6. 6. 2019

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Google sa odvolal proti pokute Európskej komisie (EK) vo výške 1,5 miliardy eur, uviedol to v stredu americký internetový koncern. Dôvodom pokuty bolo obmedzovanie konkurencie v oblasti online reklamy.
EK rozhodla o pokute pre Google v marci. Bola to už tretia pokuta za porušovanie pravidiel hospodárskej súťaže, tentoraz za zneužívanie dominantného postavenia na trhu online reklamy prostredníctvom svojej služby AdSense. EK uviedla, že prax Google, v rámci ktorej obmedzuje online reklamu od konkurentov, porušuje protimonopolné pravidlá Európskej únie (EÚ).
Google podal odvolanie proti pokute na Všeobecnom súde EÚ v Bruseli. Hovorca EK povedal pre CNBC, že komisia bude na súde brániť svoje rozhodnutie.
EK udelila od roku 2017 Google dve ďalšie pokuty v celkovej hodnote okolo 7 miliárd eur za praktiky porušujúce pravidlá hospodárskej súťaže. Koncern sa odvolal aj proti nim.
Google čelí nárastu tlaku zo strany regulačných orgánov po celom svete, keď napríklad americké ministerstvo spravodlivosti plánuje protimonopolné vyšetrovanie koncernu týkajúce sa jeho podnikateľských praktík v oblasti vyhľadávania aj v iných segmentoch.


Spoločnosť YouTube v stredu oznámila, že sa rozhodla sprísniť svoju politiku voči nenávistným prejavom a na svojej platforme zakázať videá, ktoré propagujú či velebia rasizmus a diskrimináciu, a tiež videá popierajúce holokaust i podobné udalosti, ktoré sa v minulosti preukázateľne stali. Informovali o tom agentúry AP a AFP.
Spoločnosť ďalej uviedla, že nájsť takéto videá na jej platforme bolo aj dosiaľ náročné, teraz ich však bude okamžite odstraňovať. Nové opatrenia majú začať platiť okamžite. YouTube, ktorú vlastní Google, taktiež oznámila, že už začala s mazaním kanálov tisícok používateľov, ktorý zmienené pravidlá porušujú.
Sprísnenie politiky v tejto oblasti prichádza v čase, keď spoločne so sociálnymi platformami ako Facebook či Twitter čelí výzvam na prísnejšiu reguláciu z dôvodu narastajúcim obáv, že na svojich stránkach povoľuje a v niektorých prípadoch dokonca napomáha extrémizmu, píše AP. 

Copyright © TASR 2019



Ruský YouTuber známy pod menom BadComedian čelí obvineniu pre porušenie autorských práv zo strany filmového štúdia Kinodanz, ktoré tvrdí, že vo svojej recenzii použil príliš veľa záberov zo snímky Za hranou možností (2018). Muž však tvrdí, že za celým prípadom stojí ministerstvo kultúry a jeho snaha o cenzúru. Ministerstvo tiež financovalo spomínaný film. "Vy, ja, my všetci by sme mali právo povedať, čo si myslíme, a to najmä ak kritizujeme niečo, čo nakrútili za naše peniaze," vyjadril sa YouTuber vo videu na margo prípadu. Filmový kritik sa o obvinení dozvedel ešte v januári, no verejne o tom informoval až teraz, pričom si vyslúžil veľkú podporu zo strany verejnosti aj známych osobností.

©2019, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané