24. 10. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Zdravotný stav zástupkyne šéfredaktora ruskej rozhlasovej stanice Echo Moskvy Taťjany Feľgengauerovej (32), ktorá sa včera na pracovisku stala terčom útoku nožom, je vážny. Informovala o tom tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na Sergeja Petrikova, riaditeľa nemocnice, v ktorej sa novinárka podrobila chirurgickému zákroku.
Podľa jeho slov charakter zdravotných následkov i ďalší postup liečby bude zrejmý až po ukončení všetkých diagnostických procedúr.
Už skôr prišli z Moskvy správy, že novinárka je mimo ohrozenia života. Šéfredaktor Echa Moskvy Alexej Venediktov informoval, že po operácii uviedli jeho kolegyňu do umelého spánku.
Útočník, ktorý pri vchode do budovy rozhlasovej stanice zneškodnil štipľavým sprejom jedného z príslušníkov súkromnej bezpečnostnej služby a neskôr sa pokúsil napadnúť ďalšieho, tvrdí, že sa ho novinárka po dva mesiace "v telepatickom kontakte" sexuálne domáhala. Borisovi Gricovi, ako sa označuje páchateľ, hrozí za útok v prípade potvrdenia viny súdom až 11 rokov za mrežami.
Odborníci však preskúmajú jeho duševný stav a zistia, či bol v čase činu príčetný. Jeden z nich, Michail Vinogradov, sa už nechal počuť, že páchateľa zrejme sužuje schizofrénia. Podľa nemenovaného zdroja ide o rodáka z Gruzínska žijúceho v Izraeli.

Copyright TASR ©2017


Americké médiá sú prehnane tvrdé na prezidenta Donalda Trumpa. V rozhovore pre denník The New York Times to vyhlásil bývalý americký prezident Jimmy Carter. "Médiá sú na Trumpa tvrdšie, ako boli na akéhokoľvek iného prezidenta, ktorého si pamätám. Myslia si, že môžu bez akéhokoľvek váhania napísať, že Trump je mentálne postihnutý, alebo hocičo iné," povedal Carter.
Carterova obhajoba Trumpa je prekvapivá, keďže okrem toho, že pochádza z demokratického tábora, je zároveň dlhé desaťročia aj symbolom politiky, ktorá preferuje v medzinárodných vzťahoch diplomaciu, čo podľa amerických médií ostro kontrastuje s Trumpovým prístupom.
Carter si to však nemyslí a v rozhovore pre The New York Times obhajoval aj Trumpove pôsobenie v zahraničnej politike. Okrem iného povedal, že Trump to má ťažké, keďže Spojené štáty, bez ohľadu na to, kto je ich prezidentom, strácajú dominantné postavenie vo svetovej politike.
"Spojené štáty boli vo svete dominantnou silou, ale už ňou nie sú. A ani ňou nebudú. Vracia sa Rusko a do popredia idú India a Čína," povedal americký exprezident.
Denník USA Today vyslovil domnienku, že by jeho zmierlivé stanovisko k Trumpovi mohlo súvisieť s Carterovou snahou byť vymenovaný za amerického vyjednávača pre otázku Severnej Kórey, čo bude musieť schváliť práve Trump. Carter pre The New York Times potvrdil, že sa o tejto otázke už zhováral s Trumpovým poradcom pre národnú bezpečnosť Herbertom Raymondom McMasterom.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

23. 10. 2017

Cenu Marka Twaina 2017 si prevzal David Letterman

Cenu Marka Twaina 2017 
si prevzal David Letterman

Legendárny moderátor amerických televíznych talkšou David Letterman si v nedeľu večer prevzal vo Washingtone tohtoročnú Cenu Marka Twaina udeľovanú tamojším centrom pre interpretačné umenie.
Ide o ocenenie, ktoré od roku 1998 udeľujú každoročne umelcom, ktorých humor má na americkú spoločnosť podobne veľký vplyv ako tomu bolo v prípade spisovateľa Marka Twaina (1835-1910). Ten je známy napríklad vďaka dielam ako Dobrodružstvá Toma Sawyera, Dobrodružstvá Huckleberryho Finna, ale aj Listy zo Zeme, Yankee z Connecticutu a podobne.
V zdôvodnení výberu tohtoročného laureáta ceny sa zdôrazňuje, že Letterman (70) sa počas niekoľko desaťročí trvajúcej dráhy zaradil medzi najinovatívnejších a najvplyvnejších televíznych moderátorov-zabávačov a jeho Late Night i Late Show (s celkove viac ako 6000 epizódami) priniesla divákom množstvo neopakovateľných zážitkov s typickým humorom moderátora.
David Letterman sa stal 20. laureátom ocenenia, ktoré pred ním získali okrem iných aj Richard Pryor, Carl Reiner, Whoopi Goldbergová, Steve Martin, Neil Simon, Billy Crystal, Jay Leno, Eddie Murphy a vlani Bill Murray.

Copyright TASR ©2017

RTVS NEWS

RTVS NEWS
  

RTVS dnes podpísala dodatok k zmluve so spoločnosťou Towercom na poskytovanie strednovlnného vysielania. Od 1. novembra sa výrazne zvýši výkon vysielača v Nitre a opätovne sa spustí vysielač v Rimavskej Sobote. Prevádzka vysielača v Čižaticiach pokračuje bez zmien. Výsledkom bude spoľahlivo dostupné vysielanie Rádia Patria na stredných vlnách pre obyvateľov Žitného ostrova a pokryje sa aj časť Gemera.
„Napriek tomu, že najväčšia časť cieľovej skupiny poslucháčov Rádia Patria žije na Žitnom ostrove, mali sme doteraz najväčšie problémy s dostupnosťou práve v tomto regióne. Zvýšenie výkonu vysielača v Nitre bude znamenať spoľahlivý príjem Patrie. Myslím si, že stredné vlny v prípade informačného rádia majú svoje opodstatnenie aj v súčasnom období,“ uviedol riaditeľ Centra národnostného vysielania RTVS Attila Lovász.
Koncom októbra zároveň nadobudne účinnosť dnes podpísaná zmluva na digitálne pozemné vysielanie v systéme DAB+. Pre RTVS sa tak začne príprava na úplnú digitalizáciu rozhlasového éteru. Prostredníctvom vysielačov Bratislava-Kamzík, Banská Bystrica-Laskomer, Košice–Heringeš a Žilina- Krížava spustí RTVS oficiálnu pilotnú digitálnu prevádzku. V digitálnom rozhlasovom multiplexe DAB+ cez uvedené vysielače šíria svoje programové služby Rádio Slovensko, Rádio Devín, Rádio_FM, Rádio Patria v kombinácii s Rádio Slovakia International (RSI), Rádio Junior a Rádio Litera. Pre Patriu pôjde o značné rozšírenie pokrytia, pre Rádio Slovensko, Devín a Rádio_FM o novú distribučnú platformu a v prípade Rádia Junior, Litera a RSI o významné priblíženie sa k poslucháčovi.
„RTVS ako verejnoprávny vysielateľ zabezpečuje pre občanov Slovenska pravidelné rozhlasové vysielanie aj v jazykoch národnostných menšín. Sme radi, že po rokovaniach so spoločnosťou Towercom sa nám podarilo rozšíriť pokrytie signálom Rádia Patria v lokalitách, ktoré boli doteraz ´hluché´. Verím, že si tak Rádio Patria nájde ďalších poslucháčov,“ poznamenal generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.
Dostupnosť Rádia Patria zlepší i nový digitálny vysielač DAB+ pre Dunajskú Stredu, ktorý RTVS plánuje spustiť po zavŕšení úspešných rokovaní koncom



MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Maltská vláda prisľúbila v sobotu finančnú odmenu vo výške jedného milióna eur za poskytnutie informácii vedúcich k dolapeniu vrahov zavraždenej investigatívnej novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej. S odvolaním sa na vyhlásenie vlády o tom informovala agentúra DPA.
      Známa maltská 53-ročná novinárka bloggerka Galiziová, spájaná s odhaľovaním korupčných káuz v krajine, zahynula v pondelok pri výbuchu nálože nastraženej vo svojom aute. Obyvateľov obvykle pokojného, prevažne katolíckeho, ostrova táto násilná smrť šokovala.
      "Vláda je plne odhodlaná vyriešiť vraždu Daphne Caruanovej Galiziovej a zodpovedných postaviť pred spravodlivosť," uvádza sa v sobotňajšom vyhlásení maltskej vlády. "Ide o prípad mimoriadnej dôležitosti, ktorý si vyžaduje aj mimoriadne opatrenia. Spravodlivosti musí byť učinené zadosť, bez ohľadu na cenu," cituje ďalej z vyhlásenia DPA. Maltská vláda prípadných informátorov uistila tiež o tom, že im poskytne plnú ochranu, ako pri ich výpovedí, tak aj v akejkoľvek ďalšej fáze trestného stíhania.
      Terčom kritiky Caruanovej Galiziovej bol pritom často práve maltský premiér Joseph Muscat. Novinárka odhalila, že spoločnosť Egrant Inc., ktorej meno je uvedené v tzv. panamských dokumentoch (Panama Papers), je vo vlastníctve premiérovej manželky Michelle Muscatovej. Tá mala dostať peniaze od dcéry azerbajdžanského prezidenta prostredníctvom právnickej spoločnosti Mossack Fonseca. Spoločnosť Mossack Fonseca je "ústrednou postavou" škandálu s daňovými únikmi a tajnými kontami politikov známeho ako Panama Papers.
      Novinárkini traja synovia Matthew, Andrew a Paul vyzvali na sociálnej sieti Muscata, aby prejavil politickú zodpovednosť a odstúpil za "zlyhanie pri dodržiavaní základných slobôd". Na demisiu vyzvali tiež policajného komisára a generálneho prokurátora. "Nemáme záujem o spravodlivosť bez zmeny... Nemáme záujem o usvedčenie zo zločinu len preto, aby sa ľudia vo vláde, ktorí vraždou našej matky získali, mohli otočiť a povedať, že spravodlivosti bolo učinené zadosť," napísali na Facebooku.




Zástupkyňu šéfredaktora ruskej rozhlasovej stanice Echo Moskvy pobodal neznámy útočník. Informovala o tom v pondelok agentúra AP.
      Echo Moskvy, ktoré sa často označuje za jedinú nezávislú rozhlasovú stanicu v Rusku, uviedla na svojej webovej stránke, že páchateľ vtrhol do štúdia v centre Moskvy a pobodal Taťjanu Felgenhauerovú. Známa je najmä moderovaním populárneho ranného vysielania.
      Šéfredaktor Echa Moskvy Alexej Venediktov informoval na Twitteri, že Felgenhauerovú previezli do nemocnice a jej život nie je v ohrození. Muža zadržali priamo v redakcii.
      Podľa agentúry DPA má 32-ročná moderátorka vážne zranenia a páchateľ ju poranil na krku.
      Agentúra AP pripomína, že ostrá kritika zo strany Echa Moskvy hnevá mnohých v ruskej vláde, a moderátori a novinári tejto rozhlasovej strany hlásili, že sa im vyhrážali smrťou.





Copyright TASR ©2017 

22. 10. 2017

NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA

NEDEĽNÉ REZNE A KÁVA
Reláciu V politike vysiela TA3 v nedeľu 22. októbra od 11.00 h.

Témy: Novela zákona o zdravotnej starostlivosti, poplatky v ambulanciách a na pohotovostiach, zisky zdravotných poisťovní, Župné voľby a boj proti extrémizmu, Voľby v ČR

Hostia:
 Tomáš Drucker (nom. Smeru-SD), minister zdravotníctva
Jana Cigániková (SaS), poslankyňa NR SR
Alan Suchánek (OĽaNO), poslanec NR SR
Jaroslav Ridoško (SNS), poslanec NR SR
Iveta Radičová, bývalá predsedníčka vlády SR


Moderuje Norbert Dolinský

O 5 minút 12 v nedeľu 22. októbra o 11.55 h na Jednotke.

Hostia:

 Jaroslav Paška (SNS), poslanec NR SR a prvý podpredseda strany
Boris Zala (S&D), poslanec Európskeho parlamentu
Ivan Štefanec (KDH, EĽS) , poslanec Európskeho parlamentu


Témy: 

- voľby v ČR, budúcnosť V4, reforma EÚ – pozícia SR; Summit EÚ: - migrácia – zhodnotenie doterajších opatrení, spolupráca s krajinami pôvodu a tranzitu, reforma spoločného európskeho azylového systému; - stav rokovaní o odchode Spojeného kráľovstva z Európskej únie; - aktuálne otázky zahraničnej politiky.

Moderuje Martin Strižinec.