5. 4. 2017

RTVS nemá patriť koalícii ani opozícii, ale občanom

RTVS nemá patriť koalícii ani 
opozícii, ale občanom


Verejnoprávny RTVS nemá patriť koalícii ani opozícii, ale občanom, s fungovaním RTVS nemajú byť čo spokojní ani koaliční, ani opoziční politici, ale občania. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil poslanec OĽaNO-NOVA Gábor Grendel na margo kritických slov, ktoré na adresu RTVS už viackrát adresoval premiér Robert Fico (Smer-SD).
"Jediným meradlom spokojnosti občanov s RTVS je sledovanosť. A ako vieme, tá stúpa. Napriek tomu platí, že výmena riaditeľa je legitímna téma. Podľa zákona ho volí NR SR, ale ak chce niekto kritizovať vedenie RTVS, mal by to robiť na základe faktov, čísel a konkrétnych problémov, ktoré by sa dali RTVS vyčítať," myslí si Grendel. Podľa jeho slov hodnotiť fungovanie verejnoprávneho média len na základe pocitov nie je konštruktívna kritika. "Takéto praktiky skôr pripomínajú návrat do 90. rokov," povedal poslanec.
Podpredseda Výboru NR SR pre kultúru a médiá Jozef Viskupič (OĽaNO-NOVA) je presvedčený, že premiér Fico má ambíciu hádať sa so svojím vlastným obrazom, ktorý o ňom vytvárajú médiá. "Ale musí si uvedomiť, že ten obraz si vytvára on sám tým, že býva u daňového podvodníka a nechce odvolať skorumpovaného ministra," vyhlásil.
Viskupič Fica vyzval, aby dal predseda vlády od RTVS ruky preč v čase, kým sa bude vyberať nový kandidát a bola tak zabezpečená objektivita celého procesu. Samotná voľba sa uskutoční v júni. "Ak vám prekáža obraz, ktorý sprostredkúvajú médiá, zamyslite sa nad sebou. Odíďte z toho bytu a urobte si poriadok s ministrami," odkázal na záver Viskupič.
Fico na utorkovej (4.4.) diskusii Hospodárskych novín vyhlásil, že verejnoprávne médiá hrajú hru o sledovanosť, na základe čoho vedenie Slovenského rozhlasu a Slovenskej televízie zlyhalo. "Slovenská televízia nie je verejnoprávna. Vedenie RTVS nezvládlo úlohu zaistiť verejnoprávnosť. Považujem spravodajstvo RTVS za opozične ladené. Musí dôjsť k výmene na čele RTVS".

Copyright TASR ©2017