomto kroku pred niekoľkými mesiacmi rozhodol historicky prvýkrát preto, aby mali kandidáti rovnaký prístup k rozhodujúcim informáciám, ale aj stratégiám, ktoré RTVS vo svojej činnosti realizuje alebo sú súčasťou dlhodobých plánov,“ uviedla Šulková. V RTVS veria, že tieto podklady umožnia prípravu profesionálnych a hodnotných projektov riadenia a rozvoja RTVS.
Voľba nového generálneho riaditeľa RTVS sa v pléne Národnej rady SR uskutoční 22. júna. Termín na doručenie prihlášok kandidátov je 10. mája, o deň neskôr sa budú za prítomnosti členov výboru otvárať. Verejné vypočutie kandidátov je naplánované na 30. mája.

Copyright © TASR 2017

Vyhlásenie RTVS k voľbe generálneho riaditeľa RTVS

Vyhlásenie RTVS k voľbe 
 
generálneho riaditeľa RTVS

Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá dnes zverejnil výzvu na prihlasovanie kandidátov na generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska podľa § 17 zákona č. 532/2010 Z. z. o Rozhlase a televízii Slovenska a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov.

V záujme vytvorenia rovnosti šancí pre všetkých kandidátov sa manažment RTVS rozhodol pripraviť komplexné materiály zo všetkých oblastí a činností RTVS. Poskytne ich všetkým kandidátom na post generálneho riaditeľa RTVS. Manažment o tomto kroku pred niekoľkými mesiacmi rozhodol historicky prvýkrát preto, aby mali kandidáti rovnaký prístup k rozhodujúcim informáciám, ale aj stratégiám, ktoré RTVS vo svojej činnosti realizuje alebo sú súčasťou dlhodobých plánov. Veríme, že tieto podklady umožnia prípravu profesionálnych a hodnotných projektov riadenia a rozvoja RTVS.

RTVS poskytne kandidátom na šéfa rádiotelevízie potrebné informácie

RTVS poskytne kandidátom na šéfa 

rádiotelevízie potrebné informácie

V záujme vytvorenia rovnosti šancí pre všetkých kandidátov na post generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) sa manažment RTVS rozhodol pripraviť komplexné materiály zo všetkých oblastí a činností RTVS. Poskytne ich všetkým kandidátom na post generálneho riaditeľa RTVS, uvádza sa to vo vyhlásení RTVS k voľbe generálneho riaditeľa RTVS, o ktorom agentúru SITA informovala hovorkyňa RTVS Dominika Šulková. „Manažment o tomto kroku pred niekoľkými mesiacmi rozhodol historicky prvýkrát preto, aby mali kandidáti rovnaký prístup k rozhodujúcim informáciám, ale aj stratégiám, ktoré RTVS vo svojej činnosti realizuje alebo sú súčasťou dlhodobých plánov.“ Ako dodáva RTVS, veria, že tieto podklady umožnia prípravu profesionálnych a hodnotných projektov riadenia a rozvoja RTVS.
RTVS reaguje na fakt, že Výbor Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) pre kultúru a médiá dnes zverejnil výzvu na prihlasovanie kandidátov na generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska podľa zákona o RTVS. Výzva je v plnom znení dostupná na webstránkach NR SR a na webe RTVS.
Záujemcovia o post šéfa verejnoprávnej rádiotelevízie musia prihlášku do voľby spolu s potrebnými prílohami doručiť na adresu: Národná rada Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá, Nám. A. Dubčeka 1, 812 80 Bratislava v uzatvorenej obálke označenej heslom „Voľba generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska“ do 10. mája najneskôr do 16:00 do podateľne NR SR. Prihlášky doručené po uvedenom termíne sa nezaradia do voľby.
Kandidát na funkciu generálneho riaditeľa RTVS nesmie byť členom Rady RTVS, musí byť spôsobilý na právne úkony v plnom rozsahu a bezúhonný, taktiež má mať vysokoškolské vzdelanie druhého stupňa a najmenej päťročnú odbornú prax v oblasti riadenia. K prihláške do voľby musia kandidáti priložiť projekt riadenia a rozvoja RTVS v rozsahu najmenej 20 a najviac 50 strán v tlačenej aj elektronickej podobe. Ďalej musia dodať aj výpis z registra trestov nie starší ako tri mesiace, štruktúrovaný životopis a doklad o ukončení vysokoškolského vzdelania druhého stupňa. Potrebné je priložiť aj čestné vyhlásenia: o spôsobilosti na právne úkony v plnom rozsahu, o splnení podmienky odbornej praxe v oblasti riadenia s uvedením osoby, u ktorej túto prax kandidát vykonával a tiež o splnení požiadavky, že kandidát nevykonáva činnosti alebo funkcie nezlučiteľné s funkciou generálneho riaditeľa RTVS alebo čestné vyhlásenie, že to splní do 30 dní od zvolenia.
Po prihlásení kandidátov do voľby šéfa RTVS pokračuje proces výberového konania v mediálnom výbore, v ktorom 11. mája za prítomnosti členov výboru otvoria obálky s prihláškami a oboznámia sa s kandidátmi. Kandidátom pošlú sedem dní pred verejným vypočutím, teda do 23. mája pozvánku, aby mali dosť času pripraviť sa. Súčasne sa členovia výboru začnú oboznamovať s projektmi uchádzačov. Voľbe v parlamentnom pléne predchádza 30. mája verejné vypočutie kandidátov na šéfa RTVS, ktoré bude rovnako ako v predošlej voľbe v historickej budove Národnej rady SR. Vypočutie sa bude vysielať online na webstránke národnej rady. Do dvoch pracovných dní (do 1. júna) od verejného vypočutia posledného kandidáta predloží výbor národnej rade návrh na voľbu generálneho riaditeľa RTVS so svojím stanoviskom. Národná rada by mala nového generálneho riaditeľa RTVS voliť už 22. júna a prípadná opakovaná voľba by bola 29. júna. Súčasnému šéfovi verejnoprávnej rádiotelevízie Václavovi Mikovi vyprší funkčné obdobie 1. augusta.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zverejnili výzvu na prihlasovanie kandidátov na šéfa RTVS

Zverejnili výzvu na prihlasovanie 

kandidátov na šéfa RTVS

Výbor Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá zverejnil dnes výzvu na prihlasovanie kandidátov na generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Mediálny výbor výzvu zverejnil podľa zákona o RTVS a v súlade so svojím uznesením z 29. marca, ktorým schválil výzvu na prihlasovanie kandidátov a pravidlá verejného vypočutia kandidátov na funkciu generálneho riaditeľa RTVS. Záujemcovia o post šéfa verejnoprávnej rádiotelevízie musia prihlášku do voľby spolu s potrebnými prílohami doručiť na adresu: Národná rada Slovenskej republiky, Výbor Národnej rady Slovenskej republiky pre kultúru a médiá, Nám. A. Dubčeka 1, 812 80 Bratislava v uzatvorenej obálke označenej heslom „Voľba generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska“ do 10. mája najneskôr do 16:00 do podateľne NR SR. Prihlášky doručené po uvedenom termíne sa nezaradia do voľby. Podmienky, ktoré musí spĺňať kandidát na funkciu generálneho riaditeľa RTVS, obsahuje výzva, v plnom znení ju možno nájsť napríklad na webstránke RTVS - http://www.rtvs.org/uvod.
Po prihlásení kandidátov do voľby šéfa RTVS pokračuje proces výberového konania v mediálnom výbore, v ktorom 11. mája za prítomnosti členov výboru otvoria obálky s prihláškami a oboznámia sa s kandidátmi. Kandidátom pošlú sedem dní pred verejným vypočutím, teda do 23. mája, pozvánku, aby mali dosť času sa pripraviť. Súčasne sa členovia výboru začnú oboznamovať s projektmi uchádzačov. Voľbe v parlamentnom pléne predchádza 30. mája verejné vypočutie kandidátov na šéfa RTVS, ktoré bude rovnako ako v predošlej voľbe v historickej budove Národnej rady SR. Vypočutie sa bude vysielať online na webstránke národnej rady. Do dvoch pracovných dní (do 1. júna) od verejného vypočutia posledného kandidáta predloží výbor národnej rade návrh na voľbu generálneho riaditeľa RTVS so svojím stanoviskom. Národná rada by mala nového generálneho riaditeľa RTVS voliť 22. júna a prípadná opakovaná voľba by bola 29. júna. Súčasnému šéfovi verejnoprávnej rádiotelevízie vyprší funkčné obdobie 1. augusta.
Médiá najčastejšie ako možných kandidátov na šéfa RTVS spomínajú súčasného generálneho riaditeľa RTVS a zároveň bývalého generálneho riaditeľa TV Markíza a exšéfa Rádia Expres Václava Miku a generálneho riaditeľa Tlačovej agentúry SR a exšéfa Slovenského rozhlasu Jaroslava Rezníka. Svoju možnú kandidatúru nevylúčila ani bývalá generálna riaditeľka TV Markíza Zuzana Ťapáková, ktorá sa v súčasnosti zaoberá PR a spolupracuje aj s ministerstvom zahraničných vecí.
Ešte pred zverejnením výzvy na prihlasovanie kandidátov sa očakávaná voľba generálneho riaditeľa RTVS stala témou viacerých politických vyhlásení. Premiér a predseda Smer-SD Robert Fico v utorok 4. apríla na HNClube, že vedenie RTVS nezvládlo úlohu zaistiť verejnoprávnosť. „Považujem spravodajstvo RTVS za opozične ladené. Musí dôjsť k výmene na čele RTVS,“ povedal Fico.
Minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), pod rezort ktorého médiá patria, nemá chuť o tejto téme polemizovať s premiérom cez médiá. Upozornil, že šéfa RTVS volia poslanci v tajnej voľbe a prácu verejnoprávneho média hodnotí Rada RTVS. Ako ďalej povedal novinárom 5. apríla po rokovaní vlády, vo vedení RTVS si vie predstaviť odborníka. Na otázku, či vyjadrenia premiéra môžu ovplyvniť júnovú voľbu šéfa RTVS v národnej rade, uviedol, že „to záleží na poslancoch, ako sa nechajú ovplyvniť, tí volia v tajnej voľbe. Je samozrejmé, že predseda politickej strany určite môže nejakým spôsobom hovoriť so svojimi poslancami, niečo im odporúčať a myslím si, že nejaké rozhovory, ktoré sú na túto tému v rámci poslaneckého klubu, sú ďaleko účinnejšie ako nejaké vyjadrenia cez médiá.“
Vyjadrenie Roberta Fica na adresu RTVS kritizovali 5. apríla poslanci opozície z OĽaNO a SaS. Poslanec NR SR za OĽaNO Jozef Viskupič, ktorý je aj podpredsedom Výboru NR SR pre kultúru a médiá, vyzval Roberta Fica, aby dal ruky preč od RTVS a aby zabezpečil objektivitu výberu nového generálneho riaditeľa RTVS. Gábor Grendel z OĽaNO zas upozornil, že RTVS nemá patriť koalícii ani opozícii, má patriť občanom. Za totálny nezmysel označila premiérove slová o tom, že RTVS je opozične ladená strana Sloboda a Solidarita. „Najlepším dôkazom je, že aj my v SaS sme podali niekoľko sťažností tam, kde sa to má, teda na Radu RTVS,“ uviedol podpredseda SaS Ľubomír Galko.
K voľbe šéfa RTVS sa Robert Fico vrátil vo štvrtok 6. apríla počas parlamentnej Hodiny otázok. RTVS by si podľa neho mala vážiť verejnoprávnosť, a nie sledovanosť. „Smer sa má právo rozhodnúť,“ povedal.
RTVS v reakcii na vyjadrenia politikov uviedol, že sa odmieta nechať vtiahnuť do politického súboja a plní si všetky zákonné povinnosti verejnoprávneho vysielateľa. RTVS zároveň zdôrazňuje, "že inštitúcii ako aj jej spravodajstvu verí stále viac divákov a poslucháčov. Svedčia o tom nielen dlhodobé prieskumy a trendy na slovenskom mediálnom trhu, ale aj výsledky medzinárodných prieskumov, akým je nepochybne napríklad Eurobarometer. Slovensko v minulom roku skončilo spolu s Nemeckom na 5. mieste spomedzi členských štátov EÚ v otázke nezávislosti verejnoprávnych médií od politických tlakov, boli sme tak v tesnom závese za krajinami ako Fínsko, Švédsko či Dánsko".


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


„Známe dobře trpělivost KLDR, známe dobře možnosti korejské diplomacie, její snahu o mír a o to, jak zabránit válce – ale vše obdivujeme s tím, že Korejci nedávají na jednací stůj svobodu svého lidu, že nekupčí s jeho budoucností a nepromrhávají jeho práci. To je obdivuhodné. Pomyslný míč je na straně USA, které svou přítomností otročí vlastenecké cítění korejského lidu na jihu poloostrova a degradují jeho charakter.
Kdo chce rozsévat válku, ten na příkladech jako KLDR narazí na zeď. Kdo chce skutečně mír, ten nešíří agrese, ale mír brání, o míru jedná. Jednoznačně podporujeme KLDR, která jako nesehnutá je vzorem všem, kteří ještě trpí pod botou imperialismu.“
Svaz mladých komunistů Československa

„Europarlament je zbytočný a som za jeho zrušenie. Aj tak z neho vychádzajú hlúposti.“
Milan Krajniak

"Ja by som radšej zrušil psychadeliká, ktoré motivujú takýchto križiakov."
Ľuboš Blaha


"Celý problém je v tom, že médiá absolútne nevytvárajú priestor pre demokratický politický súboj. Zatajujete informácie, ktoré sú kvalitné a dôležité pre tento štát. Publikujete informácie, ktoré sú shit! Prepáčte, že to hovorím takto otvorene, pretože si za týmito slovami stojím. Prepáčte, serie ma, ako o tomto štáte píšete a aký obraz sa vytvára, to je nemožné až neprijateľné Informácie, ktoré sú pozitívne o tejto krajine, absolútne nezverejňujete, zverejňujete zásadne kritické veci na adresu tejto vlády.Slovenská televízia nie je verejnoprávna. Vedenie RTVS nezvládlo úlohu zaistiť verejnoprávnosť. Považujem spravodajstva RTVS za opozične ladené. Musí dôjsť k výmene na čele RTVS."
Robert Fico


"V čase komunizmu som bol škôlkarom, napriek tomu neslúžim komunistom."

