13. 12. 2008

Superstar Sk vs. svet again

Superstar Sk vs. svet again
IFPI SR Hitparáda - RADIO TOP 100 -Týždeň - 2008/49

1. PERRY KATY-HOT ´N COLD 2. DESMOD-VYROBENÁ PRE MŇA 3. LEWIS LEONA-FORGIVE ME 4. BEYONCE-IF I WERE A BOY 5. PINK-SO WHAT 6. SMATANOVÁ ZUZANA-VČELY 7. KOMAJOTA-MESTO V NÁS 8. NE-YO-MISS INDEPENDENT 9. SEPTEMBER-CRY FOR YOU 10. ČÍROVÁ MÁRIA-BÚRKA 14. KNECHTOVÁ KATKA-VO SVETLE ŽIARIACICH HVIEZD 15. GLADIATOR-AK SA BEZ TEBA ZBLÁZNIM 20. I.M.T. SMILE-MÁM KRÁSNY SEN 21. TINA-CHÁPEŠ 25. ŽBIRKA MIRO-VIEŠ BYŤ ZLÁ 30. CMORIK PETER-SNÁĎ NIE JE HRIECH 31. I.M.T. SMILE-BEZ PODMIENKY 32. KRISTÍNA-EŠTE VÁHAM 42. JAROŠ MIRO-SPADLA Z OBLAKOV 50. MATELLO-SKUTOČNÁ 52. DESMOD-LAVÍNY 79. ĎURICA ADAM-BEZ SERVITKY 82. ĎURICA ADAM-BOLO TU FAJN 91. STEREO-LÁKA MA 94. MISHA-13000krát 99. TWiiNS-I DON´T KNOW

Zomrel Van Johnson

Zomrel Van Johnson
Slávny americký herec Van Johnson, zomrel vo veku 92 rokov . Preslávil sa filmami ako 30 sekúnd nad Tokiom , A Guy Named Joe ,Vzbura na lodi Caine, Brigadoon. Hral aj vo filmoch Bojové pole, či Vládne prehlásenie V roku 1985 mal malú rolu vo filme Woodyho Allena The Purple Rose of Cairo.
Van Johnsona prezývali aj " Nespievajúci Sinatra".

