14. 8. 2021

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


China bans BBC World News from broadcasting - BBC News 

Britská televízna a rozhlasová stanica BBC v piatok kritizovala Rusko za to, že nepredĺžením víz de facto vyhostilo jej dlhoročnú spravodajkyňu z krajiny, informovala agentúra AFP.
"Vyhostenie Sarah Rainsfordovej je priamym útokom na slobodu médií, ktorý bezvýhradne odsudzujeme," uviedla BBC po tom, čo aj ruská štátna televízia informovala, že britská novinárka bude musieť z Ruska odísť do konca augusta. Platnosť jej víza sa totiž končí k 31. augustu.
Takto vynútený odchod britskej novinárky je reakciou na to, čo Moskva označila za odvetu za krok Londýna, ktorý odmietol vydať víza ruským reportérom, uviedla v piatok agentúra Bloomberg.
Napriek tomu, že Moskva často kritizuje západné médiá za ich správy o Rusku, západných novinárov vyhosťuje len málokedy.
Ruské ministerstvo zahraničných vecí na žiadosť AFP o vyjadrenie ku kauze Rainsfordovej bezprostredne neodpovedalo.
Jeho hovorkyňa Marija Zacharovová však v piatok na sociálnych sieťach Telegram a Facebook napísala, že ako prvá by sa mala vyjadriť BBC. Dodala, že "všetko bolo podrobne vysvetlené zástupcom BBC, ktorí nedávno navštívili ministerstvo zahraničných vecí. Mali by mať čo povedať".
Priznala, že kroky Moskvy sú reakciou na šikanovanie spravodajcu nemenovaného ruského média v Británii, na ktoré Rusko opakovane upozorňovalo a žiadalo nápravu.
Zacharovová vo svojom statuse kritizovala aj západné médiá, ktoré "tradične nepreukázali záujem o osud ruských novinárov, ktorým nepredlžujú britské (alebo napríklad americké) víza".
Minulý týždeň ruské ministerstvo zahraničných vecí informovalo, že vstup do Ruska zakázalo viacerým nemenovaným britským štátnym príslušníkom, a to za ich "účasť na protiruských aktivitách".
Podľa AFP nie je jasné, či je na tomto zozname aj Rainsfordovej meno.
Sarah Rainsfordová pôsobí v Rusku od začiatku roku 2000. Predtým bola spravodajkyňou v Turecku, Španielsku a na Kube. Ako poznamenala ruská televízna stanica Dožď, bola medzi prvými zahraničnými novinármi, ktorí v roku 2004 prišli spravodajsky pokrývať rukojemnícku drámu v juhoruskom Beslane.
Generálny riaditeľ BBC Tim Davie označil Sarah Rainsfordovú za "výnimočnú a nebojácnu novinárku", ktorá prinášala "nezávislé a do hĺbky idúce správy o Rusku a bývalom Sovietskom zväze".
Jej kauza prichádza v období napätia medzi Moskvou a Západom a v situácii, keď sú opozičné skupiny a nezávislé médiá v Rusku vystavené stupňujúcemu sa tlaku.



Бывшая команда TUT.BY запускает новое медиа — Zerkalo.ioБывшая команда TUT.BY запустила новое медиа Zerkalo.io. Сайт уже  заблокировали | dev.by 

Obsah bieloruských spravodajských webov TUT.by a Zerkalo.io bol v piatok súdom v Minsku vyhlásený za extrémistický. Toto označenie sa týka aj loga a ich účtov na sociálnych sieťach Telegram, Viber, Twitter, VKontakte, Odnoklassniki a TikTok. Informoval o tom portál Zerkalo.io.
Rozhodnutie súdu, ktorý konal na základe žiadosti bieloruského ministerstva vnútra, bude v praxi znamenať, že šírenie akýchkoľvek "produktov" oboch portálov bude považované za správny delikt.
Predstavitelia webov avizovali, že sa proti rozhodnutiu súdu odvolajú, a deklarovali, že budú pokračovať vo svojej práci. Svojich čitateľov ubezpečili, že čítanie alebo prezeranie si materiálov zverejnených na oboch weboch bieloruské úrady nemajú ako trestať. Novinári dodali, že hľadajú spôsob, aby čitatelia mohli bez obáv zdieľať aj obsah ich webov.
Zerkalo.io je novým projektom, s ktorým prišla časť tímu TUT.by po tom, ako bol prístup na túto webovú stránku oficiálne zablokovaný. Redakcia webu Zerkalo.io, ktorý funguje od 8. júla, je mimo územia Bieloruska. Hodinu po spustení stránky Zerkalo.io bol prístup k serveru v Bielorusku zablokovaný.
Tut.by je najväčší spravodajský portál, ktorý funguje od roku 2000. V máji bola jeho webová stránka zablokovaná a 15 ľudí s ňou spojených bolo zadržaných pre údajné daňové úniky.
Ruský spravodajský portál Meduza.io pripomenul, že za extrémistické sú v Bielorusku vyhlásené aj televízny kanál Belsat a športový web Tribuna.com. Weby desiatok ďalších nezávislých médií sú z rozhodnutia úradov zablokované. V mnohých ich redakciách sa pred tým konali policajné prehliadky. Zadržaní a vypočúvaní boli viacerí novinári, napríklad aj šéfredaktor a niektorí zamestnanci spravodajského webu Naša Niva.
Tlak na nezávislé médiá v Bielorusku sa zintenzívnil vlani v lete a na jeseň počas protestov proti Alexandrovi Lukašenkovi a proti jeho vyhláseniu za víťaza prezidentských volieb z 9. augusta 2020.
Po potlačení týchto protestov sa v Bielorusku začali represie proti nezávislým novinárom, aktivistom opozície a ich sympatizantom.

Copyright © TASR 2021

Najčítanejší je Nový Čas, najpočúvanejšie Rádio Expres

Najčítanejší je Nový Čas, 
 
najpočúvanejšie Rádio Expres


Najčítanejším denníkom bol v prvom a druhom kvartáli 2021 Nový Čas, týždenníkmi Plus 7 dní a Báječná žena a mesačníkmi Nový Čas Krížovky a Záhradkár. Najpočúvanejším rádiom bolo Rádio Expres a najsledovanejšou televíziou TV Markíza. Vyplýva to z výsledkov národného prieskumu Market & Media & Lifestyle - Target Group Index (MML-TGI), ktorý od 4. januára do 20. júna realizovala na vzorke 4103 respondentov spoločnosť Median SK v licenčnej spolupráci s anglickou spoločnosťou Kantar Media.
Celková čítanosť celoštátnych denníkov dosahuje 28 percent populácie. Nový Čas si drží prvú pozíciu s 13 percentami. Čítanosť na úrovni šesť percent má denník Plus jeden deň. Nasledujú denníky Pravda a Sme s piatimi percentami. Šport, Denník N a Hospodárske noviny majú trojpercentnú čítanosť.
Čítanosť týždenníkov predstavuje 29 percent. Najčítanejším týždenníkom je Plus 7 dní s piatimi percentami. Päťpercentnú čítanosť má aj týždenník Báječná žena. Štvorpercentnú čítanosť má týždenník Život. Tri percentá obyvateľov SR čítajú Nový Čas pre ženy, Nový Čas Nedeľa, Slovenku aj Eurotelevíziu. Sieť týždenníkov Regionálne noviny (RegionPRESS) dosiahla osempercentnú a sieť Petit Press MY noviny trojpercentnú čítanosť.
Celková čítanosť dvojtýždenníkov predstavuje 15 percent populácie vo veku 14 až 79 rokov. Najčítanejším titulom medzi dvojtýždenníkmi je TV max so siedmimi percentami. Nasledujú Relax so štyrmi a Tele plus s tromi percentami. Bratislavské noviny a Žena a život jednopercentnú. Sieť titulov ECHO Dvojtýždenníky má čítanosť dve percentá.
Celková čítanosť mesačníkov v prvom a druhom kvartáli 2021 je na úrovni 43 percent. Poradie mesačníkov, ktoré sú na Slovensku bežne dostupné, otvára časopis Nový Čas Krížovky s piatimi percentami. Rovnakú čítanosť má aj mesačník Záhradkár. So štyrmi percentami nasledujú Zdravie, EMMA a Napínavé krížovky. Ďalšie sú mesačníky Eva a Evita magazín s troma percentami.
Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval včera" predstavuje 55 percent. Poradie otvára Rádio Expres so 17, ďalej Rádio Slovensko so 14, nasleduje Fun rádio s 10 percentami. Osempercentnú počúvanosť dosiahli Rádio Europa 2 a sedempercentnú počúvanosť Rádio Jemné a Rádio Vlna. Poradie siedmich najpočúvanejších staníc uzatvára Rádio Regina s piatimi percentami. Rozhlasová sieť Radio Services dosiahla v parametri "počúval posledný týždeň" počúvanosť 48 percent. Slovenský rozhlas (RTVS) so svojimi šiestimi okruhmi dosiahol 36 percent a sieť Regiomedia desať percent.
Sumárna sledovanosť všetkých televízií je 72 percent. Televíziu v prvom a druhom kvartáli 2021 celkovo sledovalo takmer 3,2 milióna divákov. Najvyššie percento sledovanosti televíznych staníc dosiahla Televízia Markíza – 36 percent. Sledovanosť na úrovni 28 percent zaznamenala TV JOJ, za ňou sa umiestnila Jednotka s 25 percentami.


Zdroj: TASR

13. 8. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Le journaliste algérien Raba Karache a été condamné à 1 an de prison pour  fausses nouvelles et charges contre le gouvernement

Alžírsky novinár Raba Kareš bol odsúdený na 12 mesiacov odňatia slobody, z toho štyri podmienečne, za článok o protestnom hnutí berberskej menšiny Tuarégov, ktorý súd vyhodnotil ako "zámerné šírenie falošných informácií" a hrozbu pre verejný poriadok. Informovala o tom vo štvrtok redakcia denníka Liberté, kde novinár pracuje.
Polovicu z ôsmich mesiacov nepodmienečného trestu si novinár odpykal pobytom vo vyšetrovacej väzbe, v ktorej bol od apríla. Okrem toho bol odsúdený i na zaplatenie pokuty 20.000 dinárov (126 eur).
Ľudskoprávna organizácia Amnesty International odsúdila vynesený súdny verdikt ako ďalší zásah do slobody tlače v Alžírsku a vyzvala na novinárovo prepustenie.
Kareša zatkli v apríli po zverejnení správy, že berberská menšina Tuarégov, ktorí dlhodobo poukazujú na svoju ekonomickú a sociálnu marginalizáciu, protestovala proti "vyvlastneniu" svojich historických území.
Jeho zadržanie vyvolalo protesty ďalších novinárov, najmä po tom, čo prezident Abdalmadžíd Tabbún v novinovom rozhovore pred vynesením rozsudku obvinil Kareša z rozdúchavania vášní.
Organizácie a združenia zasadzujúce sa za slobodu médií vlani so znepokojením prijali správu, že alžírska vláda začala stíhať šírenie "falošných správ", ktoré "ohrozujú národnú jednotu".
Organizácia Human Rights Watch opakovane obvinila alžírske úrady, že sa uchyľujú k trestnému stíhaniu novinárov a ďalších osôb na základe nejasne formulovaných priestupkov v trestnom zákonníku.
Organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vo svojom rebríčku slobody tlače pre rok 2021 zaradila Alžírsko na 146. miesto medzi 180 krajinami a územnými celkami.​

 

Copyright © TASR 2021



Discovery Channel Hires Ex-ITV Exec Andrew O'Connell - Variety

Americká spoločnosť Discovery, ktorá vlastní poľskú súkromnú televíziu TVN24, pohrozila Varšave právnymi krokmi v súvislosti s kontroverzným mediálnym zákonom, podľa ktorého môžu vysielaciu licenciu získať iba subjekty so sídlom v krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP). Informovala o tom v piatok agentúra AFP.
Discovery "oficiálne upovedomila poľskú vládu o tom, že podnikne právne kroky na základe bilaterálnej investičnej dohody medzi Spojenými štátmi americkými a Poľskou republikou", uviedla firma vo štvrtkovom vyhlásení.
Počiatočné schválenie novely zákona o médiách udelil poľský parlament v stredu. Ak sporný zákon podpíše prezident Andrzej Duda po tom, čo ho v nasledujúcich týždňoch definitívne schváli parlament, bude musieť Discovery predať svoj rozhodujúci podiel v televízii TVN24, ktorá sa dlhodobo stavia kriticky voči vláde. Kritici vlády sa obávajú, že stanicu by následne odkúpila štátna firma, čo by malo za následok koniec nezávislého spravodajstva.
"Táto legislatíva je najnovším útokom na nezávislé médiá a slobodu tlače a cieli priamo na TVN, ktorú Discovery vlastní," uviedla spoločnosť vo vyhlásení. Dodala, že Varšava porušila viacero záväzkov vyplývajúcich zo zmluvy z roku 1990 vrátane "spravodlivého a nestranného zaobchádzania" a "nespôsobovania škôd svojvoľnými a diskriminačnými opatreniami".
Plány Poľska ostro kritizovali Brusel i Washington. Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vyjadril "hlboké znepokojenie" a upozornil, že tento zákon "ohrozuje slobodu tlače a mohol by podkopať silné investičné prostredie v Poľsku". Mnoho ľudí vyšlo na protest i do ulíc poľských miest.
Nacionalisticko-konzervatívna vláda strany Právo a spravodlivosť (PiS) tvrdí, že zmenami chce zabrániť tomu, aby mali zahraničné mocnosti neprimeraný vplyv v Poľsku. Opozícia však tvrdí, že ide o útok na TVN24.


Walt Disney logo vector free download - Brandslogo.net
Americký zábavný a mediálny koncern Walt Disney sa v 3. kvartáli obchodného roka 2020/2021 vrátil k zisku, pričom výsledky boli lepšie, než sa očakávalo. Prispela k tomu ako hlavná mediálna divízia, tak aj divízia zábavných parkov.
Firma Walt Disney informovala, že za 3. kvartál obchodného roka 2020/2021, čo znamená obdobie od apríla do konca júna, dosiahla čistý zisk 918 miliónov USD (782 miliónov eur). V rovnakom období predchádzajúceho obchodného roka vykázala spoločnosť stratu 4,72 miliardy USD.
Zisk po úprave o mimoriadne položky dosiahol na akciu 80 centov, zatiaľ čo pred rokom predstavoval 8 centov. Walt Disney tak v tomto ukazovateli prekonal očakávania, keď analytici počítali s rastom upraveného zisku na 56 centov/akcia.
Tržby za 3. kvartál predstavovali 17,02 miliardy USD. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka to znamená rast o 45 %. Aj v tomto prípade spoločnosť prekonala očakávania, keďže analytici počítali s rastom tržieb na 16,8 miliardy USD.
Výrazne sa zvýšili tržby divízie zábavných parkov Disney Parks, Experiences and Products. Tržby v tejto divízii vzrástli prvýkrát za päť kvartálov, pritom z 1,07 miliardy USD pred rokom sa zvýšili na 4,34 miliardy USD. Rast tržieb zaznamenala aj kľúčová divízia Disney Media and Entertainment Distribution. Jej tržby vzrástli o 18 % na 12,68 miliardy USD.


Russia to Expel BBC Journalist Sarah Rainsford – Bloomberg - The Moscow  Times
Rusko odmietlo obnoviť vízum novinárke britského vysielateľa BBC v Moskve. Štátna televízia Rossija 24 vo štvrtok v noci informovala, že Sarah Rainsford bude musieť opustiť krajinu do konca mesiaca, keď jej vyprší vízum. Podľa televízie je to odvetný krok ministerstva zahraničia za to, že Británia odmietla udeliť alebo predĺžiť víza ruským novinárom. Rainsford ani BBC situáciu nekomentovali.
Novinárke nepredĺžili vízum v čase napätých vzťahov Ruska so Spojeným kráľovstvom i Západom. Vzťahy Ruska a Západu sa dostali na najhoršiu úroveň od skončenia studenej vojny po tom, čo Rusko v roku 2014 anektovalo ukrajinský polostrov Krym, ale aj pre obvinenia z ruského zasahovania do volieb či hackerských útokov. Vzťahy s Britániou sa obzvlášť zhoršili po otrave bývalého ruského špióna Sergeja Skripaľa a jeho dcéry nervovoparalytickou látkou v roku 2018. Ďalšie napätie vzťahom Londýna a Moskvy pridalo júnový incident v Čiernom mori, počas ktorého podľa Ruska jeho lode vystrelili varovné výstrely a lietadlo zhodilo bomby do cesty britského torpédoborca HMS Defender, aby ho odradilo od oblasti blízko Krymu.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Ministerstvo kultúry plánuje vytvoriť lepšie podmienky pre nezávislosť orgánov RTVS

Ministerstvo kultúry plánuje vytvoriť lepšie
 
Portál dotácií Ministerstva kultúry SR
 podmienky pre nezávislosť orgánov RTVS



Ministerstvo kultúry SR plánuje vytvoriť optimálne podmienky pre nezávislé kreovanie a fungovanie orgánov Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Do procesu sa môže zapojiť aj verejnosť zaslaním svojich podnetov a návrhov. Rezort o tom informoval na právnom a legislatívnom portáli slov-lex, kde zverejnil pripomienkovanie predbežnej informácie o zmene zákona o RTVS. Návrh sa zameriava najmä na zmenu v mechanizme voľby generálneho riaditeľa RTVS a reformu Rady RTVS z hľadiska kompetencií, počtu a výberového procesu jej členov. Tiež by mal upraviť zriadenie samostatného kontrolného orgánu RTVS – dozornej komisie pre oblasť nezávislého ekonomického a právneho posúdenia hospodárenia tejto inštitúcie.

Rezort objasnil, že súčasný zákon o RTVS zveruje voľbu a odvolanie štatutárneho orgánu RTVS do pôsobnosti Národnej rady SR. Tá rozhoduje nielen o generálnom riaditeľovi ale aj o členoch Rady RTVS. Keďže je NR SR politickým orgánom, nemôže ministerstvo kultúry v procese voľby orgánov RTVS úplne vylúčiť politické vplyvy. „Súčasné znenie zákona o RTVS vymedzuje dva orgány RTVS, a to generálneho riaditeľa a radu. Platná úprava nezakotvuje samostatný nezávislý orgán, ktorý by bol kreovaný za účelom posilnenia kontroly hospodárenia RTVS,“ zhodnotilo MK SR.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 


Ministerka kultúry predložila návrh ústavného zákona na ochranu novinárov

Ministerka kultúry predložila návrh ústavného
ÚSTAVA POTREBUJE... - Natália Milanová - ministerka kultúry | Facebook
 zákona na ochranu novinárov


Ministerka kultúry Natália Milanová (OĽaNO) predložila na pripomienkovanie pripravovaný právny predpis s názvom Návrh ústavného zákona o slobode médií. Urobila tak pomocou portálu slov-lex.sk, ktorý patrí pod Ministerstvo spravodlivosti SR.

Cieľom návrhu ústavného zákona je zabezpečenie slobodného a bezpečného výkonu novinárskej profesie a zaručenie ochrany novinárskych zdrojov popri tradičných tlačených a digitálnych médiách. „Efektívne zabezpečenie lepšej právnej ochrany sa navrhuje realizovať okrem iného prostredníctvom vymedzenia základných práv a povinností novinárov na jednej strane a poskytovateľov mediálnych informácií a verejných orgánov na strane druhej,“ uvádza sa v predbežnej informácii k návrhu.

Podľa rezortu kultúry je zámerom zákona zlepšiť novinárske prostredie zabezpečením plurality mediálnych služieb a transparentnosti vlastníctva médií, ako aj redakčnej nezávislosti novinárov. „Ďalším nástrojom je rešpektovanie novinárskej etiky a základných práv a slobôd osôb vykonávajúcich novinársku činnosť,“ uvádza sa v návrhu. Ten má tiež zaručiť slobodný prístup k informáciám bez diskriminačných a neopodstatnených obmedzení.

„Nová ústavnoprávna úprava smeruje ku garantovaniu vyššej miery slobody médií, nerušeného výkonu novinárskej činnosti, práva na prístup k informáciám, ako aj rešpektovania redakčnej nezávislosti,“ spomína sa v návrhu. Do prípravy zákona sa môže zapojiť aj verejnosť.
 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.