4. 8. 2018

Zomrel Juraj Fándli

Zomrel Juraj Fándli

Krátko pred svojimi 70. narodeninami zomrel vo štvrtok kameraman Juraj Fándli. ČTK to dnes povedal režisér a producent Fero Fenič. Fándli veľa spolupracoval s českými režisérmi, napríklad s Vítom Olmer či Vladimírom Drhou, s ktorými nakrútil niekoľko snímok z prostredia dospievajúcich detí. Za kamerou stál pri filme Sonáta pre ryšavku, Dneska prišiel nový chalan, Do zubov a do srdiečka, Správna trefa. S Filipom Renčom natočil Requiem pro panenku. Venoval sa tiež veľa televíznej tvorbe.
Juraj Fándli sa narodil 5. augusta 1948 v slovenských Šintava. Za kamerou stál od začiatku 80. rokov, kedy sa podieľal na vzniku mnohých dodnes populárnych filmov z prostredia detí a mladých ľudí, často z detských domovov. Popri spomínaných to boli tiež ešte Olmerov Sklenený dom a Stav stroskotania alebo filmy Hej, on letí, Správna trefa či Siedme nebo.
V roku 1982 sa podieľal na vzniku hraného televízneho debutu Brehy nehy Fera Feniča, ktorý odborníci označujú na dobu vzniku ako prevratný. Točil tiež dokumenty, podieľal sa na seriáli Desať storočia architektúry.
Po roku 1989 ako kameraman spolupracoval na vzniku niekoľkých komédií Víta Olmer - Ešte väčší blbec, než sme dúfali, Waterloo po česky, so Zdeňkom Troškom natočil rozprávku Z pekla šťastie. Ďalšie jeho tvorba bola už len pre televíziu. Jeho poslednou prácou bolo televízne spracovanie poviedky Karla Čapka, ktorú pod názvom Osudové peniaze natočil v roku 2010 Jiří Krejčík.

Copyright © ČTK 2018

3. 8. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Transparency International ČR odoslala v piatok podnet voči premiérovi Andrejovi Babišovi pre podozrenie zo stretu záujmov. Babiš podľa tejto mimovládnej organizácie stále ovláda holding Agrofert i médiá. S odvolaním sa na piatkovú tlačovú správu Transparency ČR o tom informoval spravodajský portál Novinky.cz.
Transparency plánuje podať voči Babišovi celkovo dva podnety.
Prvý podnet sa týka porušenia českého zákona o konflikte záujmov v súvislosti s vlastníctvom médií. V prípade, ak príslušný úrad zistí porušenie zákona, hrozia Andrejovi Babišovi ako fyzickej osobe finančné sankcie až 250.000 českých korún. Príslušným orgánom na prerokovanie tohto priestupku je na základe Babišovho trvalého bydliska Mestský úrad v Černošiciach, informovala Transparency ČR.
Transparency ČR už v júni upozornila, že v slovenskom registri, ktorý je verejný, figuruje päť mien, ktoré ovládajú holding Agrofert. Medzi mini je aj Andrej Babiš, ktorý je podľa Transparency ČR zakladateľom zvereneckých fondov AB private trust I a AB private trust II, do ktorých Agrofert vložil.
Pod Agrofert spadajú okrem iného prevádzkovateľ rozhlasového vysielania Londa, vydavateľ periodickej tlače MAFRA a prevádzkovateľ televízneho vysielania Stanice O.
"Podľa zákona o konflikte záujmov je niektorým verejným funkcionárom - okrem iného aj členom vlády - zakázané byť ovládajúcou osobou subjektov prevádzkujúcich rozhlasové alebo televízne vysielanie alebo vydavateľov periodickej tlače. Z tohto dôvodu sa Transparency ČR domnieva, že došlo k spáchaniu priestupku," uviedla mimovládna organizácia vo svojej správe.
Druhým podnetom, ktorý Transparency ČR pripravuje, je podnet adresovaný Európskej komisii v Bruseli. Týka sa oprávnenosti čerpať európske dotácie holdingom Agrofert.
"Problém je európsky a týka sa všetkých; Európska komisia musí jasne povedať, či politici a ich firmy môžu čerpať EÚ dotácie. Nové finančné pravidlá sa sprísňujú a môže to viesť k tomu, že Agrofert nebude môcť čerpať miliardové dotácie," uviedol riaditeľ Transparency ČR David Ondráčka.

Medzinárodná tlačová asociácia (API-IPA), ktorá zastupuje záujmy zahraničných korešpondentov a novinárov v Bruseli, v piatok oznámila, že protestuje proti zámerom belgických orgánov vyberať poplatky vo výške 50 alebo 100 eur od novinárov so sídlom v Bruseli, ktorí sa akreditujú na summity EÚ.
Poplatky 50 eur by sa týkali polročnej akreditácie, kým ročná akreditácia by stála 100 eur. Vyberanie poplatkov od novinárov belgické úrady zdôvodňujú vyšším nákladmi na opakované bezpečnostné previerky predstaviteľov médií, ktorí sa prihlasujú na zasadnutia Európskej rady (summity). Náklady na zaistenie bezpečnosti summitov Únie znáša domáca belgická strana.
API oznámila, že tento poplatok považuje za diskriminačný z troch dôvodov.
V prvom rade preto, že by sa mal vzťahovať iba na novinárov, ktorí majú bydlisko v Belgicku, a nie na novinárov pochádzajúcich z iných krajín.
V druhom rade ide o diskrimináciu preto, lebo novinári na voľnej nohe, ktorí predstavujú veľkú časť korešpondentov v Bruseli, budú musieť zaplatiť poplatok zo svojho vrecka, kým interným zamestnancom novín, agentúr, rozhlasu či televízií tento poplatok budú hradiť ich organizácie.
V neposlednom rade API upozorňuje na to, že najmä malé mediálne skupiny najviac utrpia dodatočnými nákladmi, a preto by mohli byť náchylné v menšej miere než doteraz pokrývať rokovania hláv vlád a štátov EÚ.
API upozornila, že poplatok, ktorý bol začiatkom tohto roka presadený na podnet belgického federálneho parlamentu, bol uzákonený bez predbežného varovania alebo konzultácií so stavovskými organizáciami. Asociácia vo svojom stanovisku tvrdí, že tento krok predstavuje zbytočnú prekážku pre prácu novinárov a obmedzí prístup médií k udalostiam veľkého verejného záujmu.
Belgické úrady na tieto podnety zareagovali tým, že obavy médií budú tlmočiť Národnému bezpečnostnému úradu (NSA), čiže orgánu, ktorý je v Belgicku zodpovedný za všetky bezpečnostné previerky.
"Dúfame, že NSA prehodnotí implementáciu predmetného zákona a zoberie do úvahy jeho vplyv na pracovné podmienky novinárov, najmä na novinárov na voľnej nohe," uviedol predseda API Tom Weingärtner. Zároveň dodal, že vyzval vládu premiéra Charlesa Michela, aby prevzala zodpovednosť za túto situáciu a zabezpečila plné rešpektovanie slobody tlače na summitoch EÚ v Bruseli.


