4. 4. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Tréner futbalistov Sunderlandu David Moyes verejne oľutoval svoje nevhodné slová, ktoré adresoval reportérke BBC Vicki Sparksovej po domácej bezgólovej remíze s Burnley v Premier League. Na jej otázku, či kvôli prítomnosti majiteľa Ellisa Shorta pociťoval zvýšený tlak na svoju osobu, odvetil nie, ale po rozhovore novinárku upozornil, aby nabudúce opatrne volila slová, lebo môže dostať facku, hoci je žena. "Hlboko ľutujem túto poznámku, prišla v návale emócií," kajal sa Moyes podľa BBC. "Toto nie som skutočný ja. Spravil som chybu. Hovoril som s reportérkou BBC, ktorá prijala moje ospravedlnenie," podotkol 53-ročný bývalý úspešný škótsky kouč Evertonu a neúspešný Manchestru United. Incidentom sa beztak už zaoberá národná futbalová asociácia (FA).

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Nemeckí diplomati sa dnes prvýkrát stretli s nemecko-tureckým novinárom Denizom Yücelom, ktorého turecké úrady už sedem týždňov zadržiavajú pre podozrenie z terorizmu.
Stretnutie prebehlo vo väznici v Istanbule a zúčastnil sa ho nemecký generálny konzul Georg Birgelen sprevádzaný právnym zástupcom konzulátu. Išlo o vôbec prvý kontakt s predstaviteľmi Nemecka, ktorý Yücelovi umožnili turecké úrady.
"(Yücel) sa má vzhľadom na okolnosti dobre, ale samoväzba pre neho predstavuje veľkú záťaž," povedal po dnešnom stretnutí nemecký viceminister zahraničných vecí Michael Roth.
Zároveň poďakoval tureckým úradom za povolenie stretnutia a vyjadril nádej, že ďalšie podobné budú nasledovať. Konečným cieľom nemeckej strany je podľa Rotha Yücelovo prepustenie.
Informácia o tom, že Turecko takéto stretnutie umožní, bola zverejnená už v pondelok.
Yücel, spravodajca nemeckého periodika Die Welt s dvojakým turecko-nemeckým občianstvom, je v Turecku obvinený z členstva v teroristickej organizácii, zneužívania údajov a teroristickej propagandy.
Nemecko požaduje Yücelovo okamžité prepustenie a tvrdí, že jeho zadržiavanie je výlučne politicky motivované. To však turecký prezident Recep Tayyip Erdogan odmieta a novinárov väznených v Turecku označuje za "zlodejov, pedofilov alebo teroristov".
Nemecko a Turecko sa zaplietli do sporu v súvislosti s kampaňou pred aprílovým referendom v Turecku, ktorým sa má v tejto krajine zaviesť prezidentský systém. Tureckí politici sa totiž okrem iných štátov aj v Nemecku pokúšajú prehovárať tamojšiu tureckú menšinu, aby túto transformáciu podporila.

Copyright TASR ©2017