8. 9. 2018

The 75th Venice International Film Festival

The 75th Venice International Film Festival


Na 75. ročníku Medzinárodného filmového festivalu v Benátkach získala Zlatého leva za najlepší film mexicko-americká dráma Roma od mexického režiséra Alfonsa Cuaróna. Oznámila to v sobotu večer festivalová porota.
Podľa agentúry DPA ide o čierno-bielu autobiografickú snímku, v ktorej sa režisér ohliada za svojím detstvom v Mexiku. On sám hovorí, že chcel vzdať hold ženám, ktoré sa podieľali na jeho výchove. Film sa volá podľa štvrte Roma, jednej z častí mexickej metropoly.
Cuarón sa preslávil najmä sci-fi filmom Gravitácia (2013), ktorý získal vo svete množstvo prestížnych ocenení.
Druhú najvýznamnejšiu trofej benátskeho festivalu, Veľkú cenu poroty, si odniesli tvorcovia írsko-britsko-amerického filmu The Favourite od gréckeho režiséra Jorgosa Lanthimosa. Ide o príbeh rivality žien z okolia anglickej kráľovnej Anny Stuartovej (1702-1714).
Kráľovnú stvárnila Angličanka Olivia Colmanová, ktorá za túto úlohu získala v Benátkach cenu pre najlepšiu herečku. Ako najlepší herec bol ocenený Američan Willem Dafoe za rolu v životopisnej dráme At Eternity's Gate (USA/Francúzsko).
Strieborného leva za najlepšiu réžiu dostal Francúz Jacques Audiard za westernovú komédiu The Sisters Brothers (USA/Francúzsko/ Belgicko/Rumunsko/Španielsko), ktorá mala na MMF v Benátkach svetovú premiéru. Najlepší scenár mal podľa porotcov western The Ballad of Buster Scruggs od amerických bratov Ethana a Joela Coenovcov, ktorí si film aj sami režírovali.
Špeciálnu cenu poroty priznali dráme The Nightingale od austrálskej režisérky Jennifer Kentovej. Za úlohu v tomto filme bol ocenený Baykali Ganambarr, ktorý si z Benátok odniesol Cenu Marcella Mastroianniho pre mladého začínajúceho herca.
Porota vyberala spomedzi 21 súťažných filmov, pričom medzi nimi vopred nebol jednoznačný favorit. Predsedom poroty bol mexický režisér Guillermo del Toro, ktorého film Podoba vody získal hlavnú cenu na vlaňajšom ročníku benátskeho festivalu.
Benátsky filmový festival, ktorý sa začal 29. augusta a končí sa sobotňajším slávnostným galavečerom, je najstarším podujatím svojho druhu. Spolu s filmovými festivalmi vo francúzskom Cannes a nemeckom Berlíne tvorí tzv. veľkú trojku.

Copyright ©TASR 2018

RTVS odvysiela naživo domáce zápasy Tatrana Prešov v hádzanárskej SEHA Lige

RTVS odvysiela naživo domáce zápasy 

Tatrana Prešov v hádzanárskej SEHA Lige

Hráči majstrovského Tatrana Prešov si v novom ročníku SEHA ligy zmerajú svoje sily so súpermi zo Srbska, Bosny a Hercegoviny, Macedónska, Bieloruska, Chorvátska a Rumunska.

RTVS odvysiela naživo všetky domáce zápasy Tatrana Prešov z prestížnej hádzanárskej ligy. Už túto nedeľu 9. septembra o 17:30 na Dvojke sa diváci môžu tešiť na duel proti macedónskemu Vardaru Skopje. Komentátorom zápasu bude skúsený Peter Zagiba.

„Prenosy z vystúpení Tatrana vnímam ako prvý krok k tomu, aby sme vo väčšej miere dostali na obrazovky RTVS aj športy, ktoré na nej v minulosti boli zriedka," uviedol šéf športovej sekcie RTVS Matej Hajko.

Súboje hádzanárskej ligy budú rezonovať aj v éteri Rádia Slovensko, ktoré bude o výkonoch Tatrana informovať v pravidelnom hodinovom spravodajstve, vo všetkých Rádiožurnáloch a v športovom sumári dňa.