Spoločnosť M7 Group SA, poskytovateľ satelitnej televíznej platformy Skylink, pozastavila možnosť aktivovať slovenské služby Skylinku u predajcov v Českej republike a české služby Skylinku u predajcov na Slovensku.
"V priebehu posledných pár týždňov bola spoločnosť M7 Group SA kritizovaná najväčšími českými a slovenskými komerčnými televíziami v súvislosti s možnosťou aktivácie služieb Skylinku v zahraničí. Vzhľadom k tomu, že nám záleží na konštruktívnej spolupráci s komerčnými vysielateľmi, rozhodli sme sa s okamžitou platnosťou pozastaviť možnosť aktivácie slovenských služieb Skylinku u všetkých predajcov v Českej republike, a tiež možnosť aktivácie českých služieb Skylinku u všetkých predajcov na Slovensku," píše sa v stanovisku, ktoré TASR poskytla spoločnosť M7 Group SA.
"Naše kroky vždy boli v súlade s právom Európskej únie a so zmluvnými záväzkami voči vysielateľom. Komerčné televízie majú iný názor. O veci rozhodne Mestský súd v Prahe, u ktorého spoločnosť FTV Prima, spol. s r.o., TV Nova, s.r.o., a MARKÍZA-SLOVAKIA, spol. s r.o., podali návrhy na nariadenie predbežného opatrenia, ktorým súd vyhovel. Spoločnosť M7 Group SA sa proti uzneseniu vydanému na návrh FTV Prima, spol. s r.o., na súde v zákonnej lehote odvolala a odvolá sa i proti uzneseniam vydaným na návrh TV Nova, s.r.o., a MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. Do vydania finálneho rozsudku sa nebudeme k tejto veci ďalej vyjadrovať," konštatuje sa v stanovisku.

Zimbabwianska polícia rozohnala účastníkov tlačovej konferencie opozičného lídra Nelsona Chamisu, ktorá sa mala konať v hlavnom meste Harare. Informovala o tom agentúra DPA.
Do sály luxusného hotela, kde sa zhromaždili novinári, vtrhlo približne 20 príslušníkov poriadkovej polície s obuškami a ochrannými štítmi. Rozohnali desiatky novinárov, ktorí čakali na príchod prezidentského kandidáta Chamisu.
Polícia dôvod zásahu nevysvetlila. Chamisa sa na mieste razie neobjavil.
Zásah následne kritizoval prezident Emmerson Mnangagwa a nariadil jeho okamžité vyšetrovanie. Rozháňanie novinárov podľa neho "nemá miesto" v zimbabwianskej spoločnosti.
Podľa agentúry AP policajtov k hotelu doviezlo nákladné auto. Na Chamisovu tlačovú konferenciu čakalo približne 100 miestnych a zahraničných žurnalistov.
Podľa televízie Sky News sa tlačová konferencia napokon predsa len konala.
Polícia už vo štvrtok vykonala raziu v sídle hlavnej opozičnej strany a zatkla 18 ľudí. Pred budovou zostali aj v piatok rozmiestnení policajti s vodnými delami.
Zimbabwianska ústredná volebná komisia v noci nadnes oznámila, že pondelkové prezidentské voľby vyhral úradujúci líder Emmerson Mnangagwa. Ten podľa oficiálnych výsledkov získal 50,8 percenta, zatiaľ čo Nelson Chamisa 44,3 percenta hlasov.
Chamisa označuje voľby za zmanipulované a odmieta uznať ich výsledky. Zimbabwianska opozícia preto zrejme napadne výsledky volieb na súde a zvolá svojich prívržencov do ulíc.
Na protest proti údajnej manipulácii výsledkov volieb vypukli v stredu vo viacerých mestách násilnosti. Pri následných zásahoch armády zahynulo šesť ľudí.
Mnangagwa z vládnucej strany Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front (ZANU-PF) vlani v novembri nahradil v prezidentskom úrade dlhoročného autoritatívneho lídra Roberta Mugabeho, zosadeného počas nekrvavého vojenského prevratu.

Copyright © TASR 2018

Americký prezident Donald Trump pokračuje vo svojich útokoch na médiá a novinárov, ktorí podľa neho píšu "falošné, falošné odporné správy". Zároveň ich označil za svojich skutočných politických oponentov. Vyjadril sa tak vo štvrtok pred davom na politickom zhromaždení v meste Wilkes-Barre v americkom štáte Pennsylvania.
Trump sa vo svojom prejave posťažoval, že médiá odmietajú oceniť jeho početné úspechy, medzi nimi napríklad summity so severokórejským lídrom Kim Čong-unom či ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Pred zhromaždeným davom začal opisovať, ako vraví svojej žene, že "práve zastavil rakety odpaľované každé dve sekundy" a dosiahol ďalšie veci a čaká, že médiá sa budú k nemu "konečne správať dobre", ale nesprávajú sa. Prezident tiež odmietol kritiku médií, že nebol dostatočne tvrdý na Putina. "Chceli, aby som tam šiel a mal boxerský zápas," povedal Trump a jedným dychom dodal: "Čo sa stalo s demokraciou?"

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 


České noviny Blesk odmietajú pozvať SPD Tomia Okamuru na jesenné predvolebné debaty. „Politici SPD majú veľmi často problém s rasizmom, xenofóbiou a nenávistnými prejavmi, za čo nechceme prijať zodpovenosť,“ povedal David Vaníček z Blesku.

Zdroj: Česká televízia

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

Novým hovorcom slovenského rezortu diplomacie bude Boris Gandel

Novým hovorcom slovenského rezortu diplomacie
bude Boris Gandel

Novým hovorcom Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR bude od 6. augusta Boris Gandel. Vo funkcii nahradí Petra Suska, ktorý povedie slovenské veľvyslanectvo v chorvátskom Záhrebe. Informoval o tom tlačový odbor ministerstva.
"Gandel pôsobí na MZVaEZ SR od roku 1992, pozíciu hovorcu rezortu zastával opakovane v rokoch 1999-2003 a neskôr 2012-2014. Do ústredia sa vracia z Kodane, kde od roku 2014 pôsobil ako mimoriadny a splnomocnený veľvyslanec SR v Dánsku," napísal o svojom novom hovorcovi rezort diplomacie.