Viktor Orbán

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká televízia NBC objednala ďalšie dve epizódy limitovanej série Will a Grace (1998 - 2006), ktorá tak bude mať 12 častí. Komediálny seriál obnovili pre ďalšiu sezónu po tom, ako sa pôvodné herecké obsadenie v septembri minulého roka vrátilo v miniepizóde k americkým prezidentským voľbám. V novinke si úlohy zopakujú Eric McCormack, Debra Messing, Megan Mullally a Sean Hayes. Na komédii o skupinke svojských priateľov sa budú znova podieľať jej pôvodní tvorcovia David Kohan a Max Mutchnick, o réžiu sa zase postará James Burrows.
Seriál Will a Grace priniesol príbeh interiérovej dizajnérky Grace (Messing), ktorá býva v jednom byte s homosexuálnym právnikom Willom (McCormack), ako aj ich výstredných priateľov Karen (Mullally) a Jacka (Hayes). Seriál, ktorý vysielali osem sezón, si vyslúžil 83 nominácií na ceny Primetime Emmy, z ktorých 16 premenil na víťazstvo, pričom si toto prestížne ocenenie odniesol každý z predstaviteľov hlavných hrdinov. Seriál má okrem toho na konte napríklad aj sedem GLAAD Media Awards alebo sedem Screen Actors Guild Awards.






Americká spoločnosť Netflix zverejnila trailer seriálu Anne podľa knižnej série Anna zo Zeleného domu kanadskej autorky Lucy Maud Montgomery. Takmer dvojminútová ukážka približuje osud 13-ročnej siroty, ktorá napriek nepriazni bojuje o svoje miesto vo svete. Príbeh sa odohráva v 19. storočí na Ostrove princa Eduarda. Anna sa po rokoch strávených v sirotincoch nedopatrením dostane k súrodencom Marille a Matthewovi Cuthbertovcom, ktorí si dievča nechajú a rozhodnú sa ju vychovať. Annina predstavivosť ju často dostáva do problémov, no práve prostredníctvom nich sa učí bojovať s predsudkami či šikanou.
Annu stvárni Amybeth McNulty, ako Marilla sa predstaví Geraldine James a Matthewa si zahrá R.H. Thomson. Tvorkyňami a výkonnými producentkami sú Moira Walley-Beckett a Miranda Pencier, producentkou je Susan Murdoch. Projekt pripravuje Netflix v spolupráci s Northwood Entertainment. Osemdielny seriál bude mať premiéru 12. mája.
Román Anna zo Zeleného domu pôvodne vyšiel v roku 1908 a odvtedy sa predalo viac ako 50 miliónov výtlačkov. Kniha má za sebou množstvo adaptácií, či už išlo o divadelné hry, televízne seriály alebo filmy.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


6. 4. 2017

Fico bude odporúčať poslancom za Smer voliť zmenu na čele RTVS

Fico bude odporúčať poslancom za

 Smer voliť zmenu na čele RTVS

Premiér a predseda strany Smer-SD Robert Fico bude poslancom strany odporúčať, aby sa vo voľbách generálneho riaditeľa RTVS postavili za zmenu na čele RTVS. Ako povedal dnes v parlamente počas Hodiny otázok v odpovedi na poslaneckú otázku Ondreja Dostála, súčasné vedenie RTVS nezvládlo verejnoprávnosť. RTVS by si podľa neho mala vážiť verejnoprávnosť a nie sledovanosť. „Smer sa má právo rozhodnúť,“ povedal v súvislosti s tým, že nového generálneho riaditeľa RTVS budú voliť v lete poslanci NR SR.
"Rozhlas a televízia Slovenska sa dlhodobo odmieta nechať vtiahnuť do politického súboja a plní si všetky zákonné povinnosti verejnoprávneho vysielateľa," uvádza sa v reakcii rádiotelevízie na dnešné vyjadrenie predsedu vlády v parlamentnom pléne. RTVS zároveň zdôrazňuje, "že inštitúcii ako aj jej spravodajstvu verí stále viac divákov a poslucháčov. Svedčia o tom nielen dlhodobé prieskumy a trendy na slovenskom mediálnom trhu, ale aj výsledky medzinárodných prieskumov, akým je nepochybne napríklad Eurobarometer. Slovensko v minulom roku skončilo spolu s Nemeckom na 5. mieste spomedzi členských štátov EÚ v otázke nezávislosti verejnoprávnych médií od politických tlakov, boli sme tak v tesnom závese za krajinami ako Fínsko, Švédsko či Dánsko". Agentúre SITA reakciu Rozhlasu a televízie Slovenska poskytla hovorkyňa RTVS Dominika Šulková.
Mediálna oblasť je podľa Fica pokrivená tak, že znemožňuje demokratickú politickú súťaž. Upozornil, že je zatajované, čo robí vláda. „Všetky médiá kryjú prezidenta (v súvislosti s využívaním letky ministerstva vnútra – poznámka SITA), lebo je prezidentom 24 hodín. Ja som predsedom vlády 12 hodín? Kryjú sa totálne prešľapy,“ vyhlásil Fico, ktorého uráža, že v NR SR je poslanec, ktorý preukázateľne s mafiánmi chodil na dovolenku, obchodoval s drogami „a chcel vyšukať 15-ročné dievča“. „Keby to robil náš človek, tak ho mediálne popravíte,“ vyhlásil Fico.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrela Libuše Havelková

Zomrela Libuše Havelková

Po dlhej chorobe zomrela dnes vo veku 92 rokov česká herečka Libuše Havelková. Informovali o tom Česká televízia a portál Novinky.cz.
Matka speváka, herca a režiséra Ondřeja Havelku (62) bola dlhoročnou členkou Národného divadla a pedagogičkou Divadelnej fakulty Akadémie múzických umení (DAMU).
Rodáčka z Českých Budějovíc vyštudovala pražské konzervatórium a DAMU. Bola aj spoluzakladateľkou školského divadla DISK.
Po pôsobení v Ostrave a Divadle E. F. Buriana zakotvila v roku 1960 v Národnom divadle, ktorého členkou bola až do roku 1991.
Diváci si ju môžu pamätať z úloh starostlivých, obetavých mamičiek a láskavých babičiek či relácie Českej televízie pre deti Kouzelná školka. Výraznejšiu úlohu pani prednostovej stvárnila napríklad v oscarovej snímke Jiřího Menzela Ostro sledované vlaky.
Naposledy sa pred kamerou objavila v roku 2011 v snímke Modrý tiger.
Posledné dva roky života trpela vážnymi zdravotnými problémami. Prišla tiež o sluch kvôli Menierovej chorobe, s ktorou sa dlho snažila bojovať doma.

Copyright TASR ©2017

Prieskum Median SK

Prieskum Median SK

Poslucháči minulý rok najčastejšie počúvali Rádio Expres, televízni diváci najviac sledovali TV Markíza a najčítanejším denníkom bol Nový Čas. V roku 2016 sa zároveň zvýšil záujem o kultúrne podujatia a program kín. Vyplýva to z dát z prieskumov spoločnosti MEDIAN SK, s. r. o. zozbieraných od 11. januára 2016 do 18. decembra 2016 na vzorke 8 567 respondentov, občanov SR vo veku 14 až 79 rokov. Agentúru SITA o Základnej správe z prieskumu MML-TGI zo spojených dát za rok 2016 informovala Linda Kleinertová z MEDIAN SK.
V počúvanosti rádií za rok 2016 vedie Rádio Expres s 19 percentami a tesne za ním s 18 percentami nasleduje prvý okruh Slovenského rozhlasu, RTVS Rádio Slovensko. Tretie najpočúvanejšie bolo s 11 percentami Fun rádio. Sedempercentnú počúvanosť dosiahli Rádio Jemné, Rádio Europa 2 a regionálny okruh Slovenského rozhlasu RTVS Rádio Regina. Sedmičku najpočúvanejších staníc uzatvára Rádio Vlna s piatimi percentami. Podľa prieskumu denne rádio počúva 66 percent ľudí. Výsledky počúvanosti sa odrážajú aj v podiele na trhu (share). V roku 2016 malo Rádio Expres 23-percentný podiel na trhu a Rádio Slovensko podiel 22 percent. S 12-percentným podielom sa na trhu pohybovalo Fun rádio. Osempercentný podiel mali Rádio Regina, Rádio Europa 2 a Rádio Jemné. Rádio Vlna dosiahlo sedem percent. Ostatné rozhlasové stanice držali spolu 12-percentný podiel z trhu.
Televíziu v roku 2016 celkovo sledovali takmer štyri milióny divákov, z nich najviac (51%) videlo program Televízie Markíza. Sledovanosť na úrovni 32 percent zaznamenala TV JOJ a za ňou sa umiestnila verejnoprávna Jednotka (RTVS) s 25 percentami. Sumárna sledovanosť všetkých televízií bola minulý rok 84 percent. V podiele na trhu viedla s 39 percentami TV Markíza. TV JOJ dosiahla 22 percent a za ňou sa so 16-percentným podielom na trhu umiestnila Jednotka RTVS.
Z celoštátnych denníkov si v roku 2016 udržal prvú pozíciu Nový Čas s čítanosťou 15 percent. Čítanosť na úrovni šesť percent majú za minulý rok denníky Sme a Pravda. Nasleduje denník Plus jeden deň s piatimi percentami a Šport so štyrmi percentami. Korzár a denník Hospodárske noviny mali čítanosť tri percentá populácie vo veku 14 až 79 rokov. Posledné vydanie niektorého celoštátneho denníka vlani čítalo 29 percent populácie. Za posledných 14 dní čítalo niektorý z celoštátnych denníkov 65 percent ľudí.
Najčítanejším týždenníkom minulého roka je podľa zistení MEDIAN SK Plus 7 dní s čítanosťou osem percent. Šesťpercentnú čítanosť mali týždenníky Báječná žena, Život a Nový čas pre ženy. Štyri percentá obyvateľov SR čítali týždenníky Slovenka a Eurotelevízia a tri percentá Katolícke noviny. Sieť týždenníkov Regionálne noviny (RegionPRESS ) dosiahla 10 percent a sieť Petit Press MY noviny šesťpercentnú čítanosť. Posledné vydanie niektorého z týždenníkov si prelistovalo alebo prečítalo 39 % ľudí. Za „posledné tri mesiace“ tak spravilo 72 percent populácie .
Najčítanejším dvojtýždenníkom sa vlani stal TV max s čítanosťou päť percent. Nasledujú Tele plus a Bratislavské noviny s dvomi percentami. Dvojtýždenník Relax dosiahol jednopercentnú čítanosť. Sieť titulov ECHO Dvojtýždenníky dosiahla čítanosť tri percentá. Celková čítanosť dvojtýždenníkov predstavuje 14 percent populácie vo veku 14 až 79 rokov . Dvojtýždenníky si v „posledných šiestich mesiacoch“ prečítalo 26 percent populácie.
Z bežne dostupných mesačníkov boli najviac čítané Záhradkár a Zdravie, ktoré mali sedempercentnú čítanosť. Nasledujú Eva a EMMA s piatimi percentami, mesačník Nový čas Krížovky so štyrmi percentami a za nimi s trojpercentnou čítanosťou tituly Auto magazín a Kam do mesta. Celková čítanosť mesačníkov bola v roku 2016 na úrovni 43 percent. Za posledný rok si mesačník prečítalo 54 percent ľudí.
Kým v roku 2015 si podľa prieskumu kúpilo 41 percent obyvateľov Slovenska lístky do divadla, na koncerty, či výstavy a podobne, v roku 2016 to bolo až 44 percent. V porovnaní s rokom 2015 vzrástla aj návštevnosť kín. V roku 2016 odpovedalo 35 percent obyvateľov Slovenska kladne na otázku, či navštívili kino v posledných 12 mesiacoch, pričom v roku 2015 to bolo 32 percent. Zvýšil sa aj záujem o filmy v 3 D technológii. Pokiaľ v roku 2015 videlo niektorý 3 D film 53 percent návštevníkov kina, v roku 2016 to bolo 56 percent.
Spoločnosť MEDIAN SK, s. r. o. realizuje národný prieskum spotreby, médií a životného štýlu Market & Media & Lifestyle - Target Group Index (MML - TGI) v licenčnej spolupráci s anglickou spoločnosťou Kantar Media na Slovensku kontinuálne od roku 1997.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Prvýkrát, odkedy sa vo Francúzsku pred prezidentskými voľbami vysielajú televízne debaty, sa v utorok v televíznom štúdiu zišlo ich všetkých 11 kandidátov. Podľa prieskumov verejnej mienky z nich ako najpresvedčivejší diskutér opäť vyšiel ľavičiar Jean-Luc Mélenchon, informovala dnes televízia BFMTV s odvolaním sa na prieskum inštitútu Elabe.
Mélenchona - kandidáta strany Nepoddajné Francúzsko (FI) - za najpresvedčivejšieho označilo 25 percent opýtaných. Na druhom mieste skončil centrista Emmanuel Macron (21 percent) a ako tretí Francois Fillon (15 percent).
Vystúpenie predpokladanej finalistky prvého i druhého kola volieb Marine Le Penovej sa páčilo 11 percentám respondentov, zatiaľ čo socialista Benoit Hamon presvedčil deväť percent opýtaných.
Spomedzi zvyšných kandidátov, ktorí sa vzhľadom na svoje preferencie tešia menšej pozornosti médií, bol podľa respondentov najpresvedčivejší Nicolas Dupont-Aignan kandidujúci za Vstaň Francúzsko (DLF, šesť percent), nasledovaný trockistom Philippom Poutouom z ľavicovej Novej antikapitalistickej strany (NPA, päť percent) a Nathalie Arthaudovou z ľavicovej strany Robotnícky boj (LO, tri percentá).
Tri percentá opýtaných ocenili aj výkon Francoisa Asselineaua, predsedu Ľudovej republikánskej únie (UPR).
Nezávislý centrista Jean Lassalle podľa prieskumu oslovil jedno percento voličov, zatiaľ čo Jacques Cheminade z centristickej strany Solidarita a pokrok (S&P) nedostal od potenciálnych voličov nijakú podporu.
Najlepší program pre Francúzsko má podľa respondentov Macron, o čom je presvedčených 23 percent opýtaných. Na druhom mieste v tejto časti prieskumu skončil Mélenchon (22 percent), nasledovaný Fillonom (18 percent) a Le Penovou (15 percent).
Pri odpovedi na otázku, ktorý z kandidátov má najviac kvalít nutných na výkon prezidentskej funkcie, najviac - 27 percent opýtaných - uviedlo Macrona. Mélenchon skončil na druhom mieste s 21 percentami. Fillon dostal 20 percent a Le Penovú považuje za vhodnú kandidátku na prezidentský úrad 13 percent opýtaných.
Debata bola tentoraz zameraná predovšetkým na diskusiu o vnútornej politike krajiny, miesto Francúzska v EÚ a sociálne otázky.

