2. 4. 2022

Zomrel Max Levin

Zomrel Max Levin


Neďaleko ukrajinského hlavného mesta Kyjev bolo nájdené telo ukrajinského novinára a dokumentárneho fotografa Maxa Levina (40), ktorý bol nezvestný vyše dvoch týždňov. V sobotu to oznámil šéf ukrajinskej prezidentskej kancelárie Andrij Jermak, informuje agentúra AFP.
"(Levin) zmizol v Kyjevskej oblasti na mieste prebiehajúceho konfliktu 13. marca. Jeho telo bolo nájdené 1. apríla v obci Huta-Mežyhirska," uviedol Jermak na Telegrame.
Miestna nezisková organizácia Masmediálny inštitút citovala predbežné zistenia prokuratúry, podľa ktorých žurnalistu usmrtili "dve strely" vypálené príslušníkmi ruskej armády.
Max Levin, otec štyroch detí, dlhodobo pracoval pre ukrajinský spravodajský portál LB.ua a tiež pre medzinárodné médiá vrátane agentúr Reuters, AP a stanice BBC.
Počas bojov medzi ukrajinskými silami a Ruskom podporovanými separatistami na východe Ukrajiny v roku 2014 sa mu podarilo utiecť z obkľúčeného mesta, v ktorom prišli o život stovky ukrajinských vojakov, pripomína AFP.


Zdroj: TASR

1. 4. 2022

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS

      Roskomnadzor summons TikTok, Telegram, and Facebook for failure to remove  calls to rally - Geek Tech Online

Ruský mediálny regulačný orgán Roskomnadzor pohrozil internetovej encyklopédii Wikipédia pokutou štyri milióny rubľov (asi 34-tisíc eur). Na svojom oficiálnom kanáli na Telegrame uviedol, že poslal Wikipédii žiadosť o okamžité odstránenie „nepresných informácií o špeciálnej vojenskej operácii Ruskej federácie na Ukrajine“, ktoré vnášajú dezinformácie medzi ruských používateľov.


Mám astma, udusíte mě“. Turecký deník zveřejnil poslední slova Chášakdžího  — ČT24 — Česká televize
Turecká vláda odporučí, aby istanbulský súd uzavrel proces v prípade 26 Saudskoarabov obvinených z vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášakdžího a postúpil ho Saudskej Arábii. V piatok to uviedol turecký minister spravodlivosti Bekir Bozdag, deň po tom, čo o to súd požiadal turecký prokurátor v súlade so žiadosťou Saudskej Arábie. Panel sudcov, ktorý prípad rieši, vo štvrtok rozhodol, že v tejto veci požiada o názor ministerstva spravodlivosti a proces odročil na 7. apríla.
Žiadosť, ktorá prišla v čase úsilia o normalizáciu vzťahov medzi Tureckom a Saudskou Arábiou, vyvolala obavy z možného krytia vraždy, ktorá spôsobila medzinárodné pobúrenie a vrhla tieň podozrenia na saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána. Ľudskoprávna organizácia Amnesty International vyzvala Turecko, aby pokračovalo s procesom, pretože po presunutí do Saudskej Arábie ho uzavrú.
Chášakdžího, ktorý žil v exile a písal pre americký denník The Washington Post články kritizujúce saudskoarabský režim a osobu korunného princa Muhammada bin Salmána, zavraždili 2. októbra 2018 na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule, kam si šiel vybaviť dokumenty na svadbu so svojou snúbenicou. Jeho telo rozštvrtili. Novinárove ostatky nikdy nenašli. Tureckí predstavitelia tvrdia, že ho o život pripravil tím saudskoarabských agentov, ktorý priletel do Turecka, aby ho zastihli na konzuláte. Všetci obvinení z Turecka odišli, preto ich po odmietnutí ich vydania zo Saudskej Arábie začali v roku 2020 súdiť v neprítomnosti.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

VÝROKY TÝŽDŇA

  VÝROKY TÝŽDŇA




"Firma Júliusa Slováka sa na uvedenej zákazke podieľala v objeme dvetisíc eur za poskytnutie niekoľkých koordinátorov. Preto túto kauzu nepovažujem za kauzu.“
Igor Matovič

Mestský súd v Prahe zobral Š. Agha do predbežnej väzby

Mestský súd v Prahe zobral Š. Agha
 Špecializovaný trestný súd obžaloval Štefana Agha v kauze zmenky - SME
 do predbežnej väzby


Mestský súd v Prahe zobral vo štvrtok (31. 3.) Štefana Agha do predbežnej väzby na základe európskeho zatykača, ktorý vydal Špecializovaný trestný súd (ŠTS) v Pezinku. Zadržaný nesúhlasil so svojim vydaním na Slovensko. TASR to potvrdil hovorca Mestského súdu v Prahe Adam Wenig. Agh si ponechal trojdňovú lehotu na prípadné podanie sťažnosti, o ktorej by rozhodoval Vrchný súd v Prahe.
"Pokiaľ nadobudne rozhodnutie z 31. marca právoplatnosť, bude tunajší súd rozhodovať o jeho vydaní na Slovensko na základe návrhu štátneho zástupcu," priblížil Wenig.
Česká polícia zadržala Agha v stredu (30. 3.) v Prahe na základe vydaného európskeho zatýkacieho rozkazu. Dôvodom je skutočnosť, že nenastúpil do výkonu trestu. ŠTS ho vlani právoplatne odsúdil v kauze falšovania televíznych zmeniek na 13-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody.



Zdroj: TASR

Zomrel Jiří Šalamoun



Zomrel Jiří Šalamoun

Zemřel výtvarník a ilustrátor Jiří Šalamoun. Proslavil ho Maxipes Fík —  ČT24 — Česká televize
Vo veku 86 rokov zomrel vo štvrtok výtvarník, ilustrátor a dlhoročný vedúci ateliéru ilustrácie a knižnej grafiky na pražskej UMPRUM Jiří Šalamoun. 
Do povedomia niekoľkých generácií sa Šalamún zapísal predovšetkým ako autor výtvarnej podoby Maxipsa Fíka. Jiří Šalamoun platí za jedného z najvýznamnejších českých ilustrátorov druhej polovice 20. storočia. Kresbami, pre ktoré je typická hravosť, výrazová skratka a sarkazmus, ozdobil knihy svetových autorov ako Kronika Pickwickovho klubu, Posledný Mohykán, Pán Tau a tisíc zázrakov, Tracyho tiger alebo Tolkienov Hobit alebo Cesta tam a zase späť. Pre deti vytvoril nezabudnuteľnú postavu hovoriaceho Maxipsa Fíka, ktorého vídali v kreslených príbehoch v réžii Václava Bedřicha. Šalamoun bol výtvarníkom aj mnohých ďalších animovaných filmov, vytvoril desiatky voľných litografií a plagátov. Vydal tiež dve zbierky básní a jednu zbierku záznamov snov. Šalamún sa narodil v roku 1935 v Prahe, vyštudoval grafiku na Akadémii výtvarných umení v Prahe a Vysokú školu grafiky a knižného umenia v Lipsku. Ako pedagóg vyučoval v Amerike aj v Európe a 14 rokov viedol Ateliér ilustrácie a grafiky na pražskej UMPRUM. Bol držiteľom mnohých českých a zahraničných ocenení za knižné ilustrácie. Šalamún knihy nielen ilustroval, ale aj graficky upravoval a vytváral plagáty k filmom alebo divadelným predstaveniam.

Zdroj: ČTK

 

Vychutnajte si jedinečný umelecký zážitok na koncerte Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu

 Vychutnajte si jedinečný umelecký zážitok na koncerte 

 


Symfonického orchestra Slovenského rozhlasu



Symfonický orchester Slovenského rozhlasu uvedie v piatok 1. apríla 2022 o 19:00 h. Šiesty abonentný koncert sezóny 2021/2022. Program zostavený z diel Mirka Krajčiho, Niccola Paganiniho a Césara Francka diriguje šéfdirigent SOSR Ondrej Lenárd. Sólistom večera bude mladý slovenský huslista Teo Gertler, ktorý je laureátom desiatky významných medzinárodných súťaží huslistov. Na scéne debutoval ako 8-ročný, jeho hudobnú zrelosť, jedinečný tón a zanietenú interpretáciu už



Úvodná skladba večera predstaví dielo súčasného slovenského skladateľa Mirka Krajčiho, ktorého diela boli s úspechom uvedené na domácich i zahraničných hudobných festivaloch. Dielo Waltzissimo, ktoré malo iba nedávno premiéru v Trnave, skladateľ zasadil do jednočasťovej formy s obsadením sláčikových nástrojov. Ako celok je budované cez navzájom kontrastné úseky, ktoré vytvárajú jednu postupnú gradáciu s efektným záverom. Teo Gertler s rozhlasovými symfonikmi predstaví Koncert pre husle a orchester č. 1 D dur, op. 6, ktorý patrí medzi najvýznamnejšie skladateľské počiny talianskeho huslistu a skladateľa Niccola Paganiniho. Koncert je virtuóznym prejavom sily a zručnosti, ktorý odhaľuje nielen Paganiniho technické schopnosti, ale aj jeho melodickú citlivosť a schopnosť dramaticky využiť štruktúru diela. Večer uzatvorí Symfónia d mol francúzskeho skladateľa belgického pôvodu Césara Francka. Dielo je pravdepodobne zhrnutím skladateľovho života v hudbe. Ako sám píše: „Ja viem, bol som veľmi trúfalý, ale počkaj nabudúce. Tam pôjdem oveľa ďalej.“ Nikdy sa však nedozvieme, čo mal na mysli – rok po premiére symfónie v dôsledku nehody už nenapísal žiadnu orchestrálnu hudbu.

Koncert sa uskutoční 1. apríla 2022 o 19:00 h vo Veľkom koncertnom štúdiu Slovenského rozhlasu a naživo odznie aj vo vysielaní Rádia Devín. Bližšie informácie a vstupenky na https://sosr.rtvs.sk/.

31. 3. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Začal proces s obviněnými z vraždy novináře Chášukdžího. Prokurátor žádá  pět trestů smrti | E15.cz 
Turecká prokuratúra požiadala vo štvrtok o ukončenie procesu s 26 občanmi Saudskej Arábie podozrivými z brutálnej vraždy saudskoarabského novinára Džamála Chášukdžího. Zároveň žiada, aby bol celý prípad odovzdaný Saudskej Arábii.
Informovala o tom agentúra AP, ktorá žiadosť tureckého prokuratúry označila za prekvapivú. Podaná bola v čase, keď sa Turecko snaží o normalizáciu svojich vzťahov so Saudskou Arábiou, ktoré sa po novinárovej vražde na saudskoarabskom konzuláte v Istanbule v roku 2018 prudko zhoršili.
Členovia súdneho senátu o žiadosti zatiaľ nerozhodli a vyžiadali si k nej stanovisko tureckého ministerstva spravodlivosti. Pojednávania súdu boli súčasne odročené.
Prokurátor svoju žiadosť zdôvodnil prieťahmi v súdnom konaní spôsobenými tým, že obvinení sú občanmi inej krajiny a turecké orgány na nich nemajú dosah.
Proces v Istanbule, v rámci ktorého v neprítomnosti súdia 26 občanov Saudskej Arábie, sa začal v roku 2020. Medzi obžalovanými sú aj dvaja bývalí blízki spolupracovníci saudskoarabského korunného princa Muhammada bin Salmána.
Nikto z obvinených sa nenachádza na území Turecka a saudskoarabské úrady opakovane zamietli žiadosti tureckých úradov o ich vydanie. Niektorých súdili v Rijáde, avšak bez účasti verejnosti a médií.
Podľa tureckých vyšetrovateľov Chášukdžího, ktorý písal kritické články o princovi Salmánovi, zavraždili členovia tímu agentov, vyslaného do Turecka zo Saudskej Arábie. Telo novinára, ktoré vrahovia rozštvrtili, sa doteraz nenašlo.
Saudskoarabské úrady najskôr akúkoľvek spojitosť s vraždou novinára popierali. Neskôr priznali, že vraždu vykonali saudskoarabskí agenti, ktorí však údajne konali na vlastnú päsť.

Copyright © TASR 2022

 


Vlajka - Spojené kráľovstvo Veľkej Británie a Severného Írska — Online  predaj nálepiek na autá
Spojené kráľovstvo uvalilo sankcie na viac ako desiatku ruských mediálnych osobností a organizácií, ktorých viní zo šírenia propagandy a dezinformácií o vojne na Ukrajine. Medzi ľudí, na ktorých platí zmrazenie majetku a zákaz cestovania, patria napríklad moderátor televízie Rossija Sergej Brilev, ktorý v minulosti žil vo Veľkej Británii, výkonný riaditeľ spoločnosti Gazprom-Media Aleksandr Žarov a výkonný riaditeľ prokremeľského vysielateľa RT Alexej Nikolov. Londýn tiež uvalil sankcie na mediálne organizácie TV-Novosti, ktorá vlastní RT, a Rossija Segodňa, ktorá kontroluje tlačovú agentúru Sputnik. Sankcie zasiahnu „nehanebných propagandistov, ktorí šíria Putinove falošné správy a naratívy“, vyjadrila sa vo štvrtok britská ministerka zahraničia Liz Truss.
Veľká Británia tiež oznámila, že uvalí sankcie aj na generálplukovníka Michaila Mizinceva, šéfa Národného centra riadenia obrany Ruskej federácie, a obvinila ho z organizovania zverstiev vrátane obliehania Mariupoľu.

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Tím TA3 sa rozšíri o nových pracovníkov

Tím TA3 sa rozšíri 
Spravodajská televízia TA3 – správy a aktuality online
o nových pracovníkov


ím spravodajskej televízie TA3 sa rozšíri o nových pracovníkov. Od apríla sa do televízneho prostredia vracia Richard Dírer, ktorý sa bude venovať politickým témam v relácii V politike každý druhý víkend. Návrat potvrdil aj ďalší bývalý kolega z tamojšieho tímu Vlado Vondrák. TASR o tom vo štvrtok informovala riaditeľka komunikácie a strategického rozvoja televízie Oľga Dúbravská.
Dírer kedysi v TA3 pôsobil ako moderátor a neskôr ako riaditeľ spravodajstva. Rastislav Iliev zostáva moderátorom politickej diskusnej relácie, zároveň s ním televízia počíta v ďalších projektoch.
Vondrák sa zase vracia na obrazovky ako moderátor spravodajských formátov.

Zdroj: TASR

Na hrane v TV JOJ

Na hrane v TV JOJ


Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk.

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 31. marca minister vnútra Roman Mikulec (OĽANO) a Erik Kaliňák, podpredseda SMER-SD.

Hovoriť budú o krokoch rezortu vnútra v súvislosti s príchodom odídencov z Ukrajiny, o odvolávaní ministra vnútra Romana Mikulca, ale aj o policajnom prezidentovi a jeho plánoch. Pre divákov sme pripravili prieskum agentúry AKO exkluzívne pre reláciu Na hrane o dezinformáciách.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 31. marca o 21:45 na JOJke.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 Alexei Venediktov | Academic Influence
Neznámi páchatelia hodili pred dvere bytu známeho ruského novinára Alexeja Venediktova odrezanú prasaciu hlavu v parochni so svetlými kučeravými vlasmi. V stredu o tom informoval denník The Times of Israel.
Okrem prasacej hlavy sa na vchodových dverách do novinárovho bytu objavila nálepka s erbom Ukrajiny s antisemitským nápisom "Judensau" (v preklade "židovská sviňa").
Ide o narážku na antisemitské zobrazovanie Židov v obscénnom kontakte s ošípanou – tá je v judaizme i v islame považovaná za nečisté zviera.
Venediktov avizoval, že sa obráti na políciu, pretože tento čin spred niekoľkých dní považuje za pokus o zastrašovanie, uviedla spravodajská stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).
Venediktov, ktorého matka bola Židovka a otec sovietsky námorný dôstojník, je bývalým šéfredaktorom rozhlasovej stanice Echo Moskvy – jednej z posledných nezávislých rozhlasových staníc v Rusku.
Na tomto poste pôsobil od roku 1998 do 5. marca, keď mu správna rada rozhlasovej stanice vypovedala pracovnú zmluvu, ktorá mala platiť ešte dva roky.
Začiatkom marca ruské úrady zablokovali vysielanie Echa Moskvy pre spôsob, akým táto stanica informovala o ruskej invázii na Ukrajinu. Stanica údajne vyzývala na odpor voči režimu a spochybňovala postup ruskej armády.
Niektorí novinári Echa Moskvy teraz vysielajú svoje programy na kanáli YouTube.
Od vypuknutia vojny na Ukrajine ruská vláda zablokovala, uzavrela alebo odstavila desiatky médií – vrátane ruskej služby RFE/RL, rozhlasovej stanice Hlas Ameriky, televízie Dožď, ruských redakcií britskej BBC a nemeckej Deutsche Welle, spravodajských webov Znak.com a The Insider, či mnohých regionálnych médií. Mnoho novinárov bolo nútených odísť do zahraničia.


Obrázek
Významnej indickej aktivistke, novinárke a kritičke vlády indického premiéra Naréndru Módího Ráne Ajjúbovej v utorok úrady na letisku v Bombaji zabránili odletieť do Európy, kde mala hovoriť o zastrašovaní novinárov v Indii. Na sociálnej sieti Twitter to oznámila samotná Ajjúbová, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.
Ajjúbová uviedla, že pracovníci imigračného úradu na letisku ju zastavili pre údajné prebiehajúce vyšetrovanie prania špinavých peňazí a odčerpávania financií určených pre obete ochorenia COVID-19. Aktivistka uviedla, že o svojej plánovanej ceste do Európy napísala na sociálnych sieťach už dávnejšie, pričom predvolanie na výsluch jej prišlo až po tom, ako ju zastavili na letisku.
Tridsaťsedemročná aktivistka obvinenia odmietla a uviedla, že je obeťou neúnavného prenasledovania a vyhrážok zo strany krajne pravicových hinduistických skupín. Dôvodom má byť to, že informuje o rôznych problémoch, vrátane marginalizácie moslimskej menšiny v Indii, uvádza agentúra AFP.
Ajjúbová napísala v roku 2016 knihu, v ktorej obviňuje premiéra Módího zo spoluúčasti na násilnostiach v Gudžaráte v roku 2002. Vyšetrovanie tieto obvinenia nepotvrdilo.
Vo februári vyzvali experti OSN na ľudské práva indickú vládu, aby zastavila "sektárske" online útoky voči Ajjúbovej. Podporu jej v utorok vyjadrilo aj Medzinárodné novinárske centrum, podľa ktorého toto "nehorázne právne obťažovanie" musí prestať.
Indickí novinári a aktivisti sa dlhodobo sťažujú na vládu premiéra Módího, ktorá sa podľa nich snaží umlčať kritických novinárov, dodala AFP.

Copyright © TASR 2022

 Bruce Willis: Die Hard star retires from acting after aphasia diagnosis |  Ents & Arts News | Sky News



Americký herec Bruce Willis končí s hraním po tom, čo mu diagnostikovali afáziu, ktorá ovplyvňuje jeho kognitívne schopnosti. Ako vo vyhlásení na Instagrame uviedla rodina 67-ročného herca, spomenutý stav mu zistili iba nedávno.
Afázia, ktorá spôsobuje stratu schopnosti porozumieť alebo vyjadrovať reč, sa zvyčajne vyskytuje po mŕtvici alebo poranení hlavy, ale môže sa vyvinúť aj postupne v dôsledku pomaly rastúceho mozgového nádoru alebo choroby, ktorá spôsobuje degeneratívne poškodenie. Lieči sa predovšetkým logopédiou a učením sa neverbálnym komunikačným prostriedkom.

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

 

30. 3. 2022

V Prahe zadržali Š. Agha, odsúdeného v kauze televíznych zmeniek

V Prahe zadržali Š. Agha, 
 Prokurátor Šanta podal na Agha obžalobu v kauze televíznych zmeniek |  Televízia Markíza
odsúdeného v kauze televíznych zmeniek


Bratislava 30. marca (TASR) – Česká polícia zadržala v Prahe Štefana Agha, právoplatne odsúdeného v kauze falšovania televíznych zmeniek na 13-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. O jeho vydaní na Slovensko budú rozhodovať české orgány. TASR o tom informoval hovorca Prezídia Policajného zboru Michal Slivka.
K zadržaniu napomohol slovenský občan, ktorý Agha spozoroval vo vlaku. "Pre potreby maximálnej istoty vyhotovil fotografie a video, na základe ktorého mala slovenská polícia istotu, že ide naozaj o muža, ktorý bol právoplatne odsúdený," priblížil Slivka. Keďže v tom čase nebol vydaný európsky ani medzinárodný zatýkací rozkaz, česká polícia nemohla okamžite zasiahnuť.
"Na túto skutočnosť promptne reagoval príslušný súd, ktorý následne európsky zatykač vydal," spresnil Slivka. Agha sa po vydaní zatykača podarilo zadržať v stredu skoro ráno v Prahe 4. "Policajný zbor vyjadruje veľkú vďaku všímavému občanovi, ktorý si všimol Štefana Agha na úteku. Bez jeho poznatkov by k jeho zadržaniu v tak krátkom čase nedošlo," podotkol hovorca.
Agh bol vlani právoplatne odsúdený Špecializovaným trestným súdom (ŠTS) v kauze falšovania televíznych zmeniek na 13-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. "Rozsudok nadobudol právoplatnosť minulý týždeň, keď bol vyzvaný na nástup do výkonu trestu. Agh to však neurobil," doplnil Slivka.



Zdroj: TASR

29. 3. 2022

Tanečná šou Let's Dance v nedeľu pokorila všetky doterajšie rekordy

 Tanečná šou Let's Dance v nedeľu pokorila 

 



všetky doterajšie rekordy


Štvrtý priamy prenos najväčšej tanečnej súťaže sa v cieľovej skupine 12+ stal najsledovanejším programom celého uplynulého týždňa, v pondelok okrem Druhej šance zabodoval aj turecký seriál Láska na prenájom na stanici Doma.


Obľúbená tanečná šou Let's Dance v nedeľu 27. marca 2022 na obrazovkách televízie Markíza prekonávala rekordy. Štvrtý priamy prenos sa v oboch hlavných cieľových skupinách stal jednoznačne najsledovanejším programom dňa v rámci ponuky všetkých slovenských staníc.

Celosvetovo úspešný formát plný najžiarivejších hviezd, noblesy a silných emócií dosiahol v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 v rámci aktuálnej 7. série doposiaľ najvyšší rating 9,1 % a rovnako aj rekordný trhový podiel 29,6 %. Konkurenčné programy výrazne zaostali, film 3Bobule zaznamenal na TV Joj v rovnakej cieľovej skupine podiel na trhu 14,4 % a event Alexander Dubček – ľudská tvár politiky na Jednotke RTVS podiel na trhu len 2,4 %.

Veľkolepá tanečná šou obzvlášť zaujala cieľovú skupinu mladých žien vo veku od 15 do 24 rokov, ktoré Markíze v čase vysielania Let's Dance zabezpečili trhový podiel až 43,3 %.

Strhujúce výkony atraktívnej zostavy tanečných párov, zložených zo známych osobností a profesionálnych tanečníc a tanečníkov, si vychutnalo doposiaľ rekordných 593-tisíc divákov starších ako 12 rokov, pričom v čase vysielania šou zasiahla dokonca až 1 087 000 divákov (AvRch v CS 12+). V tejto univerzálnej cieľovej skupine patrila Let's Dance pozícia najsledovanejšieho programu celého uplynulého týždňa.

Nemenej úspešne vstúpila TV Markíza aj do nového týždňa, suverénne najsledovanejším programom dňa sa v pondelok 28. marca 2022 v oboch hlavných cieľových skupinách stal seriálový hit Druhá šanca.

Výnimočný dramatický seriál z lekárskeho prostredia dosiahol v tejto strategickej cieľovej skupine excelentný rating 10,9 % a doposiaľ druhý najvyšší trhový podiel 29,9 %. Konkurenčné pondelkové programy značne zaostali, seriál Hranica zaznamenal na TV Joj v rovnakej cieľovej skupine podiel na trhu 15,6 % a film Rodičia verzus influenceri na Jednotke RTVS podiel na trhu 4,2 %.

Divákmi aj kritikou nadšene prijatý seriál s Jánom Koleníkom v hlavnej úlohe včera prilákal k obrazovkám skvelých 582-tisíc divákov, pričom v čase vysielania mal dosah až na 720-tisíc divákov (AvRch v CS 12+).

Rebríčku sledovanosti menších staníc v pondelok kraľovala televízia Doma vďaka ďalším dvom premiérovým epizódam mimoriadne obľúbeného tureckého romantického seriálu Láska na prenájom (rating 2,2 % / share 6,1 % a rating 2,4 % / share 8,8 % v CS 12-54) a relácii Varte s nami (rating 2,3 % / share 6,8 % v CS 12-54).

Dáta sú uvedené v meraní LIVE + VOSDAL + HOSTIA. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

Hostia a témy diskusnej relácie TV Joj Analýzy Na hrane

 Hostia a témy diskusnej relácie 

 Analýzy Na hrane | JOJ.sk | Stránka, ktorá sa dá pozerať!

TV Joj Analýzy Na hrane


Analýzy Na hrane - politická diskusná relácia, ktorá voľne naväzuje na štvrtkový formát Na hrane. Nová relácia má ambíciu ponúknuť priestor analytikom, odborníkom, ale napríklad aj politikom, ktorí nedostávajú priestor vo večernej relácii.

Analýzy Na hrane majú predovšetkým webovú podobu, televízia ich vysiela na stránke Novinyplus.sk, na svojich webových platformách a na facebookovej stránke Na hrane TV JOJ, kde si štvrtkový politický duel našiel svoju stálu divácku základňu.

Hosťami relácie v utorok 29. marca budú ústredný riaditeľ Kancelárie ZMOS Michal Kaliňák a Miroslav Kollár, poslanec NR SR, predseda SPOLU, primátor Hlohovca.

Hovoriť budú o samosprávach pod náporom prílevu odídencov z Ukrajiny, o spolupráci so štátom, o krátkodobých aj dlhodobých riešeniach situácie, ale aj o tom, že rast cien energií a tovarov pociťujú aj samosprávy.

Nenechajte si ujsť reláciu Analýzy Na hrane v utorok 29. marca od 18:00.

28. 3. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


BBC World Service Radio - Live Online Radio
Radikálne hnutie Taliban zakázalo v Afganistane vysielanie správ britskej stanice BBC v troch hlavných jazykoch krajiny. V nedeľu to oznámil vedúci jazykového oddelenia BBC World Service Tarik Kafala. V pondelok o tom informuje TASR podľa správy agentúry Reuters.
Kafala vo vyhlásení uviedol, že v Afganistane bolo zastavené vysielanie správ stanice BBC v paštčine, perzštine a uzbečtine po tom, ako to nariadil Taliban.
Vedúci jazykového oddelenia BBC dodal, že ide o znepokojujúci vývoj v čase neistoty v Afganistane, a vyzval hnutie, aby tento zákaz zrušilo. Podľa jeho slov sleduje správy BBC každý týždeň viac ako šesť miliónov Afgancov a je kľúčové, aby k nim mali prístup aj naďalej.
Misia OSN v Afganistane odsúdila odstránenie spravodajstva BBC. V príspevku na sociálnej sieti Twitter napísala, že ide o ďalší represívny krok voči obyvateľom Afganistanu.
Radikálne hnutie Taliban sa dostalo v Afganistane k moci v auguste minulého roka. Mnoho ľudskoprávnych skupín a novinárov vtedy vyjadrilo znepokojenie nad budúcnosťou slobody prejavu v krajine. Vláda zatkla niekoľkých novinárov, za čo si vyslúžila kritiku zo strany OSN, informuje Reuters.
Taliban po nástupe k moci sľuboval miernejšiu formu vlády než v rokoch 1996 až 2001 a tvrdí, že každému umožní realizáciu jeho práv v súlade s islamským právom a afganskou kultúrou, spresňuje Reuters.

      

Copyright © TASR 2022

 Novaya Gazeta - Wikipedia

Popredný ruský nezávislý denník Novaja Gazeta, v ktorom pôsobí držiteľ Nobelovej ceny za mier Dmitrij Muratov, pozastavuje svoju činnosť. Stalo sa tak po tom, čo redakcia dostala niekoľko varovaní od štátneho mediálneho regulačného orgánu Roskomnadzor. „Po tomto zastavujeme vydávanie novín na webstránke, sociálnych sieťach a na papieri, až do ukončenia 'špeciálnej operácie na území Ukrajiny,“ uviedol denník v pondelkovom vyhlásení.
Rusko prísne obmedzuje spravodajstvo o udalostiach na Ukrajine a tamojšiu inváziu označuje za „špeciálnu vojenskú operáciu“. K pozastaveniu činnosti pristúpili aj niektoré ďalšie ruské médiá, ktoré nechceli čeliť reštrikciám na to, o čom môžu informovať. Kremeľ tiež zablokoval viacero zahraničných spravodajských médií.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS cez víkend prilákala divákov zábavou aj športom

 RTVS cez víkend prilákala divákov

zábavou aj športom


Zábavné relácie RTVS Milujem Slovensko, Záhady tela či Neskoro večer sa dlhodobo tešia veľkej diváckej obľube a počas uplynulého víkendu opäť obsadili vysoké priečky v rebríčku sledovanosti. V piatok však športových fanúšikov zaujalo aj priateľské futbalové stretnutie Nórska so Slovenskom na Dvojke a počas celého víkendu hokejová extraliga na :Športe.

V piatok večer prilákala divákov k obrazovkám Jednotky obľúbená šou Milujem Slovensko. Sledovalo ju 406.000 divákov pri trhovom podiele 20,2 % v cieľovej skupine 12+ a stala sa najsledovanejším programom v danom čase. Šou dominovala aj v komerčnej cieľovej skupine 12-54 s trhovým podielom 19,3 %. Podvečer zaujala divákov aj súťažná šou Duel šampiónov, ktorú si pozrelo 217.000 divákov pri trhovom podiele 13,7 % v univerzálnej cieľovej skupine.

Na Dvojke v piatok dominoval futbal. Priateľský duel Slovenska a Nórska sledovalo večer 95.000 divákov pri trhovom podiele 5,1 % v cieľovej skupine 12+. Neskôr večer si diváci nenechali ujsť talkšou Trochu inak s Adelou (85.000, shr 6,3 %) a dokument Elton John: Bez cenzúry (52.000, shr 6,2 %).

V sobotu si diváci nenechali ujsť súťažno-zábavnú šou Záhady tela. Sledovalo ju 340.000 pri trhovom podiele 16,1 % v cieľovej skupine 12+. Divákov zaujala aj talkšou Neskoro večer, ktorú sledovalo 315.000 divákov pri trhovom podiele 18,1 % v cieľovej skupine 12+ a repríza relácie Boris a Brambor (94.000, shr 8,2 %). Sobotný Duel šampiónov prilákal k obrazovkám 180.000 divákov pri trhovom podiele 14,2 % v univerzálnej cieľovej skupine a v danom čase dominoval rebríčku sledovanosti.

V nedeľu na poludnie lákala divákov k televíznym obrazovkám diskusná relácia O 5 minút 12 na Jednotke. Sledovalo ju 305.000 ľudí pri trhovom podiele až 23,5 % v cieľovej skupine 12+ a v danom čase bola najsledovanejšou televíznou reláciou.

Na :Športe kraľovala počas uplynulých dní hokejová extraliga. Piatkový zápas HKM Zvolen a HC ‘05 Banská Bystrica sledovalo 56.000 pri trhovom podiele 2,9 % v cieľovej skupine 12+. Sobotný duel HC Slovan Bratislava a HC Grotto Prešov si nenechalo ujsť 52.000 pri trhovom podiele 2,7 % v cieľovej skupine 12+. V nedeľu prilákal športových fanúšikov k televíznym obrazovkám zápas HK Poprad a HK Nitra (69.000, shr 3,3 %).

Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

MEDIA NEWS

 MEDIA NEWS


BILD LIVE – Aplikácie v službe Google Play 

Ruské úrady zablokovali webovú stránku nemeckého denníka Bild, pretože sa snažia kontrolovať obsah a informácie týkajúce sa Ukrajiny. Správu priniesla v nedeľu tlačová agentúra AP.
Ruský štátny orgán pre dohľad nad komunikáciou a médiami Roskomnadzor v nedeľu oznámil, že webovú stránku Bildu zablokoval na žiadosť prokuratúry.
V Rusku boli zablokované aj sociálne médiá Instagram a Facebook po tom, čo Roskomnadzor uviedol, že boli zneužívané na výzvy na násilie proti ruským vojakom. Ruské úrady znemožňujú prístup aj na weby iných zahraničných médií, ako sú napríklad britská stanica BBC, celoeurópska televízia Euronews, americkou vládou financované stanice Hlas Ameriky a Slobodná Európa, nemecká stanica Deutsche Welle a v Lotyšsku sídliaca webová stránka Meduza.
Denník Bild informoval, že na svojom webe zverejňoval správy v ruštine o vojne Ruska na Ukrajine a o jeho posune k "totalitnej diktatúre" a časti videí so živým vysielaním mali titulky v ruštine. Bild poznamenal, že má tiež kanál na sociálnej sieti Telegram v ruskom jazyku.
Šéfredaktor Bildu Johannes Boie povedal, že rozhodnutie zablokovať webovú stránku denníka v Rusku "nás utvrdzuje, aby sme pokračovali v novinárskej práci na obranu demokracie, slobody a ľudských práv".


Roskomnadzor Asks Facebook And Twitter Not To Interfere In The Election  Process In Russia, Here's The

Ruská federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) sa usiluje zabrániť ruským médiám zverejniť rozhovor s ukrajinským prezidentom Volodymyrom Zelenským. TASR o tom informuje na základe správ z agentúr DPA a stanice BBC.
"Roskomnadzor ruské médiá upozorňuje na nevyhnutnosť zdržať sa zverejnenia tohto rozhovoru," uviedla služba vo vyhlásení. Roskomnadzor podľa svojich vyjadrení takisto posúdi všetky média, ktoré rozhovor s ukrajinským prezidentom uskutočnili, s cieľom určiť "rozsah zodpovednosti a opatrení" prijatých v reakcii na tento rozhovor.
Medzi novinármi, ktorí nedávno prostredníctvom videokonferencie hovorili so Zelenským, je reportér denníka Kommersant, i novinári nezávislého webu Meduza a nezávislej ruskej televíznej stanice Dožď. Meduza a Dožď sú v Rusku zablokované.
Medusa predmetný rozhovor vo Zelenským v nedeľu zverejnila aj napriek upozorneniu zo strany Roskomnadzora, píše AFP. Tento nezávislý web je dostupný pomocou alternatívnych pripojení na internet a zo zahraničia, dodáva agentúra.
Od 4. marca v Rusku platí zákon o trestnom postihu za "falošné správy" o ruskej armáde. Viaceré médiá po prijatí zákona oznámili, že ukončujú svoju činnosť, alebo nebudú písať o vojne.