Copyright ©TASR 2018

Stanovisko GP SR k vyjadreniu premiéra Pellegriniho

Stanovisko GP SR 
k vyjadreniu premiéra Pellegriniho


Pri všetkej úcte k ústavnej funkcii pána premiéra Petra Pellegriniho, generálny prokurátor Jaromír Čižnár konštatuje, že to bola práve Generálna prokuratúra Slovenskej republiky, ktorá ako prvá avizovala pracovné stretnutie zástupcov Generálnej prokuratúry SR s príslušnými partnermi Spolkovej republiky Nemecko a Českej republiky. Generálny prokurátor v tejto súvislosti už podnikol aj prvé kroky.
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár len pripomína, že o vyslaní konkrétnych prokurátorov na zahraničnú služobnú cestu rozhoduje výlučne generálny prokurátor a nie pán premiér, ani pani ministerka vnútra, pretože prokuratúra je samostatný, nezávislý štátny orgán od iného štátneho orgánu vrátane exekutívy, čo napokon vyplýva aj z Ústavy Slovenskej republiky.
Generálny prokurátor poznamenáva, že pani ministerka vnútra a ani prezident Policajného zboru SR nie sú orgánmi činnými v trestnom konaní, a preto sa len ťažko možno domnievať, že im budú poskytnuté relevantné informácie z vyšetrovania trestnej veci a navyše za situácie, keď informáciami o vyšetrovaní trestnej veci, resp. jeho výsledku, neboli a nie sú informované slovenské justičné orgány.
Generálny prokurátor Jaromír Čižnár považuje za vhodnejšie, aby sa zahraničnej služobnej cesty namiesto ministerky vnútra a prezidenta PZ SR zúčastnili vyšetrovatelia, ktorí vybavovali žiadosti o právnu pomoc nemeckých justičných orgánov.

MV SR: Zhrnutie a reakcia na uverejnené informácie v Denníku N

MV SR: Zhrnutie a reakcia na 

uverejnené informácie v Denníku N

Ministerstvo vnútra SR zhrnulo najzjavnejšie nepravdy v článku publikovanom v Denníku N o únose vietnamského občana z Nemecka do Vietnamu. Vychádzalo pri tom z rozhovorov so zamestnancami rezortu a z dostupných dokumentov.

1. Nie je pravda, že vietnamskí predstavitelia prišli za veliteľom kolóny Jánom H. a požiadali ho, aby do kolóny zaradil ešte jednu dodávku, v ktorej mal byť unesený Vietnamec.
2. Nečakalo sa na žiadnu dodávku, kvôli ktorej sa malo podľa publikovaného článku predĺžiť stretnutie.
3. Riaditeľ protokolu Radovan Čulák nikdy nikomu neprikazoval, aby akúkoľvek osobu "preložil" z českej dodávky do policajnej.
4. "Kali o tom vie, je to štátny záujem" ani nič podobné na mieste nezaznelo.
5. Riaditeľ protokolu Radovan Čulák nikdy nikomu nepovedal, že sa mal Vietnamec opiť a spadnúť zo schodov.
6. Nevieme nič o tom, že by príslušníci vietnamskej tajnej služby mali nastupovať do nejakej dodávky s osobou menom Thanh a dokonca ho pridržiavať, aby nespadol.
7. Samotnú kolónu tvorili len vozidlá ministerstva vnútra a sprievodné vozidlá s označením polícia. Žiadne vozidlá s českými evidenčnými číslami neboli súčasťou kolóny. Súčasťou kolóny podľa zamestnancov MV SR neboli ani motorky. Tie mali byť súčasťou sprievodu vietnamskej delegácie v marci 2017, ale nie v júli 2017, keď sa mal podľa publikovaného článku únos uskutočniť. Táto informácia podľa MV SR výrazne spochybňuje zdroj, z ktorého autor článku vychádzal.
8. Riaditeľ protokolu Radovan Čulák zostal vo vládnom hoteli Bôrik, nebol ani v kolóne, ani na letisku pri odlete.
9. Ochrankár Ladislav O. , ktorý mal podľa článku dozerať na priebeh letu, sa na palube lietadla nenachádzal. Celý čas bol v službe a chránil exministra.
10. Rezort vnútra už poskytol vládny špeciál predstaviteľom cudzích štátov aj v minulosti.

Ministerstvo vnútra SR opäť zdôrazňuje, že Slovenské orgány sa aktívne žiadnym spôsobom nepodieľali na únose vietnamského občana do zahraničia.
MV SR poskytuje nemeckým vyšetrovateľom maximálnu súčinnosť pri vyšetrovaní tohto prípadu a bude tak robiť aj naďalej.

GP vypočuje oznamovateľku podrobnejších informácií o únose Vietnamca

GP vypočuje oznamovateľku podrobnejších 
informácií o únose Vietnamca

Redaktorka Denníka N ešte vo štvrtok (2.8.) večer o 20.45 h adresovala email tlačovému oddeleniu Generálnej prokuratúry (GP) SR a Úradu špeciálnej prokuratúry v ktorom uvádza, že Denník N je pripravený poskytnúť orgánom činným v trestnom konaní ešte podrobnejšie informácie, ako zverejnili, aj s menami svedkov, ktoré v článku uviedli len v skrátenej podobe.
Dnes ráno bola redaktorka kontaktovaná prvým námestníkom generálneho prokurátora, pričom uviedla, že chce podať trestné oznámenie.
Výsluch oznamovateľky sa uskutoční dnes, pričom výsledky výsluchu nebudú medializované a bude postupované podľa zákona.
Generálna prokuratúra SR sa nebude v žiadnom prípade podieľať na očividnom politizovaní celej veci, pokiaľ nebudú preverené skutočnosti uvedené pri podaní trestného oznámenia.

Nadáciu Zastavme korupciu bude viesť Zuzana Petková

Nadáciu Zastavme korupciu 
 bude viesť Zuzana Petková


Novou riaditeľkou Nadácie Zastavme korupciu je od 1. augusta bývalá reportérka a zástupkyňa šéfredaktora týždenníka Trend Zuzana Petková. Na poste vymení Pavla Sibylu, ktorý bol riaditeľom posledné tri roky.
"Upozorňovať na kauzy a písať o nich je nesmierne dôležité. Napriek vynaloženému úsiliu to však často nevedie k žiadnej zmene. V nadácii budem na veci nielen upozorňovať, ale vďaka iným nástrojom dostanem príležitosť dosiahnuť aj legislatívne zmeny či zmenu spoločenskej klímy," uviedla Petková, ktorá sa po 20 rokoch v médiách vracia do neziskového sektora.
Petková je známa najmä ako investigatívna novinárka, za svoje články získala trikrát prestížne ocenenie Novinárska cena.

Copyright © TASR 2018

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

„Dni súčasnej Európskej komisie sú už zrátané, jej mandát vyprší v máji budúceho roka a jej rozhodnutia preto nemajú veľký význam. Musíme nájsť spôsob, ako to nejako prežiť do mája budúceho roka.“
Viktor Orbán

„Slovenskí branci pestujú aktívne vlastenectvo. Cvičia sa na obranu Slovenska, keby to bolo potrebné a zároveň pomáhajú tam, kde sa vyžaduje organizovaná mužská sila. Pri pochodoch LGBT nepomáhajú. Slniečkárske médiá ich zato kritizujú a dávajú najavo, že by privítali ich zákaz. Ak by sa tak stalo, pozvem ich cvičiť do Zamaguria a maskovať to zbieraním hríbov.
Podstata spočíva v inom.Vláda Západu sa asi končí. Výmenu štátov na čele sveta doprevádzajú dovtedy nevídané javy. Môžu medzi ne patriť aj Slovenskí branci alebo Noční vlci, ale to je ten lepší prípad.“
Ján Čarnogurský

"Inak, moja žena je Japonka. Nie, moja žena je Číňanka... Tak toto je veľká chyba, vymažte kamerový záznam." 
Jeremy Hunt, britský minister zahraničných vecí

„Ak by som nepodal demisiu , tak 7. júla 2018 by boli parlamentné voľby. A to v divokej atmosfére vytváranej Sorosovými deťmi a poblúznenými médiami.“
Robert Fico

Trtko sa vyjadril

Trtko sa vyjadril

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Dcéra amerického prezidenta Donalda Trumpa Ivanka vo štvrtok uviedla, že sa nestotožňuje s názorom svojho otca, ktorý zvykne označovať médiá za "nepriateľov ľudu". Informovala o tom agentúra AP. 
Ivanka Trumpová, ktorá je súčasťou tímu prezidentových najbližších poradcov, sa takto vyjadrila na diskusnom podujatí mediálnej spoločnosti Axios vo Washingtone. 
Priznala, že má skúsenosti s tým, že správy, ktoré o nej prinášajú médiá, nie sú vždy celkom presné.
"Mám preto určité pochopenie pre to, keď ľudia majú obavy a sťažnosti (voči médiám), hlavne keď majú pocit, že sa stali ich terčom. Ale nie, nevnímam to tak, že by médiá boli nepriateľom ľudu," odpovedala Ivanka Trumpová na priamu otázku.  
Donald Trump americké mainstreamové médiá s obľubou označuje za nepriateľov ľudu a obviňuje ich zo šírenia falošných správ, predovšetkým takých, ktoré sa týkajú jeho osoby. 
Dcéra prezidenta Trumpa sa na diskusnom podujatí vo Washingtone vyjadrila kriticky aj k odoberaniu detí migrantom, ktorí nelegálne prekročili hranice USA. Americká administratíva musela v júni túto kontroverznú prax po niekoľkých týždňoch ukončiť vzhľadom na rozsiahle pobúrenie, ktoré vyvolala. 
"Som vehementne proti rozdeľovaniu rodín a proti separácii rodičov a detí," uviedla Trumpová. Zároveň však zdôraznila, že nelegálna migrácia je veľmi komplexný a zložitý fenomén. Varovala tiež pred krokmi, ktoré by mohli povzbudzovať pašerákov v privádzaní detí do USA.

Lekári, ktorí robili prvú obhliadku tiel ruských novinárov zavraždených v Stredoafrickej republike (SAR), na nich nenašli žiadne stopy po mučení. Informovalo o tom vo štvrtok v Moskve ruské ministerstvo zahraničných vecí. Jeho hovorkyňa Marija Zacharovová uviedla, že na telách boli len strelné zranenia. 
Agentúra Interfax vo štvrtok vo svojej správe citovala stredoafrický denník Palmares Centrafrique, ktorý s odvolaním sa na svoje zdroje napísal, že trojicu ruských novinárov uniesli a vypočúvali povstalci z oddielu Nureddina Adema - jedného z vodcov islamistického hnutia Séléka. Títo povstalci ovládajú okolie mesta Dekoa, ktoré leží na polceste medzi mestami Sibut a Kaga Bandoro, kde boli Rusi zavraždení.
Centrum riadenia vyšetrovaní (CUR) - založené bývalým ruským ropným magnátom Michailom Chodorkovským, ktoré platilo cestu novinárov do SAR, aby tam nakrútili film o súkromných vojenských spoločnostiach, - však upozornilo, že miestnym novinárom "sa nedá veriť". CUR dodalo, že nedisponuje informáciami o únose a vypočúvaní novinárov islamistami.
Obeťou útoku, ktorý sa v SAR odohral 31. júla, sa stali novinár Orchan Džemaľ, režisér a dokumentarista Alexandr Rastorgujev a kameraman Kirill Radčenko. Tí tam nakrúcali film o súkromných vojenských spoločnostiach.
Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy ruskí novinári chceli v SAR navštíviť základňu, na ktorej údajne prechádzajú výcvikom žoldnieri z Ruska. Na základňu ich však nevpustili, pretože nemali akreditáciu od ministerstva obrany SAR, dodalo Echo Moskvy.
Na tejto základni podľa Echa Moskvy pôsobí aj súkromná vojenská spoločnosť známa pod názvom Vagnerova skupina, spájaná s oligarchom Jevgenijom Prigožinom, o ktorom sa v ruských médiách píše ako o "Putinovom kuchárovi". Žoldnieri z Vagnerovej skupiny sa podľa Echa Moskvy zapojili do bojových operácií v Donbase a pôsobia aj v Sýrii.

Copyright ©TASR 2018

2. 8. 2018

Reakcia Ministerstva vnútra SR na článok v Denníku N

Reakcia Ministerstva vnútra SR 
na článok v Denníku N


Publikovaný článok je úplný nezmysel, obsahuje samé výmysly a klamstvá a ide o čisté sci-fi jeho autora. Rezort vnútra nevie posúdiť či autorka článku úmyselne klame a zavádza verejnosť, alebo bola iba zneužitá inou osobou na publikovanie nezmyslov. MV SR odmieta špekulovať, ktorá verzia je pravdepodobnejšia.
Napríklad riaditeľ protokolu rezortu vnútra Radovan Čulák nikdy nevidel žiadneho dobitého či opitého človeka a nikdy ho nekázal preložiť z jedného auta do druhého, ako to popisuje článok. Veta „Kali o tom vie, je to štátny záujem,“ ani žiadna podobná nikdy nezaznela.
Slovenské orgány sa úmyselne žiadnym spôsobom nepodieľali na únose vietnamského občana do zahraničia.
O prípadnom vyšetrovaní prípadu na Slovensku môžu rozhodnúť orgány činné v trestnom konaní a nie rezort vnútra. MV SR poskytuje nemeckým vyšetrovateľom maximálnu súčinnosť a bude tak robiť aj naďalej.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Bývalá americká politička Hillary Clintonová a režisér Steven Spielberg spojili svoje sily na prípravu televízneho seriálu, ktorý bude adaptáciou kritikou ocenenej knihy od Elaine Weissovej s názvom The Woman's Hour: The Great Fight to Win the Vote.
Podľa týždenníka The Hollywood Reporter exministerka zahraničných vecí USA a kandidátka do prezidentských volieb z roku 2016 bude výkonnou producentkou pripravovanej série, ktorá vznikne v spolupráci so Spielbergovou spoločnosťou Amblin Entertainment, informoval vo štvrtok denník The Guardian.
Weissovej kniha, ktorá bola vydaná v marci, rozpráva o boji za ratifikáciu 19. dodatku americkej ústavy, bratovražedných nezhodách ohľadom toho, ako si zabezpečiť hlasy, a rasizme, ktorý ovplyvnil ženské hnutie za volebné práva.
Seriál sa bude volať The Woman's Hour a bude sprostredkovaný prostredníctvom prémiových káblových staníc a streamovacích služieb. Hoci meno scenáristu ešte nie je známe, predpokladá sa, že Clintonová sa bude podieľať na výberovom procese.
"Základom demokracie je volebná urna, a nezabudnuteľná kniha od Elaine Weissovej rozpráva príbeh o líderkách, ktoré na pozadí mocnej ekonomickej, rasovej a politickej opozície bojovali za volebné práva Američaniek, a uspeli," vyhlásila Clintonová.
Spielbergovým ostatným filmom je akčná dobrodružná snímka Ready Player One a jeho ďalším počinom na striebornom plátne bude nové spracovanie muzikálu West Side Story.
„Rezníkovi sa podarili mnohé veci a nezvládol niektoré ďalšie súvisiace s tým, aby sa posilnila verejnoprávnosť. Stále sú tam jednorozmerní redaktori, ktorí plnia úlohy Pán Boh vie koho, len nie záujmy slovenskej spoločnosti. Mnohé redakcie však začali pôsobiť kvalitnejšie a lepšie, než za predchádzajúceho vedenia, ale spravodajstvo stále pokrivkáva. Stále je neoliberálne a vôbec sa nezohľadňuje široké spektrum slovenskej spoločnosti.“


Copyright © TASR 2018

Americká spoločnosť Warner Bros. pripravuje reboot obľúbeného sitkomu Alf (1986 - 1990). Informuje o tom magazín The Hollywood Reporter s tým, že na projekte spolupracujú aj pôvodní tvorcovia Tom Patchett a Paul Fusco.
Pôvodný seriál vysielala štyri sezóny NBC. O oživenie titulnej postavy sa vtedy postaral bábkar Fusco a hlavné ľudské postavy stvárnili Max Wright, Anne Schedeen, Andrea Elson a Benji Gregory. Príbeh sledoval mimozemšťana Alfa, ktorý havaroval v garáži rodiny Tannerovcov. ALF je pritom akronym označenia Alien Life Form, teda mimozemská životná forma. Reboot by sa mal údajne zamerať na Alfov návrat na Zem, jeho stretnutie s novou rodinou a mal by priniesť nové postavy.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Doména Aktuálne.sk je už presmerovaná na hlavný spravodajský portál vydavateľstva Ringier Axel Springer SK – Aktuality.sk. TASR o tom informoval PR manažér Ringier Axel Springer SK Peter Porubský.
Ringier Axel Springer Media AG získal doménu a obchodnú značku Aktuálne.sk od spoločnosti News and Media Holding, a. s. Doména, ako aj jednotlivé odkazy, ktoré sú indexované vo vyhľadávačoch, sú automaticky od stredy 1. augusta presmerované na spravodajský portál Aktuality.sk. 
Pôvodné články z portálu Aktuálne.sk podľa Porubského neboli integrované na portál Aktuality.sk. "Verím, že čitatelia Aktuálne.sk po tejto zmene ocenia kvalitu redakčného obsahu na Aktuality.sk. Naša stratégia je budovať stále lepší obsah s dôrazom na domáce a zahraničné spravodajstvo, investigatívnu žurnalistiku a komentáre," povedal šéfredaktor portálu Aktuality.sk Peter Bárdy. 

Copyright ©TASR 2018

Zomrel Ilja Racek

Zomrel Ilja Racek

Vo veku 88 rokov zomrel herec Ilja Racek, dlhoročný člen Divadla na Vinohradoch.Herec s ťažko zameniteľným image hral často aj vo filme, diváci si ho pamätajú aj z televízie, kde stvárnil rad rolí a účinkoval tiež v obľúbených seriáloch Arabela sa vracia, Náhrdelník, Hříšní lidé města pražského alebo Zlá krv.
Ilja Racek sa narodil v roku 1930 v Prahe. Na plátne sa prvýkrát objavil už ako konzervatorista v roku 1948, hral potom napríklad vo filmoch Strieborný vietor, Kto chce zabiť Jessie, Kronika žhavého léta či Malostranské humoresky. Výraznejšie príležitosť dostal v divadle, v roku 2008 bol za celoživotné majstrovstvo odmenený cenou Thálie.
V mladosti sa venoval bábkovému divadlu, po vojne vyštudoval herectvo. Po absolutóriu začínal v roku 1950 v olomouckom divadle, o desať rokov neskôr sa vrátil do Prahy, pôsobil vo vtedajšom Divadle E. F. Buriana a v roku 1966 zakotvil v Divadle na Vinohradoch. Tam strávil v angažmán takmer štvrť storočia a neskôr v ňom pravidelne hosťoval. Jeho hlas s osobitou dikciou tiež dobre poznajú rozhlasoví poslucháči z mnohých hier a rozprávok.

Copyright © ČTK 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Sociálne siete Facebook a Instagram predstavili nový nástroj, ktorý má používateľom umožniť mať kontrolu nad časom, ktorý na ich stránkach strávi. Firmy tak podľa svojho oznámenia reagujú na nedávne psychologické a lekárske výskumy a chcú podporiť zodpovedné používanie mobilných zariadení a aplikácií.
Nové funkcie sa nachádzajú v nastavení oboch aplikácií. Nový ovládací panel používateľom zobrazí priemerný čas strávený v aplikácii na určitom zariadení. Bude tiež možné zobraziť celkový čas v rámci dňa a nastaviť si časový limit a upozornenie na jeho prekročení. Bude tiež možné stlmiť upozornenia na nové správy a aktivitu priateľov.
"Chceme, aby čas, ktorý ľudia strávia na facebooku a Instagramu, bol premyslený, pozitívne a inšpiratívne," uviedli firmy v spoločnom vyhlásení. "Dúfame, že tieto nástroje poskytnú ľuďom viac kontroly nad časom, ktorý strávia na našich platformách, a tiež podporí rozhovory medzi rodičmi a dospievajúcimi o internetových návykoch, ktoré sú vhodné." Nový nástroj nemá byť len o tom, koľko času ľudia na Facebooku a Instagramu strávi, ale tiež ako ho strávi.
Facebook je najväčšia sociálna sieť na svete, má 2,23 miliardy aktívnych užívateľov mesačne. V poslednej dobe sa však firma dostala pod paľbu kritiky kvôli nedostatočnej ochrane súkromia a kontrole zverejňovaného obsahu.
Minulý týždeň akcie firmy v reakcii na výsledky hospodárenia klesli za jeden deň o 19 percent, a zažili tak najhorší deň od vstupu na burzu v roku 2012. Trhová hodnota firmy sa znížila zhruba o 120 miliárd dolárov (2,6 bilióna Sk), a Facebook sa tak stal prvým podnikom v histórii amerického akciového trhu, ktorého trhová hodnota sa počas jediného dňa prepadla o viac ako 100 miliárd dolárov.
Facebook kúpil firmu Instagram v roku 2012 za jednu miliardu dolárov. Z aplikácie pôvodne vytvorené pre zdieľanie fotografií sa Instagram rozrástol do služby, ktorú ľudia využívajú pre zdieľanie krátkych videonahrávok a posielanie odkazov.

Nové vedenie blízkej premiérovi Viktorovi Orbánovi včera prevzalo dôležitú maďarskú spravodajskú televíziu. Ďalej sa tým posilnila dominancia Orbánovej vládnucej strany Fidesz nad médiami, čo zase upevňuje jej mocenské postavenie, poznamenala agentúra Reuters.
Orbán v apríli vyhral tretie parlamentné voľby za sebou a snaží sa svoju protiprisťahovaleckú politiku presadiť v Európskej únii. Opiera sa o silnú domácu politickú základňu, vrátane silného vplyvu na väčšinu tlačených a elektronických médií, prostredníctvom prísnej kontroly regulátora trhu, tak svojich spojencov, ktorí vlastnia čím ďalej viac médií.
Spravodajská televízia Hir TV bola súčasťou rozsiahleho obchodu medzi Zsoltom Nyergesom, verným Orbánovi, a magnátom Lajosa Simicskom, ktorý býval Orbánovým spojencom, než sa v roku 2015 rozišli v zlom. Počas tohtoročnej volebnej kampane bol Simicska dôležitým oponentom Orbána, ale jeho otvorená podpora opozičnej nacionalistickej strane Jobbik nedokázala viesť k zmene v maďarskej politike, Jobbik utrpel vo voľbách citeľnú porážku.
O niekoľko dní neskôr Simicska zastavil vydávanie opozičného listu Magyar Nemzet a ukončil vysielanie sesterskej rozhlasovej stanice Láncháíd radio a ohlásil zmeny v Hir TV. Potom všetko zostávajúce podnikania predal Nyergesovi, vrátane kedysi obrej stavebnej firmy Közgép.
Nyerges sa v stredu predstavil v Hir TV.
"Situácia spoločnosti Hir TV je stabilná, stanica bude aj naďalej fungovať a jej budúcnosť bude zabezpečená," povedal novinárom a ostatným zamestnancom. Uviedol tiež, že vymenoval provládneho mediálneho manažéra Gábora Liszkaya, aby dohliadal na operácie Hir TV.
Liszkay býval kľúčovou figúrou v Simicskovej mediálnej ríši, ale po magnátovom rozchode s premiérom sa priklonil k Orbánovi a teraz stojí na čele mediálnej skupiny Mediaworks, ktorá je základným kameňom mediálnej ríše Fideszu s rozsiahlou sieťou novín a časopisov.
Liszkay nebol k zastihnutiu, aby sa vyjadril k budúcej politickej línii Hir TV.
Hoci Nyerges býva popisovaný v maďarských opozičných médiách ako premiérov rodinný priateľ, nespomenul to, ani neodpovedal na otázky pri stretnutí s pracovníkmi Hir TV.
Vymenovanie nového vedenia šokovalo novinárov. Jeden z prítomných vyhlásil, že sa vracia stará garda, ktorá pred rokom 2015 viedla vysielania naklonené Fideszu. "Je to trochu deja vu," vyhlásil. Stratená je podľa neho relatívna redakčná sloboda, ktorá platila za opozičného majiteľa. "Toto je stará garda, ktorá sa vracia," dodal.


Copyright © ČTK 2018

Do roka a do dne zvu tě Lomikare na Boží súd

Do roka a do dne zvu tě
Lomikare na Boží súd

Dnes je to presne rok, čo sa Jaroslav Rezník oficiálne posadil na horúcu stoličku generálneho riaditeľa RTVS. Zo všetkých možných alternatív nebol tým najlepším riešením, ako predošlý riaditeľ Václav Mika.
Je však dokonalým úradníkom, ktorý pozná verejnoprávne médiá, zvnútra. Okrem tej televíznej časti. A tam je zakopaný pes všetkých problémov.

Čo sa podarilo teda Rezníkovi podarilo?

Nie je toho, žiaľ, veľa.

V oblasti spravodajstva sa podarilo,že RTVS mala najobjektívnejšie spravodajstvo.
Za úspech sa dá považovať aj  Zmluva so štátom, kde je možné využiť finančné prostriedky aj na investičné účelové projekty.
A to je všetko.
Dosť málo, však?

Čo sa nepodarilo ?

Sklamaním je personálne politika. Treba priznať, že po kauzách z jesene mnohí oslovení nechceli svoje meno spájať so značkou RTVS. A tak tu máme programového riaditeľa, ktorý má (možno) politický backround, ale žiadne skúsenosti. Uvidíme, kto nahradí
Zuzanu Hudecovú. 


Prosto: transformácia firemnej kultúry sa zatiaľ nevydarila.


Za posledný rok neevidujeme mimoriadny technologický pokrok.Pritom Mika za rok urobil v technológiách toľko, ako nikto za posledných desať rokov A zmenil aj web.


Nové médiá majú zatiaľ iba nového človeka, ale neexistuje ani náznak posunu vpred facebook je stále dielo nadšencov, ako cieľavedomá činnosť.Promo Youtube channelu RTVS je priam katastrofou a výsledky sú "viditeľné".

V oblasti spravodajstva došlo k najhorším personálnym a aj taktickým rozhodnutiam. Namiesto využitia potenciálu tzv. rebelov, došlo k ich vytesneniu. Spravodajstvo opäť upadá do sterility a sleduje zastarané metódy vyváženosti a objektivity.Pritom by stačilo aplikovať ( a dôsledne čítať) Zákon o Rozhlase a televízii Slovenska. Potom by nemohlo dôjsť k takým vyhláseniam, ktoré šokujú- Verejnoprávne médium by malo prinášať spektrum názorov, lebo my vysielame pre všetkých občanov.Preto v rozhlase pozývame čo najviac ľudí, aby si poslucháč vybral, čomu verí.Ak RTVS nebude takýmto ľuďom dávať priestor docielime, že si ich naši diváci a poslucháči budú vyhľadávať v alternatívnych médiách.“ To tvrdí šéfka rozhlasového spravodajstva a aktálnej  / reál prepis z webu RTVS:-) publicistiky Petra Stano Maťašovská.

Nedošlo ku žiadnej pozitívnej obsahovej zmene ani ku stabilizácii pracovníkov. Stále platí ,že spravodajstvo je kvantitatívne i kvalitatívne poddimenzované a neexistuje systém hodnotenia kvality a odmeňovania.

Program sa za krátke ročné obdobie vôbec neposunul.Neevidujeme nič, čo by príjemne prekvapilo. Chýba nápad zvnútra RTVS.

Marketing RTV je neviditeľný a nenápaditý. Za posledný rok došlo vďaka kauzám spravodajstvo k výraznému poškodenie značky RTVS.

Čo bude o rok ?

Uvidíme. Za Václava Miku sme mali verejnoprávne médium, na ktoré sme mohli byť pyšní. Teraz mám isté pochybnosti .

1. 8. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť Facebook objavila desiatky zrejme falošných účtov, ktoré sa podľa nej koordinovane snažili ovplyvňovať americkú politiku pred jesennými voľbami. Firma kvôli tomu zmazala 32 neautenticky sa vykazujúcich facebookových či instagramových účtov, ktoré celkovo sledovalo takmer 300.000 užívateľov týchto sociálnych sietí. Facebook to oznámil na svojom blogu s tým, že pôvodcovia kampane zatiaľ nie sú známi, nie však vylúčené spojenie s Ruskom.
Podľa firmy išlo o sofistikovanú snahu manipulovať mienkou užívateľov prostredníctvom falošných stránok. "Takéto správanie nie je na facebooku dovolené, pretože nechceme, aby ľudia alebo organizácie vytvárali siete účtov, ktoré šíria mätúce informácie o tom, kým sú alebo čo robia," uviedla spoločnosť.
Najstarší zo zmazaní fungovala od vlaňajšieho marca, mnohé z nich však vznikla až nedávno. Aspoň jeden účet z odstránenej skupiny sledovalo približne 290.000 užívateľov facebooku či Instagramu.
Facebook nevylúčil, že za kampaňou môžu byť kybernetickí manipulátori napojenie na Rusko, ako tomu bolo v prípade predvlaňajších prezidentských volieb. Ich ovplyvňovanie a údajnou koordináciu s volebným tímom prezidenta Donalda Trumpa stále vyšetruje FBI.
Podľa Facebooku existuje nešpecifikovaná väzba medzi niektorými zo zmazaných profilov a účty ruskej Agentúry pre výskum internetu, ktorú USA obviňujú zo šírenia falošných správ pred predvlaňajším voľbami. Moskva akékoľvek pripisovanie viny ruským hackerom odmieta.
Facebook tento rok čelil silnej kritike za nedostatočnú ochranu citlivých dát svojich užívateľov či práve kvôli dezinformačným či manipulačným kampaniam prebiehajúcim v jeho sieti.
Firma tvrdí, že medzi aktivitami už zmazaní bola okrem iného organizácia protestu nazvaného "Zjednoťme pravici II", ktorý sa má odohrať budúci týždeň vo Washingtone. Facebook vraj načasoval zmazanie účtov a zverejnenie informácie o nich úmyselne krátko pred jeho uskutočnením, pretože minulá obdobná akcia skončila vlani v Charlottesville násilnosťami.
Prevádzková riaditeľka spoločnosti Sheryl Sanbergová dnes podľa agentúry Reuters podotkla, že pokusy o manipuláciu verejnou mienkou prostredníctvom sociálnych sietí sa stávajú čoraz sofistikovanejšími v súvislosti s tým, ako sa Facebook snaží proti nim bojovať. Podľa Sandbergová ide v istom zmysle o "preteky v zbrojení".
Americkí politici reagovali na odhalenie nových manipulačných aktivít napospol so znepokojením a niektorí vyzvali Facebook k podrobnejšiemu pátranie po ďalších falošných profiloch. Republikánsky šéf senátneho výboru pre tajné služby Richard Burr oznámil, že v stredu výbor usporiada vypočutie o kybernetickej hrozbe pre bezpečnosť novembrových kongresových volieb. "Rusi sa snažia oslabiť Ameriku," vyhlásil Burr, podľa ktorého bolo cieľom odhalené operácie "zasiať nezhody, nedôveru a rozdelenie v snahe podkopať dôveru verejnosti v naše inštitúcie a náš politický systém".

Copyright © ČTK 2018

      
 
Bývalý ruský magnát Michail Chodorkovskij, ktorý založil projekt Centrum riadenia vyšetrovaní (CUR), potvrdil smrť troch ruských novinárov, ktorí v Stredoafrickej republike (SAR) nakrúcali reportáž o súkromných vojenských spoločnostiach. Informovala o tom v stredu agentúra Interfax.
Chodorkovskij vo svojom príspevku na Facebooku spresnil, že novinársky tím spolupracoval s Centrom riadenia vyšetrovaní na kauze zvanej Ruskí žoldnieri.
Ruské médiá predtým uviedli, že v SAR prišli o život ruský novinár Orchan Džemaľ, ktorý tam spolu s režisérom a dokumentaristom Alexandrom Rastorgujevom a zrejme aj kameramanom Kirillom Radčenkom nakrúcali film s súkromných vojenských spoločnostiach.
Trojica Rusov sa v čase, keď došlo k vražde, nachádzala zrejme v oblasti hlavného mesta Bangui, kam pricestovali minulú sobotu. Ešte v nedeľu, v súlade s dohodnutým plánom, sa spojili s Chodorkovského CUR, aby dohodli ďalší postup pri nakrúcaní. Odvtedy sa však s nimi nebolo možné spojiť.
Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy ruskí novinári chceli v SAR navštíviť základňu, na ktorej údajne prechádzajú výcvikom žoldnieri z Ruska. Na základňu ich však nevpustili, pretože nemali akreditáciu od ministerstva obrany SAR, dodalo Echo.
Na tejto základni podľa Echa Moskvy pôsobí aj súkromná vojenská spoločnosť známa pod názvom Vagnerova skupina - spájaná s oligarchom Jevgenijom Prigožinom, o ktorom sa v ruských médiách píše ako o "Putinovom kuchárovi". Žoldnieri z Vagnerovej skupiny sa podľa Echa zapojili do bojových operácií v Donbase a pôsobia aj v Sýrii.
Echo Moskvy citovalo agentúry AP, ktorá s odvolaním sa na starostu obce, kde údajne k incidentu došlo, uviedla, že na trojicu Rusov zaútočila banda asi desiatich ľudí s turbanmi na hlavách a hovoriacich len po arabsky. Rusov zabili na mieste, vodičovi auta, ktorý ich viezol, sa podarilo ujsť.
Starosta dodal, že tajné služby Rusov upozornili na riziko a navrhli im odložiť na iný deň cestu do lokality, kam sa navečer vybrali.
Nemenovaný zdroj v stredoafrickej polícii pre agentúru Interfax uviedol, že trojica Rusov prišla o život možno pri lúpeži. Podľa Echa Moskvy mali Rusi pri sebe asi 8500 dolárov a nahrávaciu techniku vrátane dvoch kamier.
Krátko pred incidentom údajne museli platiť úplatok miestnym policajtom, ktorí si drahé kamery všimli.
Stredoafrický rozhlas s odvolaním sa na svoje zdroje v silových rezortoch informoval, že ruských novinárov mohli zabiť príslušníci islamistickej povstaleckej skupiny Seleka, uviedlo Echo Moskvy.
Telá obetí sa podľa správy AP našli v meste Dekoua, vzdialenom približne 200 kilometrov od Bangui.
Prípadom sa začal zaoberať aj Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom).

Troch občanov Ruska, ktorých telá sa našli v Stredoafrickej republike (SAR), zavraždila skupina neznámych ozbrojených mužov. Podľa agentúry AP to uviedol v stredu v Bangui hovorca vlády SAR Ange Maxime Kazagui.
Kazagui informoval, že trojica Rusov si vybavila vstupné víza do SAR na veľvyslanectve v Moskve. Nepodala si však žiadosť o novinársku akreditáciu v SAR a o svojej ceste neinformovala ani tamojšie ruské veľvyslanectvo.
Podľa hovorcu ruskí novinári v deň útoku odmietli radu bezpečnostných zložiek na kontrolnom stanovišti v lokalite Sibut a napriek ich odporúčaniu pokračovali vo svojej ceste, kde však narazili na desiatku ozbrojených mužov v turbanoch. Tí sa chceli zmocniť ich auta, čomu však posádka chcela zabrániť. Ruských občanov útočníci zastrelili, vodičovi ich auta, miestnemu obyvateľovi, sa podarilo ujsť.
Hovorca podľa AP uviedol, že títo ruskí občania neboli vojakmi. AP na vysvetlenie dodala, že od vlaňajška v SAR pôsobia ruskí vojaci, ktorých úlohou je výcvik miestnych ozbrojených síl.
O násilnej smrti ruských občanov v SAR bolo informované aj ruské ministerstvo zahraničných vecí. Prípadom sa začal zaoberať aj Vyšetrovací výbor Ruskej federácie (Sledkom).
Podľa ruských médií by telá obetí mali do Ruska prepraviť 4. augusta.
Podľa rozhlasovej stanice Echo Moskvy ruskí novinári chceli v SAR navštíviť základňu, na ktorej údajne prechádzajú výcvikom žoldnieri z Ruska. Na základňu ich však nevpustili, pretože nemali akreditáciu od ministerstva obrany SAR, dodalo Echo Moskvy.
Na tejto základni podľa Echa Moskvy pôsobí aj súkromná vojenská spoločnosť známa pod názvom Vagnerova skupina, spájaná s oligarchom Jevgenijom Prigožinom, o ktorom sa v ruských médiách píše ako o "Putinovom kuchárovi". Žoldnieri z Vagnerovej skupiny sa podľa Echa Moskvy zapojili do bojových operácií v Donbase a pôsobia aj v Sýrii.
Obeťou útoku sa stali Orchan Džemaľ, ktorý v SAR spolu s režisérom a dokumentaristom Alexandrom Rastorgujevom a kameramanom Kirillom Radčenkom nakrúcali film s súkromných vojenských spoločnostiach.
Tento projekt realizovali spoločne Centrom riadenia vyšetrovaní (CUR), založeným bývalým ruským ropným magnátom Michailom Chodorkovským.
Šéf CUR Andrej Koňachin v stredu pre Interfax uviedol, že vyšetrovatelia pracujú s tromi hlavnými verziami, medzi nimi je aj lúpež či útok zatiaľ neznámou ozbrojenou skupinou. Koňachin súčasne v súvislosti s udalosťou poukázal na viacero zvláštností - novinári sa podľa neho z neznámych dôvodov odklonili od pôvodnej trasy, ktorou mali ísť, a dostali sa na územie kontrolované islamistickými ozbrojencami.
Ako zvláštnosť Koňachin pripomenul, že miestny vodič auta zostal nažive. Vodičovej výpovedi, že na Rusov zaútočila skupina mužov v turbanoch, Koňachin "neveľmi verí".
Šéf CUR súčasne informoval, že ruských novinárov v deň, keď sa ubytovali v hoteli v Bangui, zadržali policajti. "Dohodli sa o peniazoch (ich zaplatení), potom ich pustili. Filmový štáb potom peniaze nosil vždy pri sebe," dodal.
Podľa Koňachina záležitosti súvisiace s bezpečnosťou pobytu a presunov ruský tím prerokúval s predstaviteľmi mierovej misie OSN v SAR. "Postupovali sme v súlade s ich odporúčaniami: kam sa dá ísť, kam nie, kde sa ubytovať," spresnil s tým, že za najdôležitejšie sa považovalo, aby ruskí novinári mali vodiča auta od OSN. Otázkam spojeným so zaručením bezpečnosti ruským novinárom sa venoval človek menom Martin - ten im aj odporučil muža, ktorý potom fungoval ako vodič i tlmočník.

Copyright © TASR 2018


Rusko Kočner reality show

Rusko Kočner reality show

Úsilie obvineného Mariana K. dostať sa z väzby prostredníctvom údajného zahraničného posudku, považuje televízia Markíza za veľmi podozrivé. Z jeho chovania podľa nich vyplýva, že je ochotný akceptovať len dôkazy, ktoré nechal vyhotoviť sám. V reakcii na vyjadrenia advokátov obvineného o tom informoval Peter Papánek, mediálny zástupca televízie Markíza.
"Domnievame sa, že tvrdenia obvineného Mariana K. a jeho právnikov predstavujú účelovú manipuláciu a odvádzanie pozornosti od podstaty, že obvinený sa spolu s Pavlom R. snažia dokonať podvod obrovských rozmerov. Je tiež jasné, že obvinený je v súčasnosti schopný poskytnúť zmenky vyšetrovateľovi a mal by tak urobiť bezodkladne," uviedol Papánek. Televízia taktiež poukázala na skutočnosť, že obvinený opakovane namietal, že zahraniční znalci nie sú znalcami podľa slovenského práva.
Marian K. vzniesol námietku voči pripusteniu medzinárodne uznávaného znalca, ktorý mal preskúmať zmenky forenznou analýzou a preukázať, či sú zmenky pravé. Markíza je tiež veľmi skeptická voči vyhláseniu, že znalecký posudok zahraničného znalca jednoznačne potvrdil podpísanie zmeniek v júni 2000. Papánek dodal, že v skutočnosti neexistuje žiadna vedecká metóda schopná objektívne potvrdiť, že televízne zmenky boli podpísané v roku 2000. Všetky vedecké metódy vedia tento fakt len vylúčiť.
Rozhodnutie, či podnikateľ Marian K. zostáva vo väzbe alebo bude stíhaný na slobode, oznámi sudca pre prípravné konanie Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Banskej Bystrici písomne v najbližších dňoch. Marian K. je obvinený v kauze falšovania tzv. televíznych zmeniek za takmer 70 miliónov eur, vo väzbe je preto, aby nemohol pokračovať v trestnej činnosti.

Copyright ©TASR 2018