26. 4. 2014

Slnko v sieti 2014

Slnko v sieti 2014
Film Môj pes Killer získal Národnú filmovú cenu Slnko v sieti 2014. Jeho režisérka Mira Fornay dnes večer na javisko historickej budovy Slovenského národného divadla vyšla až trikrát, pretože získala ocenenie aj za najlepšiu réžiu a najlepší scenár. Za výnimočný prínos slovenskej kinematografii si ocenenie odnášajú režisér Dušan Hanák a scenárista Dušan Dušek.
Štyri ocenenia, všetky za herecké výkony, získal film Ďakujem, dobre. Zuzana Mauréry a Atilla Mokos boli ocenení za najlepší ženský a mužský herecký výkon v hlavnej úlohe, Jana Oľhová a Miroslav Krobot za najlepší ženský a mužský herecký výkon vo vedľajšej úlohe.
O ocenenie v sedemnástich kategóriách sa v piatom ročníku uchádzalo celkom 14 dlhometrážnych hraných, 13 dokumentárnych, päť animovaných a päť krátkych hraných filmov, ktoré mali premiéru v rokoch 2012 a 2013. Najlepším dokumentárnym filmom je Kauza Cervanová režiséra Roberta Kirchhoffa, najlepším animovaným filmom Sneh režisérky Ivany Šebestovej a cenu pre najlepší krátky hraný film získala dvojica Peter Begányi a Andrej Kolenčík za snímku Výstava.
Ocenenie za najlepší kameramanský výkon si prevzal Tomáš Juríček, za najlepší filmový strih Matej Beneš, obaja za film Kandidát. Cena za najlepší filmový zvuk patrí dvojici Marián Gregorovič, Peter Mazáček za film Zázrak, Michal Novinski a Jan P. Muchow majú cenu za najlepšiu pôvodnú hudbu vo filme V tieni. Cena za najlepší výtvarný počin patrí dvojici Michal Struss a Henrich Boráros za film Modrý tiger, cenu pre najlepšie návrhy kostýmov si prevzala Katarína Štrbová Bieliková za film Líbánky. Najlepším zahraničným filmom v slovenskej distribúcii je Láska režiséra Michaela Hanekeho.
"Som veľmi šťastná. Vybrala som si tému predsudkov, a tá môže byť aplikovaná na akúkoľvek časť spoločnosti, akurát na tom príklade, ktorý som použila v tom filme, tak tam sa to ukazovalo najľahšie a najabsurdnejšie, o čom je rasizmus, o čom sú predsudky a ako tie predsudky môžu zabíjať," povedala pre TASR o téme trojnásobne oceneného filmu jeho režisérka Mira Fornay.
"Mal som veľké šťastie na režisérov, pretože to boli režiséri, ktorí boli často spoluautori scenára, v prípade Dušana Hanáka aj Martina Šulíka. Musím povedať, že samotné písanie scenára bol pre mňa veľký zážitok, pretože ja som sa to od tých dvoch veľkých slovenských režisérov aj učil, čo to je scenár, ako pristupovať k téme, ako pristupovať k postavám, vybudovaniu konštrukcie scenára. Nebyť takých skvelých učiteľov, tak by som o tej scenáristike vedel oveľa menej, takže ja sa môžem len poďakovať," uviedol pre TASR za výnimočný prínos ocenený Dušan Dušek.
"Herectvo je pre mňa herecká práca, beriem ju pragmaticky, skôr mi je ľúto, že hlavná ženská postava nemohla mať tie atribúty, ktoré by mala mať, považovala som to skôr za vedľajšiu postavu. Budem rada, sa budú nakrúcať také filmy, kde budú hlavné ženské postavy," uviedla Zuzana Mauréry.
"Pre mňa to bola vzácna chvíľa, veľmi milé prekvapenie. Keď sa mi prvýkrát dostal scenár do ruky, nebol som s tou úlohou veľmi stotožnený. Tá postava je negatívna, bolo dosť ťažké zo začiatku sa dostať do nej, potom to už šlo," Atilla Mokos.
Národné filmové ceny Slnko v sieti sú určené na ocenenie najkvalitnejších filmov a tvorivých výkonov slovenskej kinematografie. Organizátorom a garantom cien je Slovenská filmová a televízna akadémia, autorom návrhu ceny Slnko v sieti je výtvarník Oliver Leššo. Národná filmová cena Slnko v sieti sa realizuje ako bienále. Jej história sa začala v roku 2004 udelením historicky prvej ceny za celoživotný prínos slovenskej kinematografii režisérovi Jurajovi Herzovi. Prvé slávnostné udeľovanie národných filmových cien Slnko v sieti sa uskutočnilo 8. decembra 2006 a Slovenská filmová a televízna akadémia nimi ocenila filmovú tvorbu z obdobia rokov 2004 – 2005.

Copyright © TASR 2013

Štúrovo pero 2013

Štúrovo pero 2013

Vyhlásením výsledkov a odovzdaním cien sa dnes vo Zvolene skončilo vyhodnotenie 19. ročníka celoslovenskej novinárskej súťaže stredoškolákov a vysokoškolákov Štúrovo pero 2013. Do súťaže, ktorá je najprestížnejším podujatím svojho druhu na Slovensku, sa prihlásilo v štyroch kategóriách 98 periodík a 75 jednotlivcov. Najvyššie ocenenie Zlaté Štúrovo pero za dlhodobo výborné výsledky porota udelila školskému časopisu Stretnutia z Gymnázia v Kežmarku.
Víťazom najpočetnejšej kategórie stredoškolských časopisov sa stal kolektív redakcie Rozhľad z Gymnázia v Považskej Bystrici, ktorý s ocenením dostal aj finančnú odmenu 200 eur. V kategórii vysokoškolských časopisov prvé miesto získal magazín Like z Paneurópskej vysokej školy v Bratislave. Prvenstvo spomedzi vysokoškolákov si vybojovala Magdaléna Švecová z Fakulty masmediálnej komunikácie Univerzity sv. Cyrila a Metoda v Trnave. Medzi stredoškolákmi palmu víťazstva získal Dominik Hraboš z Gymnázia v Považskej Bystrici.
Osobitné ocenenia udelila Televízia Markíza pre dvanásť stredoškolských časopisov. Najvyššie ocenenie a peňažnú odmenu po sto eur získali redaktori periodík Nový blesk zo Športového gymnázia v Trnave, S3GA zo Spojenej školy v Nitre, Gaudeamus zo Spojenej školy v Nižnej a Gymploviny z Gymnázia Terézie Vansovej v Starej Ľubovni. Cenu ako najlepší nováčik súťaže dostalo UCHO z Gymnázia v Trebišove.
Za dlhodobú spoluprácu pri tvorbe stredoškolského časopisu ocenili pedagógov Vieroslavu Otrubovú z Gymnázia Ladislava Sáru v Bratislave, Branislava Boďa zo Spojenej školy Juraja Henischa v Bardejove a Andreu Petráškovú z Gymnázia v Kežmarku. Nadácia Slovenskej sporiteľne udelila ocenenia za ekonomické materiály deviatim časopisom.
Počas devätnástich ročníkov konania súťaže sa vo Zvolene vystriedalo viac ako 2 100 súťažiacich študentov. Záverečné dvojdňové vyhodnotenie sa uskutočňuje na pôde Krajskej knižnice Ľudovíta Štúra vo Zvolene, ktorá je jedným z hlavných organizátorov súťaže. Zámerom podujatia je predovšetkým výmena skúseností medzi mladými ľuďmi, ktorí sa zaujímajú o žurnalistiku. Aj vďaka Štúrovmu peru našli mnohí súťažiaci uplatnenie v mediálnom prostredí a iných významných oblastiach spoločenského života.
Hlavnými vyhlasovateľmi podujatia sú Banskobystrický samosprávny kraj, Krajská knižnica Ľudovíta Štúra vo Zvolene, Televízia Markíza a Nadácia Slovenskej sporiteľne. Na súťaži participujú Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu SR, Literárny fond, Mesto Zvolen, Slovenský syndikát novinárov, Internetové kníhkupectvo martinus.sk, Katedra žurnalistiky Univerzity Komenského, Regrutačná skupina Ozbrojených síl SR v Banskej Bystrici, Podpolianske osvetové stredisko a Občianske spoločenstvo Štúrov Zvolen.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Prieskum Median SK

