3. 12. 2021

Zomrel Antony Sher

Zomrel Antony Sher


Sir Antony Sher: Actor dies of cancer aged 72 - BBC News 

Vo veku 72 rokov zomrel britský divadelný a filmový herec Antony Sher. Oznámila to v piatok Kráľovská shakespearovská spoločnosť s tým, že herec podľahol nešpecifikovanému rakovinovému ochoreniu.
Rodák z Juhoafrickej republiky (JAR) bol všeobecne považovaný za jedného z najlepších súčasných klasických hercov, ktorý počas svojej kariéry účinkoval v takmer všetkých hrách Williama Shakespeara, píše agentúra AFP.
Sher v rokoch 1985 a 1997 získal prestížne divadelné ocenenie Laurence Olivier Award. Objavil sa aj v niekoľkých filmoch ako Pani Brownová (1997), Zamilovaný Shakespeare (1998) alebo Vojnový manuál (2014), v ktorých si zahral vedľajšie úlohy.
Do Británie sa z JAR presťahoval v roku 1968 po tom, ako absolvoval vojenskú službu. Počas pôsobenia v Kráľovskej shakespearovskej spoločnosti sa stretol so svojím životným partnerom Gregorym Doranom, s ktorým v roku 2005 uzavrel registrované partnerstvo.
V roku 2000 povýšili Shera do rytierskeho stavu. Britský princ Charles ho v roku 2017 označil za svojho obľúbeného herca.


Zdroj: TASR

Výnimočný Deň s Nadáciou Markíza

Výnimočný Deň s Nadáciou Markíza


Včerajší deň, štvrtok 2. december 2021, patril vo vysielaní televízie Markíza v poradí už 8. ročníku jedinečného podujatia s názvom Deň s Nadáciou Markíza. Aj tento rok sme pripravili program plný lásky, dobra a silných skutočných príbehov, s ktorým sa už tradične spája aj finančná zbierka na charitatívne projekty Nadácie Markíza.

„Už druhý rok po sebe sme sa rozhodli Deň s Nadáciou Markíza venovať mimoriadne dôležitej téme detského duševného zdravia. Krehká a citlivá detská psychika obzvlášť v tejto neľahkej pandemickej dobe značne utrpela a je potrebné o tom nahlas hovoriť. Narastá počet detí a mladých ľudí, ktorí trpia frustráciou, úzkosťou, strachom a hnevom, stúpol počet akútnych stavov. Ide o čoraz vypuklejší problém a aj preto sme si sa za cieľ tohtoročného Dňa s Nadáciou Markíza stanovili vyzbierať čo najviac financií na podporu detského duševného zdravia a ešte viac upriamiť pozornosť na túto tému,“ povedala Marianna Trnavská, predsedníčka správnej rady Nadácie Markíza.

Výťažok poputuje na pomoc zlepšiť podmienky na liečbu nielen detským pacientom, ale aj na prácu odborníkov, ktorí sa o nich starajú na Klinike detskej psychiatrie Lekárskej fakulty Univerzity Komenského (LF UK) a Národného ústavu detských chorôb v Bratislave (NÚDCH). Konkrétnym cieľom je vybudovanie Denného stacionára pre deti s psychickými poruchami. „Zároveň chceme verejnosti pripomenúť význam práce zdravotníckych a odborných pracovníkov, dôležitosť modernizácie priestorov, vybavenia aj odborných prístupov. Nikto z nás nevie, kedy bude odbornú detskú psychiatrickú starostlivosť či poradenstvo potrebovať,“ dodala Marianna Trnavská.

Deň s Nadáciou Markíza sa vinul vysielaním TV Markíza takmer po celý deň – počnúc reláciou Teleráno so zaujímavými hosťami, cez špeciálne vydanie magazínu Reflex, až po večerné Televízne noviny. V Teleráne o svojich pocitoch z aktuálnej pandemickej situácie porozprávali detskí účinkujúci zo šou Tvoja MINI tvár znie povedome, či mladí herci zo seriálového hitu Pán profesor. O svoj silný príbeh sa podelila napríklad mladá spisovateľka Katarína Brezovanová, ktorá od 14-tich rokov trpela mentálnou anorexiou. Užitočné informácie divákom sprostredkovali tiež odborníci – detská psychologička Mária Tóthová Šimčáková alebo riaditeľ NÚDCH Peter Bartoň.

Reflex priniesol mimoriadne emotívne príbehy, napríklad odvážnej matky s dcérou, ktoré otvorene porozprávali, ako depresia a úzkosť zmenili ich životy. S kamerou sme tiež navštívili niekoľko škôl a nechali deti a študentov, aby divákom porozprávali, ako súčasné obdobie pandémie vnímajú a cítia oni sami.

Celým Teleránom, ako aj moderovanými živými vstupmi z improvizovaných vianočných trhov v areáli TV Markíza divákov sprevádzali tváre tohto ročníka Dňa s Nadáciou Markíza – obľúbená moderátorka Kvetka Horváthová a populárny herec zo seriálového hitu Oteckovia Marek Fašiang. Osobne prišli Deň s Nadáciou Markíza podporiť aj známe osobnosti ako Dominika Mirgová, Laci Strike, Lucia Hablovičová, Lucia Mokráňová, či Martin Bagar. Súčasťou komunikačnej kampane, ktorá sprevádzala aktuálny 8. ročník, boli renomovaní odborníci a umelci ako infektológ Peter Sabaka, víťaz ocenenia Učiteľ na diaľku Dávid Králik, raper Separ, či herečka Monika Hilmerová.

To, že na Slovensku je ešte stále veľa ľudí s dobrým srdcom dokazuje aj suma, ktorú sa vďaka tejto zbierke podarilo v období od 3. novembra do 2. decembra 2021 získať – krásnych 90 000 eur. Do tejto sumy sú už zarátané aj naozaj štedré dary od partnerov Dňa s Nadáciou Markíza, príspevok vo výške 50 000 eur venovala spoločnosť UniCredit Bank, už tradičný a dlhoročný partnera Dňa s Nadáciou Markíza, a ďalších 20 000 eur pridal úplne nový partner, poisťovňa UNIQA.

Prednostka Kliniky detskej psychiatrie LF UK a NÚDCH Jana Trebatická si symbolický šek s touto sumou prevzala v živom vysielaní dnešného Telerána z rúk generálneho riaditeľa TV Markíza Matthiasa Setteleho a finančnej riaditeľky Marianny Trnavskej, ktorá je zároveň predsedníčkou správnej rady Nadácie Markíza.

Téma detského duševného zdravia nie je ľahostajná ani zamestnancom TV Markíza, ktorí sa rozhodli deťom hospitalizovaným na Klinike detskej psychiatrie LF UK a NÚDCH spríjemniť príchod Mikuláša a v rámci dobrovoľnej zbierky im venovali množstvo krásnych darčekov. Na túto zamestnaneckú výzvu pozitívne a naozaj štedro zareagoval aj generálny riaditeľ TV Markíza Matthias Settele, ktorý sa rozhodol osobne zakúpiť chýbajúce hudobné nástroje na muzikoterapiu s deťmi - dve gitary a dvoje elektronické klávesy. Všetky tieto vecné dary boli taktiež odovzdané počas dnešného Telerána.

Z celého srdca ďakujeme každému, kto aj tento rok prispel do finančnej zbierky a podporil Deň s Nadáciou Markíza. Aj vďaka vašej pomoci môžeme deťom z celého Slovenska vrátiť pocit bezpečia a vyriešiť neviditeľné problémy tých najzraniteľnejších.

VÝROKY TÝŽDNA

 VÝROKY TÝŽDNA 

 

Opis fotky nie je k dispozícii.

Na obrázku môže byť 1 osoba a text, v ktorom sa píše „Luboš Blaha 14h DEFINITÍVNY KONIEC DEMOKRACIE NA SLOVENSKU! Zamestnanci americkej korporácie na hromadnú žiadost slovenskych liberálnych novinárov a aktivistov stiahli moje včerajšie video o 10 hoaxoch, ktoré šíri vláda o očkovaní. Pochybuje ešte niekto, že žijeme korporátnej totalite?“



„Pripadám si ako hodinár, ktorý s lupou na očiach, tenučkým šrobovákom a klieštikmi v rukách vytvoril skvost jemnej mechaniky, a tesne pred nasadením krytu príde Igorko s kladivom a stovkou klincom v ruke a odsunie ma so slovami, “nechaj ma to vylepšiť”.
Richard Sulík

Prieskum Median SK

Prieskum Median SK
 


Rádio Expres je stále najpočúvanejším rádiom na Slovensku, pustilo si ho 34 percent poslucháčov. Vyplýva to z aktuálnych výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť Median SK.
Druhým najpočúvanejším je Rádio Slovensko s 24-percentnou podporou poslucháčov. K počúvaniu Fun rádia ako tretej najpočúvanejšej rozhlasovej stanice sa v aktuálnej vlne prieskumu prihlásilo 23,5 percenta respondentov. Rádio Vlna má počúvanosť 18,1 percenta a Rádio Európa 2 15,6 percenta. Nasleduje Rádio Jemné s 15 percentami a Rádio Regina, ktoré si naladilo 10,1 percenta poslucháčov.
Najväčší podiel na trhu patrí Rádiu Expres s 21,7 percenta, nasleduje Rádio Slovensko s hodnotou 17,1 percenta, Fun rádio dosiahlo 13,5 percenta. Rádio Vlna má 9,4 percenta a Rádio Európa 2 8,8 percenta. Rádiu Jemné namerali podiel 7,6 percenta a Rádiu Regina podiel 5,3 percenta. Ostatným rozhlasovým staniciam patrí 16,5-percentný podiel na trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval posledný týždeň“ predstavuje 89,5 percenta, čo je 3.996.000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúva rádio takmer 2,4 milióna ľudí (54,6 percenta populácie). V priemere každý občan SR počúva denne rádio hodinu a 55 minút.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky zbierali od 16. augusta do 7. novembra 2021. Prieskum realizovali na vzorke 3126 respondentov, občanov SR vo veku 14 - 79 rokov. Výsledky prieskumu poskytla TASR zástupkyňa spoločnosti Median SK Linda Kleinertová.



Zdroj: TASR

12. ročník charitatívneho galavečera Noc nádejí

12. ročník charitatívneho
Noc nádejí - Televízne relácie - RTVS.sk
galavečera Noc nádejí

Charitatívny program Noc nádejí je výsledkom spolupráce RTVS s Nadáciou Kvapka nádeje. Aj napriek obmedzeniam v dôsledku zdravotných opatrení prinesie Noc nádejí divákom aj tento rok emotívne príbehy rodín, ktorých deti prešli život zachraňujúcou liečbou, jedinečné hudobné vystúpenia v podaní spevákov nachádzajúcich sa na rôznych miestach v RTVS i mimo nej a samozrejme predstaví štedrých darcov, ktorí pomáhajú zachraňovať životy. Výnimočným momentom bude aj televízna premiéra novej vianočnej piesne Vianoce s Božidarou. Priamy prenos galavečera Noc nádejí uvedie RTVS na Jednotke v sobotu 4. decembra o 20.30 h.

Cieľom večera je pomoc Transplantačnej jednotke kostnej drene NÚDCH na bratislavských Kramároch ako jedinečnému pracovisku, ktoré lieči deti z celého Slovenska a rovnako aj Národnému registru darcov kostnej drene. Slávnostným galavečerom budú divákov sprevádzať Karin Majtánová a Ján Žgravčák. Počas večera sa za štedrými darcami, ktorí svojou finančnou pomocou pomáhajú zachraňovať životy, vyberie dvojica špeciálnych hostí, ktorí budú pre divákov prekvapením.

Z dôvodu ochrany bezpečnosti sa 12. ročník galavečera Noc nádejí bude konať pri maximálnych bezpečnostných opatreniach, ktoré zabezpečia komfort a bezpečnosť hostí aj účinkujúcich. Prvoradá je predovšetkým bezpečnosť práve malých pacientov priamo v štúdiu. „Pandemická situácia nám, bohužiaľ, trošku skomplikovala plány a nedovolí nám, aby sme boli všetci v jednom televíznom štúdiu. Pokračujeme tak v rovnakom koncepte, ako pred rokom, a všetci hudobní hostia budú vystupovať na rôznych miestach v RTVS, ale aj mimo nej v rámci Bratislavy. V štúdiu budeme len vo veľmi úzkom okruhu rodín a moderátorov,“ hovorí dramaturgička programu Adriana Hanzelová.

Moderátori Karin Majtánová a Ján Žgravčák privítajú v štúdiu rodiny detí, ktorým sa podarilo vyliečiť vďaka vzácnym ľuďom, ktorí pred časom dobrovoľne a anonymne darovali kostnú dreň a tým zachránili ich život. Nadácia Kvapka nádeje pomáha aj Národnému registru darcov kostnej drene. Práve tam totiž prebieha vyhľadávanie vhodných darcov pre slovenských pacientov, ale aj opačne – medzi slovenskými darcami sa vyhľadávajú vhodní darcovia pre zahraničných pacientov

V rámci galavečera je pre divákov pripravený aj bohatý hudobný program. Pripravená je aj veľká televízna premiéra novej vianočnej piesne Igora Timka Vianoce s Božidarou, ktorá vznikla na pôde RTVS a naspieval ju spoločne s hereckou legendou Božidarou Turzonovovou. Ide o prvú spoluprácu Igora Timka a No Name so slovenským interpretom a diváci sa budú mať určite na čo tešiť. Emotívnu skladbu nahrali spoločne so Symfonickým orchestrom Slovenského rozhlasu. „Pri tvorbe sme vychádzali zo skutočnej hodnoty Vianoc. Po dokončení textu a melódie sme následne hľadali niekoho, kto je dostatočne čistý a skúsený životom na to, aby to mohol interpretovať. Voľba padla práve na pani profesorku Božidaru Turzonovovú a bolo to absolútne jasné,“ povedal Igor Timko.

„Trošku som váhala, lebo už som dlho nespievala a v minulosti som spievala spravidla sama. Keď som však čítala ten text, ktorý ma zasiahol, tak som súhlasila. Je úžasný a vychádza z kontextu doby a životného pocitu, v ktorom sa teraz nachádzame. Bola to krásna práca,“ prezradila Božidara Turzonovová. Diváci sa môžu tešiť aj na originálne hudobné vystúpenia, v ktorých sa predstavia kapela Tublatanka, Miro Jaroš, Celeste Buckingham, Zuzana Smatanová, Peter Cmorik, Karmen Pál Baláž, Nela Pocisková s Pavlom Bršlíkom, Martin Chodúr a mnohí ďalší. Všetci hudobníci vystúpia s myšlienkou pomôcť bez nároku na honorár.

Prispieť do zbierky Nadácie Kvapky nádeje budú môcť počas charitatívneho galavečera aj diváci RTVS, a to formou ľubovoľnej SMS zaslanej na číslo 830 zo siete všetkých slovenských operátorov. Cena darcovskej SMS je 3 EUR.

2. 12. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS





Americký herec Alec Baldwin v rozhovore pre televíznu stanicu ABC uviedol, že nestlačil spúšť na rekvizite pištole, ktorú držal počas nakrúcania filmu v americkom štáte Nové Mexiko v ruke, keď zbraň vystrelila. O život vtedy prišla kameramanka Halyna Hatchinsová. Informovala o tom vo štvrtok agentúra AP.
"Nestlačil som spúšť," povedal Baldwin. "Nikdy by som na nikoho nenamieril a stlačil spúšť. Nikdy," zdôraznil.
Ide o Baldwinov prvý väčší rozhovor od incidentu z 21. októbra, ku ktorému došlo pri nakrúcaní westernu Rust. Odvysielaný bude vo štvrtok večer.
Podľa úradov bolo Baldwinovi povedané, že so zbraňou možno bezpečne manipulovať. Pokračuje sa však vo vyšetrovaní, ako sa do zbrane mohli dostať ostré náboje, píše AP.
Stanica ABC v stredu zverejnila videonahrávku, na ktorej Baldwin v slzách opisuje kameramanku Hutchinsovú, ktorá pri nakrúcaní prišla o život. Zranenia utrpel aj režisér Joel Souza.
Na otázku, ako sa do rekvizity zbrane mohli dostať ostré, herec odpovedal: "Nemám tušenia. Niekto dal do zbrane ostrý náboj, náboj, ktorý na mieste (nakrúcania) vôbec ani nemal byť."
Baldwin spolupracuje s policajným vyšetrovaním, ktoré sa zameralo na špecialistu zodpovedného za zbraň a na asistenta režiséra, ktorý ju pred nakrúcaní osudnej scény hercovi odovzdal. Ako uvádza agentúra AFP, v súvislosti s vyšetrovaním podľa prokurátorky Mary Carmackovej-Altwiesovej nie je vylúčené ani trestné stíhanie Baldwina.
Stanica ABC uviedla, že v budúcotýždňovom dvojhodinovom špeciáli "20/20" sa bude podrobnejšie zaoberať vyšetrovaním streľby, píše AP.


Hong Kong: Pro-democracy media tycoon, Jimmy Lai, arrested under new  security law - IFJ

Uväznený hongkonský mediálny magnát Jimmy Lai a zamestnanci jeho novín Apple Daily získali ocenenie Zlaté pero slobody, ktoré každoročne udeľuje Svetová asociácia periodickej tlače a jej vydavateľov (WAN-IFRA). Informovala o tom vo štvrtok agentúra AFP.
Warren Fernandez z WAN-IFRA povedal, že výber tohtoročných laureátov upozorňuje na "obavy a výzvy", ktorým čelia novinári v Hongkongu. Pripomenul uväznenie vydavateľa, zatknutie šéfredaktora a jeho kolegov, zatvorenie redakcie i zrušenie periodika.
Denník Apple Daily v júni oznámil ukončenie svojej činnosti. Úrady predtým v jeho redakcii vykonali raziu a zablokovali jeho bankové kontá.
Vlastník denníka Jimmy Lai (v čínštine Li Č'-jing) a ďalší členovia vedenia i novinári boli zadržaní na základe podozrení, že sa "spriahli so zahraničnou mocnosťou s cieľom podporiť medzinárodné sankcie voči Číne.
Apple Daily bol známy svojou kritikou voči vedúcim predstaviteľom Číny a Peking otvorene vyjadroval túžbu, aby bol tento denník zrušený, píše AFP. Združenie WAN-IFRA Jimmyho Laia označilo za "otvoreného kritika Pekingu" a podporovateľa nezávislosti Hongkongu.
Cenu za tohto mediálneho magnáta prevzal jeho syn Sebastien Lai.
Zlaté pero slobody (Golden Pen of Freedom) je ocenenie každoročne udeľované združením WAN-IFRA. Cieľom je oceniť "výnimočný čin" jednotlivca, skupiny alebo inštitúcie v oblasti slobody tlače, uvádza WAN-IFRA na svojej webovej stránke.
V roku 2019 získal túto cenu saudskoarabský novinár Džamál Chášukdží, ktorého zavraždil v októbri 2018 na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule tím agentov vyslaných zo Saudskej Arábie. Držiteľom ocenenia za rok 2016 je ruský novinár Dmitrij Muratov, ktorý tento rok (2021) získal aj Nobelovu cenu mieru.


Copyright © TASR 2021


Lukašenko by prijal v krajine ruské jadrové hlavice: A nielen to! Toto  vyhlásil prvýkrát | Nový Čas
Bieloruské úrady v stredu vykonali razie u desiatok novinárov a aktivistov. O zrejme najväčšom záťahu na bieloruský disent v rámci jedného dňa za uplynulé tri mesiace informovala ľudskoprávna skupina Viasna. Počas prehliadok v najmenej deviatich veľkých mestách podľa nej úrady nezávislým novinárom, obhajcom ľudských práv a aktivistom zhabali telefóny a počítače a tiež ich vypočuli. V hlavnom meste Minsk sa úrady zamerali na desať ľudí obvinených z financovania protivládnych protestov a šírenia extrémistických informácií.
Úrady označili za extrémistické zhruba 300 četov v komunikačnej aplikácii Telegram. Používateľom týchto četov hrozí v prípade odsúdenia až sedem rokov za mrežami.
Jednou zo spomenutých novinárov je aj Larysa Ščyrakovová, ktorú vypočuli po niekoľkohodinovej prehliadke jej domu v meste Homeľ. Nezávislá novinárka svojho času pracovala pre televíziu Belsat, ktorú tiež úrady označili za extrémistickú. „Vyvíjali na mňa tlak, aby som sa priznala k financovaniu protestov, ale odmietla som. Vzali mi telefón, audio a video vybavenie, ktoré bolo po dvoch predchádzajúcich raziách stále v mojom dome,“ povedala novinárka pre agentúru AP.
Podobné skúsenosti mali aj aktivisti a novinári v Breste, Vicebsku, Grodne, Mahiľove, Mazyre a ďalších mestách. Razie sa zamerali aj na lídrov regionálnych pobočiek Zjednotenej občianskej strany, najstaršej opozičnej strany v Bielorusku, v Homeli a Rečyci. „Nová vlna represií ukazuje, že sa úrady v Bielorusku necítia sebaisto a sú nútené pritiahnuť skrutky, pretože nespokojnosť v krajine rastie. Situácia s občianskymi slobodami a ľudskými právami v Bielorusku sa rýchlo zhoršuje, blíži sa k štandardom Severnej Kórey,“ povedal pre APv telefonáte z litovského Vilniusu líder strany Anatolij Lebedko.
Autoritársky bieloruský prezident Alexander Lukašenko vydržal mesiace bezprecedentných masových protestov proti jeho znovuzvoleniu v auguste 2020, ktoré opozícia a Západ považujú za podvod. Od vlaňajších volieb jeho vláda ostro zakročila proti disentu, zrušila väčšinu nezávislých médií a ľudskoprávnych skupín. Podľa obhajcov ľudských práv je vo väzeniach v Bielorusku 889 politických väzňov.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 Činkáreň Čambal v Českej televízii - Činkáreň Čambal

Česká televízia budúci týždeň predstaví novú generáciu svojho on-line iVysílání, prvýkrát ponúkne programy vytvorené iba pre web. V budúcom roku platformu rozšíri pre chytré zariadenia aj HbbTV. Uviedla to dnes ČT v tlačovej správe. Podobnou cestou exkluzívneho obsahu len pre web sa vydala aj komerčná Nova so svojou platenou platformou Voyo. "Prvú verziu iVysílání vysielala Česká televízia na prelome milénia, teda v čase, keď v Česku ešte neexistoval youtube ani facebook a Netflix poskytoval filmy iba na DVD. Za dvadsaťjeden rokov sa nám podarilo vybudovať archív deväťdesiatpäťtisíc hodín relácií, ktorý je v rámci tuzemského prostredia unikátny nielen svojím rozsahom, ale aj svojím tematickým a historickým záberom,“ uviedol generálny riaditeľ ČT Petr Dvořák. iVysielanie podľa neho nazhromaždilo aj neduhy, ktoré predtým sľúbil odstrániť nasadením novej platformy. Prvá dokončená fáza rozsiahlej rekonštrukcie iVysílání, ktorú predstaví ČT v pondelok 6. decembra, prinesie používateľom popri premene dizajnu sprehľadnenie ponuky relácií v novom katalógu, ktorý bude členený podľa žánru, témy, základnej cieľovej skupiny a ďalších kategórií. Zmenami prešiel aj samotný prehrávač videí a novo bude web prispôsobený aj užívateľom s rôznymi typmi znevýhodnenia, nevidiacim či slabozrakým, Pre nich bude iVysílání sprístupnené intuitívnym ovládaním cez klávesnicu a optimalizáciou pre hlasové čítačky. Súbežne s vývojom platformy iVysílání sa ČT zamerala na vývoj nových formátov, ktoré budú exkluzívne dostupné iba na internete. "Je to pre nás skvelá príležitosť, ako priniesť zaujímavý obsah aj mladším alebo užšie zameraným diváckym skupinám, ako si vyskúšať nové formáty a technológie, alebo ako zapojiť tvorcov, s ktorými sme napríklad doteraz nespolupracovali. Ešte tento rok ponúkneme internetovým divákom cykly RapStory, Do divo a Kritika budúcnosti," dodal Dvořák. Priestor v iVysílání dostane novo aj zahraničná tvorba určená výhradne pre on-line platformu. V decembri sa diváci uvidia dve snímky - kanadskej fantasy Dom plný strachu a nemecko-taliansky film Momo natočený podľa predlohy Michaela Endeho, autora románu Nekonečný príbeh. Dvojicu titulov doplní súčasná dokumentárna séria z Dánska Sme svoju mapujúcu prvý rok manželstva Sidsel a Christiana, páru narodeného s Downovým syndrómom. "Spustením novej generácie iVysílání sa odkláňame od pôvodného technologického monolitu k novej komplexnej architektúre skladajúcej sa z desiatok rôznych mikroslužieb, ktoré budú riešiť účinne konkrétne menšie úlohy. V budúcnosti tak budeme efektívnejšie čeliť väčším špičkám návštevnosti a odbavovanie videa bude spoľahlivejšie," doplnil výkonný riaditeľ pre nové médiá Marek Doležel. Na inovované iVysielanie predstavené v decembri naviažu v priebehu nasledujúceho roku ďalšie technologické implementácie. Medzi nimi napríklad nová aplikácia pre HbbTV alebo aplikácia pre mobilné telefóny a platformy chytrých televízorov. Rekonštrukciu zakončí na záver budúceho roku možnosť individuálneho prispôsobenia iVysielania užívateľov.

 

Copyright © ČTK 2021

Obľúbená Chart Show sa vrátila ako najsledovanejší nespravodajský program dňa

 Obľúbená Chart Show sa vrátila ako 

najsledovanejší nespravodajský program dňa

Celkovo najviac divákov si v stredu v oboch hlavných cieľových skupinách pozrelo Televízne noviny, zabodovala aj reality šou Farma a podvečer tradične kraľoval seriálový hit Oteckovia.


Najsledovanejším nespravodajským programom dňa v rámci programovej ponuky všetkých slovenských staníc sa v stredu, 1. decembra 2021, stala dlhoročne úspešná hudobno-zábavná relácia Chart Show na obrazovkách televízie Markíza.

Premiérová epizóda venovaná najlepším česko-slovenským komédiám dosiahla v rámci obchodne podstatnej cieľovej skupiny 12-54 výborný rating 7,0 % a trhový podiel 23,8 %. Konkurenčné programy výrazne zaostali, keď film Tiesňová linka zaznamenal na TV Joj v rovnakej cieľovej skupine trhový podiel 12,4 % a film Vraždy v Le Havre na Jednotke RTVS trhový podiel 7,3 %.

Večer plný príjemnej filmovej a hudobnej nostalgie, a najmä skvelej zábavy s moderátorkou Adelou Vinczeovou, hudobným expertom Jurajom Čurným a hviezdnymi hosťami Martinom Dejdarom, Zuzanou Kubovčíkovou ŠebovouJurajom Kemkom, si vychutnalo celkovo 388-tisíc divákov starších ako 12 rokov. Divákov nepochybne potešilo aj jedinečné vystúpenie legendárnej českej speváčky Heleny Vondráčkovej, ktoré bolo vyvrcholením celého programu.

Silnou jednotkou na trhu bola v čase vysielania aj nasledujúca úspešná reality šou Farma, stredajšia premiérová epizóda si v cieľovej skupine 12-54 pripísala skvelý rating 4,7 % a v rámci aktuálneho ročníka tretí najvyšší trhový podiel 27,5 %.

Najsledovanejším programom dňa v oboch hlavných cieľových skupinách sa stala hlavná spravodajská relácia Televízne noviny. V cieľovej skupine 12-54 zaznamenalo včerajšie vydanie výborný rating 9,3 % a trhový podiel 28,1 %. Súhrn najdôležitejších udalostí dňa z domova i zo sveta si na Markíze nenechalo ujsť celkovo 587-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov. Druhé miesto v stredajšom rebríčku sledovanosti obsadila nasledujúca relácia Počasie (rating 8,7 % / share 26,1 % v CS 12-54), ktorú si pozrelo celkovo 574-tisíc divákov starších ako 12 rokov. Zabodovali tiež popoludňajšie Prvé Televízne noviny (rating 6,3 % / share 28,2 % v CS 12-54).

Podvečer naďalej jednoznačne kraľuje trhu rodinný seriálový hit Oteckovia, v cieľovej skupine 12-54 dosiahol ďalší zaujímavý príbeh najobľúbenejších slovenských oteckov rating 6,9 % a nadpriemerný trhový podiel 24,8 %. Vychutnalo si ho celkovo 392-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov,

Skupina Markíza (Markíza, Doma, Dajto) bola v stredu v komerčne podstatnej cieľovej skupine 12-54 silným trhovým lídrom celodenne (share 26,3 %) aj v prime-time 19:00-23:00 (share 29,2 %).

Dáta sú uvedené v meraní LIVE + VOSDAL + HOSTIA. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA



Zomrel Miroslav Zikmund

 Zomrel Miroslav Zikmund

Proslulý cestoval Miroslav Zikmund slaví 102. narozeniny! Režisér Horký je  připomíná památnou "slezinou" | Kinobox.cz 

Vo veku 102 rokov zomrel český cestovateľ a spisovateľ Miroslav Zikmund. S odvolaním sa na jeho rodinu o tom vo štvrtok informoval Český rozhlas.
Miroslav Zikmund sa narodil 14. februára 1919 v Plzni. Za jeho prvé dlhšie cestovateľské dobrodružstvo možno považovať cestu na Podkarpatskú Rus, ktorú podnikol ako 16-ročný.
Po maturite v roku 1938 začal študovať na Vysokej obchodnej škole, z dôvodu nacistickej okupácie a vojny však štúdium zakončil až v roku 1946. Pri zápise na vysokú školu sa zoznámil s Jiřím Hanzelkom, ktorému sa zmienil o svojom pláne cestovať po svete.
Na svoju prvú cestu – do Afriky – sa dvojica vydala v roku 1947 osobným automobilom Tatra 87, ktorý je vystavený v Národnom technickom múzeu v Prahe.
Zikmund a Hanzelka dorazili do marockej Casablancy, cez Egypt a Sudán prešli do Etiópie. Autom ako prví na svete pokorili Núbijskú púšť. Po prekonaní Afriky sa presunuli do Južnej Ameriky, kde sa z Argentíny dopravili do Mexika. Československý rozhlas z ich ciest odvysielal viac ako 700 reportáží.
Sláva cestovateľov medzitým v Československu veľmi vzrástla, o ich 44 precestovaných krajinách vzniklo niekoľko kníh.
Nasledovali cesty do Ázie a Oceánie, potom sa dvojica pripravovala navštíviť Austráliu, prišlo však obdobie normalizácie. Ich výpravy a verejný život ukončil rok 1968 a kritický posudok týkajúci sa Sovietskeho zväzu, ktorý spoločne pripravili.
Znovu vyjsť za hranice a vydávať knihy mohli až o 21 rokov neskôr – po páde komunistického režimu. Hanzelka ochorel a Zikmund sám navštívil Japonsko, Austráliu, Nový Zéland, ale aj Sibír alebo Srí Lanku. Cestovatelia za svoje dielo získali Cenu E.E. Kischa, ako aj českú Medailu Za zásluhy.
Rok po smrti Hanzelku v roku 2003 udelila Univerzita Tomáša Baťu v Zlíne Zikmundovi čestný doktorát. V roku 2014 prezident ČR Miloš Zeman vyznamenal Zikmunda Radom Tomáša Garrigua Masaryka.



 

Zdroj: TASR

Na hrane v TV JOJ

Na hrane v TV JOJ
Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk.

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 2. decembra predsedníčka Výboru NR SR pre zdravotníctvo Jana Bittó Cigániková (SaS) a Juraj Blanár, podpredseda NR SR (SMER-SD).

Diskutovať budú o príspevku pre zvýšenie zaočkovanosti, o lockdowne a jeho zmenách vo vzťahu k zaočkovaným, ale aj o reforme nemocníc. Divákom ponúkneme aj prieskum Agentúry AKO pripravený pre reláciu Na hrane o predsedovi vlády.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 2. decembra o 21:45 na JOJke.

1. 12. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


CNN suspends Chris Cuomo for helping governor brother fight misconduct  allegations | The Times of Israel



Spravodajská televízia CNN v utorok na neurčito suspendovala moderátora Chrisa Cuoma za to, že poskytol neprípustnú pomoc svojmu bratovi, bývalému guvernérovi štátu New York Andrewovi Cuomovi, ktorý v auguste odstúpil pre obvinenia zo sexuálneho obťažovania. Informovala o tom v stredu agentúra AP.
CNN reagovala na dokumenty, ktoré v pondelok zverejnila generálna prokuratúra v štáte New York. Tieto dokumenty podľa hovorcu CNN potvrdzujú väčšiu mieru účasti Chrisa Cuoma, než bolo stanici predtým známe.
"Na základe toho Chrisovi na neurčito pozastavujeme činnosť a záležitosť ďalej prehodnocujeme," povedal hovorca.
Moderátor Chris Cuomo podľa AP naliehal na rôzne zdroje vrátane novinárov, aby mu poskytli informácie o osobách, ktoré jeho brata Andrewa obviňujú. Tieto informácie poskytoval kancelárii guvernéra, svojho brata. Takisto vyvíjal úsilie, aby upravili svoje reakcie na obvinenia.
Potvrdzuje to e-mailová komunikácia a prepis jeho výpovede pred vyšetrovateľmi, ktorí pracovali pre newyorskú prokurátorku Letitiu Jamesovú. Vyšetrovanie vedené Jamesovou dospelo k záveru, že Andrew Cuomo sexuálne obťažoval 11 súčasných i bývalých štátnych zamestnankýň.
Chris Cuomo predtým uviedol, že so svojím bratom hovoril a poskytoval mu poradenstvo. Pondelkové dokumenty však priniesli ďalšie podrobnosti o tom, čo presne robil.
Jamesová závery vyšetrovania oznámila 10. augusta. Bývalý guvernér Andrew Cuomo následne oznámil, že po viac ako desiatich rokoch odstupuje z funkcie.
Ak by nepodal demisiu, hrozilo by mu podanie ústavnej žaloby, tzv. impeachmentu, v rámci ktorého by mohol byť z funkcie odvolaný.




Fox host Lara Logan compares Fauci to Nazi death camp doctor Mengele | The  Times of Israel
Moderátorka americkej spravodajskej stanice Fox News Lara Loganová čelí kritike za to, že vo svojom komentári prirovnala Anthonyho Fauciho – hlavného zdravotníckeho poradcu amerického prezidenta Joea Bidena – k nacistickému lekárovi Josefovi Mengelemu.
Loganová v priamom prenose počas diskusnej relácie Fox News Primetime v pondelok vyhlásila, že Fauci "predstavuje doktora Josefa Mengeleho" známeho svojimi nehumánnymi pokusmi na ľuďoch v časoch holokaustu, informovala v noci na stredu stanica BBC. Viaceré židovské organizácie označili Loganovej vyjadrenie za "hanebné".
"Ľudia mi hovoria, že Fauci pre nich nepredstavuje vedu, ale Josefa Mengeleho, nacistického lekára, ktorý vykonával pokusy na Židoch v koncentračných táboroch počas druhej svetovej vojny. Tvrdia to o ňom ľudia na celom svete," povedala moderátorka.
Americký židovský výbor (AJC) vyzval Loganovú, aby sa za svoj výrok ospravedlnila. "Peklo, ktorým si tieto obete prešli, sa nedá porovnávať s opatreniami v oblasti verejného zdravia," uviedol AJC, ktorý sa zaoberá občianskymi a náboženskými právami Židov.
Mengele pôsobil ako lekár v koncentračnom tábore Auschwitz na území okupovaného Poľska. Za svoje sadistické experimenty a pseudovedecké štúdie si vyslúžil prezývku Anjel smrti. Po skončení druhej svetovej vojny utiekol z Nemecka a až do roku 1979, keď sa utopil pri pobreží Brazílie, žil pod falošnou identitou.
Anthony Fauci patrí v USA medzi popredných odborníkov na infekčné choroby. Pre svoju kľúčovú úlohu v boji proti covidovej pandémii sa však stal terčom tých, ktorí sú proti politike Bieleho domu v súvislosti s ochorením COVID-19. Fauci podľa vlastných slov zažíva šikanovanie vrátane vyhrážok zabitím.
Loganová (50) sa narodila v Juhoafrickej republike (JAR) a pred svojím vlaňajším vstupom do Fox News pracovala pre spravodajskú stanicu CBS News ako korešpondentka pre medzinárodné záležitosti.


Český lev 2021: Kompletní přehled nominovaných | Fandíme Filmu

Filmové ceny Český lev za rok 2021, ktoré udeľuje Česká filmová a televízna akadémia (ČFTA), rozdajú počas slávnostného večera v Dvořákovej sieni pražského Rudolfina v sobotu 5. marca 2022.
Úlohy moderátora sa po prvý raz zhostí režisér a herec Jiří Havelka. Ceremoniál 29. ročníka udeľovania cien Český lev poskytne tradične v priamom prenose Česká televízia na programe ČT1, informoval v stredu webový denník Novinky.cz.
Akademici začali zároveň v stredu hlasovať o nomináciách, ktoré budú zverejnené 17. januára.
"Akademici v tomto roku hodnotia úctyhodných 32 hraných celovečerných filmov. Z celkovo 33 tohtoročných dokumentárnych filmov vybrala predvýberová komisia zostavená z členov akadémie 16 snímok, o ktorých budú akademici hlasovať v prvom kole," vysvetlila výkonná riaditeľka ČFTA Tereza Rychnovská.
Akademici hlasujú aj o 16 televíznych dielach; táto kategória je už druhý rok otvorená aj pre diela distribuované prostredníctvom internetu. Krištáľovú sošku Českého leva si môžu odniesť aj niektoré zo siedmich animovaných a 13 krátkych filmov.
Výročné ceny Český lev budú udeľované v 21 kategóriách. Pätnásťčlenné prezídium ČFTA tiež každoročne oceňuje mimoriadny prínos pre českú kinematografiu a môže udeliť aj cenu za výnimočný počin v oblasti audiovízie.
Podujatie sa uskutoční prvýkrát pod taktovkou režisérky Terezy Kopáčovej, ktorá má na konte napríklad úspešný seriál Ochránce (2021) alebo televízny film Metanol (2018).


Vladimir Putin – Wikipedie

Každoročná výročná tlačová konferencia ruského prezidenta Vladimira Putina sa tento rok uskutoční 23. decembra. Na rozdiel od minulého roka to bude opäť udalosť, na ktorej sa bude môcť osobne zúčastniť do 500 novinárov, oznámil v stredu Kremeľ. Informovala o tom agentúra DPA.
V roku 2020 sa na tlačovú konferenciu kvôli obmedzeniam v súvislosti s pandémiou koronavírusu dostali len vybraní novinári a otázky boli kladené predovšetkým on-line. Tento rok sa môže opäť zúčastniť väčšie množstvo novinárov, ich účasť však bude podmienená pozvánkou, píše DPA.
Putin (69), ktorý medzičasom dostal aj tretiu, posilňovaciu vakcínu proti koronavírusu, v posledných mesiacoch uskutočňuje viac schôdzok. Očakáva sa, že sa na výročnej tlačovej konferencii bude vyjadrovať k stále pomerne nízkej miere zaočkovanosti proti koronavírusu v Rusku, ako aj k vysokému množstvu prípadov nákazy i úmrtí.
Otázky sa tradične týkajú vnútropolitickej situácie, hospodárstva a zahraničnej politiky, pripomína DPA. Nespokojnosť Rusov s politikou je veľká v súvislosti s vyššími cenami, nízkymi platmi a vysokou mierou nezamestnanosti. Kritici Putinovi, ktorý v Rusku vládne už viac než 20 rokov, vyčítajú, že pre tieto problémy nemá nijaké riešenia.


Dizajn manuál - Fakulta masmediálnej komunikácie

Prvé mediálne výstupy v súvislosti s novým variantom koronavírusu označovaným ako omikron sa v slovenských médiách začali zjavovať v piatok 19. novembra. Do konca novembra bolo k tomu publikovaných spolu viac ako 2200 mediálnych výstupov. Vyplýva to z analýzy Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda (UCM) v Trnave.
„Najväčšia interakcia publikovaných príspevkov na sociálnych sieťach bola zaznamenaná v sobotu 27. novembra, keď ich bolo spolu viac ako 56.000. Celkovo evidujeme viac ako 130.000 sociálnych interakcií,“ informoval autor analýzy Peter Krajčovič. Vo výsledkoch vyhľadávania sa výraz omikron začal objavovať od 26. novembra. „Tento výraz vyhľadávali Slováci najviac 27. novembra o 19.00 h.“
Podľa Krajčoviča zaujímavé výsledky prináša analýza záujmu vo vyhľadávaní výrazov lockdown a očkovanie. „Výraz lockdown Slováci najčastejšie vyhľadávali 24. novembra v popoludňajších hodinách, teda deň pred začiatkom dvojtýždňového lockdownu, ktorý vyhlásila Vláda SR. Záujem o vyhľadávanie však pomerne rýchlo klesol.“
V prípade očkovania možno podľa analýzy sledovať výraznejšie striedanie záujmu vo vyhľadávaní. Najväčší záujem bol 15. a 18. novembra. Za posledných sedem dní boli v súvislosti s očkovaním najčastejšie vyhľadávané výrazy „očkovanie covid“ a „očkovanie bez registrácie“. Najväčšiu zmenu vo vyhľadávaní zaznamenal dopyt „500 eur za očkovanie“, najviac ho Slováci hľadali 27. a 30. novembra.


Copyright © TASR 2021

 


Za Zemanem do Lán dorazil adept na ministra spravedlnosti Blažek. Přijede i  Černochová | Blesk.cz
Český prezident Miloš Zeman sa v stredu na zámku v Lánoch stretol s kandidátom na ministra spravodlivosti Pavlom Blažkom z ODS. Diskutovali o stave českého súdnictva aj o Blažkových kauzách, ktoré sa objavujú v médiách. Zeman mu podľa jeho slov v tejto súvislosti povedal, nech sa nenechá premôcť novinármi. Informuje o tom spravodajský portál Novinky.cz.
V utorok server Aktuálně a Hospodárske noviny informovali, že Blažka naďalej preveruje polícia pre podozrenia z podielu na manipulácii s mestskými bytmi a priestormi v Brne. Blažek tieto tvrdenia odmieta. „Polícia je od toho, aby nás podozrievala všetkých. Okolo mňa žiadna hmla nie je,“ povedal politik po rokovaní v Lánoch.
Prezident je podľa ministerského kandidáta o celej situácii informovaný. „Zemanovsky mi poradil, nech sa v žiadnom prípade nenechám premôcť českými novinármi. Sľúbil som mu, že nenechám,“ vyhlásil.
Zeman, ktorý je pre ochorenie COVID-19 v izolácii, rokuje s kandidátmi na ministrov cez mikrofóny. Pri stretnutiach ich oddeľuje zábrana z plexiskla. Schôdzky by sa mali skončiť 10. decembra. Na stredajšom programe prezidenta je ešte stretnutie s poslankyňou a starostkou Prahy 2 Janou Černochovou z ODS, ktorá mu predstaví svoje plány pre ministerstvo obrany.



 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Petr Uhl

 Zomrel Petr Uhl

Zemřel Petr Uhl | ParlamentniListy.cz – politika ze všech stran



Vo veku 80 rokov zomrel v stredu český novinár, disident a politický väzeň Petr Uhl. Na sociálnych sieťach o tom informoval český dvojmesačník Listy, kde Uhl kedysi pôsobil ako šéfredaktor.
"Zomrel Petr Uhl, náš šéfredaktor z rokov 1995 a 1996, novinár, disident, politik. Vyjadrujeme sústrasť rodine, jeho kolegom i spolupracovníkom z rokov pozoruhodného verejného angažmánu," napísal dvojmesačník Listy na Facebooku. Podrobnosti o okolnostiach jeho úmrtia zatiaľ nie sú známe.
Ako píše spravodajský server iDNES.cz, Uhl sa počas komunistického režimu, ale aj po revolúcii zasadzoval za ochranu ľudských práv. Patril k najvýraznejším postavám československého disentu, jeho verejné pôsobenie však pokračovalo aj po novembri 1989, pokračuje iDNES.
"Petr Uhl bol výnimočný človek, ktorý si vždy pevne stál za svojimi názormi. Bojoval s komunistickým režimom a zaslúžil sa o demokraciu. Jeho hlas bude vo verejnom priestore chýbať. Úprimnú sústrasť rodine," napísala na Twitteri predsedníčku dolnej komory českého parlamentu Markéta Pekarová Adamová.
Začiatkom 90. rokov viedol Petr Uhl Československú tlačovú kanceláriu a niekoľko rokov pôsobil ako komentátor denníka Právo. Bol poslancom Federálneho zhromaždenia aj vládnym splnomocnencom pre ľudské práva.

 

Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


V Bielorusku vyhlásili ďalší spravodajský web za extrémistický |  Aktuality.sk 

Nezávislý spravodajský web Belorusskij Partizan, ako aj všetky jeho účty na sociálnych sieťach, boli v Bielorusku označené za extrémistické.
Rozhodnutie o tom bolo prijaté ešte 12. novembra, ale na webovej stránke ministerstva financií sa táto informácia objavila až v pondelok.
Informoval o tom aj web Belaruspartisan.by, ktorý pripomenul, že v Bielorusku je za extrémistické považovaných viac ako 300 webov.
Belaruspartisan.by na svojej stránke uvádza, že v redakcii sú "presvedčení, že slobodu názoru nemožno považovať za extrémizmus. Sme presvedčení, že sociálny zmier sa nedosahuje zákazmi a cenzúrou" a avizujú, že zvážia ďalšie kroky.
Spoločensko-politický spravodajský web Belorusskij Partizan bol založený v novembri 2005. Pri jeho zrode stáli novinári, ktorí utiekli z Bieloruska - na čele s Pavlom Šarametom. Tento kritik bieloruského režimu a neskôr i Ruska zahynul v roku 2016 v Kyjeve pri výbuchu bomby nastraženej v aute.
V septembri 2021 bol prístup na stránku z územia Bieloruska zablokovaný.
S blokovaním prístupu na vybrané weby začali bieloruské úrady po prezidentských voľbách, ktoré sa konali 9. augusta 2020. Krátko po nich bolo zablokovaných vyše 50 webov a médií, vrátane Spojenými štátmi podporovanej rozhlasovej stanice Radio Svaboda či poľskej satelitnej televízie Belsat, ktorá mapuje hlavne Bielorusko.
Európska únia označila prezidentské voľby v Bielorusku za neslobodné a nespravodlivé a odsúdila násilné zásahy zo strany polície. Alexandra Lukašenka, ktorý bol vyhlásený za víťaza volieb, Západ neuznal ako legitímnu hlavu štátu.


UK watchdog's action against Facebook over Giphy proves it has teeth |  Larry Elliott | The Guardian

Britský protimonopolný úrad zablokoval prevzatie americkej online databázy a vyhľadávača Giphy Facebookom a prikázal sociálnej sieti, aby dohodu zrušila. Úrad to odôvodnil tým, že akvizícia obmedzením hospodárskej súťaže poškodzuje používateľov sociálnych médií a zadávateľov reklamy.
Britský Úrad pre hospodársku súťaž a trhy (CMA) v utorok uviedol, že transakcia by Facebooku umožnila „zväčšiť svoju aj tak významnú trhovú silu“ tým, že by iným platformám nedovoľoval alebo by im obmedzoval prístup do knižnice Giphy s krátkymi videami, takzvanými GIF.
„Žiadosťou, aby Facebook predal Giphy, chránime milióny používateľov sociálnych médií a podporujeme konkurenciu a inovácie v oblasti digitálnej reklamy,“ konštatoval Stuart McIntosh, šéf tímu, ktorý akvizíciu prešetroval.




Far-right pundit Eric Zemmour to run for French president – POLITICO

Niekdajší kontroverzný novinár Eric Zemmour, ktorý má na konte viacero odsúdení za nenávistné prejavy, v utorok oficiálne vstúpil do boja o post francúzskeho prezidenta. Zároveň varoval svojich priaznivcov, že ich pravdepodobne budú označovať za rasistov z dôvodu, že podporujú jeho protiimigračné a protiislamské názory.
Zemmoura vo Francúzsku pre jeho burcujúci populizmus porovnávajú s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Kandidatúru oznámil prostredníctvom vopred nahratého videa. „Máte pocit, že už nie ste v krajine, ktorú ste poznali. Cítite sa ako cudzinci vo svojej vlastnej krajine,“ poznamenal.
Zemmour sa na videu stretáva s rôznymi ľuďmi, pričom nakrútené davy na jeho zhromaždeniach a bežní pracovníci zobrazení pri svojej práci boli takmer výlučne ľudia svetlej farby pleti. Na druhej strane, osoby tmavšej farby pleti na videu možno zhliadnuť, ako čakajú v radoch na prídel jedla, tlačia sa do preplneného vlaku alebo sa motajú po stanovom mestečku medzi odpadkami. Ďalšie zábery ukazovali parížske ulice plné moslimov kľačiacich pri modlitbách.
„Už nie je čas Francúzsko reformovať, ale zachrániť. Preto som sa rozhodol kandidovať v prezidentských voľbách," skonštatoval 63-ročný Zemmour. Svojich podporovateľov upozornil, že to bude náročná kampaň. „Povedia vám, že ste rasisti. Budú o mne hovoriť tie najhoršie veci,“ odkázal priaznivcom.
O post prezidenta v budúcoročných voľbách sa chcú uchádzať približne tri desiatky kandidátov. Očakáva sa, že medzi nimi bude aj súčasný prezident Emmanuel Macron. Ten však zatiaľ svoju kandidatúru ešte neoznámil.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.