24. 10. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Zdravotný stav zástupkyne šéfredaktora ruskej rozhlasovej stanice Echo Moskvy Taťjany Feľgengauerovej (32), ktorá sa včera na pracovisku stala terčom útoku nožom, je vážny. Informovala o tom tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na Sergeja Petrikova, riaditeľa nemocnice, v ktorej sa novinárka podrobila chirurgickému zákroku.
Podľa jeho slov charakter zdravotných následkov i ďalší postup liečby bude zrejmý až po ukončení všetkých diagnostických procedúr.
Už skôr prišli z Moskvy správy, že novinárka je mimo ohrozenia života. Šéfredaktor Echa Moskvy Alexej Venediktov informoval, že po operácii uviedli jeho kolegyňu do umelého spánku.
Útočník, ktorý pri vchode do budovy rozhlasovej stanice zneškodnil štipľavým sprejom jedného z príslušníkov súkromnej bezpečnostnej služby a neskôr sa pokúsil napadnúť ďalšieho, tvrdí, že sa ho novinárka po dva mesiace "v telepatickom kontakte" sexuálne domáhala. Borisovi Gricovi, ako sa označuje páchateľ, hrozí za útok v prípade potvrdenia viny súdom až 11 rokov za mrežami.
Odborníci však preskúmajú jeho duševný stav a zistia, či bol v čase činu príčetný. Jeden z nich, Michail Vinogradov, sa už nechal počuť, že páchateľa zrejme sužuje schizofrénia. Podľa nemenovaného zdroja ide o rodáka z Gruzínska žijúceho v Izraeli.

Copyright TASR ©2017


Americké médiá sú prehnane tvrdé na prezidenta Donalda Trumpa. V rozhovore pre denník The New York Times to vyhlásil bývalý americký prezident Jimmy Carter. "Médiá sú na Trumpa tvrdšie, ako boli na akéhokoľvek iného prezidenta, ktorého si pamätám. Myslia si, že môžu bez akéhokoľvek váhania napísať, že Trump je mentálne postihnutý, alebo hocičo iné," povedal Carter.
Carterova obhajoba Trumpa je prekvapivá, keďže okrem toho, že pochádza z demokratického tábora, je zároveň dlhé desaťročia aj symbolom politiky, ktorá preferuje v medzinárodných vzťahoch diplomaciu, čo podľa amerických médií ostro kontrastuje s Trumpovým prístupom.
Carter si to však nemyslí a v rozhovore pre The New York Times obhajoval aj Trumpove pôsobenie v zahraničnej politike. Okrem iného povedal, že Trump to má ťažké, keďže Spojené štáty, bez ohľadu na to, kto je ich prezidentom, strácajú dominantné postavenie vo svetovej politike.
"Spojené štáty boli vo svete dominantnou silou, ale už ňou nie sú. A ani ňou nebudú. Vracia sa Rusko a do popredia idú India a Čína," povedal americký exprezident.
Denník USA Today vyslovil domnienku, že by jeho zmierlivé stanovisko k Trumpovi mohlo súvisieť s Carterovou snahou byť vymenovaný za amerického vyjednávača pre otázku Severnej Kórey, čo bude musieť schváliť práve Trump. Carter pre The New York Times potvrdil, že sa o tejto otázke už zhováral s Trumpovým poradcom pre národnú bezpečnosť Herbertom Raymondom McMasterom.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.