4. 6. 2019

Ekotopfilm - Envirofilm 2019

Ekotopfilm - Envirofilm 2019 

 
Na tohtoročnom súťažnom Medzinárodnom filmovom festivale Ekotopfilm - Envirofilm 2019, ktorý sa konal v Bratislave a Banskej Bystrici, zvíťazili dokumentárne filmy o aktivizme či sile jednotlivca. Ceny festivalu získalo dovedna 12 snímok, ktoré vybrala medzinárodná porota. Tá vyhodnocovala 66 súťažných filmov z 30 krajín sveta.
Ocenenými dokumentárnymi filmami sú M6nths (2018) od Eline Heleny Schellekens, Ako huby stvorili svet (2018) režisérky Annamárie Tálas, Muž stromov (2018) od Andrea Trivera, Živý ľad (2018) Eddieho Frosta, Človek, ktorý vysadil les (2017) od Sajeeda A., Bez života (2018) od Daniela Lamba, Pozri sa (2017) Meinardasa Valkevičiusa, Sójalizmus (2018) režisérskeho dua Stefana Libertiho a Enrica Parentiho, Thunder: Na stope pytliakom (2018) od Marka Benjamina a Marca Levina, Dym a výpary - Utajená zmena klímy (2018) od Johana von Mirbacha, Aktivistka (2017) režiséra Petteriho Saaria a Svet podľa termitov (2018) od Jana Hošeka.
Tradičnú festivalovú poctu Honour of Ekotopfilm za mimoriadne výkony dosiahnuté v záujme trvalo udržateľného rozvoja tento rok získala priekopníčka v boji proti plytvaniu jedlom v Dánsku Selina Juul. Návštevníci a návštevníčky festivalu sa ňou mohli inšpirovať v Bratislave, kde im dala návod na to, ako predchádzať plytvaniu s potravinami.
„Som nesmierne rád, že návštevnosť festivalu každým rokom stúpa. Preto verím, že téma zodpovednosti a udržateľnosti v ľuďoch čoraz viac rezonuje a uvedomujú si svoj dopad – stopu, ktorú každý deň zanechávajú na našej planéte. Porota ocenila festivalové filmy, ktoré ukazujú silu prírody, odhodlanie komunít či jednotlivcov, ale aj to negatívne, ľudskú lenivosť a ignoranciu. Dúfam, že tohtoročný program návštevníkov inšpiroval k zmene, ktorá je nevyhnutná pre budúcnosť nášho života na Zemi,‘‘ zhodnotil riaditeľ festivalu Peter Lím.
V poradí 46. ročník Ekotopfilmu - Envirofilmu 2019 svojim návštevníkom a návštevníčkam okrem projekcií spomínaných súťažných filmov ponúkol aj sprievodné diskusie a prednášky na témy ako prírodný turizmus, klimatické zmeny, kvalita ovzdušia, odpadové hospodárstvo či udržateľná móda.
Organizátori festivalu sa od septembra 2019 opäť vydajú na filmové turné po Slovensku, v rámci ktorého predstavia výber najlepších dokumentárnych snímok. V rámci projektu Ekotopfilm - Envirofilm Tour festival počas roka navštevuje takmer 50 slovenských miest.


©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené.