7. 10. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Brazílsky Kongres schválil vo štvrtok návrh zákona, ktorý politickým stranám a kandidátom umožní donútiť sociálne médiá, aby zo svojich stránok okamžite odstránili príspevky anonymných autorov s urážlivým alebo hanlivým obsahom.
Tento zákon je súčasťou legislatívneho balíka schvaľovaného Kongresom v súvislosti so všeobecnými voľbami. Reštrikcie ohľadom príspevkov na internete vyvolali kritiku skupín obhajujúcich občianske práva a slobodu prejavu na internete.
Podľa nových pravidiel budú musieť sociálne siete poskytovať celé meno, číslo identifikačného preukazu a preukazu sociálneho zabezpečenia autorov príspevkov zverejnených na internete. Podľa agentúry Reuters však nie je jasné, kam by mali byť tieto osobné údaje zasielané.
Zákon nepočíta s tým, že by kandidáti alebo strany museli mať súdny príkaz, keď budú žiadať o odstránenie pre nich nevhodného príspevku z internetu alebo z mobilných aplikácií. Reuters upozornil, že sporný zákon by ešte mohol zablokovať prezident krajiny Michel Temer.
Proti zákonu po jeho prijatí vystúpili tri združenia zastupujúce vydavateľov periodickej tlače, ako aj rozhlasové a televízne stanice, ktoré vo svojom vyhlásení označili nový zákon za formu cenzúry. Upozornili, že v súlade s právnym rámcom v Brazílii je príspevky z internetu možné sťahovať len na základe súdneho príkazu.
Predkladateľ zákona, poslanec Áureo zo sociálno-demokratickej strany Solidarita, svoj návrh bránil, keď tvrdil, že povedie k transparentnosti obsahu príspevkov na internete. "Sloboda slova je zaručená, ale nemôže byť anonymná," vyhlásil.

Dánska polícia dnes oznámila, že potápači našli časti tela vrátane odrezanej hlavy švédskej novinárky Kim Wallovej, ktorú našli v auguste mŕtvu pri Kodani po tom, ako sa vydala na plavbu ponorkou s dánskym vynálezcom Petrom Madsenom.
Hlavu, nohy a oblečenie Wallovej objavili v piatok v zálive južne od dánskej metropoly, povedal v dnešnom vyjadrení pred novinármi vedúci vyšetrovania prípadu Jens Möller Jensen z kodanskej polície.
Časti tela boli podľa neho zabalené v plastových vreckách spolu s nožom a ťažkými kusmi kovu, ktoré ich mali udržať na dne. Našli ich neďaleko miesta, kde ešte v auguste objavili trup vtedy nezvestnej ženy. Zubné záznamy potvrdili, že hlava patrila Wallovej, pričom pokračuje pátranie po jej rukách, dodal vyšetrovateľ.
Informácie priniesli agentúry AP a DPA.
Madsen (46), ktorý je vo vyšetrovacej väzbe, naďalej tvrdí, že Wallovú (30) nezabil a zomrela nešťastnou náhodou, keď jej spadol na hlavu poklop ponorky. Na jej trupe však podľa polície bolo celkovo 15 bodných rán, aj keď príčinu smrti zatiaľ oficiálne nestanovili.
Voči vynálezcovi a majiteľovi ponorky už dávnejšie vzniesli predbežné obvinenie zo zabitia a zneuctenia ľudských pozostatkov. Podľa prokuratúry vyšetrovatelia našli v Madsenovom počítači videozábery mučenia a vraždenia žien, pričom ich považujú za pravé.
Wallovú naposledy videli 10. augusta večer, ako nastupuje v Kodani do Madsenovej ponorky, ktorá sa následne potopila, čo podľa vyšetrovateľov mohlo byť dôsledkom úmyselného konania. Telo novinárky v nej nenašli a Madsen spočiatku tvrdil, že pasažierku vysadil na malom ostrove.
Po nezvestnej novinárke pátrali policajti a dobrovoľníci z Dánska i susedného Švédska, na čo po viac ako desiatich dňoch vylovili z mora pri dánskom pobreží jej telesné pozostatky. Podľa polície išlo len o trup, pričom hlava a končatiny boli oddelené úmyselne. Prokurátor uviedol, že Madsen telo pred vyhodením do mora rozrezal a k trupu pripevnil rúru, aby sa potopil na dno.


Copyright TASR ©2017

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

6. 10. 2017

Zomrela Sylke Tempelová

Zomrela Sylke Tempelová

Popredná nemecká novinárka a spisovateľka Sylke Tempelová zahynula, keď ju počas štvrtkovej búrky Xavier v Nemecku zasiahol padajúci strom. Informoval o tom dnes think-tank Nemecká spoločnosť pre zahraničné záležitosti (DGAP) a médiá.
Tempelová, 52-ročná šéfredaktorka magazínov DGAP Internationale Politik a Berlin Policy Journal, zomrela v Berlíne, keď sa vracala zo stretnutia, na ktorom sa zúčastnil aj nemecký minister zahraničných vecí Sigmar Gabriel. Uviedol to dnes denník BZ.
"Žialime za našou dobrou priateľkou, ktorá sa vášnivo zaujímala o zahraničnú politiku," napísal vo vyhlásení Gabriel.
"Tí, čo celé roky sledovali jej dráhu, jej analýzy a jej príspevky do debát a rozhovorov, si nesmierne vážili jej brilantnosť a vrúcnosť, jej jemnosť a politický ostrovtip," dodal šéf nemeckej diplomacie.
Búrka nazvaná Xavier sa vo štvrtok prehnala severným Nemeckom, kde pripravila o život celkovo sedem ľudí.

Copyright TASR ©2017

P. ŠUFLIARSKY: Medializácia prípadu Igora M. je hrubým ovplyvňovaním prokurátora


P. ŠUFLIARSKY: 
Medializácia prípadu Igora M. je hrubým ovplyvňovaním prokurátora 

Generálna prokuratúra (GP) SR vykonáva v trestnej veci obvineného Igora M. tzv. dohľadovú právomoc, a to na základe trestného oznámenia predsedu vlády a jeho manželky, ako aj na základe ďalšieho anonymného trestného oznámenia, ktoré boli oba doručené GP. V reakcii na štvrtkovú (5.10.) tlačovú konferenciu poslanca Igora M.(OĽaNO) a jeho právneho zástupcu Daniela Lipšica to uviedol námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky.
      Medializáciu trestnej veci obvineného Igora M. označil námestník GP v dnešnom stanovisku za "zjavný mediálny atak na prokuratúru a hrubé ovplyvňovanie prokurátora v súdnom konaní". Poukázal na to, že ako prokurátor, tak aj poslanec Igor. M. sú procesné strany v tom istom konaní.
      Predseda opozičného hnutia Igor M., obžalovaný z ohovárania premiéra a jeho manželky, spolu s Lipšicom kritizovali fakt, že bezprostredne po tom, ako 12. decembra 2016 upozornili na to, že prokurátor zrušil obvinenie, bol spis expedovaný na krajskú prokuratúru. Následne námestník Šufliarsky rozhodol, že obvinenie zrušené nemalo byť a trestné stíhanie Igora M. bolo oprávnené.
      "Vybavili si u pána Šufliarskeho, pravej ruky spolužiaka Roberta Fica, aby prikázal tomu statočnému prokurátorovi, ktorý si dovolil mať iný názor ako oni, že nesmieš mať ten názor," domnieva sa Igor M. "Námestník generálneho prokurátora pre trestný úsek Peter Šufliarsky má s predsedom vlády, tak ako aj s inými ústavnými činiteľmi, výlučne úradný vzťah," odmietla to v stanovisku námestníka hovorkyňa GP Andrea Predajňová.
      Lipšic naznačil, že chcú postupu námestníka Šufliarskeho venovať ďalšiu osobitnú tlačovú konferenciu. Tam chce poukázať na to, že sa podľa jeho slov manipuluje s prípadmi podľa toho, o koho ide. "So skutkovo úplne rovnakými, ale nie je tam medzi nimi principiálny rozdiel. A bez problémov jednu vec stíhame a o druhej veci povieme, to je sloboda prejavu, to je v poriadku," uviedol vo štvrtok Lipšic.
      Šufliarsky priblížil, že v rámci tzv. dohľadovej právomoci GP preskúmala trestnú vec poslanca Igora M. už v auguste 2016, ešte pred vznesením obvinenia. "Dôvodom preskúmania trestnej veci bola rýchlosť a bezprieťahovosť prípravného konania, pretože išlo o skutkovo a právne jednoduchú trestnú vec a trestné stíhanie trvalo už takmer jeden rok," ozrejmil v stanovisku námestník GP.
      Prokurátor trestného odboru GP vydal v trestnej veci dva písomné záväzné pokyny pre prokurátora Krajskej prokuratúry v Bratislave. Obidva sa týkali rýchlosti prípravného konania, nie vznesenia obvinenia, zdôraznil Šufliarsky. Prokurátor trestného úseku GP prípad opätovne preskúmal po tom, ako Krajská prokuratúra v Bratislave doručila na GP uznesenie o vyhovení sťažnosti obvineného. "Výsledkom preskúmania trestnej veci bolo rozhodnutie z 28.3.2017 o zrušení tohto rozhodnutia vydaného prokurátorom Krajskej prokuratúry v Bratislave," priblížil Šufliarsky.
      Obžalobu na obvineného Igora M. podal ten istý prokurátor Krajskej prokuratúry v Bratislave, ktorý aj zrušil jeho obvinenie, pričom nenamietal postup a právnu argumentáciu v rozhodnutí Generálnej prokuratúry," argumentuje ďalej námestník GP. Pripomenul, že rozhodnutie neobsahovalo pokyn podať obžalobu na obvineného poslanca.
      Obžalovaný Igor M. vo štvrtok tiež poukázal na to, že by mohla existovať spojitosť medzi tým, že sa vďaka prokurátorovi Šufliarskemu dostal v minulosti na slobodu a utiekol do Belize Karol M. a zároveň ten istý Šufliarsky povie, že treba stíhať poslanca, pretože v Belize niekto spravuje nakradnuté peniaze. "Dvakrát Belize pri podozrivých situáciách, pri tom istom námestníkovi GP. Pozdravujem vás, pán Šufliarsky," uviedol Igor M.
      Námestník GP v reakcii na to odmietol akékoľvek porušenie zákona z jeho strany v trestnej veci Karola M., k čomu sa v minulosti opakovane vyjadril. "Opätovné otváranie témy Karola M. je prejavom zúfalstva a argumentačnej prázdnosti politikov a odpútavania pozornosti od ich trestného stíhania," domnieva sa.


Copyright TASR ©2017 

TASR NEWS

TASR NEWS

Tlačová agentúra (TA) SR rozširuje spoluprácu s nemeckou agentúrou DPA. Okrem textových správ tak bude pre klientov prinášať aj fotografie z tejto agentúry. Projekt je v testovacej fáze. Potvrdil to generálny riaditeľ TASR Vladimír Puchala.
      "V intenciách môjho projektu posilňujeme spoluprácu so silným a dôveryhodným partnerom. Ide o recipročný proces spolupráce, keďže DPA bude odoberať naše fotografie, s dôrazom na politické udalosti a zahraničné investície. Chceme obohatiť servis o fotografie z európskej scény, prioritou sú špičkové športové udalosti či politické témy," uviedol Puchala.
      Podľa každoročného prieskumu, ktorý zastrešuje Európska aliancia tlačových agentúr (EANA), je Deutsche Presse Agentur (DPA) najväčšia nemecká agentúra. Zamestnáva 1200 ľudí a jej ročný obrat je 133 miliónov eur.


Copyright TASR ©2017 

Agrofilm 2017

Agrofilm 2017

Hlavnú cenu tohtoročného filmového festivalu Agrofilm, ktorý sa končí v sobotu 7. októbra v Nitre, získal český film Geoderma – živý plášť planéty Zem. Snímka zobrazuje pôdu ako pokožku Zeme a poukazuje na fakt, že jej ochrana, obnova a správne využívanie má pre ľudí a zvieratá existenčný význam.
      Celkovo ponúkol 33. ročníku Agrofilmu v Nitre, Bratislave, Zvolene, Košiciach a Brezne spolu 325 projekcií zo 113 prihlásených filmov. Medzinárodná odborná porota udelila celkovo 14 cien. Cenu prezidenta Agrofilmu získal holandský režisér Joris van der Kamp za film Farmári pôdy, ktorý prostredníctvom piatich farmárov ukázal, ako sledovať a vylepšovať pôdu a pestovať zdravé potraviny bez toho, aby sa pri tom ničila krajina.
      Iránska snímka Zelená krajina získala cenu predsedu Nitrianskeho samosprávneho kraja. Priniesla nielen informácie ako kultivovať poľnohospodársku pôdu po iránsko–irackej vojne, ale bola zároveň aj posolstvom mieru. „Poľnohospodárska pôda a čoraz zložitejší prístup k nej. To bola aj téma oceneného britského koprodukčného filmu Pôda pre našu obživu, ktorý si odniesol cenu rektora Slovenskej poľnohospodárskej univerzity v Nitre,“ uviedol spoluorganizátor festivalu Ján Škorňa.
      Porota tento rok ocenila aj dokumentárne filmy maďarskej produkcie. Film režiséra Józsefa Sáfránya Pastorále je predstavením pastierskeho života a jeho vplyvu na životné prostredie a prírodu. Príbehy pastierov v Panónskej panve sú poeticky popretkávané pastierskymi piesňami v maďarskom, rumunskom, srbskom, rusínskom a slovenskom jazyku. Film získal cenu Univerzity Konštantína Filozofa v Nitre.
      Cenu ministerky pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR tento rok získal maďarský film Včelie pastviny, ktorý sa zameral na zdroje peľu a nektáru pre včely. „Pre ich záchranu musia poľnohospodári, lesníci, ochranári prírody a ľudia ako takí, nadviazať konštruktívny dialóg,“ povedal Škorňa.
      Ako doplnil, prvýkrát porota hodnotila aj videá, mediálne kampane a streamové televízie s agrotematikou v kategórii Nové média. „Centrum vedecko–technických informácií SR v spolupráci s RTVS vytvorili sériu videí Zdravé a chutné mlieko, Potravinárstvo, Pôda, Ekosystémy a Environmentálne záťaže, ktoré chcú prostredníctvom rapera Veca presvedčiť mladých ľudí, že veda je cool. Séria získala cenu Zväzu poľnohospodárskych družstiev a obchodných spoločností SR,“ dodal Škorňa.


Copyright TASR ©2017 

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



SAV a RTVS si uvedomujú, že mládež neraz podlieha senzačným až bulvárnym správam

SAV a RTVS si uvedomujú, že mládež neraz 

podlieha senzačným až bulvárnym správam


Slovenská akadémia vied (SAV) a RTVS si uvedomujú svoje postavenie a možnosti pri informovaní a formovaní osobitne mladej generácie, ktorá neraz podlieha prvoplánovým povrchným, senzačným až bulvárnym správam. Po včerajšom stretnutí šéfa SAV Pavla Šajgalíka a generálneho riaditeľa RTVS Jaroslava Rezníka na pôde akadémie o tom informoval vedúci referátu pre komunikáciu a médiá SAV Stano Ščepán.
Témou stretnutia bola zmysluplná podpora a najmä príťažlivá popularizácia vedy a výskumu. "Obe inštitúcie sa tešia vysokej dôveryhodnosti verejnosti. RTVS a SAV majú podpísané Memorandum o spolupráci, rozbehli spoločne projekt Veda SK v Slovenskom rozhlase a finalizujú kampaň Robme z toho vedu pre Slovenskú televíziu," informoval Ščepán.
Podľa jeho slov je viac možností osloviť diváka hodnotným a súčasne popularizačno-príťažlivým programom aj v kontexte využívania sociálnych sietí, resp. kombinovaním klasických audiovizuálnych médií s progresívnymi trendmi. "Jaroslav Rezník potvrdil, že RTVS chce posilniť oblasť vedy a výskumu aj v hlavnom spravodajstve Slovenskej televízie a otvára svoj priestor aj pre nové formáty kvalifikovaného popularizovania vedy pre deti aj dospelých," dodal Ščepán.

Copyright TASR ©2017 

5. 10. 2017

Zomrela Anne Wiazemská

Zomrela Anne Wiazemská

Anne Wiazemská, vnučka svetoznámeho francúzskeho románopisca, laureáta Nobelovej ceny Francoisa Mauriaca a bývalá manželka nemenej slávneho francúzskeho filmára Jeana-Luca Godarda, zomrela dnes vo veku 70 rokov na následky rakovinového ochorenia.
O úmrtí herečky a spisovateľky informovali francúzske elektronické médiá s odvolaním sa na blízkych zosnulej.
Rodáčka z Berlína debutovala na striebornom plátne v druhej polovici 60. rokov v snímke A čo ďalej Baltazár režiséra Roberta Bressona, avšak už čoskoro sa stala Godardovou múzou, manželkou a často obsadzovanou herečkou v jeho snímkach.
Počas viac ako desaťročie trvajúceho manželstva s filmárom nakrúcala však i s jeho kolegami ako napríklad Pierom Paolom Pasolinim (Teoréma), Pierrom Granierom-Deferrom (Vlak), v neskoršom období i Robertom Enricom (Stopa gigantov) alebo André Téchinéom (Rendez-vous).
V polovici 80. rokov sa stiahla do ústrania a začala sa venovať literárnej tvorbe. Medzi jej dielami sú autobiograficky ladené romány o spolupráci s Bressonom, živote s Godardom či stretnutiach s niekdajším vodcom francúzskych študentov Danielom Cohnom-Benditom alebo formáciou The Rolling Stones.

Copyright TASR ©2017

Nobelovu cenu za literatúru za rok 2017 získal Kazuo Ishiguro

Nobelovu cenu za literatúru za rok 2017 
získal Kazuo Ishiguro

Tohtoročnú Nobelovu cenu za literatúru získal britský spisovateľ Kazuo Ishiguro. Meno laureáta oznámila dnes v Štokholme Švédska kráľovská akadémia.
Ishiguro (63) je britský spisovateľ japonského pôvodu. V roku 1960 sa spolu s rodičmi presťahoval do Británie. Svoje prvé poviedky publikoval v roku 1981. V nasledujúcom roku mu vyšiel románový debut Pale View of the Hills. Svetovú slávu si získal románom Remains of the Day (po slovensky Súmrak dňa).
Nobelova cena za literatúru sa udeľuje od roku 1901 a jej vlaňajším laureátom je americký pesničkár Bob Dylan.

Copyright TASR ©2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký herec a spevák Jared Leto stvárni zosnulého zakladateľa magazínu Playboy Hugha Hefnera, ktorý zomrel 27. septembra vo veku 91 rokov. O réžiu sa postará Brett Ratner. "Jared je môj starý priateľ. Keď sa dopočul, že som získal práva na tento film, povedal mi, že chce stvárniť Hefa, že mu chce porozumieť. Verím, že Jared to dokáže. Je jedným z najlepších súčasných hercov," povedal filmár, ktorý sa podieľa na príprave snímky od roku 2007.
Za projektom spočiatku stáli spoločnosti Universal Pictures a Imagine Entertainment. Po vypršaní práv snímku prebral producent Jerry Weintraub pre Warner Bros., no po jeho smrti v roku 2015 práva získal 48-ročný Ratner pre svoju firmu RatPac Entertainment. Hefnera si mal predtým zahrať Robert Downey Jr..
Ratner v apríli pozval 45-ročného Leta do Hefnerovho domu na premiéru seriálu American Playboy: The Hugh Hefner Story (2017), pričom dúfal, že ho zoznámi s pánom domu. Ten bol však chorý a hostí v ten deň neprijímal. "Máme k dispozícii dostatok materiálu s Hefom a Jared dostane toľko informácií, koľko bude chcieť," vyjadril sa režisér, ktorý má na konte tituly, ako napríklad Červený drak (2002), X-Men: Posledný vzdor (2006), Majstrovský plán (2011) či trilógiu Križovatka smrti z rokov 1998, 2001 a 2007.
Jared Joseph Leto sa stal známym vďaka seriálu Tak toto je môj život (1994 - 1995). V roku 2014 získal Oscara, Zlatý glóbus, Screen Actors Guild Award a veľa ďalších trofejí za stvárnenie Rayon v životopisnej dráme Klub poslednej nádeje (2013). Predstavil sa aj v snímkach ako Prefontaine (1997), Tenká červená čiara (1998), Narušenie (1999), Klub bitkárov (1999), Requiem za sen (2000), Úkryt (2002), Obchodník so smrťou (2005), Pán Nikto (2009) či Jednotka samovrahov (2016). V roku 1998 so svojím bratom Shannonom založil kapelu Thirty Seconds to Mars, ktorá má na konte štúdiovky 30 Seconds to Mars (2002), A Beautiful Lie (2005), This Is War (2009) a Love, Lust, Faith And Dreams (2013).

Americký prezident Donald Trump cez víkend predbehol pápeža Františka a jeho profil na Twitteri sa stal najsledovanejším spomedzi profilov všetkých aktuálne činných svetových lídrov. Trump presiahol míľník 40 miliónov sledovateľov, pápež František za ním už o niečo málo zaostáva. V stredu to vo švajčiarskej Ženeve oznámila spoločnosť Twitplomacy, ktorá pravidelne sleduje a vyhodnocuje twitterové profily vyše 890 hláv štátov a vlád a lídrov relevantných náboženských a iných skupín.
Zakladateľ spoločnosti Twitplomacy Matthias Lüfkens upozorňuje, že v zozname sú zahrnutí len aktuálne činní lídri, a nie takí, ktorí už svoje pôvodné funkcie nezastávajú. Ak by v ňom boli aj bývalí lídri, zoznamu by neohrozene kraľoval bývalý americký prezident Barack Obama, ktorý má na Twitteri až 95 miliónov nasledovateľov.

Predseda výboru na kontrolu tajných služieb Senátu amerického Kongeresu v stredu oznámil, že výbor nezverejní obsah približne 3000 reklám, ktoré si pred americkými prezidentskými voľbami objednali na Facebooku agentúry údajne napojené na ruské vedenie. Republikán Richard Burr vyhlásil, že materiály, ktoré bude komisia posudzovať, sú neverejné, a týka sa to aj reklám na Facebooku.
Spoločnosť Facebook medzitým potvrdila, že sa zúčastní na vypočúvaniach pred výbormi na kontrolu tajných služieb oboch komôr Kongresu, Senátu aj Snemovne reprezentantov, týkajúcich sa reklám objednaných ruskou agentúrou. Obsah reklám už Facebook obom výborom sprístupnil. Rokovanie výboru Snemovne reprezentantov v tejto veci sa uskutoční ešte v priebehu októbra, rokovanie senátneho výboru bude až v novembri.
Hoci kongresmani obsah reklám odmietajú zverejniť, niečo málo už o nich prezradil samotný Facebook. Podľa spoločnosti sa tieto platené reklamy zameriavali predovšetkým na témy, ktoré ostro rozdeľujú americkú spoločnosť po straníckych líniách, ako napríklad utečenci, právo vlastniť zbrane, či téma práv sexuálnych menšín.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



S Ruskom spájané reklamné oznámenia zverejnené na Facebooku počas vlaňajšej kampane pred prezidentskými voľbami v USA sa zameriavali najmä na americké štáty Michigan a Wisconsin. Informovala o tom dnes agentúra Reuters s odvolaním sa na spravodajskú televíziu CNN.
Cieľovou skupinou boli kľúčové demografické skupiny v oboch štátoch. Reklamy obsahovali sociálne a politické posolstvá, ktoré v USA vyvolávajú silné kontroverzie, napr. protimoslimské nálady.
Wisconsin a Michigan sú tzv. battleground states, ktoré nie sú ani tradične republikánske, ani tradične demokratické. V každých voľbách volia inak, a preto im kandidáti na prezidenta venujú v prezidentskej kampani viac pozornosti. V posledných voľbách v oboch týchto štátoch vyhral republikánsky kandidát Donald Trump, ktorý porazil svoju demokratickú súperku Hillary Clintonovú. Trump vyhral vo Wisconsine o 22.748 hlasov a v Michigane o 10.700 hlasov.
Inzeráty, ktoré si v období okolo vlaňajších prezidentských volieb zakúpila istá ruská internetová agentúra, videlo v USA približne desať miliónov amerických užívateľov sociálnej siete Facebook, informovala v utorok agentúra AP.
Takmer polovicu inzerátov, ktoré mali za cieľ ovplyvniť vnútornú politiku USA, videli užívatelia ešte pred prezidentskými voľbami a druhú (56 percent) po voľbách z 8. novembra 2016.
Podľa predstaviteľa Facebooku Elliota Schragea uvedené reklamy obsahovali sociálne a politické posolstvá, ktoré v USA vyvolávajú kontroverzie. Okrem iného sa zameriavali na problematiku sexuálnych menšín, prisťahovalectva a vlastníctva strelných zbraní. Platby za niektoré z inzerátov boli podľa neho vykonané priamo v ruských rubľoch.
Možné prepojenie medzi Trumpovým volebným štábom a Ruskom skúmajú špeciálny prokurátor Robert Mueller, ktorý pôsobil vo funkcii šéfa amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie (FBI), a viacero výborov amerického Kongresu. Rusko všetky podozrenia zo svojho zasahovania do predvolebného boja rozhodne odmieta.

Copyright TASR ©2017

RTVS si pripomenie hercov Květu Fialovú a Jana Třísku

RTVS si pripomenie hercov 
Květu Fialovú a Jana Třísku

Vo štvrtok 5. októbra, v deň poslednej rozlúčky s Květou Fialovou, DVOJKA uvedie o 9:55 televízny film z obdobia 2. svetovej vojny podľa námetu rovnomenného románu Ladislava Mňačka „Smrť sa volá Engelchen“. V piatok 6. októbra, v deň poslednej rozlúčky s Janom Třískom, si diváci môžu opäť na DVOJKE o 9:55 pozrieť vojnový príbeh zo života slovenského vojaka, ktorý počas druhej svetovej vojny prebehol ku krymským partizánom „Ešte sa nevraciam“.

4. 10. 2017

Zomrel Vladimír Renčín


Zomrel Vladimír Renčín 


Vo veku 75 rokov zomrel dnes český ilustrátor a karikaturista Vladimír Renčín. S odvolaním sa na Českú televíziu (ČT) o tom informoval webový spravodajský portál Novinky.cz.
      Renčínove kreslené vtipy boli spojené s časopismi Mladý svět, Dikobraz či s denníkom Právo. Spolu s Vladimírom Jiránkom, Václavom Teichmannom, Miroslavom Kemelom a Štěpánom Marešom patril medzi najvýznamnejších českých kresliarov uplynulých desaťročí.
      Prispieval aj do mnohých zahraničných periodík, napríklad do nemeckých Bild der Wissenschaft, Die Zeit či Geo, britského New Scientist alebo amerického Time.
      Po absolvovaní strednej ekonomickej školy pracoval ako redaktor a fotograf. Kresleniu na plný úväzok sa venoval od roku 1965. Okrem karikatúr ilustroval aj desiatky kníh a bol i autorom animovaných večerníčkov pre deti. V 70. rokoch ho vyšetrovala Štátna bezpečnosť a niekoľko rokov nemohol publikovať.
      Renčín mal vyše sto samostatných výstav v Česku i v zahraničí. Bol veľmi žiadaným ilustrátorom nielen zábavných knižiek, ale aj odborných publikácií, ktoré svojim inteligentným a kultivovaným humorom odľahčil. V roku 2011 ho vtedajší prezident ČR Václav Klaus vyznamenal medailou Za zásluhy.
      Jeho pracovné nasadenie prerušila až vážna choroba, pre ktorú sa stiahol do ústrania.


Copyright TASR ©2017 

Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária JUDr. Radomír Bžán, s.r.o.

Stanovisko spoločnosti Advokátska kancelária 
JUDr. Radomír Bžán, s.r.o.

Naša advokátska kancelária prestáva rozumieť verejnej diskusii na tému vyhratej arbitráže, ktorá zachránila Slovenskej republike 700 miliónov eur. A kladieme otázku, komu a prečo vlastne táto výhra prekáža? Pretože skutočne vážny problém by predstavoval práve opačný výsledok arbitrážneho súdu vo Viedni. A zodpovednosť za takýto výsledok by bol ťažkou ranou aj pre reputáciu našej kancelárie, ktorá si zakladá na tom, že spory vyhráva a nie prehráva.
Spochybňovať dnes náročnosť celej kauzy a vytvárať akési dojmy o vopred danom výsledku je nielen smiešne, ale aj urážlivé voči účastníkom sporu, ako aj samotnému arbitrážnemu súdu vo Viedni. Už niekoľko dní sme nútení naším spolupracovníkom z rôznych oblastí biznisu a akademického prostredia doma aj v zahraničí, ktorí čítajú a počúvajú výmysly o tejto kauze zo zahanbením vysvetľovať, že u nás na Slovensku je to jednoducho tak, že úspech sa neodpúšťa.
Napriek tomu, že opakovane a konzistentne tvrdíme, že konečná výška našej odmeny za tento spor bude stanovená dohodou s klientom a že ku rokovaniu o jej výške nás nikto nemusí vyzývať, pretože to robíme už dávno, každý deň sme spájaní so sumou 64 miliónov eur. Teda sumou, ktorá v tomto prípade nikdy nebola stanovená.

Preto sme nútení opakovane upozorniť, že pre MH Manažment v zastúpení štátu sme vyhrali medzinárodnú arbitráž v hodnote 700 miliónov eur. Čelili sme pritom nielen extrémne krátkym časovým lehotám, ale aj medzinárodnej právnickej mašinérii, ktorá disponuje tisíckami právnikov na celom svete.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť Facebook poskytne americkému kongresu približne 3000 reklám, ktoré na sociálnej sieti zverejnili v roku 2016 pred americkými prezidentskými voľbami a sú prepojené na ruskú reklamnú agentúru. Predstavitelia Facebooku sa stretli s spravodajskými výbormi americkej snemovne a senátu a materiály im odovzdajú. O nájdení reklám s rozvratným politickým a spoločenským obsahom informovala spoločnosť Facebook minulý mesiac. Reklamy stáli približne 100-tisíc dolárov (v prepočte zhruba 84 700 eur) a šírilo ich viac než 450 účtov z Ruska.
Nájdenie podobných reklám už ohlásila aj spoločnosť Twitter, pričom oba spomínané výbory žiadajú, aby im aj so spoločnosťou Google tieto informácie v najbližších týždňoch poskytli. Spravodajské výbory vyšetrujú údajné zapletenie Ruska do amerických prezidentských volieb a spojitosť s kampaňou Donalda Trumpa. Zatiaľ nie je známe, či reklamy sprístupnia aj verejnosti.
Zakladateľ Facebooku Mark Zuckerberg uviedol, že na sociálnej sieti plánujú uskutočniť zmeny, ktoré zabezpečia väčšiu transparentnosť politických reklám. Tiež dodal, že pre vyšetrovanie prípadu nemajú povolené bližšie informovať o tom, čo našli, ale veria, že vláda s tým verejnosť oboznámi po skončení vyšetrovania.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Na zohavenej mŕtvole švédskej novinárky Kim Wallovej, ktorá zomrela v auguste, sa našlo 15 bodných rán, povedal dnes vo fáze prípravného vypočutie v Kodani žalobca Jakob Buch-Jepsen. Zo zabitie ženy je podozrivý dánsky majiteľ amatérsky postavenej ponorky Peter Madsen, ktorý ale tvrdí , že novinárka v jeho plavidle zomrela nešťastnou náhodou. Žalobca podľa agentúry AP uviedol, že Madsen Wallovú usmrtil v zatiaľ v nespresnenom čase medzi 10. a 11. augustom, od tela potom oddelil hlavu aj údy a torzo so závažím potopil v mori.
Polícia objavila v Madsenovej počítači videá zachytávajúce mučenie a popravy žien. Madsen podľa agentúry AFP tvrdí, že mu daný pevný disk nepatrí a že do jeho ateliéru malo prístup mnoho ľudí.
Polícia už skôr Madsen obvinila z vraždy tridsaťročnej reportérky. Súd ho ale zatiaľ drží
vo väzbe len pre podozrenie z neúmyselného zabitia a zohavenia mŕtvoly.
Na začiatku septembra počas prvého verejného pojednávania Madsen uviedol, že Wallovú v ponorke zabil ťažký poklop, ktorý na ňu spadol. Dodal, že bol situáciou otrasený, konal nelogicky a zvažoval samovraždu. Potom si všetko ale rozmyslel, telo vhodil do mora a ponorku nechal na mori zámerne stroskotať. Popiera, že ženu zavraždil, priznal len, že s telom nakladal nevhodne.
Novinárka bola naposledy videná 10. augusta, kedy nastúpila do Madsenovej ponorky, o ktorej písala reportáž. Konštruktér najprv tvrdil, že Wallová síce v jeho plavidle bola, ale neskôr z neho vystúpila. Ponorka nakoniec stroskotala, Madsen sa zachránil a Wallová bola odvtedy nezvestná. Jej trup sa našiel 21. augusta na pobreží Kodane.

Copyright ČTK ©2017

2. 10. 2017

Zomrel Tom Petty

Zomrel Tom Petty

Vo veku 66 rokov zomrel Tom Petty,americký spevák, gitarista a hudobný skladateľ, ktorý sa narodil a vyrástol v meste Gainesville, Florida, USA. Jeho záujem o rock'n'roll vzrástol v lete 1961, kedy sa vďaka svojmu strýkovi stretol s Elvisom Presleym pri natáčaní filmu Follow That Dream.
Tiež hral vo filme "The Postman" starostu mesta.
Tom Petty bol veľmi často sprevádzaný na svojich koncertoch svojou skupinou The Heartbreakers, s ktorou hral už od roku 1976. Okrem iného bol tiež členom rockovej skupiny Mudcrutch.
Petty hral pod pseudonymom "Charlie T. Wilbur, Jr." v skupine Traveling Wilburys (spoločne s George Harrisonom, Jeffom Lynnom, Bobom Dylanom a Royom Orbisonom). Táto skupina za krátku dobu svojho trvania nakrútila dve celkom úspešné platne.

Vysielatelia sú proti odňatiu frekvencií rádiu Best FM

Vysielatelia sú proti odňatiu
frekvencií rádiu Best FM

Vysielatelia protestujú proti krokom Rady pre vysielanie a retransmisiu (RVR) voči spoločnosti Best FM Media spol. s r. o. Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc (ANRTS) v stanovisku podpísanom jej viceprezidentom pre rádiovú sekciu Ivanom Antalom pripomína, že RVR 13. septembra rozhodla, že spoločnosti Best FM Media odníma pridelené frekvencií 89,6 MHz Prievidza a 92,4 MHz Martin, lebo ich vysielateľ nevyužíval. Best FM informoval v júni a v auguste tohto roka listami RVR, že má zabezpečenú technológiu na začatie využívania frekvencií a vysielať na nich začne najneskôr do konca tohto roka. I napriek tomu frekvencie rada odňala, zdôrazňuje ANRTS. Podľa asociácie je rozhodnutie RVR „mimoriadne prekvapivé“ a „zo strany rady ide o zlý signál pre predvídateľnosť a stabilitu rozhlasového trhu na Slovensku“. Agentúre SITA stanovisko poskytla Zuzana Šangalová z ANRTS.

Asociácia upozorňuje, že licenčná rada odňala frekvencie Best FM napriek tomu, že ju vysielateľ informoval, že frekvencie bude využívať. Rada zároveň podľa ANRTS vedela, že vysielateľ vynaložil „nemalé finančné prostriedky na zabezpečenie technológie umožňujúcej využiť plnohodnotne danú časť frekvenčného spektra“. Asociácia je preto znepokojená, že RVR nerozhodla len o upozornení za porušenie zákona, ale rovno Best FM frekvencie odňala. „Rozhodnutie rady je v tomto precedentné a vytvára mimoriadne zlú prax v rámci regulácie využitia frekvencií,“ tvrdí ďalej v stanovisku Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc. Poukazuje na skutočnosť, že v prípade Best FM v minulosti RVR nikdy nerozhodla o tom, že tento vysielateľ porušil zákon a nikdy mu nedala žiadnu sankciu. „Zákon presne neustanovuje, dokedy je potrebné pridelené frekvencie začať využívať. Rada v doterajších konaniach vždy najprv vysielateľa upozornila, až následne bolo rozhodnuté o odňatí frekvencie. Ak rada práve v prípade Best FM nezohľadnila nijako skúsenosti s týmto vysielateľom a miesto upozornenia na porušenie zákona rovno práve tomuto vysielateľovi frekvencie odníme s tým, že to má byť akási výstraha, je tento postup viac ako nepochopiteľný a právne sporný,“ tvrdí asociácia.

ANRTS dodáva, že „nie je možné investovať na slovenskom trhu a rozvíjať rozhlasové vysielanie, ak sa regulátor chová nepredvídateľne a jeho rozhodnutia sú opreté viac menej len o formálnu možnosť akosi rozhodnúť bez toho, aby bola braná na zreteľ aj objektívna realita a správanie sa konkrétneho vysielateľa na trhu“. ANRTS verí, že ešte bude priestor prediskutovať s RVR jej postup pri rozhodovaniach o odňatí frekvencií na neformálnom stretnutí a prípad Best FM nenastaví nové štandardy v tejto oblasti.

Ako vyplýva z uznesenia RVR z 13. septembra k odňatiu frekvencií Best FM Media, rada odníma frekvencie 89,6 MHz Prievidza a 92,4 MHz Martin vzhľadom na to, že od 20. apríla 2017 a 24. júla 2017 nevyužíval frekvenciu 89,6 MHz Prievidza a od 11. apríla 2017 a 31. júla 2017 nevyužíval frekvenciu 92,4 MHz Martin na účely, na ktoré mu boli pridelené. Celé uznesenie je zverejnené na webstránke RVR http://www.rvr.sk.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Seriály a relácie JOJky v prime time rástli

Seriály a relácie JOJky
 
v prime time rástli


Zábavné show aj seriály televízie JOJ v hlavnom vysielacom čase v uplynulom týždni zvýšili svoje výkony v rámci komerčnej časti publika, v univerzálnej cieľovke zostáva JOJ Group lídrom trhu v prime time.

 JOJ Group dosiahla ako trhová jednotka v prime time v 39. týždni v priemere 11,6 % sledovanosť a 27,4 % podiel na trhu, najvyšší rating aj share v hlavnom vysielacom čase dosiahla v pondelok (25.9.), konkrétne 13,3 % sledovanosť a 30,8 % podiel (CS 12+).

Spravodajské relácie si štandardne udržali nadpriemerné čísla sledovanosti. Najlepšie počasie v pondelok dosiahlo 13,3 % sledovanosť a 28,3 % podiel na trhu, Noviny TV JOJ v ten istý deň zaznamenali 12,7 % rating a 29,6 % share (CS 12+).

Týždeň na JOJke odštartovalo zábavné Inkognito s 11,5 % Rtg a 24,9 % Shr (CS 12+), v utorok si show Nikto nie je dokonalý vyslúžila medzitýždenne lepšiu, 8,0 % sledovanosť (CS 12+) a rástli tiež Naši, ktoré v stredu v oboch cieľovkách zhodne dosiahli 7,0 % rating. Štvrtkové Inkognito bolo lídrom trhu v čase svojho vysielania (10,4 % Rtg a 23,3 % Shr v CS 12+) a rovnako aj show Všetko čo mám rád diváci v piatok večer uprednostnili pred konkurenciou (9,1 % Rtg a 22,0 % Shr v CS 12+).

JOJka bola so svojím programom divácky úspešná aj cez víkend. V sobotu si mladí nenechali ujsť zoznamovaciu show Take me out (6,0 % Rtg v CS 12-54), pričom najpočetnejšou skupinou boli mladí muži vo veku 25 až 34 rokov so 7,4 % ratingom. V nedeľu zasa v rámci komerčnej cieľovej skupiny zabodovala premiéra sci-fi filmu Ant-Man (7,6 % Rtg a 22,8 % Shr v CS 12-54). Muži v CS 45-54 dosiahli až 12,7 % sledovanosť.

Dáta sú analyzované v meraní LIVE + VOSDAL (Viewing On Same Day As Life) – analýza živého vysielania spojená s oneskorenou sledovanosťou prehranou v ten istý deň ako živé vysielanie. Dáta sú od 1. 1. 2017 analyzované s pridaním HOSTÍ. Hodnoty sledovanosti sú uvedené za cieľové skupiny 12+ a 12-54. Zdroj dát: PMT Slovakia; PR JOJ Group

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rada Európskej aliancie tlačových agentúr (EANA) zopakovala svoje znepokojenie ohľadom zadržiavania ukrajinského novinára Romana Suščenka. Zatkli ho pred rokom počas návštevy Ruska a tamojšie úrady ho obvinili zo špionáže. On však akékoľvek previnenie odmieta.
Ruské úrady sú povinné zverejniť viac podrobností, ktoré by vysvetlili zadržiavanie Romana Suščenka. Ak nie je možné okamžite predložiť proti nemu hodnoverné svedectvo, mal by byť prepustený a malo by mu byť umožnené vrátiť sa späť do vlasti.
Suščenko je od roku 2002 zamestnancom ukrajinskej štátnej tlačovej agentúry Ukrinform. Od roku 2010 pôsobil ako spravodajca tejto agentúry vo Francúzsku. Zatkli ho 30. septembra 2016.
Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) v čase Suščenkovho zatknutia informovala, že plukovníka Suščenka z Hlavnej správy rozviedky (GUR) Ministerstva obrany Ukrajiny zatkla v Moskve, kde bol na "špionážnej misii". Podľa FSB zbieral tajné informácie o ruských ozbrojených silách a Národnej garde, pričom ich zverejnenie by oslabilo obranyschopnosť Ruska.
V prípade uznania viny hrozí Suščenkovi až 20 rokov väzenia.
EANA je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy, ktorej členom je TASR ako jediná slovenská tlačová agentúra. Úlohou aliancie je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.

Copyright TASR ©2017

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

1. 10. 2017

Únos - 1. októbra na Jednotke

RTVS NEWS

Únos - 1. októbra na Jednotke


NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA

NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA
Reláciu V politike vysiela TA3 v nedeľu 1.10. od 11:00.

Témy: 
Čerpanie štrukturálnych fondov na vedu a výskum, systémové zmeny v školstve, mzdy pedagógov, kvalita vzdelávacieho systému; Výsledky volieb v Nemecku, rastúce pravicové sily v Európe, reforma EÚ; Vzťahy koalície a opozície, boj proti korupcii

Hostia: 
Martina Lubyová (nom. SNS), ministerka školstva, vedy, výskumu a športu
Maroš Šefčovič, podpredseda EK pre energetickú úniu
Richard Sulík (SAS), poslanec EP, predseda strany
Branislav Gröhling (SAS), poslanec NR SR


Moderuje Norbert Dolinský.
O 5 minút 12 v nedeľu 1. 10. o 11.55 h na Jednotke.

Hostia:
      - prezident SR Andrej Kiska
      - programová riaditeľka Aliancie Fair-play Zuzana Wienk
      - politický analytik Eduard Chmelár

Témy:
      - financovanie volebnej kampane Andreja Kisku, anonymné            zverejňovanie záverov daňových kontrol a ich zneužívanie;
       

Hosťom druhej časti diskusie bude podpredseda Európskej komisie Maroš Šefčovič

Témy:
      - digitálny samit lídrov EÚ v Tallinne;
      - budúcnosť EÚ v kontexte výsledkov volieb v Nemecku a             prejavu francúzskeho prezidenta;
      - rokovania o odchode Spojeného kráľovstva z EÚ – pozícia           SR.


Moderuje Martin Strižinec. 
Rozhovor s prezidentom SR je prednahrávaný.