5. 3. 2016

Český lev

Český lev

Porota, ktorá rozhodovala o rozdelení prestížnych cien Český lev, označila za najlepší film roka 2015 snímku Kobry a užovky. Ocenenie si jej tvorcovia odniesli dnes večer v šiestich kategóriách, informovala dnes Česká televízia (ČT).
Favorit v počte nominácií, snímka Ztraceni v Mnichově, získala napokon dve sošky leva. Rovnaký počet má aj film Schmitke. Troch levov sa podarilo získať rozprávke Sedmero krkavců a jednu dostal film Domácí péče.
Cenu v kategórii najlepší herec v hlavnej úlohe získal za svoj výkon vo filme Kobry a užovky Matěj Hádek. Za najlepšiu herečku v hlavnej úlohe bola vyhlásená Alena Mihulová (Domácí péče).
Českého leva za najlepší dokument prevzala Jana Ševčíková. Jej snímka Opři žebřík o nebe sleduje snahy slovenského farára Mariána Kuffu pomáhať v podtatranskej obci ľuďom v núdzi.
Cenu ako najlepší maskér si zo slávnostného večera odniesol Juraj Steiner, ktorý pracoval vo filme Sedmero krkavců. Katarína Štefková, ktorá pre túto rozprávku navrhla kostýmy, bola Českým levom vyznamenaná vo svojej kategórii. Táto snímka zabodovala aj v kategórii scénografia, keď porota ocenila prácu Ondřeja Maška a Petra Čaneckého.
Za mimoriadny prínos pre českú kinematografiu ocenili Českým levom kameramana Stanislava Milotu. Jeho prácu zastavil rok 1968, za normalizácie bol prepustený z Barrandova. Podpísal Chartu 77 a so svojou ženou, herečkou Vlastou Chramostovou, bol spoluorganizátorom predstavení bytového divadla. Zásluhou jeho kamery vznikla napríklad adaptácia románu Ladislava Fuchsa Spalovač mrtvol.
Prvýkrát sa tento rok v rámci Českého leva udeľovali aj ceny za televíznu tvorbu - úspešný v nej bol životopisný film o Antonínovi Dvořákovi (Americké dopisy), seriál Mamon a dokument Filmová lázeň.

Copyright © TASR 2016

Zomrel Tony Dyson

Zomrel Tony Dyson

Vo veku 68 rokov zomrel britský konštruktér Tony Dyson, ktorý zostrojil robota R2-D2 známeho zo sci-fi ságy Hviezdne vojny. Tvorcu legendárnej postavy podľa návrhu Ralpha McQuarriea našli mŕtveho vo štvrtok ráno doma na ostrove Gozo po tom, ako jeho sused zalarmoval políciu. Predpokladá sa, že skonal prirodzenou cestou, no plánujú vykonať aj pitvu.
Tonyho Dysona poverili tvorcovia filmovej série Hviezdne vojny zostrojením až ôsmich modelov robota R2-D2. Tie vznikli podľa vizuálnej predlohy spomínaného výtvarníka a ilustrátora Ralpha McQuarriea. Okrem toho sa Dyson zaslúžil počas svojej kariéry o vznik 36 modelov astronautov pre snímku Moonraker (1979) či takmer 11-metrových latexových čriev pre sci-fi horor Zmena stavu (1980). Postaral sa tiež o špeciálne efekty pre robota Hectora z filmu Saturn 3 (1980) v hlavných úlohách s Kirkom Douglasom a Harveym Keitelom. Spolupracoval aj na dračom robotovi z dobrodružnej snímky Dragonslayer (1981) a podieľal sa na množstve kampaní či televíznych reklám vysielaných po celom svete. V roku 1985 ho za vytvorenie robota pre reklamné účely nominovali na televízne ocenenie Emmy.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Turecká polícia rozohnala v piatok večer slzotvorným plynom a vodnými delami niekoľko stoviek demonštrantov. Tí jej bránili dostať sa do istanbulskej redakcie najväčšieho tureckého opozičného denníka Zaman, odkiaľ prišla vysťahovať súčasné vedenie a zamestnancov.
Súd v Istanbule totiž niekoľko hodín predtým rozhodol, že denník Zaman budú riadiť správcovia určení súdom.
Doterajšie vedenie denníka tvrdí, že takýto krok je v rozpore s tureckou ústavou. Súd verdikt vyniesol na podnet istanbulskej prokuratúry. Neposkytol preň však nijaké vysvetlenie, uvádza spravodajská stanica BBC.
Noviny Zaman vychádzajúce v angličtine sú jedným z mála tureckých médií kriticky naladených voči vládnucej Strane spravodlivosti a rozvoja (AKP).
Denník je napojený na duchovného Fethullaha Gülena žijúceho v exile, ktorý má napäté vzťahy so súčasným tureckým prezidentom Recepom Tayyipom Erdoganom. Turecké úrady vedú dlhodobú represívnu kampaň voči Gülenovým prívržencom, ktorých obviňujú zo snáh o zvrhnutie vlády.
Obdobné verdikty voči štyrom mediálnym subjektom napojeným na Gülena vyniesli turecké súdy už vlani v októbri. Uvedené médiá následne začali šíriť názory lojálne voči vláde.

Facebook už nebude príjmy z reklamy na britskom trhu účtovať cez Írsko. To znamená, že v Británii bude platiť podstatne vyššie dane. Facebook oznámil, že vďaka tomu bude podnikanie v Británii transparentnejšie. Presné čísla však neuviedol. Informovala o tom agentúra DPA.
Facebook vysvetľuje, že kontrakty uzatvorené v Británii sa budú zúčtovávať v tejto krajine a budúci týždeň o tom bude informovať svojich veľkých reklamných klientov. Podľa nemenovaných zdrojov môže táto zmena znamenať vyššie dane v rádoch miliónov libier.
Facebook v poslednom období čelí v Británii tvrdej kritike. Príčinou sú informácie, že spoločnosť tu v roku 2014 zaplatila na daniach len 4327 libier (5584,45 eura). Väčšinu daní totiž uhrádzala v Írsku, kde sú sadzby firemných daní oveľa nižšie.
Británia vlani zmenila daňové zákony, aby nadnárodným koncernom zabránila legálne sa vyhýbať daňovej povinnosti. V januári tohto roka vyšlo najavo, že internetový gigant Google musí v Británii doplatiť dane vo výške 130 miliónov libier a aj v budúcnosti tu bude odvádzať vyššie dane.

Copyright © TASR 2016

SOBOTNÝ RUM A NEDEĽNÉ REZNE



SOBOTNÝ RUM A NEDEĽNÉ REZNE 
 TA3 pripraví na sobotu večer špeciálne volebné štúdio, ktoré začína o 21:30. 
Moderátori Ľuba Oravová, Peter Bielik a Noro Dolinský v štúdiu privítajú politológov a sociológov a spolu s nimi budú sledovať a analyzovať priebežné neoficiálne výsledky tak, ako ich bude zverejňovať Štatistický úrad. V živom spojení budú aj s kolegami, ktorí budú atmosféru volebnej noci sledovať v centrálach politických strán.
Živé vysielanie TA3 bude pokračovať aj v noci, až do úplného sčítania hlasov. Bezprostredne potom prinesieme aj prvé autentické reakcie zástupcov politických strán.



Parlamentné voľby 2016 vo vysielaní RTVS vyvrcholia počas volebnej noci, 5. 3. 2016. Zuzana Hanzelová a Martin Strižinec v televíznom štúdiu vysielanom na Jednotke a v Rádiu Slovensko privítajú renomovaných analytikov, sociológov, s ktorými budú komentovať priebežné výsledky volieb, ale aj výsledky špeciálneho volebného výskumu, ktorý odhalí správanie sa voličov, ale aj to, čo ovplyvnilo ich rozhodovanie pre jednotlivé strany. Analýzy doplnia aj aktuálne vstupy a priame prenosy z centrál jednotlivých politických strán.
Volebné vysielanie bude pokračovať v nedeľu 6. 3. 2016 od 08.00 h otvoreným volebným štúdiom na Jednotke, ktoré bude RTVS vysielať až do 14.00 h a sprevádzať ním budú Zuzana Hanzelová, Martin Strižinec a Ľubomír Bajaník. Súčasťou otvoreného štúdia bude aj špeciálne vydanie relácie O 5 minút 12, v ktorom Martin Strižinec a Branislav Dobšinský privítajú lídrov strán, ktoré sa dostanú do Národnej rady SR. Diskusiu o 11.55 h odvysielame súbežne aj v Rádiu Slovensko.
V Rádiu Slovensko a v Rádiu Regina bude, okrem podrobných informácií v prúdovom vysielaní a v spravodajských blokoch, aj špeciálne volebné štúdio taktiež od 08.00 h v nedeľu ráno, ktoré bude moderovať Lucia Virostková a privíta v ňom analytikov aj odborníkov, s ktorými rozoberie výsledky volieb.

Aké budú volebné vzostupy a pády? Nezabudnite, že volebné štúdio so Zlaticou Švajdovou Puškárovou a Michalom Kovačičom sa začína už päť minút pred uzatvorením volebných miestností, teda v sobotu o 21.55 h

Zomrel Pat Conroy

Zomrel Pat Conroy


Vo veku 70 rokov zomrel v piatok americký spisovateľ Pat Conroy, známy najmä vďaka románom The Prince of Tides (Pán prílivu) a The Great Santini (Veľký Santini), ktoré boli aj sfilmované. Umelcovo úmrtie oznámili médiám jeho manželka a vydavateľ.
Conroy vo svojich dielach často prepájal príbehy z vlastného detstva s divokými opismi života v Južnej Karolíne, približuje agentúra Reuters. Spisovateľ na svojom účte na sociálnej sieti Facebook už 15. februára ohlásil, že má rakovinu pankreasu.
Zomrel vo svojom dome v meste Beaufort v americkom štáte Južná Karolína, obklopený rodinou a priateľmi.
"Južná Karolína stratila dnes večer svojho milovaného syna. Pat Conroy nám bude chýbať. Môžeme však nájsť útechu v tom, že jeho slová a láska k Južnej Karolíne budú žiť naďalej," uviedla tamojšia guvernérka Nikki Haleyová.

Copyright © TASR 2016

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Slovenský spevák a hudobník Róbert Mikla odštartuje v nedeľu 6. marca vo vysielaní regionálneho Rádia Frontinus vlastnú reláciu Miklovica. Tridsaťštyriročný rodák z Banskej Štiavnice sa okrem úlohy moderátora postará aj o dramaturgiu programu, ktorého koncept vytvoril počas pobytu v USA. Neskôr pritom program ponúkal vo vysielaní internetového rádia. „Ako začínajúci muzikant som sám mal problém, ako dať verejnosti o sebe a svojej tvorbe vedieť. Preto som sa rozhodol vytvoriť priestor pre nové kapely či jednotlivcov, ktorí chcú svoju tvorbu predstaviť publiku,“ priblížil Mikla koncept Miklovice. „Chcem takto pomôcť nielen úplným nováčikom, no aj interpretom, ktorí sú možno aktívni už dlho, ale nedostali sa ďalej ako za hranice okresu alebo do miestneho kulturáku či krčmy. Ak sú ich skladby počúvateľné a dobre nahraté, dostanú priestor. Na žánri naozaj nezáleží,“ doplnil. Hosťom premiérovej časti programu bude spevák Edgar. Interpreti a kapely, ktoré majú záujem predstaviť sa v programe Miklovica, sa môžu prihlásiť prostredníctvom oficiálneho profilu relácie na Facebooku. Miklovicu bude Rádio Frontinus vysielať každú nedeľu od 18:00 do 20:00.
Róbert Mikla je známy najmä z prvého ročníka speváckej šou Slovensko hľadá SuperStar. Neskôr sa venoval hudbe a moderovaniu. Pod pseudonymom Woytech Zenka vydal zbierku básní Maliar slov.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV!

TO JE TV!

