16. 5. 2020

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS



Sociálna sieť Facebook opäť zablokovala konto čečenskému lídrovi Ramzanovi Kadyrovovi. Nie je to po prvý raz, čo tak spravil tento mediálny gigant, kritizovaný za nerovnaký prístup k podobným prípadom, informovala vo štvrtok rozhlasová stanica Slobodná Európa.
Facebook, ktorý vlastní aj sociálnu sieť Instagram, uviedol, že tento krok uskutočnil so zámerom "vymazať účet osoby, ktorá spadá pod sankcie".
Kadyrovove kontá na sociálnych sieťach majú kombinovaný súčet okolo štyroch miliónov sledovateľov.
Kritici Kremľa tvrdia, že ruský prezident Vladimir Putin zámerne prehliada nedodržiavanie zákonov v Čečensku, pretože sa spolieha na to, že Kadyrov, bývalý povstalecký veliteľ, tam drží "na uzde" separatistické tendencie.
Facebook údajne zablokoval aj instagramové kontá Kadyrovových blízkych spojencov - ruského zákonodarcu Adama Delimčanova, predsedu čečenského parlamentu Magomeda Daudova a zástupcu regionálneho vicepremiéra Abuzaida Vismuradova.
Kadyrovov účet na Facebooku a Instagrame bol po prvý raz zablokovaný v roku 2017, keď Facebook argumentoval Magnitského zákonom z roku 2012, ktorý trestá ruských činiteľov za porušovanie ľudských práv.



Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj uviedol do platnosti rozhodnutie Rady národnej bezpečnosti a obrany (RNBO) o predĺžení zákazu fungovania ruských webov a sociálnych sietí na Ukrajine o ďalšie tri roky. V piatok o tom informovala agentúra Ukrinform.
Toto nariadenie na Ukrajine platilo od roku 2017. Vtedajší prezident Petro Porošenko nariadenie o blokovaní ruských webov a sociálnych sietí zdôvodnil bezpečnostnými dôvodmi.
Na čiernej listine sa vtedy ocitla aj najpopulárnejšia sociálna sieť na Ukrajine VKontakte, ktorú podľa prieskumov využívalo približne 12 miliónov Ukrajincov. Na sieti Odnoklassniki bolo v čase vydania zákazu registrovaných asi 50 percent používateľov sociálnych sietí na Ukrajine. Porošenkovo nariadenie sa týkalo aj spoločnosti Yandex a služby Mail.ru.
Porošenko pred tromi rokmi spoluobčanom odporučil, aby sa presunuli na Facebook, Instagram či Twitter.
Začiatkom apríla tohto roku Bezpečnostná služba Ukrajiny (SBU) zaslala RNBO návrh na predĺženie sankcií o ďalšie tri roky.
Tajná služba SBU vysvetlila svoju iniciatívu potrebou zaistiť bezpečnosť štátu.
RNBO návrh schválila minulú stredu a následne ho zaslala ukrajinskému prezidentovi na zváženie a konečné schválenie.
Zároveň 13. mája ukrajinský parlament prijal uznesenie, v ktorom žiada predĺženie sankcií voči ruským internetovým spoločnostiam.



Copyright © TASR 2020


Americká investičná skupina KKR kúpila zhruba päťpercentný podiel v nemeckej televíznej a rozhlasovej spoločnosti ProSiebenSat.1 Media. Oznámila to dnes KKR. Vo firme ProSiebenSat.1 Media vlastní desaťpercentný podiel koncern Czech Media Invest (CMI) českého miliardára Daniela Křetínského.
 Minulý mesiac Křetínský odmietol špekulácie, že chce firmu ProSiebenSat.1 Media ovládnuť v spolupráci s talianskou mediálnou skupinou Mediaset. Tá v nemeckom podniku vlastní podiel okolo 24 percent, napísala agentúra Reuters.
Skupina KKR a spoločnosť Permira v roku 2006 firmu ProSiebenSat.1 Media kúpili, o osem rokov neskôr ju však opäť predali. "Rozhodli sme sa do ProSiebenSat.1 Media znova investovať na základe svojho presvedčenia, že finančné trhy tento podnik v súčasnosti podhodnocujú," uviedol hovorca KKR. "Považujeme to za finančnú investíciu," dodal.
ProSiebenSat.1 Media sa teraz stretáva s konkurenciou zo strany streamovacích služieb, ako je napríklad Netflix. "Považujeme za pozitívny signál, že okrem Mediaset a CMI považujú ProSieben za atraktívnu investíciu aj ďalšie, a to dokonca v období krízy," uviedla nemecká firma v reakcii na prevzatie podielu skupinou KKR.

Copyright © ČTK 2020

Facebook v spolupráci s telekomunikačnými spoločnosťami vybuduje podmorské káblové internetové pripojenie pre 16 afrických krajín s celkovou dĺžkou 37-tisíc kilometrov, čo je takmer obvod Zeme. Gigant sa tak rozhodol v rámci úsilia poskytnúť svoje služby pre čo najviac mladých Afričanov.
Projekt by mali začať využívať v roku 2024 a poskytne trikrát väčšiu kapacitu ako všetky doterajšie podmorské káblové spojenia v Afrike. Podľa vyjadrenia Facebooku novinka uspokojí rastúci kapacitný dopyt na Blízkom východe a podporí 4G a 5G siete a širokopásmový prístup pre stovky miliónov ľudí.
Afrika zaostáva za zvyškom sveta v dostupnosti k internetu, ktorú majú štyria z desiatich ľudí žijúcich na kontinente, pričom vo svetovom priemere je to šesť z desiatich ľudí. Cena projektu 2Africa zatiaľ nie je známa, no podľa Bloombergu je to takmer miliarda dolárov (v prepočte 926 miliónov eur).
Podmorské káble sprostredkúvajú prevažnú väčšinu svetových medzikontinentálnych dát, pričom dokážu prenášať oveľa viac dát vo vyššej rýchlosti a s nižšími nákladmi v porovnaní s inými metódami. Kábel z dielne Alcatel Submarine Networks povedú okolo celého kontinentu, po dne Atlantického a Indického oceánu a tiež Stredozemného a Červeného mora. Zakopú ho hlbšie ako predchádzajúce systémy, a to pre zabezpečenie väčšej ochrany proti externému poškodeniu, ktoré môžu spôsobiť napríklad aj kotvy lodí.
Káble z optických vlákien budú mať dvojnásobne väčšiu kapacitu ako tie staršie. Okrem menovaných na projekte spolupracujú aj MTN Group z Johannesburgu, Telecom Egypt, Vodafone a Orange SA. Vodafone pritom pripraví cestu pre rozvoj digitálneho obchodu na kontinente.

Facebook kupuje online databázu Giphy a plánuje ju "lepšie začleniť" do Instagramu a ďalších svojich platforiem. Cena nie je známa, no podľa firmy Axios sa dohodli na sume 400 miliónov dolárov (v prepočte približne 370 miliónov eur).
Zástupca Instagramu potvrdil, že do knižnice Giphy s krátkymi videami, takzvanými GIF, budú mať naďalej prístup aj iné spoločnosti, pričom mnohé z nich, ako napríklad Twitter alebo Pinterest sú priamou konkurenciou Facebooku.
GIF využívajú používatelia na sociálnych sieťach najmä na "vyjadrenie emócií" v konverzácii. Facebook vyhlásil, že 50 percent používateľov Giphy už pochádza z jeho platforiem, a z nich polovica z Instagramu.
Facebook zaznamenal vďaka obmedzeniam týkajúcich sa boja proti šíreniu nového koronavírusu nárast v počte používateľov.

©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS si pripomenie 100. výročie narodenia Jána Pavla II.

RTVS si pripomenie 100. výročie 

narodenia Jána Pavla II.
 
Dvojka v nedeľu 17. mája o 12:40 odvysiela spomienkový dokument Odkaz Jána Pavla II. Slovensku, ktorým si pripomenie posolstvá pápeža Slovensku počas jeho troch návštev v rokoch 1990, 1995 a 2003, čo bolo pre takú rozlohou malú krajinu výnimočné. Na deň výročia, pondelok 18. mája, pripravila pre divákov dve premiéry a film, ktorý je adaptáciou predlohy Karola Wojtylu. Najskôr to o 18:05 bude strihový dokument Ján Pavol II. na Slovensku, mapujúci jeho tri návštevy v SR. Klenotníkov obchod je romantický film o osudoch skupiny mladých ľudí počas druhej svetovej vojny a po nej, keď sa ich cesty rozídu, aby sa neskôr opäť stretli. Film s hviezdnym hereckým obsadením vznikol podľa divadelnej hry, ktorú napísal v roku 1956. Ján Pavol II. ho považoval za najlepšie možné stvárnenie jeho poetickej drámy. Dvojka ho uvedie o 20:10. Redakcia duchovného života RTVS pripravila pri príležitosti 100. výročia dokumentárny film Svätec milujúci Slovensko zo zákulisia jeho prvej návštevy na Slovensku, od ktorej 22. apríla uplynulo 30 rokov. Dokument si túto pre Slovensko významnú historickú udalosť pripomína prostredníctvom protagonistov, ktorí boli pri tom – Juraja Lexmana, Jána Čarnogurského, Ondreja Dema a arcibiskupa Jána Sokola. „Prežili sme 41 rokov totality, v ktorom povinným štátnym náboženstvom bol ateizmus a naraz sa zmenil politický režim a na Slovensko prišiel pápež... bola to veľká udalosť,“ spomína hudobný vedec prof. Juraj Lexmann, ktorý mal na starosti prípravu a organizáciu hudobnej a speváckej časti pápežskej svätej omše. Diváci Dvojky uvidia film v premiére o 21:35. V réžii nedávno zosnulého kameramana Ladislava Šidelského prinesie v utorok 19. mája o 14:15 dokumentárny film Ján Pavol II. na východnom Slovensku.

