9. 12. 2023

Zomrel Ryan O'Neal

 Zomrel Ryan O'Neal

Ryan O'Neal, Dead at 82, Struggled to Rebuild a Troubled Life | Vanity Fair

Americký herec Ryan O'Neal, známy z kultového filmu "Love Story" (1970), za ktorý bol nominovaný na Oscara, zomrel v piatok vo veku 82 rokov. TASR o tom informuje podľa správy agentúry AP, pre ktorú to potvrdil hercov syn.
"Môj otec dnes pokojne zomrel v kruhu svojich najbližších, ktorí ho podporovali a milovali tak ako on nás," napísal Patrick O'Neal na sociálnej sieti. Príčinu otcovej smrti neuviedol. Ryanovi O'Nealovi v roku 2012 diagnostikovali rakovinu prostaty, desať rokov po tom, čo mu prvýkrát diagnostikovali chronickú leukémiu.
O'Neal patril medzi najväčšie svetové filmové hviezdy sedemdesiatych rokov. Spolupracoval s mnohými najslávnejšími režisérmi tej éry, napr. s Petrom Bogdanovichom na filme "Papierový mesiac" (1973) alebo so Stanley Kubrickom na filme "Barry Lyndon" (1975). Vo filme Papierový mesiac si zahral so svojou dcérou Tatum, ktorá zaň získala Oscara za najlepšiu herečku vo vedľajšej úlohe. Medzi O'Nealove úspechy patrí napríklad aj film "Čo je vám, doktor?" (1984), v ktorom si zahral s Barbrou Streisandovou. Dlhé roky bol životným partnerom herečky Farah Fawcettovej.

Zdroj: TASR

8. 12. 2023

VÝROKY TÝŽDŇA

   VÝROKY TÝŽDŇA



 








 

 "Nie je tam žiadny problém. Budeme mať do 6. decembra niekoľko rokovaní vlády a tam to schválime. Nepotrebujeme teraz dávať na vedomie, v akej to podobe schválime." 
Tomáš Taraba 

 “Priatelia držím v ruke ich vlastný dokument, ktorý popisuje, ako rozmýšľajú a čo bolo ich náplňou práce. Natlakové komunikačné kampane pri očkovaní, testovaní, vojne na Ukrajine, či presadzovanie gender ideológie. Tak toto sú témy, ktoré ich trápili a štát ich financoval z našich daní. Snažili sa ľuďom na Slovensku vnucovať ich názor ako jediný správny. Samozrejme pri každej propagande bol vždy aktívne zapojený mimovládny sektor. Zlatí komunisti. Oni boli aspoň úprimní a nehrali sa na žiadnu slobodu slova, no títo progresívni liberáli sú demokrati, len keď im to vyhovuje. Akonáhle však príde iný názor, tam sloboda končí a nastúpia totalitné chúťky. Priatelia všetky tieto dokumenty musíme prekopať a niektoré úplne zrušiť, lebo demokracia nepotrebuje žiadnych názorových či politických cenzorov a dozorcov. My sa zodpovedáme ľudom a nie Vám a tak aj budeme konať.” 
Richard Glück


"Vyzývame politikov a političky strany SMER – SSD a vládnej koalície vrátane Hlasu a SNS, aby nezneužívali vo svojej komunikácii tvorbu skupiny Bez ladu a skladu, ako tomu bolo počas vyhlásenia Richarda Glücka a Juraja Gedru v poste, ktorý bol publikovaný na sociálnej sieti vo štvrtok, 30.11. 2023. Video začína citátom celého textu našej piesne Píšte vsetci modrým perom a to čo nasleduje, je dôkazom absolútneho nepochopenia samotného textu, jeho posolstva a pohľadu našej skupiny na spravovanie štátnych inštitúcií. Ohradzujeme sa voči manipuláciám, akým s použitím našej tvorby predstavitelia štátnej moci za stranu SMER – SSD útočia na občiansku spoločnosť, neziskový sektor, nezávislé médiá, vedecké a zdravotnícke kapacity, LGBTI+ ľudí a na ľudí pomáhajúcim susednej Ukrajine.
Skupina Bez ladu a skladu vždy stála na strane slobody a demokracie. Vážime si obetavú prácu mimovládneho sektora a jeho úlohu v občianskej spoločnosti považujeme za nezastupiteľnú. Útoky, ktorým je mimovládny sektor od volieb vystavovaný považujeme za nebezpečný a škodiaci našej krajine. Vážime si prácu ľudí v zdravotníctne a vede, ktorí pomáhali znižovať dopad pandémie na obyvateľov a obyvateľky Slovenska a to aj prostredníctvom zápasu s hoaxami a lžami, ktorých sa dopúšťali strany súčasnej vládnej koalície v snahe zneužiť náročnú pandemickú situáciu na zisk politických bodov. Odmietame označovať témy spojené s rodovou identitiou za ideológiu, stojíme na strane LGBTI+ ľudí v ich zápase za dôstojný, bezpečný a slobodný život. Pomoc susednej Ukrajine napadnutej Ruskou federáciou považujeme za prejav elementárnej ľudskosti, rovnako, ako by sme pomáhali všetkými silami napadnutým sesedom v našich domovoch, či na našich uliciach v našich obciach a mestách. Hanbíme sa za predstaviteľov, ktorí vyčleňujú Slovensko zo spoločenstva slušných a empatických krajín, ako to robí prostredníctvom svojich vyhlásení vláda Roberta Fica v jej prístupe k Ukrajine. Sme presvedčení, že kvalitné nezávislé média zohrávajú kľúčovú úlohu v budovaní slobodnej spoločnosti, preto sme znepokojení štvavou kampaňou strán vládnej koalície voči nim.
Pripomíname strane SMER – SSD, že prednedávnom v prostredí, ktorému prostredníctvom odkazu na “zlatých komunistov” pripisuje v inkriminovanom videu akýsi totalitný charakter, vyhrala slobodné voľby. S nevôľou sledujeme, ako k tomuto víťazstvu Smer – SSD pristupuje a ako sa spolu so stranami HLAS – SD a SNS postavila k výkonu verejných funkcií. Nesúhlasíme s útokmi voči občianskej spoločnosti, ktoré sme popísali vyššie, rovnako ako nesúhlasíme s odstraňovaním statočných policajtov z ich postov, s neodborným a neakceptovateľným prístupom k ochrane životného prostredia, či s katastrofálnym nepochopením úlohy kultúry v spoločnosti. Strany vládnej koalície začali napĺňať svoj mandát spôsobom, s ktorým sa v žiadnom prípade nemôžeme stotožniť. Preto vyzývame vládnych predstaviteľov, aby nezneužívali našu tvorbu na komunikovanie svojich politických cieľov."
Skupina Bez ladu a skladu 

„Viete, viem, že v Nemecku je zvykom, že vláda hovorí novinárom, čo majú písať, ale rešpektujeme našich novinárov a nechávame na ich fantázii, ako budú robiť svoju prácu. V EÚ nie je žiadna demokracia, iba disciplína na palici.”
Sergej Viktorovič Lavrov


" V Rusku je na rozdiel od Nemecka sloboda prejavu“.
Mária Zacharová

"Slovenská národná strana podporuje kroky ministerky kultúry Martiny Šimkovičovej SNS a presun peňazí určených na boj s dezinformáciami na Redutu a knižnicu. Nikdy sme nesúhlasili s financovaním boja proti dezinformáciám, a teraz sa prostriedky presunuli na zmysluplné projekty.Neexistuje predsa autorita, ktorá by vedela objektívne posúdiť, čo je hoax a čo nie. Je to čisto len slovičkárenie, rôzny uhol pohľadu a z toho nemajú občania žiaden osoh. Zo slov sa skrátka ľudia nenajedia.“

SNS


"Dobre to zmeníme, nebojte sa.“
Robert Fico


„Keby som pána Jurisa teraz chytil, tak ho zaškrtím vlastnými rukami.“
Robert Fico



„Sta aktivistka a môžete si zvolať vlastnú tlačovú konferenciu „
Tomáš Taraba redaktorke RTVS Soni Otajovičovej

Poslanec za SNS Peter Kotlár mohol podľa Nadácie Zastavme korupciu porušiť zákon

 Poslanec za SNS Peter Kotlár mohol podľa 

Peter Kotlár: Šimečka ustúp … teraz budú chlapi hovoriť! - NIE Progresívne 

Nadácie Zastavme korupciu porušiť zákon

 

Nadácia Zastavme korupciu zistila, že poslanec parlamentu za Slovenskú národnú stranu (SNS) Peter Kotlár, ktorý je tvárou TV Slovan, mohol porušiť zákon. Vo firme Televízia SLOVAN, s.r.o. totiž podľa výpisu z obchodného registra pôsobil ako konateľ až do 20. novembra 2023. Od 25. októbra je pritom poslancom Národnej rady SR. Zákon zakazuje poslancom vykonávať podnikateľskú činnosť. Nadácia Zastavme korupciu sa preto obráti na Výbor pre nezlučiteľnosť funkcií. V prípade porušenia zákona poslancovi Kotlárovi hrozí zrážka zo mzdy až strata mandátu.

Nadácia Zastavme korupciu upozorňuje na to, že SNS mala v minulosti v obdobnom prípade jasný postoj. Keď sa v prípade Igora Matoviča (Slovensko) našiel presah 21 dní, keď nemal zrušenú živnost a zároveň zastával poslanecký mandát, SNS hlasovala za stratu jeho poslaneckého mandátu.

 Zdroj SITA

Zomrel Benjamin Zephaniah

Zomrel Benjamin Zephaniah

Benjamin Zephaniah interview: From wanted criminal to best-loved poet

 

Vo veku 65 rokov zomrel vo štvrtok britský básnik, prozaik, dramatik, hudobník a herec Benjamin Zephaniah, ktorého dielo bolo silne ovplyvnené jamajskou kultúrou. Podľa vyjadrenia jeho rodiny umelcovi pred ôsmimi týždňami diagnostikovali nádor na mozgu, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.
Zephaniah sa narodil v roku 1958 v stredoanglickom meste Birmingham; otec pochádzal z Barbadosu, matka z Jamajky. Mladosť strávil v Londýne, kde sa začal presadzovať ako básnik. V roku 1980 vydal svoju prvú básnickú zbierku "Pen Rhythm". Jeho poézia často reagovala na historické a politické udalosti.
Okrem približne 15 básnických zbierok vydal aj niekoľko románov, kníh pre deti a iných publikácií. Ako profesor kreatívneho písania pôsobil na Brunelovej univerzite v Londýne (BUL).
Počas svojej hudobnej kariéry vydal sedem albumov, pričom spolupracoval so Sinéad O'Connorovou, Howardom Jonesom, Trevorom Moraisom či formáciou The Wailers, niekdajšou sprievodnou skupinou zosnulého speváka Boba Marleyho.
Zephaniah sa v 80. a 90. rokoch objavil v niekoľkých televíznych programoch. Naposledy účinkoval v historickom seriáli "Peaky Blinders" (2013-2022).
V roku 2003 odmietol Rad britského impéria triedy OBE za zásluhy o rozvoj literatúry, ktorý mu mala osobne odovzdať kráľovná Alžbeta II. Zephaniah to zdôvodnil svojím negatívnym postojom k bývalému britskému impériu, ktoré sa spája s otrokárstvom. Uviedol, že názov tohto vyznamenania mu pripomína "brutálne" utrpenie jeho predkov v rukách bielych pánov.
Cech černošských spisovateľov (BWG), ktorý Zephaniah pomáhal založiť, vzdal poctu tomuto "hlboko váženému priateľovi a velikánovi britskej literatúry".


Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Z vyšetrovania októbrového útoku na novinárov na juhu Libanonu vyplýva, že ich pravdepodobne zasiahol tankový granát, aký v tejto oblasti používa len izraelská armáda. Ľudskoprávne organizácie v reakcii na výsledky vyšetrovania vyhlásili, že útok by mal byť klasifikovaný ako vojnový zločin. TASR o tom informuje na základe správy agentúry AFP.
Experti sa na základe analýzy zvyškov munície na mieste útoku zhodli na tom, že novinárov pravdepodobne zasiahol 120-milimetrový tankový granát, ktorý izraelská armáda používa vo svojich tankoch Merkava. Zistili tiež, že útoky na novinárov prišli zrejme z vojenskej pozície nachádzajúcej sa pri izraelskej beduínskej obci Džúrdajch. Charakter útokov a absencia vojenskej aktivity v bezprostrednej blízkosti novinárov zároveň naznačujú, že útoky boli vykonané zámerne a cielene.
"Zjavne išlo o úmyselné útoky na civilistov, čo predstavuje vojnový zločin, preto by mali byť ako vojnový zločin vyšetrené," vyhlásila v reakcii na zistenia vyšetrovania organizácia Human Rights Watch. Organizácia Amnesty International taktiež uviedla, že "pravdepodobne došlo k priamemu útoku na civilistov, ktorý musí byť vyšetrený ako vojnový zločin."
Siedmich novinárov z agentúr Reuters a AFP a televízie al-Džazíra zasiahli 13. októbra dva útoky s odstupom 37 sekúnd v čase, keď na kopci natáčali izraelské bombardovanie libanonského územia. Fakt, že novinárov zasiahli dva po sebe nasledujúce útoky, podľa expertov vylučuje hypotézu o náhodnom zásahu.
Pri prvom útoku zahynul Issám Abdalláh, 37-ročný novinár Reuters. Fotografke AFP, 28-ročnej Christine Assiovej, museli amputovať nohu a doteraz je v nemocnici.
Všetci novinári mali na sebe prilby a nepriestrelné vesty s nápisom PRESS, fotoaparáty mali zároveň umiestnené na viditeľných statívoch. Viacero svedkov potvrdilo, že v ich bezprostrednej blízkosti sa hodinu pred útokom nevyskytovala žiadna vojenská aktivita, ani žiadne známky prítomnosti ozbrojenej skupiny. Zábery z miesta činu ukazujú, že pred útokom nad oblasťou letel vrtuľník aj dron.
Vyšetrovanie útoku viedla agentúra AFP v spolupráci s mimovládnou organizáciou Airwars. Zakladalo sa na dôkazoch získaných z odbornej analýzy úlomkov munície, satelitných snímok, výpovedí svedkov a videozáznamov natočených pred a počas útokov.



Copyright  © TASR 2023

 




Technologický gigant Google zverejnil model umelej inteligencie (AI) Gemini, o ktorom tvrdí, že má pokročilé „schopnosti uvažovania", aby „starostlivejšie premýšľal" pri odpovediach na ťažké otázky. Podľa šéfa spoločnosti Sundara Pichaia s Gemini prichádza nová éra AI. Informuje o tom spravodajský portál BBC.
Google začiatkom roka predstavil svojho AI chatbota Bard, ktorý označil za experiment. Pri svojej verejnej ukážke Bard dokonca urobil chybu a poskytol zlú odpoveď na otázku o vesmíre. S Gemini je však Google odvážnejší, pričom model označuje za dosiaľ najschopnejší a naznačuje, že dokáže prekonať ľudských odborníkov v rade inteligenčných testov. Testovali ho na riešenie problémov a znalosti v 57 oblastiach vrátane matematiky a humanitných vied.​
Gemini dokáže rozoznávať a generovať text, obrázky aj audio. Nie je to však vyslovene produkt. Je skôr známy ako základný model, čo znamená, že bude integrovaný do existujúcich nástrojov Google vrátane vyhľadávania a Barda.
Googlu sa zatiaľ nepodarilo pritiahnuť so svojou AI toľko pozornosti a toľko používateľov ako virálnemu chatbotu ChatGPT od spoločnosti OpenAI. Teraz však tvrdí, že najsilnejšia verzia Gemini dokáže prekonať platformu GPT-4, na ktorej funguje spomenutý chatbot, v 30 z 32 široko využívaných akademických oblastiach.
Firma OpenAI pritom tiež chystá novú, silnejšiu verziu softvéru, ktorú by mala zverejniť budúci rok. Výkonný riaditeľ spoločnosti tvrdí, že vďaka novým produktom firmy tie súčasné budú vyzerať ako „zvláštny príbuzný“

  

SITA a.s Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

7. 12. 2023

Najpočúvanejším rádiom je Expres, nasleduje Rádio Slovensko

Najpočúvanejším rádiom je Expres,
 nasleduje Rádio Slovensko

Najpočúvanejším rádiom na Slovensku ostáva Rádio Expres, jeho frekvencie preferuje 32 percent poslucháčov. Za ním nasleduje Rádio Slovensko s 22,8-percentnou počúvanosťou. Vyplýva to z výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť Median SK. TASR ich poskytla zástupkyňa spoločnosti Linda Kleinertová.
Tretím najpočúvanejším je Fun rádio s 22,4-percentnou podporou poslucháčov. Rádiu Európa 2 namerali 17,2 percenta. Rádio Vlna má počúvanosť 16,6 percenta. Nasleduje Rádio Melody s hodnotou 12,8 percenta a Rádio Regina, ktoré si naladilo 9,5 percenta poslucháčov.
Najväčší podiel na trhu patrí Rádiu Expres - 21,5 percenta. Nasleduje Rádio Slovensko s hodnotou 17,9 percenta. Fun rádio dosiahlo 14,1-percentný podiel na trhu. Rádio Europa 2 má 11,6 percenta a Rádio Vlna 10,3 percenta. Rádiu Melody namerali 7,7 percenta a Rádiu Regina podiel 4,7 percenta. Ostatným rozhlasovým staniciam patrí 12,1-percentný podiel na trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval posledný týždeň" predstavuje 82,8 percenta, čo je vyše 3,6 milióna poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúva rádio viac ako 2,3 milióna ľudí - 51,7 percenta populácie. V priemere každý občan SR počúva denne rádio viac ako hodinu a 40 minút.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky zbierali od 21. augusta do 12. novembra tohto roka. Prieskum realizovali na vzorke 3157 respondentov vo veku 14 až 79 rokov.


Zdroj: TASR

Progresívci podávajú podnet na ministerku kultúry na výbor parlamentu pre nezlučiteľnosť funkcií

Progresívci podávajú podnet na ministerku kultúry na


 
výbor parlamentu pre nezlučiteľnosť funkcií

 Hnutie Progresívne Slovensko (PS) podáva podnet na Výbor Národnej rady SR pre nezlučiteľnosť funkcií na ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú (nominantka SNS). Na tlačovej besede o tom informovali poslankyne politického subjektu. Dôvodom podania podnetu je to, že ministerka podľa nich porušuje ústavný zákon o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných funkcionárov. Porušenie zákona vnímajú v tom, že Šimkovičová aj po vymenovaní do funkcie ministerky naďalej pôsobí v internetovej televízii Slovan. Ako uviedla poslankyňa PS Zora Jaurová, Šimkovičová podľa nich porušuje predmetný zákon v dvoch paragrafoch.

Ako doplnila poslankyňa PS Zuzana Mesterová, z verejne dostupných zdrojov je očividné, že ministerka stále pôsobí v reklamnom spote propagujúcom predmetnú televíziu. Spolu s poslancom parlamentu Petrom Kotlárom (SNS) v ňom vyzývajú ľudí k stiahnutiu aplikácií na sledovanie danej televízie. Pri spote je i číslo účtu, kam môže verejnosť prispieť na podporu televízie. „To je v hrubom rozpore s ústavným zákonom na ochranu verejného záujmu, ktorý jasne hovorí, že verejný funkcionár nesmie prepožičiavať svoj hlas, ani svoj obraz na propagáciu akýchkoľvek súkromných alebo iných subjektov. Televízia Slovan je televízia, ktorá je organizovaná pod súkromnou obchodnou spoločnosťou a týmto svojim krokom ministerka jasne propaguje súkromnú spoločnosť a jej vysielanie," skonštatovala Mesterová.

Jaurová dodala, že Šimkovičová podľa nich porušuje i ten paragraf zákona, ktorý hovorí o konflikte záujmov pri členoch vlády a verejných funkcionároch. Z relácií televízie Slovan je podľa nej očividné, že Šimkovičová naďalej pôsobí ako moderátorka napriek tomu, že je uvádzaná ako hostka. Poslankyňa dodala, že relácie akoby ani nemali moderátora a išlo o rozhovor ministerky s Kotlárom, kde si sami určujú témy. „Z povahy a dramaturgie relácie je očividné, že naďalej moderuje tú reláciu," vraví Jaurová. Za problematické označila, že toto vysielanie v princípe napĺňa vysielanie komerčného média, ktoré od sledovateľov pýta finančné príspevky na základe vysielania. Ministerka tak tiež dostáva i mediálny priestor v súkromnej televízii, pričom hodnota tohto priestoru sa dá vyčísliť.

Šimkovičová podľa progresívcov nevykonáva svoju funkciu dobre. „Už jej minulosť a rozsiahli track record v dezinformačných médiách, xenofóbia a nenávistné prejavy, ktoré v nich šírila, takisto jej listy zahraničným kolegom, či jej vyjadrenia k slovenskej kultúre a slovenským umelcom, to všetko ju na post ministerky kultúry diskvalifikuje aj jednotlivo," myslí si Jaurová. Poukázala tiež na kapitolu ministerstva kultúry v programovom vyhlásení vlády. Tá podľa Jaurovej obsahuje mnoho nebezpečných zámerov, napríklad na ovládnutie verejnoprávnych médií či kontrole kultúrnej tvorby. Rovnako poukázala i na to, že vláda avizuje znižovanie prostriedkov pre Rozhlas a televíziu Slovenska, k čomu podľa poslankyne Šimkovičová ani len nezaujala stanovisko.

Zasadnutie výboru malo byť podľa poslankyne Jaurovej dnes, no v dôsledku viacerých skrátených legislatívnych konaní, ktoré prišli do parlamentu, sa posunulo. Pravdepodobne bude na začiatku budúceho týždňa.


Zdroj: SITA

Sekciu spravodajstva a publicistiky RTVS čakajú zmeny

Sekciu spravodajstva a

 publicistiky RTVS čakajú zmeny


Súčasná riaditeľka Sekcie spravodajstva a publicistiky Anna Sámelová odchádza na dlhodobý študijný pobyt do zahraničia. Na jej miesto od 2. januára 2024 nastupuje Mária Hlucháňová, ktorá bude poverená riadením Sekcie spravodajstva a publicistiky.

V Sekcii spravodajstva a publicistiky RTVS dochádza k zmene v jej vedení, vzhľadom na to, že súčasná riaditeľka sekcie Anna Sámelová požiadala RTVS o neplatené voľno v súvislosti s jej odchodom na osemmesačný študijný pobyt v USA.

„S Annou Sámelovou som spolupracoval niekoľko rokov a považujem ju za jednu z najvýraznejších osobností našej žurnalistiky. Teší ma, že svoje skúsenosti bude môcť ďalej rozvíjať aj vďaka študijnému pobytu v zahraničí. Chcel by som sa jej poďakovať, že bola prínosom pre Sekciu spravodajstva a publicistiky,“ vyjadril sa generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

Riadením Sekcie spravodajstva a publicistiky bude od 2. januára 2024 poverená Mária Hlucháňová, ktorá pôsobila vo vedení spravodajstva RTVS a v poslednom období sa venovala predovšetkým spravodajskej programovej službe RTVS :24 ako projektový manažér.

Spolu s ňou od 2. januára 2024 nastupuje na post Vedúcej odboru televízneho spravodajstva a aktuálnej publicistiky Viera Krúpová, ktorá má dlhoročné skúsenosti v oblasti médií, predovšetkým spravodajstva, a po niekoľkých rokoch sa vracia do RTVS.

„Obidve dámy považujem za veľké profesionálky a verím, že budú pokračovať v nastúpenom trende a v ďalšom rozvoji televízneho a rozhlasového spravodajstva RTVS. Želám im veľa síl a odhodlania,“ uviedol generálny riaditeľ RTVS Ľuboš Machaj.

TV JOJ NA HRANE

 TV JOJ NA HRANE

Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk.

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 7. decembra poslanec NR SR Michal Truban (PS) a Denisa Saková, ministerka hospodárstva SR (Hlas-SD).

Hovoriť budú o cenách energií, o ekonomickej situácii, o konsolidačných opatreniach a o ich vplyve na hospodárstvo a podnikateľský sektor, či o investíciách. Divákom ponúkneme exkluzívny prieskum agentúry AKO pripravený pre reláciu Na hrane o tom, či vydrží vláda celé štvorročné funkčné obdobie.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 7. decembra o 21:50 na JOJke.

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

SAG-AFTRA - Wikipedia 




Členovia amerických hereckých odborov schválili dohodu s filmovými štúdiami, ktorá ukončila štyri mesiace trvajúci štrajk v Hollywoode. So zmluvou na tri roky súhlasilo 78 percent odborárov. Protest hercov spolu so štrajkom scenáristov v uplynulých mesiacoch ochromili americký zábavný priemysel, informovala v stredu agentúra AFP.
Zástupcovia hereckých odborov SAG-AFTRA sa na ukončení štrajku dohodli s majiteľmi filmových štúdií už takmer pred mesiacom.
Odvtedy malo všetkých zhruba 160.000 členov zväzu SAG-AFTRA možnosť o zmluve hlasovať. Výsledok hlasovania - definitívne schválenie dohody - oznámila SAG-AFRA v utorok.
Herecká asociácia uviedla, že dohodu podporilo 78 percent z hlasujúcich odborárov, pričom svoje právo využilo 38 percent členskej základne.
"Táto zmluva je veľkou výhrou pre pracujúcich hercov a znamená úsvit novej éry (filmového) priemyslu," uviedol SAG-AFRA vo vyhlásení na sieti X.
Aliancia filmových a televíznych producentov (AMPTP), ktorá zastupuje spoločnosti Netflix Inc., Walt Disney a ďalšie štúdiá, ratifikáciu zmluvy s odbormi privítala.
Štrajk hercov - i scenáristov - súvisel s platovými podmienkami pri práci pre streamovacie služby. Tie sú podľa umelcov výrazne horšie, než tomu bolo u tradičných televíznych produkcií.
Dohoda zahŕňa viac ako miliardu dolárov v nových kompenzáciách a výhodách, ako aj ochranu hercov pred používaním umelej inteligencie štúdiami, uviedol zväz SAG-AFRA.
Za oboma protestmi boli práve aj obavy z nahradzovania ľudskej práce obsahom generovaným umelou inteligenciou. Herci mali obavy, že by ich čoskoro mohli nahradiť syntetickí "herci", ktorých vygeneruje umelá inteligencia pomocou častí tela mnohých rôznych ľudí z filmových archívov.
Dohoda nebráni štúdiám používať generatívnu AI, ale obsahuje klauzulu, podľa ktorej musia informovať odbory vždy, keď sa táto technológia použije.
SAG-AFTRA by potom mala právo vyjednávať o odškodnení v mene dotknutých hercov - hoci kritici tvrdia, že by bolo ťažké identifikovať, o koho ide.
Herci tiež tvrdili, že vysoký počet divákov, ktorý musí seriál alebo film prilákať, aby sa mohli vyplatiť prémie pre účinkujúcich, je príliš vysoký pre všetky seriály okrem tých najúspešnejších.
Predbežná dohoda medzi SAG-AFTRA a hollywoodskymi štúdiami o ukončení 118-dňového štrajku hercov bola dosiahnutá ešte v novembri a herci sa vrátili do práce - ešte pred hlasovaním o ratifikácii dohody s filmovými štúdiami. 

                                               5 biggest takeaways from Taylor Swift's TIME Person of the Year interview -  ABC News



Časopis Time v stredu vyhlásil americkú popovú superstar Taylor Swiftovú za osobnosť roka 2023, informuje TASR podľa tlačovej agentúry AFP.
"Taylor Swiftová našla spôsob, ako prekročiť hranice a byť zdrojom svetla. Mnohé z toho, čo dosiahla v roku 2023, sa nedá zmerať. Svoju cestu zmapovala a o výsledky sa podelila so svetom: Zaviazala sa potvrdiť sny, pocity a skúsenosti ľudí - najmä žien -, ktorí sa cítia prehliadaní a pravidelne podceňovaní," uviedol šéfredaktor časopisu Time Sam Jacobs.
Jej končiace svetové turné The Eras Tour so 151 zastávkami na piatich svetadieloch je najvýnosnejším ženským turné v histórii a druhým najvýnosnejším celkovo. V októbri mal premiéru filmový dokument "Taylor Swift: The Eras Tour". Predpredaj vstupeniek prekročil celosvetovo 100 miliónov dolárov a stal najpredávanejším celovečerným koncertným filmom.
Podľa časopisu Pollstar každý koncert tohto turné prinesie tržby 13 miliónov dolárov a celkový zisk sa odhaduje na asi 1,9 miliardy dolárov. Symbolickú hranicu miliardy dolárov doteraz nikto neprekročil.
Swiftová vydala aj najrýchlejšie sa predávajúci album tohto roku - opätovne nahratý album "1989" z roku 2014. Ako prvá skladateľka získala sedem nominácií na cenu Grammy za pieseň roka, čím predbehla Paula McCartneyho a Lionela Richieho, uvádza BBC News.
Agentúra Bloomberg v novembri jej majetok odhadla na 1,1 miliardy dolárov. Štatút miliardára dosiahla iba na základe hudby, zvyšní traja hudobníci-miliardári (Rihanna, Beyoncé a Jay-Z) majú obchodné podniky aj v oblasti módy, kozmetiky a hi-fi zariadení.
Časopis Time so sídlom v New Yorku vyhlasuje osobnosť roka od roku 1927 a koncom roka sa objaví aj na titulnej strane periodika. V minulosti to boli aj kontroverzné osobnosti ako Adolf Hitler (1938), Josif Stalina (1939) či ajatolláh Chomejního (1979).

Copyright  © TASR 2023

 

Putin bude mať výročnú konferenciu 14. decembra; po ročnej prestávke


Počas najbližšej televíznej Priamej linky s Vladimirom Putinom by chcela väčšina Rusov dostať odpoveď na otázku, kedy sa skončí vojna s Ukrajinou. Ide o videokonferenciu, ktorú ruské televízne stanice vysielajú raz za rok. Podľa prieskumu ruskej nezávislej mimovládnej organizácie Levada Center uskutočneného od 23. do 29. novembra, by odpoveď na otázku, kedy sa skončí vojna chcelo 21 percent Rusov. Otázku by formulovali rôzne, a to „Kedy bude mier?“, „Kedy sa skončí ‚špeciálna vojenská operácia‘?“, „Kedy zvíťazíme?“, „Čo sa robí na ukončenie tejto operácie? " a „Kedy sa skončí mobilizácia?". Informuje o tom web Ukrajinská pravda. Na dôchodky a na to, kedy budú dôchodcovia v Rusku „normálne žiť“, by sa opýtalo 8 percent respondentov. Ďalších 7 percent zaujíma otázka platov a zvýšenia životnej úrovne. Šesť percent ruských občanov chce vedieť, kedy Vladimir Putin odíde od moci a ako vidí budúcnosť Ruska. Dve percentá Rusov by Putinovi položili otázky o zahraničnej politike a korupcii.Štyri percentá Rusov nemajú na Putina žiadne otázky alebo sú so všetkým spokojní. Desať percent obyvateľov Ruska sa nechce na nič pýtať a nebude sledovať Priamu linku s Vladimirom Putinom. Ďalších 20 percent respondentov nevedelo otázku pre ruského prezidenta sformulovať



SITA a.s Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

6. 12. 2023

Deň s Nadáciou Markíza bude zajtra pomáhať už jubilejný desiaty raz, opäť sa zameria na duševné zdravie mladých


Deň s Nadáciou Markíza bude zajtra pomáhať už jubilejný


 desiaty raz, opäť sa zameria na duševné zdravie mladých

Na divákov TV Markíza čaká počas celého dňa množstvo prekvapení, atraktívnych živých vstupov, emotívnych príbehov a špeciálnych hostí. Ale najmä, celý deň budú mať možnosť pomôcť tým, ktorí to potrebujú najviac.


Celý štvrtok 7. december 2023 bude vo vysielaní televízie Markíza patriť jubilejnému 10. ročníku jedinečného podujatia s názvom Deň s Nadáciou Markíza. Aj tento rok je pre divákov pripravený program plný lásky, dobra a silných skutočných príbehov, s ktorým sa už tradične spája aj finančná zbierka na charitatívne projekty Nadácie Markíza.

„Už štvrtý rok po sebe sme sa rozhodli Deň s Nadáciou Markíza venovať mimoriadne dôležitej téme detského duševného zdravia, s cieľom zlepšiť dostupnosť psychologickej pomoci pre všetky deti. Udalosti posledných rokov mali výrazne negatívny vplyv na krehkú a citlivú detskú psychiku. Problémy narastajú aj v školách, kde šikanovanie stále pretrváva a neraz sa končí tragicky. Deti bojujú s depresiami, násobne u nich narastá sebapoškodzovanie a zvyšuje sa aj počet pokusov o samovraždu. Tento rok preto bude pomoc smerovať Detskému a adolescentnému oddeleniu Psychiatrickej kliniky Jesseniovej lekárskej fakulty Univerzity Komenského a Univerzitnej nemocnice Martin na vybudovanie Detského denného psychiatrického stacionára,“ hovorí Peter Gažík, generálny riaditeľ skupiny Markíza.

„Aj počas tohto jubilejného ročníka pokračujeme s podporou témy, ktorú vnímame ako stále aktuálnu už dlhšie obdobie. Zároveň sme sa rozhodli, že našu pomoc budeme tentokrát alokovať pre región mimo Bratislavy,“ dodáva Lucia Tandlich, predsedníčka Správnej rady Nadácie Markíza.

Denný stacionár je miesto, kde sa poskytuje liečba a podpora deťom a tínedžerom s trápeniami duše. Tá prebieha formou terapie a aktivít prispôsobených ich veku a problémom. Je to miesto, kde môžu deti nájsť bezpečie a pomoc v náročných časoch. Pointa spočíva v tom, že deti deň trávia v stacionári, ale poobede chodia domov k rodine. Malí pacienti ho navštevujú buď na každodennej báze alebo podľa potreby niekoľkokrát do týždňa.

Za doterajších deväť ročníkov Dňa s Nadáciou Markíza sa podarilo vyzbierať a rozdeliť neuveriteľných 815 000 eur, ktoré pomohli deťom v nemocniciach, rodinám v núdzi, aj charitatívnym organizáciám.

Deň s Nadáciou Markíza sa bude vinúť vysielaním TV Markíza takmer po celý deň – počnúc reláciou Teleráno so zaujímavými hosťami, cez špeciálne vydanie magazínu Reflex, až po večerné Televízne noviny.

Teleráno bude celé venované téme detského duševného zdravia a plné známych tvári, ktorým je téma duševného zdravia veľmi blízka alebo osobne zažili situácie, kedy vyhľadali odborníka. Svoje intímne skladby zahrá obľúbená speváčka Zuzana Smatanová s kapelou, pričom tiež porozpráva o tom, ako sa dostala zo stavu vyhorenia a z depresií. Zaspieva aj ďalšia populárna speváčka Celeste Buckingham, ktorá dlhodobo otvorene hovorí o duševnom zdraví.

Mladí herci a herečky zo seriálového hitu Pán profesor budú počas Telerána variť jedlo, ktoré pre nich znamená ponoriť sa do pocitu pohody. Seriálová Nela, herečka Katrin Virágová, prehovorí o tom, ako prekonala traumu zo šikanovania vďaka tvorbe divadelného predstavenia. Poetka Žaneta Morovská prednesie báseň, ktorú napísala o duševnom zdraví špeciálne pre tento deň.

Ambasádormi Dňa s Nadáciou Markíza sú tento rok ďalšie obľúbené tváre TV Markíza - herečka Kristína Kanátová z úspešného seriálu Mama na prenájom, moderátorka spravodajstva Ivana Zuzelková, moderátor Počasia Vratko Sirági a hospodár Martin Bagar, ktorý už neodmysliteľne patrí k dlhoročne vysielanej reality šou Farma. Vo vysielaní Telerána porozprávajú, ako sa udržiavajú v duševnej pohode. Diváci si tiež budú môcť vypočuť výpovede farmárok, ktoré si v živote prešli duševnými chorobami.

Mladý herec a moderátor Oliver Oswald sa odhodlal riešiť svoju traumatickú skúsenosť s psychológom až po rokoch, v Teleráne prezradí prečo. A ďalší populárny herec z Mamy na prenájom, Martin Klinčúch, bude na základnej škole v Stupave zisťovať, čo pre deti znamená šťastie.

Monotematicky sa bude Dňu s Nadáciou Markíza venovať aj štvrtkové vydanie relácie Reflex, ktoré prinesie tri zaujímavé reportáže – rozpovie emotívne príbehy dvoch dievčat, ktoré zápasia s psychickými ťažkosťami, zachytí návštevu Martina Bagara na detskom a adolescentnom oddelení Psychiatrickej kliniky Univerzitnej nemocnice Martin a priblíži detaily projektu Detského denného psychiatrického stacionára, na ktorého vybudovanie poputuje tohtoročný výťažok z finančnej zbierky.

Celým Teleránom, ako aj moderovanými podvečernými a večernými živými vstupmi z Hlavného vianočného trhu v Bratislave, budú divákov sprevádzať tváre tohto ročníka Dňa s Nadáciou Markíza – populárni herci zo seriálového megahitu Dunaj, k vašim službám Jana Majeská a Ján Koleník, spolu s moderátorkou Luciou Hlaváčkovou. Najdlhší živý vstup bude odvysielaný o 20:25 hod. ako samostatná relácia, diváci sa v rámci nich môžu tešiť napríklad na moderátorku Adelu Vinczeovú, ale opäť tiež na ambasádorov Dňa s Nadáciou Markíza Ivanu Zuzelkovú a Martina Bagara.

Tohtoročná komunikácia Dňa s Nadáciou Markíza odštartovala teasingovou fázou, v rámci ktorej zamestnanci a spolupracovníci televízie Markíza, vrátane moderátorov, hercov, influencerov a ďalších tvárí známych z jej obrazoviek, zdieľali na sociálnych sieťach symbol bieleho srdca na modrom pozadí. Vďaka tejto aktivite a jej následnému odhaleniu sa podarilo vyvolať pozornosť a vzbudiť záujem širokej verejnosti o jubilejný ročník tohto výnimočného podujatia.

Partnermi desiateho ročníka Dňa s Nadáciou Markíza sú, rovnako ako uplynulé dva roky, spoločnosť UniCredit Bank a poisťovňa UNIQA, ku ktorým sa pridali aj značky Pepco, Volvo Run a OMV.







Pomôžte riešiť problémy detskej duše

Až do štvrtka 7. decembra 2023, vrátane celého dňa do polnoci, môžete podporiť Deň s Nadáciou Markíza aj Vy, a to hneď niekoľkými spôsobmi:

1. Prostredníctvom SMS zaslanej v tvare: DMS (medzera) NADACIAMARKIZA na číslo 877 (v sieti všetkých operátorov, pričom cena jednej SMS je 5 eur). Zbierka je registrovaná MV SR a realizovaná prostredníctvom DMS systému, ktorý spravuje Fórum donorov.
Ľubovoľným príspevkom priamo na číslo účtu verejnej zbierky: SK57 1111 0000 0003 3322 2023.

3. Jednoduchým darovaním online priamo cez darovací formulár na webovej stránke https://www.markiza.sk/nadacia/chcem-pomoct.


Ďakujeme, že spolu s nami pomáhate tým najzraniteľnejším - deťom!