23. 7. 2019

Kauza zmenky TV Markíza

Kauza zmenky TV Markíza




Právny zástupca TV Markíza Daniel Lipšic spochybňuje obhajobu Pavla R., ktorý viackrát odkazuje na osoby Ernesta Valka, Petra Steinhübela a Petra Čongrádyho. Odkazovanie na ľudí, ktorí sú mŕtvi, považuje za nedôveryhodnú obhajobu. Povedal to po utorkovom pojednávaní na Špecializovanom trestnom súde (ŠTS) v Pezinku v kauze zmeniek, v ktorej je obžalovaný aj Marian K.
„V princípe je obhajobná verzia založená na tom, že zmenky síce neboli nikdy nikde nikomu zmienené, účtované a všetci ľudia, ktorí o nich majú vedomosť, sú mŕtvi,“ uviedol Lipšic. Dodal, že takúto obhajobnú verziu považuje síce za zaujímavú, ale málo vierohodnú.
Súčasťou obhajoby Pavla R. má byť aj tvrdenie, že riešenie zmeniek mu navrhol právnik Ernest Valko. Ten mal byť podľa jeho slov právnym zástupcom Sylvie Volzovej. V rovnakom čase však bol aj podpredsedom Rady pre rozhlasové a televízne vysielanie, čo by podľa Lipšica znamenalo jasný konflikt záujmov.
Lipšic tiež dodal, že v civilných konaniach obžalovaný Pavol R. nikdy nespomínal, že vie existenciu zmeniek dosvedčiť jeho bývalá manželka Viera Rusková. Tú spomenul Pavol R. v pondelok (22. 7.) na pojednávaní ako svedka, ktorého polícia odmietla vypočuť.
Po výpovedi niekdajšieho riaditeľa televízie Markíza Václava Miku obžalovaný Pavol R. zopakoval, že mu neprišlo dôležité sa zmieňovať Mikovi o existencii zmeniek. „Václav Mika bol manažér. Nemal žiaden vzťah k majetkovým prepojeniam a k majiteľom. Prepáčte, že sme neurobili tlačovku, že sme vyriešili problém Gamatex aj prostredníctvom zmeniek,“ uviedol. Dodal, že časom sa dozvieme dôvod, prečo o tom neinformoval.
Obžalovaný ďalej poznamenal, že absenciu zmeniek v účtovníctve televízie nepovažuje za dôkaz o ich neexistencii, pretože ani exekúcia televízneho podniku Gamatexom v účtovníctve nebola. Na to na pojednávaní reagovala šéfka právneho oddelenia Markízy Lucia Tandlich s tým, že z exekúcie pre Markízu neplynulo žiadne riziko. V tom čase totiž podľa nej už Markíza ovládala Gamatex cez Slovenskú televíznu spoločnosť.
Pojednávanie na ŠTS v Pezinku bude pokračovať v stredu 24. júla výsluchom svedkov. Na súd by sa mal dostaviť aj niekdajší spoločník Gamatexu Štefan A. v postavení svedka.
Obžalovaní Marian K. a Pavol R. podľa obžaloby prokurátora „po vzájomnej dohode s obvineným Štefanom A., ktorého trestná vec bola vylúčená na samostatné konanie, vyhotovili štyri sfalšované zmenky, ktoré predložili ako prílohy na vydanie platobných rozkazov".
Marian K. je obvinený aj za objednávku vraždy Jána Kuciaka a Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Silvie Volzovej. Na súde ju obvinil zo zavinenia situácie, ktorá viedla k predmetným zmenkám. Na súde svoju vinu odmieta. Ani prokurátor ani obžalovaní nepripúšťajú dohodu o vine a treste.



Niekdajší riaditeľ televízie Markíza Václav Mika nemal počas svojho pôsobenia vo funkcii vedomosť o zmenkách napriek tomu, že sa v tom čase stretával s Pavlom R. Povedal to v utorok vo výpovedi pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku.
Na otázku prokurátora Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), či by podľa neho mohla Markíza na seba takýto záväzok prebrať, odpovedal, že „záväzok bol vyšší, ako bola hodnota podielu Pavla R.“. Dodal, že keby o zmenkách vedel, tak by si premyslel, či bude v Markíze pracovať.
Na margo vzťahu s Pavlom R. Mika povedal, že sa poznajú ako kolegovia z Slovenskej televízie (STV), kde spolu pracovali do Nežnej revolúcie. Na margo vzťahu s Marianom K. povedal, že sa takisto poznajú z STV a že sa spolu stretávali na Donovaloch. „Nemal som s ním žiadne obchodné styky,“ dodal.
Na konci otázok obhajoby svedkovi chcel obhajca obžalovaných Michal Mandzák predložiť súdu novinový článok o licenčnom konaní Markízy. Tento dôkaz obhajca Markízy Daniel Lipšic namietal. Súd námietke vyhovel a dôkaz odmietol s tým, že sa nejedná o listinu.
Na ŠTS v utorok pokračuje pojednávanie v kauze falšovania zmeniek TV Markíza a marenia spravodlivosti. Z troch predvolaných svedkov sa zatiaľ dostavil iba Václav Mika. Obžalovaní sú niekdajší riaditeľ TV Markíza Pavol R. a Marian K. Ten je obvinený aj z objednávky vraždy Jána Kuciaka, zatiaľ čo Pavol R. je obžalovaný z objednávky vraždy Sylvie Volzovej. Tá je podľa neho na vine za stav Markízy, ktorý mal vyústiť do urovnania sporov prostredníctvom zmeniek.

Copyright © TASR 2019