6. 4. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Prvýkrát, odkedy sa vo Francúzsku pred prezidentskými voľbami vysielajú televízne debaty, sa v utorok v televíznom štúdiu zišlo ich všetkých 11 kandidátov. Podľa prieskumov verejnej mienky z nich ako najpresvedčivejší diskutér opäť vyšiel ľavičiar Jean-Luc Mélenchon, informovala dnes televízia BFMTV s odvolaním sa na prieskum inštitútu Elabe.
Mélenchona - kandidáta strany Nepoddajné Francúzsko (FI) - za najpresvedčivejšieho označilo 25 percent opýtaných. Na druhom mieste skončil centrista Emmanuel Macron (21 percent) a ako tretí Francois Fillon (15 percent).
Vystúpenie predpokladanej finalistky prvého i druhého kola volieb Marine Le Penovej sa páčilo 11 percentám respondentov, zatiaľ čo socialista Benoit Hamon presvedčil deväť percent opýtaných.
Spomedzi zvyšných kandidátov, ktorí sa vzhľadom na svoje preferencie tešia menšej pozornosti médií, bol podľa respondentov najpresvedčivejší Nicolas Dupont-Aignan kandidujúci za Vstaň Francúzsko (DLF, šesť percent), nasledovaný trockistom Philippom Poutouom z ľavicovej Novej antikapitalistickej strany (NPA, päť percent) a Nathalie Arthaudovou z ľavicovej strany Robotnícky boj (LO, tri percentá).
Tri percentá opýtaných ocenili aj výkon Francoisa Asselineaua, predsedu Ľudovej republikánskej únie (UPR).
Nezávislý centrista Jean Lassalle podľa prieskumu oslovil jedno percento voličov, zatiaľ čo Jacques Cheminade z centristickej strany Solidarita a pokrok (S&P) nedostal od potenciálnych voličov nijakú podporu.
Najlepší program pre Francúzsko má podľa respondentov Macron, o čom je presvedčených 23 percent opýtaných. Na druhom mieste v tejto časti prieskumu skončil Mélenchon (22 percent), nasledovaný Fillonom (18 percent) a Le Penovou (15 percent).
Pri odpovedi na otázku, ktorý z kandidátov má najviac kvalít nutných na výkon prezidentskej funkcie, najviac - 27 percent opýtaných - uviedlo Macrona. Mélenchon skončil na druhom mieste s 21 percentami. Fillon dostal 20 percent a Le Penovú považuje za vhodnú kandidátku na prezidentský úrad 13 percent opýtaných.
Debata bola tentoraz zameraná predovšetkým na diskusiu o vnútornej politike krajiny, miesto Francúzska v EÚ a sociálne otázky.

Nemecká vláda odsúhlasila návrh zákona, ktorý má zamedziť šíreniu nenávistných prejavov a falošných správ prostredníctvom internetu.
Na základe schváleného návrhu budú musieť internetové spoločnosti vrátane sociálnych sietí Facebook a Twitter v priebehu 24 hodín odstrániť obsah, ktorý bude vyhodnotený ako hanlivý a nenávistný. Ak tak neurobia, budú im hroziť vysoké finančné pokuty až do 50 miliónov eur.
"Prostredníctvom tohto návrhu zákona podnikáme konkrétne kroky v záujme dodržiavania už existujúcich záväzkov na eliminovanie nenávistných prejavov a falošných správ," povedal predkladateľ legislatívy, spolkový minister spravodlivosti Heiko Maas.
Prevádzkovatelia sociálnych sietí majú podľa neho zodpovednosť zasiahnuť proti ich zneužívaniu na šírenie nenávisti a falošných správ, keďže podľa nemeckých zákonov možno takéto počínanie kvlaifikovať ako trestnú činnosť.
Koalícia kancelárky Angely Merkelovej pristúpila ku sprísneniu platných pravidiel aj pre obavy, že by napríklad šírenie falošných správ mohlo ovplyvniť septembrové parlamentné voľby v Nemecku. Podozrenia z manipulácie tohto druhu sa objavili v súvislosti s vlaňajšími prezidentskými voľbami v USA.

Copyright TASR ©2017


Americký dobrodružný rodinný seriál A Series of Unfortunate Events (2017) spoločnosti Netflix bude pokračovať treťou sezónou. Informoval o tom portál Deadline, ktorý uviedol, že streamovacia spoločnosť oznámila obnovenie adaptácie rovnomennej knižnej série od Lemonyho Snicketa (vlastným menom Daniel Handler, pozn. red.) necelý mesiac po tom, ako schválila jeho druhú sériu.
Prvá sezóna A Series of Unfortunate Events, ktorá má dovedna osem epizód, mala na Netflixe premiéru 13. januára. Projekt sa zameriava na tri siroty - súrodencov Violet (Malina Weissman), Klausa (Louis Hynes) a Sunny Baudelairovcov. V ceste za šťastím a odhalením, čo je za smrťou ich rodičov, čelia rôznym skúškam, utrpeniu a nešťastným udalostiam vrátane ich opatrovníka, zlomyseľného a nebezpečného grófa Olafa. Toho stvárňuje americký herec Neil Patrick Harris a okrem neho k hereckému obsadeniu patria napríklad aj Joan Cusack, Alfre Woodard, Catherine O'Hara, Aasif Mandvi, Don Johnson či Patrick Warburton. Za réžiou stojí Barry Sonnenfeld, ktorý je spolu s autorom kníh aj výkonným producentom.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.