9. 1. 2016

Zomrela Raqia Hassan

Zomrela Raqia Hassan


Vo veku 30 rokov bola pravdepodobne v septembri zavraždená príslušníkmi Daišu civilná novinárka Raqia Hassan.Patrila ku kurdskej menšine ,študovala filozofiu na University Aleppa, pred návratom do Raqqa svojho rodného mesta.
Raqia sa zúčastnila protestov proti vláde Bašára al-Asada , ale so začiatkom občianskej vojny v Sýrii bolo mesto Raqqa, po dlhom obliehaní porazené silami Daišu
Na sociálnych sieťach, kde vystupovala pod pseudonymom "Nissan Ibrahima" ,pokračovala popisom utrpenia civilistov, bombardovania, ale aj s obáv ohľadom činnosti Slobodnej sýrskej armády .
Posledné správy boli z 21. júla 2015 ,kde sama Raqia tvrdila, že sa jej vyhrážali smrťou,a vedela,že skôr alebo neskôr bude zatknutá a zabitá.
Podľa sociálnych médií a profilov novinárov z Raqqa, Raqia Hassan bola zabitá niekedy koncom minulého roka. Daiš ale informoval jej rodinu o jej smrti tento týždeň, tvrdiac, že bola "popravená" za "neposlušnosť". Zdroje však nie sú schopné potvrdiť okolnosti jej smrti.

Zdroj : Raqqa is Being Slaughtered Silently

Golden Tomato Awards

Golden Tomato Awards

Najlepším filmom minulého roka v širokej distribúcii je podľa štatistík filmového portálu Rotten Tomatoes snímka Mad Max: Zbesilá cesta. Snímka v réžii Georgea Millera, ktorý nakrútil aj prvé dve časti série, si odniesla Golden Tomato Award. Titul s Tomom Hardym a Charlize Theron v hlavných úlohách pritom v 17. ročníku udeľovania cien zabodoval aj v kategórii venovanej sci-fi a fantasy snímkam.
Najlepšie hodnoteným minuloročným filmom v limitovanej distribúcii sa stala dráma Izba. V kategórii animovaných filmov triumfovala zasa snímka z dielne spoločností Disney Pictures a Pixar V hlave. Najlepším dramatický seriálom je Better Call Saul, ktorý zvíťazil aj ako nový seriál. Medzi komediálnymi sériami triumfovala šou Master of None. Séria Fargo (2014) si odniesla ocenenia ako najlepšie hodnotený pokračujúci seriál a tiež ako najlepšie hodnotená miniséria.

Prehľad niektorých víťazov v 17. ročníku Golden Tomato Awards:

Hlavné ocenenia
Najlepšie hodnotený film: široká distribúcia: Mad Max: Zbesilá cesta
Najlepšie hodnotený film: limitovaná distribúcia: Izba
Najlepšie hodnotený nový seriál: Better Call Saul
Najlepšie hodnotený pokračujúci seriál: Fargo (2014)

Ocenenia podľa filmovej kategórie
Animovaný film: V hlave
Akčný alebo dobrodružný film: Mission Impossible: Národ grázlov
Sci-fi alebo fantasy film: Mad Max: Zbesilá cesta
Triler: Sicario
Komédia: Čo robíme v temnotách
Dráma: Brooklyn
Romantický film: Carol
Horor: Neutečieš
Rodinný film alebo film pre deti: Paddington
Dokument: Amy
Film podľa knižnej alebo komiksovej predlohy: The Diary of a Teenage Girl
Muzikál alebo hudobný film: Love & Mercy
Cudzojazičný film: Timbuktu (2014)

Televízne ocenenia
Komediálny seriál: Master of None
Dramatický seriál: Better Call Saul
Sci-fi, fantasy alebo hororový seriál: Doctor Who (2005)
Televízny film alebo miniséria: Fargo (2014)
Dokument: Making a Murderer

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Frank Armitage

Zomrel Frank Armitage

Vo veku 91 rokov zomrel ilustrátor Frank Armitage. Rodák z austrálskeho mesta Melbourne, ktorý sa venoval aj nástenným maľbám, skonal 4. januára v dôsledku staroby v kalifornskom Paso Robles. Smutnú správu potvrdil Howard Green z Walt Disney Animation Studios.
Roblan Frank Armitage študoval na umeleckej škole v Melbourne, neskôr sa stal asistentom mexického maliara Davida Alfara Siqueirosa. V roku 1952 sa presťahoval do Los Angeles, kde začal spolupracovať so spoločnosťou Walt Disney Studios. Podieľal sa na filmoch ako napríklad Šípková Ruženka (1959) či Kniha džunglí (1967). Jeho prácu je možné vidieť aj v parížskom Disneylande, floridskom Disney's Animal Kingdom Theme Parku či zábavnom parku Tokyo DisneySea. Po odchode zo spoločnosti Disney v roku 1989 sa zaujímal o čínsku medicínu, pričom pre štúdium akupunktúry odcestoval do Číny. Venoval sa tiež ilustráciám s medicínskou tematikou.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

KOLONÁDA 2

KOLONÁDA 2

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká spoločnosť Google musela zasiahnuť a opraviť chybu vo svojej aplikácii Google Prekladač, ktorá začala prekladať výraz "Ruská federácia" ako "Mordor", teda fiktívnu krajinu s prezývkou "Zem tieňov" z kníh JRR Tolkiena Pán prsteňov. Informovala o tom dnes britská stanica BBC.
Okrem toho výraz "Rusi" sa v danej online službe začal zjavovať ako "okupanti" a priezvisko ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova ako "smutný koník". Uvedené chyby sa vyskytli pri automatickom preklade týchto výrazov z ukrajinčiny do ruštiny, čo odzrkadľuje ruskú anexiu Krymu z roku 2014.
"Google Prekladač je automatický systém prekladu, ktorý pracuje bez zásahu ľudského faktora, používajúc namiesto toho technológie," uviedol internetový gigant vo vyhlásení. Správne fungovanie služby však závisí aj od jej užívateľov, ktorí môžu manuálne navrhnúť alternatívne výrazy pre jednotlivé preklady.

Administratíva amerického prezidenta Baracka Obamu vytvára novú zásahovú jednotku, ktorej úlohou bude boj proti internetovej propagande Islamského štátu (IS) a iných extrémistických organizácií. Informovala o tom v piatok agentúra Reuters.
Skupina bude pracovať pod vedením ministerstva pre vnútornú bezpečnosť a ministerstva spravodlivosti, ale na jej činnosti sa budú podieľať aj iné federálne a miestne agentúry.
Vyhlásenie Obamovej administratívy o založení jednotky na potláčanie kyberterorizmu prichádza v čase, keď sa v kalifornskom meste San José pripravuje stretnutie amerických vládnych činiteľov s predstaviteľmi technologických spoločností, ako sú Apple, Facebook, Google, Microsoft, Twitter či Yahoo.
Cieľom stretnutia bude zefektívnenie spolupráce medzi americkou vládou a internetovými firmami v boji proti stupňujúcemu sa úsiliu Islamského štátu využívať sociálne siete na nábor, radikalizáciu a mobilizáciu svojich stúpencov.

