29. 7. 2017

Zomrel John G. Morris

Zomrel John G. Morris


Vo veku 100 rokov zomrel v piatok v nemocnici v blízkosti svojho parížskeho domova americký novinár John G. Morris. Oznámila to medzinárodná fotografická agentúra Magnum, v ktorej Morris svojho času hral kľúčovú úlohu. Ako obrazový redaktor vybral veľa snímok, ktoré určovali pohľad na moderné dejiny od druhej svetovej vojny cez vojnu vo Vietname, pripomenul v nekrológu denník The New York Times. "Hoci bol po celý život pacifista, Morris bol úzko spätý s vojnovou fotografiou, ktorú predkladal svetu," napísal o svojom niekdajšom spolupracovníkovi.
Morris sa zapísal do dejín žurnalistiky už tým, že dostal cez frontovú líniu a editoval historické zábery svojho priateľa Roberta Capu z vylodenie v Normandii 6. júna 1944; tieto fotografie o niekoľko dní neskôr zverejnil americký časopis Life.V roku 1953 sa pripojil ku slávnej agentúre Magnum, založené Capote, a mal rozhodujúcu úlohu pri výbere miest, kam agentúra posielala svoje fotoreportérov. Na začiatku 60. rokov z agentúry odišiel a pracoval v amerických denníkoch The Washington Post a The New York Times.
Snímka nahé dievčatá utekajúci z juhovietnamské dediny Trang Bang zasiahnutej napalmom, ktorej autorom je fotožurnalista Nick Ut. Na prvú stránku newyorského denníka tiež presadil dva ikonické fotografie z vietnamskej vojny: fotografiu náčelníka juhovietnamské polícia popravujícího povstalcov výstrelom do hlavy a fotografiu nahé vietnamskej dievčatá utekajúci pred náletom napalmom, akokoľvek záber odporoval redakčnom pravidlám ohľadom nahoty.
Oba snímky svojim autorom priniesli Pulitzerovu cenu.
Sám Morris sa svojho času stal očitým svedkom historickej udalosti, ktorú opísal pre titulnú stránku: 5. júna 1968 prizeral vražde Roberta Kennedyho v hoteli Ambassador v Los Angeles.
Neskôr pôsobil aj v časopise National Geographic.
"Legenda odišla," poznamenalo o Morrisová skone združenia World Press Photo, usporiadateľskej každým rokom rovnomennou prestížnu súťaž.

Copyright ČTK ©2017

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

 V dobe hoaxov a propagandy by podľa poslanca NR SR Martina Fedora (Most-Híd) klasické médiá mali prejaviť väčšiu zodpovednosť. Ako povedal Fedor dnes v rozhovore pre agentúru SITA, v dnešnom svete hoaxov, sociálnych sietí, sú klasické médiá, ktoré preverujú zdroje informácií, viac ako potrebné. „Zároveň však médiá obviňujú politikov, ako by len oni mohli za to, že sa šíri extrémizmus a alternatívne fakty. Myslím si, že za to môžu aj médiá samotné. Napríklad tým, že príliš často namiesto prinášania faktov sa niektoré z nich snažia byť aktivistické, robiť politiku, súdiť, hodnotiť, odsudzovať,“ povedal poslanec NR SR Martin Fedor v rozhovore pre agentúru SITA.
Ako upozornil, vidno to najmä v spravodajstve komerčných televízii. „Samé negatívne správy, vraždy, lúpeže, nehody, akoby sa u nás nič iné nedialo. Alebo spravodajstvo z parlamentu v týchto televíziách. Prerokovávame množstvo návrhov. A večer namiesto faktov sa v televízii dozviete, že parlament bol akurát o tom, kto sa s kým pohádal, kto komu vynadal, kto mal čo oblečené. Áno, niekedy to môže byť ťažké pretlmočiť faktografické dianie do príťažlivej formy pre diváka. Ale aj o tom je zodpovednosť médií,“ vyhlásil Fedor s tým, že médiá by sa nemali snažiť zo všetkého robiť škandál, šokujúcu udalosť, krádež či kauzu. Vnímanie reality totiž potom podľa neho u všetkých nás hrubne. „A naozaj sa nedivím občanom, že volia tak, ako volia, ak každodenne sú ľudia bombardovaní len vybranými senzačnými správami, snažiacimi sa upútať ich pozornosť. A priznajme si, pozornosť a vnímavosť každého z nás je už otupená a preto sa prinášajú stále senzačnejšie odhalenia, výroky,“ myslí si Fedor.
Potom to podľa poslanca Mostu naozaj vyzerá, že politici sa venujú iba hlúpostiam, prípadne všetci kradnú a politika je len nekonečná séria škandálov bez obsahu. „Samozrejme, že sú problémy, že sú kauzy, ktorým sa treba venovať, a médiá majú často nezastupiteľnú úlohu. No ak sa sústredia výhradne a len na kauzy, tak sa netreba čudovať, že spoločenská nálada sa radikalizuje,“ zdôraznil s tým, že mnohé veci sa nedajú riešiť zákonmi, treba však niekedy začať od seba. „Ale nielen politici ale aj médiá by si mali uvedomiť, že takáto zábava, zjednodušovanie a zároveň agresivita, ktorou je charakterizovaná politika i mediálny svet súčasnosti, nemôže viesť k ničomu dobrému,“ dodal Fedor.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

TO JE TV!

TO JE TV!

28. 7. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sľúbil, že zatvorí jeruzalemskú redakciu panarabskej televízie al-Džazíra so sídlom v Katare. Televíziu obvinil z podnecovania násilia počas momentálne napätej situácie ohľadne Chrámovej hory v Jeruzaleme. Informoval o tom dnes izraelský denník Haarec.
      "Niekoľkokrát som apeloval na orgány činné v trestnom konaní a žiadal som zatvorenie kancelárie al-Džazíry v Jeruzaleme. Ak sa to nepodarí v dôsledku právneho výkladu, budem pracovať na uzákonení požadovanej legislatívy na vyhostenie al-Džazíry z Izraela," napísal v stredu Netanjahu na svojom facebookovom účte.
      Denník Haarec pripomenul, že minulý týždeň - počas zrážok medzi Palestínčanmi a izraelskými silami vo východnom Jeruzaleme a na Západnom brehu - al-Džazíra zverejnila videozáznam, na ktorom vidno izraelského vojaka, ako kope do Palestínčana kľačiaceho na niečom, čo sa podobalo na modlitebný koberček. Reportér al-Džazíry to komentoval slovami, že izraelskí vojaci zaútočili na mierumilovných palestínskych demonštrantov pri Chrámovej hore.
      Izraelský bezpečnostný kabinet v noci na utorok rozhodol o odstránení rámových detektorov kovov zo vstupov na Chrámovú horu v Jeruzaleme. Toto bezpečnostné opatrenie, ktoré vyvolalo protesty palestínskych Arabov v Jeruzaleme a na západnom brehu Jordánu, zaviedol Izrael po útoku trojice Palestínčanov na príslušníkov izraelských bezpečnostných zložiek zo 14. júla.
      Detektory kovov však majú nahradiť iné prostriedky kontroly, napríklad kamery a zmienené zábrany.
      Palestínčania obviňujú Izrael, že si pomocou týchto bezpečnostných opatrení chce zaistiť kontrolu nad  posvätným miestom pre židov i moslimov. Izrael to popiera a tvrdí, že ide o spôsob, ako predchádzať ďalším útokom.

Facebook má za sebou ďalší kvartál prudkého nárastu počtu používateľov aj príjmov. Zlatou baňou pre firmu naďalej zostáva predovšetkým reklama na mobilných zariadeniach, ako sú smartfóny a tablety.
      Čistý zisk Facebooku v 2. kvartáli medziročne vyskočil o 71 % na 3,9 miliardy USD (3,35 miliardy eur), uviedol koncern v stredu (26. 7.) po zatvorení burzy. Tržby sa zvýšili o 45 % na 9,3 miliardy USD. Príjmy z reklamy stúpli o 47 % na 9,1 miliardy USD. Podiel z príjmov reklamy pre smartfóny a tablety vzrástol z 84 % na 87 %.
      Výsledky výrazne prekonali očakávania trhu a akcia Facebooku sa v poburzovom obchodovaní rýchlo zotavila z prvej negatívnej reakcie a stúpla takmer o 4 %.
      "Máme za sebou dobrý druhý kvartál a prvý polrok," komentoval výsledky zakladateľ a šéf koncernu Mark Zuckerberg. Facebooku sa podaril vďaka novým reklamným formátom a video obsahom rozšíriť bázu zákazníkov.
      Facebooku v tvrdej konkurencii o príjmy z reklamy nahráva trvalý nárast používateľov, Na konci júna Facebook aktívne mesačne používalo 2,01 miliardy ľudí, čo bolo o 17 % viac než pred rokom. Približne 1,32 miliardy ľudí dokonca používa Facebook denne.

Copyright TASR ©2017

Americká spoločnosť Twitter Inc., ktorá prevádzkuje rovnomennú mikroblogovaciu sieť, za druhý kvartál vykázala stratu 116,5 mil. USD. Strata firmy na akciu za apríl až jún bola v sume 16 centov. Po úprave o jednorazové položky Twitter za druhý štvrťrok vykázal zisk 8 centov na akciu, čím prekonal očakávania trhu. Analytici oslovení v prieskume Zacks Investment Research totiž v priemere odhadovali, že upravený zisk bude vo výške 5 centov na akciu.
Firma prevádzkujúca mikroblogovaciu službu za apríl až jún dosiahla tržby v objeme 573,9 mil. USD, čím tiež prekonala očakávania trhu. Analytici oslovení v prieskume spoločnosti Zacks predpovedali, že tržby budú na úrovni 536,8 mil. USD. Twitter uviedol, že priemerný mesačný počet jeho užívateľov v druhom štvrťroku medziročne stúpol o 5 percent na 328 miliónov. Oproti predošlému kvartálu sa však počet užívateľov nezmenil.
Hodnota akcií firmy Twitter v utorok pred otvorením riadneho obchodovania na americkej burze po zverejnení výsledkov za druhý štvrťrok klesla o vyše 9 percent na 17,75 USD za kus. Od začiatku tohto roka však akcie spoločnosti posilnili o 20 percent.



Kanadský spevák Justin Bieber v stredu večer zrazil paparazza, keď odchádzal z bohoslužby v Saban Theater v Beverly Hills. Magazínu People to potvrdila polícia. Podľa Scotta Dowlinga z policajného oddelenia v Beverly Hills sa nehoda stala o 21:24 miestneho času a zraneného muža previezli do nemocnice Cedars-Sinai.
Jeden zo svedkov uviedol, že 23-ročný Bieber sa pokúšal autom odisť od budovy, no vo výjazde mu bránila skupina fotografov. “Skúsil paparazzov vystrašiť, ale keď sa k nim priblížil, jedného z nich nešťastnou náhodou trafil," opísal zdroj nehodu. Spevák následne vystúpil z auta, aby skontroloval, či je muž v poriadku a počkal na príchod záchranárov a polície. Jeho hovorca na otázky magazínu People zatiaľ nereagoval.
Justin Drew Bieber, ktorý je okrem hudby známy aj početnými problémami so zákonmi, vydal v roku 2009 EP nahrávku My World, po ktorej nasledovali albumy My World 2.0 (2010), Under The Mistletoe (2011), Believe (2012) a Purpose (2015). Na konte má tiež kompilácie My Worlds: The Collection (2010) a Journals (2013). Počas kariéry stihol získať napríklad jednu cenu Grammy, dve BRIT Awards, dvanásť American Music Awards, štrnásť Billboard Music Awards, či dvadsať Teen Choice Awards.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

VÝROKY TÝŽDŇA

          VÝROKY TÝŽDŇA


"Pane Bože, veď sa trošku tešme.... Tešme sa, povedzte dnes tým ľuďom na Slovensku, máme historicky najnižšiu nezamestnanosť a máme historicky najvyššiu zamestnanosť. Veď to je vynikajúca správa. Nezačínajte správy s tým, že kdesi zdochol nejaký potkan v zoologickej záhrade. Dajte toto ako prvú správu."
Robert Fico

„Voda je hnojivom ľudského bytia a jej slovenská kvalita je stále vzácna, ale premenná.“
Andrej Danko


"Americká oceľ a americké ruky vybudovali ten stotisíc-tonový odkaz svetu. Sila Ameriky nemá konkurenciu, sme väčší, lepší a silnejší každý deň môjho pôsobenia v úrade. To vám hovorím.Kdekoľvek sa toto plavidlo zjaví na horizonte, naši spojenci si budú môcť vydýchnuť a naši nepriatelia sa budú triasť hrôzou. Pretože každý bude vedieť, že Amerika prichádza, a že Amerika prichádza silná."

