19. 12. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Česká televízia Nova bude od budúceho rok šíriť svoje vysielanie na Slovensko cez novú medzinárodnú stanicu. Rovnakým spôsobom prinesie svoj program českým divákom jej sesterská slovenská televízia Markíza, ktorá taktiež ako Nova patrí do mediálnej skupiny CME. Obaja vysielatelia tak urobia v rámci nových medzinárodných verzií staníc, a to prostredníctvom Nova International a Markíza International. Licenčná rada je o rozšírení ponuky televízií informovaná. "Čo sa týka vysielania Nova International, vysielateľ nemá v tejto chvíli voči Rade pre vysielanie a retransmisiu (RVR) žiadnu povinnosť. Ide o českého vysielateľa, takže vysielanie musí povoliť česká licenčná rada," uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa RVR Lucia Jelčová. V prípade Markíza International sa vysielateľ, spoločnosť Markíza Slovakia "obrátil na Radu pre vysielanie a retransmisiu so žiadosťou o rozšírenie zahraničnej doložky licencie v neobmedzenom rozsahu a rada tejto žiadosti vyhovela", dodala Lucia Jelčová.
Obe televízie budú medzinárodnými verziami pôvodných staníc a v ich vysielaní dostanú priestor pôvodné relácie a seriály televízií s licenciou na vysielanie v zahraničí. "V prípade Markízy ide o zahranično-legálnu variantu programovej služby, v rámci ktorej vysielateľ šíri len tie programy, na ktoré má práva, nie napríklad akvizičné tituly, ktoré je v zmysle licencie k danému dielu oprávnený vysielať len na konkrétnom území".
Zástupcovia oboch vysielateľov, tak skupiny Markíza ako aj spoločnosti CET 21 (českej vysielacej spoločnosti, ktorá vlastní vysielacie licencie pre stanice Nova Group) informovali o rozšírení svojho vysielania na český, respektíve slovenský trh koncom novembra. Začiatok testovacieho vysielania Markíza International pre divákov v Českej republike plánuje televízia na január 2016. Rovnako, na začiatkom roka 2016 sa plánuje spustenie testovacieho vysielania Nova International. Česká stanica by sa v budúcnosti mala stať súčasťou ponuky satelitných a káblových operátorov v Slovenskej republike. Dostupná bude aj na platforme VOYO. Nova International nahradí súčasné voľne šírené stanice skupiny Nova na Slovensku, a doplní ponuku prémiových športových staníc Nova Sport 1 a Nova Sport 2.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rusko včera vyhostilo moskovského korešpondenta popredných poľských novín. Tento krok je podľa Moskvy "vyváženou" odpoveďou Varšave na vypovedanie ruského reportéra označeného za "nebezpečenstvo pre Poľsko".
Waclawa Radziwinowicza, ktorý pôsobil 18 rokov ako moskovský korešpondent poľského denníka Gazeta Wyborcza, si dnes predvolali na ruské ministerstvo zahraničných vecí a oznámili mu, že má mesiac na to, aby opustil krajinu.
"Dôvod je jednoduchý," uviedla hovorkyňa ruského rezortu diplomacie Marija Zacharovová, ktorú citovala agentúra Reuters. "Stalo sa tak čisto na báze reciprocity."
Radziwinowicz pre Reuters uviedol, že mu bolo povedané, že jeho vyhostenie je priamou odpoveďou Poľsku na prípad 49-ročného Leonida Sviridova. Ten pôsobil v Poľsku ako dlhoročný korešpondent agentúry RIA Novosti, ktorá je súčasťou Kremľom podporovanej mediálnej spoločnosti Rossija segodňa (Rusko dnes).
Sviridov opustil Poľsko 12. decembra po tom, ako ho poľské ministerstvo zahraničných vecí opísalo ako "nebezpečenstvo pre Poľsko" a bolo mu odňaté právo pracovať a zdržiavať sa v Poľsku.
Hovorkyňa ruskej diplomacie označila vypovedanie Sviridova za zvláštne a dodala, že mu nebolo poskytnuté jasné vysvetlenie o tom, čím sa previnil. Moskva podľa nej pristúpila k recipročnému kroku z donútenia. "Bolo to nanútené opatrenie, nie naša voľba. Zahraniční kolegovia musia pochopiť dôsledky bezdôvodného prenasledovania ruských novinárov," uviedla.

Násilná smrť troch ľudí pred kanceláriou kresťanskej rozhlasovej stanice Tahanite, ku ktorej došlo na severe afrického Mali vo štvrtok večer, vyvolá zrejme trojdňové protestné prerušenie vysielania všetkých miestnych rozhlasových staníc.
Medzi obeťami zatiaľ neznámeho strelca bol aj zástupca šéfa Tahanite, rozhlasovej stanice, ktorá vysiela v predovšetkým moslimami obývanej oblasti od roku 2007, informovali dnes oficiálne zdroje v Timbuktu.
Prípad vyšetruje miestna polícia, ako aj príslušníci mierovej misie Organizácie Spojených národov. Zatiaľ nevedno, či bol zločin útokom teroristického charakteru alebo neobvyklým prípadom násilnej kriminality.
Mali sa stalo opakovane dejiskom útokov radikálnych islamistov, naposledy v luxusnom hoteli v Bamaku, kde prišlo o život viac ako 20 ľudí.

Copyright © TASR 2015

TO JE TV!

TO JE TV!

18. 12. 2015

Reakcia J. Čižnára na vyjadarenie Š. Harabina v denníku SME

Reakcia J. Čižnára na vyjadarenie
 Š. Harabina v denníku SME


 K vyjadreniu JUDr. Štefana Harabina, sudcu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, publikovanom dňa 17. 12. 2015 na webovej stránke denníka SME s názvom – Harabin dostal opäť svoj senát, nie je jasné, prečo tak Švecová rozhodla; generálny prokurátor Slovenskej republiky JUDr. Jaromír Čižnár uvádza:
"Nie je pravdou, že podnet JUDr. Viliama Dohňanského nebol vybavený zákonným spôsobom, nakoľko prokurátor Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky vykonávajúci dozor pred začatím trestného stíhania dňa 24. 11. 2015 listom upovedomil JUDr. Viliama Dohňanského o vybavení jeho podnetu zo dňa 25. 8. 2015. Vybavenie podnetu bolo podávateľovi doručené 4. 12. 2015.
Jediný, kto vnáša politiku do tohto trestného konania, je JUDr. Štefan Harabin a nie generálny prokurátor JUDr. Jaromír Čižnár."

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rodina amerického reportéra Jamesa Foleyho vyzvala líderku francúzskej krajnej pravice Marine Le Penovú, aby odstránila zo svojho účtu na Twitteri fotografie zachytávajúce popravy jeho a ďalších mužov zadržaných extrémistami z organizácie Islamský štát (IS).
Sporné príspevky Le Penovej na sociálnej sieti Twitter sú predmetom vyšetrovania francúzskych orgánov. Líderka francúzskeho Národného frontu ich zverejnila v reakcii na výroky novinára, ktorý prirovnal jej stranu k extrémistom z IS. Le Penová sa týmto spôsobom snažila poukázať na rozdiel medzi oboma subjektmi.
Diane Foleyová, matka zavraždeného novinára, dnes uviedla pre francúzsku rozhlasovú stanicu RTL, že odkazy Le Penovej na Twitteri "pridávajú rodine ešte viac bolesti". Rodina vydala vyhlásenie, podľa ktorého je "hlboko rozrušená nežiaducim využitím Jima pre politické ciele Le Penovej" a chce, aby boli fotografie "okamžite" z účtu odstránené.
Foleyho zajali v roku 2012 a militanti z IS mu odrezali hlavu v roku 2014, pripomenula dnes tlačová agentúra AP.

Copyright © TASR 2015

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


RTVS vyhlasuje ponuky na programové formáty


RTVS vyhlasuje ponuky na programové formáty



A. RTVS a AVF vyhlasujú ponuku na komplexné dramatické spracovanie života generála Milana Rastislava Štefánika pre fázu vývoja


 




B. RTVS vyhlasuje ponuku na komplexné spracovanie života významnej postavy slovenských dejín Milana Rastislava Štefánika


 

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Mobilnú aplikáciu Zelená vlna RTVS pre platformy iOS a Android RTVS spoločne so Slovanetom predstavila pred vyše rokom na nitrianskom Autosalóne. Za uplynulý rok si ju stiahlo až 64-tisíc používateľov (Android 43 - tisíc, iOS - 21 tisíc), vďaka čomu sa aplikácia stala jednou z najpopulárnejších mobilných aplikácií z portfólia RTVS. V uplynulom mesiaci použilo aplikáciu priemerne 15-tisíc ľudí a zaznamenala takmer 6-tisíc unikátnych používateľov.
„Autorom verzie pre mobilné zariadenia s Windows Phone je Martin Bojnanský, sú v nej dostupné všetky funkcie a nastavenia, na ktoré sú zvyknutí aj používatelia so systémom Android či iOS – aktuálne dopravné udalosti a železničné priecestia, zábery kamier z cestnej premávky, posledná odvysielaná Zelená vlna RTVS v zvukovej podobe a nahlasovanie dopravných udalostí. Verím, že sme pre používateľov s Windows Phone pripravili pekný vianočný darček a že im uľahčíme náročné presuny v hustej predvianočnej premávke,“ povedal šéf dopravného spravodajstva Zelená vlna RTVS Ľuboš Kasala.
Funkcie aplikácie budú priebežne upravované a vylepšované aj na základe pripomienok a hodnotení používateľov Zelenej vlny RTVS priamo v obchode s aplikáciami pre Windows Phone, ale aj prostredníctvom facebookovej stránky Zelenej vlny RTVS.
„Sme radi, že si mobilná aplikácia Zelená vlna RTVS našla svoju širokú používateľskú základňu a bude dostupná na všetkých dôležitých mobilných platformách. Začiatkom roka 2016 do aplikácie pridáme ďalšie dopravné kamery a nové štatistické funkcie: počet vozidiel a ich druhovú identifikáciu (automobil, motocykel, nákladné auto a pod.),“ uviedol Ján Michlík, manažér pre stratégiu spoločnosti Slovanet, s ktorou RTVS pri vývoji a prevádzke aplikácie spolupracuje.

17. 12. 2015

SFÚ a RTVS NEWS

SFÚ a RTVS NEWS


Národný projekt Digitálna audiovízia zameraný na systematickú digitalizáciu a digitálne reštaurovanie audiovizuálnych diel, zvukových a zvukovo-obrazových záznamov vyhodnotili dnes v Bratislave. Slovenský filmový ústav (SFÚ) ho spolu s partnerom Rozhlasom a televíziou Slovenska (RTVS) realizoval od roku 2011. Projekt bol ukončený 30. novembra a vďaka nemu sa podarilo na Slovensku vybudovať dve digitalizačné pracoviská, spustila sa digitalizácia slovenského audiovizuálneho dedičstva.
"Podarilo sa splniť všetky ukazovatele, ktoré mal tento projekt nastavený," uviedol generálny riaditeľ SFÚ Peter Dubecký k najväčšiemu digitalizačnému projektu v oblasti audiovízie na Slovensku, ktorý bol podporený zo štrukturálnych fondov EÚ. K jeho hlavným aktivitám patrilo vybudovanie moderného digitalizačného pracoviska SFÚ v suterénnych priestoroch bratislavského Kina Lumiére, ktoré od svojho otvorenia v júni 2014 na ploche 700 m2 realizuje digitalizáciu a digitálne reštaurovanie filmov. "Vytvorili sme princípy pre narábanie s digitálnym obsahom a základy pre dlhodobú archiváciu, ktoré tu doposiaľ neboli," doplnil Peter Csordás, expert na digitalizáciu, manažér kvality a kontroly SFÚ. Ide o náročný proces, ktorého hlavným výstupom je zreštaurovaný digitálny master vo vysokom rozlíšení 4K/2K a originálny sken obrazu a prepis zvuku.
Dubecký informoval, že SFÚ zdigitalizoval 1001 kultúrnych objektov, z toho 600 objektov tvoria spravodajské filmy, 198 animované, 158 dokumentárne a 45 hrané filmy. Sú medzi nimi napríklad dlhometrážne snímky Súkromné životy (1990) Dušana Hanáka, Chodník cez Dunaj (1989) Miloslava Luthera, Soľ nad zlato (1982) Martina Hollého, krátkometrážne Poznačení tmou (1959) Štefana Uhra, Fotografovanie obyvateľov domu (1968) Dušana Trančíka, Burza (1968) Petra Solana, Batromijov dom (1984) Fera Feniča či animované Postup (1968) Viktora Kubala a Motoklavír (1984) Vladimíra Pikalíka. "Tých 1001 objektov reprezentuje viac ako 300 filmových kotúčov, v celkovej dĺžke sme zdigitalizovali približne 900 km filmových materiálov," povedal pre TASR Peter Csordás, ktorý si na prezentovanie digitalizačných procesov zvolil "zvláštny prípad" - film Polnočná omša. "Už niekoľko rokov sa nám objavovali informácie, že filmy boli vyrábané nielen s monozvukom, ale aj stereo prípadne viackanálovým zvukom. Práve na Polnočnej omši sa nám podarilo nájsť aspoň jeden kotúč, ktorý skutočne mal na sebe naliate štyri magnetické stopy, tým pádom sme si potvrdili dôveryhodnosť dobových archívnych dokumentov."
Peter Dubecký pre TASR potvrdil, že všetky zdigitalizované a zreštaurované diela budú dostupné na DCP nosičoch pre kiná, pre domáce i zahraničné televízie prostredníctvom vysielacích licencií. "Tešíme sa na to, že budeme tieto zdigitalizované obsahy môcť vydávať na Blu-ray, DVD nosičoch a časom, samozrejme, aj na nejakom internetovom portáli," doplnil šéf SFÚ, ktorý sa vďaka projektu Digitálna audiovízia zradil medzi moderné európske filmové archívy, ako sú British Film Institute, Deutsches Filminstitut alebo filmový archív v Bologni.
Celkovo 60.649 kultúrnych objektov zdigitalizoval vo svojom vybudovanom digitalizačnom pracovisku RTVS. Z nich 51.799 tvoria audio objekty autentického folklóru a relácií ľudovej hudby na analógových nosičoch, slovesných relácií všetkých žánrov na magnetických nosičoch, historických zvukových dokumentov a programov či objekty z hudobného fondu. Počet 8850 predstavujú video objekty, konkrétne publicistické a dokumentárne diela a dramatické relácie. O kvalite zdigitalizovaných diel sa môžu presvedčiť diváci už počas vianočných sviatkov, RTVS uvedie viaceré na svojich obrazovkách, chýbať nebude ani zdigitalizovaný a zreštaurovaný Sváko Ragan.

Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Snímka: Reuters



Ruský prezident Vladimir Putin dnes v moskovskom Centre medzinárodného obchodu odpovedal na hodnotiacej tlačovej konferencii na otázky novinárov, ktorých sa tento rok na toto podujatie akreditovalo 1390.
      Ako informovali ruské tlačové agentúry, tlačová konferencia nie je časovo obmedzená. Vlani trvala tri hodiny a desať minút a Putin počas nej odpovedal na 50 otázok.
      Predpokladá sa, že dnes bude veľkú pozornosť venovať zahraničnej politike. Prvá otázka však bola venovaná ekonomickej kríze - Putin uviedol, že ruská ekonomika prekonala krízu, "prinajmenšom jej vrchol".
      Putin vysvetlil, že bol zaznamenaný mierny rast priemyselnej výroby, zlepšila sa aj situácia na pracovnom trhu, znížil sa zahraničný dlh i odliv kapitálu, pričom možno pozorovať zvýšenie záujmu zahraničných firiem investovať v Rusku. Podľa jeho slov vláda vedie zodpovednú finančnú politiku a kádrové zmeny nie sú nutné.
      Ako sa už stalo zvykom, mnohí novinári sa snažia upútať pozornosť hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova, aby im dal možnosť položiť otázku hlave štátu, preto si so sebou priniesli transparenty alebo hračky.

Embedded image permalink


Sýrska aktivistická skupina, ktorá informuje o aktivitách organizácie Islamský štát (IS), oznámila, že jedného z jej novinárov zabili. Informovala o tom dnes agentúra AP.
Skupina s názvom Raqqa is Being Slaughtered Silently (Rakka je masakrovaná v tichosti) na svojom účte na sociálnej sieti Twitter uviedla, že novinára Ahmada Muhammada Músu zabili v stredu v severosýrskej provincii Idlib maskovaní útočníci. Ďalšie podrobnosti nezverejnila.
Skupina sídli v sýrskom meste Rakka, ktoré je hlavnou baštou IS v Sýrii. Skupina prišla už o niekoľko svojich členov. Zakladajúceho člena skupiny v októbri spolu s ďalším sýrskym aktivistom zabili na juhu Turecka. Aktivisti obvinili z týchto činov Islamský štát.
Výbor na ochranu novinárov so sídlom v New Yorku udelil skupine v novembri medzinárodnú cenu za slobodu tlače.




Copyright © TASR 2015



Román Purpurové rieky francúzskeho spisovateľa Jean-Christopha Grangého sa dočká seriálového spracovania. Postará sa o to produkčná spoločnosť EuropaCorp známeho režiséra Luca Bessona. Okrem toho sa na projekte podieľa nemecká firma Maze Pictures. Scenár napíše Franck Ollivier, ktorý je spolutvorcom seriálovej adaptácie Bessonovej filmovej série Taxi pre americkú televíziu NBC s názvom Taxi Brooklyn (2014). S Ollivierom píše scenár aj samotný autor knižnej predlohy. Dátum začiatku nakrúcania tvorcovia zatiaľ neprezradili.
Mysteriózny román Purpurové rieky vyšiel po prvý raz v roku 1998. Titul o komisárovi Pierrovi Niémansovi vyšetrujúcom záhadnú vraždu s pomocou policajta Abdoufa, zaznamenal veľký úspech, vďaka čomu si ho všimli filmári. Filmová adaptácia knihy prišla do kín v roku 2000 v réžii Mathieuho Kassovitza, ktorý tiež napísal scenár. V hlavných úlohách si zahrali Jean Reno (Niémans) a Vincent Cassel (Max Kerkerian, Kerkerian nahradil vo filme Abdoufa, pozn. SITA). Na motívy Grangého knihy vznikla aj snímka Purpurové rieky 2: Anjeli apokalypsy (2004).


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Obraz rómskej menšiny v médiách na Slovensku


Obraz rómskej menšiny v
médiách na Slovensku
 
Slovenské médiá často prepájajú súčasnú utečeneckú tému s témou rómskou. Povedala to dnes na medzinárodnom sympóziu venovanom zobrazovaniu menšín v médiách mediálna analytička Gabriela Mezeiová. Práve Mezeiová sa venovala aj v spolupráci s organizáciou Romano Kher – Rómsky dom výskumu s názvom Obraz rómskej menšiny v médiách na Slovensku, ktorý ukázal, ako novinári zobrazujú rómsku menšinu vo svojich príspevkoch.
„Množstvo článkov, ktoré sme analyzovali, sa venovali aj utečeneckej téme, čiže akoby táto téma nahrala novinárom a prepájali ju s rómskou témou,“ vysvetlila s tým, že často článok o utečencoch spomínal i Rómov alebo naopak. Novinári tak podľa nej neraz zovšeobecňujú situácie, využívajú stereotypné vyjadrenia a často možno vidieť i predsudky voči menšinám. Ako pokračovala, problémom je i to, že viacerí Rómovia nemajú prístup k médiám alebo je len obmedzený. Takisto neexistuje relevantná politická strana, ktorá by zastávala ich potreby či požiadavky na úrovni štátu, poznamenala Mezeiová. „Väčšina relácií menšín alebo relácií pre menšiny sa vysiela v neatraktívnych časoch, pričom práve tieto mediálne výstupy by mohli prispieť k pozitívnemu obrazu či jeho šíreniu o integrovaných Rómoch či prisťahovalcoch,“ povedala na podujatí.
Výskum venovaný zobrazovaniu menšín v slovenských médiách podporil úrad vlády v dotačnom programe Kultúra národnostných menšín na rok 2015. Jeho konečné výsledky autori očakávajú do konca roka, pričom ich súčasťou bude i vyhodnotenie či konkrétne príklady mediálnych výstupov. Cieľom projektu bola analýza výstupov médií, ktoré sa týkajú Rómov. „Chceli sme zistiť, či médiá aktívne prispievajú k spolužitiu menšín a väčšinovej spoločnosti na Slovensku,“ vysvetlila Gabriela Mezeiová.
Články autori vyberali na základe viacerých kľúčových slov ako napríklad cigán, cigánka, Róm. Články sledovali v médiách, napríklad v SME, Denníku N, Hospodárskych novinách, Plus Jeden deň, Novom Čase, ale aj v Slovenskom rozhlase či Markíze, televízii JOJ či portáli Aktuality.sk. „Zisťovali sme tému článku, či v ňom dostal priestor na vyjadrenie aj Róm, či bolo uvedené celé jeho meno, aký spôsob jeho života príspevok zobrazuje, či výstup podnecuje nenávisť a diskrimináciu na základe etnicity, či obsahuje predsudky a stereotypy aj či charakterizoval Rómov negatívne a zovšeobecňoval to na celú rómsku menšinu,“ vysvetlila jedna z autoriek výskumu Gabriela Mezeiová s tým, že spracovali 309 príspevkov v médiách.
Najviac príspevkov o Rómoch publikoval denník SME a Slovenský rozhlas, priblížila ďalšia z autoriek Zuzana Benčúriková. Vo výstupoch boli najmenej zastúpení integrovaní Rómovia, ale aj tí segregovaní. Prieskum tiež ukázal, že novinári priestor na vyjadrenie Rómom dávajú, väčšinou ho uvádzajú pod celým menom. „Avšak priestor na vyjadrenie Rómov najčastejšie dostáva splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák,“ poznamenala. Články väčšinou nenávisť nepodnecujú a novinári pristupujú k respondentom citlivo. Stereotypy neobsahovalo 240 analyzovaných článkov.
Autori výskumu upozornili na dnešnom podujatí i na tzv. Desatoro novinára, ktorý píše o rómskej národnostnej menšine. Ide o nezdôrazňovanie rómskej etnicity v prípadoch, keď to nie je potrebné, respondenta uvádzame pod celým menom a priezviskom bez rozdielu etnicity. „Rómku často médiá uvádzajú len ako obyvateľku osady,“ poznamenala Zuzana Benčúriková. Priestor treba dať obom stranám aj v prípade, že ide o Rómov. Medzi „desatoro“ patrí i neoslovovanie ako zástupcu rómskej menšiny len rómskeho splnomocnenca Petra Polláka, ale aj iných odborníkov na túto tému. Treba venovať citlivý prístup k mediálne nevyškoleným osobám pri kladení otázok, nesmerovať pozornosť len na obyvateľov osád a segregovaných častí, ale aj na integrovaných Rómov a pri písaní nezovšeobecňovať celú rómsku menšinu. „Novinár by nemal podnecovať stereotypy a predsudky voči Rómom tým, že ich vytvára, nemal by používať urážlivé označenia tejto menšiny či titulok, ktorý predáva len na základe rómskej témy,“ dodala na záver.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
 
 
 

AFI 10 BEST TV AND MOVIES 2015

AFI 10 BEST TV AND MOVIES 2015


Americký filmový inštitút (AFI) zverejnil svoje tradičné zoznamy najlepších amerických filmov a televíznych seriálov roka. Medzi najlepšie filmy uplynulého roka sa dostali Stávka na neistotu, Most špiónov, Carol, V hlave, Mad Max: Zbesilá cesta, Marťan, Izba, Sledovačka, Star Wars: Sila sa prebúdza a Straight Outta Compton.
V televíznej kategórii sa do top desiatky piaty raz zaradila Hra o tróny (2011), tretí raz V službách KGB (2013) a druhý raz Fargo (2014). Po dvojročnej absencii sa medzi najlepšie televízne projekty vrátil aj Homeland - Zradca (2011), ktorý je v desiatke tretí raz. Nováčikmi v zozname sú Better Call Saul (2015), Black-ish (2014), Empire (2015), Master of None (2015), Mr. Robot (2015) a UnREAL (2015).
Špeciálnu cenu za prínos americkému kultúrnemu dedičstvu udelil filmový inštitút dramatickému seriálu Mad Men (2007 - 2015), ktorý si počas vysielania vyslúžil rekordných sedem cien AFI. Jeho poslednú časť odvysielali 17. mája.
Tvorivé tímy všetkých uvedených diel ocenia 8. januára na ceremoniáli v Los Angeles.


Najlepšie filmy roka 2015 podľa AFI:
Stávka na neistotu
Most špiónov
Carol
V hlave
Mad Max: Zbesilá cesta
Marťan
Izba
Sledovačka
Star Wars: Sila sa prebúdza
Straight Outta Compton


Najlepšie seriály roka 2015 podľa AFI:
V službách KGB (2013)
Better Call Saul (2015)
Black-ish (2014)
Empire (2015)
Fargo (2014)
Hra o tróny (2011)
Homeland - Zradca (2011)
Master of None (2015)
Mr. Robot (2015)
UnREAL (2015)


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Francúzsky satirický magazín Charlie Hebdo, ktorého redakciu začiatkom roka zdecimovali islamskí extrémistickí atentátnici, venuje štyri milióny eur obetiam útokov z januára. Informovala o tom dnes tlačová agentúra AP.
Na magazín zaútočila 7. januára dvojica bratov narodených vo Francúzsku a zabila 12 ľudí, väčšinou žurnalistov, práve keď mali redakčnú poradu - dôvodom útoku bolo zverejnenie karikatúr proroka Mohameda v tomto časopise. V nasledujúce dni prišli ďalšie útoky, koordinované s tretím mužom, a ich terčom sa stali parížske kóšer potraviny a policajtka. Celkovo si trojdňové násilie vyžiadalo 17 obetí, polícia usmrtila strelcov pri zásahoch.
Magazín Charlie Hebdo v dnešnom vyhlásení uviedol, že finančné dary z 84 krajín odovzdá a že francúzska vláda vymenuje dozorný výbor, ktorý určí, ako budú peniaze rozdelené.

Copyright © TASR 2015

RTVS NEWS

RTVS NEWS



Nové epizódy slovenského animovaného seriálu Mimi a Líza (2011) začnú vysielať na Štedrý deň na obrazovkách Dvojky. Najmladší diváci a diváčky sa môžu tešiť na šesticu nových dobrodružstiev dvojice kamarátok, z ktorých je jedna nevidiaca. Rozhlas a televízia Slovenska okrem seriálovej podoby príbehov ponúkne aj ich rozhlasové spracovanie. Od Štedrého dňa ich bude vysielať na rádiu Regina.
Mimi a Líza v nových epizódach zažijú dobrodružstva napríklad v starých hodinách, kde nájdu zlomyseľnú vílu Hrdzu, pod zemou, kde žije úspešná atlétka - dážďovka Nela či vo vesmíre. Novým častiam budú predchádzať reprízy predchádzajúcich, ktoré odštartujú 17. decembra na obrazovkách Dvojky i vo vysielaní rádia Regina. Rozhlasové hry režírovala Táňa Tadlánková, vizuálnu podobu im dali výtvarník Boris Šíma a režisérka animovaných filmov Ivana Šebestová. Samotné námety napísali režisérka Katarína Kerekesová a scenáristka Katarína Moláková.
Nové rozprávky o Mimi a Líze vyšli aj v knižnom spracovaní, ktoré vzniklo v spolupráci s Alexandrou Salmela. Knižka sa na pulty kníhkupectiev dostala v novembri. Nové epizódy vyjdú na začiatku budúceho roka aj na DVD. Tvorcovia príbehy sprístupnia aj prostredníctvom mobilnej aplikácie, cez ktorú si deti budú môcť pozrieť televízny seriál, vypočuť rozhlasové hry alebo zahrať zvukové pexeso.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Sakharov Prize for Freedom of Thought

Sakharov Prize for Freedom of Thought

Sacharovovu cenu za slobodu myslenia včera na pôde Európskeho parlamentu (EP) v Štrasburgu prevzala v mene Ráifa Badawího, väzneného saudskoarabského aktivistu za ľudské práva a blogera, jeho manželka Ensaf Hajdarová.
"Bol dostatočne odvážny na to, aby vyjadril svoj názor a postavil sa voči barbarstvu. A zato ho zbičovali," týmito slovami opísala Hajdarová aktivity a osud svojho manžela. Vysvetlila, že ideológia, ktorú prijala arabská spoločnosť v jej krajine, považuje slobodné a osvietené myšlienky za rúhanie, pričom "každá slobodná myšlienka predstavuje úpadok a odklon od správnej cesty".
"Ráif nie je zločinec. Je to človek, ktorý slobodne myslí a píše. To je všetko. Jeho zločinom je jeho slobodný hlas v krajine, ktorá okrem jedného názoru a jedného myslenia neakceptuje nič iné," vyhlásila jeho manželka v pléne zákonodarného zboru EÚ.
Predseda EP Martin Schulz pri odovzdávaní prestížnej ceny pripomenul, že Badawí sa stal symbolom a inšpiráciou pre všetkých tých, ktorí v tomto regióne aj inde bojujú za základné ľudské práva.
"Aj napriek veľkému riziku sa ako bloger odvážne podujal podporovať slobodu myslenia a uplatňoval si svoje právo na slobodu prejavu, čím zaplnil vákuum, ktoré v jeho krajine existuje v dôsledku nedostatku slobodnej tlače," konštatoval Schulz.
Predseda EP pri tejto príležitosti vyzval kráľa Saudskej Arábie Salmána bin Abd al-Azíza, aby uväznenému blogerovi okamžite udelil milosť a prepustil ho na slobodu. Schulz zároveň vyzval saudskoarabské úrady, aby "skoncovali so systematickými zásahmi proti nenásilným prejavom", ktoré viedli k zatknutiam Walída Abú Chaíra, Abdulkaríma Chodru, Ašrafa Fajáda a Alího Muhammada Nimru - všetci štyria boli odsúdení na trest smrti.
Schulzova výzva na prepustenie Badawího zožala v pléne europarlamentu veľký potlesk. Predseda EP v tejto súvislosti pripomenul, že Saudská Arábia v súčasnosti predsedá Rade OSN pre ľudské práva.
"Sme pripravení na dialóg o ľudských právach. Ani teror, ani neľudský právny systém nám nezabránia v tom, aby sme za ľudské práva bojovali. Neodradí nás ani argument bezpečnosti, dohoda o zbraniach, ani peniaze za ropu," povedal Schulz Badawího manželke.
Predseda EP a europoslanci privítali v Štrasburgu aj zástupcov ďalších dvoch finalistov Sacharovovej ceny: Mariu-Alejandru Aristeguietu-Alvarezovú, zastupujúcu venezuelskú demokratickú opozíciu, a Oľgu Šorinovú, výkonnú riaditeľku Nadácie Borisa Nemcova pre slobodu, ktorá má sídlo v Nemecku.
Ráif Badawí sa na svojej webovej stránke Free Saudi Liberal Network (Sieť slobodných saudských liberálov) snažil vytvoriť priestor pre sociálny, politický a kultúrny dialóg. Články a komentáre na jeho webe však boli v Saudskej Arábii označené za rúhanie, začo ho odsúdili na desať rokov väzenia a 1000 rán bičom. Okrem toho mu bola vyrubená vysoká finančná pokuta. Prvé jeho zbičovanie vyvolalo celosvetové rozhorčenie a viedlo k obavám o jeho zdravie, v dôsledku ktorých ďalšie bičovanie pozastavili. Badawí zostáva vo väzení, kde bol presunutý na samotku.

Copyright © TASR 2015

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens

Star Wars: Episode VII - The Force Awakens


16. 12. 2015

Štúrovo pero 2016


Štúrovo pero 2016

 


Už 22. ročník celoslovenskej novinárskej súťaže stredoškolákov a vysokoškolákov Štúrovo pero 2016 vyhlásili organizátori tohto ojedinelého podujatia. Po prvý raz v histórii sa do súťaže môžu prihlásiť aj elektronické magazíny. Súťaž je otvorená aj pre slovenských stredoškolákov a vysokoškolákov študujúcich v zahraničí ako i pre študentov zahraničných škôl s vyučovacím jazykom slovenským. Uzávierka súťaže organizovanej v rámci 30. ročníka Štúrovho Zvolena je 31. januára 2016, uviedla pre agentúru SITA riaditeľka Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene Milota Torňošová.
Elektronické magazíny sú piatou kategóriou súťaže. Kolektívy a jednotlivci sa do súťaže prihlasujú svojimi časopismi a príspevkami, súťažiaci v kategórii pre elektronické magazíny môžu prihlásiť elektronické magazíny, ktoré majú minimálne dvoch autorov, teda nie súkromné stránky a blogy jednotlivcov. Za elektronické magazíny sa nepovažujú ani oficiálne stránky školy, PDF verzie tlačených časopisov či účty na sociálnych sieťach. Do súťaže sa môžu prihlásiť len magazíny, ktoré v roku 2015 zverejnili aspoň 20 príspevkov (text, video či audio).
Zámerom podujatia je predovšetkým výmena skúseností medzi mladými ľuďmi, ktorí sa zaujímajú o žurnalistiku. Aj vďaka Štúrovmu peru našli mnohí súťažiaci uplatnenie v mediálnom prostredí. Hlavnými vyhlasovateľmi podujatia sú Nadácia Televízie Markíza, Nadácia Slovenskej sporiteľne a Krajská knižnica Ľudovíta Štúra vo Zvolene. Na súťaži participujú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Literárny fond, Nadácia Čisté slovo, Mesto Zvolen, Internetové kníhkupectvo martinus.sk, Fakulta masmédií Paneurópskej vysokej školy, Podpolianske osvetové stredisko a Občianske spoločenstvo Štúrov Zvolen a po prvý raz i Tlačová agentúra Slovenskej republiky. Záverečné dvojdňové vyhodnotenie súťaže sa uskutočňuje v apríli na pôde Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene.

 

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

HLAVŇE GRAMATYKU

HLAVŇE GRAMATYKU

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Nemecké úrady v utorok oznámili, že internetové spoločnosti Facebook, Google a Twitter súhlasili s opatrením, na základe ktorého bude možné do 24 hodín zmazať nenávistné komentáre ich užívateľov. Podľa agentúry Reuters ide o ďalší krok v boji proti narastajúcemu rasizmu v internetovom prostredí následkom migračnej krízy.
Nemecká vláda sa snaží podchytiť tieto sociálne platformy v snahe zastaviť vzostup online komentárov zameraných proti cudzincom napísaným v nemčine, zatiaľ čo krajina zápasí s prílevom viac než milióna utečencov, ktorí len za tento rok prišli do Nemecka. Nová dohoda uľahčuje užívateľom týchto služieb, ako aj skupinám bojujúcim proti rasizmu upovedomiť špecialistov internetových spoločností na nenávistné komentáre, tvrdí nemecký minister spravodlivosti Heiko Maas.
"Ak sa prekročia mantinely slobodného prejavu a ak to budú stíhateľné vyjadrenia a nabádanie k páchaniu trestných činov ohrozujúcich ľudí, potom sa musí takýto obsah z internetu vymazať. Dohodli sme sa, že toto opatrenie bude možné vykonať do 24 hodín," uviedol Maas.



Reboot obľúbeného seriálu Xena (1995 - 2001) napíše scenárista Javier Grillo-Marxuach, ktorý sa podieľal aj na projektoch ako Nezvestní (2004 - 2010) či Médium (2005 - 2011). Na novinke pracujú aj pôvodní výkonní producenti Rob Tapert a Sam Raimi. Pripravovaný titul má priniesť nový typ hrdinky, ktorá by mala charizmu a šarm pôvodnej predstaviteľky Xeny Lucy Lawless a bystrosť Katniss Everdeen z adaptácie dobrodružnej trilógie Hry o život. Nový seriál sa má na televízne obrazovky dostať budúci rok.
Seriál Xena vznikol ako spinoff série Herkules (1995 - 1999), v ktorej sa bojovníčka Xena objavila po prvý raz. Spolutvorcom Xeny bol spomínaný Rob Tapert, ktorý je od roku 1998 manželom 47-ročnej Lawless. V seriáli si zahrala aj Renée O'Connor, ktorá stvárnila Xeninu spoločníčku Gabriellu. Seriál dva razy nominovali na Primetime Emmy za pôvodnú skladbu. Na túto cenu ho päťkrát nominovali aj za pôvodnú hudbu, pričom v roku 2000 sa skladateľovi Josephovi LoDucovi nomináciu podarilo premeniť na víťazstvo.



Tvorca seriálu Fargo (2014) Noah Hawley oznámil, že tretia séria bude mať premiéru až v roku 2017. Jej dej sa bude odohrávať v roku 2010, čiže štyri roky po udalostiach z prvej série, no v hlavných úlohách sa predstavia úplne iní herci.
"Pravdou je, že tretiu sériu neuvidíte v roku 2016. Fargo je zimný seriál v dobrom aj zlom zmysle. Nemáme už dosť času, aby sme stihli nakrútiť novú sériu skôr, než sa skončí táto zima. Taktiež je pre mňa a ostatných producentov veľmi dôležité, že oddeľujeme písanie scenára od samotnej produkcie, čo nám umožňuje sa tomu venovať naplno. Momentálne sme vo fáze písania scenára. Napísal som už prvé štyri epizódy a nasledujúcich niekoľko mesiacov budeme pokračovať s tým, že vieme, že nakrúcať začneme podobne ako pri prvej sérii v novembri. Dúfame, že tretia séria sa dostane na obrazovky na jar 2017," vyhlásil Hawley.
Seriál Fargo je inšpirovaný rovnomennou snímkou bratov Coenovcov z roku 1996, ktorí sú zároveň medzi výkonnými producentmi seriálu. V desaťdielnej prvej sezóne účinkovali Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Joey King či Keith Carradine. Druhá séria, ktorá sa skončila 14. decembra, mala taktiež desať epizód a predstavili sa v nej Kirsten Dunst, Patrick Wilson, Jesse Plemons, Jean Smart a Ted Danson.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


TA3 NEWS

TA3 NEWS




RTVS a TOWERCOM NEWS

RTVS a TOWERCOM NEWS

Spoločnosť Towercom vysiela v spolupráci s RTVS rozhlasový signál už aj v digitálnom štandardne T-DAB+. Najväčší operátor v oblasti vysielania na Slovensku dnes spustil skúšobnú prevádzku.
Technický riaditeľ spoločnosti Zsolt Nagy očakáva od nového štandardu vyššiu kvalitu zvuku, priestor pre šírenie ďalších rozhlasových staníc a nové doplnkové služby pre poslucháčov. Skúšobné vysielanie je šírené z vysielača Bratislava - Kamzík. Aktuálne možno digitálne naladiť štyri rozhlasové stanice RTVS: Rádio Slovensko, Rádio Devín, Rádio_FM a Rádio Junior.
Towercom podľa jeho technického riaditeľa overuje reálne parametre digitálneho rozhlasového vysielania, ktoré chce neskôr nasadiť v celoplošných sieťach. V spoločnosti veria, že v spolupráci s vysielateľmi pribudnú ďalšie digitálne rozhlasové stanice i sprievodné dátové služby.
Technický riaditeľ RTVS Andrej Doležal priblížil, že verejnoprávna inštitúcia sa na skúšobnej prevádzke nepodieľa finančne, ale participuje programovou ponukou. Zavedenie štandardu T-DAB+ je podľa Doležala v súlade so stratégiou, ktorú RTVS vypracovala v spolupráci s ministerstvom dopravy a tiež so stratégiou Európskej vysielacej únie.
Doležal vysvetlil, že poslucháči z okolia Bratislavy môžu skúšobné vysielanie počúvať, len ak vlastnia rozhlasový prijímač s podporou štandardu T-DAB+ a kompresného formátu HE-AAC. Bonusom je podľa neho možnosť cezhraničného príjmu digitálnych rozhlasových programových služieb z Rakúska.

Copyright © TASR 2015

15. 12. 2015

TASR NEWS

TASR NEWS

Po agregátoroch sociálnych sietí prináša TASR na portáli Teraz.sk porovnávač prieskumov predvolebných preferencií politických strán s názvom Volebné preferencie. Ide o ďalší nekomentovaný produkt, ktorý má verejnosti pomôcť pri sledovaní politického vývoja.
„Prieskumy sú dôležitým nástrojom pre politikov, novinárov i pre verejnosť. Ponúkame ich ako užitočný sumár faktov, interpretácie nech si urobí každý sám,“ konštatuje generálny riaditeľ TASR Jaroslav Rezník.
„Po agregátore sociálnych sietí Facebook a Twitter ide o ďalšiu aplikáciu, ktorá na jednom mieste v inteligentnom prostredí ponúka užitočné informácie,“ uvádza riaditeľ stratégií TASR Vladimír Puchala.
„Je to výsledok práce nášho inovačného tímu. Môžem len konštatovať: prieskumy sa stali skutočnosťou. Nenastavujeme zrkadlo agentúram. Prinášame súhrn verejne prístupných dát,“ dodáva.
Aplikácia umožňuje pozrieť si na jednom mieste dlhodobý vývoj preferencií na úrovni konkrétnych politických subjektov a v kontexte verejne prístupných dát štyroch agentúr - Focusu, MEDIAN SK, AKO a Polis. Zároveň je možné sledovať aj jednotlivé prieskumy zverejnené agentúrami v konkrétnom čase.
Portál Teraz.sk dnes doplní aj ďalší agregátor sociálnych sietí. Po Politikoch na facebooku a Zahraničí na Twitteri pribudnú Športovci na facebooku.

Copyright © TASR 2015

The Committee to Protect Journalists

The Committee to Protect Journalists



Najviac novinárov v roku 2015 väznili úrady v Číne a Egypte. Vo svojej výročnej správe o tom dnes informoval Výbor na ochranu novinárov (CPJ).
Podľa tejto nezávislej organizácie sídliacej v New Yorku bolo tento rok vo svete uväznených celkovo 199 pracovníkov médií, čo predstavuje mierny pokles v porovnaní s predchádzajúcimi rokmi a zároveň druhý najvyšší počet od začiatku vydávania správ CPJ. V roku 2014 bolo vo svete zadržiavaných 221 novinárov.
Čína si udržala vedúce postavenie v počte väznených žurnalistov, ktorých bolo tento rok 49, teda o päť viac než vlani, uvádza sa v správe.
Situácia v oblasti rešpektovania slobody médií sa podľa CPJ tento rok dramaticky zhoršila v Egypte a Turecku. Počet novinárov v egyptských väzniciach stúpol dvojnásobne, teda z vlaňajších 12 na 25. Zdvojnásobenie množstva väznených novinárov na 14 zaznamenal CPJ aj v Turecku.
K určitému zlepšeniu situácie došlo v Iráne, kde počet väznených pracovníkov médií tento rok poklesol z 30 na 19. Tento počet zahŕňa aj redaktora novín Washington Post Jasona Rezaiana, ktorého Irán viní zo špionáže.



Copyright © TASR 2015

DOKTOR MARTIN ZÍSKAL PODIEL

DOKTOR MARTIN ZÍSKAL PODIEL


Sledovanosť :  7,0%, minulý týždeň 7,0
Podiel na trhu : 14,6 %, minulý týždeň 13,0












14. 12. 2015

MEDIA NEWS


 


Americká režisérka Kathryn Bigelow a kanadský rapper somálskeho pôvodu K'naan budú spolupracovať na pripravovanom seriáli The Recruiters z dielne HBO. Projekt sa bude venovať téme náboru nových členov džihádistických organizácií. Tridsaťsedemročný hudobník sa má postarať o scenár aj réžiu a spoločne s Bigelow bude tiež jedným z výkonných producentov. Dej sa bude odohrávať v americkom štáte Minnesota. Žiadne ďalšie detaily o seriáli však zatiaľ nie sú známe.

K'naan, vlastným menom Keinan Abdi Warsame, je rodákom z Mogadiša. Zo Somálska však ako 13-ročný spolu so svojou matkou a troma súrodencami ušiel do New Yorku. Odtiaľ sa po krátkom čase jeho rodina presťahovala do kanadského Toronta. Momentálne žije znova v New Yorku. Na hudobnej scéne debutoval v roku 2004 albumom My Life Is A Movie, po ktorom nasledovali nahrávky The Dusty Foot Philosopher (2007), Troubadour (2009) a Country, God Or The Girl (2012). Jeho najznámejším hitom je skladba Wavin' Flag. Na konte má tiež živú nahrávku The Dusty Foot On The Road (2007) a EP s názvom More Beautiful Than Silence (2012).

Šesťdesiatštyriročná Kathryn Bigelow získala v roku 2010 vďaka vojnovej dráme Smrť čaká všade (2008) dva Oscary v kategóriách Najlepší film a Najlepšia réžia, pričom sa stala prvou ženou, ktorú americká Akadémia filmových umení a vied ocenila v druhej menovanej. Snímka samotná pritom získala celkovo šesť Oscarov a rovnaký počet cien BAFTA. Bigelow má okrem toho na konte aj snímky ako Near Dark (1987), Modrá oceľ (1989), Bod zlomu (1991), Zvláštne dni (1995), Váha vody (2000), K-19: Stroj na smrť (2002) či 30 minút do polnoci (2012). Je bývalou manželkou režiséra Jamesa Camerona.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Európska komisia (EK) publikovala dokument s názvom Vízia modernej štruktúry autorských práv v Európskej únii, na základe ktorého budú eurokomisári zvažovať, či je treba podniknúť špecifické kroky voči webovým stránkam zhromažďujúcim spravodajské materiály. Iniciatíva sa zameria na služby ako Google News a vyhodnotí, či majú platiť tlačovým agentúram a novinám za použitie úryvkov z ich správ, uvádza sa v danom dokumente.
      "Komisia posúdi, či on-line použitie diel chránených autorským právom, vyplývajúce z investícií tvorcov a kreatívneho priemyslu, je náležite autorizované a odmeňované prostredníctvom licencií. Inými slovami, vyhodnotíme, či sú výnosy z on-line využitia týchto diel spravodlivo rozdeľované," uviedla EK.
      "V tomto kontexte komisia preskúma úlohu webových portálov prinášajúcich spravodajské texty. Postoj komisie však bude úmerný: nemáme zámer "uvaliť daň" na hyperlinky; to znamená, že užívatelia nebudú vyzvaní na platbu za autorské práva, ak budú jednoducho zdieľať hyperlink na obsah chránený autorským právom," píše sa ďalej v novom dokumente EK.
      Eurokomisár pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Andrus Ansip uviedol, že komisia nepodporí zavedenie poplatku za obyčajný odkaz na jednotlivé články. "Rád by som vysvetlil, že komisia nehodlá nijako zdaniť hyperlinky," uviedol Ansip s tým, že je rozdiel medzi odkazmi na články a "novými produktmi a sprostredkovateľskými stránkami, prostredníctvom ktorých ľudia zarábajú peniaze".
      Komisia zároveň načrtla svoju už skoršie avizovanú modernizáciu smerníc ohľadom autorských práv. Náčrt obsahuje i návrh na cezhraničný prístup, čo znamená, že poplatky za on-line služby, ako napríklad Netflix, budú platné pre celú EÚ.
      Podľa komisie viac návrhov týkajúcich sa autorských práv možno očakávať v nasledujúcich šiestich mesiacoch, pričom tieto návrhy uľahčia legálny nákup a používanie on-line obsahu. Táto "politická ukážka" má byť neskôr zapracovaná do právnych návrhov a ďalších podnetov, berúc do úvahy pripomienky z verejných konzultácií, konštatuje sa v dokumente.
      EANA je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy, ktorej členom je TASR ako jediná slovenská tlačová agentúra. Úlohou aliancie je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych, technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.


Copyright © TASR 2015

Zomrela Rose Siggin

Zomrela Rose Siggin



Vo veku 43 rokov skonala v sobotu americká herečka Rose Siggins, známa predovšetkým ako Beznohá Suzi zo štvrtej série hororovej antológie American Horror Story (2011) s podtitulom Freak Show. Potvrdil to jej manažér James Mullen s tým, že Siggins podstúpila minulý týždeň v pondelok v Denveri operáciu obličiek. Počas zákroku sa však nakazila bližšie nešpecifikovanou infekciou, ktorá sa jej rozšírila do celého tela a nakoniec ju zabila. Mullen taktiež na portáli GoFundMe zriadil finančnú zbierku na zorganizovanie pohrebu a pomoc jej dvom deťom - synovi Lukeovi a dcére Shelby.
Rose Siggins sa narodila so vzácnou genetickou poruchou zvanou sacral agenesis, pre ktorú jej ako dvojročnej museli amputovať obe nohy. Okrem toho mala celý život problémy s obličkami a pankreasom. Napriek tomu priviedla na svet dve zdravé deti, ktoré mala s manželom Daveom. Okrem American Horror Story sa predstavila napríklad aj v dokumentárnych seriáloch Ripley's Believe It or Not! (1999 - 2003) a Extraordinary People (2003) či v televíznom dokumente Born Different: Unbelievable Medical Conditions (2010). Objaví sa aj v pripravovanom dokumente Schlitzie: One of Us, ktorý bude mať premiéru budúci rok.


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Lucia noci upíja, ale dňa nepridá

Lucia noci upíja, ale dňa nepridá





Jednotka horšie.
Dvojka lepšie.
Spolu lepšie - 12.40 % .

Markíza horšie.
TV Doma lepšie.
DAJTO horšie.
Spolu horšie - 31,30%

JOJ horšie.
JOJ PLUS horšie.
WAU horšie.
SENZI lepšie.
RIK rovnako.
Spolu horšie- 21,70%

TA 3 horšie.

Jednotka - 10,10 % ;
Dvojka - 2,30 % ;
Markíza - 22,10 % ;
TV DOMA - 5,30 % ;
DAJTO- 3.90%;
TV JOJ – 15.60% ;
JOJ PLUS- 3,50%;
WAU - 1.80 %;
SENZI- 0.70 %;
RIK -0,10%;
TA 3 - 1.60 %

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Redakcia tureckého denníka Hürriyet v Ankare sa včera podvečer stala terčom útoku. Informovala o tom agentúra Cihan, podľa ktorej bolo smerom k budove vypálených päť až sedem striel. Podľa tureckých médií pri incidente nebol nikto zranený.
Polícia predpokladá, že sa strieľalo z idúceho auta. Na budove, ktorej takmer celú fasádu tvorí sklo, je rozbitých sedem veľkých sklenených výplní, spresnili turecké médiá.
Hürriyet je považovaný za opozičný denník a je jedným z hlavným tlačových orgánov mediálnej skupiny Dogan, ktorá sa v poslednom čase stala veľmi často terčom kritiky súčasnej tureckej vlády.
Vo filiálkach denníka v rôznych mestách došlo počas tohto roku už k viacerým útokom, ale útok v Ankare je prvý, pri ktorom boli použité strelné zbrane.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

13. 12. 2015

Zomrel Vladimír Fišer

Zomrel Vladimír Fišer

Vo veku 81 rokov zomrel český rozhlasový hlásateľ Vladimír Fišer, ktorý v auguste 1968 ako prvý oznámil poslucháčom obsadenie Československa vojskami Varšavskej zmluvy. Informoval o tom dnes Český rozhlas (ČRo), ktorý označil Fišera za "legendárneho" hlásateľa známeho okrem spravodajstva taktiež z rozhlasových hier či dabingu.
Vpád vojsk Varšavskej zmluvy z 21. augusta 1968 zastihol Fišera počas nočnej služby v pražskom štúdiu Československého rozhlasu, keď sa zhodou okolností chystal osláviť s kolegami svoje narodeniny. Namiesto toho sa stal prvým, kto prečítal v rozhlasovom vysielaní správu o vojenskej okupácii Československa, uviedol ČRo na svojich internetových stránkach.
Pamiatku obetí udalostí z roku 1968 si politici a pamätníci pravidelne pripomínajú práve pri budove niekdajšieho Československého rozhlasu na pražskej Vinohradskej triede, ktorá je považovaná za jeden zo symbolov vtedajšieho boja proti okupantom.

Copyright © TASR 2015

European Film Awards

European Film Awards

Hlavnú cenu Európskej filmovej akadémie (EFA) dnes v Berlíne získal film La Giovinezza (Mladosť) nakrútený talianskym režisérom Paolom Sorrentinom.
Európskeho "oscara" tento film získal aj v kategóriách najlepšia réžia a najlepší herec - cenu si odniesol britský herec Michael Caine.
Pre Sorrentina nejde o prvú európsku cenu v jeho kariére - udelili mu aj pred dvoma rokmi za snímku La Grande Bellezza (Veľká nádhera), za ktorú dostal v rovnakom roku aj cenu Oscar udeľovanú Americkou filmovou akadémiou. V USA tento film vyhral v kategórii najlepší zahraničný film.
Cenu za celoživotné dielo v noci nadnes v Berlíne prevzala britská herečka Charlotte Ramplingová, ktorej porota udelila aj cenu za najlepší ženský herecký výkon v britskej dráme 45 Years (45 rokov).
Cenu za prínos pre svetovú kinematografiu z Berlína odnáša rakúsky herec Christoph Waltz.
Objavom roka sa na základe rozhodnutia poroty EFA a nositeľom ceny Prix Fipresci stal film Mustang od tureckej režisérky Deniz Gamze Ergüvenovej.
Divácka porota za najlepší film označila španielsku snímku La Isla mínima a najlepším animovaným filmom sa stala Pieseň mora v koprodukcii Írska, Dánska, Belgicka, Luxemburska a Francúzska.

Na sobotňajšom udeľovaní Európskych filmových cien v Berlíne sa najviac darilo dráme Mladosť (2015). Snímka talianskeho režiséra a scenáristu Paola Sorrentina premenila na víťazstvo tri z piatich nominácií, keď ju vyhlásili za najlepší európsky film roka 2015 a triumfovala taktiež v kategóriách Európsky režisér a Európsky herec (Michael Caine). Sorrentino pritom pred dvoma rokmi rovnako v Berlíne uspel s filmom Veľká nádhera (2013).
Dve ceny Európskej filmovej akadémie (EFA) získala snímka Homár (2015) Yorgosa Lanthimosa, ktorý spolu s Efthymisom Filippouom dostal cenu za scenár. Za kostýmy v tomto filme zas ocenili Sarah Blenkinsop. Za najlepšiu európsku komédiu vyhlásili snímku Holub sedel na konári a premýšľal o živote (2014) Roya Anderssona, európskym objavom sa stal Mustang (2015) režisérky Deniz Gamze Ergüven, cenu pre najlepší dokument získal film Amy (2015) Asifa Kapadiu, európskym animovaným filmom sa stala Pieseň mora (2014) Tomma Moora a medzi krátkometrážnymi snímkami zvíťazil Piknik (2015) Jureho Pavlovića.
Ocenenie pre najlepšiu herečku získala Charlotte Rampling za výkon v dráme 45 rokov (2015), pričom 69-ročná rodáčka z Essexu dostala aj Cenu za celoživotné dielo. Dve trofeje si odniesol aj spomínaný Michael Caine, ktorý sa po Manoelovi de Oliveirovi a Michelovi Piccolim stal len tretím držiteľom Čestnej ceny EFA. Christoph Waltz zas dostal Cenu za celosvetový prínos. O držiteľoch cien rozhodlo viac ako 3000 členov a členiek EFA.

Prehľad ocenených v 28. ročníku Európskych filmových cien:

Európsky film: Mladosť (réžia: Paolo Sorrentino)
Európska komédia: Holub sedel na konári a premýšľal o živote (r. Roy Andersson)
Európsky objav - Prix FIPRESCI: Mustang (r. Deniz Gamze Ergüven)
Európsky dokument: Amy (r. Asif Kapadia)
Európsky animovaný film: Pieseň mora (r. Tomm Moore)
Európsky krátky film: Piknik (r. Jure Pavlović)
Európsky režisér: Paolo Sorrentino (Mladosť)
Európska herečka: Charlotte Rampling (45 rokov)
Európsky herec: Michael Caine (Mladosť)
Európsky scenárista: Yorgos Lanthimos a Efthymis Filippou (Homár)
Európsky kameraman: Martin Gschlacht (Dobrú noc, mami)
Európsky strihač: Jacek Drosio (Telo)
Európsky výpravca: Sylvie Olivé (Zbrusu Nový zákon)
Európsky kostýmový návrhár/návrhárka: Sarah Blenkinsop (Homár)
Európsky skladateľ: Cat's Eyes (Motýle)
Európsky zvukový technik: Vasco Pimentel a Miguel Martins (As Mil e Uma Noites)
Európsky koproducent - Prix Eurimages: Andrea Occhipinti
Cena za celoživotné dielo: Charlotte Rampling
Cena za celosvetový prínos: Christoph Waltz
Čestná cena EFA: Michael Caine
Divácka cena - EFA People's Choice Award: La Isla mínima (r. Alberto Rodríguez)

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.