Prieskum Median SK

Najpočúvanejším slovenským rádiom je podľa prieskumu spoločnosti Median SK Rádio Expres. V parametri "počúval minulý týždeň" dosiahlo počúvanosť 33,7 percenta, čo predstavuje 1 510 000 poslucháčov, agentúru SITA o tom informovala Linda Kleinertová zo spoločnosti Median SK. Celková počúvanosť rádií v rovnakom parametri je 91,4 percenta, a teda 4 089 000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Za Rádiom Expres nasleduje v počúvanosti Rádio Slovensko s 28,7 percenta a Fun Rádio s 23,8 percenta. Na štvrtom mieste sa s 18,2 percenta umiestnilo rádio Jemné melódie, za ním Rádio Europa 2 so ziskom 15,3 percenta. Šieste je Rádio Regina, siedme Rádio_FM.
V období od 6. januára do 30. marca, keď spoločnosť robila prieskum, malo podľa jeho výsledkov najväčší podiel na trhu Rádio Expres, a to 23,3 percenta. Rádio Slovensko dosiahlo 20,8-percentný podiel, Fun Rádio 13,5-percentný. Za ním nasleduje rádio Jemné melódie, Rádio Europa 2, Rádio Regina a Rádio Lumen.
Spoločnosť Median SK robí kontinuálny prieskum od apríla 2009. Posledný prieskum robila v čase od 6. januára do 30. marca na vzorke 3 536 respondentov, občanov Slovenskej republiky vo veku od 14 do 79 rokov. Prieskum s názvom Radioprojekt je zameraný na rozhlasové stanice.

2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV !

TO JE TV !


25. 4. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Moderátorom 66. ročníka udeľovania cien Primetime Emmy bude americký herec Seth Meyers. Rodák z Evanstonu v štáte Illinois sa tejto úlohy zhostí po prvý raz. Podujatie sa bude konať v pondelok 25. augusta v losangeleskom Nokia Theatre. Výkonným producentom slávnostného odovzdávania cien bude Don Mischer, pričom na produkciu budú dohliadať aj Charlie Haykel a Julianne Hare. "Seth je skutočne talentovaný moderátor a scenárista a vieme, že v rámci Primetime Emmy prinesie niečo naozaj jedinečné," uviedol riaditeľ Akadémie televíznych umení a vied Bruce Rosenblum.
Seth Adam Meyers sa narodil 28. decembra 1973. Od roku 2001 do februára 2014 sa podieľal na televíznej šou Saturday Night Live. V súčasnosti moderuje program Late Night with Seth Meyers. V rokoch 2010 a 2011 sprevádzal udeľovanie ESPY Awards. Zahral si napríklad v snímkach ako See This Movie (2004), Cesta do stredu Zeme (2008), Jarné prázdniny (2009), Silvestrovská noc (2011) alebo Nechápem, ako to dokáže (2011). Americký týždenník Time ho zaradil do tohtoročného zoznamu 100 najvplyvnejších ľudí sveta.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Vyjadrenie predsedníčky Ústavného súdu Slovenskej republiky Ivetty Macejkovej k informáciám v súvislosti s prepustením Štefana Sz.

Vyjadrenie predsedníčky Ústavného súdu Slovenskej republiky
 
Ivetty Macejkovej k informáciám v súvislosti s prepustením Štefana Sz.

V uplynulých dňoch sa viaceré médiá venovali téme prepustenia Štefana Sz. obvineného z dvojnásobnej vraždy na slobodu. Senát Najvyššieho súdu Slovenskej republiky vyhovel v stredu 23. apríla 2014 sťažnosti Štefana Sz. proti uzneseniu Špecializovaného trestného súdu v Pezinku a prepustil ho z väzby. Dôvodom rozhodnutia bolo procesné pochybenie.
Podľa niektorých informácií malo byť toto rozhodnutie senátu Najvyššieho súdu Slovenskej republiky dôsledkom rozhodnutia senátu Ústavného súdu Slovenskej republiky v prípade obvinených tzv. piťovcov. Takéto tvrdenie Ústavný súd Slovenskej republiky vníma ako nekonkrétne a vágne. Kým nie je známy text odôvodnenia rozhodnutia NS SR nie je možné k tomuto tvrdeniu zaujať jednoznačné stanovisko. Kancelária Ústavného súdu Slovenskej republiky požiadala Najvyšší súd Slovenskej republiky o zaslanie predmetného rozhodnutia, pretože informácie dosiaľ zverejnené v médiách nesvedčia o tom, že by prepustenie Štefana Sz. na slobodu malo byť dôsledkom rozhodnutia senátu Ústavného súdu v kauze tzv. piťovcov (nález vedený pod sp. zn. II. ÚS 18/2013).

RADA RTVS

RADA  RTVS
Vedenie verejnoprávneho Rozhlasu a televízia Slovenska (RTVS) je spokojné so zlepšovaním spravodajstva televízie. Niektorí členovia Rady RTVS tento trend potvrdzujú, upozorňujú však, že pozornosť treba venovať aj rozhlasovému spravodajstvu. Generálny riaditeľ RTVS Václav Mika počas dnešného rokovania Rady RTVS konštatoval, že je spokojný so stúpajúcim trendom dôveryhodnosti a sledovanosti spravodajstva RTVS, najmä jeho televíznej časti. Potvrdzujú to viaceré prieskumy. “Smer je dobrý, ale do cieľa je ešte ďaleko,“ povedal v diskusii o spravodajstve RTVS predseda Rady RTVS Igor Gallo. Podľa neho spravodajstvo v rozhlase stagnuje, ide cestou späť, naproti tomu spravodajstvo televízie sa zlepšuje. V rozhlasovom spravodajstve sa “vyskytuje veľa situácií, ktoré nie sú verejnoprávne“, konštatoval počas rokovania Gallo.
Šéf RTVS Václav Mika na kritiku zareagoval s tým, že cieľom jeho manažmentu je vytvoriť spoločné spravodajstvo – televíznej aj rozhlasovej časti RTVS, čo by mohlo vyriešiť množstvo problémov. “Stálo by za zváženie pouvažovať o fungujúcej organizačnej štruktúre, viditeľne tá agenda je tak veľká, že nemôže stáť na jednom človeku,“ dodal po Mikovom komentári medzi iným Igor Gallo a zdôraznil, že nechce zasahovať do kompetencií vedenia RTVS. “Všetky veci, ktoré zazneli v diskusii, nám chodia e-mailom každý deň,“ doplnil šéf spravodajstva RTVS Lukáš Diko, podľa ktorého aj v “rozhlase sa musíme posunúť ďalej“. Počas diskusie o spravodajstve niektorí členovia Rady RTVS zdôraznili tiež potrebu zaistenia objektívneho informovania o dianí na Ukrajine. Uvedomujú si komplikovanosť situácie, no poukazujú na potrebu vyváženého informovania.
Rada sa dnes venovala aj tzv. inštitútu prázdneho kresla. Lukáš Diko upozornil, že cieľom spravodajstva a publicistiky je ponúknuť ku každej téme minimálne dva rôzne názory. Sú však situácie, keď hostia v diskusii potvrdia účasť, ale krátko pred reláciou ju zrušia a neprídu. V takom prípade moderátor na túto situáciu upozorní na úvod aj na záver diskusie a snaží sa zastávať v diskusii opozičný názor. Podľa generálneho riaditeľa takéto pravidlo uplatňuje väčšina členov Európskej vysielacej únie (EBU). V RTVS sa však vždy snažia urobiť všetko preto, aby sa takejto neštandardnej situácii vyhli.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.
 

Výsledky hospodárenia Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) za rok 2013 schválila Rada RTVS na dnešnom zasadnutí. Z uvedeného materiálu vyplýva, že oproti plánovanému rozpočtu vo výške 106.187.546 eur na bežné výdavky bolo realizované čerpanie v sume 97.066.156 eur. V položke kapitálové výdavky bol plánovaný rozpočet 15.372.181 eur, čerpaných bolo 44,02 percenta tejto sumy.
Súčasťou materiálu je aj čerpanie finančných prostriedkov, poskytnutých na základe zmluvy s Ministerstvom kultúry SR o obsahoch, cieľoch a zabezpečení služieb verejnosti, tzv. zmluvy so štátom, kde celková výška príspevku predstavovala sumu 28.931.932 eur, z toho 3.000.000 eur pre rozhlasové vysielanie, 19.931.932 eur pre televízne vysielanie, 5.000.000 eur na uskutočnenie účelových investičných akcií a 1.000.000 eur na zabezpečenie vysielania do zahraničia. Okrem investičných akcií, kde bude plnenie realizované v rokoch 2014 a 2015, bolo v ostatných položkách realizované čerpanie v plnej výške. Na základe tejto zmluvy realizoval RTVS 12.417 samostatných pôvodných rozhlasových programov s celkovou minutážou 509.901 minút a 1996 pôvodných televíznych programov v celkovom čase 75.784 minút.
Rada sa v rámci programu zaoberala komplexnou správou o organizácii, činnosti a rozvoji Sekcie spravodajstva, športu a publicistiky RTVS. Činnosť sekcie podľa predloženého materiálu ovplyvnili aktuálne udalosti doma aj vo svete, zvýšila sa sledovanosť hlavnej spravodajskej relácie STV, nedeľnej relácie o 5 minút 12, nosným v rozhlasovom vysielaní ostáva Rádiožurnál, ako aj víkendové Sobotné dialógy. RTVS sa v roku 2013 venovala v priamych prenosoch najdôležitejším športom z pohľadu slovenského diváka. Medzi priority patrili Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji z Helsínk a Štokholmu, Ligy majstrov, Európskej ligy UEFA, Majstrovstvá sveta v plávaní aj prenosy zo 100. ročníka Tour de France. V septembri sa na obrazovky RTVS vrátila aj slovenská hokejová Extraliga.
Vedenie RTVS predložilo aj informáciu o vysielaní v súvislosti s voľbami do Európskeho parlamentu. Voľby sa uskutočnia v sobotu 24. mája, vysielanie politickej reklamy začína 21 dní pred dňom volieb, konkrétne 3. mája o 7.00 h a končí 22. mája o 7.00 h. V zmysle zákona 331/2003 Zb. o voľbách do Európskeho parlamentu v znení neskorších predpisov vyčlení RTVS po päť hodín v rozhlasovom aj televíznom vysielaní. Zároveň odznejú diskusné relácie zástupcov kandidujúcich strán v reláciách Správy a komentáre a Z prvej ruky.
Významnou udalosťou pred voľbami do Európskeho parlamentu 2014 bude televízna a rozhlasová diskusia kandidátov európskych politických strán na predsedu Európskej komisie. Prvú paneurópsku diskusiu tohto druhu v histórii prinesie Európsky parlament v spolupráci s EBU (European Broadcasting Union – Európska vysielacia únia) 15. mája o 21. hodine. RTVS ju odvysiela naživo na Jednotke a na Rádiu Slovensko.

Copyright © TASR 2013

RTVS NEWS

RTVS NEWS

Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) chce zlepšiť úroveň slovenčiny. Pre svojich divákov od jesene prinesie raz do týždňa nový vzdelávací cyklus Nebojme sa slovenčiny. Ako ďalej agentúru SITA informovala Dominika Šulková z marketingu a komunikácie RTVS, pozostávať bude zo šestnástich samostatných častí, "ktoré predstavia slovenský jazyk v dynamickom prostredí praktického života".
RTVS pre SITA reagoval aj na kritiku Ministerstva kultúry (MK) SR v nedávno zverejnenej Správe o stave používania štátneho jazyka na území Slovenskej republiky. V poradí druhá správa sa venuje situácii v dodržiavaní zákonných pravidiel používania spisovnej slovenčiny v štátnej správe, súdnictve, pri ochrane spotrebiteľa, v médiách a v školstve. V prípade médií ministerstvo nie je spokojné s ich jazykovou úrovňou a apeluje na zvýšenie úrovne výučby slovenského jazyka na vysokých školách pripravujúcich nielen budúcich žurnalistov, ale aj pracovníkov marketingu, či hercov. V praxi by podľa MK SR bolo dobré medzi iným zaviesť pre redaktorov a moderátorov pred ich prvým vystúpením v rozhlase a televízii kvalifikačné skúšky, teda skúšky z čítania, výslovnosti, artikulácie, tempa reči. Napríklad verejnoprávnemu RTVS odporúča zriadiť funkciu hlasového pedagóga. RTVS v reakcii zdôrazňuje, že "úlohou verejnoprávneho vysielateľa je dbať na správnosť používania spisovnej slovenčiny vo vysielaní a do istej miery byť v tejto oblasti modelom aj pre ostatné médiá".
Podľa hovorkyne verejnoprávneho média venujú zvýšenú pozornosť pri prijímaní nových redaktorov a ich schopnosti pracovať s rodnou rečou na nadštandardnej úrovni. "V uplynulom období sme preto v spravodajstve RTVS zaviedli pravidelné školenia zamerané na fonetiku, techniku reči, štylistiku a spisovný jazyk. Zároveň podobným školením prechádza každý nový pracovník, ktorý takto prehĺbi svoje skúsenosti s prácou v audiovizuálnom médiu," dodala Dominika Šulková.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


"Diabol existuje, ale Boh vie karate."
Pápež František

Muž : „Jeden se jmenuje Matula, jeden Bašný.“
Janoušek : „Bašný je z Liberce.“
Muž: „No.“
Janoušek : „To je úplnej blázen, to je kamarád Cirdy.“
Muž: „Tyhle dva jsou její hlavní honící psi.“
Janoušek : „To jsou militantní hovada.“
Muž: „To jsou upalovači. Upálit na hranici, Pánbůh si je tam přebere. Mezi nima Daňhel, to je po panu Grygárkovi a je tam člověk, který se jmenuje Karabec a ten ji nesnáší a dělá jí náměstka. Vymyslel jsem takovou věc, že by na ni Karabec sbíral materiály jak tam vohejbá právo a co tam dělá, nebo nedělá. A v určitou chvíli by se z něho stala černá vdova. To znamená, že by si vzal na sebe výbušniny a vybouch by to celý státní zastupitelství do vzduchu,“ plánuje muž.
Janoušek: „On je to tam teďka nějakej nebezpečnej prostor.“
Muž: „Tam i výtahy slyšej, ale že by vystoupil, že už to dál nemůže snášet, že je proti spravedlnosti, že se tam vohejbá právo, že si tam dělá, co chce, že je tam mocenský centrum, místo, aby se vyšetřovaly věci atd. Prostě by spáchal sebevraždu, normálně by to do ní nakouřil. On by šel potom soudit na vrchní soud, oni by ho tam vzali, protože on chce. Myslím, že by tady panence mohl pomoct do důchodu.“

„Budem reagovať, keď na to bude čas, dobre? Ja nie som zamestnancom tlačového oddelenia Nového Času, takže keď bude čas a prečítam si tú otázku, tak vám na ňu mailom odpoviem.“
Miroslav Belička, Kotlebov hovorca


„Internet je projekt americkej Ústrednej spravodajskej služby  Vyzývam na boj za ruské záujmy aj v online priestore.“
Vladimir Putin

Tribeca Film Festival

Tribeca Film Festival

Víťazmi 13. ročníka Filmového festivalu Tribeca sa vo štvrtok stali dokumentárny film o Američanovi v líbyjskej revolúcii Point and Shoot, ktorý filmár nakrútil sám o sebe a izraelská hraná komédia o vojačkách Zero Motivation, informovala agentúra Associated Press.
Newyorský festival Tribeca sa od svojho založenia v roku 2002 stal pozorne sledovanou prehliadkou prevažne nezávislého filmu.
Film Zero Motivation zvíťazil v kategórii celovečerného hraného filmu. Je to komédia o mladých vojačkách na odľahlej základni v izraelskej púšti. Porota ocenia režijný debut Talye Lavieovej (nar. 1978), ktorú označila za "nový, mocný hlas".
Americký film Point and Shoot Marshalla Curryho zvíťazil v kategórii dokumentov. Sleduje plachého rodáka z amerického Baltimore, ktorý sa v roku 2011 pridal k líbyjským povstalcom. Curry filmoval sám seba počas väčšiny svojich dobrodružstiev, vrátane šesťmesačného pobytu na samotke, napísala Associated Press.
Festival vznikol po teroristických útokoch z 11. septembra 2001. Založil ho herec Robert de Niro so spolupracovníkmi s cieľom oživiť mestskú časť Tribeca, ktorá po páde neďalekého Svetového obchodného centra (WTC) skomierala. A rýchlo sa vypracoval na prestížnu filmovú prehliadku, ktorá zvyčajne prináša veľmi zaujímavé dokumentárne filmy.

Copyright © TASR 2013

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Hlas americkej herečky Meg Ryan zaznie v pilotnom filme pripravovaného seriálu How I Met Your Dad (v preklade Ako som spoznala vášho otca, pozn. SITA). Päťdesiatdvaročná herečka totiž nahovorí staršiu verziu Sally, ktorá rozpráva svojim deťom, ako spoznala ich otca. V spinoffe sitcomu Ako som spoznal vašu mamu (2005 - 2014) tak nebude chýbať známa úvodná časť pôvodného seriálu. V tom sa deťom Teda (Josh Radnor) prihováral hlas amerického zabávača Boba Sageta.
Komediálny seriál Ako som spoznal vašu mamu sledoval ako sa Ted zamiloval do matky svojich detí. How I Met Your Dad bude prezentovať príbeh Sally v podaní americkej herečky Grety Gerwig, ktorá netuší, kam v živote smeruje. Zistí tiež, že nemá takmer nič spoločné s manželom, čo povedie k ich neodvratnému rozchodu. Pomoc a podporu nájde u svojich priateľov a rodiny, ktorých rady však nie vždy dopadnú dobre. Nakoniec to bude Sally, kto sa bude musieť rozhodnúť, čo je pre ňu najlepšie. Pilotný film plánuje 20th Century Fox Television nakrúcať v Los Angeles, no v prípade, že sa rozhodnú aj pre seriálové pokračovanie, presunie sa produkcia do New Yorku.
Margaret Mary Emily Anne Hyra známa ako Meg Ryan sa preslávila účinkovaním v romantických filmoch. Na konte má tri nominácie na Zlatý glóbus za hlavné úlohy v snímkach Keď Harry stretol Sally (1989), Bezsenné noci v Seattli (1993) a Láska cez internet (1998). Účinkovala aj vo filmoch Top Gun (1986), Keď muž miluje ženu (1994), Francúzsky bozk (1995), Mesto anjelov (1998), Kate a Leopold (2001), Smrtiaca vášeň 2003) či Ženy (2008).

Slovenská herečka Silvia Šuvadová, ktorá dlhodobo žije v Spojených štátoch amerických, si zahrá v kriminálnom seriáli Kuriér (2012). „Zajtra letím do Prahy. Vyhrala som kasting na menšiu postavu v akčnom seriáli Kuriér. Hrám mladú ruskú mamičku. Režisérovi som sa páčila na videu, ktoré som sama v Los Angeles nahrala,“ prezradila pre denník Nový Čas 40-ročná herečka.
Silvia Šuvadová sa narodila 4. apríla 1974 v Ružomberku. Absolvovala štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení v Bratislave. Účinkovala vo viacerých divadlách, najmä v Divadle Astorka Korzo '90, v nitrianskom Divadle Andreja Bagara, vo zvolenskom Divadle Jozefa Gregora Tajovského a v Činohre SND. Debutovala v komédii Na krásnom modrom Dunaji (1994), no do povedomia sa dostala najmä ako violončelistka Blanka v českej oscarovej dráme Kolja (1996) režiséra Jana Svěráka. Od roku 2002 žije v USA, kde sa jej ako herečke podarilo dostať napríklad do akčného filmu Rýchlo a zbesilo: Tokijská jazda (2006), ale aj iných filmov. Zaujala aj videami zo série Medzi nebom a Zemou, ktoré pravidelne zverejňuje na YouTube. Rozpráva v nich o poznaní, láske, pravde, vesmíre, Bohu či energiách.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Amerického novinára Simona Ostrovského, ktorého od 21. apríla zadržiavali proruskí separatisti vo východoukrajinskom meste Slovjansk, dnes prepustili. Informovala o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na spravodajský internetový server Vice News, pre ktorý Ostrovsky v čase svojho zadržania pracoval.
"Vice News s nesmiernym potešením potvrdzuje, že náš kolega a priateľ Simon Ostrovsky bol prepustený a je v dobrom zdravotnom stave," píše sa vo vyhlásení uverejnenom na webovej stránke Vice News.
Pre agentúru DPA Ostrovsky v telefonickom rozhovore z Donecka uviedol, že ho prepustili okolo 16.00 h miestneho času. O okolnostiach svojho prepustenia zatiaľ odmietol hovoriť s tým, že je na to ešte priskoro.
Už skôr priniesli agentúry správy o dočasnom zadržiavaní viacerých zahraničných i ukrajinských novinárov v Slovjansku.
Jedného bieloruského a dvoch talianskych novinárov zastavili 21. apríla ozbrojenci, keď pracovali v meste vyše týždeň ovládanom proruskými separatistami. Bielorus Dmitrij Galko uviedol, že ho spolu s talianskymi kolegami prepustili na slobodu po preverení pravosti ich dokumentov. Proruskí separatisti v Slovjansku zadržali ešte aj ukrajinskú novinárku.
Ukrajinské Ministerstvo zahraničných vecí a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zadržanie novinárov odsúdili a žiadali ich okamžité prepustenie.

Copyright © TASR 2013

24. 4. 2014

RTVS. Konečne Bielorusko !

RTVS
Konečne Bielorusko !



MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Hrešenie v médiách, filmoch a umení bude v budúcnosti v Rusku trestateľné pokutou. Za verejné šírenie hanlivých slov bude vinník musieť zaplatiť až do 50 000 rubľov (okolo 1 000 eur). V prípade opakovaného previnenia hrozí dokonca zákaz výkonu povolania. Dolná komora parlamentu v Moskve odhlasovala kontroverzný návrh zákona v stredu v treťom rozhodujúcom čítaní, informovali štátne médiá. Na základe neho budú CD a DVD nosiče musieť obsahovať varovné upozornenia, ako je tomu v USA. Zákon podporil aj minister kultúry Vladimir Medinskij. Aby vstúpil do platnosti, musí ho ešte schváliť horná komora parlamentu a podpísať prezident Vladimir Putin.

Celkové príjmy spoločnosti Facebook v prvom kvartáli tohto roku medziročne stúpli o 72 % na 2,5 mld. USD. Analytici oslovení v prieskume agentúry Reuters očakávali, že spoločnosť Facebook dosiahne príjmy 2,36 mld. USD. Čistý zisk spoločnosti sa v sledovanom období dostal na 642 mil. USD, čo predstavuje zisk 25 centov na akciu. V rovnakom období predchádzajúceho roka bol čistý zisk spoločnosti Facebook vo výške 219 mil. USD, teda 9 centov na akciu.
Pod výsledky firmy Facebook v prvom kvartáli sa podpísal rastúci význam reklamy v mobilných zariadeniach. Podiel tejto reklamy na všetkých reklamných príjmoch spoločnosti Facebook v prvom štvrťroku bol 59 %. V rovnakom období predchádzajúceho roka bol tento podiel 30 %.
Sociálnu sieť Facebook k 31. marcu využívalo 1,28 mld. ľudí, pričom 1,01 mld. ľudí využívalo služby spoločnosti Facebook prostredníctvom smartfónu alebo tabletu. Americká spoločnosť taktiež uviedla, že z postu finančného riaditeľa firmy v septembri odíde David Ebersman a nahradí ho David Wehner.


©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Naposledy v Horlivke na východe Ukrajiny sa nachádzal ďalší novinár, o ktorého zmiznutí spred viac ako 24 hodín informuje dnes internetové vydanie denníka Ukrajinska pravda.
Podľa rovnakého zdroja je nezvestným Jevhen Halič zo západoukrajinskej Kolomyje, ktorý bol v službách internetového portálu vikna.if.ua na služobnej ceste na východe Ukrajiny spoločne s bratom. Naposledy sa ozval v utorok predpoludním, okolo 10.00 h.
Už od pondelka sa dvojica nachádzala v Doneckej oblasti, odkiaľ zasielala reportáže a avizovala i ďalšie. Od utorkového predpoludnia však s nimi nemajú žiadny kontakt.
Podľa blízkych dvojice zaregistrovali v uplynulých hodinách viacero neúspešných pokusov o vybratie peňažnej hotovosti s bankovou kartou novinárovho brata.




Zásadne sa nezmenila situácia okolo amerického reportéra webovej stránky Vice News Simona Ostrovského, ktorého naďalej zadržiavajú separatisti v Slovjansku na východe Ukrajiny. Páchatelia podozrievajú muža s dvojakým americko-izraelským občianstvom, že pôsobil ako informátor Pravého sektoru.
Informoval o tom dnes samozvaný starosta mesta Viačeslav Ponomariov.
Podľa jeho slov je Ostrovsky zadržiavaný v normálnych podmienkach a je zásobovaný tekutinami.
Webová stránka Vice News už v utorok uviedla, že o situácii svojho spolupracovníka vie a je v kontakte s ministerstvom zahraničných vecí USA a ďalšími americkými vládnymi inštitúciami v záujme zaistenia Ostrovského bezpečnosti.

Copyright © TASR 2013

Zomrel Michael Glawogger

Zomrel Michael Glawogger


Michael Glawogger , rakúsky filmár , zomrel vo veku 54 rokov , keď nakrúcal zábery v Libérii pre nadchádzajúci film
Režisér nakrúcal dokumentárne aj hrané filmy. Glawogger bol známy jeho dokumentmi , ktoré analyzovali vplyv industrializácie . 
V roku 1998 nakrútil film o živote pracujúcich v štyroch medzinárodných centrách obchodu " Megacities " a v roku 2011 Glawogger skúmal prostitúciu v Bangladéši , Thajsku a Mexiku vo filme “Whore's Glory.”
Nakrútil aj hrané filym ako " Slumming " , " Contact High " a “Kill Daddy Good Night.”

23. 4. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Pakistanská armáda požaduje zrušenie televíznej spravodajskej stanice Geo News, ktorá podľa nej vedie "nepravdivú a poburujúcu kampaň" voči vojenskej tajnej službe ISI. Informovala o tom dnes agentúra AP.
      Podľa armádnych činiteľov televízia s vedúcim postavením na pakistanskom mediálnom trhu obvinila ISI z "pokusu o zavraždenie" svojho obľúbeného moderátora Hámida Mira, ktorého postrelili minulý týždeň. Ministerstvo obrany podalo už na televíziu sťažnosť.
      Právnický tím úradu pre dohľad nad elektronickými médiami sa ešte dnes bude zaoberať skúmaním požiadavky armády. Kópiu tohto dokumentu zverejnili na webovej stránke Výboru na ochranu novinárov (CPJ), americkej neziskovej organizácie so sídlom v New Yorku.
      Geo News, ktorá začala vysielať v novembri 2005, sa teší záujmu miliónov divákov hovoriacich urdčinou na celom svete. Televízia sídli v meste Karáči a jej vlastníkom je spoločnosť Jang Group.
      ISI je považovaná za jednu z najvplyvnejších a najlepšie vybavených spravodajských služieb islamského sveta. Je akýsi štátom v štáte a čiastočne vykonáva vlastnú zahraničnú politiku.

 Copyright © TASR 2013

Oznam pre členov KŠR SSN

Oznam pre členov KŠR SSN


Volebná členská schôdza Klubu športových redaktorov SSN sa uskutoční vo štvrtok 24. apríla o 9.00 h v Dome športu na Junáckej ulici v Bratislave. Záujemcovia o aktívnejšiu prácu v klube môžu na schôdzi kandidovať do výboru KŠR a majú šancu podieľať sa na zmenách a zlepšeniach jeho práce.

RADA RTVS

RADA  RTVS



Otvorený list redaktorom RTVS. Z liečebne

Otvorený list redaktorom RTVS

Z liečebne


Vážení páni redaktori a panie redaktorky RTVS,

som dlhoročný poslucháč vášho (nášho) rádia. Jednotku počúvam skoro denne (vrátane spravodajstva) a takisto rád počúvam hudobné relácie na rádiu Devín. Televíziu sledujem už menej a spravodajstvo takmer vôbec, napriek tomu si rád pozriem „dobrý“ film na STV1, či STV2.
Vážim si vašu prácu a uznávam, že občanom Slovenska poskytujete veľa užitočných a zaujímavých informácií a tak isto hodnotnej zábavy, aj keď niekedy aj tej povrchnej a primitívnej.

Pred časom sa asi páni na marketingovom oddelení RTVS rozhodli, že treba občanom Slovenska, teda „koncesionárom“, pripomenúť AKO VEĽMI VÁM ÚDAJNE VŠETKÝM V RTVS ZÁLEŽÍ NA OBJEKTÍVNOM SPRAVODAJSTVE A PRAVDIVÝCH INFORMÁCIÁCH a tak často počuť upútavku práve s týmto odkazom...
...nuž, ja len dodávam, že „dobré sa chváli samo“, ale propaganda je zase len propaganda, aj keď s pravdou a objektivitou nemá často nič spoločné.

V poslednej dobe sa napríklad stalo obľúbeným a veľmi často omieľaným slovkom, v slovníku vašich redaktorov, slovíčko „ANEXIA“ v súvislosti s geopolitickou situáciou na Kryme. Nuž pozrime sa do slovníka cudzích slov, čo to „čarovné“ slovíčko znamená: násilné pripojenie cudzieho štátu alebo jeho časti k inému štátnemu územiu, zábor územia; anšlus .
Pokiaľ teda ja viem (a sú to všeobecne známe informácie), tak Krym je „historicky“ územie Ruska a väčšina jeho obyvateľov sú etnickí Rusi. Obyvatelia Krymu sa nedávno dobrovoľne, slobodne a obrovskou väčšinou, v platnom referende, rozhodli pre pričlenenie k Rusku. Referendum je momentálne najvyššia forma demokracie a o tom, dúfam, nikto z Vás nepochybuje...
...pýtam sa teda: O AKEJ ANEXII TO OBČANIA SLOVENSKA DENNE POČÚVAJÚ Z VÁŠHO SPRAVODAJSTVA ???...
...pýtam sa, komu vyhovuje takéto pomenovanie danej situácie a či to má niečo spoločné s pravdou a objektívnou realitou ???

Ďalší príklad vašej „objektivity a nestrannosti“ bol (pred pár týždňami) sobotný dialóg, práve na tému situácie na Ukrajine a anexie Krymu s hosťami : ministrom Lajčákom a F. Šebejom (meno redaktora som prepočul, ale asi Hrabko)...
...prepáčte, ale to čo tam odznelo, z toho muselo byť každému súdnemu človeku ZLE ! To s objektivitou a nestrannosťou nemalo vôbec nič spoločné. Veď ako najumiernenejší sa ukázal byť práve minister, ktorý pôsobil ako „katalizátor“ pre militantné, rusofóbne a až trápne „USA-servilné“ názory Šebeja a dokonca aj samotného redaktora.
Vy si ozaj myslíte, že ľudia na Slovensku si nepamätajú, čo „spôsobila Amerika“ v Iraku, v Líbii a v mnohých iných krajinách ??? Ako je možné, že v podobnej diskusii chýbal názor „niekoho“, kto by prezentoval aj pohľad „z druhej“ (pro-ruskej) strany na danú situáciu ?
Ako je možné, že pri každej príležitosti je „ruská strana“ prezentovaná ako agresor v tomto konflikte ? Prečo „západu“ zrazu nevadia anti-semitské elementy medzi pučistami z Majdanu ? Je trápne, ako médiá, vrátane RTVS, často nálepkujú anti-semitizmom každého, koho názory apelujú napríklad na národnú hrdosť alebo vyzdvihujú pozitíva 1. Slovenskej republiky pre jej občanov, pri čom skutoční anti-semiti z Majdanu zrazu nikomu nevadia...?!?

Udalosti posledných rokov museli každému súdnemu človeku so zdravým úsudkom ukázať, KTO JE, v globálnom meradle, SKUTOČNÝ AGRESOR a najväčšia hrozba pre svetový mier. Zdá sa však, že redaktori v RTVS sú v tomto prípade až nezdravo nekritickí a servilní.

Vo vašom (našom) verejno-právnom médiu dodnes tak isto nezaznel snáď jediný seriózny komentár, spochybňujúci „oficiálnu verziu“ ohavných udalostí z 11. Septembra 2001 a všetkých následných (vopred naplánovaných) agresívnych, nelegitímnych vojenských zásahov a udalostí. V tomto ste „na míle“ dokonca aj za vašimi českými kolegami a to je len smutno-trápna vizitka vašich „nestranných a objektívnych“ redaktorov !
Je až neuveriteľné, že v tejto informačnej dobe, stále veľa občanov Slovenska nevie napríklad o tom, že popri dvojičkách (wtc 1 a wtc 2) „padla“ vtedy v NY aj tretia budova (wtc 7). Je to vari tým, že táto informácia je „ťažko zlúčiteľná“ práve s „oficiálnou verziou“ ? Nie je to teda aj vaša chyba (alebo ZÁMER ?!?), že táto informácia, ako aj mnohé ďalšie, spochybňujúce oficiálnu verziu, akosi „ušla“ pozornosti väčšiny občanov Slovenska ???

To že vo vašom vysielaní chýbajú seriózne komentáre a verejné diskusie na mnohé ďalšie kontraverzné témy (finančný systém, chemtrails, povinné očkovanie, voľná energia, H.A.A.R.P.,.....) svedčí len o nezdravej „poslušnosti a sevilnosti“ vašich redaktorov ku súčasnému nespravodlivému systému a pánom, ktorí to všetko kontrolujú.
To, že svojim konaním (resp. nekonaním) a tendenčným (často neobjektívnym) spravodajstvom vlastne podporujete a pomáhate udržiavať tento chorý systém, namierený proti PRAVDE, ľudstvu, ľudskosti a životnému prostrediu, to z Vás robí SPOLUVINNÍKOV, za čo raz každý z vás bude musieť priať svoj diel zodpovednosti !

Pýtam sa preto: KOHO ZÁUJMY REPREZENTUJÚ REDAKTORI RTVS za peniaze daňových poplatníkov a koncesionárov Slovenska ???

Iste je to náročná (a niekedy možno aj nebezpečná) práca „vŕtať“ do „oficiálnych verzií“ a dávať priestor aj tzv. „alternatívnym názorom“ alebo „konšpiračným teóriám“, ALE NIE JE PRÁVE TOTO POSLANIE VEREJNOPRÁVNEHO MÉDIA ?!?

Preto vyzývam všetkých redaktorov RTVS, ktorí nemajú odvahu alebo vôľu seriózne hľadať NESTRANNÚ PRAVDU, nech odídu robiť predajné „presstitútky“ do súkromných médií a nech uvoľnia miesto tým, ktorí tú odvahu a vôľu majú !
(Že takí ľudia na Slovensku sú, svedčí napríklad existencia internetového rádia „SLOBODNÝ VYSIELAČ“).

S pozdravom
Občan Slovenska

22. 4. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Americký herec, scenárista a režisér John Turturro nahradí hereckého kolegu Roberta De Nira v pripravovanej sedemdielnej minisérii Criminal Justice. Do seriálu, ktorý je inšpirovaný rovnomenným projektom britskej stanice BBC z roku 2008, televízia HBO pôvodne obsadila Jamesa Gandolfiniho. Po jeho nečakanej smrti v júni 2013, vybrali ako jeho náhradníka práve De Nira. Ako informoval portál The Wrap, dôvody, pre ktoré sa 70-ročný rodák z New Yorku rozhodol odstúpiť od projektu, by mali byť známe už čoskoro. Premiérové časti by tvorcovia chceli predstaviť ešte tento rok.
John Turturro sa narodil 28. februára 1957 v Brooklyne. Známy je zo snímok ako Konaj správne (1989), Millerova križovatka (1990), Barton Fink (1991), Quiz Show (1994), Big Lebowski (1998), Braček, kde si? (2000) či filmu Transformers (2007) a jeho pokračovaní Transformers: Pomsta porazených (2009) a Transformers 3 (2011).
Informácie pochádzajú z webstránok www.digitalspy.co.uk, www.thewrap.com a z archívu agentúry SITA.

©2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

 
Pavel Durov, zakladateľ najpoužívanejšej internetovej sociálnej siete v Rusku a krajinách bývalého Sovietskeho zväzu - VKontakte (VK), informoval, že prišiel o post výkonného riaditeľa VK s tým, že firmu teraz kontrolujú dvaja blízki spolupracovníci ruského prezidenta Vladimira Putina.
Ako dnes uviedla rozhlasová stanica Slobodná Európa, Durov na svojom profile na sociálnej sieti VK v pondelok napísal, že sa o svojom odvolaní dozvedel až z médií. Ďalej povedal, že VK teraz kontrolujú Putinovi dôverníci Igor Sečin a oligarcha Ališer Usmanov.
Tlačová agentúra Interfax s odvolaním sa na tlačovú službu spoločnosti VK uviedla, že Durov požiadal o uvoľnenie z funkcie už 21. marca s tým, že táto požiadavka nadobudla účinnosť presne po jednom mesiaci.
Durov minulý týždeň oznámil, že predal 12-percentný podiel vo VK pod nátlakom ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB). Tá ho mala žiadať o poskytnutie informácií o členoch ukrajinského protestného hnutia Euromajdan, ako aj na zrušenie stránky na podporu protikorupčného aktivistu Alexeja Navaľného, čomu 29-ročný Durov nechcel vyhovieť.

Copyright © TASR 2013

Art Film Fest News

Art Film Fest News

Primárna orientácia na najnovšie a najpozoruhodnejšie filmy svetovej a slovenskej kinematografickej scény vytvorí ponuku pripravovaného 22. ročníku Art Film Festu, ktorý sa uskutoční od 21. do 27. júna 2014 v Trenčianskych Tepliciach a Trenčíne. Sedemdňová festivalová odysea prinesie divákom v exkluzívnych slovenských premiérach novinky uznávaných a slávnych režisérskych osobností, ale aj novoobjavených talentov.
Jadro Art Film Festu by mali tvoriť Trenčianske Teplice. „Okrem plánovaných premietacích miest by sme sa radi vrátili k obľúbeným hudobným sprievodným akciám v Kursalone Kúpeľnej dvorany. A pripravujeme opäť vytvoriť vyhovujúce ubytovacie podmienky nielen pre pozvaných hostí, ale najmä pre mladých ľudí, ktorí tvoria nezastupiteľný počet priaznivcov a návštevníkov festivalu,“ povedal riaditeľ Art Film Festu Peter Nágel. V kúpeľnom parku sa už tradične udejú verejné ceremónie tohtoročných laureátov Hercovej misie. Kapacitne najväčším festivalovým kinom však bude rovnako ako minulý rok Posádkový klub (ODA - Dom armády) v Trenčíne.
V ostrosledovanej Medzinárodnej súťaži hraných filmov sa stretnú diela osobitých talentovaných filmárov z celého sveta, ktoré sa pred medzinárodnou porotou budú uchádzať o Modrých anjelov. Festivalovým priaznivcom sa v súťažnej sekcii predstaví aj americko-kensko-somálska snímka Rybolov bez sietí/Fishing Without Nets 27-ročného Cuttera Hodiernea, pocteného v januári v Sundance Cenou pre najlepšieho režiséra. „Ide o dramatický a napínavý psychologický triler o únose francúzskeho naftového tankeru somálskymi pirátmi v Indickom oceáne,“ prezradil ďalej Nágel, ktorý je zostavovateľom tejto súťažnej sekcie.
Divákmi vyhľadávaná Medzinárodná súťaž krátkych filmov prinesie do festivalových kín opäť rozmanitú plejádu hraných, dokumentárnych, animovaných i experimentálnych snímok z rôznych kútov planéty.
Festivaloví návštevníci sa budú môcť nielen opäť osobne stretnúť s pozvanými významnými osobnosťami filmového sveta - novými laureátmi ocenení Hercova misia a Zlatá kamera, ale aj zhliadnuť ich špičkové diela na festivalových plátnach. 

Tohtoročný program bude rozložený v dvanástich sekciách. „Filmy na Art Film Fest zavítajú z tých najznámejších festivalov, ktoré určujú kinematografický pohyb, trend a progres. Ale vďaka svojim kontaktom máme prehľad aj o menších festivaloch, kde sa tiež objavujú nádejní filmári,“ ozrejmil Peter Nágel.

„Byť na pulze aktuálnych trendov je pre celý programový kolektív nielen prirodzené, ale aj nevyhnutné. Máme maximálny záujem ukázať slovenskému divákovi nielen najnovšie, ale aj najpozoruhodnejšie - teda nielen objektívne pozitívne vnímané, ale aj výrazne kontroverzné filmy. Usilujeme sa o rôznorodosť, rozmanitosť a variabilnosť v druhovom, žánrovom i tematickom zastúpení filmov,“ dodal Nágel.

Divákov i priaznivcov Art Film Festu tradične priťahujú obľúbené a overené sekcie. A hoci sa program 22. ročníka festivalu ešte stále tvorí, už teraz sa jeho organizátori môžu pochváliť ziskom skvelých filmov. V sekcii Okolo sveta uvidia diváci dramatický príbeh Joe z dielne veľkej hviezdy súčasnej americkej nezávislej scény, režiséra Davida Gordona Greena, s Nicolasom Cageom v titulnej úlohe. „Nad jeho hereckou kariérou už kadekto zlomil palicu, ale teraz sa mu podaril skvelý comeback,“ zdôrazňuje zostavovateľ sekcie Peter Nágel. Slávny herec stelesňuje ex-zločinca, rozhodujúceho sa medzi vykúpením a skazou, ktorému sekunduje 15-ročný tínedžer v podaní Tyea Sheridana, odmeneného Cenou Marcella Mastroianniho pre nádejný herecký talent minulý rok v Benátkach.

Európske zákutia sa orientujú na najzaujímavejšie kinematografické diela starého kontinentu. Medzi také sa zaradil aj jeden z objavov benátskeho festivalu - grécky film Miss Violence o 11-ročnom dievčati, ktoré v deň svojich narodenín pred očami najbližšej rodiny spácha samovraždu skokom z činžiaku. Režisér Alexander Avranas získal Strieborného leva pre najlepšieho režiséra a Themis Panou sa tešil z Volpiho pohára pre najlepšieho herca za sugestívnu kreáciu otca rodiny, ktorá skrýva temné tajomstvo.

Slovenská sezóna ponúkne novinky domácich tvorcov, ktoré v tomto roku zarezonovali v slovenských kinách, ale aj čerstvé premiérové tituly. Láska a anarchia opäť predstaví najhorúcejšie trendy nezávislého filmu z ázijského, európskeho aj amerického priestoru. Prísľuby z východu naservírujú na Art Film Feste vybrané lahôdky z ázijskej filmovej kuchyne a Nočná prehliadka so silne extravagantnými filmami pohodovo zaklincuje každý festivalový deň.

Novým bodom programu bude profilová prehliadka diel významného, ale dnes viac-menej zabudnutého britského tvorcu Alana Clarkea, ktorý bol v 70. rokoch súputníkom takých legiend ako Ken Loach, Mike Leigh alebo Stephen Frears. A dnes je inšpiráciou pre mladú generáciu ostrovných filmárov, ktorá je rovnako radikálna, ako bol on sám. Vo svojich dielach sa zaoberal extrémizmom v rôznych podobách – napríklad neonacizmom, mladistvými delikventmi, futbalovými rowdies. Druhou novinkou je sekcia nazvaná Vojna a film, v ktorej si diváci pozrú klasické filmové diela nazerajúce na vojenské dejiny z rôznych strán. V roku 2014 si totiž celý svet pripomenie 100 rokov od začiatku prvej svetovej vojny, 75 rokov od druhej svetovej vojny a 70. výročie Slovenského národného povstania.

Novinárska cena 2013 –Nominácie

Novinárska cena 2013 –Nominácie



Odborné poroty desiateho ročníka súťaže Novinárska cena 2013 vybrali zo 486 prihlásených príspevkov nominácie na víťazov v 15 kategóriách. Najviac nominácií získali príspevky SME – novinári a blogeri tohto média boli nominovaní dokopy 22-krát, vrátane elektronických a regionálnych príspevkov. RTVS získalo spolu sedem nominácií, sedem nominácií časopis .týždeň, Trend šesť a MONO magazín štyri nominácie. Víťaz každej kategórie získa odmenu 830 eur.
      Rada súťaže určila nominácie na Cenu otvorenej spoločnosti a na Cenu Asociácie vydavateľov tlače. Víťazi oboch špeciálnych cien získajú po 1660 eur. Nominácie v jednotlivých kategóriách, ako aj zloženie porôt a Rady súťaže sú zverejnené na www.novinarskacena.sk, nominácie českej súťaže Novinářská cena 2013 nájdu záujemcovia na www.novinarskacena.cz.
      Žurnalistické ocenenia udeľuje Nadácia otvorenej spoločnosti (NOS). Mená víťazov zverejnia 28. apríla v Bratislave v KC Dunaj na odovzdávaní novinárskych cien.
      TASR o tom dnes informovala Barbara Horváthová z NOS.

Nominácie (v abecednom poradí):
 
Najlepšia fotografická aktualita
Martin Baumann, Posledná cesta domov, TASR
Boris Németh, Z rozvodneného Dunaja sa stala atrakcia, .týždeň
Boris Németh, Relikvie Don Bosca, .týždeň

Najlepšia fotografická reportáž
Martin Bandžák, Následky katastrofy tajfúnu Haiyan na Filipínach, fieldtrack.magna.sk
Zuzana Halánová, Daniel Laurinc, Vždy budem tvoja mama, .týždeň
Zuzana Halánová, Daniel Laurinc, 15 minút, SME
Milan Illík, Crew Teens, SME, Pravda, Trend

Najlepší česko-slovenský kreslený vtip, komiks, karikatúra
Natália Ložeková, Vladári 2013, .týždeň
Vladimír Renčín, Kreslený humor, Právo
Mikuláš Sliacky, Rubrika Sliackeho Kameňák, Nový Čas

Cena Google za inovatívnu profesionálnu online žurnalistiku
Miroslava Kernová, séria článkov, blog.sme.sk
Pavel Sibyla, Tomáš Prokopčák, Filip Struhárik, Tomáš Halász, MONO magazín
Gabriel Šípoš, Samuel Spáč, Peter Klátik, Kto je s kým rodina na našich súdoch, blog.sme.sk

Najlepší článok uverejnený na blogu
Boba Baluchová, Lekcie rozvoja, blog.sme.sk
Radovan Bránik, Ako sa na vás môže veľká poisťovňa zvysoka vykašľať, blog.sme.sk
Kristína Brnčová, séria článkov, blog.sme.sk
Martin Dubéci, séria článkov, blog.sme.sk
Dália Gregorová, Interrupcie, znásilnenie a spoločenská diskusia, blog.sme.sk

Najlepší komentár v printových médiách
Marián Leško, séria komentárov,Trend
František Múčka, séria ekonomických komentárov, SME
Pavel Sibyla, séria komentárov, SME
Miriam Zsilleová, Nechytajte zadky hosteskám, Rozhodnutie Lary Croft, SME

Najlepší  regionálne publikovaný príspevok v printových médiách
Lenka Juríčeková, Prežili holokaust, rachot kanónov i smrť svojich rodičov v plyne, SME Bratislava
Darina Kvetanová, Bezákove centrá zostali bez rozpočtu: Arcibiskupský úrad odmieta povedať, čo ďalej, Trnavsko
Lucia Tkáčiková, Séria článkov o bratislavských sídliskách, SME Bratislava
Jaroslav Vrábeľ, Katarína Gécziová, Európske hlavné mesto kultúry Košice 2013, Košický Korzár

Najlepší regionálne odvysielaný príspevok v elektronických médiách
Miriam Hozzová, Emil Herr, Malí hrdinovia, TV Poprad
Rastislav Iliev, séria reportáží o vývoji kauzy MŠ na Exnárovej, TV Bratislava
Iveta Kováčiková, Športový areál v Orlovom, ITV informačno - spravodajská televízia Považská Bystrica

Najlepší analyticko-investigatívny príspevok v elektronických médiách
Ivan Brada, Utajený podnikateľ, RTVS
Miroslav Kern, Martina Pažitková, Štát skladuje vzduch za milióny eur, TV SME
Peter Navrátil, séria príspevkov z relácie „Občan za dverami“, RTVS
 
