8. 6. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Ruského novinára Ivana Golunova, ktorý sa venoval prípadom korupcie oficiálnych predstaviteľov mesta Moskva, zatkla polícia. Hrozia mu obvinenia z rozsiahleho predaja drog. Podľa agentúry Reuters to v piatok oznámil jeho právnik Dmitrij Džulaj i zamestnávateľ, spravodajský server Meduza.
Golunova (36) zatkli vo štvrtok, keď išiel na stretnutie so svojím zdrojom. V jeho ruksaku neskôr našli vrecúško s drogami - novinár však odmieta, že by patrilo jemu. Ďalšie vrecúško s drogami a váhy našla polícia v jeho byte, uviedol server Meduza.io.
Zatknutie spája Golunov so svojou novinárskou činnosťou a všetky obvinenia odmieta. Pre obvinenia v súvislosti s drogami mu hrozí 10-20 rokov väzenia.
V Rusku sa stal Golunov známy odhaľovaním korupčných prípadov v hlavnom meste, ktorého starostom je blízky spojenec prezidenta Vladimira Putina Sergej Sobianin.
Golunovov právnik Dmitrij Džulaj pre Reuters uviedol, že podľa jeho názoru jeho klientovi drogy podstrčila polícia, aby ho tým zdiskreditovala. Dodal, že Golunova v policajnej väzbe zbili. Polícia podľa neho navyše odmietla odobrať vzorky z rúk obvineného novinára, jeho ruksaku a nechtov, aby sa potvrdilo, či vôbec bol v kontakte s drogami.

Copyright © TASR 2019

Dramatická päťdielna minisérie Černobyľ spoločnosti HBO má mať ruskú konkurenciu, podľa agentúry RBK seriál o katastrofe na černobyľskej jadrovej elektrárni z roku 1986 točí televízia NTV s finančnou podporou ruského ministerstva kultúry. Podľa scenára, do ktorého údajne RBK nazrela, sa vo filme o černobyľskou elektráreň zaujíma americká tajná služba CIA, ktorej agenta hľadá dôstojník sovietskej kontrarozviedky.
Ruský seriál sa pripravuje od roku 2014, kedy dostal ministerský grant vo výške 30 miliónov rubľov , uvádzajú ruské médiá. Pôvodný plán, že sa do kín dostane v decembri 2016, tvorcom nevyšiel, podľa RBK by sa tak snáď malo stať tento rok. Nakrúcalo sa v susednom Bielorusku.
Hlavným hrdinom snímky je podplukovník sovietskej rozviedky Andrej Nikolajev, ktorého KGB vyslala do mesta Pripjať neďaleko elektrárne na plnenie kontrašpionážního úlohy. Predmetom jeho záujmu je agent americkej tajnej služby CIA Albert Lenc. Podľa RBK chce Lenc vyhodiť elektráreň do povetria a Nikolajev mu v tom má zabrániť.
Verzie HBO sa v Rusku stretla s nejednoznačným prijatím. Rad médií má voči filmu výhrady, minister kultúry Vladimir Medinskij ale snímku vcelku pochválil. "Mysleli sme, že to bude horšie," povedal agentúre Interfax. Tvorcovia preukázali "úctu k prostým ľuďom, k ich hrdinstve a obetavosti," povedal minister. Jeden z preživších likvidátorov havárie Lev Bočarov ale redakcii servera RG povedal, že "pravdy je vo filme málo".

Ruskom sponzorovanej kanály šíriaci na platforme YouTube dezinformácie zaznamenávajú miliardy prezretí a generujú miliónové reklamné výnosy. Uvádza to správa analytickej spoločnosti Omelas, o ktorej dnes informovala agentúra Reuters. Kanály pritom v rozpore s regulami siete nie sú vždy označené ako projekt podporovaný štátom.
Ruské spravodajské inštitúcie NTV a Russia-24, ovládané či kontrolované štátom, podľa americkej firmy napríklad šíria vymyslené správy, a napriek tomu sú predmetom záujmu užívateľov aj amerických a európskych inzerentov. Išlo napríklad o informáciu, že istý americký politik kryje predaj ľudských orgánov alebo že škandinávske štáty ekonomicky kolabujú.
Najpopulárnejší platforma pre zdieľanie videí, ktorú vlastní spoločnosť Google, vlani vo februári zaviedla pravidlo, ktoré umožňuje rozoznať na sieti spravodajské kanály plne alebo čiastočne financované štátom. Používatelia, ktorých sú mesačne dve miliardy, tak môžu lepšie odhadnúť dôveryhodnosť informácie.
Označenie ako štátom sponzorované dostalo podľa dnešného oznámenia YouTube novo 13 ruských kanálov vrátane ôsmich, ktoré šíria dezinformácie. Dvanásť ďalších už toto označenie má. Všetky dohromady zaznamenali od januára 2017 do decembra 2018 deväť miliárd zhliadnutí. Dvadsaťštyri ruských kanálov, ktoré očividné dezinformácie nešíri, zaznamenalo štyri miliardy zhliadnutí.
Spoločnosť Omelas odhaduje, že celkový počet 13 miliárd prehratí mohol vygenerovať 58 miliónov dolárov (1,3 miliardy korún) vo výnosoch z reklamy, ktorú zadávali aj západné sprostredkovatelia. Presné údaje vzhľadom k obchodnej politike YouTube nedá zistiť.

Copyright © ČTK 2019

Spoločnosť Google uvedie v novembri svoju streamovaciu službu pre videohry Stadia. Bude to v rámci limitovaného balíčka "Founder's Edition", ktorý obsahuje ovládač, zariadenie Chromecast Ultra, trojmesačné predplatné a trojmesačné predplatné pre priateľa. Balíček stojí 130 dolárov (v prepočte zhruba 115 eur). Služba bude dostupná v 14 krajinách sveta vrátane USA, Kanady, Francúzska a Nemecka.
Samostatné predplatné na Stadiu ponúkne Google až na budúci rok. Predplatné Stadia Pro bude stáť 10 dolárov mesačne (8,90 eur). Okrem toho tiež Google predstaví verziu služby zadarmo - Stadia Base. Tá v porovnaní s predošlými alternatívami ponúkne slabšie rozlíšenie a hráči v rámci nej nebudú mať zľavy na hry ponúkané cez Pro a zmienený balíček.
K Stadii bude dostupný aj ovládač, ktorý si k nej používatelia môžu, ale nemusia zakúpiť. Stáť bude 69 dolárov (približne 61 eur). Ovládač bude mať pripojenie na wi-fi a tiež tlačidlo, ktorým hráč zapne mikrofón a bude sa môcť pýtať cez funkciu Google Assistant otázky o hre, ktorú hrá. Cez ovládač budú môcť používatelia tiež zdieľať hru priamo zo Stadie na službu YouTube.
Stadia, ktorá sa zameria vyslovene len na cloudovú infraštruktúru Googlu, bude na hranie vyžadovať nepretržité pripojenie na internet. Hráči si na platforme budú ukladať svoje herné dáta na cloude, čo im pri hraní umožní využívať rôzne zariadenia s prehliadačom Google Chrome či operačným systémom Chrome OS, ako sú napríklad telefóny Pixel či Chromebooky. Služba umožní hráčom hrať najmä hry, ktoré si kúpia samostatne, ponúkne však aj hry zadarmo. Stadia odštartuje s ponukou zhruba 30-tich hier na zakúpenie, okrem iných to budú napríklad Doom Eternal, Assassin's Creed Odyssey a Wolfenstein: Youngblood. Hranie videohier so Stadiou si podľa spoločnosti nebude vyžadovať sťahovanie a inštalácie.
Streamovanie videohier si vyžaduje silnejšie pripojenie a väčší výkon počítačov ako bežné streamovanie videa, keďže ide o priamu interakciu medzi hráčom a hrou. Google v tejto súvislosti tvrdí, že na napojenie systému využíva svoje dátové centrá.

Spoločnosť Facebook už neumožňuje, aby sa jej aplikácie vopred inštalovali na telefóny, ktoré predáva Huawei. Facebook tak akceptuje obmedzenia, ktoré USA uvalili na čínsku technologickú firmu. Facebook v piatok informoval, že prerušil poskytovanie softvéru spoločnosti Huawei, zatiaľ čo skúma nedávno zavedené americké sankcie. Doterajší majitelia smartfónov Huawei, ktorí už majú aplikácie Facebooku, ich naďalej môžu používať a sťahovať si aktualizácie.
Krok spoločnosti Facebook je najnovším prejavom vplyvu eskalácie sporov medzi USA a Čínou v oblasti technológií. Americké ministerstvo obchodu minulý mesiac fakticky zakázalo americkým firmám predávať svoje technológie spoločnosti Huawei a ďalším čínskym spoločnostiam bez vládneho súhlasu.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené.
 

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

7. 6. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Európsky televízny dokumentárny seriál nazvaný "The War and I" (Vojna a ja) nakrútili tvorcovia preto, aby deťom ukázali, ako ich vtedajšie rovesníci zvládali druhú svetovú vojnu a holokaust. Vo štvrtok to uviedol šéf nemeckej verejnoprávnej stanice SWR (Südwestrundfunk) Peter Boudgast, keď seriál predstavoval v meste Mainz.
Osemdielny seriál sa vyhýba rozrušujúcim záberom a určité scény sú vysvetlené pomocou figurín, dodal Boudgast.
Hlavnými predstaviteľmi seriálu sú deti z Nemecka, Poľska, Francúzska, Británie, Nórska, Ruska a Česka, pričom postavy s ich príbehmi prevzali z denníkov a životopisov.
"Deti sa dozvedia, aký bezbranný a krehký môže byť súcit, súdržnosť, tolerancia, sloboda a že sa oplatí za tieto hodnoty bojovať," uviedla stanica SWR.
Seriál už odvysielali vo Švajčiarsku. Vysielať ho ešte budú v Nemecku, Francúzsku, Škótsku, Českej republike a Austrálii, pričom nasledovať by mali aj ďalšie krajiny, napísala agentúra DPA.

Copyright © TASR 2019

Americká technologická firma Google kupuje softvérovú spoločnosť Looker za 2,6 mld. USD v snahe expandovať svoje podnikanie v oblasti cloudových služieb. Google uviedol, že spoločnosť Looker poskytne jeho zákazníkom v oblasti cloudových služieb viac spôsobov využitia ich dát. Google a Looker už skôr spolupracovali a zdieľajú približne 350 zákazníkov. Očakáva sa, že transakcia sa uzavrie v neskoršej časti tohto roka.
Cloudové služby využívajú spoločnosti, ktoré ukladajú svoje data na vzdialených serveroch. Na čoraz viac konkurenčnom trhu cloudových služieb patria k najväčším hráčom firmy Amazon, Microsoft, a IBM.


Bývalý americký prezidentský pár Michelle a Barack Obamovci budú vyrábať podcasty pre službu Spotify. Vo štvrtok o tom informovala produkčná spoločnosť Obamovcov s názvom Higher Ground. Tú bývalý prezidentský pár založil v roku 2018 a pôvodne spolupracovala so službou Netflix. Podľa Baracka Obamu podcasty "ponúkajú možnosť podnecovať potrebný dialóg, vedia ľudí rozosmiať a vedia ich prinútiť uvažovať". Michelle Obamová dúfa, že ich podcasty "pomôžu ľudí emocionálne spájať a otvárať ich srdcia a mysle".

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Austrálski novinári, ktorí zverejnili   utajované informácie, by mohli čeliť   trestnému stíhaniu. Prípad sa týka dvoch   razií, pri ktorých policajti tento týždeň   zabavili žurnalistom tisíce dokumentov.                   
V stredu vykonali zásahovej jednotky  záťah v centrále verejnoprávnej televízie  ABC kvôli sérii správ z roku 2017,  ktoré poukazovali na nezákonné konanie  austrálskych jednotiek v Afganistane.    V utorok prehľadávali domov A.Smethurstová zo spoločnosti News Corp, ktorá v reportáži z roku 2018 informovala o pláne vlády špehovať vlastných občanov.

Vietnamský súd uložil užívateľovi Facebooku šesť rokov väzenia za príspevky na tejto sociálnej sieti. Po odpykaní trestu strávi muž päť rokov v domácom väzení. Vládnuca komunistická strana udržiava cenzúru médií a netoleruje kritiku.                                 
Inžinier Nguyen Ngoc Anh (38) bol odsúdený za šírenie protištátnych informácií a materiálov počas jednodňového procesu ľudovým súdom v provincii Ben Tre.  
Zatknutý bol v septembri. Podľa polície vyzýval na pripojenie sa k minuloročným protestom. etnamci Facebook hojne používajú pre obchodovania po internete aj k disentu.

Zdroj: ČT TXT

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA




"Je treba vnímať tých ľudí,ktorí sa vezú ne tej vlne emócii ľudí, ktorí na základe emócie vlny robia politiku."
Andrej Danko

„Považuji tento audit za útok na Českou republiku na její zájmy. Je to pokus o destabilizaci České republiky. Zapomněli jste na to, že moje bývalá firma zachránila spoustu podniků, které jste nechali vytunelovat: Olma, Synthesia, Kostelecké uzeniny,“ uvedl ve Sněmovně premiér Andrej Babiš.Včera k večeři jsem měl párky.Jsem přesvědčen, že naši státní úředníci jsou tak odborně zdatní, že ochrání daňové poplatníky před těmito nesmyslnými nápady Evropské komise. Je to nepravdivá zpráva, která má znaky útoku, útoku proti celé České republice. Je to ohrožení českých firem. Proto musíme to tvrzení tvrdě odmítnout na základě tvrdých faktů,“
Andrej Babiš


"A mohol by som menovať veci, s ktorým Viktorom Orbánom nesúvisím. Čo sa týka takýchto výrokov, má právo vracať sa k histórii v rámci svojho pocitu.Pozrite, ja vždy hovorím: pokiaľ Orban rešpektuje slovenske hranice, a pokiaľ rešpektuje usporiadanie našich hraníc. Musíme si vážiť každého občana maďarskej, rusínskej národnosti, aj každého iného vierovyznania. V každom prípade si myslím že Bielorusi sú mentálne k nám najbližšie z hľadiska národov.Či chcete či nie, Čina je dnes astrategická veľmoc.Keby tu bola miliarda Slovákov, tak by tu bol väčší prúser."
na otázku, či mu nevadí Lukašenkova diktatúra majster odpovedal: Aj Macron nadáva na demonštrantov."
Andrej Danko

Reklamná pauza,môžete sa...


Reklamná pauza,môžete sa...



6. 6. 2019

RTVS NEWS. V RTVS začalo svoju činnosť regionálne vzdelávacie centrum EBU

RTVS NEWS

V RTVS začalo svoju činnosť regionálne vzdelávacie centrum EBU

V priestoroch Slovenského rozhlasu sa dnes začal dvojdňový medzinárodný workshop, organizovaný Európskou vysielacou úniou (EBU), zameraný na dátovú žurnalistiku. Zároveň ním odštartovalo svoju oficiálnu činnosť nové Regionálne centrum vzdelávania Akadémie EBU, ktoré pôsobí v RTVS.

Na workshope sa zišlo 20 redaktorov zo Slovenska, Českej republiky, Poľska, Maďarska a Ukrajiny. Lektor Ville Juutilainen z Fínskeho rozhlasu im približuje problematiku zdrojov dát, ich filtrácie a využívania pri tvorbe redakčných príspevkov. Ville Juutilainen sa špecializuje na príbehy vychádzajúce z dát, vizualizáciu a nové spôsoby rozprávania príbehov. Pracuje pre dátový a interaktívny tím Plus Desk Fínskej vysielacej spoločnosti (YLE).
RTVS po vzore iných európskych televízií začína budovať vlastné oddelenie dátovej žurnalistiky. „Verím, že diváci čoskoro uvidia prvé výstupy nielen v spravodajstve, ale aj v publicistike,” uviedol šéfdramaturg aktuálnej a analytickej publicistiky RTVS Richard Bolješik.
Za posledný rok RTVS zintenzívnila spoluprácu s EBU. Odrazilo sa to napríklad v rapídnom náraste počtu spravodajských príspevkov, ktoré posiela do výmennej siete EBU. Tie používa vyše sto členských televíznych a rozhlasových staníc na prípravu svojho spravodajstva. Okrem toho sa RTVS intenzívne zapája do workshopov a školení, organizovaných vysielacou úniou. „Snažíme sa vzdelávať našich redaktorov ako po formálnej stránke - hlasový prejav a vystupovanie pred kamerou, tak po obsahovej a objektívne spracovávanie informácií považujeme za veľmi dôležité. Regionálne vzdelávacie centrum EBU vytvára nový priestor na medzinárodné odovzdávanie skúseností aj v tejto oblasti,“ priblížil riaditeľ Sekcie ľudských zdrojov RTVS Václav Staškovič.
Európska vysielacia únia (EBU) má 73 členov v 56 krajinách, ktorí prevádzkujú stovky televíznych a rozhlasových staníc.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Google sa odvolal proti pokute Európskej komisie (EK) vo výške 1,5 miliardy eur, uviedol to v stredu americký internetový koncern. Dôvodom pokuty bolo obmedzovanie konkurencie v oblasti online reklamy.
EK rozhodla o pokute pre Google v marci. Bola to už tretia pokuta za porušovanie pravidiel hospodárskej súťaže, tentoraz za zneužívanie dominantného postavenia na trhu online reklamy prostredníctvom svojej služby AdSense. EK uviedla, že prax Google, v rámci ktorej obmedzuje online reklamu od konkurentov, porušuje protimonopolné pravidlá Európskej únie (EÚ).
Google podal odvolanie proti pokute na Všeobecnom súde EÚ v Bruseli. Hovorca EK povedal pre CNBC, že komisia bude na súde brániť svoje rozhodnutie.
EK udelila od roku 2017 Google dve ďalšie pokuty v celkovej hodnote okolo 7 miliárd eur za praktiky porušujúce pravidlá hospodárskej súťaže. Koncern sa odvolal aj proti nim.
Google čelí nárastu tlaku zo strany regulačných orgánov po celom svete, keď napríklad americké ministerstvo spravodlivosti plánuje protimonopolné vyšetrovanie koncernu týkajúce sa jeho podnikateľských praktík v oblasti vyhľadávania aj v iných segmentoch.


Spoločnosť YouTube v stredu oznámila, že sa rozhodla sprísniť svoju politiku voči nenávistným prejavom a na svojej platforme zakázať videá, ktoré propagujú či velebia rasizmus a diskrimináciu, a tiež videá popierajúce holokaust i podobné udalosti, ktoré sa v minulosti preukázateľne stali. Informovali o tom agentúry AP a AFP.
Spoločnosť ďalej uviedla, že nájsť takéto videá na jej platforme bolo aj dosiaľ náročné, teraz ich však bude okamžite odstraňovať. Nové opatrenia majú začať platiť okamžite. YouTube, ktorú vlastní Google, taktiež oznámila, že už začala s mazaním kanálov tisícok používateľov, ktorý zmienené pravidlá porušujú.
Sprísnenie politiky v tejto oblasti prichádza v čase, keď spoločne so sociálnymi platformami ako Facebook či Twitter čelí výzvam na prísnejšiu reguláciu z dôvodu narastajúcim obáv, že na svojich stránkach povoľuje a v niektorých prípadoch dokonca napomáha extrémizmu, píše AP. 

Copyright © TASR 2019



Ruský YouTuber známy pod menom BadComedian čelí obvineniu pre porušenie autorských práv zo strany filmového štúdia Kinodanz, ktoré tvrdí, že vo svojej recenzii použil príliš veľa záberov zo snímky Za hranou možností (2018). Muž však tvrdí, že za celým prípadom stojí ministerstvo kultúry a jeho snaha o cenzúru. Ministerstvo tiež financovalo spomínaný film. "Vy, ja, my všetci by sme mali právo povedať, čo si myslíme, a to najmä ak kritizujeme niečo, čo nakrútili za naše peniaze," vyjadril sa YouTuber vo videu na margo prípadu. Filmový kritik sa o obvinení dozvedel ešte v januári, no verejne o tom informoval až teraz, pričom si vyslúžil veľkú podporu zo strany verejnosti aj známych osobností.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Reklamná pauza,môžete sa...

Reklamná pauza,môžete sa...

5. 6. 2019

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka


Miroslav M., obvinený z minuloročnej vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej, údajne tvrdí, že si vraždu novinára objednal cudzinec. Povedať mu to mal ďalší obvinený Zoltán A. Informovala o tom TV Joj.
Zoltán A. mal podľa Miroslava M. uviesť, že objednávka vraždy je pre jeho známeho Rusa. Dôvodom malo byť údajne to, že niekomu prekážali Kuciakove články. Obvinený Miroslav M. to mal povedať na výsluchu 11. apríla.

Copyright © TASR 2019

SSN NEWS

SSN NEWS

Víťazné príspevky redaktorov východoslovenského regiónu ocenili dnes v Košiciach na vyhodnotení 24. ročníka najstaršej autorskej súťaže novinárov na Slovensku. Celkovo sa prihlásilo 58 píšucich autorov so 135 príspevkami a ôsmi fotoreportéri s 15 fotografiami. Organizátormi súťaže boli Literárny fond a Regionálna organizácia Slovenského syndikátu novinárov (RO SSN) v Košiciach.
„Porota mimoriadne kvitovala skutočnosť, že všetci žurnalisti akcentovali regionálnosť vo svojich príspevkoch, to znamená, venovali sa aktuálnej komunálnej politike a hlavne občianskej. Nezahltili svoje materiály takzvanou senzačnosťou, ale naopak, šli po koreni problémov,“ zhodnotila Beáta Penxová-Mačingová, predsedníčka košickej RO SSN. Porota podľa nej ocenila úroveň súťaže, ktorá znesie aj nadregionálne porovnanie.
V kategórii Novinárska fotografia si prvú cenu odniesol fotoreportér TASR František Iván. Na víťaznej snímke zachytil celkového víťaza 95. Ročníka Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach, ktorým sa stal Raymond Kipchumba Choge z Kene. Ten púšťa na stupienku víťazov holubicu mieru. „Fotografia je zaujímavá tým, že počas vypúšťania sa z holubice uvoľnilo pierko a pristálo na nose kenského bežca a vznikla zaujímavá kompozícia „biele na čiernom,“ priblížil František Iván. Ako ďalej povedal, prvenstvo je pre neho motiváciou a dodáva mu chuť a energiu do ďalšej práce.
Druhú najlepšiu fotografiu podľa poroty zaslali Veronika Janušková (KOŠICE:DNES – Chlapské babie leto) a Miroslav Vacula (www.kosickespravy.sk – Podnájomníci na balkóne). Tretí skončil Martin Krestián (Zajtrajšie noviny – Balkánsky underground našimi očami).
V kategórii spravodajské žánre v tlači, tlačových agentúrach a internetových novinách porotu najviac zaujal príspevok Kataríny Gécziovej (Korzár a Košický večer - Fico dal obci dotáciu, väčšina išla na plat starostky. Druhé miesto udelila Jane Vargovej (KOŠICE:DNES - Na Michala Lefčíka nesmieme nikdy zabudnúť). Ďalšie druhé miesto patrí Máriovi Hudákovi (MY Bardejovské noviny - Kučová: Ako potkany. O tretie miesto sa delia dvaja redaktori TASR. Marián Holubčík zaujal prihlásenými materiálmi, ktoré podľa poroty približujú historické míľniky: Čečejovce: Pomník padlým v 1. svetovej vojne a V Ďurkove šli v auguste 1968 sovietske tanky. Maroš Černý (TASR) zaujal príspevkom Posun v liečbe rakoviny je neuveriteľný, stále je čo doháňať.
Zo spravodajských žánrov v elektronických médiách – rozhlase a televízii si odniesol prvú cenu Marek Vnenčák (TV Markíza – Tatry ako Bratislava). Druhé miesto obsadila Ivana Leferovičová (RTVS-300-ročný želiarsky dom v Budimíri) a tretie miesto Ivana Padová (TV/Rádio Košice - Vedľa domov majú stavať byty, obyvatelia sú proti).
V beletristických žánroch v tlači, tlačových agentúrach a internetových novinách sa o prvé miesto delia Michaela Luxová (KOŠICE:DNES – Košičan pomohol chytiť gang pašerákov v Indonézii) a Tatiana Snitková (Košický večer – Z dovolenky sa vracajú unavení ako baníci). Druhé miesto obsadili Daniel Dadej a Michal Frank (MY Prešovského noviny – seriál rozhovorov o športových novinároch). Tretie miesto patrí Ľubošovi Kašickému (My Prešovské noviny – Zrod legendy).
V kategórii beletristické žánre v elektronických médiách – rozhlase a televízii prvenstvo získali Danuša Reginová (RTVS/Rádio Regina – Most úsmevov) a Miroslava Slejzáková (RTVS/Rádio Regina – Vlakotúra po východe). Druhé miesto patrí Robertovi Haasovi (RTVS/Dvojka – Pokoj nájdený v pekle) a tretie miesto obsadili Peter Hudák (RTVS/Dvojka) a Kristína Bertičová (RTVS/Rádio Regina).
V kategórii analytické žánre v tlači, tlačových agentúrach, internetových novinách najviac zaujala Eva Barnišová (Zajtrajšie noviny – Slováci sú nepopísaný parfumový list). Na druhom mieste skončil Jaroslav Vrábeľ (Korzár – Šomrajúca, dourážaná, ukrivdená). Tretiu priečku obsadili Vladimír Mezencev (Slovenský pohľad – Kráľom bol aj ním ostane) a Eva Bombová (Evanjelický posol – Cirkevná turistika má šance).
Z analytických žánrov v elektronických médiách – rozhlase a televízia zabodoval najviac Peter Navrátil (RTVS/TV – Pomáhať a chrániť). Druhé miesto patrí Lukášovi Manovi (RTVS/Rádio Slovensko – Vokály v muzikáli – Móric Beňovský) a Františkovi Balážovi (Rádio Košice – Život v reholi). Tretie miesta udelili Miroslavovi Talavašekovi (RTVS/Rádio Regina – za rozhovor s bývalou predsedníčkou Ústavného súdu Ivettou Macejkovou) a Michaele Slivkovej Kirňákovej (RTVS/Rádio Regina – Kravaty).
Prémiu poroty za profesionálny prístup a vyzretosť autorky získala Ľuba Koľová (RTVS/TV – Rozprávková dedinka). Za študentský príspevok porota neudelila cenu, pretože sa prihlásila len jedna autorka.
Odbornej porote predsedal Karol Horák, príspevky posudzovala aj Viera Horniaková a Svjatoslav Dohovič. Práce fotografov zhodnotil Ján Polák.
Vyhlasovatelia pripravujú pre nadchádzajúci ročník súťaže novú prémiu – Novinársky Maurítius. O ten sa budú môcť uchádzať autori so svojím NAJ novinárskym zážitkom, ktorý zažili pri získavaní a spracovaní informácií pri svojej novinárskej práci.

Copyright © TASR 2019

Podľa súkromných vysielateľov porušuje RVR princíp duálneho vysielania

Podľa súkromných vysielateľov porušuje 
RVR princíp duálneho vysielania


Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc (ANRTS) obvinila Radu pre vysielanie a retransmisiu (RVR), že svojimi rozhodnutiami ohrozuje duálny systém vysielania, založený na poskytnutí priestoru pre verejnoprávne médiá i komerčných vysielateľov. Šéf ANRTS Marcel Grega a viceprezident Asociácie pre rádiá Ivan Antala argumentujú viacerými rozhodnutiami RVR, v ktorom uvoľnené rozhlasové frekvencie po súkromných vysielateľoch získala verejnoprávna RTVS. Rada pochybenie odmieta.
ANRTS konkretizujú posledný prípad, v ktorom sa rozhodovalo o tom, komu pripadne uvoľnená frekvencia 98,7 MHz Nové Zámky, na ktorej vysielalo Rádio Max. RVR ju 22. mája, v rámci jarného výberového konania, pridelila RTVS. "O túto frekvenciu sa však okrem vysielateľa zo zákona uchádzali aj štyria komerční vysielatelia, rozhodnutie rady teda nemožno v žiadnom prípade zdôvodniť nezáujmom na strane súkromných vysielateľov," uvádzajú zástupcovia ANRTS.
Podľa ich slov ide už o piatu frekvenciu, ktorá mala z princípov duálneho vysielania ostať pre potreby súkromných rozhlasových vysielateľov. Rada takýmto rozhodovaním neakceptuje základné podmienky duálneho vysielania, ktoré má garantovať pluralitu zdrojov informácií, slobodu prejavu a slobodnú súťaž v oblasti poskytovania služieb vysielania," dodávajú Grega s Antalom, považujúci rozhodnutia RVR za nezákonné.
Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) berie stanovisko ANRTS na vedomie. "Rada trvá na svojom rozhodnutí a tom, že je správne a v súlade so zákonom," tlmočila názor hovorkyňa RVR Ivana Furjelová. "Samozrejme, neúspešný uchádzač, prípadne sťažovateľ môže dať podnet o preskúmanie rozhodnutia súdom," dodala.

Copyright © TASR 2019

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ


Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

  • udelila licenciu na regionálne digitálne vysielanie televíznej programovej služby Tv VITA spoločnosti Infopark, s.r.o.; 
  • predĺžila platnosť licencie na rozhlasové terestriálne vysielanie R/121 spoločnosti C.S.M. group s. r. o.; 
  • uložila sankciu – pokutu 10 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ) za porušenie § 36 ods. 2 ZVR (vysielací čas vyhradený reklamným šotom počas jednej celej hodiny nesmie presiahnuť 12 minút) v súvislosti s tým, že dňa 1. 12. 2018 v čase od 20:00:00 do 20:59:00 odvysielal reklamné a telenákupné šoty v celkovom časovom rozsahu 12 minút a 28 sekúnd; dňa 8. 12. 2018 v čase od 12:00:00 hod. do 12:59:59 hod. odvysielal reklamné a telenákupné šoty v celkovom časovom rozsahu 12 minút a 27 sekúnd, a dňa 8. 12. 2018 v čase od 14:00:00 hod. do 14:59:59 hod. odvysielal reklamné a telenákupné šoty v celkovom časovom rozsahu 12 minút a 27 sekúnd, čím došlo k prekročeniu vysielacieho času vyhradeného reklamným šotom počas jednej hodiny; 
  • uložila sankciu – pokutu 6 638 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o.; (programová služba WAU) za porušenie § 18aa ods. 1 písm. a) a § 18aa ods. 1 písm. b) ZVR v súvislosti s vysielaním programu Inkognito, v dňoch 16. 12. 2018 a 6. 1. 2019, v ktorom neboli titulky pre osoby so sluchovým postihnutím zosynchronizované so zvukovou stopou programu a nezachytávali hovorený prejav spôsobom, ktorý by umožnil osobám so sluchovým postihnutím porozumieť obsahu; 
  • uložila sankciu – pokutu 5 000 eur vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, vysielateľ na základe zákona (programová služba Jednotka) za porušenie § 31a ods. 4 ZVR, ku ktorému došlo tým, že dňa 11. 12. 2018 odvysielal program Správy RTVS (príspevok s názvom V rozprávke Vianočné želanie sa plnia sny) ktorý naplnil definíciu skrytej mediálnej komerčnej komunikácie; 
  • uložila sankciu – pokutu 3 000 eur vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) za porušenie § 39a ods. 2 s odkazom na § 39a ods. 5 písm. d) ZVR v súvislosti s tým, že v dňoch 15. a 16. 11. 2018 odvysielal program Teleráno, v ktorom došlo k umiestňovaniu produktov, pričom vysielateľ zreteľne neinformoval verejnosť o existencii umiestňovania produktov označením pri ich pokračovaní po prerušení mediálnou komerčnou komunikáciou; 
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi SEWARE multimedia, v.o.s. (programová služba ATV) za porušenie § 16 ods. 2 písm. c) ZVR v spojení s § 14 ods. 1 zákona č. 181/2014 Z. z. o volebnej kampani, v súvislosti s tým, že dňa 9. 11. 2018 odvysielal v rámci programu program Mestský spravodaj, príspevok informujúci o volebnej antikampani voči primátorovi mesta Žiar nad Hronom, P. Antalovi, ktorý bol v prospech tohto kandidáta vo voľbách do orgánov samosprávy mesta Žiar nad Hronom 2018; 
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o z dôvodu možného porušenia § 18b ods. 2 ZVR v súvislosti s tým, že na stránke www.joj.sk v prehľade programov vysielaných na programových službách JOJ a JOJ PLUS z dní 20., 25. a 27. 3. 2019 a RiK z dní 21., 25. a 27. 3. 2019 a pri vysielaní programov: JOJ - Inkognito v dňoch 18., 22., 25., 26. 3. 2019; Na chalupe v dňoch 24. a 31. 3. 2019; Nové bývanie v dňoch 18. a 31. 3. 2019; Prázdniny v dňoch 19., 20., 26., 27. 3. 2019, Súdna sieň dňa 29. 3. 2019 a programov: JOJ PLUS - Nová záhrada dňa 19. 3. 2019, Nové bývanie dňa 29. 3. 2019, neuplatnil označenie programov sprevádzaných titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím; 
  • začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o (programová služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých - JSO), ku ktorému mohlo dôjsť tým, že dňa 23. 3. 2019 o cca 15:50 hod. odvysielal program Jeho fotor je lotor, označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov; 
  • začala správne konanie voči právnickej osobe Správcovské bytové družstvo IV Košice vo veci možného porušenia § 17 ods. 1 písm. c) ZVR – zákaz poskytovania retransmisie programovej služby bez súhlasu pôvodného vysielateľa; 
  • začala správne konanie voči vysielateľovi Rádio LUMEN, spol. s.r.o. (programová služba Rádio Lumen) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR z dôvodu možného nevyužívania frekvencií 97,8 MHz Stropkov a 97,8 MHz Medzilaborce na účely, na ktoré mu boli pridelené; 
  • začala správne konanie voči vysielateľovi Novocentrum Nové Zámky a.s. (programová služba TV Nové Zámky) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému mohlo dôjsť odvysielaním rozhovoru s primátorom mesta Nové Zámky k téme zasadnutia MsZ Nové Zámky, dňa 6. 3. 2019 a vo veci možného porušenia § 34 ods. 1 ZVR (zreteľné oddelenie reklamy, rozoznateľnosť a nezameniteľnosť reklamy od iných programov) v súvislosti s vysielaním troch reklamných blokov dňa 6. 3. 2019; 
  • uznala za neopodstatnené 11 sťažností, respektíve ich častí.

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS


Predseda Komunistickej strany Čiech a Moravy (KSČM) Vojtěch Filip uviedol, že ČR je mediokraciou, a preto chce meniť pravidlá. Podľa neho by novinári verejnoprávnych médií mali byť volení a mali by rovnako ako poslanci alebo starostovia podávať majetkové priznania. Informovali o tom v utorok na svojej webovej stránke Hospodářské noviny (HN).
V lete má Filip v úmysle pripraviť návrh zákona, ktorý by uvedené zmeny v Česku zaviedol.
"Mediokracia víťazí nad demokraciou. Potom budeme musieť siahnuť po tom, že kto bude chcieť byť novinár, bude musieť byť zvolený. Každé štyri roky sa bude musieť podvoliť voľbe," uviedol šéf českých komunistov. Funkciu by podľa neho mali novinári istú na štyri roky, potom by svoju prácu museli pred voličmi obhajovať.
Filip pre HN päťkrát potvrdil, že svoj návrh myslí vážne.
Komunistický líder hovoril aj o majetkových priznaniach. Tie by podľa neho mali novinári verejnoprávnych médií, teda Českej televízie (ČT) a Českého rozhlasu (ČRo), zverejňovať už teraz. Prehľad o platoch novinárov v týchto médiách je podľa neho dôležitý, pretože ľudia za ich služby platia koncesionárske poplatky. Považuje to za kľúčovejšiu zmenu ako zavedenie voľby novinárov.
Návrh zákona, ktorý by voľbu novinárov zaviedol, pripraví Filip podľa vlastných slov ešte tohto roku. "Zatiaľ na to nemám čas, ale chcem to urobiť v lete," priblížil šéf českých komunistov. Detaily návrhu teda podľa HN zatiaľ nemá spísané.
"Je to šialený a nebezpečný nápad. Znamená to obmedzenie demokracie, normalizáciu spoločnosti vzor 2019. Som zásadne proti. Dalo sa to čakať. Po ťažení proti živnostníkom a cirkvám prichádza rad na novinárov. V spojení ANO a SPD (Sloboda a priama demokracia) a komunistov sa to však môže podariť, sú spojenci. A demokracia im prekáža," napísala HN poslankyňa Občianskej demokratickej strany (ODS) Miroslava Němcová.

Copyright © TASR 2019



Prešetrovanie stavu hospodárskej súťaže v digitálnom odvetví otvára výbor pre legislatívu Snemovne reprezentantov Kongresu USA. Výbor o tom informoval vo vyhlásení v čase, keď sa objavili správy o možnom protimonopolnom vyšetrovaní amerických technologických spoločností, ale neuviedol mená nijakých firiem. Vyhlásenie poukázalo na malý počet dominantných a neregulovaných platforiem s mimoriadnou silou v oblasti online obchodu, komunikácií a informácií.
Panel sľubuje rozsiahle preskúmanie trhovej sily, ktorú majú technologické giganty, pričom Kongres USA sa touto problematikou zaoberá prvýkrát. Prešetrovaním sa okrem iného preskúma, či technologické spoločnosti využívajú praktiky zamerané proti hospodárskej súťaži.
Prešetrovanie prichádza len niekoľko dní po správach o tom, že americké ministerstvo spravodlivosti pripravuje vyšetrovanie firmy Google pre obavy z nedodržiavania hospodárskej súťaže. Okrem toho denník Wall Street Journal s odvolaním sa na nemenované zdroje v pondelok uviedol, že americká Federálna komisia pre obchod si zabezpečila právo začať potenciálne prešetrovanie, či firma Facebook neuplatňuje "nezákonné monopolistické správanie".

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené.