26. 3. 2022

Radio_Head Awards 2021 získali Chiki liki tu-a, Lash & Grey i Tamara Kramar

Radio_Head Awards 2021 získali 

 

Rádio_FM zverejnilo nominácie 14. ročníka Radio_Head Awards | Správy |  Radia.sk - slovenský éter online 

Chiki liki tu-a, Lash & Grey i Tamara Kramar



V Slovenskom rozhlase vyvrcholili v sobotu večer hudobné ceny Rádia_FM. Na 14. ročníku Radio_Head Awards bodovali Chiki liki tu-a, Lash & Grey či Tamara Kramar. Ocenenia pre domácich interpretov odovzdávali počas dvoch slávnostných večerov.
V sobotu večer odhalili mená ďalších ocenených v rámci hudobných cien Radio_Head Awards a vznikol tak kompletný zoznam víťazov 14. ročníka. Prešovskí Chiki liki tu-a nahrali podľa hlasovania poslucháčov album roka. Objavom minulého roka sa stala hudobníčka Tamara Kramar a debut roka nahrali Vec Švidraň. Skladbou roka sa stala After War dvojice Lash & Grey, ktorí tak v hlasovaní poslucháčov predbehli po dvakrát nominovaných Chiki liki tu-a a Štefana Kráľoviča s projektom FVLCRVM. "Darilo sa aj kapele Noční jazdci, ktorá si odniesla ocenenie Nadácie Advance Investments, ktoré im pomôže nahrať svoj debutový album," uviedol pre TASR PR manažér RTVS Filip Púchovský.
Chiki liki tu-a a Tamara Kramar počas večera aj vystúpili. Milana Lasicu si hneď na úvod večera uctili Bolo nás jedenásť. Prekvapením večera bolo vystúpenie, ktoré na počesť zosnulého Miroslava Žbirku odohrala superskupina, ktorá vznikla len pre tento večer. Stretli sa v nej Nora Ibsenová (Fallgrapp), Anna Óváry (Buy Her Sugar), Pavol Hubinák, Štefan Bugala, Daniel Baláž či Juraj Gregorík. Miroslav Žbirka počas večera získal in memoriam ocenenie za prínos do hudby.
Už počas piatkového (25. 3.) večera udelili ceny víťazom porotcovských kategórií. Počas žánrovo bohatého večera sa darilo aj projektu Isama Zing Jonatána Pastirčáka, ktorý nahral album roka podľa novinárov. Ceny z dielne sochárky Miry Podmanickej, ktoré navrhla Bety K. Majerníková, si odniesli aj Pil C, Angrusori, Subtension či Cranial Void. V kategórii jazzová hudba bodovali hneď dvaja interpreti - Lukáš Oravec a František Báleš Ansámbel.

Zdroj: TASR

Polícia vyhlásila pátranie po Š. Aghovi, odsúdenom v kauze zmeniek

Polícia vyhlásila pátranie po Š. Aghovi, 
Obžaloba na Štefana Ágha v kauze zmenky je už na súde - Domáce - Správy -  Pravda
odsúdenom v kauze zmeniek


Polícia vyhlásila pátranie po Štefanovi Aghovi, ktorý bol odsúdený v kauze falšovania televíznych zmeniek na 13-ročný nepodmienečný trest odňatia slobody. Dôvodom je, že nenastúpil na výkon trestu. Vyplýva to z informácií zverejnených na webe Ministerstva vnútra (MV) SR. Upozornila na ne televízia Markíza.
Agha uznal Špecializovaný trestný súd (ŠTS) vlani v októbri za vinného z obzvlášť závažného trestného činu falšovania, pozmeňovania a neoprávnenej výroby peňazí a cenných papierov spolupáchateľstvom. Trest si má odpykať v ústave s minimálnym stupňom stráženia.
Dostal aj peňažný trest vo výške 5000 eur. V prípade nezaplatenia náhradný päťmesačný trest vo väzení. Dostal tiež ochranný dohľad. Ako informoval Úrad špeciálnej prokuratúry (ÚŠP), rozsudok sa stal právoplatný po tom, ako Agh nevyužil právo na odvolanie.

Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Tweet published (then deleted) by the Russian Embassy in France : r/ukraine
Francúzske ministerstvo zahraničných vecí si v piatok predvolalo ruského veľvyslanca, aby mu tlmočilo svoj protest v súvislosti s karikatúrami, ktoré sa vo štvrtok objavili na účte ruského veľvyslanectva sociálnej sieti Twitter.
Spravodajská televízia BFM, monitorovaná TASR, spresnila, že ide o dve karikatúry "pochybného vkusu a dosť zlej kvality".
Francúzska diplomacia označila obe kresby za "neprijateľné" v čase, keď sa Paríž snaží udržiavať dialóg s Ruskom.
Ako poznamenal web RTL, medzičasom boli kresby z Twitteru odstránené.
Prvá karikatúra zobrazovala Európu ako chorého pacienta ležiaceho na lôžku, ako dostáva injekcie "rusofóbie", "neonacizmu", "sankcií", NATO a "cancel culture" od dvoch lekárov v bielych plášťoch a klobúkoch s insígniami Ameriky a EÚ a s menovkami "Doktor EuroReich" a "Doktor Ríša lží".
Na druhej kresbe bol vyobrazený rad kľačiacich ľudí identifikovaných ako štáty Európy, ako olizujú obnažený zadok strýka Sama.
Kresby vyvolali hneď po svojom zverejnení veľké pobúrenie, pričom sa objavili v čase, keď francúzsky prezident Emmanuel Macron pravidelne telefonuje s ruským vodcom Vladimirom Putinom v snahe nájsť riešenie pre ukončenie vojny na Ukrajine.
"Nemysleli sme si, že by sa ruské veľvyslanectvo mohlo znížiť nižšie... ale áno, môže," jeden z používateľov Twitteru v reakcii na karikatúry.

Copyright © TASR 2022


V iOS 14.5 si môžete zvoliť Spotify ako defaultný hudobný prehrávač -  Svetapple.sk
Švédska spoločnosť Spotify, ktorá ponúka počúvanie hudby prostredníctvom streamovania, odchádza z Ruska pre nové zákony v krajine určujúce, čo môžu mediálne firmy vysielať alebo online zverejňovať. Informuje o tom portál bbc.com.
Zverejnenie materiálov o ruskej invázii na Ukrajinu, ktoré sú podľa Moskvy falošnými správami, by mohlo v Rusku podľa nových pravidiel viesť k dlhodobému väzneniu. Firma Spotify vo vyhlásení uviedla, že tieto pravidlá, ktoré „ešte viac obmedzujú prístup k informáciám, eliminujú slobodu vyjadrovania a kriminalizujú určitý typ správ, ohrozujú zamestnancov Spotify a možno dokonca aj našich poslucháčov“. „Po dôkladnom zvážení našich možností a terajších okolností sme dospeli k ťažkému rozhodnutiu úplne zastaviť naše služby v Rusku,“ dodala firma.
Spoločnosť Spotify je známa najmä ako hudobná streamovacia platforma, ale pôsobí aj vo zverejňovaní podcastov a jej knižnica zahŕňa množstvo správ a pokrýva aktuálne udalosti.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Taylor Hawkins

Zomrel Taylor Hawkins

Foo Fighters' Taylor Hawkins Has Died | Pitchfork
Bubeník Taylor Hawkins z americkej hudobnej rockovej skupiny Foo Fighters zomrel vo veku 50 rokov. TASR správu prebrala od agentúry AFP.
"Foo Fighters rodina je zdrvená tragickou a predčasnou stratou nášho milovaného Taylora Hawkinsa," členovia skupiny napísali v piatok na Twitteri.
"Jeho hudobný duch a nákazlivý smiech budú navždy žiť vo všetkých z nás naďalej," dodali.

Zdroj: TASR

     

25. 3. 2022

Víťazi 14. ročníka Radio_Head Awards

 Víťazi 14. ročníka Radio_Head Awards

Rádio_FM zverejnilo nominácie 14. ročníka Radio_Head Awards | Správy |  Radia.sk - slovenský éter online



Verejnoprávne Rádio_FM udelilo v piatok večer prvé hudobné ceny 14. ročníka Radio_Head Awards. Slávnostné vyhlásenie výsledkov v Slovenskom rozhlase sa nieslo v znamení slovenskej hudby a rôznych žánrov. Počas prvého z dvoch slávnostných večerov udelili ocenenia v porotcovských kategóriách.
Hudobní odborníci rozhodli, že najlepšiu elektronickú nahrávku za rok 2021 nahral mladý producent Subtension, v kategórii Hip Hop/Rap/RnB bodoval Pil C, cenu v žánri World Music/Folk si odniesol medzinárodný projekt Angrusori a porota v kategórii Hard and Heavy ocenila album Celestial kapely Cranial Void.
Cenu za Klasickú hudbu si odniesla Štátna filharmónia Košice a najlepšiu experimentálnu nahrávku minulý rok vydali Lucia Nimcová & Sholto Dobie. Ocenenie v kategórii Jazz si prevzali dvaja víťazi - František Báleš Ansámbel a Lukáš Oravec, ktorí získali od poroty zhodný počet bodov.
Počas večera vystúpili Isobutane, projekt Altar dvojice Nikolaj Nikitin a Ľuboš Šrámek či Ivana Mer. Na záver zahral Isama Zing, ktorý vydal Album roka podľa novinárov.
Udeľovanie Radio_Head Awards za rok 2021 bude pokračovať v sobotu (26. 3.), večer bude patriť kategóriám, v ktorých o víťazoch rozhodovali fanúšikovia domácej hudby. Ceny si prevezmú víťazi v kategóriách Album roka, Skladba roka, Debut a Objav roka. "Udelené bude aj Ocenenie za prínos do hudby, ktoré získal Miroslav Žbirka in memoriam. Na pódiu sa predstavia Tamara Kramar, Chiki liki tu-a, Saténové ruky či Bolo nás jedenásť, ktorí si uctia Milana Lasicu," uviedol pre TASR PR manažér RTVS Filip Púchovský.

Zdroj: TASR

ŠTS zrušil po námietke zaujatosti pojednávanie v kauze Kuciak

ŠTS zrušil po námietke zaujatosti

Ak vražda Kuciaka súvisí s jeho prácou, je Čižnár pripravený na Slovensku  'rozpútať peklo' - Domáce - Správy - Pravda

 pojednávanie v kauze Kuciak


Špecializovaný trestný súd (ŠTS) zrušil termín hlavného pojednávania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a prípravy vrážd prokurátorov. Pokračovať malo na budúci týždeň. Dôvodom je námietka zaujatosti voči členom senátu zo strany prokurátora. TASR o tom informovala hovorkyňa súdu Katarína Kudjáková.
Pojednávanie malo pôvodne pokračovať od pondelka do stredy (28. - 29. 3.). "O námietke zaujatosti súd bude rozhodovať na neverejnom zasadnutí dňa 28. marca 2022, keď budú oznámené aj nové termíny hlavného pojednávania," ozrejmila Kudjáková.
Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal vo štvrtok (24. 3.) námietku zaujatosti voči sudcom Ružene Sabovej a Rastislavovi Stierankovi, teda predsedníčke senátu a členovi senátu v kauze Kuciak. Odvoláva sa na nedávne rozhodnutia Najvyššieho súdu SR o vylúčení sudkyne Pamely Záleskej v tejto trestnej veci.
Proces v kauze vraždy Kuciaka a jeho snúbenice sa na ŠTS opätovne začal pojednávať vo februári 2022. Súd zároveň rozhodol o spojení 

veci s prípadom plánovanej vraždy prokurátorov.


Zdroj: TASR

Vyskúšajte si svoju prácu snov v novom projekte RTVS

Vyskúšajte si svoju prácu snov 
 
v novom projekte RTVS





Ak hľadáte novú životnú výzvu, vaša práca vás už nenapĺňa a chceli by ste vyskúšať niečo nové, máte jedinečnú šancu vyskúšať si svoju prácu snov v pripravovanej šou RTVS. Prihláste sa prostredníctvom dotazníka na webovej stránke www.rtvs.sk/casting a vyskúšajte si v reálnom prostredí novú prácu, ktorá možno zmení váš život.

Až 70.000 ľudí si denne hľadá svoju novú vysnívanú prácu a návštevnosť kariérnych portálov dosahuje až 1 a pol milióna pracovných adeptov mesačne. RTVS sa rozhodla ukázať ľuďom, že zmena zamestnania nemusí byť strašiak a aj v náročných životných situáciách je šanca nájsť si svoju prácu snov. Profesionáli z oblasti ľudských zdrojov adeptom na zmenu práce pomôžu objaviť ich skrytý potenciál a schopnosti a dajú im možnosť vyskúšať si nové povolanie, na ktoré by možno sami nemali odvahu alebo by ich ani nenapadlo ho vyskúšať a možno aj dostať lukratívnu pracovnú ponuku.

Ak máte od 18 rokov, ste ambiciózni a máte odvahu pustiť sa na novú pracovnú cestu, prihláste sa prostredníctvom jednoduchého dotazníka na webovej stránke www.rtvs.sk/casting a možno práve vy dostanete príležitosť vyskúšať si svoju prácu snov.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Roskomnadzor presented a list of foreign IT companies that need to open  offices in Russia - Aroged 
Ruská federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor) obmedzila prístup k internetovej spravodajskej službe Google News, ktorú obviňuje, že poskytuje prístup k "nepravdivým" informáciám o ruskej vojenskej ofenzíve na Ukrajine. Podľa agentúry AFP o tom v stredu informovali ruské tlačové agentúry.
K tomuto rozhodnutiu došlo na požiadavku ruskej generálnej prokuratúry, vyplýva z vyhlásenia Roskomnadzoru, ktoré citovali tlačové agentúry.
Služba Google News podľa Roskomnadzoru "poskytovala prístup k početným publikáciám a materiálom, ktoré obsahovali nepravdivé informácie... o smerovaní špeciálnej vojenskej operácie na ukrajinskom území".
Spoločnosť Google "potvrdila, že niekoľko ľudí v Rusku má ťažkosti s prístupom do aplikácie Google News a na príslušnú webovú stránku – a nie je to v dôsledku technických problémov na našej strane", uviedol podľa AFP jeden z hovorcov spoločnosti.
Od začiatku ruskej vojenskej intervencie na susednú Ukrajinu ruská vláda výrazne sprísnila kontrolu nad informáciami na internete, považovanom za jeden z posledných zdrojov slobodného prejavu v Rusku, konštatuje AFP.
Mnohým ruským a zahraničným médiám vrátane britskej stanice BBC obmedzili on-line služby a americké sociálne siete Facebook a Instagram boli moskovským súdom vyhlásené za "extrémistické". Obmedzený bol aj prístup na sociálnu sieť Twitter.
Roskomnadzor minulý týždeň obvinil z "teroristických" aktivít aj amerického giganta Google a jeho videoslužbu YouTube, čo je podľa AFP prvým krokom k možnému zablokovaniu.

Ruský útok v Kyjeve neprežila novinárka, ktorá dokumentovala škody po  bombardovaní - Webnoviny.sk 
Pri ostreľovaní Kyjeva prišla v stredu o život ruská novinárka Oxana Baulinová. Dostala sa pod paľbu, keď nakrúcala ničenie nákupného centra v kyjevskej štvrti Podiľskyj. Spolu s ňou zahynul jeden civilista, dvaja utrpeli zranenia. TASR správu prevzala od britského denníka The Guardian.
Baulinová pracovala pre nezávislý spravodajský server Insider. Na Ukrajine pôsobila ako korešpondentka, uverejňovala reportáže z Kyjeva a Ľvova a zameriavala sa na korupciu ruskej vlády.
Novinársku kariéru začínala v ruských časopisoch o životnom štýle, neskôr sa angažovala v Nadácii Alexeja Navaľného pre boj proti korupcii, v súvislosti s ktorou bola v Rusku krátko väznená. Po tom, čo ruská vláda označila nadáciu za extrémistickú organizáciu, musela krajinu opustiť. Zamestnala sa v Insideri, kde sa zameriavala na investigatívu, overovanie faktov a politické analýzy.
Podľa Guardianu narastajú obavy o novinárov, ktorí dokumentujú ruskú inváziu na Ukrajine. Viacerí prišli o život. Fotoreportér Max Levin je nezvestný od 13. marca, dvaja ďalší ukrajinskí novinári boli unesení a vzápätí prepustení. Mimovládna organizácia Reportéri bez hraníc (RSF) vyhlásila, že útoky na novinárov sú vojnovým zločinom a že od začiatku invázie boli unesení ďalší traja reportéri.

Copyright © TASR 2022

 


EEAS



Európska služba pre vonkajšiu činnosť pripravila ďalšie dva články na rozpoznávanie kremeľskej propagandy, v rámci svojej platformy EU vs. Disinfo. Oba texty sú dostupné v slovenčine a môžu byť voľne zdieľané.

· Príručka na dešifrovanie prokremeľských dezinformácií súvisiacich s Putinovou vojnou: Kremeľ a jeho médiá a trollovia celé roky používajú lacné dezinformačné triky a rétoriku. Počas Putinovej vojny sa ich aktivity rozbehli naplno. Jednotlivé druhy dezinformačného správania možno charakterizovať ako "SWAMPED model", ktorého cieľom je zaplaviť sociálne siete prokremeľskou propagandou a rozosievať medzi ľuďmi v EÚ nedôveru.

Celý text v slovenčine

· Dezinformačné zbrane Kremľa: sedem vecí, ktoré treba vedieť o RT a Sputniku: V dôsledku sankcií, ktoré EÚ prijala voči RT (Russia Today) a Sputniku, boli dočasne pozastavené ich vysielacie práva. Pôsobenie RT a Sputniku môže vytvárať dojem, že ide o medzinárodné médiá, nie je to však tak. Celá ich činnosť sleduje jediný cieľ: presadzovať politiky Kremľa v zahraničí a podporovať ich prostredníctvom dezinformácií a manipulovania s informáciami. Cieľom RT, Sputniku a ich účtoch na sociálnych médiách je prehĺbiť fragmentáciu a polarizáciu, oslabovať demokracie, zahmlievať fakty o kremeľskom porušovaní medzinárodného práva a získavať podporu pre Putinovu vojnu.

Celý text v slovenčine

Prokurátor ÚŠP podal námietku zaujatosti voči sudcom v kauze Kuciakovej vraždy

Prokurátor ÚŠP podal námietku zaujatosti voči 
Liberáli, slniečkari a oponenti, ťahajte
sudcom v kauze Kuciakovej vraždy


Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) podal vo štvrtok námietku zaujatosti voči sudcom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) Ružene Sabovej a Rastislavovi Stierankovi, teda predsedníčke senátu a členovi senátu v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a prípravy vrážd prokurátorov. Odvoláva sa na nedávne rozhodnutia Najvyššieho súdu (NS) SR o vylúčení sudkyne Pamely Záleskej v tejto trestnej veci. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytla hovorkyňa Generálnej prokuratúry SR Jana Tökölyová.
"Obaja menovaní sudcovia totiž rozhodovali v senáte, ktorý uznal za vinného z obzvlášť závažného zločinu úkladnej vraždy vykonávateľa samotného skutku Miroslava Marčeka. Podstatou námietky je podrobný opis konania dvoch obžalovaných, ktorí zatiaľ neboli právoplatne uznaní za vinných v odsudzujúcom rozsudku nad Miroslavom Marčekom, teda procesne obdobná situácia, ktorá viedla k vylúčeniu sudkyne Mgr. Pamely Záleskej vo vzťahu k odsúdeniu Zoltána Andruskóa," ozrejmila hovorkyňa.
Najvyšší súd vylúčil Záleskú z rozhodovania v kauze vraždy novinára Jána Kuciaka, jeho snúbenice Martiny Kušnírovej a prípravy vrážd prokurátorov s tým, že je zjavné, že by mohli vzniknúť objektívne pochybnosti o jej nestrannosti, a to s poukazom na jej predchádzajúce rozhodnutie v súvisiacej veci.
Nesúhlas s účasťou Záleskej v senáte vyjadril obhajca obžalovaného podnikateľa Mariana K. Marek Para. Namietal, že predsedala senátu, ktorý v decembri 2019 v rovnakej kauze schválil dohodu o vine a treste Andruskóa. Senát ŠTS pôvodne námietke nevyhovel. Obhajoba podala proti tomuto rozhodnutiu sťažnosť na NS SR.
Proces v kauze vraždy Kuciaka a jeho snúbenice sa na ŠTS opätovne začal pojednávať vo februári 2022. Súd zároveň rozhodol o spojení veci s prípadom plánovanej vraždy prokurátorov.




Zdroj: TASR

24. 3. 2022

TO JE TV!

 TO JE TV!

Trojicu najpočúvanejších rozhlasových staníc naďalej vedie Rádio Expres

 Trojicu najpočúvanejších rozhlasových staníc 


 naďalej vedie Rádio Expres

 
Do trojice najpočúvanejších rozhlasových staníc naďalej patrí Rádio Expres, Rádio Slovensko a Fun rádio. Vyplýva to z prieskumu počúvanosti Rádioprojekt XII. etapa 2021 až I. a II. etapa 2022, ktorý na vzorke 3 199 respondentov vo veku 14 – 79 rokov uskutočnila od 8. novembra 2021 do 27. februára 2022 spoločnosť Median SK. O výsledkoch prieskumu informovala Linda Kleinertová z Median SK.

Podľa výsledkov prieskumu malo Rádio Expres v parametri „počúval posledný týždeň“ počúvanosť 34,4 percenta, čo je viac ako 1,5 milióna poslucháčov. Nasledovalo Rádio Slovensko s počúvanosťou 24,9 percenta, čo je viac ako milión poslucháčov. Nad hranicou jedného milióna sa s počúvanosťou 23 percent umiestnilo Fun rádio. Za nim nasledovalo Rádio Vlna (18,1 percenta), Rádio Europa 2 (16,6 percenta), Rádio Jemné (14,6 percenta) a Rádio Regina (10,1 percenta).

Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval posledný týždeň“ predstavuje 89,3 percenta, čo je 3 980 000 poslucháčov vo veku 14 – 79 rokov. Každý deň počúva rádio takmer 2,4 milióna Slovákov, teda 52,6 percenta populácie. Každý poslucháč počúva rádio v priemere dve hodiny a 55 minút.

Rozhlasová sieť Bauer Media Group, do ktorej patrí Rádio Europa 2, Rádio Expres a Rádo Jemné dosiahla počúvanosť 51,2 percentá. Radio Group (Fun rádio a Rádio Vlna) mal počúvanosť 37 percent a Slovenský rozhlas (RTVS) so svojimi šiestimi okruhmi dosiahol počúvanosť viac ako 1,5 milióna poslucháčov (34,5 percenta). Rozhlasová sieť Regiomedia malo počúvanosť 349-tisíc poslucháčov, čo je 7,8 percenta. Do siete Regiomedia patrí Rádio BB FM, Rádio Beta, Rádio Frontinus, Rádio Liptov, Rádio Lumen, Rádio Rebeca, Rádio SiTy, Rádio Viva, Rádio WOW, Sky Rádio, Trnavské rádio a Záhorácke rádio.

V meranom období malo na trhu najväčší podiel Rádio Expres, a to 21,6 percenta. Rádio Slovensko malo podiel 19,3 percenta a Fun rádio 12,8 percenta. Na ďalšom mieste bolo Rádio Vlna s 9,1 percentami a Rádio Europa 2 s podielom na trhu 9,1 percenta. Rádio Jemné malo 7,3 percenta a 5,2 percenta Rádio Regina. Ostatné rozhlasové stanice mali spolu podiel na trhu vo výške 16 percent.

Zdroj: SITA

Súd nariadil Ľ. Blahovi zdržať sa nepravdivých informácií o prezidentke

Súd nariadil Ľ. Blahovi zdržať sa nepravdivých

 Ľ. Blaha: Vyzývam ľavicu, aby sa vrátila k Marxovi

 informácií o prezidentke



Poslanec Národnej rady (NR) SR Ľuboš Blaha (Smer-SD) sa má neodkladne zdržať zverejňovania a šírenia nepravdivých informácií o prezidentke SR Zuzane Čaputovej, ktorú označoval za vlastizradkyňu či agentku cudzích mocností. Vyplýva to z rozhodnutia Okresného súdu Bratislava I. Súd mu zároveň nariadil do troch dní od doručenia rozhodnutia odstrániť tieto tvrdenia z jeho statusov na sociálnej sieti. Prezidentka o tom informuje na sociálnej sieti.
Blaha mal podľa súdu hrubo a bez faktického základu zasahovať do osobnostných práv prezidentky. Súd konštatoval, že "výroky žalovaného, v ktorých obviňuje prezidentku z obzvlášť závažných trestných činov, a iné hanlivé obvinenia, pri ktorých je evidentná snaha žalovaného o vyvolanie silných negatívnych emócií u jeho priaznivcov voči prezidentke, nie sú obhájiteľné slobodou prejavu, pretože v nich absentuje vecná, racionálna argumentácia, prípadne akákoľvek snaha o vysvetlenie a preukázanie tvrdených skutočností. Jeho statusy majú útočnú povahu s cieľom vyvolávať a podnecovať silné negatívne emócie."
Prezidentka poukázala, že verbálne útoky, na ktoré reagovala, sú o to závažnejšie, že nevychádzajú z faktov, a svojím správaním nikdy nedala dôvod na to, aby bola povinná znášať sústredený príval nenávistných statusov. Poznamenala, že ani ako verejne činná osoba nie je povinná znášať sústavné verejné šikanovanie a bezdôvodné verejné obviňovanie zo spáchania trestných činov.
Doplnila, že aj forma poslancových prejavov vybočuje z pravidiel slušnosti politickej diskusie. Problémom podľa nej tiež je, že nenávisť, ktorú podnecuje, sa z internetu prelieva do reality a priamo ohrozuje ľudí vo fyzickom priestore, pričom niektorí jeho "obvinenia" pretvárajú do vyhrážok. Prezidentka zároveň pripomína, že ani sloboda prejavu nie je bezbrehá a nesie so sebou zodpovednosť, čo podľa nej potvrdil aj súd.
"Dlho som váhala, či použiť prostriedky práva na svoju ochranu, keďže si nemyslím, že politický súboj sa má viesť prostredníctvom súdov, a keďže ako politik mám zniesť vyššiu mieru kritiky svojej osoby," pripustila Čaputová. Akúkoľvek kritiku znáša podľa vlastných vyjadrení zdržanlivo, avšak v prípade poslanca Blahu nejde o kritiku, ale o lži a osobné urážky. Jeho podnecovanie podľa nej ohrozuje už nielen ju, ale aj jej rodinu. "Po zrelej úvahe som sa preto rozhodla pre cestu právnej ochrany, pričom som zvolila nateraz tú najmiernejšiu cestu," doplnila.
Ide o prvostupňové rozhodnutie, voči ktorému môžu ešte obe strany konania podať odvolanie v zákonnej pätnásťdňovej lehote.
Blaha vo svojej reakcii uviedol, že prezidentka nezvláda politickú kritiku a útočí na slobodu slova. Jej štvrtkové vyjadrenia, ktorými podľa poslanca šíri nenávisť voči jeho osobe, považuje za malicherné a detinské. "Zapájať súdy do politického zápasu a dožadovať sa represálií voči opozícii je zo strany prezidentky absolútne nepochopenie demokracie. Žiaden súd nedokáže zakázať slobodu slova," napísal Blaha na sociálnej sieti.
Tvrdí, že ak sa hlava štátu rozhodla "agresívne útočiť na slobodu slova", Slovensko je vo vážnom ohrození. "Zatvárajú sa opozičné médiá, ľudia sú kriminalizovaní za svoje názory, vláda zapcháva ústa opozícii," vymenúva Blaha. Rozhodnutie súdu zatiaľ nedostal, je však pripravený sa brániť.trany konania podať odvolanie
 v zákonnej pätnásťdňovej lehote.

