31. 3. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 Alexei Venediktov | Academic Influence
Neznámi páchatelia hodili pred dvere bytu známeho ruského novinára Alexeja Venediktova odrezanú prasaciu hlavu v parochni so svetlými kučeravými vlasmi. V stredu o tom informoval denník The Times of Israel.
Okrem prasacej hlavy sa na vchodových dverách do novinárovho bytu objavila nálepka s erbom Ukrajiny s antisemitským nápisom "Judensau" (v preklade "židovská sviňa").
Ide o narážku na antisemitské zobrazovanie Židov v obscénnom kontakte s ošípanou – tá je v judaizme i v islame považovaná za nečisté zviera.
Venediktov avizoval, že sa obráti na políciu, pretože tento čin spred niekoľkých dní považuje za pokus o zastrašovanie, uviedla spravodajská stanica Rádio Sloboda (RFE/RL).
Venediktov, ktorého matka bola Židovka a otec sovietsky námorný dôstojník, je bývalým šéfredaktorom rozhlasovej stanice Echo Moskvy – jednej z posledných nezávislých rozhlasových staníc v Rusku.
Na tomto poste pôsobil od roku 1998 do 5. marca, keď mu správna rada rozhlasovej stanice vypovedala pracovnú zmluvu, ktorá mala platiť ešte dva roky.
Začiatkom marca ruské úrady zablokovali vysielanie Echa Moskvy pre spôsob, akým táto stanica informovala o ruskej invázii na Ukrajinu. Stanica údajne vyzývala na odpor voči režimu a spochybňovala postup ruskej armády.
Niektorí novinári Echa Moskvy teraz vysielajú svoje programy na kanáli YouTube.
Od vypuknutia vojny na Ukrajine ruská vláda zablokovala, uzavrela alebo odstavila desiatky médií – vrátane ruskej služby RFE/RL, rozhlasovej stanice Hlas Ameriky, televízie Dožď, ruských redakcií britskej BBC a nemeckej Deutsche Welle, spravodajských webov Znak.com a The Insider, či mnohých regionálnych médií. Mnoho novinárov bolo nútených odísť do zahraničia.


Obrázek
Významnej indickej aktivistke, novinárke a kritičke vlády indického premiéra Naréndru Módího Ráne Ajjúbovej v utorok úrady na letisku v Bombaji zabránili odletieť do Európy, kde mala hovoriť o zastrašovaní novinárov v Indii. Na sociálnej sieti Twitter to oznámila samotná Ajjúbová, informuje TASR podľa správy agentúry AFP.
Ajjúbová uviedla, že pracovníci imigračného úradu na letisku ju zastavili pre údajné prebiehajúce vyšetrovanie prania špinavých peňazí a odčerpávania financií určených pre obete ochorenia COVID-19. Aktivistka uviedla, že o svojej plánovanej ceste do Európy napísala na sociálnych sieťach už dávnejšie, pričom predvolanie na výsluch jej prišlo až po tom, ako ju zastavili na letisku.
Tridsaťsedemročná aktivistka obvinenia odmietla a uviedla, že je obeťou neúnavného prenasledovania a vyhrážok zo strany krajne pravicových hinduistických skupín. Dôvodom má byť to, že informuje o rôznych problémoch, vrátane marginalizácie moslimskej menšiny v Indii, uvádza agentúra AFP.
Ajjúbová napísala v roku 2016 knihu, v ktorej obviňuje premiéra Módího zo spoluúčasti na násilnostiach v Gudžaráte v roku 2002. Vyšetrovanie tieto obvinenia nepotvrdilo.
Vo februári vyzvali experti OSN na ľudské práva indickú vládu, aby zastavila "sektárske" online útoky voči Ajjúbovej. Podporu jej v utorok vyjadrilo aj Medzinárodné novinárske centrum, podľa ktorého toto "nehorázne právne obťažovanie" musí prestať.
Indickí novinári a aktivisti sa dlhodobo sťažujú na vládu premiéra Módího, ktorá sa podľa nich snaží umlčať kritických novinárov, dodala AFP.

Copyright © TASR 2022

 Bruce Willis: Die Hard star retires from acting after aphasia diagnosis |  Ents & Arts News | Sky News



Americký herec Bruce Willis končí s hraním po tom, čo mu diagnostikovali afáziu, ktorá ovplyvňuje jeho kognitívne schopnosti. Ako vo vyhlásení na Instagrame uviedla rodina 67-ročného herca, spomenutý stav mu zistili iba nedávno.
Afázia, ktorá spôsobuje stratu schopnosti porozumieť alebo vyjadrovať reč, sa zvyčajne vyskytuje po mŕtvici alebo poranení hlavy, ale môže sa vyvinúť aj postupne v dôsledku pomaly rastúceho mozgového nádoru alebo choroby, ktorá spôsobuje degeneratívne poškodenie. Lieči sa predovšetkým logopédiou a učením sa neverbálnym komunikačným prostriedkom.

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.