4. 3. 2016

Stanovisko predsedníčky ÚS SR k článku publikovanému v Denníku N

Stanovisko predsedníčky ÚS SR 
k článku publikovanému v Denníku N 

Plénum Ústavného súdu Slovenskej republiky (ďalej aj „ústavný súd“) prijalo na svojom neverejnom zasadnutí 17. februára 2016 „Rozvrh práce Ústavného súdu Slovenskej republiky na obdobie od 1. 3. 2016 do 28. 2. 2017“ (ďalej len „rozvrh práce na rok 2016“), v ktorom upravilo pravidlá rozdelenia práce na ústavnom súde v súlade so zásadou náhodilosti prideľovania vecí jednotlivým sudcom ako spravodajcom tak, aby sa dodržala aj zásada ich rovnomerného zaťaženia, reflektujúc pritom súčasný chýbajúci počet troch sudcov ústavného súdu.
Okrem iného rozvrh práce na rok 2016 upravuje v čl. X „Prechodné a záverečné ustanovenia“, že spisy pridelené sudcovi spravodajcovi Ľubomírovi Dobríkovi, ktoré neboli do 29. februára 2016 skončené, budú pridelené novovymenovaným sudcom ústavného súdu po tom, ako sa ujmú svojej funkcie [čl. 134 ods. 5 Ústavy Slovenskej republiky (ďalej len „ústava“)]. Na tomto znení sa plénum ústavného súdu zhodlo jednohlasne (presné znenie rozvrhu práce na rok 2016 vrátane čl. X a prílohy k rozvrhu práce).
Predmetné ustanovenie čl. X rozvrhu práce na rok 2016 sa stalo podnetom pre nepodložené kritické vyjadrenia a spochybňovanie mojej kompetentnosti ako predsedníčky ústavného súdu, ktoré vyústili až do úvah Jána Mazáka uverejnených v opätovne tendenčne spracovanom článku redaktorky Denníka N "Šéfke Ústavného súdu Macejkovej hrozí, že ju Kiska odvolá".
Ján Mazák v článku uvádza, že je odhodlaný „ako poradca odporúčať prezidentovi, aby využil svoju právomoc a vymenil osobu na čele Ústavného súdu za niektorého z kompetentnejších sudcov Ústavného súdu, ktorý bude dbať na to, aby predovšetkým ústavný súd dodržiaval základný zákon štátu“.
Odvolanie z funkcie predsedníčky ústavného súdu, ktoré v článku navrhuje, Ján Mazák kauzálne založil práve na predmetnom čl. X rozvrhu práce na rok 2016.
Vzhľadom na skutočnosť, že plénum ústavného súdu dospelo v tomto bode k jednohlasnej zhode, budem so záujmom sledovať, ktorý zo súčasných sudcov pléna ústavného súdu bude Jánom Mazákom považovaný za toho kompetentnejšieho.
Hoci nemám záujem diskutovať s pánom Mazákom o rozdieloch v našich právnych názoroch prostredníctvom mediálnych odkazov a najmä s ohľadom na hierarchiu a protokol považujem za vhodné, aby som v prípadoch, keď nastanú pochybnosti o plnení mojich povinností, ako predsedníčka ústavného súdu tieto konzultovala s ústavnými činiteľmi, najmä prezidentom Slovenskej republiky, nie však s jeho poradcom. S ohľadom na účastníkov v konaniach pred ústavným súdom však uvádzam tieto skutočnosti:
1. Po sudcovi Dobríkovi ako sudcovi spravodajcovi zostalo ku dňu zániku jeho funkcie 107 neskončených vecí. Po poslednom delení došlých podaní (návrhov a sťažností) pripadá k dnešnému dňu na každého jedného z ostávajúcich desiatich sudcov ústavného súdu v priemere 960 neskončených vecí.
Znenie rozvrhu práce na rok 2016 teda reaguje jednak na súčasnú vyťaženosť sudcov ústavného súdu a zároveň na vystúpenie pána prezidenta na jeho tlačovej konferencii 4. februára 2016, na ktorej v súvislosti s personálnym obsadením pléna ústavného súdu uviedol: "... bezprostredne po parlamentných voľbách budem so zvolenými predstaviteľmi parlamentných politických strán a Národnej rady hovoriť o tom, ako budeme ďalej postupovať."
Rozhodnutie pléna ústavného súdu počkať s prerozdelením neskončených vecí po sudcovi Dobríkovi na základe avizovaného postupu pána prezidenta je logickým krokom a v žiadnom prípade neznamená, že ním dochádza k porušeniu základného práva na súdnu a inú právnu ochranu alebo k „podmienenému odmietnutiu spravodlivosti“ tak, ako to tvrdí Ján Mazák v článku Denníka N.
2. Pán Mazák sa v článku vyjadril, že v rokoch 2004 – 2007, keď ústavnému súdu za jeho predsedníctva chýbali dvaja sudcovia, "Ich veci boli mimo rozvrhu práce okamžite po odchode Klučku a Švábyho rozdelené medzi ostatných sudcov."
Nedá mi nespýtať sa, kam sa v rokoch 2004 – 2007, keď sa za predsedníctva pána Mazáka – ako sám v článku uvádza – prideľovali veci mimo rozvrhu práce, podel inštitút zákonného sudcu?
Nebudem sa ďalej vyjadrovať k spôsobu vedenia ústavného súdu jeho bývalým predsedom, len podotknem, že ja ako predsedníčka považujem za nesprávne autoritatívne a svojvoľne prideľovať spisy sudcom spravodajcom výlučne podľa môjho vlastného uváženia, bez konzultácie s plénom a mimo plénom schváleného rozvrhu práce. Podľa ustanovenia čl. 131 ústavy ústavný súd rozhoduje v pléne o úprave svojich vnútorných pomerov. Plénum sa uznáša nadpolovičnou väčšinou všetkých sudcov. Ak sa táto väčšina nedosiahne, návrh sa zamietne.
V zmysle tohto článku ústavy schvaľuje ústavný súd aj svoj rozvrh práce. Podľa tohto článku som postupovala aj v roku 2014, keď po skončení funkčného obdobia troch sudcov ústavného súdu z vecí pridelených bývalým sudcom ako sudcom spravodajcom, ktoré neboli do 4. júla 2014 skončené prijatím konečného rozhodnutia, bola jedna tretina pridelená novej sudkyni a zostávajúce veci boli pridelené ostatným sudcom ústavného súdu – nie mimo rozvrhu, ako to bolo v prípade pána Mazáka, ale v súlade s ústavou – dodatkom č. 1 k vtedy platnému a plénom schválenému rozvrhu práce.
A rovnako podľa tohto článku ústavy som ako predsedníčka tento rok plénu predložila návrh, v ktorom som navrhovala prerozdeliť neskončené veci po sudcovi Dobríkovi medzi ostávajúcich desiatich sudcov. Tento návrh však v pléne nenašiel oporu, a preto som bola jeho členmi poverená pripraviť v tomto článku rozvrhu nový návrh.
Nový návrh na prerozdelenie neskončených vecí po sudcovi Dobríkovi v znení, v akom je uvedený v aktuálnom rozvrhu práce, plénum ústavného súdu schválilo – ako už bolo zdôraznené – jednohlasne.

Dovoľujem si podotknúť, že nie je úmyslom ústavného súdu robiť zo 107 neskončených vecí po sudcovi Dobríkovi akýchsi rukojemníkov, ale že aktuálny rozvrh práce iba reflektuje súčasnú situáciu na ústavnom súde.
K nej uvádzam, že v roku 2015 bolo ústavnému súdu doručených 16.846 podaní (návrhov a sťažností) a jeden sudca ústavného súdu vybavil v priemere 1388 podaní. Ústavný súd pritom pracoval v neúplnom počte iba jedenástich sudcov. Po zániku funkcie sudcu Ľubomíra Dobríka bude situácia ešte zložitejšia, pretože chýbať budú už traja sudcovia.
Ešte raz pripomínam, že aktuálny rozvrh práce zároveň reflektuje aj vyjadrenie pána prezidenta zo 4. februára 2016. Po tom, ako sa pán prezident jednoznačne vyjadrí k vymenovaniu, resp. nevymenovaniu kandidátov na sudcov ústavného súdu, bude ústavný súd musieť na novú situáciu opäť reagovať, a to buď tak, že neskončené veci po sudcovi Dobríkovi prerozdelí medzi nových sudcov, alebo v prípade, že k ich vymenovaniu nedôjde, medzi súčasných desiatich sudcov ústavného súdu.

