5. 6. 2019

Podľa súkromných vysielateľov porušuje RVR princíp duálneho vysielania

Podľa súkromných vysielateľov porušuje 
RVR princíp duálneho vysielania


Asociácia nezávislých rozhlasových a televíznych staníc (ANRTS) obvinila Radu pre vysielanie a retransmisiu (RVR), že svojimi rozhodnutiami ohrozuje duálny systém vysielania, založený na poskytnutí priestoru pre verejnoprávne médiá i komerčných vysielateľov. Šéf ANRTS Marcel Grega a viceprezident Asociácie pre rádiá Ivan Antala argumentujú viacerými rozhodnutiami RVR, v ktorom uvoľnené rozhlasové frekvencie po súkromných vysielateľoch získala verejnoprávna RTVS. Rada pochybenie odmieta.
ANRTS konkretizujú posledný prípad, v ktorom sa rozhodovalo o tom, komu pripadne uvoľnená frekvencia 98,7 MHz Nové Zámky, na ktorej vysielalo Rádio Max. RVR ju 22. mája, v rámci jarného výberového konania, pridelila RTVS. "O túto frekvenciu sa však okrem vysielateľa zo zákona uchádzali aj štyria komerční vysielatelia, rozhodnutie rady teda nemožno v žiadnom prípade zdôvodniť nezáujmom na strane súkromných vysielateľov," uvádzajú zástupcovia ANRTS.
Podľa ich slov ide už o piatu frekvenciu, ktorá mala z princípov duálneho vysielania ostať pre potreby súkromných rozhlasových vysielateľov. Rada takýmto rozhodovaním neakceptuje základné podmienky duálneho vysielania, ktoré má garantovať pluralitu zdrojov informácií, slobodu prejavu a slobodnú súťaž v oblasti poskytovania služieb vysielania," dodávajú Grega s Antalom, považujúci rozhodnutia RVR za nezákonné.
Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) berie stanovisko ANRTS na vedomie. "Rada trvá na svojom rozhodnutí a tom, že je správne a v súlade so zákonom," tlmočila názor hovorkyňa RVR Ivana Furjelová. "Samozrejme, neúspešný uchádzač, prípadne sťažovateľ môže dať podnet o preskúmanie rozhodnutia súdom," dodala.

Copyright © TASR 2019