RTVS odvysiela naživo zápasy Slovenska z Ligy národov

RTVS odvysiela naživo zápasy 
Slovenska z Ligy národov

Po skvelom postupe Spartaka Trnava do skupinovej fázy Európskej ligy pokračuje na obrazovkách RTVS futbalová UEFA Liga národov. RTVS v skupinovej fáze odvysiela naživo všetky zápasy futbalovej reprezentácie Slovenska. V úvodnom televíznom zápase sa diváci môžu tešiť na duel Slovenska proti Ukrajine, ktorý Jednotka odvysiela v nedeľu 9. septembra o 14:30.

Zo štadióna vo Ľvove zápas proti Ukrajine bude komentovať Marcel Merčiak spolu s Dušanom Radolským. V bratislavskom štúdiu bude pripravená moderátorka Oľga Hamadejová spolu s reprezentačným rekordérom v počte gólov Róbertom Vittekom a bývalým brankárom národného tímu Jánom Muchom. Úvodný zápas našej reprezentácie si budú môcť futbaloví fanúšikovia pozrieť naživo aj na webe RTVS a sociálnej sieti oficiálnom profile FB Šport v RTVS.

„Toto je ďalší úspešný krok dostať slovenský futbal na naše obrazovky. Na trhu voľne dostupných TV máme exkluzívne Fortuna ligu, odvysielali sme rekordný počet zápasov slovenských mužstiev v predkolách európskych pohárov a vrcholom ľadovca je reprezentácia. Tú si divák kompletne pozrie výhradne na obrazovkách RTVS. Prioritou je aj podpora nových médií, prostredníctvom ktorých komunikujeme s našim divákom. Oficiálny facebookový profil Šport v RTVS, ktorý zažíva masívny rozmach, je na to ideálnym priestorom, preto plánujeme zápasy A mužstva vysielať aj tam," uviedol šéf športovej sekcie RTVS Matej Hajko.

Súboje v úvodom ročníku Ligy národov budú rezonovať aj v éteri Rádia Slovensko, ktoré bude o výkonoch našej futbalovej reprezentácie informovať v pravidelnom hodinovom spravodajstve, vo všetkých Rádiožurnáloch a v športovom sumári dňa.

Nasledujúce zápasy futbalovej reprezentácie Slovenska v Lige národov:
13. október (nedeľa) 15:00, Slovensko - Česká republika

16. november (piatok) 20:45, Slovensko - Ukrajina

19. november (pondelok) 20:45, Česká republika - Slovensko

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

7. 9. 2018

RTVS NEWS. Nová zábavno-vedomostná relácia priblíži tradície 1. ČSR

RTVS NEWS
Nová zábavno-vedomostná relácia priblíži tradície 1. ČSR

RTVS uvedie v nedeľu 9. septembra o 9.05 h premiérovú časť vedomostnej súťaže, určenej pre staršie deti. Televízny kvíz pod názvom "Ahoj, republika!" je spoločným projektom RTVS a Českej televízie k 100. výročiu vzniku prvého spoločného štátu.
"Hlavnou myšlienkou je priniesť informácie o živote v bývalej Československej republike, jej osobnostiach a udalostiach moderným a zábavným spôsobom," uviedol programový riaditeľ televíznej časti RTVS Marek Ťapák.
Dramaturgička relácie Viera Košťálová podotkla, že nielen cieľová skupina relácie – teda staršie deti, ale aj dospelí sa môžu prostredníctvom súťaže dozvedieť informácie, ktoré o prvej republike nevedeli. "Keď sa uvažovalo o názve novej meny, medzi návrhmi boli aj sokoly, repy alebo levy. Nakoniec sa vybrala koruna. Taktiež existovalo viacero návrhov podoby novej vlajky, či už s prúžkami, hviezdičkami alebo vyšitými písmenami ČS. Takýchto informácií je, samozrejme, oveľa viac," priblížila dramaturgička.
V každej časti relácie, ktoré Jednotka odvysiela vždy v nedeľu, budú proti sebe stáť dva tímy z jedného slovenského a českého mesta. Svoje vedomosti a pohybové zručnosti si zmerajú žiaci základných škôl a gymnázií z Banskej Bystrice, Myjavy, Nových Zámkov, Pezinka, Modry, Piešťan, Brezovej pod Bradlom a Trenčína. "Medzi súťažnými úlohami budú napríklad musieť zvládnuť pásovú výrobu alebo osedlať koňa prezidenta Masaryka,“ priblížila Košťálová.
Moderátormi "Ahoj, republika!" sú Dominika Morávková, známa z úspešnej folklórnej šou RTVS Zem spieva a za českú stranu Marek Adamczyk. Režisérom relácie je Roman Petrenko.