12. 12. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Seriál o ženách v strednom veku žijúcich na predmestí veľkomesta s názvom Zúfalé manželky (2004) bude pokračovať ešte štyrmi sériami. Tvorca seriálu Marc Cherry sa totiž v stredu preriekol, keď povedal, že v súčasnosti rokuje s televíznou spoločnosťou ABC o ďalšom nakrúcaní aj po skončení aktuálnej piatej série. "Začal som rokovať so Steveom McPhersonom (prezident spoločnosti ABC Entertainment) a Markom Pedowitzom (prezident ABC Studios) o pokračovaní seriálu. Deviata séria by mala byť poslednou," povedal Cherry na ceremónii k jubilejnej stej časti amerického seriálu, v ktorom účinkujú hviezdy Teri Hatcher, Felicity Huffman, Marcia Cross, Eva Longoria Parker, Nicolette Sheridan. ABC potvrdilo, že zatiaľ ide iba o plán.
Česká televízia predstaví v januári na svojich obrazovkách dokumentárny projekt Zlatá šedesátá, na ktorom sa koprodukčne podieľa Slovenský filmový ústav. Projekt Zlatá šedesátá s podtitulom Československý filmový zázrak rekapituluje prostredníctvom rozhovorov s tvorcami československú novú vlnu. Zahŕňa cyklus 26 televíznych portrétov, ktorý začne Česká televízia vysielať na druhom programe o 20:00 každý týždeň od 3. januára. Po každom portréte uvedie film, na ktorom sa podieľala príslušná osobnosť novej vlny. Úvodný večer bude patriť svetoznámemu filmárovi Milošovi Formanovi. Po portréte odvysielajú jeho celovečerný film Černý Petr (1963). Cyklus uzavrie 11. júla portrét Ivana Passera s filmami Fádní odpoledne (1964) a Intimní osvětlení (1965). V cykle budú i portréty najvýznamnejších slovenských filmových tvorcov ako Albert Marenčin, Juraj Jakubisko, Eduard Grečner, Igor Luther, Ivan Balaďa či Dušan Hanák. Súčasťou projektu Zlatá šedesátá bude ďalších šesť dokumentov historicky rekapitulujúcich vývoj československej kinematografie v rokoch 1958 až 1972. Medzi témy, ktoré bude dokument zachytávať, patria znárodnenie kinematografie, konferencia v Banskej Bystrici v roku 1959 a jej dôsledky, generačné rozvrstvenie a rast mladej generácie na FAMU, nástup novej vlny, konflikty s vtedajšou mocou, vývoj kinematografie počas Pražskej jari, nástup normalizácie a posledné slobodné filmy. Vzniknúť by mali i portréty už nežijúcich tvorcov. Projekt Zlatá šedesátá uzavrie celovečerný dokumentárny film Československá filmová vlna, ktorý by sa mal dostať i do kinodistribúcie. Jednotlivé diela by mali vyjsť aj na DVD. Autori projektu Zlatá šedesátá nakrútili s filmovými osobnosťami 60. rokov počas piatich rokov 84 rozhovorov. Sú medzi nimi českí i slovenskí režiséri, autori námetov, scenáristi, dramaturgovia, kameramani, fotografi, hudobní skladatelia, architekti a výtvarníci, strihači a vedúci výroby, herci, publicisti, historici a filmoví kritici. Na projekte sa režisérsky podieľa slovenský režisér Martin Šulík, za kameru sa postavil ďalší Slovák Martin Štrba. Autorom námetu a scenára je český filmový a literárny kritik Ivan Lukeš. Ďalšie informácie sa nachádzajú na internetovej stránke www.zlatasedesata.cz. Agentúru SITA o tom informovala tlačová tajomníčka Slovenského filmového ústavu Simona Nôtová.
Americkej televízii CNN sa podarilo vyprodukovať nepríjemnú chybu, keď si zamenila hľadaného srbského zločinca Ratka Mladiča so súčasným srbským politikom Tomislavom Nikoličom. Stalo sa tak 4. decembra na internetovej stránke americkej spravodajskej televízie. Nikolič už v tejto súvislosti prisľúbil podniknúť voči CNN právne kroky a vyhlásil, že od televízie bude požadovať odškodné vo výške 10 miliónov dolárov. "Štvrtého decembra sme uverejnili na stránke cnn.com fotografiu, na ktorej bol bosniansko-srbský vojnový zločinec Ratko Mladič vyobrazený na pozadí predvolebných plagátov Nikoličovej strany, na ktorých sám figuroval. Fotku sme upravili tak, aby na nej bol viditeľný iba Nikolič, no titulok i článok odkazoval na stále prebiehajúce pátranie po Mladičovi, čím vznikol dojem, že na fotografii sa nachádza práve on. CNN sa preto za tento skutočný omyl ospravedlňuje a fotku sme zo stránky okamžite po uvedomení chyby stiahli." Tomislav Nikolič bol zastupujúcim lídrom Srbskej radikálnej strany, ktorú však opustil a založil novú Srbskú progresívnu stranu, ktorej sa stal predsedom. Stranu tvoria prevažne prebehlíci od radikálov, ktorí odišli pre nezhody v strane v otázke vstupu do Európskej únie. Naopak, Ratko Mladič (66) je ostro hľadaným zločincom, po ktorom pátra Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu pre obvinenia z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti, ktorých sa mal dopustiť v rokoch 1992 až 1995, keď stál na čele armády bosnianskych Srbov.
Decembrové vydanie mexickej verzie pánskeho magazínu Playboy uverejnilo na titulnej strane polonahú modelku Maríu Florenciu Onori naštylizovanú ako Pannu Máriu. Časopis vyšiel vo štvrtok - deň pred tradičným mexickým sviatkom Panny Márie Guadalupskej, patrónky Mexika. Španielsky text sprevádzajúci fotografiu znamená v preklade: Zbožňujeme ťa, Mária.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Titulná postava aj na Slovensku ostro sledovaného televízneho seriálu Dr. House v podaní Hugh Laurieho je ľudsky sotva stráviteľná. Z odborného hľadiska sa však približuje realite, aj keď prirodzene v televíznej, silne prehnanej, avšak zábavnej forme. Vyplýva to z materiálu, ktorý v uplynulých dňoch venoval nielen tejto produkcii, ale aj jej využívaniu na univerzitnej pôde berlínsky denník Der Tagesspiegel. To, že hlavná postava seriálu z lekárskeho prostredia vzbudzuje veľké sympatie televíznych divákov nielen v krajine svojho pôvodu, ale aj ďaleko za jej hranicami, nie je nóvum. Bolo to tak v prípade seriálu Jaroslava Dietla Nemocnica na kraji mesta, v prípade nemeckej produkcie Schwarzwaldklinik s medzičasom zosnulým Klausjürgenom Wussowom ako profesorom Brinkmannom či v menej dávnej minulosti s hrdinami iného amerického seriálu Pohotovosť. Dr. House však profesora Brinkmanna porazil v jeho vlasti na akademickej pôde. Jednotlivé scény vybraných epizód sú totiž predmetom seminárov na Lekárskej fakulte univerzity v Marburgu. Tešia sa tam takej návštevnosti, že posluchárne praskajú vo švíkoch a pre študentov znamenajú vítané spestrenie jednotlivých semestrov. Spomínaný profesor nemá šance nadviazať na triumf Dr. Housa, pretože podľa názoru zodpovedných poznal diagnózu už z desiatich metrov pri prvom stretnutí s pacientom. Väčšina chorých, ktorých Dr. House úspešne zbaví ťažkostí, by vraj v starostlivosti prof. Brinkmanna zomrela. Jürgen Schäfer, akademický šéf spomínanej univerzity, ktorý je profesorom preventívnej kardiológie a vedie semináre Dr. House, podľa vlastných slov pre spomínané periodikum považuje tieto semináre za súčasť úsilia o zlepšenie vzdelávania cestou inovatívnych konceptov. Projekt navyše ponúka atraktívne doplnenie riadneho študijného plánu, keďže mnohí študenti vo svojom voľnom čase aj tak sledujú epizódy seriálu. Podľa Schäfera ide o zábavnú, napínavú produkciu, ktorej tvorcom sa podarilo lekárske prostredie znázorniť doteraz najvernejším spôsobom. Týka sa to vraj predovšetkým symptómov jednotlivých ochorení, ťažkostí, s ktorými sa pacienti obracajú so žiadosťou o pomoc, aj keď konanie samotného hlavného hrdinu realite nezodpovedá, čo však na televíznej obrazovke nemôže byť ani inak. Nemecký odborník v rozhovore pre Der Tagesspiegel netajil, že ho už pri uvedení prvej série Dr. Housa prekvapila ochota divákov uniesť tak značný počet odborných medicínskych termínov. Zdá sa však, že kombinácia totálne bláznivého hrdinu a súčasne brilantného diagnostika s verne zobrazeným lekárskym prostredím urobila svoje, vyplynulo z jeho slov. Úlohou seminárov nie je prioritne overiť, či sa Dr. House pri diagnostikovaní ochorenia nepomýlil, ale oboznámiť študentov s komplexným procesom stanovovania diagnózy a poukázať pri tom na význam diskusie medzi kolegami a tímovej práce kolegov, zdôraznil Jürgen Schäfer.
Copyright © TASR 2008
Spoločnosť Google podpíše zmluvu s ďalšou TV stanicou. Začiatkom roka bude pod televíznu platformu Google TV patriť aj Hallmark. Reklamní zadávatelia si budú môcť kúpiť reklamný čas na Hallmark Chanell a Hallmark Movie Channel prostredníctvom aukčného modelu Google. V septembri, Google podpísal zmluvu s NBCU, ktorou sa do ponuky Google TV dostali aj káblové stanice Sci-Fi Channel, Oxygen, MSNBC, Sleuth a Chiller.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA
"Ach, vy hlúpučká sliepočka. " Ján Slota redaktorke SME "V čase, keď opozícia ešte spala hlbokým spánkom, predseda vlády hovoril so šéfom ÚVO aj NKÚ o potrebe vykonať dôslednú kontrolu tendra. A opakovane vyhlásil, že ak výsledky kontrol potvrdia pochybnosti, okamžite pristúpi k odvolaniu terajšieho ministra výstavby a regionálneho rozvoja z funkcie. " Branislav Ondruš „Dnes vychádza na povrch, že kríza mohla byť riadená, aby došlo k prerozdeleniu bohatstva, a ja nemám dôvod tejto teórii neveriť.“ Robert Fico „S vami sa baviť nebudem, vy debil.“ Drahoslav Machala „No tak som si pomýlil Najvyšší kontrolný úrad s Úradom pre verejné obstarávanie. Enel, to nebola zlodejina, to bol galaktický lup... Tu si niekto dovolí rozprávať o tom, či to bolo na nástenke. Prosím vás, nech to bolo aj v zošite, no a čo. Zákon, keď to povoľuje, tak to povoľuje. Nnovinári takzvaná. demokratická mediálna garnitúra sa stali otrokmi svojich chlebodarcov .Keď vybehnem tam hore, ukážem ti ako sa bojím. SNS z toho nezomrie, ani nezanikne. Je to najstaršia politická strana na Slovensku. My tu budeme a budeme strážiť záujmy slovenského národa. “ Ján Slota " Nikdy som nerobil nástenkára. “ Marian Janušek

STV NEWS

STV NEWS
Na základe zverejnených informácií o situácii v Slovenskej televízii, ktoré poškodzujú jej dobré meno a postavenie na slovenskom mediálnom trhu, sa na podnet generálneho riaditeľa STV Štefana Nižňanského uskutočňuje v Slovenskej televízii v týchto dňoch forenzný audit. Audit vykonávajú profesionáli v oblasti práva a audítorských služieb, ktorí boli vybraní v zmysle podmienok verejného obstarávania. Predmetom forenzného auditu je preveriť, akým spôsobom sa hospodári s verejnými financiami vo verejnoprávnej televízii s dôrazom na prípady, ktoré v poslednej dobe zaujímali širokú a odbornú verejnosť. Rovnako bude podkladom pre poslancov Výboru pre kultúru a médiá Národnej rady Slovenskej republiky, ktorí v Slovenskej televízii vykonávajú na žiadosť generálneho riaditeľa STV poslanecký prieskum. Forenzný audit potrvá do konca januára, kedy bude s výsledkami oboznámené vedenie STV, Rada STV, Dozorná komisia STV a verejnosť. Do skončenia forenzného auditu nebude STV poskytovať ďalšie informácie.
Slovenská televízia požiadala Radu pre vysielanie a retransmisiu (RPVR) o zmenu licencie na digitálne vysielanie tretieho programového okruhu v plnom rozsahu. Týmto krokom vychádzame v ústrety požiadavkám divákov, a tiež preto, aby sme mohli vysielať napr. zápasy NHL a Ligu majstrov, ktoré zvyknú končiť až po 24.00 h.V súčasnosti sme vysielanie na Trojke výnimočne mimo časového rozsahu tejto programovej služby od 17:00 do 24:00 h riešili formou oznámenia RPVR o dočasnej zmene. Oveľa pružnejšia bude pre výrobu a plánovanie možnosť vysielať neobmedzene, samozrejme v rámci finančných, personálnych a kapacitných možností televízie. Sedemhodinovú štruktúru (t.j. od 17:00 do 24:00 h) chceme od budúceho roka zachovať iba v pracovných dňoch, ale v prípadoch skorších začiatkov dôležitých medzinárodných či domácich prenosov, začneme aj skôr. Víkendová štruktúra bude v zásade 12-hodinová, zvyčajne od 12:00 h. (opäť s možnosťou vysielať napr. zjazdové lyžovanie, biatlon a pod. skôr). Splní sa tým náš zámer a divákov potešíme informáciou, že oveľa viac podujatí budeme môcť vysielať v priamom prenose a nie zo záznamu ako doteraz. Vysielacia štruktúra Trojky na rok 2009 už ráta s možnosťou predĺženia licencie lebo predpokladáme, že licenčná rada vyjde požiadavke STV v ústrety.

Digitalizácia na pokračovanie

Digitalizácia na pokračovanie
Návrh opisujúci financovanie nákladov na zavedenie digitálneho vysielania z dielne Ministerstva dopravy, pôšt a telekomunikácií podľa názoru Asociácie dovozcov audiovizuálnej techniky (ADAT) a IT asociácie Slovenska (ITAS) plánuje zavádzať a financovať staré technológie pre digitálne vysielanie. ADAT a ITAS preto jednoznačne odporúčajú, aby vysielacím štandardom v SR bol MPEG-4, umožňujúci zdvojnásobenie počtu kanálov vďaka lepšej kompresii za tú istú cenu a taktiež aj možnosť vysielania vo formáte HDTV. Ako uviedol prezident ITAS Juraj Sabaka, obe asociácie pripomienkovali ministerský návrh už pred pol rokom, ministerstvo však nie všetky pripomienky zapracovalo. Podľa slov predsedu ADAT Mária Lelovského návrh financovania navyše veľmi presne narába s nepresnými číslami. Dôvodmi, prečo obe asociácie presadzujú pri digitálnom vysielaní normu MPEG-4, sú najmä jej perspektívnosť, pretože norma MPEG-2 je už dnes zastaraná. Okrem toho podľa M. Lelovského MPEG-4 dominuje vo svete a krajiny, ktoré pred časom zaviedli digitálne vysielanie v staršej norme, ako napríklad Švédsko či Česká republika, prechádzajú na novšiu. Asociácie podľa oboch zástupcov nevidia podstatný rozdiel v cenách set-top-boxov, pričom očakávajú, že cena bežných duálnych set-top-boxov (MPEG-2 a MPEG-4) bude v roku 2010 na úrovni 800 až 1 300 Sk (26,55-43,15 €). Podľa M. Lelovského prieskum ADAT-u medzi dovozcami audiovizuálnej techniky ukázal, že predpokladaná cena 1,5 tis. Sk (49,79 €) je pre set-top-box v norme MPEG-2 nadsadená. Taktiež predpokladaná cena 5 tis. Sk (165,97 €) za set-top-box s normou MPEG-4 je vysoká. ADAT a ITAS odporúčajú pripraviť osvetovú kampaň, v ktorej bude vláda informovať spotrebiteľov, aby vyžadovali TV prijímače podporujúce MPEG-4. ADAT a ITAS upozorňujú, že pokiaľ ide o podporu trhu, štát nemôže dotovať iba vybrané zariadenia, ako napríklad set-top-boxy. Podľa J. Sabaku je dôležité zachovať rovnováhu a ak na trhu existujú aj iné technológie, ktoré ľudom umožňujú prijímať digitálny signál, ako napríklad káblové televízie, satelity, či prostredníctvom mobilných operátorov, je potrebné ich podporovať rovnako. Sabaka pritom poukázal na precedens v Európskej únii (EÚ), keď v roku 2005 talianska vláda podobným spôsobom znevýhodňovala iné distribučné kanály. "Európska komisia zareagovala okamžite a štát musel dotácie vrátiť," uviedol J. Sabaka. Asociácie zásadne nesúhlasia s tým, aby sa náklady na likvidáciu nadbytočných zariadení (vysielačov) riešili prostredníctvom Recyklačného fondu. Ten je podľa nich určený na podporu budovania recyklačných kapacít a nie priamo na likvidáciu odpadu. Asociácie uvádzajú, že zákon o odpadoch stanovuje, že spracovanie odpadu nepochádzajúceho z domácností má na svoje náklady zabezpečiť držiteľ zariadenia. Podľa materiálu "Financovanie vybraných nákladových položiek v rámci zavádzania digitálneho vysielania v Slovenskej republike", ktorý do medzirezortného pripomienkového konania predložil minister dopravy, pôšt a telekomunikácií Ľubomír Vážny prechod na digitálne vysielanie môže pre štátny rozpočet predstavovať nákladovú položku vyše 5 mld. Sk (166 mil. €). Najvýznamnejšou nákladovou položkou podľa zverejneného materiálu bude dotácia prídavných zariadení koncovým užívateľom. Tá by mala dosiahnuť 2,6 mld. Sk (86,3 mil. €), alebo 4,2 mld. Sk (139,4 mil. €), v závislosti od použitého kompresného štandardu a konečnej ceny prídavného zariadenia, tzv. set-top-boxu. Materiál sa venuje aj štandardu, v ktorom bude fungovať digitálne vysielanie. Ďalšou významnou nákladovou položkou vo výške 570 mil. Sk (18,92 mil. €), budú pri prechode na digitálne vysielanie podľa materiálu MDPT priame náklady Slovenskej televízie (STV) súvisiace so zabezpečením jej signálu pre domácnosti, ktoré sa nachádzajú mimo pokrytia signálom digitálneho vysielania, ako aj nepriame náklady na administráciu systému. Rezort dopravy ich chce zabezpečiť prostredníctvom kariet na satelitné prijímanie vysielania. "Čerpanie podpory by prebehlo po zistení konečného pokrytia územia terestriálnym signálom, to jest najskôr v roku 2009," uvádza materiál ministerstva dopravy. Náklady na prechod z analógu do digitálu majú tvoriť aj náklady, ktoré vzniknú v súvislosti s likvidáciou analógových vysielačov a technológie vo výške približne 179 mil. Sk (5,942 mil. €). Ako zdroj financovania by mal byť podľa MDPT Recyklačný fond. Paralelná prevádzka vyjde štátny rozpočet na ďalších 201,5 mil. Sk (6,689 mil. €). "Priame náklady na štátny rozpočet budú v rámci financovania pilotnej prevádzky DVB-T na rok 2009 a nákladovej položky paralelná prevádzka," uvádza sa v materiáli. Digitálne vysielanie úplne nahradí doterajšie analógové televízne vysielanie najneskôr v roku 2012. DVB-T má vytvoriť priestor pre vznik nových televízií, zvýšenie konkurencie na mediálnom trhu a tým aj tlak na zvýšenie kvality programov televízií. Divákom prinesie, okrem možnosti prijímania viacerých programov, zásadné zvýšenie kvality prijímaného televízneho vysielania v tzv. štúdiovej kvalite, interaktívne ovládanie vysielania samotným divákom, prípadne aj perspektívne poskytovanie služieb mobilnej televízie, internetových služieb a služieb elektronickej verejnej správy. Diváci, ktorí prijímajú analógové vysielanie, si budú musieť po prechode na DVB-T štandard zaobstarať televízor so zabudovaným digitálnym tunerom, alebo set-top-box.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Kamera 2008

Kamera 2008
Asociácia slovenských kameramanov v spolupráci s Literárnym fondom a s podporou Ministerstva kultúry SR dnes v rámci súťažnej prehliadky Kamera 2008 ocenila v kategórii celovečerný hraný film kameramana Alexandra Šurkala za film Muzika. Porotu upútalo pravdivé vytvorenie dobovej atmosféry a jednoty reči kamery v celku diela. V oblasti televízneho hraného dlhometrážneho a krátkeho filmu dostali ocenenie kameraman Martin Žiaran za film Mesto tieňov za vizualizáciu a orientovanie sa kamery v žánrovom rozprávaní filmu a kameraman Milan Balog za film Smog za sugestívne inovatívny obraz dnešnej mladej generácie. Kameraman Juraj Chlpík za film Slepé lásky za mimoriadne citlivý prístup k téme a výnimočné zobrazenie sveta nevidiacich získal cenu v kategórii dokumentárneho filmu. Cenu za študentský film si odniesol kameraman Mário Ondriš za film Studený spoj za vizuálne zjednotenie žánrových rozmanitostí. Cenu za celoživotné dielo Asociácia slovenských kameramanov udelila kameramanovi Alexandrovi Strelingerovi za mimoriadny prínos v oblasti dokumentárnej tvorby a ako zakladateľskej osobnosti slovenského filmového školstva. Copyright © TASR 2008

G66th ANNUAL GOLDEN GLOBE AWARDS MOTION PICTURE NOMINATIONS

66th ANNUAL GOLDEN GLOBE AWARDS

MOTION PICTURE NOMINATIONS

Snímky Podivuhodný prípad Benjamina Buttona, Duel Frost/Nixon a Doubt získali vo štvrtok po päť nominácií 66. ročníka udeľovania cien Zlatý glóbus. Prvé dva z nich boli nominované aj v kategórii Najlepší film - dráma, kde ich doplnili snímky The Reader, Slumdog Millionaire a Núdzový východ. Dve nominácie si vybojovala herečka Meryl Streep, ktorá sa o prestížnu cenu bude uchádzať v kategórií najlepšia herečka v komédii alebo muzikáli (Mamma Mia!) a v dráme (Doubt). Dve nominácie si vyslúžila aj Kate Winslet - za hlavnú úlohu v dráme Núdzový východ a za vedľajšiu postavu vo filme The Reader. V kategórii najlepšia herečka v dráme sa o Zlatý Glóbus budú uchádzať aj Anne Hathaway (Rachel Getting Married), Angelina Jolie (Výmena) a Kristin Scott Thomas (Il y a longtemps que je t'aime). V rovnakej mužskej kategórii sú nominovaní Leonardo DiCaprio (Núdzový východ), Frank Langella (Duel Frost/Nixon), Brad Pitt (Podivuhodný prípad Benjamina Buttona), Sean Penn (Milk) a Mickey Rourke (Wrestler). Okrem snímky Mamma Mia! sú v kategórii Najlepšia komédia alebo muzikál nominované filmy Po prečítaní spáľte, Buď šťastná!, V Brugách a Vicky Cristina Barcelona. Film Doubt situovaný do roku 1964 je nominovaný aj za scenár zásluhou Johna Patricka Shanleya a za vedľajšie úlohy herečiek Amy Adams, Violy Davis a oscarového herca Philipa Seymoura Hoffmana. Sklamaním je len jedna nominácia pre film Milk, s ktorými mali jeho tvorcovia určite väčšie ambície. Komerčne najúspešnejšia snímka roka, film Temný rytier, si vybojoval taktiež len jednu nomináciu. Podľa očakávania ju získal austrálsky herec Heath Ledger za úlohu zloducha Jokera. Zosnulý rodák z austrálskeho mesta Perth už získal dve posmrtné ocenenia od Austrálskeho filmového inštitútu a Losangeleskej asociácie filmových kritikov. © 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

11. 12. 2008

STV NEWS

STV NEWS

Skontrolovať hospodárnosť míňania verejných peňazí v Slovenskej televízii (STV) by mal Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) SR. Kontrolu chcú viacerí členovia Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá, ktorý dnes ukončil poslanecký prieskum v STV. Prieskum, ktorý sa aj na popud vedenia a Rady STV začal presne pred mesiacom, výbor zhodnotí v druhej polovici januára a prijme k nemu uznesenie. Ak kontrolu NKÚ v STV neiniciuje výbor ako jeden zo záverov prieskumu, chce tak urobiť predseda mediálneho výboru Pavol Abrhan (KDH) a člen výboru Tomáš Galbavý (SDKÚ-DS). Podľa koaličných poslancov Rafaela Rafaja (SNS) a Dušana Jarjabka (Smer-SD) kontrola NKÚ v STV nie je nutná, odpovedať by najprv mala Dozorná komisia STV. Členovia výboru o tom médiá informovali dnes po skončení prieskumu v STV. Prípadná kontrola NKÚ by sa mala zamerať najmä na preverenie zmlúv STV s externým prostredím. Jedným z hlavných cieľov prieskumu totiž bolo aj preverenie tvrdení o tom, že STV využíva svoje prostriedky nehospodárne najmä v zadávaní prác do externého prostredia. Podľa Galbavého odpovede, ktoré dostal od vedenia, ho nepresvedčili o opaku. Poslanci, ktorí nemôžu kontrolovať obchodné zmluvy STV, si tvrdenia vedenia televízie nemajú ako overiť. "Naďalej zostáva podozrenie, že Slovenská televízia funguje nehospodárne a neefektívne," povedal. Kontrole NKÚ sa podľa Abrhana nebráni ani vedenie STV. Pripustilo ju ešte počas prvej návštevy poslancov výboru v Mlynskej doline, v bratislavskom sídle STV. Za kontrolu NKÚ v STV sa zasadil aj šéf mediálneho výboru NR SR Abrhan. Očakával, že podozrenia objasní poslancom Dozorná komisia STV. Tá však na dnešné pokračovanie prieskumu neprišla. "Takýmto spôsobom ignorovať poslanecký prieskum je podľa mňa škandalózne," upozornil Abrhan. Neúčasť dozornej komisie prekvapila aj podpredsedu výboru Jarjabka, ktorý očakával aj odpovede na otázky adresované priamo dozornej komisii. Podľa Jarjabka "je to taká zvláštna situácia, lebo v Slovenskej televízii ide predovšetkým o peniaze a dozorná komisia je tým orgánom, ktorý nám mal potvrdiť alebo nepotvrdiť výhodnosť alebo nevýhodnosť istých zmlúv". Jarjabek si myslí, že ak sa v STV nehospodári dobre, tak nie vedome. Problémom je "neidentifikovateľné externé prostredie," na ktoré sa STV musí obracať, keďže za čias Richarda Rybníčka sa zrušila väčšina vlastných výrobných kapacít televízie, tvrdí. Myslí si, že externej spolupráce je v STV stále veľmi veľa, ale otázkou je, či sa to dá inak. "Dozorná komisia, ktorá by v tejto chvíli mohla do vniesť do týchto otázok svetlo, bohužiaľ strká hlavu do piesku," dodal. Členovia mediálneho výboru uznávajú, že STV je vo finančnej kríze, z čoho vyplývajú aj jej personálne a programové problémy. "Je tu objektívna skutočnosť, že štát sa správa macošsky voči verejnoprávnej televízii," konštatoval po prieskume člen výboru a predseda poslaneckého klubu SNS Rafael Rafaj. Ak na budúci rok bude mať štát prebytok, osobne sa zasadí o to, aby sa časť z neho dala STV napríklad na technológie. Poslanci sa zhodli, že STV potrebuje vyšší rozpočet, na druhej strane však musí vyvrátiť podozrenia z nehospodárnosti. Rôznia sa však v tom, kto by to mal objasniť, či Dozorná komisia STV alebo NKÚ. Ako médiá informoval predseda Rady STV Bohumír Bobocký, poslanci sa zaujímali o plnenie verejnoprávneho poslania STV - jej programu, o finančnú situáciu a aj legislatívu. Podľa neho Rada STV nepozná odpovede, ktoré mediálnemu výboru poskytol generálny riaditeľ STV Štefan Nižňanský a preto ho Bobocký ešte dnes chce listom požiadať o to, aby ich poskytol aj rade. "Generálny riaditeľ STV Štefan Nižňanský oceňuje, že sa poslanecký prieskum, ktorého bol iniciátorom, uskutočnil a Slovenskej televízii bol poskytnutý priestor na to, aby rozptýlila pochybnosti a obvinenia na jej adresu, ktoré zazneli v niektorých médiách," uvádza sa v komuniké STV k prieskumu, o ktorom agentúru SITA informovala hovorkyňa televízie Želmíra Habánová. STV sa bližšie k prieskumu nevyjadrila.

© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

To je TV !

To je TV !

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Reklamná pauza, teraz sa môžete ísť....

Deň, kedy sa zastavila Zem

Deň, kedy sa zastavila Zem

10. 12. 2008

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS
Thajský distribútor magazínu Economist zakázal tohtotýždňové vydanie prestížneho ekonomického periodika. Dôvodom je obsah - v časopise sa totiž objavil článok kritizujúci thajského panovníka. "Analyzuje rolu osemdesiatjedenročného kráľa Bhumibola Adulyadeja v politike. Článok by mohol uraziť monarchiu - ide o nevhodný a citlivý materiál," uviedlo vo svojom stanovisku vydavateľstvo Asia Books. Thajsko má vo svojej legislatíve zakotvené najtvrdšie postihy za urážku hlavy štátu na svete - v prípade urážky panovníka môže vinník čeliť až pätnástim rokom odňatia slobody. V krajine sa napríklad za príliš kritický voči kráľovskej korune považuje aj internetový obsah a od zosadenia bývalého premiéra Thaksina Šinawatru armádnymi generálmi v roku 2006 je pod prísnou kontrolou. Thajské špeciálne policajné oddelenie sleduje viac ako 20 webových stránok, ktoré urážajú monarchiu. Minulý rok vyvolala pozornosť kauza okolo videa zverejneného na YouTube. Anonymný užívateľ v ňom zobrazil sériu kráľových fotografií a vedľa nich chodidlo. Thajčania veria, že chodidlá sú najspodnejšou a najšpinavšou časťou tela a video preto považovali za veľkú urážku.

Britská televízna stanica Sky Real Lives má v pláne odvysielať v stredu dokument o smrti 59-ročného Američana, ktorý podstúpil eutanáziu na švajčiarskej klinike. Američan Craig Ewert trpel degeneratívnym ochorením nervového systému a zomrel v roku 2006 na klinike v Zürichu, ktorú vedie organizácia Dignitas. Asistovaná samovražda je vo Švajčiarsku za istých okolností legálna a rôzne organizácie takúto službu ponúkajú. Ewert žil v Británii, kde je eutanázia zakázaná. Televízna stanica uviedla, že oscarový režisér John Zaritsky ponúka informatívny, zrozumiteľný a odborný pohľad na túto otázku. Britskú televíziu však za svoj zámer ukázať moment smrti kritizujú. .

Americký prezident George W. Bush sa v stredu pri príležitosti Dňa ľudských práv stretne s aktivistkou zo sudánskej provincie Dárfúr spustošenej vnútorným konfliktom a diskutovať bude aj s blogermi z Bieloruska, Číny, Kuby, Egypta, Iránu a Barmy (Mjanmarska). Informoval o tom Biely dom. V Oválnej miestnosti sa najprv stretne s lekárkou a spisovateľkou Halimou Bashirovou, aby "z prvej ruky získal poznatky o hroznom konflikte a utrpení, ktoré sa deje v Dárfúre," uviedol hovorca Carlton Carroll. Bashirová, ktorá je spoluautorkou knihy Slzy púšte: Spomienky na prežitie v Dárfúre, otvorene hovorí o "zverstvách spáchaných" v Dárfúre, uviedol vo vyhlásení. Bush, ktorý úrad odovzdá 20. januára svojmu nástupcovi Barackovi Obamovi, bude osobne a prostredníctvom videokonferencie hovoriť s blogermi "o využití ich blogov na podporu demokratických zmien a väčšej slobody." S účastníkmi z Egypta a Venezuely sa spojí prostredníctvom videokonferencie, v Roosveltovej miestnosti osobne prijme zástupcov z Bieloruska, ale aj blogerov z Číny Kuby, Iránu a Barmy žijúcich v USA.

Skupiny bojujúce za práva homosexuálov v stredu verbálne zaútočili na taliansku štátnu televíziu RAI TV, ktorá v pondelok odvysielala tromi Oscarmi ovenčenú snímku Skrotená hora (2005) v cenzurovanej verzii bez homosexuálnych scén. Homosexuáli teraz žiadajú, aby sa o tomto incidente hovorilo aj na pôde parlamentu. Predstavitelia RAI TV sa bránia argumentom, že odvysielanie cenzurovanej verzie bola nehoda, ktorú zapríčinil jeden z pracovníkov. Potvrdili tiež, že film odvysielajú ešte raz a to v necenzurovanej pôvodnej verzii. "Nemyslím si, že to bola náhoda. Urobili to cielene," povedal právny zástupca homosexuálnych skupín Vladimir Luxuria. Film bez spomínaných scén pôsobil podľa jeho slov ako obraz Mony Lisy bez hlavy. Film Skrotená hora taiwanského režiséra Anga Leeho rozpráva príbeh o dvoch homosexuálnych kovbojoch, ktorí musia svoju lásku roky tajiť. V hlavných úlohách kritikmi oslavovanej snímky sa predstavili herci Heath Ledger a Jake Gyllenhaal. Okrem troch Oscarov získala americká dráma aj Zlatého leva na benátskom filmovom festivale.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
Sam Zell
Americká spoločnosť Tribune, ktorá vydáva napríklad noviny Chicago Tribune a Los Angeles Times, požiadala o súdnu ochranu pred veriteľmi. V americkom mediálnom priemysle je to najväčšia obeť drastického odlivu čitateľov a inzerentov, ktorá spôsobuje vydavateľom obrovské straty. Informovala o tom agentúra Reuters. Tribune vlastní osem veľkých denníkov a niekoľko televíznych staníc. Firmu pred rokom prevzal realitný magnát Sam Zell, ktorý z nej vytvoril súkromný podnik.Firma nakoniec doplatila práve na vysoké straty, ktorým sa nedokázala vyhnúť, aj keď sa nový majiteľ snažil hospodáriť lepšie.Podobne ako ďalší vydavatelia novín v USA, aj Tribune cíti pokles príjmov z predaja reklamného priestoru, ale aj z celkovo slabšieho predaja novín. Stále viac ľudí si totiž číta správy na internete a využíva aj iné online zdroje. Firmy v čase neistoty tiež šetria a znižujú rozpočty na marketing.„Finančná situácia spoločnosti Tribune je problematická, pretože zaťažuje vydavateľov novín,“ povedal Jerome Reisman z advokátskej kancelárie Reisman, Pierez & Resiman. Zell zaťažil firmu dlhmi v objeme okolo ôsmych miliárd dolárov, v čase keď podnik preberal. Finanční kríza však situáciu skomplikovala. Tribune sa teraz musí finančne vysporiadať, aby bol schopný splácať dlhy. „Ten proces oddlžovania Ameriky, nech už je to medzi finančnými inštitúciami alebo pri spoločnosti Tribune, bude dlhý, pomalý a bolestivý. Práve toto nám predĺži našu recesiu,“ povedal profesor právnickej fakulty na Dukeovej univerzite James Cox.Problémom sa však nevyhli ani vydavatelia, ktorí si veľa peňazí nepožičali, a teda nemajú ani veľké dlhy. Svoje možnosti prehodnocuje napríklad spoločnosť The New York Times, ktorá preceňuje aktíva a znižuje vyplácanie dividend. Odborníci taktiež upozorňujú, že mnoho vydavateľov hľadá kupcov pre niektoré svoje tituly. Spoločnosť Tribune, ktorá vlastní aj periodiká ako Baltimore Sun, alebo Orlando Sentinel, mala k 8. decembru aktíva v hodnote 7,6 miliardy dolárov. Dlhy sa však podľa záznamom pohybujú okolo 12,97 miliardy dolárov. Firma vlastní 23 televíznych staníc a očakáva sa, že všetky pocítia úbytok inzercie, čiastočne aj z dôvodu, že v USA už skončil volebný maratón

Copyright © 2008 ČTK

Údajný vrah ruskej investigatívnej novinárky Anny Politkovskej, ktorý je na úteku, mal pracovať pre ruskú tajnú službu. S odvolaním sa na obhajcov v prebiehajúcom procese o tom dnes informoval denník Kommersant. Podľa denníka mal Čečenec Rustam Machmudov opustiť Rusko s falošným pasom od Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Podozrenia voči tajnej službe vzniesol aj syn zavraždenej novinárky s tým, že ju pred smrťou sledovali. Na súde o tom hovorili i Politkovskej kolegovia. Jeden z troch mužov, ktorých obžalovali ako spoluvinníkov pri príprave vraždy, mal tiež pracovať pre FSB, uviedla nemecká agentúra DPA. Novinári kritickí voči ruskej vláde, mali už dávno podozrenia z "priameho alebo nepriameho" zapojenia sa zložiek ruského bezpečnostného aparátu do zločinu. Štyridsaťosemročnú Politkovskú zastrelili 7. októbra 2006 pred moskovskou bytovkou, kde bývala. Jej zavraždenie vyvolalo pochybnosti Západu o rešpektovaní slobody prejavu v Rusku. Kolegovia a priatelia novinárky sa sťažovali na nedostatočné vyšetrovanie pri objasňovaní prípadu. Proces sa do veľkej miery považuje za test ruského súdnictva. V obžalovacom spise je podľa obhajoby uvedený nemenovaný ruský politik ako objednávateľ vraždy. Prokurátori však zdôraznili, že nie je známe, kto si objednal smrť žurnalistky. Politkovská v správach o vojne v Čečensku pripisovala Kremľu spoluzodpovednosť za zločiny voči civilnému obyvateľstvu, čím si mala narobiť nepriateľov vo vlastnej krajine.

Copyright © TASR 2008

Zomrel De'Angelo Wilson

Zomrel De'Angelo Wilson
Herca De'Angela Wilsona, ktorý stvárnil postavu DJ-a Iza v snímke 8. míľa (2002), našli mŕtveho v Los Angeles. Podľa serveru AllHipHop.com sa 29-ročný talentovaný herec obesil. Rodina zosnulého nemala peniaze na prevoz tela do jeho rodného Ohia a tak sa naň poskladali jeho priatelia. De'Angelo Wilson sa okrem účinkovania v snímke 8. míľa, v ktorej zažiaril raper Eminem, predstavil aj v epizódnej úlohe v seriáli CSI: New York, konkrétne v šiestej epizóde prvej série, kde si zahral postavu Lamara Adamsa.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

STV NEWS

STV NEWS
Mediálny výbor parlamentu ukončí vo štvrtok poslanecký prieskum v Slovenskej televízii (STV). Členovia Výboru Národnej rady (NR) SR pre kultúru a médiá položia posledné, doplňujúce otázky Rade STV a vedeniu STV vo štvrtok od 10:00. Ako ďalej pre agentúru SITA povedal predseda mediálneho výboru Pavol Abrhan (KDH), najprv sa stretnú s členmi rady a potom s vedením verejnoprávnej televízie. Na otázky, ktoré poslanci položili obom orgánom STV 11. novembra - na začiatku svojho prieskumu v STV, dostali odpovede 28. novembra a teraz budú mať šancu ich doplniť. Abrhan odmietol konkretizovať otázky, na ktoré ešte chce v STV získať odpovede. Chce ich najskôr dať rade a generálnemu riaditeľovi televízie. Týkajú sa kvality programu a sledovanosti a tiež finančnej situácie televízie. Výbor odpovede z prieskumu zhodnotí a k prieskumu sa vyjadrí na svojom najbližšom rokovaní, ktoré by podľa Abrhana malo byť v druhej polovici januára. Poslanecký prieskum v STV sa začal 11. novembra aj na podnet Rady STV a vedenia STV. Venuje sa najmä medializovaným údajným nevýhodným zmluvám STV s externými dodávateľmi, či problémom v komunikácii vedenia STV a Rady STV. Poslanci sa už stretli s členmi Rady STV a Dozornej komisie STV a tiež s vedením televízie. Poslancov zaujímala aj žiadosť STV o poskytnutie kompenzácie za nižší výber koncesií. Nižňanský v diskusii o podozreniach z netransparentného a nehospodárneho míňania verejných peňazí v STV pripustil kontrolu Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR. Mala by odpovedať na podozrenia, ktoré medializovali bývalé členky manažmentu STV Elena Šrámková a Petra Kolevská. Abrhan avizoval, že to chce predložiť ako jeden z výstupov prieskumu na výbore, aby NKÚ "definitívne povedal, či dochádza k efektívnemu alebo neefektívnemu nakladaniu s finančnými prostriedkami". Slovenská televízia (STV) zatiaľ nemá jasný rozpočet a ani s ním súvisiaci programový koncept na budúci rok. Jasná je však potreba 600-miliónovej (19,92 mil. €) podpory štátu pre verejnoprávnu televíziu. Bez nej sa z STV môže na budúci rok stať nie vysielacia, namiesto výrobnej televízie, ale televízia reprízová, upozornil na decembrovom rokovaní Rady STV programový riaditeľ televízie Roman Lipták. Rada na ňom neschválila rozpočet STV pre budúci rok a televízia ho preto začne v rozpočtovom provizóriu, čo sťaží plánovanie výroby jej programov.
© 2008, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.