Donald Trump

Mimoriadna zmena programu RTVS

Mimoriadna zmena programu RTVS

Piatok 28. júl bude dňom poslednej rozlúčky s maestrom profesorom Štefanom Nosáľom. RTVS pripravuje na tento deň mimoriadnu zmenu programu.

      Jednotka:

      15.00 h - Posledná rozlúčka so Štefanom Nosáľom; priamy prenos z historickej budovy SND;

      Dvojka:

      16.25 h - Lúčnica – 60 rokov krásy; hudobno-tanečný program venovaný výročiu umeleckého súboru Lúčnica;

      17.45 h  - Profily: Štefan Nosáľ; dokumentárny film o poprednej osobnosti slovenského folklóru;

      20.10 h - Anjeli strážni Štefana Nosáľa; rozhovor Aleny Heribanovej s profesorom Štefanom Nosáľom;

      Rádio Slovensko:

      12.31 h - Zrkadlenie so Štefanom Nosáľom; zostrih archívneho rozhovoru so Š. Nosáľom;


      sobota 29. júla

      Hosťom sobotného Dobrého rána bude riaditeľ Lúčnice, Marián Turner.

27. 7. 2017

Reakcia spoločnosti Verejné prístavy, a.s. na publikované informácie v súvislosti s uzavretím zmluvy so spoločnosťou GACHEX, spol. s r.o.


Reakcia spoločnosti Verejné prístavy, a.s. 

na publikované informácie v súvislosti s uzavretím zmluvy so spoločnosťou GACHEX, spol. s r.o.


 V médiách sa v posledných dňoch objavili informácie o obchodnej verejnej súťaži spoločnosti Verejné prístavy, a.s., ktorej výsledkom bolo uzavretie rámcovej zmluvy so spoločnosťou GACHEX, spol. s r.o. Vzhľadom ku skutočnosti, že súčasťou týchto informácií boli tiež nepravdivé a pravdu skresľujúce informácie, ktoré sú spôsobilé zasiahnuť do dobrej povesti našej spoločnosti, spoločnosť Verejné prístavy, a.s. považuje za nevyhnutné uviesť tieto informácie na pravú mieru.

      Spoločnosť Verejné prístavy, a.s. je obchodnou spoločnosťou, ktorá bola založená na základe zákona o vnútrozemskej plavbe a medzi jej základne úlohy patrí zabezpečovanie a výkon prevádzky verejných prístavov, ďalej prevádzky, údržby a opráv objektov a zariadení v územných obvodoch verejných prístavov, ako aj ďalšie činnosti súvisiace s nakladaním s majetkom v územných obvodoch verejných prístavov. Medzi tieto činnosti patrí taktiež údržba pozemkov, ktoré sú vo vlastníctve spoločnosti Verejné prístavy, a.s., vrátane kosenia pozemkov, odstraňovania a orezu náletových drevín, odvozu odpadu, chemického postreku či výkonu údržbárskej činnosti. Spoločnosť Verejné prístavy, a.s. nemá personálne kapacity a ani technické prostriedky na ich fyzickú realizáciu. Rozsah potreby zabezpečovania uvedených činností pritom nie je konštantný a mení sa v priebehu kalendárneho roka, okrem iného tiež v závislosti od skutočnosti, či pozemky vo vlastníctve spoločnosti Verejné prístavy, a.s. sú predmetom prenájmu (v takom prípade zabezpečuje starostlivosť o príslušné pozemky nájomca).

      Z uvedených dôvodov je nevyhnutné a účelné zabezpečiť výkon príslušných činností dodávateľsky, pričom výber dodávateľa v minulosti, ako aj v súčasnosti, prebiehal prostredníctvom obchodnej verejnej súťaže.