Nemecká vláda odsúhlasila návrh zákona, ktorý má zamedziť šíreniu nenávistných prejavov a falošných správ prostredníctvom internetu.
Na základe schváleného návrhu budú musieť internetové spoločnosti vrátane sociálnych sietí Facebook a Twitter v priebehu 24 hodín odstrániť obsah, ktorý bude vyhodnotený ako hanlivý a nenávistný. Ak tak neurobia, budú im hroziť vysoké finančné pokuty až do 50 miliónov eur.
"Prostredníctvom tohto návrhu zákona podnikáme konkrétne kroky v záujme dodržiavania už existujúcich záväzkov na eliminovanie nenávistných prejavov a falošných správ," povedal predkladateľ legislatívy, spolkový minister spravodlivosti Heiko Maas.
Prevádzkovatelia sociálnych sietí majú podľa neho zodpovednosť zasiahnuť proti ich zneužívaniu na šírenie nenávisti a falošných správ, keďže podľa nemeckých zákonov možno takéto počínanie kvlaifikovať ako trestnú činnosť.
Koalícia kancelárky Angely Merkelovej pristúpila ku sprísneniu platných pravidiel aj pre obavy, že by napríklad šírenie falošných správ mohlo ovplyvniť septembrové parlamentné voľby v Nemecku. Podozrenia z manipulácie tohto druhu sa objavili v súvislosti s vlaňajšími prezidentskými voľbami v USA.

Copyright TASR ©2017


Americký dobrodružný rodinný seriál A Series of Unfortunate Events (2017) spoločnosti Netflix bude pokračovať treťou sezónou. Informoval o tom portál Deadline, ktorý uviedol, že streamovacia spoločnosť oznámila obnovenie adaptácie rovnomennej knižnej série od Lemonyho Snicketa (vlastným menom Daniel Handler, pozn. red.) necelý mesiac po tom, ako schválila jeho druhú sériu.
Prvá sezóna A Series of Unfortunate Events, ktorá má dovedna osem epizód, mala na Netflixe premiéru 13. januára. Projekt sa zameriava na tri siroty - súrodencov Violet (Malina Weissman), Klausa (Louis Hynes) a Sunny Baudelairovcov. V ceste za šťastím a odhalením, čo je za smrťou ich rodičov, čelia rôznym skúškam, utrpeniu a nešťastným udalostiam vrátane ich opatrovníka, zlomyseľného a nebezpečného grófa Olafa. Toho stvárňuje americký herec Neil Patrick Harris a okrem neho k hereckému obsadeniu patria napríklad aj Joan Cusack, Alfre Woodard, Catherine O'Hara, Aasif Mandvi, Don Johnson či Patrick Warburton. Za réžiou stojí Barry Sonnenfeld, ktorý je spolu s autorom kníh aj výkonným producentom.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

5. 4. 2017

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ


Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu
  • uložila sankciu – pokutu 14 000 eur vysielateľovi MAC TV, s. r. o. (programové služby WAU, JOJ) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému došlo tým, že program Aférydňa 22. 11. 2016 o cca 5:58 hod napriek obsahu expresívneho, vulgárneho a obscénneho vyjadrovania a scén spojených so sexuálnymi deviáciami, pre ktoré mal byť označený   ako nevhodný pre maloletých divákov do 18 rokov, dňa 22. 11. 2016 o cca 10:00 hod napriek obsahu expresívneho, vulgárneho a obscénneho vyjadrovania a sexuálnych scén, pre ktoré mal byť označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov a dňa 5. 12. 2016 o cca 9:50 hod napriek obsahu expresívneho, vulgárneho a obscénneho vyjadrovania a scén spojených so sexuálnymi deviáciami, pre ktoré mal byť označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov, označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov;
  • uložila sankciu – pokutu 9 000 eur vysielateľovi INTERACTIV.ME, s.r.o. (programová služba RING TV) za porušenie § 20 ods. 4 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému došlo tým, že dňa 15. 10. 2016  od cca 05:52 do 06:55 hod odvysielal komunikát Sexi show, označený ako nevhodný a neprístupný pre vekovú skupinu maloletých do 18 rokov, a za porušenie § 16 ods. 3 písm. l) ZVR v súvislosti s tým, že nedoručil Rade na jej vyžiadanie súvislý záznam vysielania zo dňa 14. 8. a 15. 10. 2016 v čase od 03:00 do 07:00 hod;
  • uložila sankciu – pokutu 6 000 eur vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Dvojka) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému došlo dňa 8. 10. 2016 v čase o cca 20:17 hod tým, že odvysielal program Zázrak, označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov napriek tomu, že obsahoval prejavy osôb a skupín s patologickými normami správania, vulgárne a obscénne vyjadrovanie, pre ktoré mal byť klasifikovaný ako nevhodný pre maloletých divákov do 18 rokov;
  • uložila sankciu – pokutu 663 eur vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Jednotka) za porušenie § 39a ods. 2 ZVR (podmienky umiestňovania produktov do programov) v súvislosti s vysielaním programu Milujem Slovensko v dňoch 30. 9. a 7. 10. 2016, v ktorom porušil povinnosť zreteľne informovať o umiestňovaní produktov označením na začiatku programu;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Rádio Slovensko) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru) v súvislosti s vysielaním programu Rádiožurnál dňa 19. 1. 2017;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba DAJTO) vo veci možného porušenia § 16 ods. 2 písm. b) ZVR (vysielanie audiovizuálnych diel v čase a za podmienok dohodnutých s nositeľmi práv k týmto dielam) v súvislosti s vysielaním programov Návštevníci a Návštevníci 2 dňa 1. 1. 2017;
  • uznala za neopodstatnené 14 sťažnosti resp. ich časti.

MAĎARIČ: O voľbe šéfa RTVS nemá chuť polemizovať s premiérom cez médiá

MAĎARIČ: 

O voľbe šéfa RTVS nemá chuť polemizovať s premiérom cez médiá


Minister kultúry Marek Maďarič podľa vlastných slov nemá chuť polemizovať s premiérom Robertom Ficom cez médiá o voľbe generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Generálneho riaditeľa RTVS „volia poslanci v tajnej voľbe a v priebehu výkonu funkcie hodnotia prácu verejnoprávneho média kontrolné rady, v tomto prípade Rada RTVS“, povedal minister kultúry novinárom po dnešnom rokovaní vlády. Reagoval tak na vyjadrenie premiéra Roberta Fica v utorok 4. apríla na HNClube, že Slovenská televízia nie je verejnoprávna a že vedenie RTVS nezvládlo úlohu zaistiť verejnoprávnosť. „Považujem spravodajstvo RTVS za opozične ladené. Musí dôjsť k výmene na čele RTVS,“ povedal v utorok Fico. „Neviem, či sa prihlási do výberového konania na funkciu generálneho riaditeľa,“ odpovedal Maďarič na novinársku otázku, či si myslí, že by súčasný šéf RTVS Václav Mika mal skončiť vo funkcii. Vo vedení verejnoprávnej rádiotelevízie si Maďarič vie predstaviť odborníka.
Na otázku, či vyjadrenia premiéra môžu ovplyvniť júnovú voľbu šéfa RTVS v Národnej rade (NR) SR, Maďarič uviedol, že „to záleží na poslancoch, ako sa nechajú ovplyvniť, tí volia v tajnej voľbe. Je samozrejmé, že predseda politickej strany určite môže nejakým spôsobom hovoriť so svojimi poslancami, niečo im odporúčať a myslím si, že nejaké rozhovory, ktoré sú na túto tému v rámci poslaneckého klubu, sú ďaleko účinnejšie ako nejaké vyjadrenia cez médiá“. Dodal, že dnes nie je známe ani kto sa prihlási do konkurzu na šéfa RTVS a parlamentný výbor ešte nevyhlásil výzvu na prihlasovanie sa kandidátov.
O tom, kto bude novým riaditeľom RTVS, nerozhodne podľa predsedu parlamentného výboru pre kultúru a médiá Dušana Jarjabka (Smer-SD) ani premiér, ani minister kultúry, ale poslanci NR SR. Ako povedal Jarjabek dnes pre agentúru SITA, je zaujímavé, že opoziční poslanci urobili tlačovú besedu po slovách predsedu vlády, ktorý RTVS kritizoval, ale neurobili ju po výrokoch Mareka Maďariča, ktorý ocenil pokrok v RTVS a vyjadril záujem, aby súčasný generálny riaditeľ RTVS Václav Mika opäť kandidoval.
Poslanci NR SR za OĽaNO Jozef Viskupič a Gábor Grendel na dnešnej tlačovej besede kritizovali vyjadrenia premiéra k plánovanej voľbe generálneho riaditeľa RTVS. Viskupič, ktorý je aj podpredsedom Výboru NR SR pre kultúru a médiá, vyzval Roberta Fica, aby dal ruky preč od RTVS a aby zabezpečil objektivitu výberu nového generálneho riaditeľa RTVS. „Ak vám prekáža obraz, ktorý o vás sprostredkovávajú médiá, zamyslite sa nad sebou a odíďte z bytu daňového podvodníka,“ vyzval dnes na tlačovej besede Viskupič. Podľa neho obraz, ktorý o Ficovi vytvárajú médiá, tvorí Fico sám, ak jeho vláda robí chyby, ak býva v byte daňového podvodníka. „Obraz nie je lichotivý, ale premiér namiesto toho, aby sa odsťahoval, povie, že ho srdí, ak médiá z môjho pohľadu publikujú pravdu,“ uviedol Viskupič, podľa ktorého pri rozbehnutí procesu výmeny generálneho riaditeľa RTVS sú Ficove výroky veľmi citlivé.
Podľa Viskupiča minister kultúry Marek Maďarič nemá na RTVS rovnaký názor ako Fico, pretože je to istým spôsobom jeho politický pomník. „Nastáva zásadný rozpor medzi silnými mužmi Smeru. Maďarič nechce si nechať na svoj politický pomník pľuť od premiéra, lebo bol odrobený kus práce,“ dodal Viskupič.
Grendel upozornil, že RTVS nemá patriť koalícii ani opozícii, má patriť občanom. „S RTVS nemajú byť spokojní politici, ale občania. Sledovanosť RTVS stúpa,“ upozornil. Výmena riaditeľa RTVS je podľa Grendela legitímna téma, pretože súčasnému vedeniu o niekoľko mesiacov uplynie funkčné obdobie. „Ak chce niekto kritizovať RTVS, mal by to robiť na základe faktov a konkrétnych čísel. Ak to robí niekto na základe pocitov, tak tieto praktiky pripomínajú návrat do 90. rokov, keď si pamätáme, ako fungovala STV. Výroky predsedu vlády pripomínajú návrat týchto časov. Na miesto konštruktívnej kritiky sa vraciame do kubišovských čias, a to si občania nezaslúžia,“ vyhlásil Grendel.
Parlament by mal voliť šéfa RTVS 22. júna a prípadná opakovaná voľba by bola 29. júna. Vyplýva to z návrhu pravidiel verejného vypočutia kandidátov na funkciu generálneho riaditeľa RTVS. Výzvu na prihlasovanie kandidátov zverejní Výbor Národnej rady SR pre kultúru a médiá 7. apríla. Na jej základe sa môžu uchádzači o post šéfa verejnoprávnej rádiotelevízie prihlásiť do 10. mája do výberového konania. Súčasnému šéfovi verejnoprávnej rádiotelevízie vyprší funkčné obdobie na začiatku augusta.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Pedagogická fakulta UK v Bratislave reaguje na blog Jána Benčíka pod názvom: Budúca pani učiteľka, Hitlerov Mein Kampf a Protokoly sionských mudrcov

Pedagogická fakulta UK v Bratislave reaguje

 na blog Jána Benčíka pod názvom: Budúca pani učiteľka, Hitlerov Mein Kampf a Protokoly sionských mudrcov

Vedenie Pedagogickej fakulty UK v Bratislave s hlbokým znepokojením prijalo informácie o konaní študentky fakulty, ktorá svojimi vyjadreniami zverejnenými v blogoch a na sociálnych sieťach poškodila dobré meno fakulty a univerzity, ako aj dobré meno študentov a zamestnancov fakulty. Odsudzujeme akékoľvek prejavy rasizmu, xenofóbie, intolerancie a antisemitizmu. Pretože jej vyjadrenia vrhajú zlé svetlo na našich študentov i pedagógov, i na učiteľskú profesiu vo všeobecnosti, budeme všetkými dostupnými prostriedkami chrániť ich meno a postavenie. Vedenie fakulty chápe úlohy a status učiteľskej profesie aj v rovine poslania, ktorého cieľom je kultivovanie a humanizácia človeka. Preto sa jednoznačne dištancujeme od vyjadrení študentky a budeme konať v súlade s predpismi fakulty a univerzity a následne vyvodíme relevantné dôsledky.

RTVS nemá patriť koalícii ani opozícii, ale občanom

RTVS nemá patriť koalícii ani 
opozícii, ale občanom


Verejnoprávny RTVS nemá patriť koalícii ani opozícii, ale občanom, s fungovaním RTVS nemajú byť čo spokojní ani koaliční, ani opoziční politici, ale občania. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil poslanec OĽaNO-NOVA Gábor Grendel na margo kritických slov, ktoré na adresu RTVS už viackrát adresoval premiér Robert Fico (Smer-SD).
"Jediným meradlom spokojnosti občanov s RTVS je sledovanosť. A ako vieme, tá stúpa. Napriek tomu platí, že výmena riaditeľa je legitímna téma. Podľa zákona ho volí NR SR, ale ak chce niekto kritizovať vedenie RTVS, mal by to robiť na základe faktov, čísel a konkrétnych problémov, ktoré by sa dali RTVS vyčítať," myslí si Grendel. Podľa jeho slov hodnotiť fungovanie verejnoprávneho média len na základe pocitov nie je konštruktívna kritika. "Takéto praktiky skôr pripomínajú návrat do 90. rokov," povedal poslanec.
Podpredseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) je presvedčený, že premiér Fico má ambíciu hádať sa so svojím vlastným obrazom, ktorý o ňom vytvárajú médiá. "Ale musí si uvedomiť, že ten obraz si vytvára on sám tým, že býva u daňového podvodníka a nechce odvolať skorumpovaného ministra," vyhlásil.
Viskupič Fica vyzval, aby dal predseda vlády od RTVS ruky preč v čase, kým sa bude vyberať nový kandidát a bola tak zabezpečená objektivita celého procesu. Samotná voľba sa uskutoční v júni. "Ak vám prekáža obraz, ktorý sprostredkúvajú médiá, zamyslite sa nad sebou. Odíďte z toho bytu a urobte si poriadok s ministrami," odkázal na záver Viskupič.
Fico na utorkovej (4.4.) diskusii Hospodárskych novín vyhlásil, že verejnoprávne médiá hrajú hru o sledovanosť, na základe čoho vedenie Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie zlyhalo. "Slovenská televízia nie je verejnoprávna. Vedenie RTVS nezvládlo úlohu zaistiť verejnoprávnosť. Považujem spravodajstvo RTVS za opozične ladené. Musí dôjsť k výmene na čele RTVS".

Copyright TASR ©2017

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...


4. 4. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Tréner futbalistov Sunderlandu David Moyes verejne oľutoval svoje nevhodné slová, ktoré adresoval reportérke BBC Vicki Sparksovej po domácej bezgólovej remíze s Burnley v Premier League. Na jej otázku, či kvôli prítomnosti majiteľa Ellisa Shorta pociťoval zvýšený tlak na svoju osobu, odvetil nie, ale po rozhovore novinárku upozornil, aby nabudúce opatrne volila slová, lebo môže dostať facku, hoci je žena. "Hlboko ľutujem túto poznámku, prišla v návale emócií," kajal sa Moyes podľa BBC. "Toto nie som skutočný ja. Spravil som chybu. Hovoril som s reportérkou BBC, ktorá prijala moje ospravedlnenie," podotkol 53-ročný bývalý úspešný škótsky kouč Evertonu a neúspešný Manchestru United. Incidentom sa beztak už zaoberá národná futbalová asociácia (FA).

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Nemeckí diplomati sa dnes prvýkrát stretli s nemecko-tureckým novinárom Denizom Yücelom, ktorého turecké úrady už sedem týždňov zadržiavajú pre podozrenie z terorizmu.
Stretnutie prebehlo vo väznici v Istanbule a zúčastnil sa ho nemecký generálny konzul Georg Birgelen sprevádzaný právnym zástupcom konzulátu. Išlo o vôbec prvý kontakt s predstaviteľmi Nemecka, ktorý Yücelovi umožnili turecké úrady.
"(Yücel) sa má vzhľadom na okolnosti dobre, ale samoväzba pre neho predstavuje veľkú záťaž," povedal po dnešnom stretnutí nemecký viceminister zahraničných vecí Michael Roth.
Zároveň poďakoval tureckým úradom za povolenie stretnutia a vyjadril nádej, že ďalšie podobné budú nasledovať. Konečným cieľom nemeckej strany je podľa Rotha Yücelovo prepustenie.
Informácia o tom, že Turecko takéto stretnutie umožní, bola zverejnená už v pondelok.
Yücel, spravodajca nemeckého periodika Die Welt s dvojakým turecko-nemeckým občianstvom, je v Turecku obvinený z členstva v teroristickej organizácii, zneužívania údajov a teroristickej propagandy.
Nemecko požaduje Yücelovo okamžité prepustenie a tvrdí, že jeho zadržiavanie je výlučne politicky motivované. To však turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odmieta a novinárov väznených v Turecku označuje za "zlodejov, pedofilov alebo teroristov".
Nemecko a Turecko sa zaplietli do sporu v súvislosti s kampaňou pred aprílovým referendom v Turecku, ktorým sa má v tejto krajine zaviesť prezidentský systém. Tureckí politici sa totiž okrem iných štátov aj v Nemecku pokúšajú prehovárať tamojšiu tureckú menšinu, aby túto transformáciu podporila.

Copyright TASR ©2017

Astrid Lindgren Memorial Award

Astrid Lindgren Memorial Award

Laureátom literárnej ceny Astrid Lindgrenovej za rok 2017 sa dnes stal nemecký spisovateľ a ilustrátor Wolf Erlbruch. Informovala o tom agentúra DPA.
Erlbruch napísal alebo ilustroval približne 60 titulov literatúry pre deti a mládež. Na tohtoročné ocenenie bolo nominovaných celkovo 226 knižných titulov.
Pamätnú cenu Astrid Lindgrenovej (The Astrid Lindgren Memorial Award) dotovanú sumou piatich miliónov švédskych korún (v prepočte 540.000 eur) zriadila švédska vláda v roku 2002 na počesť zosnulej autorky populárnych detských knižiek ako Pippi Dlhá pančucha či Emil z Lönnebergu. Diela svetoznámej Švédky preložili do 85 jazykov a vydali v náklade viac ako 130 miliónov výtlačkov. Astrid Lindgrenová zomrela 28. januára 2002 vo veku 94 rokov.
Prvými laureátmi ocenenia sa v roku 2003 stali Rakúšanka Christine Nöstlingerová a americký ilustrátor a spisovateľ Maurice Sendak. O rok neskôr cenu získala brazílska autorka detskej literatúry Lygia Bojungová. Medzi nominovanými za rok 2004 bola aj slovenská spisovateľka Klára Jarunková.