Najlepší analyticko-investigatívny príspevok v printových médiách
Veronika Folentová, Ján Krempaský, Sme v nemocnici, SME
Dušan Karolyi, Odmena pre známu?, Za odvahu vyhadzov po sedemnástich rokoch, Zabrali voľby?, Trend
Zuzana Petková, Nezdaníš sponzora svojho, Utajené obchody, Ako sa z Ivana Kmotríka stal futbalový developer, Trend
Filip Struhárik, Lukáš Onderčanin, Lucia Vitteková, Ukradnuté fotky, falošní blogeri. Aj takto sa robí marketing v prospech Smeru., MONO magazín

Najlepší rozhovor v printových médiách
Martin Hanus, Jozef Majchrák, Sudcovia zmenili charakter štátu, .týždeň
Martin Mojžiš, Učiteľ nesmie vysvetľovať, .týždeň
Karol Sudor, Prolife aktivista: Potrat nepripúšťam ani pri ohrození života ženy, SME

Najlepší rozhovor, beseda, diskusia v elektronických médiách
Štefan Hríb, Karol Sidon: Svet rabína, Večer pod lampou, RTVS
Branislav Závodský, Braňo Závodský Naživo: Ľubomír Jahnátek, Rádio Expres

Najlepšia rozhlasová a televízna reportáž v elektronických médiách
Ivan Brada, Medzinárodná blamáž, RTVS
Pavol Fejér, Február definitívne víťazný, RTVS
Silvester Lavrík, Renátine kríže, RTVS
Martina Pažitková, SME v nemocnici a SME v Kecerovciach, TV SME
Gregor Martin Papucsek, Šport Rasizmus, RTVS

Najlepšia reportáž v printových médiách
Patrik Galajda, Michal Gavroň, Pavel Sibyla, Martina Vyskočová, Celibát. Prečo ľudia odmietajú sex, MONO magazín
Martin Hanus, Jozef Majchrák, Andrej Bán, Bystrické dni hnevu, .týždeň
Mikuláš Jesenský, Juraj Koník, Rudolf Sivý, Martina Pažitková, Vladimír Šimíček, SME v Kecerovciach, SME

Cena Google pre mladé talenty dátovej žurnalistiky
Lucia Mlynčeková, Projekt vytvorenia prehľadnej mapy mesta Trenčín
Samuel Molnár, Projekt analýzy výkonnosti súdov
Ondrej Prokša, Projekt VýsledkyVolieb.sk

Cena Asociácie vydavateľov tlače
Tomáš Bella, Zabije nás nakoniec úspech našich automobiliek?, SME
Marián Leško, séria komentárov, Trend
Martin Mojžiš, Učiteľ nesmie vysvetľovať, .týždeň

Cena otvorenej spoločnosti
Lukáš Onderčanin, Filip Struhárik, Lucia Vitteková, Ukradnuté fotky, falošní blogeri. Aj takto sa robí marketing v prospech Smeru., MONO magazín
Martina Pažitková, Mikuláš Jesenský, Juraj Koník, Rudolf Sivý, Vladimír Šimíček, SME v Kecerovciach, týždeň v rómskej osade, SME
Karol Sudor, Prolife aktivista: Potrat nepripúšťam ani pri ohrození života ženy; Keď vytiahol pištoľ, iba som prosila o život, SME

Česko-slovenská cena verejnosti
Dušan Karolyi - víťaz, Odmena pre známu?, Za odvahu vyhadzov po sedemnástich rokoch, Zabrali voľby?, Trend


Copyright © TASR 2013

SLOVAK MEDIA NEWS


 
Špeciálnu cenu na 16. Medzinárodnom festivale detektívnych filmov, ktorý sa v závere minulého týždňa skončil v Moskve, získala Kriminálka Staré Mesto II. Šesťdielny seriál sa úspešne presadil v kategórii TV dramatický program v konkurencii 25 nominovaných diel zo siedmich krajín sveta.
      Víťazom kategórie sa stal program domácich tvorcov s názvom Dvojitá lož. Tí mali v súťaži aj najviac projektov. To korešponduje s diváckou obľúbenosťou tohto žánru. Ruskí diváci môžu svoje domáce detektívne programy sledovať na špeciálnom kanáli káblovej televízie. Na festivale premietli celkovo viac ako 200 audiovizuálnych diel v ôsmich hlavných kategóriách. Okrem premietaní určených najmä tvorcom a producentom z Európy, Ázie a Afriky sa uskutočnil aj okrúhly stôl na tému spolupráce scenáristov s odborníkmi z oblasti práva a kriminalistiky.
      "Medzinárodný úspech na jedinečnom medzinárodnom festivale tohto žánru potvrdzuje kvality tohto seriálu, ktorý zaujal nielen divákov v Česku a na Slovensku, ale získal aj uznanie odborníkov žánru z iných krajín. Teším sa a ďakujem najmä scenáristom, hercom, režisérovi a celému realizačnému tímu, ktorí pri nakrúcaní v minulom roku prežili mnoho zaťažkávajúcich situácií," uviedol producent Kriminálky Staré Mesto Patrik Pašš.
      Je to ďalší medzinárodný úspech spoločnosti Trigon Production, ktorá seriál nakrútila v koprodukcii s RTVS a ČT. Realizáciu seriálu finančne podporil Audiovizuálny fond. TASR informovala PR manažérka spoločnosti Iveta Pospíšilová.
 

Copyright © TASR 2013

 

 

Na Veliký piatok jestli poprchuje , to nám požehnaný , dobrý rok sľubuje.

 Na Veliký piatok jestli poprchuje ,


to nám požehnaný , dobrý rok sľubuje.


Jednotka horšie.
Dvojka lepšie. 
Spolu horšie- 11.70 %  

Markíza  horšie.
TV Doma horšie.
DAJTO  lepšie.
Spolu  horšie - 31.80%

JOJ rovnako.
JOJ PLUS lepšie.
WAU lepšie.
SENZI rovnako zle.
Spolu lepšie - 22.70%

TA 3 rovnako. 

Jednotka - 8.60 % ;
Dvojka - 3.10 % ;
Markíza - 23.70% ;
TV DOMA - 4.60% ;
DAJTO- 3.50%
TV JOJ – 16.30 % ;
JOJ PLUS- 4.50 % ;
WAU -1.70 % ;
SENZI- 0.20 %
TA 3 - 1.80 %

21. 4. 2014

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Troch zahraničných novinárov dočasne zadržiavali proruskí aktivisti v meste Slovjansk na východe Ukrajiny. Zadržali tiež ukrajinskú žurnalistku, ktorú vypočúvali v súvislosti s predošlými protestmi v Kyjeve.
Jedného bieloruského a dvoch talianskych novinárov zastavili dnes ozbrojenci, keď pracovali v meste vyše týždeň ovládanom proruskými separatistami, informovala agentúra AP. Dmitrij Galko pre AP povedal, že spolu s talianskymi kolegami ho prepustili po istom čase po tom, ako preverili ich doklady.
Ukrajinské ministerstvo zahraničných vecí a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) zadržanie novinárov odsúdili a žiadali ich okamžité prepustenie.
Proruskí separatisti v Slovjansku zadržali ešte v nedeľu aj ukrajinskú novinárku Irmu Kratovú (29), ktorú dnes predviedli pred reportérov. Tým povedala, že ju vypočúvajú, avšak zaobchádzajú v ňou dobre. "Podmienky sú v poriadku. Je tu trocha chladno, avšak dávajú my jedlo, vodu," citovala ju agentúra Reuters.
Kratová podľa vlastných slov nevie o druhom ukrajinskom novinárovi, 22-ročnom Serhijovi Lefterovi, ktorého údajne držia v Slovjansku od minulého týždňa.
Člen miestnych milícií vyhlásil, že Kratovú, ktorá prevádzkuje internetovú spravodajskú stránku, obviňujú zo zločinov voči príslušníkom poriadkovej polície a ruskému novinárovi, ktorých aktivisti zadržiavali počas protestov na kyjevskom Námestí nezávislosti, ktoré viedli k zosadeniu prezidenta Viktora Janukovyča.
Ozbrojení aktivisti, ktorí pred deviatimi dňami obsadili verejné budovy v Slovjansku, dnes tiež oznámili, že prepúšťajú približne desať ukrajinských vojakov zadržaných minulý týždeň v neďalekom Kramatorsku.

Copyright © TASR 2013