Copyright © TASR 2016

Poľská vláda sa včera snažila upokojiť obavy Európskej komisie z toho, že novelizované zákony o verejnoprávnych médiách a ústavnom súde ohrozujú demokraciu a slobodu médií v krajine. Informovali o tom agentúry AP a DPA.
Námestník poľského ministra zahraničných vecí pre európske záležitosti Konrad Szymanski a vedúca Zastúpenia Európskej komisie v Poľsku Marzenna Guzová-Vetterová sa dnes stretli, aby hovorili o znepokojení, ktoré nová legislatíva vyvolala v EÚ.
Guzová-Vetterová uviedla, že rozhovory boli "vecné" a pomohli objasniť mnohé pochybnosti. Zároveň zdôraznila, že pluralizmus médií patrí k základným hodnotám EÚ a EK má povinnosť zaoberať sa ochranou týchto hodnôt. Európska komisia bude na svojom zasadnutí 13. januára hovoriť o situácii v oblasti právneho štátu v Poľsku.
Szymanski vyhlásil, že bolo "pomerne ľahké" vysvetliť pozíciu poľskej vlády. "Mali sme pocit, že komunikácia medzi Poľskom a Bruselom nie je už dlhší čas najlepšia pri záležitostiach, ktoré majú pre Poľsko veľmi vysokú prioritu," povedal po stretnutí. "Domnievam sa, že sme urobili krok vpred k dosiahnutiu stavu, v ktorom budú mať všetci pocit, že Európska komisia s našou krajinou zaobchádza ako s každým iným členom (EÚ)," citovala ho DPA.
Nový mediálny zákon, ktorý nadobudol účinnosť včera, ukončil mandáty vedenia verejnoprávnej televízie a rozhlasu a právomoc vymenovať ich riadiacich pracovníkov dal ministrovi štátnej pokladnice. Konzervatívna strana Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá sa ujala moci v novembri, tvrdí, že verejnoprávne médiá nadbiehali predošlej vláde a chýbala im objektivita. Do polovice roka plánuje ďalšie zmeny, ktoré dajú vláde úplnú kontrolu nad verejnoprávnou televíziou a rozhlasom i tlačovou agentúrou PAP, uviedla AP.
Minister štátnej pokladnice Dawid Jackiewicz dnes vymenoval za nového šéfa Poľskej televízie (TVP) konzervatívneho politika a novinára, bývalého člena Európskeho parlamentu Jaceka Kurského.
Kurski je "zárukou návratu rovnováhy do verejnoprávnych médií", vyhlásil Jackiewicz. "Televízia potrebuje vecnú, objektívnu žurnalistiku," dodal s tým, že novinári, ktorí takéto štandardy nespĺňajú, môžu "byť znepokojení".



Anglicko-írska chlapčenská skupina One Direction sa objaví v seriáli Griffinovci (1999). Animované verzie spevákov sa ocitnú v epizóde s názvom Run, Chris, Run, ktorú plánujú odvysielať v máji. Diváčky a diváci budú môcť vidieť všetkých štyroch súčasných členov formácie, avšak iba Liam Payne a Louis Tomlinson nahovorili aj dialógy. V scéne sa ukáže aj kreslená verzia anglického hudobného magnáta Simona Cowella.
One Direction pôvodne tvorili spomínaní Louis Tomlinson, Niall Horan, Harry Styles, Liam Payne a Zayn Malik. Posledný menovaný však skupinu vlani v marci opustil. Pätica sa preslávila v súťaži The X Factor, kde v roku 2010 skončila na tretej priečke. Po šou s nimi vydavateľstvo Syco Music, ktoré založil spomínaný Simon Cowell, podpísalo kontrakt na dva milióny libier a One Direction sa stali fenoménom. Na konte majú zatiaľ albumy Up All Night (2011), Take Me Home (2012), Midnight Memories (2013), Four (2014) a Made in the A.M. (2015). Získali viac ako sto ocenení vrátane piatich BRIT Awards, siedmich American Music Awards, piatich Billboard Music Awards alebo štyroch World Music Awards.
Seriál Griffinovci, známy aj ako Family Guy, má na konte päť cien Primetime Emmy a tri ceny Annie. V roku 2009 ho nominovali na Emmy v kategórii Najlepší komediálny seriál. Čo sa týka animovaných seriálov, stalo sa tak po prvý raz, odkedy nomináciu v roku 1961 získali Flinstonovci (1960). Túto satiru americkej kultúry a životného štýlu často porovnávajú so známym seriálom Simpsonovci (1989).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Milión výtlačkov špeciálneho vydania francúzskeho satirického časopisu Charlie Hebdo, ktoré vyšlo v stredu pri príležitosti prvého výročia teroristického útoku proti jeho redakcii, sa už vypredal a pripravuje sa dodatočný náklad. Oznámilo to dnes vedenie časopisu. V iných týždňoch sa predá asi 280-tisíc výtlačkov.

Copyright © ČTK 2016

8. 1. 2016

PRIESKUM MEDIAN SK

PRIESKUM MEDIAN SK

Najpočúvanejšou rozhlasovou stanicou na Slovensku aj naďalej ostáva Rádio Expres. Od 14. septembra do 13. decembra minulého roku si ho aspoň raz za týždeň naladil približne každý tretí Slovák, ktorý rádio počúval (33,7 percenta a 1.511.000 poslucháčov). Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Median SK, ktorý sa konal na vzorke 3759 respondentov vo veku 14 až 79 rokov. TASR informovala Linda Kleinertová zo spoločnosti.
Druhým najpočúvanejším sa stalo Rádio Slovensko s 29,6 percenta (1.324.000 poslucháčov) a tretím Fun rádio s 22,8 percenta (1.023.000 poslucháčov). So 16,7 percenta (746.000 poslucháčov) sa na štvrtom mieste umiestnilo Rádio Jemné a piatu priečku obsadilo Rádio Europa 2 s 15,4 percenta (692.000 poslucháčov). Na šiestom mieste je Rádio Regina so 14,3 percenta (640.000 poslucháčov) a na siedmom Rádio Vlna s ôsmimi percentami (358.000 poslucháčov).
Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval minulý týždeň" predstavuje 90,9 percenta, čo je 4.069.000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Slovenský rozhlas (RTVS) so svojimi piatimi okruhmi dosiahol počúvanosť 43,4 percenta (1.943.000), rozhlasová sieť Radio Services 36 percent (1.611.000) a Radio Group zase 30,3 percenta (1.357.000). "Dôležitou zmenou je presun Rádia Europa 2 zo siete Radio Group do siete Radio Services," tvrdí Kleinertová.
Každý deň počúva podľa prieskumu rádio viac ako tri milióny ľudí (68,7 percenta populácie). Každý Slovák ho počúva denne dlhšie ako dve a štvrť hodiny a každý poslucháč dlhšie ako tri a štvrť hodiny.
V sledovanom období dosiahlo najvyšší podiel na trhu Rádio Expres s 23,1 percenta. Rádio Slovensko má podiel na trhu 20,7 percenta a s 12,9-percentným podielom sa na treťom mieste umiestnilo Fun rádio. Na štvrtom mieste sa ocitlo Rádio Jemné s 8,9 percenta a na piatom Rádio Regina s osempercentným podielom na trhu. Len o niečo menej má Rádio Europa 2 s podielom 7,7 percenta a potom Rádio Vlna so 4,8 percenta. Ostatné rozhlasové stanice držia podiel 14,1 percenta z trhu.
Prieskum sa zameral na 50 rozhlasových staníc a prebiehal hlavne metódou osobných rozhovorov (asi 85 percent vzorky). Zvyšní respondenti vypĺňali webdotazník.
Spoločnosť Median SK uskutočňuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009.

Copyright © TASR 2016


RTVS aj Česká televízia sa pripojili k vyhláseniu EBU

RTVS aj Česká televízia sa
pripojili k vyhláseniu EBU

RTVS aj Česká televízia sa pripojili k vyhláseniu Európskej vysielacej únie (EBU) - tá kritizuje poľskú vládu za zmeny verejnoprávnych médií.
Podľa Európskej vysielacej únie vláda novým zákonom pretvorila médiá na štátne. "Prekvapuje nás základný cieľ reformy, ktorým je v skutočnosti znepokujujúca interpretácia kompetencií verejnoprávnych médií. Ambíciou nového režimu je pretvorenie Poľského rádia a televízie na mediálne nástroje vlády, nie jej občanov," povedala riaditeľka EBU Ingrid Deltenre.
„RTVS sa k tejto výzve EBU pripája, nakoľko zdieľa spoločné hodnoty verejnoprávnosti spolu s ostatnými členmi vysielacej únie," povedala hovorkyňa RTVS Dominika Šulková.
Prezident nový zákon, ktorý mení vedenie TVP podpísal včera. Riaditeľom televízie sa stal námestník ministerstva kultúry, Jacek Kurski. "Verejnoprávna televízia pod mojím vedením urobí všetko pre to, aby zjednotila Poliakov pre veľký a vznešený cieľ. Zostávam verný zásadám, ktoré sú jadrom našej spoločnosti."

Zomrel Douglas Dick

Zomrel Douglas Dick

Vo veku 95 rokov zomrel americký herec Douglas Dick, známy najmä ako Kenneth Lawrence z filmu Povraz (1948) Alfreda Hitchcocka. Rodák z Charlestonu skonal už v sobotu 19. decembra v jeho dome v Los Angeles. Ako informovala hercova rodina prostredníctvom nekrológu uverejnenom v denníku The Los Angeles Times, Dick umrel pokojne v spánku. „Douglas, čestný, inteligentný, šľachetný a zásadový muž, bol aktívnym členom Akadémie filmových umení a vied, neziskovej organizácie Audubon Society a Mensy,“ opísali zosnulého rodinný príslušníci.
Douglas Dick sa narodil 20. novembra 1920. Pôsobil ako herec, námorný dôstojník, spisovateľ a psychológ. Zahral si v desiatkach filmoch a seriáloch. Najviac známy je zo spomínanej snímky Povraz, účinkoval však aj vo filmoch Home of the Brave (1949) a The Red Badge of Courage (1951). Predstavil sa v seriáloch Navy Log (1955 - 1958), Mike Hammer (1958 - 1959) či Perry Mason (1957 - 1966). Najväčšiu slávu mu však priniesla rola v seriáli Waterfront (1954 - 1956), kde si po boku Prestona Fostera zahral Carla Herricka. Okrem hrania sa venoval aj písaniu scenárov. Zábavný priemysel opustil v roku 1971, keď získal titul doktorát z psychológie. Psychoterapii sa venoval až do roku 2003.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY ROKA 2015



VÝROKY ROKA 2015
"Už po prečítaní prvých stránok časopisu Zem&Vek sa mi zazdalo, akoby som vstúpila na roky ľadom ležiacu zahlušenú roľu, kde po príchode dobrého gazdu začínajú rásť žírne klasy zrna, z akého sa pečie dobrý chlieb."
Milka Zimková

“To nie je len o Martine, to je odkaz pre všetkých Slovákov, že budú perzekuovaní, ak sa odvážia vyjadriť. Toto je vysoko nebezpečné. V 89 sme vítali zmenu, že príde demokracia a sloboda prejavu, že môžeme konečne mať svoj názor. Dovtedy sme sa ho báli hovoriť, aby sme nemali problémy a teraz k tomu smerujeme znova. Títo pravdoláskari ¬ slniečkári by sa mali nazývať skôr tmári, je ich pár percent a idú nám tu v mene humanity a politickej korektnosti nastavovať štandarty. Treba už povedať dosť! My sa musíme vrátiť úplne na začiatok a celé to reštartovať, lebo táto spoločnosť sa valí do pekla.”
Boris Kollár


„Ja sa pôjdem osprchovať, keby náhodou chcela so mnou jebať hore.“
Ľudovít Barát ,primátor Skalice 



“ Immigrants to the United States should speak American."
Sarah Palin 


„Som za obmedzenie zahraničnej hudby a samozrejme rád by som obmedzenie videl aj v televízii. Už tých amerických filmov a amerických seriálov je strašne, strašne veľa najmä v komerčných televíziách, nedá sa na to pozerať. Vypasované detektívečky s modrými očami behajú, kosti naháňajú.“ 
Jozef Mikloško (KDH)



„Spojené štáty americké sa miešajú do vnútorných záležitostí Medzinárodnej futbalovej federácie  s jasným cieľom - aby pripravili Rusko o právo usporiadať majstrovstvá sveta v roku 2018. Bol to ďalší jasný pokus zmariť znovuzvolenie pána Blattera za prezidenta FIFA." 
Vladimír Putin


„ Z odpisu registra trestov vyplýva, že RSDr.Vasiľ Biľak nemá záznam v registri trestov. Historik Peter Jašek,PhD. vo svojom odbornom vyjadrení uvádza, že postavenie pomníka Vasiľovi Biľakovi ako poprednému kolaborantovi, dogmatickemu komunistickému ideológovi a normalizátorovi je spochybňovanie zločinov komunizmu. Z vykonaných dôkazov je však zrejmé, že pomník Vasiľovi Biĺakovi bol postavený z iného dôvodu a to z dôvodu vzdania mu pocty ako rodákovi obce." 
JUDr. Vladímír Goliáš vyšetrovateľ PZ v Prešovskom kraji



"Čo majú spoločné Cigán, lykožrút a teplý? Sú nedotknuteľní. Vedno spočinuli pod ochrannými krídlami mimovládnych neziskových organizácií (MNO), ktoré z vysokej postriežky na ľudskoprávnych a ochranárskych posedoch bdelým okom odhaľujú a lovia nechyrované tisíce rasistov, neprírodných vandalov a neprirodzených heterosexuálnych teroristov na Slovensku. "
ExtraPlus


„ Rusko nebude uvaľovať sankcie na európskych umelcov, keďže žiaden z nich nie je na úrovni speváka Kobzona.“
Vladimír Medinský, rusky minister kultúry



MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Brusel rokuje s Varšavou o dvoch veľmi kritizovaných zákonoch, ktoré presadila nová poľská vláda, ale je nepravdepodobné, že by Európska únia prikročila k akýmkoľvek trestným opatreniam, citovala vyjadrenie predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera agentúra Reuters.
Európska komisia bude na svojom zasadnutí 13. januára hovoriť o situácii v oblasti právneho štátu v Poľsku. Okrem zmien mediálnej legislatívy si nová konzervatívna vláda vo Varšave vyslúžila kritiku aj za novelu zákona o ústavnom súde.
Reuters spomenul, že jeden z predstaviteľov EÚ vyzval na monitorovanie Poľska zo strany EÚ, čo by mohlo viesť k pozastaveniu hlasovacích práv tejto stredoeurópskej krajiny v 28-člennom eurobloku.
Podľa všetkého má na mysli víkendové vyjadrenie komisára EÚ pre digitálnu ekonomiku a spoločnosť Günthera Oettingera. Ten v rozhovore pre nedeľník Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung vyjadril obavy o nezávislosť poľských médií a vyzval na monitorovanie Poľska zo strany EÚ.
Juncker dnes povedal, že táto možnosť, známa ako čl. 7 Zmluvy o Európskej únii, je nepravdepodobná, napísal Reuters.
Teraz diskutujeme s Poľskom a nechcem špekulovať o ďalších dôsledkoch, ktoré by malo za následok uplatnenie článku 7. Ešte tam nie sme a nemyslím si, že by sme k tomuto bodu dospeli," povedal na tlačovej konferencii v Amsterdame. "Nedramatizujme... My neútočíme na Poľsko."

Poľský prezident Andrzej Duda podpísal nový mediálny zákon, ktorý dostane verejnoprávnu televíziu a rozhlas pod kontrolu vlády. Oznámila to včera šéfka poľskej prezidentskej kancelárie Malgorzata Sadurska, ktorú citovala agentúra AP.
Legislatíva kritizovaná Európskou úniou podľa Dudu prispeje k tomu, aby boli poľské verejnoprávne médiá "nestranné, nezaujaté a spoľahlivé". Hlava štátu sa domnieva, že televízia a rozhlas v súčasnej podobe nemohli garantovať prinášanie objektívnych informácií, uviedla Sadurska.
Prezident si je podľa nej plne vedomý obáv, ktoré právna norma vzbudzuje medzi predstaviteľmi EÚ, ale verí, že jej dopady nebudú negatívne. Podľa kritikov nová legislatíva ohrozuje slobodu poľských médií.
Na základe nového zákona sa poľská televízia, rozhlas a 17 regionálnych staníc transformujú z verejnoprávnych korporácií na právne subjekty vo vlastníctve štátu. To umožní okamžitú výmenu členov vedenia verejnoprávnych médií, ktorých bude odteraz vymenúvať poľský minister štátnej pokladnice. Doteraz sa riadiace funkcie obsadzovali formou verejných konkurzov.
Voči novému poľskému mediálnemu zákonu vyjadrili námietky aj viaceré medzinárodné novinárske organizácie. Komisár Rady Európy (RE) pre ľudské práva Nils Muižnieks v utorok vyzval prezidenta Dudu, aby návrh zákona nepodpísal.
Európska komisia bude na svojom zasadnutí 13. januára hovoriť o situácii v oblasti právneho štátu v Poľsku. Okrem zmien mediálnej legislatívy si nová konzervatívna vláda vo Varšave vyslúžila kritiku aj novelou zákona o ústavnom súde.

Copyright © TASR 20

7. 1. 2016

Cena Olofa Palmeho '15

Cena Olofa Palmeho '15 

Palestínsky pastor Mitrí Ráhib a izraelský novinár Gideon Levy získali dnes spoločne medzinárodnú Cenu Olofa Palmeho 2015 za svoj "odvážny a neporaziteľný boj proti okupácii a násiliu". Obaja poskytli "lúč nádeje v konflikte, ktorý sužoval a naďalej sužuje milióny ľudí a ohrozuje svetový mier," citovala porotu agentúra DPA.
      Ráhib pracuje pre luteránsku cirkev v Betleheme a na tamojšej palestínskej univerzite Dár al-kalima (Dom slova) založil fakultu umení a kultúry, ktorá poskytuje mladým ľuďom príležitosť skúmať svoju palestínsku identitu a "investovať do kultúry života ako nástroja kreatívneho odporu voči dusivému väzeniu," dodala porota.
      Levy pracuje v denníku Haarec a je známy svojou kritikou izraelskej politiky na okupovaných palestínskych územiach, čo vyústilo v hrozby smrťou proti jeho osobe.
      Palmeho cena, pomenovaná po bývalom švédskom premiérovi a sociálnodemokratickom politikovi, sa udeľuje osobnostiam z celého sveta každoročne od roku 1987. Udeľuje ju Pamätný fond Olofa Palmeho pre medzinárodné porozumenie a spoločnú bezpečnosť a je dotovaná sumou 75.000 dolárov. 
      V minulosti sa jej laureátmi stali aj niekdajší československý a český prezident Václav Havel (1989), organizácia Amnesty International, mjanmarská opozičná líderka a aktivistka Aun Schan Su Ťij či bývalý generálny tajomník OSN Kofi Annan. 
      Laureátom ju slávnostne odovzdajú 29. januára v Štokholme.  




Copyright © TASR 2016


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Blížiacu sa verejnú rozlúčku so zosnulým frontmanom anglickej kapely Motörhead Lemmym budú vysielať naživo. Podujatie, ktoré sa uskutoční v sobotu 9. januára na celom Sunset Strip v kalifornskom meste West Hollywood, budú môcť fanúšičky a fanúšikovia hudobníka sledovať na oficiálnom Youtube kanáli formácie od 17:00 do 21:00 miestneho času.
Rozlúčka sa mala pôvodne konať len v tamojšej hudobníkovej obľúbenej reštaurácii Rainbow Bar & Grill, no organizátori sa rozhodli pre veľký záujem využiť celú spomínanú časť Sunset Boulevard. Rainbow Bar & Grill, v ktorom sa napokon bude konať súkromná spomienka na zosnulého, bude niekoľko hodín zatvorený. Rodina a priatelia Lemmyho si uctia jeho pamiatku aj na cintoríne Forest Lawn Memorial Park v Hollywoode.
Po spevákovom úmrtí spustili fanúšikovia a fanúšičky kampaň s cieľom dostať hit Ace of Spades na prvé miesto v britskom singlovom rebríčku. Skladba z roku 1980 sa v tejto hitparáde dostala po vydaní najvyššie na 15. priečku. V súčasnosti je na deviatom mieste.
Ian Fraser "Lemmy" Kilmister zomrel 28. decembra v Los Angeles, len štyri dni po 70. narodeninách. Skonal v dôsledku agresívnej rakoviny, o ktorej vedel iba dva dni. Po úmrtí hudobníka Motörhead ukončili činnosť.
Motörhead sa na hudobnej scéne pohybovali od roku 1975 a na konte majú 22 štúdioviek. Medzi ich najznámejšie skladby patria aj Motörhead, Overkill, Bomber či Iron Fist. Poslednú zostavu kapely tvorili Ian "Lemmy" Kilmister (spev, basgitara), Phil "Wizzö" Campbell (gitara, vokály) a Mikkey Dee (bicie). Motörhead sa umiestnili na 26. priečke v rebríčku 100 najlepších hardrockových interpretov histórie podľa televízie VH1.


