12. 8. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Senate confirms Antony Blinken as 71st secretary of state


Spojené štáty vyjadrili znepokojenie nad novým poľským mediálnym zákonom, podľa ktorého môžu vysielaciu licenciu získať iba subjekty so sídlom v krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru (EHP). Informovala o tom vo štvrtok agentúra PAP. Podľa agentúry Reuters Varšava kritiku zo strany Washingtonu odmietla.
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken je "veľmi znepokojený z prijatia zákona, ktorý sa zameriava na najsledovanejšiu nezávislú spravodajskú stanicu v Poľsku," povedal novinárom jeho hovorca Ned Price.
Washington, ale aj poľská opozícia vníma nový zákon ako útok na súkromnú televíziu TVN24, ktorú vlastní americká spoločnosť Discovery prostredníctvom subjektu registrovaného v Holandsku. Poľský premiér Mateusz Morawiecki to počas štvrtkovej tlačovej konferencie opätovne odmietol.
"Nemáme žiadne zámery týkajúce sa konkrétnej televíznej stanice, ide len o sprísnenie predpisov, aby nedošlo k situácii, že by spoločnosti z krajín mimo Európskej únie kupovali médiá v Poľsku", povedal Morawiecki, ktorého citovala agentúra Reuters.
Agentúra AP v tejto súvislosti napísala, že ak sporný zákon podpíše prezident Andrzej Duda, Discovery bude musieť predať svoj rozhodujúci podiel v televízii TVN24. Tá sa dlhodobo stavia kriticky voči vláde. AP zároveň zdôraznila, že v praxi sa tento zákon dotkne iba TVN24.
Poľský Sejm prijal dokument v stredu večer. Za novelu hlasovalo 228 poslancov, 216 bolo proti a desať sa zdržalo. Zákonodarcovia pôvodne odhlasovali odklad rokovania o zákone na september, avšak po opakovanom hlasovaní iniciovanom predsedníčkou parlamentu Elžbietou Witekovou z vládnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) sa v debate napokon pokračovalo. Opozícia obvinila vládu z kupovania poslaneckých hlasov.

 

Copyright © TASR 2021

 2021 MTV Video Music Awards - Wikipedia



Zoznam kandidátov na 2021 MTV Video Music Awards ovládol kanadský spevák Justin Bieber. Dvadsaťsedemročný interpret si vyslúžil sedem nominácií vrátane tej v kategórii Umelec roka. Za Bieberom nasleduje americká rapperka Megan Thee Stalion so šiestimi nomináciami. Po päť nominácií majú rapperi Drake a Lil Nas X, rapperka a speváčka Doja Cat, spevák Giveon, speváčky Billie Eilish a Olivia Rodrigo a K-popová skupina BTS.
O cenu pre umelca alebo umelkyňu roka sa okrem Biebera uchádzajú spomenuté Megan Thee Stallion, Doja Cat a Olivia Rodrigo, ako aj Ariana Grande a Taylor Swift.
V kategórii Videoklip roka súťažia WAP od Cardi B a Megan Thee Stallion, POPSTAR od DJ-a Khaleda, Drakea a Justina Biebera, Kiss Me More od Doja Cat a SZA, Bad Habits Eda Sheerana, MONTERO (Call Me By Your Name), za ktorým stojí Lil Nas X, a Save Your Tears od The Weeknda.
Piesňou roka môžu vyhlásiť spomenutú WAP, Mood od 24kGoldn a ianna diora, Leave The Door Open od Bruna Marsa, Andersona .Paaka a Silk Sonic, Dynamite od BTS, Levitating speváčky Dua Lipa a drivers license Olivie Rodrigo.
24kGoldn, Giveon, The Kid LAROI, Olivia Rodrigo, Polo G a Saweetie sa uchádzajú o cenu pre najlepšieho nováčika.
Udeľovanie tohtoročných MTV Video Music Awards sa uskutoční 12. septembra v Barclays Center v New Yorku.

 

©2021, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.