Copyright TASR ©2017

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Policajnú stránku na najväčšej sociálnej sieti Facebook navštívilo za 24 hodín od jej zriadenia 63.000 ľudí. Zároveň približne 6000 ľudí dalo na stránku svoj like. TASR o tom dnes informovalo oddelenie komunikácie a prevencie Kancelárie prezidenta Policajného zboru.
Stránka bola zriadená v pondelok 3. apríla. "Pod názvom Polícia Slovenskej republiky bude širokej verejnosti denne prinášať aktuality a zaujímavé témy týkajúce sa činnosti všetkých zložiek Policajného zboru," uviedlo v pondelok (3.4.) oddelenie.
Polícia bude informovať verejnosť o aktualitách týkajúcich sa policajných zásahov, o závažných dopravných nehodách a obmedzeniach, ako aj o každodennej činnosti Policajného zboru. Venovať sa bude i témam zameraným na prevenciu, pátranie po osobách, ale napríklad aj na zvieratá pracujúce v zbore či na jeho samotnú históriu.
"Som rád, že sa komunikácia Policajného zboru rozšírila o fenomén Facebook, ktorý je na Slovensku najpopulárnejšou sociálnou sieťou. Vďaka exkluzívnemu obsahu budú mať návštevníci stránky príležitosť spoznať každodennú prácu príslušníkov Policajného zboru, pri ktorej neraz nasadzujú vlastné životy," povedal podpredseda vlády a minister vnútra Robert Kaliňák.
Polícia by sa podľa prezidenta Policajného zboru Tibora Gašpara rada prostredníctvom modernej komunikácie priblížila viac k verejnosti.

Copyright TASR ©2017

Aby to bolo jasné

Aby to bolo jasné

"Hovorím to tu verejne a možno prvýkrát. Vedenie RTVS nezvládlo úlohu zabezpečiť úlohu verejnoprávnosti. Považujem spravodajstvo RTVS za absolútne opozičné. Musí dôjsť k výmene na čele RTVS. Verejnoprávne médiá hrajú hru o sledovanosť a je im úplne jedno, ako bude vyzerať diskusia o 5 minút 12. Chcú hádky a bordel. Preto si myslím, že vedenie Slovenskej televíze a rozhlasu absolútne zlyhalo, je to opozičná časť médií."
Robert Fico


Nový hovorca SZĽH

Nový hovorca SZĽH


Slovenský zväz ľadového hokeja oznamuje médiám, že od 3. apríla 2017 má nového hovorcu. Stal sa ním bývalý športový redaktor TV Markíza Peter Jánošík, ktorý vystriedal na tejto pozícii Tomáša Štulajtera. Ten z postu odišiel koncom februára. "Po piatich rokoch v športovom spravodajstve je to pre mňa výzva posunúť sa ďalej, ale stále zostať pri hokeji, mojom najobľúbenejšom športe," povedal Jánošík. Organizačne bude súčasťou PR a marketingového oddelenia a popri hovorcovskej agende sa bude venovať aj marketingovým aktivitám. "Teším sa novej posile medzi nami a verím, že rýchlo zapadne do PR a marketingového tímu," povedal generálny sekretár SZĽH Miroslav Valíček. Peter Jánošík vyštudoval Filozofickú fakultu UK, katedru žurnalistiky.
TY VOLE!

Nositeľka Pulitzerovej ceny bude prednášať o novodobom otroctve

Nositeľka Pulitzerovej ceny bude 

prednášať o novodobom otroctve

Na stretnutie s americkou novinárkou, nositeľkou prestížnej Pulitzerovej ceny Marthou Mendoza pozýva začiatkom apríla Nadácia Tatra banky. Prednáška novinárky, ktorá sa spolu s ďalšími novinármi podieľala na odhalení novodobých otrokárskych praktík v krevetovom priemysle, sa uskutoční v Bratislava a Košiciach. Prvá prednáška na tému Ako vyzerajú dnešní otroci? je v pláne 5. apríla o 16:00 v Aule Univerzity Komenského na Šafárikovom námestí 6 v Bratislave a druhá, o deň neskôr, 6. apríla o 11:00 v Historickej aule Univerzity P. J. Šafárika na Šrobárovej 2 v Košiciach, agentúru SITA o tom za organizačný tím informovala Univerzita Komenského.
Téma prednášky Ako vyzerajú dnešní otroci? priblíži problematiku obchodovania s ľuďmi, ktoré sa vyskytuje takmer po celom sveta. Konkrétne sa zameria na reportáže novinárov z Associated Press, vďaka ktorým sa podarilo oslobodiť viac ako 2 000 otrokov, ktorých využíval thajský krevetový priemysel. „Ak si chceli odpočinúť, bičovali ich chvostami z rají. Z rúk kapitánov lodí im dokonca hrozila smrť. Martha Mendoza prevedie pozadím prípadu, na ktorom pracovala spolu s ďalšími tromi reportérkami niekoľko rokov. Vďaka sérii článkov došlo k zmene legislatívy, podnikania v tejto oblasti, ako aj ovplyvneniu zákazníkov na celom svete,“ avizujú organizátori prednášky na webstránke http://uniba.sk/mendoza/.
Martha Mendoza pracuje pre americkú tlačovú agentúru Associated Press. Jej reportáže podnietili viacero parlamentných debát o návrhoch zákonov, začatie vyšetrovaní vedených Pentagonom či vzbudili pozornosť Bieleho domu. Bola súčasťou tímu novinárov, ktorých reportovanie o otroctve v thajskom krevetovom priemysle viedlo k oslobodeniu viac ako 2 000 mužov. Za ich prácu získali v roku 2016 Pulitzerovu cenu. Ďalšiu Pulitzerovu cenu získala v roku 2000 za odhalenie pozadia masakry v dedine No Gun Ri, kde americkí vojaci povraždili stovky civilistov na začiatku Kórejskej vojny. Pre agentúru AP prispievala zo Silicon Valley, New Yorku, Nového Mexika a Mexika. Pôsobila na Stanfordovej a Princetonskej univerzite a už viac ako desaťročie učí na Kalifornskej univerzite, informuje o tom Univerzita Komenského na svojej webstránke.
Prednášky organizuje Nadácia Tatra banky v spolupráci s Nadáciou Petit Academy a Univerzitou Komenského v Bratislave. Nadácia Tatra banky po siedmy raz prináša verejnosti možnosť stretnúť sa s nositeľkou Pulitzerovej ceny v rámci svojho programu Osobnosti osobne.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.