Zdroj: TASR

RTVS odvysiela Mimoriadne spravodajstvo – Mesiac vojny na Ukrajin

RTVS odvysiela Mimoriadne spravodajstvo – 
 

 
Mesiac vojny na Ukrajine


RTVS informuje divákov o vývoji situácie na Ukrajine nielen v spravodajských reláciách, ale operatívne zmenila aj vysielaciu štruktúru televízneho okruhu Trojka a dočasne nahradila program spravodajsko-publicistickými informáciami v nepretržitom 24-hodinovom vysielaní. Vo štvrtok 24. marca uplynie mesiac od začiatku ruskej vojenskej agresie na Ukrajine a RTVS pripravila Mimoriadne spravodajstvo, ktoré odvysiela na Jednotke, ako aj v rámci spravodajského vysielania :24 na treťom televíznom okruhu o 16.00 h.


Mimoriadne správy sa budú venovať mesiacu vojny na Ukrajine z rôznych pohľadov a možnému ďalšiemu vývoju vojenského konfliktu. RTVS ponúkne divákom sumárne informácie o tom, čo sa od vypuknutia vojny udialo, aký bol vývoj konfliktu v čase, reakciám západných krajín a sankciám, ale tiež stratégii Ruska a možným scenárom vývoja situácie.

Moderátorom mimoriadneho spravodajského štúdia bude Matúš Havlík, ktorý sa bude rozprávať s hosťami priamo v štúdiu, ale aj prostredníctvom živých vstupov a videokonferencie. V štúdiu privíta politológa a prezidenta Inštitútu pre verejné otázky Grigorija Mesežnikova a regionálneho geografa pôsobiaceho na Prírodovedeckej fakulte UK Daniela Gurňáka.

V rámci živých vstupov sa divákom prihovorí aj analytik pôsobiaci na Fakulte sociálnych a ekonomických vied UK Alexej Kazharski pôvodom z Bieloruska a pripravený je aj rozhovor s bývalým vojenským veliteľom NATO Petrom Pavlom.

Aktuálne informácie prinesú prostredníctvom živých vstupov a videokonferencií redaktori RTVS z Bruselu, Kyjeva a Dnipra. Redaktor Martin Hílek sprostredkuje divákom správy zo samitu NATO a mimoriadneho samitu EÚ v Bruseli, na ktorom sa zídu aj predstavitelia G7. Redaktori Matej Šulc (Kyjev) a Martin Dorazín (Dnipro) prinesú aktuálny pohľad na dianie priamo na Ukrajine.

Mimoriadne spravodajské štúdio o vojne na Ukrajine prinesie RTVS vo štvrtok 24. júna od 16.00 do 16.45 h na Jednotke a v rámci mimoriadneho vysielania :24 aj na treťom televíznom okruhu. Mimoriadnu spravodajskú reláciu budú môcť diváci sledovať aj online na Facebookovej stránke Správy RTVS.

Na hrane v TV JOJ

Na hrane v TV JOJ


Televízia JOJ ponúka svojim divákom politickú diskusnú reláciu Na hrane. Každý štvrtok večer si nenechajte ujsť naživo politický duel, aktuálne témy aj exkluzívne prieskumy.

Každý týždeň, vo štvrtok večer, sa v štúdiu Na hrane stretávajú dvaja politici a venujú sa aktuálnym politickým a spoločenským témam. Diskusná relácia je výnimočná aj tým, že diváci majú možnosť zapojiť sa do diskusie a opýtať sa politikov, čo ich zaujíma prostredníctvom aplikácie. Ak sa otázky nepodarí zodpovedať v živom vysielaní, hostia sa im pokúsia venovať po skončení televíznej diskusie na webe www.hrane.joj.sk.

Reláciu moderuje jej dramaturgička a skúsená politická redaktorka spravodajstva TV JOJ Jana Krescanko Dibáková.

Pozvanie do diskusie prijali vo štvrtok 24. marca predseda NR SR Boris Kollár (SME RODINA) a Denisa Saková, poslankyňa NR SR (HLAS-SD).

Hovoriť budú o pomoci odídencom z Ukrajiny, o S – 300 a slovenskej pozícii voči Rusku, ale aj o policajnom prezidentovi a jeho plánoch. Divákom ponúkneme prieskum agentúry AKO realizovaný pre reláciu Na hrane o prvom spojení termínov župných a komunálnych volieb.

Sledujte Na hrane vo štvrtok 24. marca o 21:45 na JOJke.

Prichádza tretí exkluzívny VOYO Originál – jedinečný nový komediálny seriál Národná hádzaná

 Prichádza tretí exkluzívny VOYO Originál – 

 




jedinečný nový komediálny seriál Národná hádzaná


Hviezdne obsadená osemdielna novinka z autorskej dielne obľúbeného herca Michala Suchánka odštartuje exkluzívne iba v ponuke streamovacej služby VOYO už koncom tohto mesiaca.


Po úspešných minisériách Prípad Roubal a Guru prichádza pod značkou VOYO Originál úplne nový osemdielny komediálny seriál s názvom Národná hádzaná. Opäť sa tak rozširuje ponuka exkluzívneho obsahu, ktorý si môžu vychutnávať výlučne predplatitelia streamovacej služby VOYO. Premiéra výnimočnej komediálnej novinky je naplánovaná na piatok 25. marca 2022.

Národná hádzaná vyzdvihuje zašlú slávu jedného z českých pokladov. Športová disciplína „Národná hádzaná“ je upravenou verziou tradičnej hádzanej. Počiatky tohto športu siahajú do začiatku 20. storočia a najväčšej popularite sa tešil počas okupácie, kedy sa stal jedným zo symbolov českého vlastenectva. Šport, ktorí mnohí – a najmä hrdinovia nového seriálu – považujú za jeden z najväčších prínosov Česka, resp. Československa pre celý svet.

Dej seriálu sa točí okolo skupinky priateľov – odkvitnutých športových veteránov, ktorí pomaly začínajú prichádzať o ambície, mladícku energiu i o zdravie. V spomienkach sa upínajú k zlatým časom, kedy v hlbokých deväťdesiatych rokoch ich tím vyhral šampionát v Národnej hádzanej. Zlenivených športovcov vytrhne rutinného života na malomeste nečakaná pozvánka na Svetový šampionát veteránov v Národnej hádzanej na Slovensku.

Prebudené odhodlanie odsúva nabok pohodlie a začína sa trénovať – „Lopta v ruke, národka v srdci“. Toto hrdé heslo a predovšetkým celoživotné kamarátstvo prevedie svojráznu partičku neľahkou cestou na svetový šampionát. Práve tu vzniká priestor pre množstvo komických situácií, ktorých sa výborne chytili tvorcovia seriálu.

„Silný autorský a tvorivý tím, atraktívna téma a absolútne špičkové herecké obsadenie – Národná hádzaná, ktorá vznikla pod značkou VOYO Originál, má všetky predpoklady stať sa komediálnom hitom sezóny a doplniť tak rozrastajúcu sa paletu prémiového pôvodného obsahu na VOYO,“ povedala programová riaditeľka TV Markíza a TV Nova Silvia Majeská.

Za projektom stoja známe české mená, ktoré sú zárukou kvalitnej zábavy. Pod scenárom je podpísaný český herec Michal Suchánek a réžie sa ujal Vladimír Skórka. Hlavných úloh sa zhostili Václav Neužil, Michal Suchánek, Jiří Langmajer, Martin Pechlát, Petr Vršek, Jakub Špalek, Jitka Schneiderová, Veronika Žilková a ďalší.

„Absolútnou devízou tohto seriálu je Michal Suchánek ako autor, herec aj spolurežisér. Poznal dokonale svoj text, mal konkrétnu predstavu, ako majú situácie vyznieť, a dokázal ju ostatným tvorcom veľmi dobre odovzdať,“ zhodnotila kreatívna producentka Lenka Szántó. „Výnimočný talent celého tvorivého tímu a hereckého ansámblu zaručuje, že sa v seriáli všetci tak trochu spoznáme – ale hnevať sa nebudeme. Potečú nám slzy smiechu,“ dodala.

Premiéru prvej epizódy komediálneho seriálu Národná hádzaná si budú môcť predplatitelia streamovacej služby VOYO exkluzívne pozrieť už v piatok 25. marca 2022.


producenti: Jan Hlavsa, Martin Tošenovský // námet: Daniel Strejc // kreatívni producenti: Tomáš Vach, Daniel Strejc // kreatívna producentka TV Nova: Lenka Szántó // réžia: Vladimír Skórka, Michal Suchánek // kamera: Jan J. Filip // scenár: Michal Suchánek //strih: Matěj Jankovský // architekt: Jan Pjena Novotný // kostýmová výtvarníčka: Terezie Dvořáková // umelecká maskérka: Klára Hubalová // hudba: Marcell – Marcel Procházka // majster zvuku: Petr Stuchlík // postprodukcia: PFX // produkcia: Unit and sofa Praha, One MOVie

hrajú: Michal Suchánek, Václav Neužil, Martin Pechlát, Jakub Špalek, Petr Vršek, Jirí Langmajer, Marek Taclík, Filip Červenka, Filip Kaňkovský, Luboš Veselý, Veronika Žilková, Jitka Sedláčková, Linda Rybová, Jitka Schneiderová, Hana Igonda Ševčíková, Berenika Suchánková, Sára Rychlíková a ďalší.

Rada pridelila dvadsaťdva frekvencií výberového konania

Rada pridelila dvadsaťdva 
 
 
frekvencií výberového konania
 
 

Po ústnom vypočutí uchádzačov o voľné rozhlasové frekvencie zaradené do aktuálneho výberového konania dnes Rada pre vysielanie a retransmisiu rozhodovala o ich pridelení. Z tridsiatich šiestich frekvencií zaradených do výberového konania pridelila dvadsaťdva kmitočtov. Najviac frekvencií získal vysielateľ D.EXPRES, k.s., a to po jednej pre programové služby EXPRES a Jemné, dve pre stanicu Europa 2 a dve pre jedinú novú programovú službu, ktorá po tomto výberovom konaní obohatí rozhlasový éter – rádio ROCK.

Všetci ostatní žiadatelia, ktorí sa vo výberovom konaní uchádzali o frekvencie, sú držiteľmi licencií na už existujúce rozhlasové vysielanie a žiadali ich na rozšírenie svojho doterajšieho pokrytia. Štyri frekvencie z dvanástich, o ktoré žiadal, Rada pridelila vysielateľovi Rádia Mária (Rádio Mária Slovensko s.r.o.), pri štyroch z jedenástich, o ktoré mal záujem, rozhodla Rada o ich pridelení vysielateľovi Dobrého rádia (Dr. FM, s.r.o.). Držiteľovi licencie na vysielanie Rádia Lumen, Rádio LUMEN, spol. s r.o., Rada pridelila dve z troch požadovaných frekvencií a obe dve, o ktoré sa uchádzala, získala spoločnosť Trnavská produkčná s.r.o. pre Trnavské Rádio.

Zhodne po jednej frekvencii Rada pridelila pre stanice Vlna (Rádio Vlna, s.r.o.), FUN RADIO (RADIO, a.s.) a Rádio 7 (T.W.Rádio s.r.o.). Jedinú frekvenciu, na ktorej vysiela, opätovne získala aj Mediálna a kultúrna spoločnosť Topoľčany, s.r.o. pre mestské Rádio Topoľčany, ktorá vysiela na základe licencie platnej v decembri 2023 už 16 rokov, čo neumožňuje jej ďalšie predĺženie a vyžaduje včasné opätovné pridelenie.

Ostatní uchádzači výberového konania v ňom nezískali žiadnu frekvenciu. Nepridelených ostalo päť frekvencií, o ktoré sa neprihlásil žiaden záujemca, tri frekvencie, pri ktorých bol jediným žiadateľom vysielateľ rádia VIVA, INTERSONIC RADIO VIVA s.r.o. a dve trojice frekvencií, ktoré boli do výberového konania zaradené ako prideliteľné výlučne spoločne, o ktoré sa však vysielatelia uchádzali jednotlivo.

V prípade držiteľa licencie programovej služby VIVA boli dôvodom nepridelenia priehľadnosť vlastníckych vzťahov žiadateľa o licenciu a priehľadnosť a dôveryhodnosť finančných zdrojov určených na financovanie vysielania, teda zákonné kritéria, ktoré je Rada povinná posudzovať a prihliadať na ne. Atraktívne trojice frekvencií Banská Bystrica - Bratislava (Devínska) – Trnava a Martin – Žilina – Ružomberok podmienil spoločným pridelením Regulačný úrad, ktorý je technickým správcom frekvenčného spektra. Keďže o ne v rozpore s touto podmienkou viacerí vysielatelia požiadali jednotlivo, Rada sa obrátila na Regulačný úrad so žiadosťou o jeho stanovisko k tejto situácii. To bolo Rade doručené 17. marca 2022 a keďže v ňom Regulačný úrad nezaujal jednoznačné stanovisko, Rada tieto konania zastavila. V najbližšom čase bude Rada iniciovať stretnutie s Regulačným úradom, ktorého účelom je odstrániť akékoľvek nejasnosti a pochybnosti v pridelení týchto frekvencií a následne ich zaradí do výberového konania opätovne.

Zoznam všetkých frekvencií zaradených do výberového konania vrátane úspešných žiadateľov je uvedený v tabuľke. Záznam z včerajších ústnych vypočutí žiadateľov ako aj dnešného rozhodovania Rady o pridelení frekvencií je dostupný na youtube kanále Rady.

Lokalita

Frekvencia [MHz]

Výkon [W]

Pridelená

Frekvencie pridelené spoločnosti Mediálna a kultúrna spoločnosť Topoľčany, s.r.o.
(platnosť licencie sa končí 20. 12. 2023)

Topoľčany

102,9

250

Mediálna a kultúrna spoločnosť Topoľčany, s.r.o.

Opakovane zaradené frekvencie

Spišská Nová Ves

97,7

300

Rádio LUMEN, spol. s r.o.

Žilina

88,2

500

Rádio Mária Slovensko s.r.o.

Námestovo

88,2

200

Trenčín

89,8

30

nepridelená (žiadny záujemca)

Prešov

97,2

500

D.EXPRES, k.s. – Europa 2

Banská Bystrica

99,4

200

nepridelená

Banská Bystrica

88,6

1000

Dr. FM, s.r.o.

Dunajská Streda

98,3

50

Trnavská produkčná s.r.o.

Zvolen

100,7

200

nepridelená

Bratislava

107,0

50

Dr. FM, s.r.o.

Zvolen

98,1

100

nepridelená

Frekvencie uvoľnené ich odňatím, resp. zánikom licencie

Dolný Kubín

89,0

200

Rádio Mária Slovensko s.r.o.

Liptovský Mikuláš

88,9

100

nepridelená (žiadny záujemca)

Poprad

96,4

200

T.W.Rádio s.r.o.

Domaša

104,2

500

nepridelená (žiadny záujemca)

Nitra

88,8

10000

D.EXPRES, k.s. – Jemné

Rožňava

89,0

200

D.EXPRES, k.s. – Europa 2

Lučenec

89,1

200

nepridelená (žiadny záujemca)

Nové Mesto n. Váhom

92,4

250

Rádio Mária Slovensko s.r.o.

Košice

94,8

1 000

Rádio Vlna, s.r.o.

Považská Bystrica

95,1

250

Dr. FM, s.r.o.

Snina

95,9

10 000

Rádio LUMEN, spol. s r.o.

Piešťany

97,3

500

Trnavská produkčná s.r.o.

Banská Bystrica

97,6

100 000

nepridelené

Bratislava – Devínska

97,6

100

Trnava

97,6

100

Čadca

98,1

200

RADIO, a.s.

Martin

98,7

500

nepridelené

Žilina

98,7

500

Ružomberok

98,8

5 000

Bratislava

100,3

1 000

D.EXPRES, k.s. - ROCK

D.EXPRES, k.s. – ROCK

Trenčín

100,3

500

Rimavská Sobota

102,4

500

žiadny záujemca

Prešov

105,2

1 000

D.EXPRES, k.s. – EXPRES

Poprad

107,3

2 000

Dr. FM, s.r.o.