Copyright ©TASR 2018

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

"Jedno dievča mi hovorilo, že malo dvadsiatich partnerov a že sa v noci budí, lebo má nočné mory a tie zážitky sa jej vracajú a jej je to veľmi ľúto.Ženy, ktoré boli znásilnené, sú rady, že o tom hovoríme. Mnohé z nich o tom nikdy nehovorili, lebo sa báli. Liečia si tým rany. Trochu sa im otvoria, zabolia, ale liečia sa.Vojaci pôjdu ako sprievod úcty k žene a ponesú relikviár s Ankou Kolesárovou. Je to slávnosť odprosenia, lebo veľmi veľa zneužití sa dnes deje a veľmi sa o nich nehovorí. A každá, ktorá niečo také zažila, tak jej aj vypadne slza, aj si poplače, ale cíti satisfakciu, že o tom niekto hovorí nahlas. Toto je podľa mňa liečba pre ženy, ktoré boli zneužité. Zároveň je to protest proti všetkým znásilneniam žien, ktoré sa teraz stávajú, lebo všade sa propaguje hypersexualita.Vina je jednoznačne na strane násilníka. Ale ani prezieravosť nie je škodlivá. Niekedy dievčatá zbytočne provokujú. Poznám príbeh jednej ženy, ktorá strašne ľutovala, že chodila do baru, lebo si ju tam jeden muž vyhliadol a znásilnil.Na druhej strane existujú situácie, keď žena mala určitý podiel na tom, čo sa stalo. A ona to sama hovorí a ťažko jej to vyhovárať. Vyzývavým, vedome provokatívnym správaním. Potom plače."
Pavol Hudák,kňaz, ktorý inicioval vyhlásenie Anny Kolesárovej za svätú.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vojenský súd v Južnom Sudáne odsúdil vo štvrtok desiatich vojakov za ich účasť na znásilnení zahraničných humanitárnych pracovníčok a vražde novinára počas útoku na ubytovacie zariadenie pre cudzincov v juhosudánskej Džube z roku 2016. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.
Dvaja z odsúdených dostali doživotný trest odňatia slobody za zabitie miestneho novinára Johna Gatluaka Nhiala.
Traja ďalší boli uznaní za vinných za znásilnenie humanitárnych pracovníčok. Ďalších odsúdili za rôzne trestné činy nižšej závažnosti a vymerali im tresty od siedmich do 14 rokov za mrežami.
Podľa vyhlásenia medzinárodnej ľudskoprávnej organizácie Amnesty International sú dnešné rozsudky prvým krokom k "ukončeniu chronickej beztrestnosti v Južnom Sudáne".
Brutálny útok na humanitárnych pracovníkov sa stal v júli 2016 v ubytovacom zariadení Terrain Hotel. Prípad šokoval početnú komunitu mimovládnych organizácií pôsobiacich v Južnom Sudáne.
Vládni vojaci vtrhli do ubytovacieho zariadenia pre približne 50 pracovníkov medzinárodných organizácií pôsobiacich v Južnom Sudáne. Zabili novinára patriaceho do rovnakej etnickej skupiny ako vodca miestnych povstalcov Riek Machar, znásilnili viacero cudziniek, zbili desiatky zamestnancov a priestory zariadenia vyrabovali, popísala neskôr útok ľudskoprávna skupina Human Rights Watch (HRW).
      Nezávislé vyšetrenie tohto činu nariadil aj vtedajší generálny tajomník OSN Pan Ki-mun.

Copyright ©TASR 2018

Polícia v Thajsku zatkla 12 ľudí, ktorí na Facebooku zdieľali príspevok o obvinení britskej turistiky, ktorej údajne thajskí policajti odmietli zaevidovať oznámenie o znásilnení. Mužov zatkli počas tohto týždňa vo viacerých provinciách a hrozí im obvinenie z porušenia zákona o počítačovej kriminalite, informoval ich právnik. Ak ich obvinia zo šírenia falošných informácií a poškodenia národnej bezpečnosti, hrozí im trest odňatia slobody až na päť rokov.
Thajská polícia popiera tvrdenia, že by Britku odmietla a tvrdí, že turistkine tvrdenia, že ju v júni znásilnili na ostrove Koh Tao, sú nepravdivé.
Zákon o počítačovom zločine často v krajine doteraz využívali na stíhanie ľudí zverejňujúcich príspevky o thajskej kráľovskej rodine alebo politických záležitostiach krajiny, stíhanie v súvislosti s čisto kriminálnymi prípadmi bolo skôr zriedkavé.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

6. 9. 2018

Zomrel Burt Reynolds

Zomrel Burt Reynolds


Vo veku 82 rokov zomrel v nemocnici na Floride na infarkt americký herec Burt Reynolds. Bol hviezdou v celom rade filmov zo 70. rokov 20. storočia, vrátane snímok Poliš a Bandita či Vyslobodenie. Vo štvrtok o tom informoval portál britskej spravodajskej stanice BBC.
Idol žien, vtipný človek a herec nominovaný na Oscara za rolu vo filme Hriešne noci skonal podľa magazínu US Weekly v nemocnici na Floride, obkolesený rodinou.
Reynolds, známy svojimi kaskadérskymi schopnosťami aj typickými pestovanými fúzikmi, podstúpil v roku 2010 chirurgický zákrok, pri ktorom mu voperovali bypass.
Po Reynoldsovi zostal syn Quinton.
Agent legendárneho herca Todd Eisner povedal pre americkú televíznu stanicu NBC News, že jeho smrť je "zdrvujúca".

Copyright ©TASR 2018

TO JE TV!

TO JE TV!



Nové tváre v šou Milujem Slovensko

Nové tváre v šou Milujem Slovensko



V jesennej ponuke RTVS sa opäť objaví aj najobľúbenejšia zábavná šou Milujem Slovensko. Na televíznych obrazovkách odštartuje 7. septembra s novými kapitánmi súťažiacich tímov, vynovenou scénou a dobre známym moderátorom Martinom Nikodýmom. V piatok večer 7. septembra nebude chýbať na televíznych obrazovkách obľúbená slepá mapa, jeho veličenstvo puk, narodeninové prekvapenie, dobrá hudba a sympatický moderátor Martin Nikodým, ktorý odštartuje spolu s novými kapitánmi už siedmu sezónu najsledovanejšieho zábavného programu RTVS Milujem Slovensko.

Pri výbere nových kapitánov tvorcovia programu Milujem Slovensko vsadili na nové mladé tváre. Jednou z nich je večne usmiaty herec, humorista a komik zo Žiliny Juraj Šoko Tabaček, ktorý už niekoľko rokov ľudí baví svojimi skvelými sólovými vystúpeniami po celom Slovensku. Okrem toho je súčasťou divadelno-improvizačnej skupiny troch hercov "3T" alebo "Tri Tvorivé Tvory".

Jeho súperkou bude hviezda prešovského Divadla Jonáša Záborského - herečka Stanislava Kašperová, ktorá si už získala priazeň divákov na východe Slovenska. Rodáčka z Rimavskej Soboty v sebe nezaprie temperament a pozitívnu energiu, ktorú vie rozdať nielen na divadelných doskách. Už niekoľko rokov ako sestrička Vydarená aktívne pracuje pre projekt OZ Červený nos – Clowndoctors. Diváci RTVS si ju môžu pamätať aj ako hlavnú postavu filmu Ľúbi neľúbi, ktorý vznikol na motívy románu Jane Austenovej v rámci cyklu Nesmrteľní. Nová dvojica Juraj a Stanka sú veľmi dobrými kamarátmi zo štúdia na Akadémii umení v Banskej Bystrici, kde núdza o zábavu určite nebola.

„Milujem Slovensko je divácky veľmi obľúbený zábavný program už niekoľko sezón. V nových častiach sme sa rozhodli dať šancu mladým talentovaným ľudom. Vybrali sme si skvelého komika Juraja Šoka Tabačeka a populárnu herečku z prešovského divadla Stanku Kašperovú. Pevne veríme, že mladí kapitáni vytvoria skvelú atmosféru v televíznom štúdiu, ktorá sa prenesie aj na televízne obrazovky,“ uviedol programový riaditeľ RTVS Marek Ťapák. Divákov čaká aj upravená scéna televízneho štúdia, ktorá okrem iného ponúkne nové možnosti kapele Milujem Slovensko Band a jej slávnym slovenským hitom.

Program Milujem Slovensko sa vysiela na obrazovkách Jednotky RTVS od apríla 2013. V roku 2013 dosahovali v priemere premiérové časti v skupine divákov 12+ podiel na trhu 17,1%, na jeseň 2014 to bolo 20,9%, na jeseň 2015 sa zvýšil na 23,6%, na jeseň 2016 sa trhový podiel v priemere vyšplhal na 29,7 % a vlani na 20,3%.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Z Jednotky RTVS zmizla Hudecová

Z Jednotky RTVS zmizla Hudecová


Keď nepoznáš ani svojho pána

Keď nepoznáš ani svojho pána


5. 9. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Po prvý raz v 44-ročnej histórii milánskeho denníka Il Giornale vstúpili jeho novinári do štrajku, aby protestovali proti plánom vlastníka znížiť ich mzdy v nasledujúcich troch rokoch o 30 percent. Noviny sa tak v stredu neobjavili v stánkoch.
Periodikum je súčasťou mediálneho impéria talianskeho expremiéra Silvia Berlusconiho. V zdôvodnení svojich zámerov Berlusconiovci poukázali na finančné ťažkosti denníka.
Informácie priniesla tlačová agentúra APA, ako aj talianske internetové servery, ktoré priniesli aj správy o prejavoch solidarity kolegov z iných talianskych médií.
Novinári, ktorí avizovali ďalšie dva dni pozastavenia práce, sa na základe úniku dôverných informácií obávajú, že by sa ich noviny po stiahnutí Silvia Berlusconiho (81) z politickej scény, na ktorej sú akousi hlásnou trúbou jeho strany Vpred Taliansko (FI), mohli stať prebytočnými.
Preferencie Berlusconiho politickej strany klesli podľa výsledkov ostatných prieskumov verejnej mienky na rekordne nízku úroveň 6,9 percenta.

Neznámy muž vrazil v stredu ráno miestneho času malou dodávkou do budovy virtuálnej stanice KDFW americkej vysielacej spoločnosti Fox v centre mesta Dallas. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Televízia KDFW zverejnila v stredu ráno na svojom Facebooku fotografie vozidla, ktoré vrazilo do veľkých okien budovy neďaleko hlavného vchodu v centre Dallasu v americkom štáte Texas.
"Muž vrazil dnes (streda) ráno s dodávkou do boku našej budovy, vyskočil von z auta a začal vykrikovať", píše sa vo vyhlásení KDFW.
Podľa AP muž po náraze porozhadzoval okolo auta papiere. Do budovy sa mu nepodarilo vojsť a zakrátko ho zadržali.
Incident sa stal priamo počas ranného vysielania, ktoré pokračovalo bez prerušenia. Nikto sa pri ňom nezranil.
Informácie o totožnosti zadržaného muža ani motív jeho konania neboli bezprostredne známe.

Copyright ©TASR 2018

A tento idiot má aj voličov

A tento idiot má aj voličov

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

V Košiciach odštartoval pilotný projekt mestského informačného kanála telKE. Prinášať má aktuálne a komplexné informácie z diania v Košiciach a jeho okolí z pohľadu mladých ľudí. Informovala o tom v stredu hovorkyňa mesta Linda Šnajdárová.
Projekt takejto mestskej televízie vznikol v spolupráci organizácie K 13 – Košické kultúrne centrá s mestom Košice a spoločnosťou Antik Telecom. Priestor v ňom dostávajú študenti stredných a vysokých škôl, ktorí chcú uplatniť svoje znalosti z oblasti masmédií získané počas štúdia. Súčasne ide o vytváranie prostredia pre mladých ľudí, ktorých láka práca v televízii a nemajú kde získavať prax.
Vysielanie bude nepretržite počas 24 hodín. V programovej štruktúre postupne dostanú priestor aktuálne udalosti, rozhovory zo štúdia so zaujímavými hosťami a relácie na témy, ktoré ľudí zaujímajú.
Vysielať sa bude z priestorov Kasární/Kulturparku, kde v roku 2013, keď sa Košice stali Európskym hlavným mestom kultúry, vzniklo Audiovizuálne centrum. "Projekt mestského kanála bol pre nás výzvou a verím, že úspešnou. Štúdio je plne vybavené na výrobu vlastných relácií aj rozhovorov a našou prednosťou je aj tím šikovných ľudí. Košice sú súčasťou Siete kreatívnych miest UNESCO, tak sme k tomu chceli prispieť aj my, práve tým, že dáme šancu mladým ľuďom, aby ukázali, čo v nich je," povedal riaditeľ K 13 – Košické kultúrne centrá Ján Kováč. Aktuálne K 13 dáva priestor mladým študentom zo Súkromnej strednej umeleckej školy filmovej, ako aj z Univerzity Pavla Jozefa Šafárika (UPJŠ).
Projekt mestskej televízie vníma vedenie mesta ako dobrú príležitosť dostať informácie o dianí v meste medzi obyvateľov Košíc. "Košičanom, ale aj návštevníkom mesta a turistom bude prinášať aktuálne informácie o tom, čo sa u nás deje, kam môžu vyraziť za kultúrou či športom, ale aj ako pracujú jednotlivé mestské podniky," konštatoval viceprimátor Martin Petruško.
Vysielanie televízie bude zabezpečovať spoločnosť Antik Telecom, ktorá je držiteľom licencie, šírené bude cez všetky jej IP platformy – v optických sieťach, cez internet, ako aj na mobiloch a tabletoch. "Už takmer desať rokov podporujeme vznik a prevádzku mestských televízií, ale projekt telKE je z nich svojím rozsahom iste najväčší," uviedol riaditeľ pre rozvoj firmy Peter Blaas.
Mesto, K13 a spoločnosť podpísali memorandum o spolupráci, v ktorom sa zaviazali podporovať a podieľať sa na činnosti novej televízie.

Ringier Axel Springer spúšťa novú službu Aktuality.sk Plus. Používatelia budú môcť vďaka nej podporiť investigatívnu žurnalistiku a budú mať prístup k najaktuálnejším správam na Aktuality.sk. Získajú aj špeciálny newsletter s výberom najdôležitejších udalostí a komentárom. Informoval o tom hovorca Ringier Axel Springer Slovakia Peter Porubský.
"Chceme ľuďom dať možnosť podporiť tvorbu spoločensky dôležitého obsahu. Pre nás je stále najdôležitejšie robiť kvalitné spravodajstvo. Preto sme sa rozhodli, že našim čitateľom umožníme podporiť prácu investigatívnych novinárov a k tomu im poskytneme ďalšie benefity. Naše články budú stále dostupné pre všetkých. Pretože len tak dokážeme bojovať proti konšpiráciám a vymysleným článkom, ktoré nemajú s realitou a pravdou nič spoločné," povedal generálny riaditeľ Ringier Axel Springer Milan Dubec.
Na dôležitosť nezávislej a profesionálnej žurnalistiky upozorňuje aj šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy. "Chceme dať ľuďom možnosť prispieť k tomu, aby mohli priamo podporovať našu snahu odhaľovať nespravodlivosť a prispieť k lepšej spoločnosti," doplnil Bárdy.

Copyright © TASR 2018

Kto si kreslí srdiečka?

Kto si kreslí srdiečka?
 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS





Americká podnikateľka a aktivistka Monica Lewinská náhle ukončila pódiové interview pre známu izraelskú novinárku, ktorá jej položila otázku, či ešte stále očakáva osobné ospravedlnenie od exprezidenta USA Billa Clintona.
Rozhovor sa konal v pondelok v rámci konferencie v Jeruzaleme a viedla ho izraelská novinárka Jonit Leviová z druhého kanála izraelskej televízie (Aruc štajim), ktorej prvá otázka sa týkala aféry medzi Clintonom a Lewinskou spred 20 rokov.
Po tom, ako novinárka položila otázku, či Lewinská ešte stále očakáva Clintonovo osobné ospravedlnenie, bývalá stážistka uviedla: "Prepáčte, ale na toto nebudem odpovedať", položila mikrofón na stôl a odišla z pódia.
Neskôr toto svoje konanie vysvetlila, že Leviovú už deň predtým upozornila, že podobné otázky považuje za nemiestne a nevhodné a zamietne ich.
"Mali sme jasné pravidlá, o čom sa bude a nebude hovoriť," napísala Lewinská vo svojom príspevku na sociálnej sieti Twitter. Spresnila, že jej rozhovor s Leviovou sa mal týkať rizík a výhod internetu, o čom Lewinská pár minút pred incidentom hovorila aj vo svojom príspevku na konferencii.
Leviová podľa Lewinskej "očividne ignorovala" ich dohodu o téme rozhovoru.
"Odišla som zo scény, pretože teraz - viac ako kedykoľvek predtým - je dôležité, aby ženy bojovali za seba a nenechali iných, aby kontrolovali, čo majú (ženy) hovoriť," dodala.
Izraelský televízny kanál Aruc štajim sa vo svojom vyhlásení zverejnenom denníkom The Jerusalem Post Lewinskej poďakoval za účasť na konferencii a deklaroval, že "rešpektuje jej citlivosť a želá jej veľa šťastia" do budúcnosti.
Monica Lewinská sa v roku 1998 stala jednou z najodsudzovanejších žien sveta, keď vtedajšieho amerického prezidenta Clintona obvinila zo sexuálneho obťažovania, ku ktorému malo dochádzať od novembra 1995 do marca 1997 - v čase, keď bola Lewinská stážistkou v Bielom dome. Tento škandál viedol až k procesu impeachmentu - odvolaniu z funkcie -, ktorý však Clinton nakoniec "ustál".
Lewinská pred niekoľkými rokmi uviedla, že v čase, keď boli médiá zaplavené detailmi o jej afére s Clintonom, nemala ďaleko k spáchaniu samovraždy. Vlani vo februári Lewinská uviedla, že aj vďaka celosvetovej kampani MeToo prehodnocuje svoj románik s Clintonom a považuje ho za "hrubé zneužitie moci", aj keď nebola terčom útoku v pravom zmysle slova. Clinton v júni na verejnosti vyjadril ľútosť nad aférou s Lewinskou, ale dodal, že jej nedlhuje osobné ospravedlnenie.

Saudská Arábia bude trestať satiru zverejnenú online, ktorá "narúša verejný poriadok", až piatimi rokmi väzenia. Oznámila to v utorok tamojšia prokuratúra v rámci svojho boja proti disentu.
"Výroba a rozširovanie materiálov, ktoré prostredníctvom sociálnych médií zosmiešňujú, provokujú a narúšajú verejný poriadok, náboženské hodnoty a verejnú morálku, budú považované za kybernetický zločin trestateľný maximálnym odňatím slobody na päť rokov a pokutou tri milióny rialov (689.000 eur)," uviedla prokuratúra.
Vplyvný saudskoarabský korunný princ Muhammad bin Salmán si vyslúžil ostrú kritiku za to, že od svojho ustanovenia za následníka trónu v júni 2017 si na mušku berie ľudskoprávnych aktivistov a politických disidentov.
Tamojšia legislatíva týkajúca sa kybernetického zločinu je predmetom znepokojenia medzi aktivistami po celom svete. Desiatky občanov boli obvinené z disidentskej činnosti za príspevky na Twitteri.
Úrady v septembri 2017 vyzvali obyvateľov, aby nahlasovali podozrivú aktivitu osôb na sociálnych sieťach. Nariadenie bolo zastrešené všeobecnou definíciou "teroristických" zločinov, pripomína stanica France 24.
Saudskoarabská prokuratúra v utorok taktiež oznámila, že sa usiluje dosiahnuť trest smrti pre popredného islamistického duchovného Salmána Audu, ktorého spolu s ďalšími 20 osobami úrady zatkli minulý rok.



Výkonní riaditelia dovedna 18 tlačových agentúr patriacich k Európskej aliancii tlačových agentúr (EANA) podpísali vyhlásenie agentúry AFP k smernici o autorských právach, o ktorej bude 12. septembra hlasovať Európsky parlament (EP). TASR o tom informoval generálny tajomník EANA Erik Nylen.
Vyhlásenie zverejnené v utorok a nazvané "Budúcnosť slobodnej tlače v rukách zákonodarcov EÚ" hovorí o tom, že navrhovaná smernica o autorských právach by mala "napraviť grotesknú nerovnováhu v spôsobe, akým internetoví giganti drancujú obsah vydavateľov tlače a tlačových agentúr, aby generovali príjmy z reklamy".
Proti navrhovanej smernici sa ostro stavajú veľké internetové spoločnosti ako Facebook či Google. Podľa vyhlásenia členov EANA však svoju antikampaň zakladajú na "úplnom výmysle", keď tvrdia, že nová legislatíva ohrozí slobodný prístup k internetu. Vyhlásenie v tomto smere pripomína, že práve spoločnosti ako Google či Facebook využívajú veľké množstvo obsahu vytvoreného tlačovými agentúrami a vydavateľmi tlače, za ktorý neplatia.
Vďaka mediálnemu obsahu však získavajú čoraz viac peňazí za reklamu, ktorú týmto spôsobom odkláňajú od médií, píše sa ďalej vo vyhlásení. Situácia sa zmenila do tej miery, že práve Facebook a Google zastavajú výsadné postavenie a v roku 2017 získali dovedna až 80 percent z príjmov z internetovej reklamy na celom svete s výnimkou Číny. Ak poslanci EP novú smernicu o autorských právach odsúhlasia, budú musieť tieto spoločnosti dávať malú časť zo svojich tržieb práve tvorcom mediálneho obsahu.
"Ide o to, aby sa prispôsobil zákon o autorských právach súčasnej situácii, nič viac," píše sa ďalej vo vyhlásení, ktoré dodáva, že posledná európska smernica v tejto otázke bola prijatá ešte v čase, keď sa nepredpokladalo, že raz budú existovať spoločnosti ako Google, Facebook či YouTube. Text ďalej poukazuje na to, že s klesajúcimi príjmami z tlače presunuli médiá svoju orientáciu k zverejňovaniu správ na internete, kde však veľkí hráči zbierajú plody ich práce bez zaplatenia a ochudobňujú tak celý mediálny sektor.
"Od roku 2000 poklesli príjmy z reklamy písaných médií v Európe, napríklad vo Francúzsku o 70 percent. Tisíce žurnalistov prepustili zo zamestnania... V Spojených štátoch, ktoré sú domovom dominantných internetových hráčov, prišli médiá o viac ako polovicu svojich príjmov z reklamy a zhruba 45 percent zamestnancov," upozorňuje ďalej vyhlásenie členov EANA. Dodáva, že to vedie aj k ochudobneniu odberateľov správ, pokiaľ ide o kvalitu novinárskej práce, v čoho dôsledku je ohrozená i demokracia.
Internetoví giganti s multimiliardovými ročnými ziskami a mechanizmami, ktoré im umožňujú "vyhnúť sa plateniu daní" v Európe, môžu spravodlivo kompenzovať médiá za obsah, ktorý od nich získavajú, a to i bez toho, že by museli pýtať peniaze od internetových používateľov, píše sa ďalej vo vyhlásení.
Tento text podpísali výkonní riaditelia francúzskej AFP, rumunskej Agerpres, gréckej ANA-MPA, tureckej Anadolu, rakúskej APA, belgickej Belga, bulharskej BTA, českej ČTK, nemeckej DPA, portugalskej LUSA, nórskej NTB, britskej PA, dánskej Ritzau, slovinskej STA, fínskej STT, srbskej Tanjug, švédskej TT a ukrajinskej agentúry Ukrinform.
EANA, ktorej členom je aj Tlačová agentúra Slovenskej republiky (TASR), je tradičná stavovská organizácia tlačových agentúr z Európy. Jej úlohou je formulovať, koordinovať a spoločnými silami riešiť výzvy agentúrnej žurnalistickej práce v dynamicky sa meniacich trhových, legislatívnych a technologických podmienkach a v otázkach autorských práv.

Copyright © TASR 2018

Dánsky vynálezca Peter Madsen, ktorého uznali vinným z mučenia, sexuálneho útoku, vraždy a rozrezania švédskej novinárky, opäť predstúpil pred súd - tentoraz, aby sa odvolal proti doživotnému verdiktu. Trojdňové pojednávanie v Kodani, ktoré sa začína v stredu, sa však nebude zaoberať uznaním viny z 25. apríla. Madsen síce stále odmieta, že zavraždil novinárku Kim Wallovú, avšak chce sa pohnúť vpred a toto rozhodnutie súdu preto podľa svojho právnika akceptoval.
V Dánsku sa doživotný trest pohybuje v priemere okolo 16 rokov, v prípade potreby je ho však možné predĺžiť. Madsen ale chce svoj trest časovo obmedzený, nie neobmedzený. Vynálezca tvrdí, že Wallová zomrela vo vnútri ponorky v auguste 2017 náhodou, priznal sa však, že hodil časti jej tela do mora.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.