„Ján Pavol II. je kľúčová osobnosť 20. storočia a stále inšpiruje veriacich i neveriacich, preto považujeme za povinnosť pripomenúť 100 rokov od jeho narodenia kvalitnou ponukou programov,“ poznamenal programový riaditeľ rozhlasu Michal Dzurjanin.
V nedeľu 17. mája po 8:00 privíta moderátor Štefan Chrappa v Rádiu Slovensko bratislavského arcibiskupa metropolitu Stanislava Zvolenského, s ktorým budú spomínať na Jána Pavla II. okrem výročia jeho narodenia aj v kontexte jeho prvej návštevy na Slovensku pred 30 rokmi. V pondelok o 5:20 mu bude venované Zamyslenie na dnešný deň, ktoré pripravil rímsko-katolícky kňaz Vladimír Slovák. V Sobotných reflexiách sa Rádio Slovensko bude 23. mája o 20:05 tejto osobnosti venovať moderátor Vincent Štofaník s hosťami - kňazom Karolom Moravčíkom a disidentom a bývalým politikom Františkom Mikloškom.
Rádio Regina Stred si v prúdovom vysielaní v pondelok 18. mája pripomenie pápežovu návštevu na strednom Slovensku 12. septembra 2003. Rádio Regina Východ odvysiela o 10:00 reprízu relácie Viera v živote z roku 2010, venovanej jeho návštevám východného Slovenska.
Relácia História magistra vitae Rádia Devín sa v nedeľu 17. mája od 18:00 bude venovať téme slobody a demokracii podľa vzoru Poľska, v rámci ktorej priblíži úlohu Karola Wojtylu v kľúčových okamihoch demokratizácie strednej a východnej Európy pred a po páde železnej opony. V pondelok 18. mája o 9:10 si poslucháči môžu vypočuť Myšlienky o zrení od Karola Wojtylu a o 15:00 ponúkne špeciálna Ars litera hĺbkovú sondu do jeho literárnej a dramatickej tvorby. V utorok 19. mája o 20:00 uvedie Rádio Devín reprízu relácie Cesty z roku 1998, v ktorej pri príležitosti 20 rokov pontifikátu Jána Pavla II. spomínal disident a predstaviteľ tajnej cirkvi na Slovensku Silvester Krčméry na udalosti počas obdobia totality. V nedeľu 24. mája o 7:00 priblíži relácia Krajina Duše kľúčové okamihy života Karola Wojtylu.

Zomrela Astrid Kirchherr

Zomrela Astrid Kirchherr

Vo veku 81 rokov zomrela nemecká fotografka Astrid Kirchherr, ktorá fotila legendárnych The Beatles v začiatkoch ich kariéry. Smutnú správu potvrdil historik kapely Mark Lewisohn s tým, že naposledy vydýchla v jej rodnom Hamburgu po krátkej chorobe.
Astrid Kirchherr sa narodila 20. mája 1938. The Beatles spoznala v roku 1960 počas koncertu v Hamburgu. "Celý môj život sa zmenil za niekoľko minút. Jediné, po čom som túžila, bolo byť s nimi a spoznať ich," uviedla neskôr v rozhovore s novinárom a spisovateľom Bobom Spitzom. Následne s ňou začal randiť basgitarista skupiny Stuart Sutcliffe, s ktorým sa aj zasnúbila. Považujú ju za autorku účesu, ktorý začali po basgitaristovi nosiť aj ostatní členovia kapely. Sutcliffe v roku 1962 zomrel. "Bol a stále je láskou môjho života," vyznala sa v rozhovore pre NPR v roku 2010 Kirchherr, ktorá sa neskôr dva razy vydala, no nemala žiadne deti. Jej fotografie The Beatles vystavovali v mnohých krajinách. Venovala sa aj interiérovému dizajnu.


©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...


15. 5. 2020

A tak si tu žijeme!

A tak si tu žijeme!


Horná Dolná v karanténe suverénne najsledovanejším nespravodajským programom dňa


Horná Dolná v karanténe suverénne najsledovanejším 



nespravodajským programom dňa


V oboch hlavných cieľových skupinách si vo štvrtok najviac divákov pozrelo reláciu Počasie, na obrazovkách televízie Doma výrazne zabodovali večerné turecké seriály.


Televízia Markíza pripravila vo štvrtok, 14. mája 2020, príjemné prekvapenie pre všetkých fanúšikov komediálneho seriálu Horná Dolná. Do vysielania zaradila špeciálnu premiérovú epizódu s názvom Horná Dolná v karanténe, ktorá divákom ukázala, ako prežívajú domácu izoláciu obyvatelia najznámejšej seriálovej dedinky. V strategickej cieľovej skupine 12-54 sa stala jednoznačne najsledovanejším nespravodajským programom dňa.

V tejto obchodne podstatnej cieľovej skupine dosiahla Horná Dolná v karanténe výborný rating 9,8 % a trhový podiel 25,0 %. Konkurenčné programy značne zaostali, relácia Inkognito zaznamenala na TV Joj v rovnakej cieľovej skupine trhový podiel 14,2 % a relácia Zlaté časy na Jednotke RTVS podiel na trhu 4,9 %. Netradične natočený premiérový príbeh o tom, ako aj Hornú Dolnú ohrozuje nebezpečná nákaza, si vychutnalo celkovo 389-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

Markíza bola silným trhovým lídrom aj s nasledujúcimi dvoma štandardnými epizódami Hornej Dolnej, prvá z nich dosiahla v cieľovej skupine 12-54 rating 8,6 % a trhový podiel 23,7 %, druhá rating 5,4 % a trhový podiel 21,7 %. TV Joj výrazne podľahla s politickou diskusiou Na hrane (share 9,9 % v CS 12-54) a reláciou Sedem (share 7,1 % v CS 12-54), rovnako aj Jednotka RTVS s Mimoriadnymi správami (share 5,9 % v CS 12-54) a filmom Manželstvo s prestávkou (share 6,5 % v CS 12-54).

Celkovo najsledovanejším programom štvrtka sa v oboch hlavných cieľových skupinách stala relácia Počasie. V cieľovej skupine 12-54 dosiahla vysoko nadpriemerný rating 11,1 % a trhový podiel 31,8 %. Aktuálne informácie o počasí si nenechalo ujsť 654-tisíc divákov starších ako 12 rokov. Tretie a štvrté miesto vo štvrtkovom rebríčku sledovanosti patrili ďalším večerným spravodajským reláciám Televízne noviny (rating 9,5 % / share 29,8 % v CS 12-54) a Športové noviny (rating 9,2 % / share 25,6 % v CS 12-54). Súhrn najdôležitejších udalostí dňa si na Markíze pozrelo 557-tisíc a športový sumár 436-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

Na obrazovkách televízie Doma výrazne zabodoval obľúbený turecký seriál Cennet, v čase vysielania bola včerajšia epizóda v oboch hlavných cieľových skupinách dokonca trojkou na trhu. V rámci univerzálnej cieľovej skupiny 12+ seriál dorovnal svoj doposiaľ druhý najlepší výsledok, keď pritiahol k obrazovkám až 230-tisíc divákov. Aj v cieľovej skupine 12-54 obsadil prvé miesto v rebríčku sledovanosti menších staníc s nadpriemerným ratingom 2,7 % aj trhovým podielom 6,8 %. Ďalšie dve priečky patrili nasledujúcemu seriálu Kúsok zo mňa (rating 2,1 % / share 6,1 % a rating 1,8 % / share 7,4 % v CS 12-54).

Skupina Markíza (Markíza, Doma, Dajto) bola vo štvrtok v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 silným trhovým lídrom celodenne (share 29,7 %) aj v prime-time 19:00-23:00 (share 34,3 %). 


Dáta sú uvedené v meraní LIVE + VOSDAL + HOSTIA. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA