28. 12. 2013

TO JE TV !

TO JE TV !


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

V kancelárii čiernohorských opozičných novín Vijesti vo štvrtok krátko pred polnocou vybuchla bomba, ktorá nikoho nezranila, spôsobila však "rozsiahle" materiálne škody. V čase incidentu sa v budove nachádzal šéfredaktor denníka Mihailo Jovovič ako aj 15 jeho kolegov novinárov. "Toto je bezprecedentný teroristický útok na naše noviny a pokus o atentát na Jovoviča," cituje agentúra AFP obchodného riaditeľa novín Željka Ivanoviča. Na vyšetrenie útoku vyzvala úrady v Čiernej Hore aj Európska únia.
Vijesti sa pritom terčom podobného útoku stali aj v minulosti. V auguste pred domom novinára pracujúceho pre denník vybuchla bomba. V marci 2012 zase jeho reportéra píšuceho o ilegálnom obchode s cigaretami zbili neznámi páchatelia. Terčom útoku sa stal aj samotný šéfredaktor Jovovič - v roku 2011 ho zbil šofér vtedajšieho starostu Podgorice za články o jeho synovi.
Podobné incidenty ostro sleduje aj Brusel, keďže Čierna Hora začala vlani prístupové rokovania s Európskou úniou.


Popredná ukrajinská novinárka Teťana Čornovilová, ktorá sa zotavuje zo zranení spôsobených neznámymi útočníkmi, v piatok vyjadrila presvedčenie, že napadnutie malo byť pomstou za jej investigatívnu prácu namierenú proti politickej elite krajiny. Brutálny útok sa odohral na okraji Kyjeva v noci z utorka na stredu, keď sa 34-ročná Čornovilová píšuca pre opozičný portál Ukrajinska Pravda vracala domov po fotografovaní rezidencií ukrajinského ministra vnútra Vitalija Zacharčenka a generálneho prokurátora Viktora Pšonku. Udalosť vyvolala pobúrenie medzi prívržencami ukrajinskej opozície, ktorí v uliciach hlavného mesta už niekoľko týždňov protestujú proti politike prezidenta Vikora Janukovyča. V protestoch sa angažovala i samotná novinárka, ktorá v piatok poskytla rozhovor televíznej stanici 5 kanal z nemocničnej postele.
Čornovilová so zlomeným nosom a stále neschopná otvoriť jedno oko tvrdí, že išla domov autom, keď ju začali prenasledovať útočníci na "luxusnom džípe". Tí sa ju následne pokúsili vytlačiť z cesty a po zastavení rozbili na novinárkinom aute jedno z okien. "Snažila som sa utiecť, ale oni ma chytili a udreli do hlavy... Udreli ma mnohokrát do hlavy a do tváre a ja som si bola istá, že ma chcú zabiť," povedala Čornovilová známa najmä článkami o "protizákonnej privatizácii" Janukovyčovej luxusnej rezidencie. 

Vlna opozičných protestov, ktorú vyvolalo rozhodnutie vlády nepodpísať dôležité dohody s Európskou úniou, trvá na Ukrajine už vyše mesiaca. Demonštranti požadujú odstúpenie vlády aj prezidenta a vypísanie predčasných volieb.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

27. 12. 2013

Zomrel Dušan Kulíšek

Zomrel Dušan Kulíšek


Vo veku 79 rokov zomrel v pondelok 23. decembra dramaturg, scenárista a režisér Dušan Kulíšek. Ako ďalej agentúru SITA informoval predseda Slovenského filmového zväzu Štefan Vraštiak, posledná rozlúčka bude vo štvrtok 2. januára 2014 o 11:00 v bratislavskom krematóriu. Úmrtie významného filmára oznámila rodina zosnulého.
Dušan Kulíšek sa narodil 13. októbra 1934 v Myjave. Bol absolventom dramaturgie dokumentárneho filmu pražskej FAMU (1958) a pracoval ako dramaturg v Slovenskom filme od roku 1959. Za film Generáli I-II (1969) o osudoch povstaleckých generálov Viesta a Goliana získal Cenu Egona Erwina Kischa na Medzinárodnom filmovom festivale v Lipsku v roku 1971. Spolu s režisérom Rudolfom Urcom nakrútili aj niekoľko ďalších politicky ladených filmov - Príbeh jednej misie (1967) o Karolovi Šmidkem v čase SNP a Povstaleckí generáli z cyklu Historická panoráma (1999). Z jeho ďalších filmov treba spomenúť filmy Na prahu kozmickej éry (1964), ktorý bol o kozmických úspechoch v rokoch 1957-1963. Kulíšek bol tiež spoluscenáristom himalájskej Expedície Nanga Parbat (1970), nasleduje film Víťazný pochod (1971). Napísal scenáre k hraným filmom režiséra Jozefa Zaharu Oko za oko (1965) - film Slovenskej televízie a k detskému filmu Lampáš malého plavčíka (1984).

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Jeff Pollack

Zomrel Jeff Pollack

Vo veku 54 rokov zomrel americký filmár Jeff Pollack, ktorý sa ako producent a scenárista podieľal na seriáli Fresh Prince (1990 - 1996). Pollack skonal v pondelok ráno, keď si bol zabehať v kalifornskom meste Hermosa Beach. Jeho telo našiel iný bežec, ktorý následne zavolal políciu. Tá vylúčila cudzie zavinenie a predpokladá, že filmár zomrel prirodzenou smrťou.
Jeffrey Ian Pollack sa narodil 15. novembra 1959 v Los Angeles a vyštudoval na University of Southern California. Následne strávil tri roky cestovaním po Ázii a po návrate do USA sa najprv venoval podnikaniu s nehnuteľnosťami. Vo svete filmu debutoval drámou Nad košom (1994), ktorú režíroval a tiež sa postaral o scenár. Okrem toho nakrútil ešte komédie Láska na čierno (1997) a Stratený a nájdený (1999). Ako výkonný producent sa podieľal napríklad na snímke Jennifer Lopez in Concert (2001).

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



RTVS NEWS

RTVS NEWS


Oddnes Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji juniorov na Dvojke.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


" Mňa aj Kotlebu monitorujú tajné služby. Dokonca niektorí, ktorí to majú na starosti, sa chvália, že pán Kotleba a ja sme podchytení. Na náš monitoring sú vynakladané prostriedky z Európskej únie.“
Miroslav Belička

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký herec Brad Pitt sa predstaví v pripravovanom pokračovaní akčnej komédie 21 Jump Street (2012), v ktorom si hlavné úlohy policajtov v utajení zopakujú Channing Tatum a Jonah Hill. Päťdesiatročný Pitt nakrútil do filmu 22 Jump Street cameo scénu, v ktorej stvárnil univerzitného knihovníka. Ako pre portál Radar Online uviedol nemenovaný zdroj, Pitta na účinkovanie prehovoril Jonah Hill, s ktorým sa predstavil v snímke Moneyball (2011). "Scéna s Bradom je veľmi zábavná a všetci sa pri jej nakrúcaní zabávali. Brad bol skvelý a producenti boli nadšení, že túto úlohu prijal," uviedol zdroj. Snímka 22 Jump Street by sa mala do amerických kín dostať 13. júna 2014.
Brad Pitt patrí k najúspešnejším a najuznávanejším hollywoodskym hercom. Účinkoval v snímkach ako Legenda o vášni (1994), Interview s upírom (1994), Sedem (1995), Spáči (1996), Sedem rokov v Tibete (1997), Zoznámte sa, Joe Black (1998), Klub bitkárov (1999), Podfu(c)k (2000), Mexičan (2001), Trója (2004), Pán a pani Smithovci (2005), Babel (2006), Zabitie Jesseho Jamesa zbabelcom Robertom Fordom (2007), Po prečítaní spáľte (2008), Nehanební bastardi (2009), Strom života (2011), v krimikomédii Dannyho jedenástka (2001) a jej dvoch pokračovaniach (2004, 2007), či v horore Svetová vojna Z (2013). Za výkon vo vedľajšej úlohe filmu Dvanásť opíc (1995) a tiež hlavné postavy v snímkach Podivuhodný prípad Benjamina Buttona (2008) a Moneyball (2011) ho nominovali na Oscara. Za posledný menovaný bol na cenu americkej Akadémie filmových umení a vied nominovaný aj ako producent v kategórii Najlepší film.
Informácie pochádzajú z webstránky www.aceshowbiz.com a archívu agentúry SITA.

Český prezident Miloš Zeman vo štvrtok predniesol svoj prvý prejav k národu od zvolenia do funkcie. Netradične si pritom vybral dátum 26. december pripadajúci na Druhý sviatok vianočný. Jeho predchodcovia Václav Klaus aj Václav Havel pritom preferovali takzvaný novoročný prejav prednášaný tradične 1. januára. Vianočné prejavy spadajú skôr do tradície 1. ČSR, pričom Zeman chcel podľa vlastných slov nadviazať na "masarykovskú tradíciu" a porušiť tú "komunistickú".
Zeman vo svojom štvrťhodinovom prejave bilancoval necelých deväť mesiacov strávených vo funkcii. Podľa vlastných slov sa mu pritom podarilo splniť minimálne štyri sľuby z piatich, ktoré dal v predvolebnej kampani. Ide o nevyhlásenie amnestie a milostí, zlepšenie vzťahov s Európskou úniou, stabilizáciu Ústavného súdu, odovzdanie tretiny svojho platu na splácanie štátneho dlhu a zjednocovanie politickej scény. Práve plneniu tohto sľubu venoval vo svojom prejave najväčší priestor. Na záver občanom Českej republiky poprial "život naplnenými užitočnými skutkami, pretože len taký život prináša šťastie a radosť," cituje ho spravodajský portál iDNES.cz.


© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Ukrajinská polícia dolapila už všetky tri osoby podozrivé z útoku na prominentnú ukrajinskú občiansku aktivistku, 34-ročnú novinárku na voľnej nohe Teťjanu Čornovolovú.
Polícia začala prípad vyšetrovať ako výtržníctvo, neskôr vyšetrovanie doplnila aj o ťažké ublíženie na zdraví. V prvom prípade páchateľom hrozí odňatie slobody na štyri roky, v druhom prípade by nad nimi súd mohol vyniesť rozsudok trestu väzenia v trvaní od piatich do ôsmich rokov.
V snahe získať dodatočné informácie k prípadu polícia predvolá na výsluch aj troch poslancov parlamentu, informovala agentúra RIA Novosti.
Ako sa uvádza na internetovej stránke ukrajinského ministerstva vnútra, polícia neďaleko Kyjeva objavila aj auto, ktorým podozriví sledovali novinárku počas jej presunu autom z Borispoľa do Kyjeva.
Čornovolovú prepadli a brutálne zbili v noci na stredu. Podľa novín Ukrajinska Pravda, pre ktoré písala, jej útočníci zlomili nos, spôsobili otras mozgu a množstvo pomliaždenín.
Novinárku, ktorá sa venovala korupcii na najvyšších miestach, našla policajná hliadka zbitú v kroví neďaleko Kyjeva. Iba pár hodín predtým zverejnila článok o majetkových pomeroch vysokých vládnych činiteľov - v článku písala o luxusnej predmestskej rezidencii, ktorú si údajne stavia minister vnútra Vitalij Zacharčenko.
Prezident Viktor Janukovyč útok na novinárku odsúdil a nariadil jeho dôkladné vyšetrenie. Na potrestanie vinníkov vyzvali Ukrajinu aj Spojené štáty a Organizácia pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe vydala vyhlásenie, v ktorom vyjadrila hlboké obavy o bezpečnosť novinárov pri výkone ich povolania na Ukrajine a vyzvala na dôsledné prešetrenie útoku na Čornovolovú.
Ukrajinské ministerstvo vnútra ubezpečilo, že v tíme vyšetrovateľov sú najskúsenejší odborníci. Vyšetrovatelia majú k dispozícii aj videozáznam z kamery z Čornovolovej auta, na ktorom je zachytené aj vozidlo útočníkov - išlo o značku Porsche Cayenne. Kópiu záznamu má aj opozícia, uviedol pre RIA Novosti jeden z jej lídrov Oleh Ťahnybok.
Čornovolová bola jedným z lídrov protivládnych demonštrácií, ktoré sa na Ukrajine začali 21. novembra v súvislosti s rozhodnutím vlády pozastaviť eurointegráciu Ukrajiny.

Copyright © TASR 2013

26. 12. 2013

RTVS NEWS

RTVS NEWS




Verejnoprávna televízia a rozhlas na Slovensku majú dlhodobo problémy s financiami. Jedným z hlavných dôvodov je nízky tzv. koncesionársky poplatok. Podľa generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) Václava Miku však zvyšovanie koncesií nie je jediný spôsob zlepšenia finančnej situácie RTVS. “Tých spôsobov zmeny financovania je viacero,“ povedal v rozhovore pre SITA Mika. Jedným dychom však dodal, že “najlegitímnejšia cesta sú vyššie koncesie.“
Mika nepovažuje zvyšovanie podielu zmluvy so štátom za najlepšiu cestu. “Tento názor zastávam jednoznačne, už len preto, že to nie je takzvane voľne meniteľná mena, lebo tieto zdroje nemôžem použiť ani v programe na všetko. Vylúčený je z toho šport, ktorý je veľká položka, vylúčené je z toho spravodajstvo, vylúčená je z toho aktuálna publicistika, vylúčené sú z toho akvizičné projekty všetky a vylúčené sú z toho licencované formáty.“ To teda podľa Miku znamená, že zmluva so štátom financovanie programu RTVS nevyrieši. “Už len preto, že dnes môžem povedať – čo môžeme legislatívne financovať zo zmluvy so štátom, a je to vhodné, to financujeme,“ zdôraznil. 
Druhou cestou zlepšenia finančných východísk RTVS by bolo, ak by štát na seba zobral niektoré zo súčasných záväzkov RTVS. Napríklad by to mohli byť platby za šírenie signálu. Tie podľa šéfa RTVS sú aj v záujme štátu, pretože RTVS plní úlohy Rady obrany štátu a všetko, čo súvisí so zabezpečením informovanosti občanov v kritických situáciách. Na druhej strane to legislatívne nie je úplne čistá cesta, pripustil Mika s tým, že v niektorých krajinách je takáto podpora zvyčajná, niekde je zas úplne vylúčená. Ak by však štát uhradil RTVS náklady za šírenie signálu, stačilo by to. Je to 25 % z prevádzkového rozpočtu RTVS. 
Ďalším spôsobom, ako by štát verejnoprávnej rádiotelevízii mohol prispieť, je uplatnenie neuplatnenej DPH. Je to cca 10 mil. z celkového rozpočtu. Podľa Miku by štát mohol kompenzovať aj časť výpadkov príjmov, ktoré spôsobuje RTVS zákonné znižovanie reklamy vo vysielaní. Zníženie reklamy vo vysielaní považuje Mika za správne, no na druhej strane upozorňuje, že tento výpadok nebol nijako kompenzovaný “z pohľadu štátu alebo nejakých iných príjmov“. 
Hlavný zdroj RTVS – úhrady za vysielanie, či ľudovo koncesie, sa desať rokov nezvyšoval a patrí k najnižším v Európe. Základný poplatok je 4,64 eur mesačne na jednu domácnosť. “Väčšina krajín, našich verejnoprávnych kolegov je na tom samozrejme s úhradami za služby a s koncesionármi lepšie a pre väčšinu z nich je to najvyšší príjem,“ zdôraznil Mika. “Plne si uvedomujem, že v tejto ekonomickej situácii na Slovensku hovoriť len tak od pása, že je to legitímne, že na to máme všetky nároky, že je najnižší v Európe, je síce pekné, ale treba na to vytvoriť aj podmienky,“ dodal. Verí, že aspoň sčasti už podmienky na budúce zvýšenie koncesií vytvárajú. "Náš obsah je bez reklamy, preto vysielame na dvoch programoch, Jednotke a Dvojke dovedna o takmer sedem hodín programu viac oproti komerčným televíziám s tým istým počtom staníc. Náš obsah je žánrovo, formátovo výrazne odlišný od toho, čo ponúkajú komerčné stanice – v rozhlase to je 85 percent, v televízii 55 percent odlišného obsahu. Samozrejme aj tým, že plníme úlohy vo vzťahu k hendikepovaným občanom, k špecifickým sociálnym skupinám, regiónom a samozrejme aj minoritám a rôznym záujmovým skupinám. Tých argumentov by bolo na jednej strane veľa, na druhej strane je to veľmi senzitívna téma a pochopiteľne, že to tak aj vnímam,“ konštatoval v rozhovore pre SITA generálny riaditeľ RTVS. Upozornil, že každý z nás si zaplatí za televíznu reklamu pri nákupe tovaru, lebo v jeho cene je premietnutá aj reklama. “U nás to je marginálne. My ako verejnoprávny vysielateľ sme na trhu niekde inde ako sú privátni vysielatelia a nemáme iné príjmy. Najlegitímnejšia cesta sú vyššie koncesie,“ uzavrel Mika. 


2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

Chrobáčikovia: Údolie stratených

Chrobáčikovia: Údolie stratených


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Španielsky kráľ Juan Carlos sa so svojím tradičným štedrovečerným príhovorom neobjavil vo vysielaní štátnej katalánskej televíznej stanice, a to po prvý raz v jej 30-ročnej histórii. Udalosť tak ešte viac podčiarkla separatistické nálady Katalánska, informovala dnes tlačová agentúra Reuters.
Oficiálnou príčinou zrušenia kráľovho príhovoru bol krátky štrajk zamestnancov proti znižovaniu rozpočtu a produkcie televízie. V čase kráľovho prejavu odvysielali náhradný program. Katalánsko sa dlhší čas sporí s centrálnou vládou v Madride ohľadom skracovania dotácií pre verejné služby regiónu, podotýka agentúra.
Juan Carlos sa v inkriminovanom prejave vyhol priamej diskusii ohľadom kontroverzných zámerov Kataláncov odtrhnúť sa od krajiny. Dôrazne však vyzval obyvateľov, aby sa v čase hlbokej, päť rokov trvajúcej hospodárskej krízy zjednotili a začali tak ťažiť z rozmanitosti jednotlivých historických regiónov Španielska.
Katalánsko ležiace na severovýchode krajiny je relatívne bohatým regiónom, ktorý produkuje približne pätinu celkového objemu výroby Španielska. Katalánsky líder Artur Mas (CiU) podporuje referendum o nezávislosti regiónu, ktoré sa uskutoční 9. novembra na budúci rok. Región má svoj vlastný jazyk a žije tu 7,6 milióna ľudí.




Bývalý spolupracovník americkej Národnej bezpečnostnej agentúry (NSA) Edward Snowden dnes varoval, že deti, ktoré v súčasnosti prichádzajú na svet, nebudú mať žiadnu predstavu o tom, čo je to súkromie. Uviedol to v dvojminútovom videozázname, ktorý dnes zverejnila britská televízna stanica Channel 4.
Snowden ho nahral v Moskve, kde dostal dočasný azyl po odhalení programu NSA sledujúceho elektronickú komunikáciu medzi ľuďmi.
"Máme v našich vreckách senzory, ktoré nás sledujú všade, kam ideme. Zamyslite sa nad tým, čo to znamená pre súkromie priemerného človeka... Deti, ktoré sa dnes narodia, vyrastú a ....nebudú nikdy vedieť, čo to znamená mať súkromný moment pre seba, mať myšlienku, ktorú nik nenahráva a neanalyzuje. A to je problém, pretože na súkromí záleží, súkromie je to, čo nám umožňuje rozhodnúť sa kto sme a kým chceme byť," citovala ho agentúra Reuters.
Televízna stanica Channel 4 odvysielala Snowdenov príhovor ako alternatívne vianočné posolstvo k vianočnému príhovoru kráľovnej, ako je jej zvykom od roku 1993. V predchádzajúcich rokoch vystúpili s "alternatívnym" vianočným posolstvom napríklad vtedajší iránsky prezident Mahmúd Ahmadínežád (2008) či obľúbené kreslené postavičky Marge a Lisa Simpsonová (2004).
Snowden povedal občanom, že by mohli spoločne skoncovať s masovým dohľadom. "Spoločne môžeme nájsť lepšiu rovnováhu, skoncovať s masovým dohľadom a pripomenúť vláde, že ak chce naozaj vedieť, čo cítime, vyjde ju lacnejšie, ak sa nás namiesto sledovania opýta."
V utorok Snowden, ktorý odhalil tisíce tajných dokumentov NSA, v rozhovore pre Washington Post konštatoval, že dosiahol, čo mal v úmysle.
"Pre mňa... sa misia už skončila," povedal.



Prominentnú ukrajinskú občiansku aktivistku, 34-ročnú novinárku na voľnej nohe Teťjanu Čornovilovú v noci nadnes prepadli neznámi útočníci a brutálne ju zbili. Podľa novín Ukrajinska Pravda, pre ktorú tiež písala, jej zlomili nos, spôsobili otras mozgu a množstvo pomliaždenín. Novinárku, ktorá sa venovala korupcii na najvyšších miestach, našla policajná hliadka zbitú v kroví neďaleko Kyjeva. Iba zopár hodín predtým zverejnila článok o majetkových pomeroch vysokých vládnych činiteľov.
Podľa opozičných aktivistov sa Čornovilová nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti.
Stovky demonštrantov v Kyjeve požadovali dnes rezignáciu ministra vnútra Vitalija Zacharčenka. Niektorí z nich držali fotografie novinárky, ktorá bola jedným zo spoluorganizátorov masových demonštrácií, ktoré už mesiac otriasajú Kyjevom.
Novinárka sa v noci vracala svojím autom domov, keď ju zablokoval športový automobil. Muži, ktorí ním cestovali, jej rozbili na aute zadné sklo a vytiahli ju von, kde ju zbili. Podľa vyjadrenia jej manžela Mykolu Berezového má zlomeniny nosa a tváre.
V článku, ktorý tesne predtým zverejnila, písala o luxusnej predmestskej rezidencii, ktorú si údajne stavia minister Zacharčenko.
Prezident Viktor Janukovyč dnešný útok na novinárku odsúdil a nariadil jeho dôkladné vyšetrenie.
Obavy nad viacerými podobnými útokmi v uplynulých týždňoch vyjadrila aj americká ambasáda v Kyjeve.
Svetový šampión v boxe, vodca opozičnej strany UDAR Vitalij Kličko obvinil úrady, že sa pokúšajú zastrašiť aktivistov opozície a vyzval na celoštátne bojkotovanie vlády. "Chcú paralyzovať ľudí strachom. To sa nestane," citovala ho agentúra Associated Press.
Na Štedrý deň bol v Charkove zbitý a pobodaný organizátor opozičných protestov Dmytro Pylypec.
Šéfka Centra pre občianske slobody, Oleksandra Matvejčuková, povedala, že "ak sú napadaní ľudia, ktorí bránia ľudské práva... už nie je možné hovoriť o demokracii."

Copyright © TASR 2013

25. 12. 2013

Hajko bude dlho žiť

Hajko bude dlho žiť


TASR dnes o 16.41 h. v športovom servise vydala nepravdivú informáciu o úmrtí známeho športového komentátora Mateja Hajka. Túto správu ŠR TASR vydala na základe zavádzajúcich informácií z externých zdrojov.
TASR sa preto Matejovi Hajkovi hlboko ospravedlňuje.

Štedrý, ako pre koho

Štedrý, ako pre koho


Jednotka posilnila a Dvojka mierne .
Jojka potvrdila nezáujem divákov o programming tejto stanice na Vianoce. Markíza prepadla oproti minulému roku. 
Posilnila aj TA 3.


Jednotka – Celodenný 9.9 % / 7,6 % - 2012/ ;
Dvojka – Celodenný 3,9 % /3 %- 2012 /;
Markíza - Celodenný 23,6 / /29,2 %/- 2012 / ;
Doma – Celodenný 4,5 % / 4,2 % - 2012/ ;
DAJTO - Celodenný 3,6 /% 3,1% -2012/
FOOR- Celodenný 1,2%;
JOJ - Celodenný 13,5% /15,1 % - 2012/ ;
JOJ PLUS – Celodenný 4,3 % / 4,9 % -2012/ ;
WAU -Celodenný 0,8%;
Senzi- Celodenný 0,3%;
TA 3 – Celodenný 1,8 % / 1,4 % - 2012/


Prime Time :

Jednotka -10, 5 %, / 2012- 5,2 % /;
Dvojka -2,6 % , / 2012- 2,9 % /;
Markíza - 31,7 % , / 2012- 38,6 % /;
Doma – 3,2 % , / 2012- 1,8 % /;
DAJTO - 3,6 % / 2012- 2,0%/ ;
FOOOR-0,9%;
JOJ - 14,6 % ; / 2012- 15,9 % /;
JOJ PLUS – 3,0 %, / 2012- 4,9 % /;
WAU- 0,8%;
Senzi- 0,3 %;
TA 3- 1,9 % / 2012- 1,0 % /;

23. 12. 2013

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...


Zomrel Ladislav Meliško

Zomrel Ladislav Meliško

Vo veku 61 rokov zomrel v nedeľu 22. decembra Ladislav Meliško. Prievidžan posledný raz vydýchol v nemocnici, príčinou smrti bolo zlyhanie srdca. Meliško sa dostal do povedomia vďaka nahrávkam, v ktorých často používal vulgarizmy. O nahrávky sa postaral údajne jeden z jeho susedov. Neskôr o rodákovi z Bojníc vznikli aj dokumenty. Žil s družkou Máriou, synom Petrom a s kanárikom Miškom.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

RTVS NEWS

RTVS NEWS


Vedenie Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) ďalej pracuje na technologickej modernizácii verejnoprávnej televízie a rozhlasu. Zatiaľ sa najviac podarilo v televíznom spravodajstve, povedal v rozhovore pre agentúru SITA generálny riaditeľ RTVS Václav Mika. Spravodajstvo ešte koncom roka 2012 prešlo na formát 16:9 a prechod na digitálny reťazec sa začal v roku 2012. Technológie sa postupne dopĺňajú a s cieľom finalizovať celý projekt v roku 2014.
Ďalším dôležitým krokom v technologickej obnove vysielania RTVS je rekonštrukcia štúdií v televíznom sídle RTVS, v bratislavskej Mlynskej doline. Finalizujú sa štúdiá MD1 a MD2. Ich rekonštrukcia má zabezpečiť modernizáciu technologických procesov a zmenu výrobného formátu štúdiového komplexu z SD 4:3 na HD 16:9 v rozlíšení 1080/50i. Cieľom je nanovo postaviť komplex MD1,2, aby verejnoprávna televízia mohla vysielať spravodajstvo zo zrekonštruovaných priestorov HD technológiou. RTVS predpokladá ukončenie rekonštrukcie prvej časti komplexu MD1,2 a začatie vysielania v marci 2014. Samostatne sa rieši spravodajské štúdio a nové veľké štúdio publicistiky. Dôležitý bol podľa Miku aj prechod na vysielanie v HD kvalite, napríklad Majstrovstvá sveta v hokeji boli už plne v HD a rovnako to bude aj v prípade zimnej olympiády v ruskej Soči začiatkom budúceho roka. Digitalizáciu celého grafického systému v RTVS, ktorý umožní napríklad vkladať z réžie oznamy na lište počas vysielania správ má RTVS priniesť verejné obstarávanie. Prinesie to divákovi pridanú hodnotu. "To je len želateľný štandard, to nie je nič výnimočné, tak sa tu malo vysielať už niekoľko rokov. My len dobiehame nie technologický dlh, ale isté štandardy, ktoré divákom musíme poskytovať,“ zdôraznil v rozhovore pre SITA Václav Mika.
V rozhlase sa dokončuje digitálny prepojovač. Popri tom sa v RTVS uskutočňuje projekt OPIS, v rámci ktorého sa má na budúci rok dobudovať digitálny archív. Ide o národný projekt Digitálna audiovízia, ktorého cieľom je vybudovať dve špecializované digitalizačné pracoviská a zdigitalizovať minimálne 58 700 audiovizuálnych kultúrnych objektov - filmov, videí aj zvukových nahrávok. Projekt, ktorý je unikátny v celoeurópskom meradle, realizuje Slovenský filmový ústav v spolupráci s RTVS.

© 2013, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Zomrel Ned Vizzini

Zomrel Ned Vizzini


Vo veku 32 rokov zomrel vo štvrtok americký spisovateľ Ned Vizzini, ktorý sa preslávil tínedžerskými románmi o depresiách a úzkostiach. V knihách otvorene hovoril o svojich trápeniach s depresiou.
"Príčinou smrti bola samovražda," povedal policajný lekár z New Yorku. Dôvody jeho činu nie sú známe; utrpel zranenia spôsobené skokom zo strechy budovy, v ktorej žijú jeho rodičia, uviedol denník New York Times.
Vizzini ako 15-ročný začal písať pre newyorské médiá a v 19 rokoch prvýkrát publikoval pamäti s názvom Teen Angst? Naaah.
Mladý autor získal ceny za knihu It's Kind of a Funny Story, v ktorej píše o svojich depresiách v čase dospievania. Medzi jeho ďalšie romány patria Be More Chill a The Other Normals.
Napriek úspechu mal Vizzini naďalej problémy s depresiou, o ktorej otvorene hovoril. Krátko po vydaní románu Be More Chill sa rozhodol liečiť v nemocnici New York Methodist Hospital.
"Vďaka individuálnemu i skupinovému poradenstvu, liekom, terapeutickým aktivitám a ľuďom, ktorým na mne záležalo, som to zvládol," uviedol pre webovú stránku nemocnice. Niekoľko dní po tom, ako opustil nemocnicu, začal písať ďalšiu knihu.
Výsledkom bol úspešný titul z roku 2006 s názvom It's Kind of a Funny Story. Kniha sa o štyri roky neskôr stala predlohou filmu, v ktorom účinkovali Zach Galifianakis a Emma Robertsová. Vizzini po sebe zanechal manželku a syna.

Copyright © TASR 2013

VIANOCE S RTVS

VIANOCE S RTVS



Rozprávkové, ľudové aj tradičné programy uvedie na televíznych obrazovkách verejnoprávna Jednotka a Dvojka Rozhlasu a televízie Slovenska počas tohtoročných vianočných sviatkov. Na dnešnom stretnutí a médiami ich prezentoval manažment RTVS.
V programe Rozprávkové Vianoce si najmladší diváci nájdu na Jednotke animované filmy Planéta 51, Cesta na mesiac, hrané snímky Kliatba mesačného údolia, Dvanásť mesiačikov, Z pekla šťastie a Pávie pierko. Nebude chýbať klasika v podobe známeho a populárneho seriálu Sváko Ragan, dnes už klasické filmy z éry československej produkcie Snežienky a machri či Utekajme už ide. Z novej tvorby je v ponuke slovenský film Legenda o lietajúcom Cypriánovi, z americkej produkcie bude päťdielna dokumentárna miniséria Biblia. Premiéru bude mať nový večerníčkový seriál Mimi a Líza.
Slovenské, ľudové a tradičné budú Vianoce na Dvojke. Priestor dostane slovenská klasika Kubo, Rysavá jalovica, Ženský zákon, Na skle maľované, V slovenskom betleheme aj Kronika komika, program k 50. výročiu založenia Radošinského naivného divadla. Projekt Slovensko 2013 Advent ponúkne na Dvojke od 2. do 20. decembra 15 živých koncertov v 15-tich slovenských mestách. Prvým bude live koncert známej prešovskej skupiny IMT Smile zo sály Čierneho orla v Prešove. Ďalšími interpretmi sú Kandráčovci, Zuzana Smatanová s Milom Suchomelom, Peter Michalica, Lucia Šoralová, Otto Klein, Peter Lipa, Sima Martausová, Janko Lehotský, skupiny Lavagance, Korben Dallas, AMO, Para aj orchester Cigánski diabli.
V televíznej silvestrovskej a novoročnej ponuke figurujú filmy svetovej klasiky Muž so železnou maskou či Gróf Monte Christo, Silvestrovský zábavný program, pripravený spolu s Českou televíziou, špeciálne vydanie programu Nikto nie je dokonalý, slovenská klasika v podobe filmov Tisícročná včela či Majster kat. V cykle Európske kino to budú filmy Nedotknuteľní a Majster šarkanov.
Slovenský rozhlas na Rádiu Slovensko uvedie počas vianočných sviatkov príbehy ľudskosti Človek človeku, Vianočný koncert Českého a Slovenského rozhlasu, Fíčer o svätom Františkovi z Assisi, Polnočná omšu aj prenos Urbi et Orbi z Vatikánu. Rádio Regina ponúkne program Zvony a zvonice, Rádio Devín uvedie pod názvom Najkrajšie od najlepších hudobno-slovné relácie o najkrajších svetových a slovenských vianočných dielach a fíčre o výnimočných osobnostiach a udalostiach.
„Dovolím si povedať, že pre nás sú Vianoce vrcholom a že si ich programovo trocha prisvojujeme. Budú odlišné od ostatných televíznych staníc na Slovensku atmosférou aj výberom programov. Je to mix toho tradičného, nových premiérových vecí. Uvediem dva okruhy dôležitých oblastí, jednou je detská tvorba a premiérovo večerníček Mimi a Líza a potom Biblia, ktorá bude rezonanciou celého vianočného vysielania,“ povedal pre TASR generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.
„Tento rok sme hudobne viac orientovaní na klubovú scénu a menšinové žánre, nechýba klasika, folklór, ale aj stredný prúd. Minulý rok sme sa venovali veľkým nadáciám, tento rok to budú menšie nadácie, ktoré častokrát pracujú v náročnejších podmienkach, ich záber je veľmi široký, od životného prostredia, ekológie až po sociálne odkázaných,“ uviedol pre TASR k hudobnej dramaturgii programu Slovensko 2013 Advent riaditeľ sekcie programových služieb STV Tibor Búza.

Copyright © TASR 2013

O svatém Tomáši meluzína straší.

O svatém Tomáši meluzína straší



 Jednotka rovnako.
Dvojka horšie.
Spolu  horšie-10.70 %  

Markíza  horšie.
TV Doma lepšie.
DAJTO  lepšie.
FOOOR  rovnako.
Spolu horšie - 35.70%

JOJ lepšie.
JOJ PLUS rovnako.
WAU horšie.
SENZI lepšie, ale zle.
Spolu lepšie- 21.90%

TA 3 rovnako.  

Jednotka - 9.20 % ;
Dvojka - 1.50 % ;
Markíza - 25.90% ;
TV DOMA - 5.20% ;
DAJTO- 3.40%
FOOOR- 1.20%
TV JOJ – 16.20 % ;
JOJ PLUS- 4.60 % ;
WAU -0.90 % ;
SENZI- 0.20 %
TA 3 - 1.50 %

22. 12. 2013

Vianoce s Českou televíziou

Vianoce s Českou televíziou



Viac ako sedemdesiat rozprávok či päťdesiat hodín kultových filmov na ČT2 , aj to ponúkne tento rok rekordne dlhý sviatočný program Českej televízie , ktorý tiež po prvýkrát doplní vysielanie dvoch nových kanálov , ČT : D a ČT art . Rolu tradičnej štedrovečernej rozprávky sa ujme príbeh Zdeňka Zelenku Duch nad zlato s Viktorom Preiss a na Boží hod Česká televízia divákom ponúkne premiéru rozprávky Snežný drak režiséra Eugena Sokolovského . Vianoce spestrí tiež poviedkový cyklus Škoda lásky , ktorý prepája predné českých spisovateľov a režisérov .
" Tohtoročný sviatočný program završuje rok , ktorý bol pre Českú televíziu v mnohých ohľadoch výnimočný . Oslávili sme šesťdesiat rokov televízneho vysielania a úspešne sme spustili dva nové kanály , ktoré sme dokázali za extrémne krátky čas rozšíriť do väčšiny českých domácností , " hovorí generálny riaditeľ Českej televízie Petr Dvořák a dodáva : " Teraz sme navyše mohli vďaka tomu , že bude sviatočné program trvať celých osemnásť dní a že sa po prvýkrát odohrá na šiestich kanáloch , rozšíriť ponuku klasických vianočných programov a zároveň prísť aj s originálnym programom pre tých , ktorí od televíznych Vianoce očakávajú niečo špecifického . "
V roku 1993 odvysielala Česká televízia novú rozprávku Sedem krkavcov a založila tak tradíciu štedrovečerných rozprávkových premiér . Tou tohtoročný bude Duch nad zlato režiséra Zdeňka Zelenku napísaný na motívy Andersenova kresadlo , v ktorom sa hlavnej úlohy ujal Viktor Preiss . " Duch , ktorého hrám , je starý niekoľko storočí , zakliaty za trest do záhrobia , pretože na svete veľa hneval , kradol a hromadil zlato a netušil , že sú na svete iné , trvalejšie hodnoty , " hovorí Viktor Preiss a dopĺňa : " Stanu sa ale napraveným duchom , ktorý po rôznych peripetiách toto všetko pochopí a zmúdrie . " Druhú premiérovú rozprávku ponúkne prvý program Českej televízie na Boží hod Snežného draka natočil režisér Eugen Sokolovský a ako kráľovská dvojica sa v ňom predstaví Jitka Čvančarová a Saša Rašilov .
Dva dni pred koncom roka Česká televízia odvysiela aj prvý diel poviedkového cyklu Škoda lásky , v ktorom sa objavia Karel Gott v úlohe speváka prenasledovaného svojou oddanou fanúšičkou . Réžie sa ujal Jan Hřebejk a rola priateľa , ktorý spevákovi pomôže , Karel Šíp . " Sprvu som sa zdráhal , necítim sa byť hercom . Ale jednak mne presvedčil Jan Hřebejk , jednak kvalita scenára . Dialógy sa mi zdali tak skvelé , že to nešlo odmietnuť , " hovorí Karel Šíp .
Druhý program Českej televízie tento rok ponúkne na Vianoce viac ako päťdesiat hodín kultových snímok , ako sú Polnočný kovboj , Skrotená hora či Keď Harry stretol Sally . Tými poteší v hlavnom vysielacom čase tiež nový kanál ČT art . " Sviatky na Artu budú ale aj v znamení výnimočných umeleckých počinov svetových divadelných či hudobných súborov a skvelých dokumentov , " hovorí riaditeľ programu Milan Fridrich . Pre najmenších pripravil festival najlepšie detské tvorby zase kanál ČT : D , a to vrátane českých aj zahraničných animovaných filmov či špeciálnych blokov obľúbených večerníčkov .



Stanovisko k článku denníka Plus 1 deň

Stanovisko k článku denníka Plus 1 deň


Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR kategoricky odmieta a v plnej miere dementuje všetky informácie týkajúce sa zariadenia sociálnych služieb Iskierka nádeje SD n.o. Trenčín uverejnené v denníku Plus 1 deň 20.12.2013. Minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek nerozhodol a ani neuzavrel, či nepodpísal počas svojho funkčného obdobia žiadnu zmluvu, či dohodu s týmto zariadením. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR predmetnému zariadeniu ("starobincu" podľa autora denníka Plus 1 deň) neposkytlo ani žiadnu dotáciu tak, ako je to uvedené v článku. Na rekonštrukcie zariadení, či domovov sociálnych služieb rezort pôdohospodárstva a rozvoja vidieka totiž žiadne dotácie ani neposkytovalo a ani neposkytuje. Za presne stanovených podmienok je však možné získať nenávratný finančný príspevok (NFP). Ten získalo zariadenie sociálnych služieb Iskierka SD n.o. v Trenčíne ešte v období, keď bol poverený riadením Ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja SR (MVRR) Ján Mikolaj. Pod tento rezort v tom čase patril Regionálny operačný program.
MVRR 7. januára 2010 vyhlásilo výzvu na podávanie projektov v rámci opatrenia 2.1. "Infraštruktúra sociálnych služieb, sociálnej ochrany a sociálnej kurately". Výzva bola ukončená 17. mája 2010 a uspelo v nej 43 zariadení z verejnej správy a súkromného sektora. Následne 24. júna 2010 vtedajší poverený minister Ján Mikolaj podpísal zmluvu aj so spomínaným zariadením v Trenčíne, na základe čoho získalo aj spomínaný dvojmiliónový príspevok (údaje sú dostupné na www.ropka.sk).
Zo všetkých uvedených faktov je zrejmé, že súčasný minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomír Jahnátek nemá s predmetným prípadom nič spoločné. V tom období riadil rezort hospodárstva a teda nemohol v prospech, či neprospech získania NFP pre uvedené zariadenie sociálnych služieb v Trenčíne nijako rozhodnúť, či rozhodnutia ovplyvňovať. Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR poskytlo denníku Plus 1 deň všetky údaje, podklady a detailné informácie k predmetnému prípadu. Ich spracovanie a publikovanie prostredníctvom článku v sobotňajšom vydaní denníka Plus 1 deň je však škandalózne skresľujúce, zavádzajúce a nepresné. Svedčí to o neprofesionalite autora článku. Môže to však indikovať aj snahu o zámerné poškodenie dobrého mena ministra Ľubomíra Jahnátka. Na základe týchto dôvodov, ako aj preukázateľných faktov žiada ministerstvo vydavateľa denníka Plus 1 deň o opravu informácií, ktoré boli v predmetnom článku publikované a hrubým spôsobom zavádzajú čitateľov, ako aj o verejné ospravedlnenie sa ministrovi Ľubomírovi Jahnátkovi. V tejto súvislosti podnikne ministerstvo aj príslušné právne kroky.

Odbor komunikácie a marketingu
Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR

NEDEĽNÝ REZEŇ

NEDEĽNÝ REZEŇ
V  pôvodnom programe nefigurovalo žiadna diskusná relácia.Zrazu sa však zjavila relácia s jediným hosťom. Premiérom Robertom Ficom. Krováka si zahral Béla.