3. 8. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Transparency International ČR odoslala v piatok podnet voči premiérovi Andrejovi Babišovi pre podozrenie zo stretu záujmov. Babiš podľa tejto mimovládnej organizácie stále ovláda holding Agrofert i médiá. S odvolaním sa na piatkovú tlačovú správu Transparency ČR o tom informoval spravodajský portál Novinky.cz.
Transparency plánuje podať voči Babišovi celkovo dva podnety.
Prvý podnet sa týka porušenia českého zákona o konflikte záujmov v súvislosti s vlastníctvom médií. V prípade, ak príslušný úrad zistí porušenie zákona, hrozia Andrejovi Babišovi ako fyzickej osobe finančné sankcie až 250.000 českých korún. Príslušným orgánom na prerokovanie tohto priestupku je na základe Babišovho trvalého bydliska Mestský úrad v Černošiciach, informovala Transparency ČR.
Transparency ČR už v júni upozornila, že v slovenskom registri, ktorý je verejný, figuruje päť mien, ktoré ovládajú holding Agrofert. Medzi mini je aj Andrej Babiš, ktorý je podľa Transparency ČR zakladateľom zvereneckých fondov AB private trust I a AB private trust II, do ktorých Agrofert vložil.
Pod Agrofert spadajú okrem iného prevádzkovateľ rozhlasového vysielania Londa, vydavateľ periodickej tlače MAFRA a prevádzkovateľ televízneho vysielania Stanice O.
"Podľa zákona o konflikte záujmov je niektorým verejným funkcionárom - okrem iného aj členom vlády - zakázané byť ovládajúcou osobou subjektov prevádzkujúcich rozhlasové alebo televízne vysielanie alebo vydavateľov periodickej tlače. Z tohto dôvodu sa Transparency ČR domnieva, že došlo k spáchaniu priestupku," uviedla mimovládna organizácia vo svojej správe.
Druhým podnetom, ktorý Transparency ČR pripravuje, je podnet adresovaný Európskej komisii v Bruseli. Týka sa oprávnenosti čerpať európske dotácie holdingom Agrofert.
"Problém je európsky a týka sa všetkých; Európska komisia musí jasne povedať, či politici a ich firmy môžu čerpať EÚ dotácie. Nové finančné pravidlá sa sprísňujú a môže to viesť k tomu, že Agrofert nebude môcť čerpať miliardové dotácie," uviedol riaditeľ Transparency ČR David Ondráčka.

Medzinárodná tlačová asociácia (API-IPA), ktorá zastupuje záujmy zahraničných korešpondentov a novinárov v Bruseli, v piatok oznámila, že protestuje proti zámerom belgických orgánov vyberať poplatky vo výške 50 alebo 100 eur od novinárov so sídlom v Bruseli, ktorí sa akreditujú na summity EÚ.
Poplatky 50 eur by sa týkali polročnej akreditácie, kým ročná akreditácia by stála 100 eur. Vyberanie poplatkov od novinárov belgické úrady zdôvodňujú vyšším nákladmi na opakované bezpečnostné previerky predstaviteľov médií, ktorí sa prihlasujú na zasadnutia Európskej rady (summity). Náklady na zaistenie bezpečnosti summitov Únie znáša domáca belgická strana.
API oznámila, že tento poplatok považuje za diskriminačný z troch dôvodov.
V prvom rade preto, že by sa mal vzťahovať iba na novinárov, ktorí majú bydlisko v Belgicku, a nie na novinárov pochádzajúcich z iných krajín.
V druhom rade ide o diskrimináciu preto, lebo novinári na voľnej nohe, ktorí predstavujú veľkú časť korešpondentov v Bruseli, budú musieť zaplatiť poplatok zo svojho vrecka, kým interným zamestnancom novín, agentúr, rozhlasu či televízií tento poplatok budú hradiť ich organizácie.
V neposlednom rade API upozorňuje na to, že najmä malé mediálne skupiny najviac utrpia dodatočnými nákladmi, a preto by mohli byť náchylné v menšej miere než doteraz pokrývať rokovania hláv vlád a štátov EÚ.
API upozornila, že poplatok, ktorý bol začiatkom tohto roka presadený na podnet belgického federálneho parlamentu, bol uzákonený bez predbežného varovania alebo konzultácií so stavovskými organizáciami. Asociácia vo svojom stanovisku tvrdí, že tento krok predstavuje zbytočnú prekážku pre prácu novinárov a obmedzí prístup médií k udalostiam veľkého verejného záujmu.
Belgické úrady na tieto podnety zareagovali tým, že obavy médií budú tlmočiť Národnému bezpečnostnému úradu (NSA), čiže orgánu, ktorý je v Belgicku zodpovedný za všetky bezpečnostné previerky.
"Dúfame, že NSA prehodnotí implementáciu predmetného zákona a zoberie do úvahy jeho vplyv na pracovné podmienky novinárov, najmä na novinárov na voľnej nohe," uviedol predseda API Tom Weingärtner. Zároveň dodal, že vyzval vládu premiéra Charlesa Michela, aby prevzala zodpovednosť za túto situáciu a zabezpečila plné rešpektovanie slobody tlače na summitoch EÚ v Bruseli.


Spoločnosť M7 Group SA, poskytovateľ satelitnej televíznej platformy Skylink, pozastavila možnosť aktivovať slovenské služby Skylinku u predajcov v Českej republike a české služby Skylinku u predajcov na Slovensku.
"V priebehu posledných pár týždňov bola spoločnosť M7 Group SA kritizovaná najväčšími českými a slovenskými komerčnými televíziami v súvislosti s možnosťou aktivácie služieb Skylinku v zahraničí. Vzhľadom k tomu, že nám záleží na konštruktívnej spolupráci s komerčnými vysielateľmi, rozhodli sme sa s okamžitou platnosťou pozastaviť možnosť aktivácie slovenských služieb Skylinku u všetkých predajcov v Českej republike, a tiež možnosť aktivácie českých služieb Skylinku u všetkých predajcov na Slovensku," píše sa v stanovisku, ktoré TASR poskytla spoločnosť M7 Group SA.
"Naše kroky vždy boli v súlade s právom Európskej únie a so zmluvnými záväzkami voči vysielateľom. Komerčné televízie majú iný názor. O veci rozhodne Mestský súd v Prahe, u ktorého spoločnosť FTV Prima, spol. s r.o., TV Nova, s.r.o., a MARKÍZA-SLOVAKIA, spol. s r.o., podali návrhy na nariadenie predbežného opatrenia, ktorým súd vyhovel. Spoločnosť M7 Group SA sa proti uzneseniu vydanému na návrh FTV Prima, spol. s r.o., na súde v zákonnej lehote odvolala a odvolá sa i proti uzneseniam vydaným na návrh TV Nova, s.r.o., a MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. Do vydania finálneho rozsudku sa nebudeme k tejto veci ďalej vyjadrovať," konštatuje sa v stanovisku.

Zimbabwianska polícia rozohnala účastníkov tlačovej konferencie opozičného lídra Nelsona Chamisu, ktorá sa mala konať v hlavnom meste Harare. Informovala o tom agentúra DPA.
Do sály luxusného hotela, kde sa zhromaždili novinári, vtrhlo približne 20 príslušníkov poriadkovej polície s obuškami a ochrannými štítmi. Rozohnali desiatky novinárov, ktorí čakali na príchod prezidentského kandidáta Chamisu.
Polícia dôvod zásahu nevysvetlila. Chamisa sa na mieste razie neobjavil.
Zásah následne kritizoval prezident Emmerson Mnangagwa a nariadil jeho okamžité vyšetrovanie. Rozháňanie novinárov podľa neho "nemá miesto" v zimbabwianskej spoločnosti.
Podľa agentúry AP policajtov k hotelu doviezlo nákladné auto. Na Chamisovu tlačovú konferenciu čakalo približne 100 miestnych a zahraničných žurnalistov.
Podľa televízie Sky News sa tlačová konferencia napokon predsa len konala.
Polícia už vo štvrtok vykonala raziu v sídle hlavnej opozičnej strany a zatkla 18 ľudí. Pred budovou zostali aj v piatok rozmiestnení policajti s vodnými delami.
Zimbabwianska ústredná volebná komisia v noci nadnes oznámila, že pondelkové prezidentské voľby vyhral úradujúci líder Emmerson Mnangagwa. Ten podľa oficiálnych výsledkov získal 50,8 percenta, zatiaľ čo Nelson Chamisa 44,3 percenta hlasov.
Chamisa označuje voľby za zmanipulované a odmieta uznať ich výsledky. Zimbabwianska opozícia preto zrejme napadne výsledky volieb na súde a zvolá svojich prívržencov do ulíc.
Na protest proti údajnej manipulácii výsledkov volieb vypukli v stredu vo viacerých mestách násilnosti. Pri následných zásahoch armády zahynulo šesť ľudí.
Mnangagwa z vládnucej strany Africký národný zväz Zimbabwe - Vlastenecký front (ZANU-PF) vlani v novembri nahradil v prezidentskom úrade dlhoročného autoritatívneho lídra Roberta Mugabeho, zosadeného počas nekrvavého vojenského prevratu.

Copyright © TASR 2018

Americký prezident Donald Trump pokračuje vo svojich útokoch na médiá a novinárov, ktorí podľa neho píšu "falošné, falošné odporné správy". Zároveň ich označil za svojich skutočných politických oponentov. Vyjadril sa tak vo štvrtok pred davom na politickom zhromaždení v meste Wilkes-Barre v americkom štáte Pennsylvania.
Trump sa vo svojom prejave posťažoval, že médiá odmietajú oceniť jeho početné úspechy, medzi nimi napríklad summity so severokórejským lídrom Kim Čong-unom či ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Pred zhromaždeným davom začal opisovať, ako vraví svojej žene, že "práve zastavil rakety odpaľované každé dve sekundy" a dosiahol ďalšie veci a čaká, že médiá sa budú k nemu "konečne správať dobre", ale nesprávajú sa. Prezident tiež odmietol kritiku médií, že nebol dostatočne tvrdý na Putina. "Chceli, aby som tam šiel a mal boxerský zápas," povedal Trump a jedným dychom dodal: "Čo sa stalo s demokraciou?"

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 


České noviny Blesk odmietajú pozvať SPD Tomia Okamuru na jesenné predvolebné debaty. „Politici SPD majú veľmi často problém s rasizmom, xenofóbiou a nenávistnými prejavmi, za čo nechceme prijať zodpovenosť,“ povedal David Vaníček z Blesku.

Zdroj: Česká televízia