Americký herec, filmár a spisovateľ Alan Alda si uctil zosnulého kolegu Wayna Rogersa, s ktorým účinkoval v seriáli M.A.S.H. (1972 - 1983). Alda tak spravil prostredníctvom článku v časopise The Hollywood Reporter. Rogers, ktorý sa v spomínanom seriáli predstavil ako kapitán "Trapper" John McIntyre, skonal 31. decembra vo veku 82 rokov.
"Wayne Rogers a ja sme sa spoznali až v deň, keď sme začali skúšať M.A.S.H. Nepoznali sme sa, ale obaja sme vedeli, že si nejakým spôsobom budeme musieť vybudovať vzťah, aký mali postavy, ktoré sme stvárňovali. Šli sme v ten večer na večeru a ako sme jedli a pili, tak sme si navzájom sľúbili, že do tohto seriálu dáme všetko. Obaja sme si mysleli, že to môže byť viac než len sitkom, a chceli sme k tomu pristupovať tak seriózne ako k akémukoľvek inému projektu. Raz, po dlhom nakrúcacom dni, sme skúšali jednu scénu stále dokola, aby sme zistili, či by sa dala zahrať ešte lepšie. Tú scénu sme však už predtým nakrútili a nemali sme ju natáčať znova. Jednoducho sme chceli vedieť, či by sa dala ešte vylepšiť. Nikdy sme neprestali snažiť sa zlepšiť - či už ako jednotliví herci alebo ako tím. A to nás, myslím, zblížilo takým spôsobom, ako sa nám to ešte predtým nestalo pri žiadnom inom kolegovi," popísal 79-ročný Alda ako sa s Rogersom spoznal. "Wayne bol srdečný, zábavný a veľmi, veľmi bystrý. Ale aj napriek tomu, aký bol bystrý, nikdy vám nepovedal, čo si máte myslieť. Ak s vami nesúhlasil, tak vám dal iba otázku, ktorá vás nenápadne primäla popremýšľať o vašom názore. Ja teraz myslím naňho. Wayne mi chýbal, keď opustil M.A.S.H., ale vždy keď sme počas nasledujúcich desaťročí boli v rovnakom meste, tak sme sa stretli. Teraz mi však chýba novým, smutným spôsobom. Už sa nikdy v rovnakom meste nestretneme," uzavrel Alda.
William Wayne McMillan Rogers III. sa narodil 7. apríla 1933 v Birminghame v štáte Alabama a vyštudoval históriu na prestížnej Princetonskej univerzite. Pred tým, ako sa stal hercom, slúžil vo vojenskom námorníctve. Hereckú kariéru odštartoval v roku 1959 vo filme Malá nádej na zajtrajšok, neskôr sa predstavil napríklad v seriáloch ako napríklad Stagecoach West (1960 - 1961), The F.B.I. (1965 - 1974) alebo snímkach Frajer Luke (1967) a Stanica WUSA (1970). Známejším sa stal v roku 1972, keď začali vysielať spomínaný seriál M.A.S.H. Rogers v ňom chcel pôvodne hrať Hawkeyho Piercea, no nakoniec uprednostnil Trappera Johna, pričom Piercea stvárnil práve Alda. Rogers opustil seriál už po troch sezónach v roku 1975, pričom jedným z dôvodov bol fakt, že tvorcovia dávali viac priestoru Aldovi. O Trapperovi neskôr vznikol samostatný seriál Trapper John, M.D. (1979 - 1986), v ňom však titulnú postavu stvárnil Pernell Roberts. Rogers sa potom predstavil ešte napríklad v seriáloch House Calls (1979 - 1982) a To je vražda, napísala (1984 - 1996) či filme Attack on Terror: The FBI vs. the Ku Klux Klan (1975). Jeho poslednou snímkou bola komédia Nobody Knows Anything! z roku 2003. O dva roky neskôr dostal hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy. Okrem herectva sa venoval aj finančnému poradenstvu. Rogers bol dva razy ženatý, najprv v rokoch 1960 až 1983 s herečkou Mitzi McWhorter, s ktorou mal dcéru Lauru a syna Billa, a od roku 1988 až do jeho smrti bola jeho manželkou Amy Hirsh. Zomrel v Los Angeles v dôsledku komplikácií spojených so zápalom pľúc.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS SPECIAL



RTVS SPECIAL 

Rozhlas a televízia Slovenska v súvislosti s úmrtím kňaza Antona Srholca pripravil mimoriadne zmeny programu v rozhlase i v televízii.
      Na úvod večerného vysielania si o 20.10 h na Dvojke pripomenieme osobnosť Antona Srholca dokumentom z cyklu GEN.sk, na záver vysielania po polnoci Dvojka odvysiela publicistický program O čom je život podľa Antona Srholca s jeho zamyslením nad hodnotami v živote človeka.
      Rádio Slovensko dnes o 12.31 h mimoriadne zaradí rozhovor s Antonom Srholcom - Spomienka na Antona Srholca redaktorky Soni Gyarfášovej, podvečer o 18.30 h odvysiela reláciu s A. Srholcom Osudy.
      Rádio DEVÍN na sobotu 9. januára pripravuje špeciálny blok relácií Pocta Antonovi Srholcovi:
      Od 07.40 h to bude zostrih z cyklu Navštívil Rádio Devín s rozhlasovými rozhovormi s Antonom Srholcom. O 08.05 h bude do vysielania zaradený rozhovor s autorkou Alenou Čermákovou o filme, ktorý nakrútila o Antonovi Srholcovi a od 08.20 h Odkazy do neba pre Antona Srholca.

People' Choice Awards

People' Choice Awards

Ceny za filmovú, televíznu a hudobnú tvorbu People' Choice Awards, o ktorých rozhodujú v internetovom hlasovaní americkí fanúšikovia, odovzdali v noci nadnes tamojším hviezdam zábavného priemyslu.
V kategóriách "obľúbený film" a "obľúbený akčný film" zvíťazila snímka Rýchlo a zbesilo 7. Sandra Bullocková si odniesla cenu v kategórii "obľúbená filmová herečka" a Johnny Depp "obľúbený herec vo filmovej dráme", informovala televízia CBS, ktorá vyhlasovanie víťazov v Los Angeles prenášala v priamom prenose.
Televíznym kategóriám dominovali dlhoročné seriály. Sitcom televízie CBS Teória veľkého tresku zvíťazil v kategórii "obľúbený televízny program" a štvrtý rok po sebe aj v kategórii "obľúbená televízna komédia". Jeho protagonista Jim Parsons si odniesol cenu "obľúbený herec v televíznej komédii".
V kategórii "obľúbená televízna dráma" triumfoval seriál Klinika Grace. Cenu v kategórii "obľúbená herečka v televíznej dráme" si odniesla Ellen Pompeová. Z programov káblových televízií zvolili fanúšikovia za víťazov seriály Homeland - Zradca a Roztomilé mrchy.
V hudbe bola veľkou víťazkou Taylor Swiftová, ktorá získala ceny "obľúbená umelkyňa" a "obľúbená popová hviezda". Eda Sheerana zvolili fanúšikovia v kategórii "obľúbený mužský umelec".
Speváčka Britney Spearsová dokázala, že má veľký vplyv v sociálnych médiách. V novej kategórii "obľúbená celebrita sociálnych médií" za ňou skončili Anna Kendricková, Beyoncé, Dwayne Johnson i Taylor Swiftová a mnohí ďalší.
Najväčším víťazom večera však podľa CBS bola zrejme Ellen DeGeneres, ktorá si odniesla cenu v kategórii "obľúbená televízna moderátorka denného vysielania" a tiež humanitárnu cenu za charitatívnu prácu. Ellen DeGeneres sa stala rekordérkou People' Choice Awards všetkých čias, spolu ich má už 17.
Jednotlivých víťazov v desiatkach kategórií si volia bežní ľudia, a nie kritici ani odborná verejnosť. Ľudia môžu hlasovať za ktorýkoľvek film, televízny seriál, hudobnú skupinu či interpreta podľa vlastného výberu.

Prehľad laureátov vybraných kategórií:

FILMOVÉ KATEGÓRIE:
Obľúbený film, obľúbený akčný film: Rýchlo a zbesilo 7
Obľúbená filmová komédia: Ladíme 2
Obľúbená filmová dráma: Marťan
Obľúbený rodinný film: Mimoni
Obľúbený herec vo filmovej dráme: Johnny Depp
Obľúbená herečka vo filmovej dráme: Dakota Johnsonová
Obľúbená filmová herečka: Sandra Bullocková
Obľúbený televízny program, obľúbená televízna komédia: Teória veľkého tresku
Obľúbená televízna dráma: Klinika Grace
Obľúbená televízna detektívka: Lovec zločincov (TV seriál)
Obľúbená televízna súťaž: The Voice
Obľúbený program káblovej televízie: Homeland - Zradca
Obľúbený televízny animovaný program: Simpsonovci
Obľúbený televízny moderátor denného vysielania: Ellen DeGeneres

HUDOBNÉ KATEGÓRIE:
Obľúbený mužský umelec: Ed Sheeran
Obľúbená ženská umelkyňa: Taylor Swiftová
Obľúbená skupina: Fifth Harmony
Obľúbený nový umelec/umelkyňa: Shawn Mendes
Obľúbený country umelec: Blake Shelton
Obľúbená country umelkyňa: Carrie Underwoodová
Obľúbená country skupina: Lady Antebellum
Obľúbený popový umelec/umelkyňa: Taylor Swiftová
Obľúbený hip-hopový umelec/umelkyňa: Nicky Minajová
Obľúbený R&B umelec/umelkyňa: The Weeknd
Obľúbený album: Title (Meghan Trainorová)
Obľúbená pieseň: What Do You Mean? (Justin Bieber)
Obľúbená hudobná ikona: Madonna

DIGITÁLNE KATEGÓRIE:
Obľúbená celebrita sociálnych médií: Britney Spearsová
Obľúbená hra pre mobilné telefóny: Candy Crush Saga
Obľúbená videohra: Super Smash Bros.
Obľúbená hviezda YouTube: Connor Franta

ŠPECIÁLNE KATEGÓRIE:
Obľúbený humanitárny pracovník/pracovníčka (humanitárna cena za charitatívnu prácu): Ellen DeGeneres

Copyright © TASR 2016

Cena denníka Republika

Cena denníka Republika




Cenu denníka Republika získava Tibor Eliot Rostas, nový JežišKrisusNazaretskýsstjágráha.



Čestné uznanie putuje ku Martinovi Daňovi, všeumelovi ,hrobárovi a tiežnovinárovi.
Pravdepodobná porucha osobnosti,znôška paranoje,psychózy,bludov a mesiášskeho komplexu ho najnovšie doviedol k obhajobe zlodejov a násilníkov, ktorí útočia na ženy a sudcu tej najhoršej povesti.

Daňo neváha nechať na fb stránke a likeovať posty, ktoré útočia na všetko, napríklad na ženy v štátnej službe :

Korenčiak
Bola by z nej paradna kurvicka. Taky KOKOT oplieskat o celo ako v amaterskom filme a ritku roztrhat, mozno by zacala aj posluchat, dzievocka sumna
Like · Reply · 6 · November 24 at 10:34am 

6. 1. 2016

Zomrel Pierre Boulez

Zomrel Pierre Boulez

Renomovaný francúzsky skladateľ a dirigent Pierre Boulez, laureát ceny Grammy za celoživotné dielo, v utorok večer zomrel. Mal 90 rokov. Oznámila to dnes Parížska filharmónia.
Zomrel doma v nemeckom Baden-Badene, kde žil so svojou rodinou, informovala tlačová agentúra DPA. Jeho rodina jeho úmrtie potvrdila.
Narodil sa 26. marca 1925 a bol jedným z najdôležitejších predstaviteľov hudobnej avantgardy a súčasnej klasickej hudby. Bol nielen skladateľ, ale tiež vynikajúci dirigent. Jeho interpretácia diela Richarda Wagnera Prsteň Nibelungov v roku 1976 na festivale v Bayreuthu vyvolala medzinárodnú senzáciu, napísala DPA.
Bol svetoznámy skladateľ, plodný autor a pianista a bol tiež známy ako šéf Parížskej filharmónie, napísala BBC. Bol zakladateľom a bývalým riaditeľom parížskeho Inštitútu pre výskum a koordináciu akustickej hudby (IRCAM) a bol tiež známy svojou spoluprácou s čelnými experimentálnymi skladateľmi ako je Karlheinz Stockahusen a Olivier Messiaen.
Počas svojej kariéry bol hosťujúcim dirigentom významných európskych orchestrov a festivalov. Bol hlavným dirigentom Symfonického orchestra BBC i Newyorského filharmonického orchestra.
Od roku 1991 sa venoval najmä vlastnej hudobnej tvorbe a dirigovaniu.
Berlínska Štátna opera si vlani v marci pripomenula Boulezove 90. narodeniny uvedením výberu z jeho diel na svojom výročnom veľkonočnom festivale. Program festivalu zahŕňal Boulezove diela pre sláčikové nástroje, klavír, flautu a elektronické nástroje, ako aj spevácke diela.
Denník Guardian citoval britského hudobného skladateľa Georga Benjamina, ktorý okrem iného povedal: "Silou svojej osobnosti, šírkou svojej reputácie a svojím značným osobným šarmom, Boulez dosiahol, že sa veci stali... Nová koncertná sála v Paríži, Parížska filharmónia, mu vďačí za svoju existenciu rovnako ako zvyšok Cité de la Musique, jeho vlastná skupine Ensemble Intercontemporain i IRCAM, inštitút pre výskum hudby pri Centre Pompidou."

Copyright © TASR 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Poľská televízia, rozhlas a tlačová agentúra PAP sa transformujú na "štátom vlastnené právne subjekty", na ktoré bude dohliadať Národná rada pre médiá. Vyplýva to z nového návrhu zákona o verejnoprávnych médiách, z ktorého dnes citovala agentúra PAP.
Štátne médiá tak prestanú existovať ako verejnoprávne korporácie. Mandáty členov predstavenstiev a programových rád zaniknú dňom transformácie týchto spoločností na základe nového zákona.
Ako právne subjekty vo vlastníctve štátu budú poľskú televíziu, rozhlas, 17 regionálnych staníc a tlačovú agentúru PAP spravovať a navonok zastupovať riaditelia, ktorí budú súčasne zastávať aj post šéfredaktora.
Návrh definuje úlohu PAP ako "získavanie a odovzdávanie spoľahlivých, objektívnych a komplexných informácií z Poľska i zahraničia". Misiou inštitúcií štátneho rozhlasu a televízie "je podpora národných tradícií, vlasteneckých humanistických hodnôt, šírenie výsledkov poľskej aj medzinárodnej vedy a umenia, popularizácia rozličných foriem občianskych aktivít a vytváranie podmienok pre pluralistickú diskusiu o verejných záležitostiach".
Poľská euroskeptická strana Právo a spravodlivosť (PiS), ktorá v októbrových voľbách získala nadpolovičnú väčšinu kresiel v dolnej komore parlamentu, odmietla kritiku, že svojou politikou oslabuje demokraciu v krajine. Tvrdí, že má mandát na presadzovanie väčšej nezávislosti od Bruselu.
Poľský zákon už kritizovala aj Európska vysielacia únia (EBU), ktorá vyzvala poľských predstaviteľov, aby "odolali pokušeniu posilniť politickú kontrolu nad médiami". Šéf poľskej diplomacie Witold Waszczykowski uviedol, že jeho vláda chce "vyliečiť niektoré choroby" štátu po ľavicovej agende predchádzajúcej vlády.



Francúzsky prezident Francois Hollande a starostka Paríža Anne Hidalgová včera odhalili pamätnú tabuľu na počesť obetí útoku na redakciu satirického týždenníka Charlie Hebdo zo 7. januára 2015, ale meno jedného zo zavraždených karikaturistov, Georgesa Wolinského, bolo nesprávne napísané. Tabuľu preto znova zahalili, informoval portál britského denníka Independent.
Príbuzní a predstavitelia štátu, armády a polície boli svedkami odhalenia pamätnej tabule pred bývalým sídlom redakcie, kde ozbrojení útočníci ovplyvnení ideológiou al-Káidy pred rokom zmasakrovali 11 ľudí.
Text na tabuli, z ktorej stiahli francúzsku vlajku, sa začínal slovami: "Na pamiatku obetí teroristického útoku proti slobode prejavu, ktorý sa stal v redakcii Charlie Hebdo 7. januára 2015". Nasledoval zoznam mien zavraždených ľudí.
Na tabuli boli prezývky karikaturistov, ako napríklad Charb a Cabu. Diváci si však rýchlo všimli, že meno jednej obete je napísané nesprávne.
Georges Wolinski je uvedený ako "Georges Wolinsky", teda posledné písmeno ypsilon je nesprávne.
Bol jedným z najznámejších karikaturistov vo Francúzsku, kresby podpisoval svojím priezviskom a v rokoch 1971-1980 pracoval ako šéfredaktor magazínu Charlie Hebdo.
Wolinski zostal pilierom tímu až do svojej smrti. V roku 2005 dostal najvyššie francúzske vyznamenanie Rad Čestnej légie.
Informácia o chybe sa dnes rozšírila v sociálnych médiách, a tak pamätnú tabuľu zakryli čiernym súknom, uviedol portál denníka Independent.
Starostka Paríža Hidalgová povedala pre rozhlasovú stanicu Europe 1, že pani Wolinskej chybu oznámili a čo najskôr ju opravia. Za chybu je zodpovedná firma vykonávajúca leptanie nápisov.
Prezident Hollande dnes odhalil aj ďalšie pamätné tabule na počesť ľudí usmrtených pri vlaňajších januárových útokoch na supermarket s kóšer potravinami a na policajtov v Paríži. Tabule budú Francúzom pripomínať tragický začiatok roka 2015 a 17 obetí.

Turecké úrady prepustili včera na kauciu novinára spravodajskej stanice Vice News Muhammada Rasúla, ktorý je obvinený z podpory terorizmu. Informovala o tom agentúra Reuters.
      Rasúla držali v prísne stráženom väzení. Turecké úrady ho vlani koncom augusta zadržali v meste Diyarbakir spolu s dvojicou britských novinárov, redaktorom Jakeom Hanrahanom a kameramanom Philipom Pendleburym, ktorí pre Vice News nakrúcali reportáž o zrážkach medzi vládnymi jednotkami a kurdskými povstalcami.
      Dvojicu Britov následne obvinili z podpory teroristickej organizácie a nariadili ich väzobné stíhanie. Oboch však už onedlho prepustili. Rasúla, ktorý pre dvojicu pracoval ako miestny vyjednávač, respektíve sprostredkovateľ, zadržiavali ďalej.

Copyright © TASR 2016

5. 1. 2016

Reklamná povianočná pauza

Reklamná povianočná pauza

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Redaktori francúzskeho satirického týždenníka Charlie Hebdo, ktorého redakcia sa stala pred rokom terčom krvavého útoku islamských fanatikov, v najnovšom špeciálnom vydaní pripomínajú, že ich časopis stále existuje, ale že "vrah je stále na úteku". Oznámila to dnes agentúra AP.
      Predmetné 32-stranové vydanie vychádza pri príležitosti prvého výročia útoku, ktorý si 7. januára 2015 vyžiadal celkovo 12 mŕtvych. Redakcia obviňuje islamských fundamentalistov, organizované náboženstvá, nerozhodnú vládu a zlyhanie tajných služieb za násilie moslimských extrémistov, ktoré vlani zasiahlo Francúzsko.
      Pri vlaňajšej sérii útokov islamistov zahynulo vo Francúzsku najmenej 147 ľudí a stovky utrpeli zranenia. Karikatúra na obálke aktuálneho čísla Charlie Hebdo so zakrvaveným bohom opásaným útočnou puškou podľa agentúry AP naznačuje ďalšie pokračovanie tohto temného scenára.
      Autorom kresby je Laurent Sourisseau, šéfredaktor magazínu, ktorý publikuje pod prezývkou Riss. Útok na redakciu zo 7. januára 2015 prežil so strelnými zraneniami. V editoriáli rozhorčene obhajuje sekularizmus, odsudzujúc "fanatikov, z ktorých Korán spravil zvery". Kritikou nešetrí ani iné vierovyznania, ktoré magazínu priali zánik kvôli jeho "odvahe smiať sa z náboženstiev".
      V špeciálnom čísle, ktoré sa do stánkov dostane v stredu, budú zahrnuté aj karikatúry z dielne karikaturistov zavraždených pri útoku, ako aj od externých prispievateľov. Číslo vyjde v náklade jedného milióna kusov, pričom do zámoria poputuje ďalších niekoľko desaťtisícov výtlačkov, dopĺňa denník The Guardian.

Európska komisia dosiaľ nedostala od poľskej vlády odpoveď na svoje žiadosti o informácie o kontroverzných novelizáciách zákonov o ústavnom súde a verejnoprávnych médiách. Uviedol to dnes hovorca EK s tým, že komisia bude na zasadnutí 13. januára hovoriť o situácii v oblasti právneho štátu v Poľsku, aj keď by ani dovtedy neprišla z Varšavy odpoveď.
      Pôjde však o "orientačnú diskusiu", nie prvý krok konania skúmajúceho možné ohrozenie právneho štátu v Poľsku. "Táto orientačná debata je diskusiou pred prvým krokom," citovala hovorcu tlačová agentúra APA.
      "Dnes k tomu nemožno povedať oveľa viac. Komisia prerokuje situáciu na politickej úrovni," dodal hovorca s tým, že exekutíva únie má na základe zmlúv EÚ povinnosť ochraňovať právny štát vo všetkých 28 členských krajinách.
      Konanie na ochranu právneho štátu, zavedené v roku 2014 a dosiaľ nepoužité, predpokladá zintenzívnený dialóg Európskej komisie s členským štátom, ak sa EK obáva porušovania právnych princípov.
      Konanie má viacero stupňov. Najskôr EK posudzuje, či existujú "jasné známky systémového ohrozenia zásad právneho štátu" v členskej krajine. Ak to potvrdí, zašle krajine písomne varovanie. Neskôr jej môže stanoviť lehotu na vyriešenie zistených problémov a ak krajina nereaguje, komisia môže začať tzv. postup podľa článku 7 Lisabonskej zmluvy, pri ktorom v závažných prípadoch hrozí pozastavenie hlasovacích práv členského štátu vzhľadom na porušovanie základných hodnôt EÚ.

Copyright © TASR 2016

Spoločnosť Yahoo bude čeliť hromadnej žalobe za to, že posielala nevyžiadané textové správy užívateľom telekomunikačných služieb od spoločnosti Sprint Corp. Nariadil to súd v Chicagu. Sudca Manish Shah uviedol, že žaloba môže byť hromadná, pretože žaloby súvisiace so správami z marca 2013 majú veľa spoločného. Súčasťou sporu môže byť viac ako 500 tis. užívateľov telekomunikačných služieb.
Žalobcovia tvrdia, že spoločnosť Yahoo posiala užívateľom automatizované "uvítacie" správy. Tvrdia, že takéto správy vytvárajú neoprávnený reklamný priestor pre služby spoločnosti Yahoo. Ak sa ukáže, že konanie spoločnosti Yahoo bolo úmyselné, firma má byť zodpovedná za škody až do výšky 1 500 USD na každú takúto správu. Spoločnosť Yahoo situáciu nekomentovala.

Dánska politička, ktorá sa pokúsila zverejniť na sociálnej sieti Facebook fotografiu Malej morskej víly nachádzajúcej sa v kodanskom prístave, dostala od správcov siete odpoveď, že to nie je možné vzhľadom na zákaz publikovania nahoty. Informovala o tom dnes stanica BBC.
V upozornení, ktoré sociálna demokratka a členka parlamentu Mette Gjersková dostala od Facebooku, sa uvádza, že záber slávnej bronzovej sochy obsahuje "príliš veľa obnaženého tela a sexuálny podtext". Podľa Facebooku toto pravidlo platí aj vtedy, ak by mal obrázok "umelecké alebo náučné účely".
Gjersková označila dané rozhodnutie za "úplne absurdné", hoci neskôr dodala, že sociálna sieť následne ustúpila a povolila publikovanie inkriminovanej fotografie. Facebook pritom spresnil svoje pravidlá ohľadom nahoty už minulý rok v marci s konštatovaním, že sa netýkajú umeleckých diel.
Vlani v septembri sa s rovnakým problémom na Facebooku stretla istá dánska cestovná kancelária, keď chcela na sieti zdieľať obrázok maľby od Christoffera Wilhelma Eckersberga s názvom Žena stojaca pred zrkadlom. Správcovia siete neskôr pripustili, že zablokovanie tohto diela bolo "chybou".

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV!

TO JE TV!

Zomrel Robert Stigwood

Zomrel Robert Stigwood


Slávny hudobný manažér Robert Stigwood, ktorý stál za úspechom Bee Gees, Cream a niekoľkých legendárnych filmov a muzikálov, zomrel. Mal 81 rokov. O úmrtí austrálskeho rodáka informovali dnes jeho priatelia.
Stigwood bol agentom a manažérom Bee Gees na vrchole ich slávy, rockovej legendy Cream a riadil úspešnú sólovú kariéru Erica Claptona, pričom súčasne produkoval muzikály pre divadlo.
Jeho smrť oznámil na Facebooku Spencer Gibb, syn Robina Gibba z Bee Gees, uviedla tlačová agentúra Reuters.
Ďalšie podrobnosti nie sú zatiaľ známe.
"Chcem sa s vami podeliť o smutnú správu, že môj krstný otec a dlhoročný (hudobný) manažér mojej rodiny, Robert Stigwood, zomrel," napísal Gibb.
Stigwood sa narodil v štáte Južná Austrália a pracoval na ohromujúcom počte priekopníckych diel, či už na Broadwayi alebo v popových rebríčkoch. Produkoval divadelné hity ako Vlasy a Jesus Christ Superstar idúce úplne mimo oficiálneho rámca.
Bol tiež producentom legendárnych filmov - Horúčka sobotňajšej noci, ktorý predstavil diskotékovú hudbu a mladého Johna Travoltu vo svete, snímky Tommy, rockovej opery skupiny The Who, po ktorých nasledovala Pomáda (1978). Súčasne s tým však doviedol Bee Gees k ich svetovej sláve.
Najbližšie zo svojich aktivít mal práve ku Bee Gees, keďže boli rovnako ako on Austrálčania. Bol ich manažérom v 70. rokoch, keď boli na vrchole slávy.
Pocty zosnulej osobnosti hudobného sveta prichádzali dnes zo všetkých strán. Broadwayský producent muzikálov, anglický hudobný skladateľ Andrew Lloyd Webber (ALW), s ktorým Stigwood spolupracoval na mnohých projektoch, o ňom na Twitteri napísal:
"Zbohom milovaný Robert, veľký šouman, ktorý ma tak veľa naučil. S láskou, ALW," citovala ho agentúra Reuters.

Copyright © TASR 2016

RTVS NEWS

RTVS NEWS


RTVS na konci roka nakupoval a podpisoval zmluvy. Pokryl tak niektoré zimné športy, ale , hlavne, takmer celý rok zábavy.


Práva na Dakar 2016 v Argentíne a Bolívii, preteky automobilov, motoriek a nákladných áut) od 3.1. do 16.1.2016 od AMAURY SPORT ORGANISATION stáli 77 000,00 €.



RTVS a Slovenská lyžiarska asociácia podpísali zmluvu o spolupráci
pri výrobe a vysielaní priameho prenosu zo športového podujatia s názvom „AUDI FIS SKI WORLD CUP 2016“. Licencia bola prevedená na RTV bezodplatne, pričom za prenosy prináleží RTV vyfakturovať odmenu vo výške 100.000,-€ vrátane DPH.



RTVS získal od EBU práva na EAA Athletics 2016-2019 za cenu 74 681,91 €.





RTVS podpísal zmluvu na údržbu digitalizačného systému získal od spoločnosti NOA GmbH v cene 650 000,00 €.





RTVS a in vision production s.r.o. podpísali zmluvu o vzájomnej spolupráca zmluvných strán pri výrobe audiovizuálnych diel s pracovným názvom: „Nečakané stretnutia“ v rozsahu 17 častí. Cena všetkých AVD v počte 17 vrátane predstavuje sumu vo výške 415.837,00 eur bez dane z pridanej hodnoty.Cena za prvý diel AVD je stanovená vo výške 26.381,-eur bez DPH a cena za každý ďalší diel AVD je 24.341,00 eur bez DPH.





RTVS a AKRAN, s.r.o. podpísali zmluvu o spolupráci pri výrobe audiovizuálneho diela s pracovným názvom: „Neskoro večer“ v rozsahu 17- častí. Zmluvné strany sa dohodli, že objednávateľ
zaplatí zhotoviteľovi za výrobu 17 častí AVD vrátane udelenia práv na ich použitie v rozsahu dohodnutom v tejto zmluve cenu 349.656.- eur bez DPH. Cena za jednu reláciu je 20568.- Eur .K cene bude uplatnená platná sadzba DPH.





RTVS a MAYA, spol. s r.o. . podpísali zmluvu o spolupráci pri výrobe audiovizuálneho diela - hraného seriálu s pracovným názvom: “ Pravdivé príbehy (s Katkou Brychtovou)”, počet častí: 17. Zmluvné strany sa dohodli, že RTVS za výrobu jedného dielu AVD zaplatí partnerovi cenu vo výške 24.226,67,-EUR + DPH 20%, t.j. cenu s DPH vo výške 29.072,- EUR/ jeden diel AVD, čo predstavuje celkovú čiastku za 17 dielov AVD vo výške 494.224,- EUR s DPH 20%.





RTVS a New Hattrick s.r.o. . podpísal zmluvu i o spolupráci pri výrobe audiovizuálneho diela „Nikto nie je dokonalý“ v rozsahu 17 častí. Zmluvné strany sa v súlade so z. č. 18/1996 Z. z. o cenách v znení neskorších predpisov dohodli, že objednávateľ
zaplatí zhotoviteľovi za výrobu 17 (bežných) častí AVD vrátane práv na ich použitie v rozsahu dohodnutom v tejto zmluve
cenu 484.347,00 eur bez DPH. Cena za jedno bežné AVD je 28.491,00 eur bez DPH.





RTVS a NUNEZ NFE s.r.o. podpísal zmluvu i o spolupráci pri výrobe audiovizuálneho diela „5 PROTI 5“ v rozsahu 118 častí. Zmluvné strany sa dohodli, že objednávateľ zaplatí zhotoviteľovi za výrobu 118 častí cyklu „5 PROTI 5“ tejto
zmluvy vrátane práv na ich použitie v rozsahu dohodnutom v tejto zmluve cenu 507.400,- € . Cena za jedno AVD je 4.300,- € bez DPH.