Copyright © TASR 2022

 Volodymyr Zelenskyj je pripravený brániť vlasť | TREND



Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal zákon zakazujúci zverejňovanie informácií o pohyboch vojakov a vojenského vybavenia. Takéto správy môže zverejňovať alebo ich zverejnenie povoliť generálny štáb ukrajinskej armády. Podľa ukrajinskej štátnej tlačovej agentúry Ukrinform porušenie tohto zákona môže byť potrestané väzením na tri až osem rokov.
Nový zákon počas stanného práva alebo za mimoriadnej situácie zakazuje „nedovolené šírenie informácií o smerovaní, pohybe medzinárodnej vojenskej pomoci Ukrajine, pohybe alebo nasadení ozbrojených síl Ukrajiny alebo iných vojenských zoskupení na Ukrajine," uviedla agentúra Ukrinform.

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Skupina Markíza prináša seriál, ktorý predznamenal osud Volodymyra Zelenského

Skupina Markíza prináša seriál, ktorý 

 


predznamenal osud Volodymyra Zelenského

Keď sa z hromženia jedného obyčajného ukrajinského stredoškolského učiteľa na skazenosť vlády stane na sociálnych médiách virálny hit, ľud z neho urobí nového prezidenta krajiny.


Muž, na ktorého sa momentálne upierajú oči celého sveta. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a už takmer mesiac trvajúci vojenský konflikt na území krajiny susediacej so Slovenskom dennodenne otvára všetky spravodajské relácie a zapĺňa stránky novín. Skupina Markíza teraz v expresne krátkom čase po zakúpení vysielacích práv prináša výnimočný seriál s názvom Sluha národa (Servant of the People), v ktorom Zelenskyj stvárňoval ukrajinskú hlavu štátu krátko predtým, ako sa ňou reálne stal.

Čo sa stane, keď bude za prezidenta Ukrajiny zvolený síce úplne obyčajný, ale zato čestný človek? Sluha národa je satirický komediálny seriál, ktorý odpovedá na túto otázku. Čestného a skromného učiteľa dejepisu Vasilija Petroviča Goloboroďka zachytí kamera mobilného telefónu, ako zúri nad biednou situáciou vo svojej krajine. Keď jeho žiak zverejní toto video na YouTube, stane sa z neho virálny hit. Všetkým sa páči Vasilijovo rozhorčenie a ľudia začnú zbierať peniaze na prezidentskú kampaň. Tú Vasilij na prekvapenie všetkých vyhrá a skutočne sa stane ukrajinským prezidentom!

Sluha národa sleduje Vasilijov nový život vo funkcii prezidenta. Na svojich zvykoch však nechce nič meniť, chce zostať rovnaký, bývať v byte s rodičmi, na konci mesiaca si požičiavať peniaze od kamarátov a do práce chodiť na bicykli. Má to však jeden háčik, teraz je jeho prácou byť najmocnejším mužom v krajine. Vasilij čoskoro zistí, že štát riadia oveľa mocnejší ľudia a inštitúcie, než je on sám. Zomelú temné sily establišmentu tohto čestného a skromného muža, alebo Vasilij prežije v boji proti inštitucionalizovanej korupcii?

Sluha národa v domovskej Ukrajine trhal rekordy sledovanosti na obrazovkách televízie 1+1 a okrem troch sezón seriálu bol natočený aj celovečerný film. Po obrovskom úspechu seriálu tvorca a ústredný herec Volodymyr Zelenskyj oznámil svoj zámer kandidovať na prezidenta vo voľbách v roku 2019 – tentoraz naozaj! Zelenskyj sa napriek chýbajúcim politickým skúsenostiam napokon presadil vďaka vlne nespokojnosti voličov s predchádzajúcim vedením štátu a kampani sľubujúcej koniec korupcie, proti ktorej bojuje aj jeho seriálová postava.

Síce ide o komediálny seriál, dôležitým spôsobom však dokumentuje, odkiaľ Zelenskyj pochádza. Jeho fiktívny prezident je normálny muž, ktorý vyrastie až do svojej role hrdinského a národom zbožňovaného lídra. Zatiaľ čo scenár napísaný skutočným životom, ktorému aktuálne čelí Zelenskyj a ukrajinský ľud, je oveľa pochmúrnejší a tragickejší ako komika tohto seriálu, existujú zjavné paralely so situáciou v reálnom svete a Sluha národa je fascinujúcim, dôležitým a historickým televíznym dielom.

Prvé dve epizódy Sluhu národa odvysiela v pondelok 28. marca 2022 o 21:50 hod. televízia Markíza, následne sa od soboty 2. apríla 2022 seriál presunie na stanicu Dajto, kde bude vysielaný v týždennej periodicite o 20:30 hod., vždy v štyroch častiach za sebou. K dispozícii bude v predstihu aj predplatiteľom streamovacej služby VOYO. V záujme čo najväčšej autentickosti bude seriál na všetkých platformách uvedený v pôvodnom znení so slovenskými titulkami.