26. 7. 2019

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA



„Na tom najbližšom budem apelovať na to, že môžeme mať iné názory na rôzne politické zriadenia, ale ak mi volá Matečná vystrašená, že prebieha certifikácia bravčového mäsa do Číny a Slovensko má zápornú obchodnú bilanciu, myslím si, že individuálne hrdinstvo na útok do Čínskej ľudovej republiky nie je na mieste.“
Andrej Danko

"Som presvedčený, že Rusi a Ukrajinci sú jeden ľud, jeden národ, naozaj!vKeď tieto územia, ktoré teraz tvoria jadro Ukrajiny, boli pripojené k Rusku, nikto sa nepovažoval za nič iné ako za Rusov. Mali by sme to využiť ako našu konkurenčnú výhodu pri nejakej forme integrácie."
Vladimir Putin 


„Nikto to neriešil, tak to vtedy fungovalo.Dohody boli postavené na džentlmenskej dohode, nie na nejakom účtovníctve.“
Pavol Rusko


"Nedal som to do účtovníctva pretože som to vnímal tak, že účtovníctvo bolo v zlom stave a že vlastne to tam nebude chýbať. Potom som mal problémy, pre ktoré ma vôbec účtovanie ručenia nezaujímalo."
Pavol Rusko

"Počúvam pojmy slina, slintoš a slintoviny. Kto je slina alebo slintoš?"
Ján Šanta ,prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry

25. 7. 2019

Zomrel Art Neville

Zomrel Art Neville


Vo veku 81 rokov zomrel americký spevák a hudobník Art Neville, jeden z najuznávanejších interpretov žánru funk v USA. Informoval o tom v utorok denník The Guardian s odvolaním sa na manažment zosnulého hudobníka.
Príčina smrti nebola bezprostredne zverejnená, ale jeho zdravie sa v uplynulých rokoch zhoršilo - Neville utrpel mŕtvicu a sužovali ho aj komplikácie spôsobné operáciou chrbtice z roku 2001.
Neville sa narodil v roku 1937 a vyrastal v meste New Orleans. Jeho kariéra sa začala v polovici 50. rokov, keď sa stal členom skupiny The Hawketts, ktorej bol frontmanom. Ich pieseň Mardi Gras Mambo sa stala základným kameňom neworleanského funkového zvuku.
Neville po šiestich rokoch strávených v námorníctve založil v polovici 60. rokov svoju vlastnú formáciu Art Neville & the Neville Sounds, ktorá sa v roku 1968 premenovala na The Meters. Okrem toho, že skupina mala vlastné hity ako Cissy Strut, pôsobila tiež ako sprievodné teleso pre Roberta Palmera, Leeho Dorseyho či vokálnu ženskú skupinu Labelle.
Fanúšikom Nevilleho zoskupenia bol i Paul McCartney, ktorý ich v roku 1975 privítal na koncerte na lodi Queen Mary. Skupina tiež absolvovala turné s The Rolling Stones. Skupina sa oficiálne rozpadla v roku 1980, ale činnosť obnovila v roku 1989, keď si zmenila názov na The Funky Meters, pod ktorým vystupovala až do polovice 90. rokov.
Neville medzitým spojil sily so svojimi bratmi Aaronom, Charlesom a Cyrilom, s ktorými vytvoril formáciu The Neville Brothers. Skupina zaznamenala v roku 1989 výrazný úspech s albumom Yellow Moon, ktorý produkoval Daniel Lanois. Neville sa venoval koncertnej činnosti až do posledných rokov, a to napriek zdravotným problémom a zníženej schopnosti pohybu. Kariéru oficiálne ukončil až vlani v decembri.

Copyright © TASR 2019

24. 7. 2019

Kauza zmenky TV Markíza

Kauza zmenky TV Markíza


Niekdajšia členka Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie Anna Hausknotzová vypovedala pred senátom Špecializovaného trestného súdu v Pezinku, že Marian K. získal od Siloša Pohanku pohľadávku násilným spôsobom. "Ľahko sa vám podpisuje, keď máte pištoľ pri hlave," uviedla Hausknotzová údajné slová Pohanku.
Pohanku mala Hausknotzová stretnúť na premiére filmu o jeho otcovi. Na nej sa ho mala spýtať, či naozaj predal Gamatexu pohľadávku za korunu. Na to jej mal odpovedať áno a dodať, že mal pištoľ pri hlave.
Na otázky novinárov po výpovedi odmietla odpovedať.
Pohankova firma ESPE štúdio predala Gamatexu pohľadávku voči Markíze. Aj na základe tejto pohľadávky sa uskutočnilo násilné obsadenie Markízy v roku 1998. Toto obsadenie sa malo vyrovnať podľa Pavla R. aj spornými zmenkami.
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora "po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky, ktoré predložili ako prílohy na vydanie platobných rozkazov".
Marian K. je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Silvie Volzovej. Na súde ju obvinil zo zavinenia situácie, ktorá viedla k predmetným zmenkám.

Komunikácia medzi Marianom K. a Štefanom A. sa na stredajšom pojednávaní čítať nebude. Odmietol to predseda senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku z dôvodu, že sa obhajoba s dôkazom nestihla oboznámiť. Nevylúčil vykonávanie dôkazu do budúcnosti.
Obhajcovia Mariana K. a Pavla R. namietali uskutočnenie jeho svedeckej výpovede v stredu, vzhľadom na to, že sa dozvedeli o existencii nového dôkazu. Návrh bol zamietnutý s tým, že keď sa komunikácia čítať bude neskôr, tak bude prípadne dodatočne predvolaný, aby bol s dôkazom konfrontovaný.
Štefan A. prišiel vypovedať na súd v kauze zmeniek TV Markíza. Je v nej obvinený, ale nie obžalovaný a odčlenený na samostatné konanie. Štefan A. mal byť v kauze Gamatex spolupáchateľom Mariana K. a Pavla R. pri falšovaní zmeniek. Na otázku TASR, prečo bolo konanie s Štefanom A. odčlenené na samostatné konanie, reagoval prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry Ján Šanta s tým, že súd v súvislosti s ním ešte zabezpečuje potrebné dôkazy v prípravnom konaní. Na stredajšom pojednávaní má postavenie svedka.



Štefan A., niekdajší spoločník Mariana K., v stredu vypovedá na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku. Vo svojej výpovedi podporil tvrdenie obhajoby, že sa v zmenkách angažoval nebohý právnik Ernest Valko. Reagoval aj na pojmy „slinoviny“ a „slintoš“.
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta sa počas výsluchu spýtal aj Štefana A., či vie, čo znamenajú pojmy „slinoviny“ alebo „slintoš“. Ten reagoval, že to bol pojem, ktorý používal Marian K. Na otázku, či bol používaný v ich spoločnej komunikácii, odpovedal, že „to je možné“. Pojem mal Marian K. používať, keď od neho žiadal dokumenty s podpisom obžalovaného Pavla R. Pojem by sa mal nachádzať v komunikácii, ktorú predložil súdu Šanta a žiadal jeho prečítanie počas svedeckej výpovede Štefana A. Súd tento návrh zamietol s tým, že obhajoba potrebuje čas, aby sa s obsahom dôkazu oboznámila. Jeho čítanie do budúcnosti nevylúčil.
Štefan A. na súde takisto zopakoval verziu obžalovaného Pavla R. o tom, že riešenie sporu skrz zmenky mal poradiť nebohý právnik Ernest Valko. Potvrdil tak obhajobnú verziu. O zmenkách mal podľa neho vedomosť okrem zavraždeného Valka aj zavraždený Peter Čongrády a bývalá manželka Pavla R. Viera Rusková. Tú navrhuje obhajoba predvolať ako svedka.
Na otázku prokurátora Šantu prečo mala americká CME uhradiť iba 80 miliónov slovenských korún a Pavol R. 500 miliónov slovenských korún, reagoval Štefan A. tak, že Američania boli ochotní splatiť iba pôvodnú pohľadávku Siloša Pohanku.
Na súde Štefan A. taktiež podporil tvrdenie obhajoby, že protihodnotou za zmenky bola záruka, že Markíza nepríde o licenciu. Toto tvrdí obžalovaný Pavol R. a spochybňuje to výpoveď svedkyne Anny Hausknotzovej, ktorá v tom čase pracovala pre Radu pre rozhlasové a televízne vysielanie.


Komunikácia medzi Marianom K. a Štefanom A. je podľa obhajcu TV Markíza Daniela Lipšica bezprostredne usvedčujúca. Povedal to po stredajšom pojednávaní v kauze televíznych zmeniek po výpovedi svedka Štefana A. pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku. Obhajoba sa sťažuje na obštrukcie v prípravnom konaní a na „vyťahovanie dôkazov z čarovného klobúka“. Lipšic taktiež spochybnil verziu o angažovaní sa nebohého právnika Ernesta Valka v prípade televíznych zmeniek.
„Komunikáciu poznal detailne napriek tomu, že je stará rok a pol,“ uviedol Lipšic na margo výpovede Štefana A., v ktorej sa ho pýtali na časti elektronickej komunikácie, ktorú senát ŠTS odmietol čítať vzhľadom na neskoré predloženie prokurátorom.
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta dodal, že výpoveď Štefana A. považuje za veľmi spornú a pýta sa „prečo práve s ním bola naplánovaná utajovaná komunikácia, ako to sám svedok uvádzal“. Šanta tak narážal na potrebu komunikovať cez šifrovanú aplikáciu Threema. Jej používanie priznal Štefan A. vo svojej výpovedi na súde.
„Dodnes nám blokuje prokuratúra k dôkazom prístup,“ tvrdí obhajca Pavla R. Marek Para. Dodal, že ak sa niečo predkladá, tak veľmi náhle. Kritizoval opäť aj údajnú piatu zmenku a fakt, že im originály zmeniek stále neboli predložené.
Súčasťou výsluchu svedka boli aj tvrdenia o angažovaní sa Ernesta Valka v kauze televíznych zmeniek. Ten mal podľa slov Štefana A. navrhnúť riešenie prostredníctvom zmeniek, čo "sedí" s výpoveďou obžalovaného Pavla R. Na to reagoval Lipšic s tým, že mu príde táto verzia ako „z ríše rozprávok“ vzhľadom na to, že bol v tom čase Ernest Valko okrem iného aj advokátom SDK Mikuláša Dzurindu, ktorá bola v tom čase Markíze naklonená.
Na otázku TASR, či sa Marian K. zúčastní pojednávania, odpovedal prokurátor s tým, že senát pripustil, že by sa obžalovaný mohol zúčastniť pojednávaní v septembri. Tie by sa mohli konať podľa Lipšica v Ústave na výkon väzby Bratislava.
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora "po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky, ktoré predložili ako prílohy na vydanie platobných rozkazov".
Marian K. je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Silvie Volzovej. Na súde ju obvinil zo zavinenia situácie, ktorá viedla k predmetným zmenkám.



Copyright © TASR 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká herečka Chloë Sevigny a rapper a herec Kid Cudi si spolu zahrajú v pripravovanej limitovanej sérii We Are Who We Are. Projekt režiséra Lucu Guadagnina, ktorý má na konte napríklad romantickú drámu Daj mi tvoje meno (2017), prinesie príbeh dvoch amerických tínedžerov v Taliansku a bude sa zaoberať priateľstvom, prvou láskou a inými záležitosťami sprevádzajúcimi mladosť. Okrem zmienených Sevigny a Cudiho sa v ňom predstavia Alice Braga, Jack Dylan Grazer, Jordan Kristine Seamon, Faith Alabi, Spence Moore II, Ben Taylor, Corey Knight, Tom Mercier, Sebastiano Pigazzi či Francesca Scorsese - dcéra filmára Martina Scorseseho.
We Are Who We Are vzniká v koprodukcii televízií HBO a Sky. Bude mať osem epizód. Guadagnino sa pod seriál podpíše nielen ako režisér, ale aj ako tvorca, scenárista a výkonný producent. Nakrúcanie sa začne ešte tento mesiac v Taliansku.
Chloë Sevigny je americká herečka, módna návrhárka a bývalá modelka. K filmu sa dostala v 90. rokoch minulého storočia snímkou Kids (1995). Okrem toho hrala napríklad vo filmoch Chlapci neplačú (1999), Americké psycho (2000), Dogville (2002), Zlomené kvety (2005), Zodiac (2007) či Lovelace: Pravdivá spoveď kráľovnej porna (2013). Za seriál Veľká láska (2006 - 2011) získala Zlatý glóbus ako najlepšia herečka vo vedľajšej úlohe. Predstavila sa tiež v seriáloch Nálezy a straty (2012), Tí, čo vraždia (2014), Bloodline (2015 - 2017), v druhej a piatej sezóne antológie American Horror Story (2011) či prvej sezóne antológie Odhalenie (2019). Diváci a diváčky ju tiež môžu vidieť v kine v hororovej komédii Mŕtvi neumierajú (2019).
Kid Cudi, vlastným menom Scott Ramon Seguro Mescudi, sa na hudobnej scéne pohybuje od roku 2003. Debutoval mixtapeom A Kid Named Cudi (2008), po ktorom nasledovali úspešný album Man On The Moon: The End Of Day (2009) a jeho pokračovanie Man On The Moon II: The Legend Of Mr. Rager. V roku 2012 si diskografiu rozšíril o eponymný album dua WZRD, ktoré okrem neho tvorí producent Dot Da Genius. Nasledovali ďalšie sólovky Indicud (2013), Satellite Flight: The Journey To Mother Moon (2014), Speedin’ Bullet 2 Heaven (2015) a Passion, Pain & Demon Slayin' (2016). Ako herec sa predstavil napríklad v seriáli Ako dobyť Ameriku (2010 - 2011) či snímkach Goodbye World (2013), Need for Speed (2014) a Vincentov svet (2015).




Najviac, až desať nominácií, majú na tohtoročné MTV Video Music Awards speváčky Taylor Swift a Ariana Grande. Podľa zoznamu nominácií, ktorý MTV zverejnila v utorok večer, sú obe tieto speváčky nominované v ôsmich rovnakých kategóriách vrátane kategórií Video roka, kde s nimi súťažia ešte Billie Eilish, Jonas Brothers, 21 Savage a Lil Nas X. Taylor Swift a Ariana Grande si zmerajú sily aj v kategórii Skladba roka, kde sú okrem nich nominovaní aj Lady Gaga s Bradleym Cooperom, Jonas Brothers, Lil Nas X a Drake.
Deväť nominácií si vyslúžila speváčka Billie Eilish, s ôsmimi nasleduje Lil Nas X.
Udeľovanie MTV Video Music Awards sa uskutoční 26. augusta v Newarku v štáte New Jersey.

Prehľad nominácií v niektorých kategóriách MTV Video Music Awards 2019:

Video roka:
21 Savage ft. J. Cole – a lot
Billie Eilish – Bad Guy
Ariana Grande – thank u, next
Jonas Brothers – Sucker
Lil Nas X ft. Billy Ray Cyrus – Old Town Road (Remix)
Taylor Swift – You Need to Calm Down

Interpret roka:
Cardi B
Billie Eilish
Ariana Grande
Halsey
Jonas Brothers
Shawn Mendes

Skladba roka:
Drake – In My Feelings
Ariana Grande – thank u, next
Jonas Brothers – Sucker
Lady Gaga & Bradley Cooper – Shallow
Lil Nas X ft. Billy Ray Cyrus – Old Town Road (Remix)
Taylor Swift – You Need to Calm Down

Najlepší nový interpret:
Ava Max
Billie Eilish
H.E.R.
Lil Nas X
Lizzo
ROSALÍA

Najlepšie popové video:
5 Seconds of Summer – Easier
Cardi B & Bruno Mars – Please Me
Billie Eilish – Bad Guy
Ariana Grande – thank u, next
Jonas Brothers – Sucker
Taylor Swift – You Need to Calm Down
Khalid - Talk

Najlepšie hip-hopové video:
2 Chainz ft. Ariana Grande – Rule the World
21 Savage ft. J. Cole – a lot
Cardi B – Money
DJ Khaled ft. Nipsey Hussle & John Legend – Higher
Lil Nas X ft. Billy Ray Cyrus – Old Town Road (Remix)
Travis Scott ft. Drake – SICKO MODE

Najlepšie r&b video:
Anderson .Paak ft. Smokey Robinson – Make It Better
Childish Gambino – Feels Like Summer
H.E.R. ft. Bryson Tiller – Could’ve Been
Alicia Keys – Raise A Man
Ella Mai – Trip
Normani ft. 6lack – Waves

Najlepšie tanečné video:
The Chainsmokers ft. Bebe Rexha – Call You Mine
Clean Bandit ft. Demi Lovato – Solo
DJ Snake ft. Selena Gomez, Ozuna & Cardi B – Taki Taki
David Guetta, Bebe Rexha & J Balvin – Say My Name
Marshmello & Bastille – Happier
Silk City & Dua Lipa – Electricity

Najlepšie rockové video:
The 1975 – Love It If We Made It
Fall Out Boy – Bishops Knife Trick
Imagine Dragons – Natural
Lenny Kravitz – Low
Panic! At The Disco – High Hopes
twenty one pilots – My Blood


Najlepšie video s posolstvom:
Halsey – Nightmare
The Killers – Land of the Free
Jamie N Commons, Skylar Grey ft. Gallant – Runaway Train
John Legend – Preach
Lil Dicky – Earth
Taylor Swift – You Need to Calm Down


Americká Federálna komisia pre obchod (FTC) zažalovala poradenskú spoločnosť Cambridge Analytica pre porušenie ochrany osobných údajov. Podľa komisie Cambridge Analytica použila taktiku zavádzania, aby získala osobné údaje miliónov ľudí prostredníctvom aplikácie Facebooku, ktorú vyvinul externý výskumník Aleksandr Kogan. Kogan a bývalý generálny riaditeľ spoločnosti Cambridge Analytica Alexander Nix súhlasili s príkazmi, ktoré obmedzujú ich podnikanie v budúcnosti. Na základe urovnania musia vymazať alebo zničiť všetky osobné informácie, ktoré zhromaždili.
Cambridge Analytica vyhlásila bankrot a neurovnala obvinenia zo strany FTC. Žalobu voči tejto poradenskej spoločnosti americká Federálna komisia pre obchod schválila jednomyseľne. Správa o žalobe prichádza po oznámení, že FTC dosiahla urovnanie s Facebookom, ktorý v rámci urovnania porušenia ochrany súkromia zaplatí 5 mld. USD.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Oficiálny videoklip k skladbe Bohemian Rhapsody od britskej rockovej skupiny Queen z roku 1975 sa stal najstarším videom svojho druhu, ktoré na zdieľacej webovej stránke YouTube zaznamenalo miliardu zhliadnutí. Podľa utorkovej správy stanice BBC ide o prvé video pôvodne zverejnené v 70. rokoch alebo v akomkoľvek roku pred 90. rokmi, ktoré dosiahlo tento míľnik.
Prvým hudobným videoklipom, ktorý na YouTube dosiahol miliardovú sledovanosť, sa stal v roku 2012 videoklip k skladbe Gangnam Style od juhokórejského speváka Psy; v súčasnosti má už 3,3 miliardy zhliadnutí. Rekordérom v tejto bilancii je však videoklip k skladbe Despacito od Luisa Fonsiho, ktoré má 6,3 miliardy zhliadnutí.
Bohemian Rhapsody napriek dosiahnutému úspechu nepatrí ani do prvej stovky najprehrávanejších videí na YouTube. Ešte pred pondelkom bol jediným hudobným videoklipom pochádzajúcim z 20. storočia, ktorý sa mohol pochváliť jednou miliardou zhliadnutí, November Rain od americkej hardrockovej skupiny Guns N' Roses.
Bohemian Rhaposody, ktorú napísal zosnulý frontman Queenu Freddie Mercury, zaznamenala na YouTube nárast sledovanosti po vlaňajšom uvedení rovnomenného biografického filmu. Ten samotný zaznamenal obrovský komerčný úspech, keď zarobil 903 miliónov dolárov a získal štyroch Oscarov a dva Zlaté Glóbusy.
Dvaja zostávajúci členovia skupiny, Brian May a Roger Taylor, oslávili úspech skladby na YouTube nahraním novoremasterovanej 4K-verzie videoklipu. "Vždy, keď ju počujem, vychutnám si to," vyhlásil 72-ročný gitarista a skladateľ Brian May.

Copyright © TASR 2019

Kauza zmenky TV Markíza

Kauza zmenky TV Markíza

Anna Miklošovičová, ktorá bola v minulosti účtovníčka Markízy, nemá o existencii zmeniek žiadne vedomosti, rovnako ako niekdajší riaditeľ televízie Václav Mika. Na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku má v stredu vypovedať aj spoločník Mariana K. vo firme Gamatex, Štefan A. Ten mal podľa obžaloby spolu s Marianom K. a Pavlom R. zmenky falšovať.
„O žiadnych zmenkách sa v tejto spoločnosti neúčtovalo,“ uviedla Miklošovičová vo svojej výpovedi. Na ŠTS vypovedal v utorok (23. 7.) aj riaditeľ Markízy v rokoch 2006 až 2010, Václav Mika. Ten nemal v čase vykonávania svojej funkcie rovnako ako účtovníčka Miklošovičová o zmenkách žiadne vedomosti.
Napriek tomu, že prokurátor uvádza v obžalobe, že sa Štefan A. podieľal na falšovaní zmeniek, bude mať na stredajšom pojednávaní postavenie svedka. Jeho vec bola totižto odčlenená na samostatné konanie. Na ŠTS by mal vypovedať v poobedňajších hodinách.
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora „po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky, ktoré predložili ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.“
Marian K. je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Silvie Volzovej. Na súde ju obvinil zo zavinenia situácie, ktorá viedla k predmetným zmenkám. Na súde svoju vinu odmieta. Ani prokurátor, ani obžalovaní nepripúšťajú dohodu o vine a treste.

Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta predložil senátu Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku údajnú komunikáciu medzi Marianom K. a jeho spoločníkom v spoločnosti Gamatex Štefanom A. Prokurátor to urobil na pojednávaní ku kauze tzv. televíznych zmeniek.
Prokurátor odmietol po otázkach novinárov na obsah komunikácie reagovať, vzhľadom na to, že dôkaz ešte nebol vykonaný. Takisto nekomentoval, či bola otázka z pondelkového pojednávania (22. 7.) v súvislosti s výrazmi „slina“ a „slintoš“ smerovaná práve na údajnú komunikáciu Mariana K. a Štefana A.
Komunikácia by sa mala čítať pri svedeckej výpovedi obvineného Štefana A. Je však na senáte, či to aj pripustí. Obhajca Pavla R. Marek Para na súde dôkaz namietal s tým, že postupné predkladanie nových dôkazov zasahuje do práva na obhajobu. Para zároveň žiada, aby sa prepis komunikácie nedostal do médií.
Štefan A. mal byť v kauze Gamatex spolupáchateľom Mariana K. a Pavla R. pri falšovaní zmeniek. Na otázku TASR, prečo bolo konanie s Štefanom A. odčlenené na samostatné konanie, reagoval Šanta s tým, že súd v súvislosti s ním ešte zabezpečuje potrebné dôkazy v prípravnom konaní. Na stredajšom pojednávaní tak bude mať postavenie svedka.
Ďalším dôvodom je aj väzobné stíhanie Mariana K. Tomu beží väzobná lehota, vzhľadom na ktorú musí prokuratúra postupovať rýchlejšie ako pri Štefanovi A., u ktorého väzobné dôvody zistené neboli.
Po prestávke vypovedá na súde Anna Hausknotzová, ktorá v čase kauzy Gamatex pracovala pre licenčnú radu.
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora „po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky, ktoré predložili ako prílohy na vydanie platobných rozkazov.“
Marian K. je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka a Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Silvie Volzovej. Na súde ju obvinil zo zavinenia situácie, ktorá viedla k predmetným zmenkám.

Copyright © TASR 2019

Najobjektívnejšie televízne spravodajstvo má TV Markíza a RTVS

Najobjektívnejšie televízne 
spravodajstvo má TV Markíza a RTVS 

Najobjektívnejšie televízne spravodajstvo mali v prvom štvrťroku 2019 TV Markíza a verejnoprávny RTVS. Vyplýva to z najnovšieho prieskumu spoločnosti Median SK.
TV Markíza označilo v prieskume za najobjektívnejšiu 23,4 percenta respondentov. K druhému RTVS sa priklonilo 22,8 percenta účastníkov prieskumu. Na treťom mieste skončilo spravodajstvo TV JOJ s výsledkom 19 percent. Spravodajskú televíziu TA3 označilo za najobjektívnejšiu 16,8 percenta ľudí, inú televíziu uviedlo 2,5 percenta opýtaných. Respondenti mohli v prieskume určiť len jednu televíziu, pričom 14,8 percenta z nich sa k otázke nevyjadrilo.
Na prieskume verejnej mienky sa zúčastnilo 2159 respondentov vo veku 14 až 79 rokov.

Copyright © TASR 2019

23. 7. 2019

Kauza zmenky TV Markíza

Kauza zmenky TV Markíza




Právny zástupca TV Markíza Daniel Lipšic spochybňuje obhajobu Pavla R., ktorý viackrát odkazuje na osoby Ernesta Valka, Petra Steinhübela a Petra Čongrádyho. Odkazovanie na ľudí, ktorí sú mŕtvi, považuje za nedôveryhodnú obhajobu. Povedal to po utorkovom pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v kauze zmeniek, v ktorej je obžalovaný aj Marian K.
„V princípe je obhajobná verzia založená na tom, že zmenky síce neboli nikdy nikde nikomu zmienené, účtované a všetci ľudia, ktorí o nich majú vedomosť, sú mŕtvi,“ uviedol Lipšic. Dodal, že takúto obhajobnú verziu považuje síce za zaujímavú, ale málo vierohodnú.
Súčasťou obhajoby Pavla R. má byť aj tvrdenie, že riešenie zmeniek mu navrhol právnik Ernest Valko. Ten mal byť podľa jeho slov právnym zástupcom Sylvie Volzovej. V rovnakom čase však bol aj podpredsedom Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie, čo by podľa Lipšica znamenalo jasný konflikt záujmov.
Lipšic tiež dodal, že v civilných konaniach obžalovaný Pavol R. nikdy nespomínal, že vie existenciu zmeniek dosvedčiť jeho bývalá manželka Viera Rusková. Tú spomenul Pavol R. v pondelok (22. 7.) na pojednávaní ako svedka, ktorého polícia odmietla vypočuť.
Po výpovedi niekdajšieho riaditeľa televízie Markíza Václava Miku obžalovaný Pavol R. zopakoval, že mu neprišlo dôležité sa zmieňovať Mikovi o existencii zmeniek. „Václav Mika bol manažér. Nemal žiaden vzťah k majetkovým prepojeniam a k majiteľom. Prepáčte, že sme neurobili tlačovku, že sme vyriešili problém Gamatex aj prostredníctvom zmeniek,“ uviedol. Dodal, že časom sa dozvieme dôvod, prečo o tom neinformoval.
Obžalovaný ďalej poznamenal, že absenciu zmeniek v účtovníctve televízie nepovažuje za dôkaz o ich neexistencii, pretože ani exekúcia televízneho podniku Gamatexom v účtovníctve nebola. Na to na pojednávaní reagovala šéfka právneho oddelenia Markízy Lucia Tandlich s tým, že z exekúcie pre Markízu neplynulo žiadne riziko. V tom čase totiž podľa nej už Markíza ovládala Gamatex cez Slovenskú televíznu spoločnosť.
Pojednávanie na ŠTS v Pezinku bude pokračovať v stredu 24. júla výsluchom svedkov. Na súd by sa mal dostaviť aj niekdajší spoločník Gamatexu Štefan A. v postavení svedka.
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora „po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky, ktoré predložili ako prílohy na vydanie platobných rozkazov".
Marian K. je obvinený aj za objednávku vraždy Jána Kuciaka a Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Silvie Volzovej. Na súde ju obvinil zo zavinenia situácie, ktorá viedla k predmetným zmenkám. Na súde svoju vinu odmieta. Ani prokurátor ani obžalovaní nepripúšťajú dohodu o vine a treste.



Niekdajší riaditeľ televízie Markíza Václav Mika nemal počas svojho pôsobenia vo funkcii vedomosť o zmenkách napriek tomu, že sa v tom čase stretával s Pavlom R. Povedal to v utorok vo výpovedi pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku.
Na otázku prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), či by podľa neho mohla Markíza na seba takýto záväzok prebrať, odpovedal, že „záväzok bol vyšší, ako bola hodnota podielu Pavla R.“. Dodal, že keby o zmenkách vedel, tak by si premyslel, či bude v Markíze pracovať.
Na margo vzťahu s Pavlom R. Mika povedal, že sa poznajú ako kolegovia z Slovenskej televízie (STV), kde spolu pracovali do Nežnej revolúcie. Na margo vzťahu s Marianom K. povedal, že sa takisto poznajú z STV a že sa spolu stretávali na Donovaloch. „Nemal som s ním žiadne obchodné styky,“ dodal.
Na konci otázok obhajoby svedkovi chcel obhajca obžalovaných Michal Mandzák predložiť súdu novinový článok o licenčnom konaní Markízy. Tento dôkaz obhajca Markízy Daniel Lipšic namietal. Súd námietke vyhovel a dôkaz odmietol s tým, že sa nejedná o listinu.
Na ŠTS v utorok pokračuje pojednávanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. Z troch predvolaných svedkov sa zatiaľ dostavil iba Václav Mika. Obžalovaní sú niekdajší riaditeľ TV Markíza Pavol R. a Marian K. Ten je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka, zatiaľ čo Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Volzovej. Tá je podľa neho na vine za stav Markízy, ktorý mal vyústiť do urovnania sporov prostredníctvom zmeniek.

Copyright © TASR 2019

Zomrela Brigitte Kronauerová

Zomrela Brigitte Kronauerová


Vo veku 78 rokov zomrela nemecká spisovateľka Brigitte Kronauerová, ktorá v roku 2005 získala Cenu Georga Büchnera, najvýznamnejšie nemecké literárne ocenenie. Informovalo o tom v utorok vydavateľstvo Klett-Cotta, v ktorom spisovateľkine knihy vychádzali, píše agentúra DPA.
Vydavateľstvo uviedlo, že Kronauerová skonala po dlhom boji s vážnou chorobou. Spisovateľku vo svojom vyhlásení označilo za "vysoko oceňovanú autorku, ktorá vo vydavateľstve zanechá stopu".
Kronauerová sa narodila v 29. decembra 1940 v Essene. Známa je napríklad vďaka románom Teufelsbrück (2003) či Verlangen nach Musik und Gebirge (2004) alebo pre zbierku poviedok Die Tricks der Diva (2004).
Cenu Georga Büchnera, najvýznamnejšie nemecké literárne ocenenie dotované sumou 40.000 eur, získala v roku 2005.
Toto ocenenie nesie meno nemeckého dramatika a revolucionára z prvej polovice 19. storočia. Každoročne ho na jeseň udeľujú v Darmstadte literátom alebo publicistom z nemecky hovoriacich krajín, ktorí na seba osobitne upozornili a podstatnou mierou sa podieľali na aktuálnom kultúrnom živote.
Medzi prominentných nositeľov tohto ocenenia, udeľovaného od roku 1923, patria Heinrich Böll, Friedrich Dürrenmatt, Erich Kästner, Max Frisch, Günter Grass, George Tabori či Wolf Biermann.

Copyright © TASR 2019

Kauza zmenky TV Markíza

Kauza zmenky TV Markíza

Dvaja z troch predvolaných svedkov sa na pojednávanie v kauze zmeniek TV Markíza v utorok na Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku nedostavia. Obžalovaný Pavol R. vysvetľoval, prečo sporné zmenky neviedla Markíza v účtovníctve, tým, že v účtovníctve nebolo veľa vecí.
Prvý predvolaný svedok, terajší riaditeľ TV Markíza Matthias Settele, sa z účasti ospravedlnil dopredu, takže ŠTS o jeho neúčasti vedel. Niekdajšia riaditeľka Zuzana Ťapáková údajne nedostala predvolanie, takže sa na utorkové pojednávanie taktiež nedostaví. O 13.00 h by mal vypovedať ďalší bývalý riaditeľ Markízy Václav Mika.
Obžalovaný Pavol R. v utorok pred súdom zopakoval tvrdenie, že argument o tom, že zmenky nemajú existovať, pretože neboli vedené v účtovníctve, je neobstojný. „Bol som presvedčený o tom, že zmenky do účtovníctva nepatria,“ uviedol ako reakciu na čítanie listinných dôkazov prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jána Šantu.
Po prestávke bola prezentovaná správa, ktorú pre políciu vypracovala Markíza. V tej sa uvádza, že americká spoločnosť CME (súčasný majiteľ TV Markíza) zaplatila Pavlovi R. za jeho podiel v Markíze vyše pol miliardy slovenských korún. V pondelok (22. 7.) odmietol Pavol R. obhajcovi Markízy Danielovi Lipšicovi odpovedať na to, koľko za svoj podiel inkasoval. Výška výnosov Pavla R. je dôležitá preto, lebo platbu za zmenky mala uhradiť Markíza iba v prípade, že si to Pavol R. nebude môcť vzhľadom na svoju finančnú situáciu dovoliť.
Prokurátor Šanta ďalej pokračoval v čítaní správ z auditov CME. Žiadna z nich zmenky nespomína. „Môžeme si tu čítať výkazy, tabuľky, hodnotenia, je to nezmysel, pretože nikto to tam nedal,“ uviedol na svoju obhajobu Pavol R. Dodal, že uviesť existenciu zmeniek považoval za nepotrebné.
Na ŠTS v utorok pokračuje pojednávanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. Obžalovaní sú niekdajší riaditeľ TV Markíza Pavol R. a Marian K. Ten je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka, zatiaľ čo Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Volzovej. Tá je podľa neho na vine za stav Markízy, ktorý mal vyústiť do urovnania sporov prostredníctvom zmeniek.


Copyright © TASR 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Austrálska polícia zadržala štyroch francúzskych novinárov, ktorí spravodajsky pokrývali protest proti otvoreniu uhoľnej bane na severe štátu Queensland. Francúzov obvinili z nepovoleného vstupu na železničnú trať, informovala v pondelok agentúra DPA.
Miestna polícia uviedla, že zadržala siedmich ľudí, medzi ktorými sú štyria občania Francúzska vo veku 29, 30, 32 a 39 rokov a traja austrálski účastníci protestu.
Dvaja Austrálčania si počas protestnej akcie sadli na koľajnice a rukami sa pripútali k sudu, ktorí na ne umiestnili.
Vo videu zverejnenom na sociálnych sieťach je vidieť, ako boli obvineným nasadené putá a ako ich odviedli do policajného vozidla. Francúzov po niekoľkých hodinách prepustili na kauciu.
"My sme len natáčali akciu týchto ľudí a nevieme, prečo sa polícia rozhodla nás zadržať," povedal jeden zo zadržaných francúzskych novinárov Hugo Clément, ktorý je vo vlasti známym tvorcom dokumentárnych filmov o klimatických zmenách a iných environmentálnych otázkach.
Všetkých sedem obvinených predstúpi pred austrálsky súd 3. septembra.
Aktivisti obsadením uhoľného terminálu protestovali voči plánom na otvorenie novej bane Carmichael nadnárodnou spoločnosťou Adani. Má ísť o jednu z najväčších uhoľných baní na svete.
V posledných rokoch sa jej otvorenie stalo v Austrálii jednou z najviac diskutovaných tém v súvislosti s bojom proti klimatickej zmene. Proti otvoreniu novej bane sa konajú masové protesty v celej Austrálii. Ťažobná spoločnosť Adani v týchto dňoch plánuje na mieste plánovanej ťažby začať rozsiahle prípravné práce.

Nedeľňajšie parlamentné voľby na Ukrajine boli "kompetitívne a základné slobody boli všeobecne rešpektované", konštatovala v pondelok Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), ktorá voľby monitorovala.
"Hlasovanie bolo transparentné a dobre organizované, spočítavanie hlasov bolo tiež transparentné," uviedol na tlačovej konferencii Albert Jonsson z Úradu OBSE pre demokratické inštitúcie a ľudské práva (ODIHR). Citovala ho agentúra DPA.
Za negatívum Jonsson označil zaujatosť médií pred voľbami, poukazujúc na "extrémnu koncentráciu vlastníctva" televíznych kanálov.
Ako v pondelok informovala agentúra UNIAN, zo zrátania 62,48 percenta odovzdaných hlasov vyplýva, že strana ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského Sluha národa získala 42,52 percenta hlasov. Proruskú Opozičnú platformou - Za život podporilo 13,01 percenta voličov. Strana Európska solidarita exprezidenta Petra Porošenka získala 8,52 percenta a strana Vlasť expremiérky Julije Tymošenkovej 8,02 percenta hlasov. Stranu Hlas (Holos) podporilo 6,30 percenta voličov.

Americký superhrdinský film Avengers: Endgame sa stal najlepšie zarábajúcou filmovou snímkou všetkých čias, keď v nedeľu prekonal svetový rekord sci-fi príbehu Avatar, ktorý zotrval desaťročie na vrchole rebríčka filmov s celosvetovo najvyššími tržbami.
Avengers: Endgame, ktorý nakrútili bratia Russovci, prekročil zisk 2,790 miliardy dolárov, čím prekonal doterajší rekord Avatara z dielne kanadsko-amerického režiséra Jamesa Camerona na úrovni 2,789 miliardy dolárov, informovala v pondelok stanica BBC.
Predmetný film mal premiéru v apríli a stále sa premieta.
Film, ktorý je štvrtým pokračovaním série Avengers, si prvenstvo vydobyl predovšetkým vďaka veľkej návštevnosti v medzinárodnom meradle - v Číne zarobil 629 miliónov dolárov, v Južnej Kórei 105 miliónov dolárov a v Brazílii 85 miliónov dolárov. V hlavných úlohách účinkujú Robert Downey, Scarlett Johanssonová a Chris Hemsworth.
Film pochádza z kalifornského filmového štúdia Marvel Studios, ktoré patrí pod produkčnú spoločnosť The Walt Disney Studios. Jej riaditeľ Alan Horn pri tejto príležitosti vyzdvihol filmových fanúšikov za to, že pomohli dostať Avengers: Endgame na "historické výšiny".
Prvú desiatku komerčne najúspešnejších filmov dopĺňajú Titanic (1997), Star Wars: Sila sa prebúdza (2015), Avengers: Infinity War (2018), Jurský svet (2015), Avengers: Pomstitelia (2012), Rýchlo a zbesilo 7 (2015), Avengers 2: Vek Ultrona (2015) a Čierny panter (2018).


Copyright © TASR 2019