O problematike menovania sudcov ústavného súdu a s ňou súvisiacimi rozhodnutiami pána prezidenta o vymenovaní, resp. nevymenovaní kandidátov na sudcov ústavného súdu ústavný súd rozhodol vo svojich dvoch rozhodnutiach vedených pod sp. zn III. ÚS 571/2014 a sp. zn. PL. ÚS 45/2015, ktoré sú právoplatné, účinné, vykonateľné a záväzné pre všetkých účastníkov konania pred ústavným súdom, teda aj pre pána prezidenta.

Súčasne pripomínam, že obe uvedené rozhodnutia ústavného súdu sú v súlade so stanoviskom Európskej komisie pre demokraciu prostredníctvom práva (tzv. Benátskej komisie) k procesu vymenovania sudcov ústavného súdu prijatým na 99. zasadnutí Benátskej komisie 13. júna 2014 [stanovisko č. 772/2014 CDL-AD(2014)015, ktorého závery sú relevantné aj v súčasnej situácii (tretia veta bodu 21, bod 22 a bod 33), dostupné na: https://www.ustavnysud.sk/documents/10182/992184/bk0.pdf/e251a625-099 3-4488-adaf-881e6189f661].

Na záver chcem vyjadriť presvedčenie, že pán prezident vyrieši problém chýbajúcich členov pléna ústavného súdu a doplní ich počet na ústavou ustanovených 13 sudcov tak, aby ústavný súd mohol riadne plniť svoje úlohy v zmysle čl. 124 ústavy, podľa ktorého je ústavný súd nezávislým súdnym orgánom ochrany ústavnosti.

Predsedníčka Ústavného súdu Slovenskej republiky JUDr. Ivetta Macejková, PhD.

Zomrel Bud Collins

Zomrel Bud Collins

V piatok vo veku 86 rokov v americkom Brookline v okrsku Norfolk v Massachusetts skonal slávny americký tenisový novinár Bud Collins. Informáciu priniesol napríklad web Sports Illustrated. Rodák z Limy v Ohiu Collins sa v roku 1994 stal členom Medzinárodnej tenisovej siene slávy v americkom Newporte. Desaťročia pracoval najmä pre The Boston Globe a NBC. Vlani po ňom pomenovali tlačové centrum na newyorských tenisových grandslamových US Open. Počas turnaja inštalovali v zázemí areálu USTA Billie Jean King National Tennis Center v lokalite Flushing Meadows príslušnú plaketu.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Spoločnosť Yahoo skúma možnosti predaja aktív v hodnote jednej až troch miliárd dolárov. Možný predaj sa týka patentov, majetku a ďalších aktív, ktoré nesúvisia s hlavným odvetvím podnikania spoločnosti. Vo štvrtok to povedal finančný riaditeľ firmy Ken Goldman, podľa ktorého sa výbor vytvorený na vyhľadávanie alternatív obzerá po rýchlom predaji aktív.
Spoločnosť Yahoo čelí zvyšujúcemu sa tlaku na predaj hlavného podnikania namiesto toho, aby išla cestou odčlenenia, ktoré spoločnosť oddelí od podielov v Yahoo Japan a Alibaba Group Holding. V uplynulých týždňoch sa v médiách objavili správy, že potenciálnymi záujemcami o aktíva firmy Yahoo sú spoločnosti Time, Verizon Communications a niekoľko ďalších. Finančný riaditeľ firmy Ken Goldman tieto správy nepotvrdil.

Mediálny magnát Ruppert Murdoch (84) sa dnes v Londýne oženil s herečkou a bývalou supermodelkou Jerry Hallovou (59).
Prominentný pár oznámil svoje zásnuby v polovici januára tohto roku. Civilný sobáš sa konal dnes v paláci Spencer House v londýnskom Westminsteri, informovala televízia BBC.
Na sobotu je plánovaný súkromný obrad v takzvanom "novinárskom kostole" St Bride's Church na ulici Fleet Street v centre Londýna.
Jerry Hallová bola viac ako 20 rokov vydatá za frontmana Rolling Stones Micka Jaggera, s ktorým mala štyri deti. Ich manželstvo uzavreté v Indonézii však bolo napokon vyhlásené za neplatné, keďže Jagger spochybnil jeho legálnosť.
Ruppert Murdoch, šéf mediálneho koncernu News Corporation a spoločnosti 21st Century Fox, má za sebou už tri manželstvá a je otcom šiestich detí. Naposledy bol ženatý s čínsko-americkou podnikateľkou Wendi Dengovou, s ktorou sa rozviedol v roku 2013 po 14-ročnom manželstve.
S Jerry Hallovou pochádzajúcou z amerického Texasu je spolu od vlaňajšieho leta. Na verejnosti sa s ňou prvýkrát objavil pred troma mesiacmi na finále majstrovstiev sveta v ragby. Zasnúbili sa v januári v Los Angeles, kde sa zúčastnili na udeľovaní Zlatých glóbusov.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

„S Robertom Ficom som sa stretol raz v živote nezáväzne na pár akciách.“
Andrej Danko

3. 3. 2016

Ceny ministra kultúry za rok 2015

Ceny ministra kultúry za rok 2015

Sedem laureátov si dnes prevzalo ceny ministra kultúry za rok 2015, ktoré im odovzdal šéf rezortu kultúry Marek Maďarič. Udeľujú sa jednotlivcom alebo kolektívom za ich výnimočné umelecké, tvorivé a interpretačné počiny alebo za dlhodobý a celoživotný prínos v jednotlivých oblastiach umenia. Za minulý rok prijalo ministerstvo kultúry 65 návrhov, ktoré posudzovala hodnotiaca komisia.
Laureátom ceny za výnimočný prínos v oblasti pôvodnej literatúry a prekladovej tvorby sa stal básnik, prozaik, autor rozhlasových hier a tvorby pre deti a bývalý politický väzeň Rudolf Dobiáš. Ocenenie získal za súbor poviedok Príbehy z prítmia s prihliadnutím na jeho celoživotnú tvorbu.
Ako 18-ročného študenta ho v roku 1953 nespravodlivo obvinili z protištátnej činnosti a odsúdili na 18 rokov. Po ôsmich rokoch v pracovných táboroch ho prepustili na základe amnestie. V roku 1990 ho úplne rehabilitovali. Najťažším pre neho bolo prežiť prvé mesiace na samotkách a v táboroch. "Začiatky sú však vo všetkom ťažké, ale človek si zvykne aj na šibenicu," konštatoval po dnešnom odovzdaní ceny.
Ako povedal, Príbehy z prítmia pochádzajú z prostredia, kam slnko nezasvieti. "Sú trošku boľavé, niektoré smutné, iné pozoruhodné a vznešené. Vznešení sú tí ľudia, ktorí prežili 10- až 12-ročné väzenie a zachovali si dobré srdce, pričom nenesú so sebou nenávisť ani závisť," priblížil s tým, že niektorí z nich sa chceli iba dostať za československú hranicu, kde by mohli napríklad študovať. "Mnohí z nich nespravodlivo prišli o roky svojho života, postavenie, o šancu vzdelávať sa a niesli si to so sebou niekoľko desaťročí," podotkol.
Cenu za výnimočný prínos v oblasti divadla a tanca získalo Divadlo Štúdio tanca za významný prínos k rozvoju slovenského tanečného umenia.
Umelecký súbor Moyzesovo kvarteto dostal cenu za mimoriadny prínos v oblasti komornej hudby na Slovensku počas 40-ročnej aktívnej činnosti.
Za výnimočný prínos v oblasti výtvarného umenia a architektúry udelil minister cenu zberateľovi, mecenášovi a propagátorovi umenia Gerardovi Meulensteenovi, ktorý založil a dlhoročne podporuje múzeum Danubiana.
Laureátom ceny za výnimočný prínos v oblasti audiovízie sa stal producent a režisér Ivan Ostrochovský za hraný debut Koza a za mimoriadny a inovatívny prínos v oblasti filmovej tvorby, originálne filmové spracovanie rôznorodých tém zo života na Slovensku a ich úspešnú prezentáciu v zahraničí.
Cenu za šírenie dobrého mena slovenského umenia v zahraničí si prevzal akademický sochár, dizajnér a vysokoškolský pedagóg Štefan Klein za významný prínos v oblasti dizajnu dopravných prostriedkov a zariadení, najmä za návrh a vývoj "lietajúceho auta".
Ako prezradil, tím ľudí momentálne intenzívne pracuje na realizácii ďalšieho funkčného prototypu aeromobilu. "Malo by byť dokonalejšie, tvarovo iné a dôkladnejšie riešené technické časti, pretože na tom participuje veľa ľudí z profesionálnej sféry, mnohí z nich sú vo svojich oblastiach špičkou vo svete," ozrejmil s tým, že s projektom sa začalo zhruba pred rokom. Predstavený by mal byť v priebehu budúceho roka.
Klein dodal, že keďže do projektu je zainteresovaných viacero ľudí, tak cena patrí tiež im. „Na šírení dobrého mena Slovenska veľkú úlohu zohral aj Juraj Vaculík. To bola jeho parketa, ktorú zvládal absolútne brilantne,“ povedal o investorovi projektu.
Ocenenie za celoživotný prínos v oblasti umenia získala dramaturgička a scenáristka Jana Liptáková.

Copyright © TASR 2016



MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Rodinný seriál Fuller House (2016) sa dočká aj druhej sezóny. Prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter o tom informovali tvorcovia titulu. Spoločnosť Netflix, ktorá pokračovanie obľúbeného sitkomu Plný dom (1987 - 1995) pripravuje, pritom prvú sezónu novej série sprístupnila koncom februára.
V seriáli Fuller House si úlohy z pôvodného sitkomu zopakovali Candace Cameron Bure, Jodie Sweetin, Andrea Barber, John Stamos, Dave Coulier, Bob Saget a Lori Loughlin. Herecké obsadenie doplnili Soni Bringas, Michael Campion, Elias Harger, Dashiell Messitt a Fox Messitt. Príbeh novinky sa sústredí na ovdovenú D.J. (Bure), ktorá sa spolu so sestrou Stephanie (Sweetin) a priateľkou Kimmy (Barber) stará o svojich troch synov a Kimmyinu dcéru. Pôvodnú skladbu Everywhere You Look od Jesseho Fredericka pre pokračovanie prespievala kanadská speváčka Carly Rae Jepsen.

Americký herec a spevák David Hasselhoff sa predstaví v snímke Baywatch. Novinku oznámil prostredníctvom sociálnej siete Facebook Dwayne "The Rock" Johnson, ktorý sa vo filmovom spracovaní obľúbeného seriálu Baywatch (1989 - 2001) objaví ako Mitch Buchannon. Toho pôvodne stvárnil práve 63-ročný Hasselhoff. "S radosťou vám oficiálne oznamujem, že v našom filme sa predstaví aj originálny člen Baywatchu David Hasselhoff," napísal herec, známy napríklad z filmov Kráľ Škorpión (2002), Kráčajúca skala (2004), G.I. Joe: Odveta (2013), Rýchlo a Zbesilo 6 (2013) alebo San Andreas (2015) a pripojil tiež videorozhovor s Hasselhoffom.
Novinku začali nakrúcať 22. februára pod vedením režiséra Setha Gordona. Okrem 43-ročného Johnsona sa v snímke ukážu aj Zac Efron, Alexandra Daddario, Priyanka Chopra, Kelly Rohrbach alebo Hannibal Buress. Snímku plánujú uviesť do kín na budúci rok.
David Michael Hasselhoff sa do povedomia divákov a diváčok zapísal najmä dvoma úlohami - zahral si Michaela Knighta v seriáli Knight Rider (1982 - 1986) a v rokoch 1989 až 2000 plavčíka Mitcha Buchannona v spomínanom seriáli Baywatch. S týmito rolami sú spojené aj ďalšie počiny, v ktorých sa predstavil, ako napríklad Knight Rider 2000 (1991), Baywatch Nights (1995 - 1997), Pobrežná hliadka: Havajská noc (2003) či Knight Rider (2008). Účinkoval tiež v snímkach ako Lavína (1994), Pravá láska (2000), Vybíjaná: Choď do toho na plné gule (2004), Klik - život na diaľkové ovládanie (2006), Anakonda 3: Nová hrozba (2008) či Piraňa 3DD (2012). Vydal 17 albumov.

Televízia HBO sa rozhodla prijať kroky proti šíreniu pirátskych kópií seriálu Hra o tróny (2011). Titul sa stal štyri roky po sebe nelegálne najsťahovanejším seriálom roka. Vlani sa navyše prvé štyri epizódy piatej série dostali na internet deň pred celosvetovou premiérou úvodnej časti sezóny. Predstavitelia HBO vtedy vyhlásili, že zdrojom úniku bol niekto zo skupiny osôb, ktoré k nim mali povolený prístup. Z tohto dôvodu sa rozhodli urobiť opatrenia, ktoré by mali zabrániť opakovaniu podobnej situácie.
Podľa rozhodnutia predstaviteľov HBO, televízia už nebude zasielať médiám recenzentské kópie očakávaných epizód. Poskytnutie kópií novinárom vopred je bežnou praxou, predovšetkým u amerických televízií. HBO pritom v minulosti prešla od zasielania kópií na DVD k zaheslovanému streamovaniu epizód na internete. Podľa najnovších krokov však novinári nebudú mať prístup k epizódam skôr, ako ich televízia odvysiela.
"Tento rok nebudeme posielať kópie pre novinárov, nikde na svete," priblížil programový prezident HBO Michael Lombardo, podľa ktorého tvorcovia Dan Weiss a David Benioff vnímajú úniky nových častí na internet bolestivo. "Keď máte novinárske kópie, priatelia sa nevyhnutne spýtajú, či si ich môžu pozrieť. Tieto veci sa dejú. Hovorili sme o pozitívach a negatívach. Niektorí novinári sú fanúšikovia a môžu ostať sklamaní, no pochopia to," dodal Lombardo. Šiesta sezóna Hry o tróny odštartuje na amerických televíznych obrazovkách 24. apríla.
Príbeh Hry o tróny sa odohráva vo fiktívnom svete Siedmich kráľovstiev na kontinentoch Západozem a Essos, kde v období podobnom stredoveku bojuje o Železný trón niekoľko urodzených rodín. Blíži sa však zima, ktorá môže trvať dlhé roky. Dej sa začína v čase, keď sa za slabo stráženou severnou Stenou aktivizuje armáda nekorunovaného kráľa Mancea Raydera a tiež desiví Bieli chodci. Za morom zas krásna Daenerys Targaryen túži po tróne, ktorý jej rodine patril dlhé roky, a na dosiahnutie svojho cieľa má nebezpečnú zbraň - tri draky. Hoci predlohou seriálu je knižná séria Pieseň ľadu a ohňa Georgea R. R. Martina, od piatej sezóny sa seriál uberá vlastnou cestou. Tvorcovia už totiž použili všetok materiál z doteraz vydaných kníh. Martin v súčasnosti pracuje na šiestej knihe z plánovaných siedmich.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

12th CENTRAL EUROPEAN RADIOCOMMUNICATION DAYS

12th CENTRAL EUROPEAN
 RADIOCOMMUNICATION DAYS

Termín konania: 10. marec 2016
Miesto konania: Hotel Devín


Prelimininary program:

Thursday 10th March 2016 

 08.00 - 09.00

 Registrácia - Ranná káva/Registration - Morning Coffee

09.00 - 09.20 Otvorenie/Opening session
 Predseda konferencie/President of the Conference: 
 Session 1

Výsledky svetovej rádiokomunikačnej konferencie 2015/DTT 
WRC 2015 OUTCOME/DTT

Chairman: Alexander Kűhn, Senior governmental official, Federal Ministry of Transport and digital Infrastructure, Germany 
 09.20 - 10.10
VÝSLEDKY WRC 15WRC 2015 OUTCOMES (keynote speech)
Mario Maniewicz,
 Deputy-Director, Radiocommunication Bureau ITU, Switzerland
EFEKTÍVNE VYUŽÍVANIE SPEKTRA A ĎALŠIE ROKYEFFICIENT USE OF SPECTRUM AND BEYOND
Alexander Kűhn, Vice-Chairman Special Committee, Federal Network Agency, Germany
BUDÚCNOSŤ UHF PÁSMAFUTURE OF THE UHF BAND 
Milan Mizera, Frequency Management Director Regulatory Authority for Electronic Communications and Postal Services of the Slovak Republic
 10.10 - 10.40

 Networking/Refreshment



11.10 - 11.30
PLÁN POSTUPU ĎALŠIEHO ROZVOJA DTT - JASNÁ BUDÚCNOSŤ TV
ROADMAP FOR THE EVOLUTION OF DTT - A BRIGHT FUTURE FOR TV (keynote speech) 

Stan Baaijens, Steering boardmember DVB @ EBU Geneva & Owner Funke Digital TV, Netherlands
REÁLNY DOPAD NOVÉHO PREROZDELENIA SPEKTRA PRE POZEMNÉ VYSIELANIE
THE REAL IMPACT OF THE NEW REALLOCATING SPECTRUM FOR TERRESTRIAL BROADCASTING
Zsolt Nagy, 
Strategy and Business Development Director, Towercom, a.s., Slovak Republic
PERSPEKTÍVY DTT PO WRC 15
PERSPECTIVES OF DTT AFTER WRC 2015
Dušan Líška, 
Principal Consultant in Digital TV, Czech Republic
      11.30 - 12.30
Panel discussion 1
AKÉ SÚ REÁLNE DOPADY VÝSLEDKOV WRC-15 NA TV VYSIELANIE?
WHAT ARE THE REAL IMPACTS OF THE WRC-15 OUTCOMES ON TV DISTRIBUTION?
Panelists: speakers & invited: 
Jiří Duchač, 
Czech telecommunications Office
 12.30 - 13.30

Obed/Lunch

 Session 2
Satelitná UHDTV & IPTV/Satelitná navigácia SAT UHDTV & IPTV/SAT NAV
Chairman: Stan Baaijens, 
Steering boardmember DVB @ EBU Geneva & Owner Funke Digital TV, Netherlands
13.30 - 14.20
BUDÚCNOSŤ UHD TV A SAT TV CEZ IP 
FUTURE OF TV - UHD AND SATELLITE OVER IP (keynote speech)
Katarzyna Kubicz-Ziarek,
 Sales Manager SES ASTRA CEE, Poland
SATELIT - NAJSILNEJŠIA TECHNOLÓGIA TV DISTRIBÚCIE NA SLOVENSKU
SATELLITE – THE STRONGEST TV DISTRIBUTION TECHNOLOGY IN SLOVAKIA
Jaromír Glisník,
 Member of the Board of Directors, M7 Group S.A., Luxembourg
NEBEZPEČENSTVÁ RUŠENIA GNSS
RISK OF INTERFERENCE GNSS
Norbert Majer,
 Research Scientist, Research Institute of Posts and Telecommunications, Slovak Republic
 14.20 - 15.30
Panel discussion 2
AKÁ JE ÚLOHA SATELITU V TV VYSIELANÍ?

WHAT IS THE ROLE OF THE SATELLITE IN TV BROADCASTING?

Panelists: speakers & invited: 
Martin Ornass-Kubacki,
 SES ASTRA CEE,
Vlastimil Lakatos, ANTIK, s. r. o., 
Juraj Bona, Slovak Telecom, a. s.,
 15.30 - 15.40 Ukončenie konferencie/End of conference
        by 15.50

 Cup of wine/Networking