      Rámcová zmluva, ktorá bola uzavretá so spoločnosťou GACHEX, spol. s r.o., pritom nepredstavuje pre spoločnosť Verejné prístavy, a.s. nevýhodnú zmluvu. Návrh cien spoločnosti GACHEX, spol. s r.o. bol najnižším spomedzi všetkých návrhov. Rovnako medializované obavy ohľadom spôsobilosti spoločnosti GACHEX, spol. s r.o. plniť predmet rámcovej zmluvy sa ukázali ako nedôvodné. Dodávateľ na základe prvej a doposiaľ jedinej objednávky spoločnosti Verejné prístavy, a.s. zo dňa 14. 6. 2017 pokosil pozemky o celkovej výmere 50.352 m2. Kontrola vykonaných prác bola preverená zo strany zamestnancov spoločnosti Verejné prístavy, a.s., ktorí nezistili žiadne nedostatky. Kvalita práce zodpovedá kvalite v minulosti vykonaných prác, čo bolo zamestnancami spoločnosti Verejné prístavy, a.s. aj riadne zdokumentované. 

      Navyše, v zmysle rámcovej zmluvy je cena týchto prác historicky najnižšia. Pre porovnanie uvádzame ceny prác za kosenie/m2, ktoré sa v rokoch 2014-2016 pohybovali od 0,18 EUR/m2 do 0,35 EUR/m2, zatiaľ čo cena kosenia podľa rámcovej zmluvy so spoločnosťou GACHEX, spol. s r.o. je na úrovni 0,12 EUR/m2. 

      Výsledkom obchodnej verejnej súťaže je tak zabezpečenie činností, ktoré spoločnosti Verejné prístavy, a.s. ukladá zákon, za podmienok výhodných pre spoločnosť Verejné prístavy, a.s. za súčasnej finančnej úspory oproti cenám týchto služieb poskytovaným v minulosti.

      Napriek nedôvodnosti kritiky zo strany médií sa spoločnosť Verejné prístavy, a.s., z dôvodu predchádzania ďalších zásahov do dobrej povesti spoločnosti rozhodla využiť svoje právo, ktoré jej priznáva rámcová zmluva, a túto v trojmesačnej výpovednej lehote vypovie.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Štvorica producentov a scenáristov obľúbeného seriálu Hrozba z temnoty (2005) pripravuje pre televíziu CW jeho spinoff s názvom Wayward Sisters. Projekt plánujú divákom a diváčkam predstaviť pilotnou časťou v rámci 13. sezóny Hrozby z temnoty, ktorá sa na televízne obrazovky v USA dostane v októbri. Narozdiel od pôvodného seriálu, ktorého hlavnými hrdinami sú bratia Winchesterovci, bude novinka sledovať sesterstvo dievčat z náhradnej rodiny.
Scenár majú na starosti Robert Berens a Andrew Dabb, ktorí budú spolu s Robertom Singerom a Philom Sgricciom aj výkonnými producentmi.
V prípade jeho realizácie si v seriáli zahrajú Briana Buckmaster, Kathryn Newton a Katherine Ramdeen, známe z pôvodnej série, ktoré sa pridajú ku skôr ohlásenej Kim Rhodes. Ďalšou členkou hereckého obsadenia bude Clark Backo, ktorá narozdiel od ostatných kolegýň stvárni úplne novú postavu.
Hlavnými hrdinkami príbehu budú šerifka Jody Mills (Rhodes) a problémové mladé ženy, ktoré osireli následkom nadprirodzených tragédií, a pod jej vedením bojujú proti rôznym nadprirodzeným bytostiam. Jody pritom pomáha aj šerifka Donna Hanscum (Buckmaster), ktorá je síce v tomto svete relatívne nová, no stala sa jej blízkou priateľkou.
Newton si zopakuje rolu Claire Novak, ktorá sa vo svete Hrozby z temnoty objavila, keď jej otec poskytol svoje telo anjelovi Castielovi (Misha Collins). Neskôr sa z nej stala lovkyňa a žije u Jody. Ramdeen sa opäť predstaví ako Alex Jones, ktorá sa dostala do Jodyinej opatery po tom, ako ju bratia Winchesterovci zachránili z upírskej rodiny, ktorá ju využívala ako návnadu pre svoje ľudské obete.
Backo si zahrá Patience Turner, novú členku Wayward Sisters, ktorej život sa obráti naruby, keď zistí, že je silným médiom. Tento dar zdedila po odcudzenej starej mame Missouri Moseley, ktorá sa objavila v prvej sezóne Hrozby z temnoty. Patience, ktorú pre jej schopnosti prenasleduje temná sila, napokon tiež nájde útočisko o Jody. Rolu Missouri Moseley si zopakuje Loretta Devine, ktorá médium a rodinnú priateľku Winchestrovcov stvárnila už v epizóde Home.
Nápad na spinoff vzišiel od fanúšikov Hrozby z temnoty, ktorí ho však pôvodne nazývali Wayward Daughters. Jody, Claire, Alex a Donna ale boli ich vysnívaným obsadením. Predchádzajúci pokus o spinoff zo sveta bratov Winchestrovcov, ktorým mal byť projekt Bloodlines, sa však nedostal ďalej ako k predstaveniu v epizóde pôvodnej série a zatiaľ nie je istá ani budúcnosť Wayward Sisters.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

 Dejiskom nasledujúceho ročníka medzinárodnej pesničkovej súťaže Eurovízia bude portugalské hlavné mesto Lisabon. Oznámili to v utorok organizátori podujatia, ktorých cituje agentúra AP. Súťaž sa uskutoční v bližšie nešpecifikovanom zábavnom komplexe na brehu rieky.
      Podľa verejnoprávnej televíznej a rozhlasovej stanice RTP, ktorá bude Eurovíziu hostiť, sú semifinále naplánované na 8. a 10. mája, zatiaľ čo finále prebehne 12. mája 2018. Portugalsko získalo právo hostiteľskej krajiny po prvý raz po tohtoročnom víťazstve svojho zástupcu Salvadora Sobrala v Kyjeve.
      Sobral (27) si prvenstvo vyslúžil piesňou "Amar pelos dois", precítenou baladou a nepompéznym vystúpením, čo kontrastovalo s ostatnými účinkujúcimi v ukrajinskej metropole, ako aj so všeobecnou tradíciou tejto súťaže, fungujúcej od roku 1956. Hudbu i text skladby zložila jeho sestra Luísa Sobralová.
      Víťazstvo v Eurovízii poskytuje interpretom väčšinou krátkodobú vzpruhu pre ich kariéru. Výnimku tvorí švédska skupina ABBA, ktorá v súťaži triumfovala v roku 1973, britská formácia Bucks Fizz s víťazstvom v roku 1981 či kanadská speváčka Céline Dion, ktorá - reprezentujúc Švajčiarsko - zvíťazila v roku 1988.

Americký časopis Rolling Stone dal na titulnú stranu svojho najnovšieho vydania kanadského liberálneho premiéra Justina Trudeaua a pýta sa: "Prečo nemôže byť naším prezidentom?"
      Časopis si zrejme uvedomil, že prezidentom Spojených štátov môže byť len americký občan narodený v USA, a na svojej webovej stránke uverejnil článok s iným nadpisom: "Justin Trudeau: Je kanadský premiér najväčšou nádejou slobodného sveta?"
      Trudeau je na fotografii s vyhrnutými rukávmi bielej košele, ako sa opiera o stôl. Autor jeho profilu Stephen Rodrick načrtáva ostrý kontrast medzi liberálnymi názormi kanadského premiéra na zdravotnícku starostlivosť, legalizáciu marihuany a environmentálnu politiku a postojmi amerického prezidenta Donalda Trumpa. Trudeau hovorí, že s Trumpom v mnohom nesúhlasí, ale popritom zdôrazňuje, že obaja lídri majú "konštruktívny pracovný vzťah". Podľa neho snaha uraziť Trumpa alebo napádať všetko, čo hovorí vo veciach, kde sa rozchádzajú, by neviedla ku konštruktívnemu vzťahu.


Copyright TASR ©2017


Americký minister spravodlivosti Jeff Sessions oznámi už čoskoro informácie o trestnom stíhaní únikov utajovaných informácií. Oznámila to dnes s odvolaním sa na nemenované úradné zdroje televízie Fox News. Správy o trestných kauzách by podľa nej mali uzrie svetlo sveta počas budúceho týždňa.
Vyšetrovatelia sa podľa Fox News zameriavajú na informácie publikované v médiách, ktoré obsahujú citlivé správy tajných služieb. Ministerstvo spravodlivosti americkej televízii odmietlo správu o trestnom stíhaní potvrdiť.
Sessions sa v minulých dňoch stal prekvapivým terčom kritiky zo strany prezidenta Donalda Trumpa, ktorého prezidentskú kandidatúru vlani podporil ako prvý z amerických senátorov. Trump mu okrem iného vyčítal nečinnosť pri stíhaní osôb, ktoré sú za úniky informácií zodpovedné. Má mu takisto za zlé, že sa dobrovoľne zriekol účasti na vyšetrovaní údajného zasahovanie Moskvy do amerických prezidentských volieb.
Posledný únik informácií sa týka samotného Sessions. Denník The Washington Post v piatok napísal, že americké špionážne agentúry odpočúvala ruského veľvyslanca vo Washingtone. Do Moskvy mal vraj odkázať, že sa Sessions vlani diskutoval o záležitostiach volebnej kampane a iných, pre Moskvu dôležitých otázkach.
Trump zatiaľ nenaznačil, či chce ministra spravodlivosti uvoľniť z funkcie. Mnohí Trumpovi poradcovia a republikánski zákonodarcovia sa ale za Sessions postavili a varovali prezidenta, že prípadný zákrok proti ministrovi by vzbudil pohoršenie.

Copyright ČTKR ©2017

TO JE TV!

TO JE TV!

OBČERSTVOVACÍ KÚTIK

26. 7. 2017

Láskavý rasizmus

Láskavý rasizmus

Častokrát sa Rómom snažíme pomôcť, no tým len naďalej podporujeme stereotyp, ktorý sa o nich šíri. Tvárime sa, že si odtŕhame od úst, len aby sme im niečo dali a pritom sme v mocenskej pozícii a iba ich zneužívame. Tak podľa Petra Ivaniča z neziskovej organizácie Človek v ohrození funguje princíp takzvaného láskavého rasizmu. Aj preto vznikla iniciatíva Svet medzi riadkami, ktorá už tretí semester vedie na bratislavskej katedre žurnalistiky kurz, kde budúcich novinárov učí uvedomovať si vlastné predsudky a stereotypy. Na dnešnom stretnutí s novinármi to povedal koordinátor kurzu Peter Ivanič.
„Pár úvodných hodín kurzu sme sa venovali analýze, učili sme študentov nazerať medzi riadky. Zistenia z tejto analýzy sme potom používali pri témach migrácie, ľudských práv, životného prostredia, klimatickej zmeny, globalizácie, chudoby a udržateľného rozvoja. Študenti popritom tvorili vlastný obsah, ktorý v spolupráci s editormi Hospodárskych novín publikovali na internetovej stránke v samostatnej sekcii Globálne,“ vysvetlil podstatu kurzu Ivanič a dodal, že cieľom projektu je ukázať budúcim novinárom menej bežné, no stále podstatné perspektívy globálnych vzťahov. Lektori kurzu totiž nechcú študentom hovoriť, čo si majú myslieť, ale ako majú myslieť kriticky a nazerať pritom na svet aj očami iných.
Redaktorka portálu Aktuality.sk Stanislava Harkotová, ktorá je jednou z lektoriek kurzu, vraví, že ako začínajúca novinárka tiež mala iný pohľad napríklad na Rómov, no keď sa začala téme poctivejšie venovať, stereotypy sa rozplynuli. Veľký problém však vidí v silnejúcom vplyve alternatívnych médií, ktoré sú rozšírené medzi obyčajnými ľuďmi a tí sa k informáciám dostávajú cez sociálne siete. „Ľudia žijú v bublinách, prestávajú veriť mainstreamovým médiám a naozaj si myslia, že alternatíva je tá dobrá. Keď im začnete vysvetľovať, ako alternatívne médiá fungujú, tak povedia, že chápu, no i naďalej majú zakliknuté Hlavné správy a na Facebooku im nabiehajú články odtiaľ,“ vraví Harkotová.
Podľa šéfa spravodajstva a publicistiky televízie Markíza Henricha Krejču mohla byť spúšťačom extrémistických názorov migračná vlna. „Sme komerčná televízia, pozeráme sa na sledovanosť, ale nikto z našich ľudí na tému migrantov nenazerá extrémistickým pohľadom,“ vysvetľuje Krejča, podľa ktorého sa všetky slovenské televízie chopili témy migrácie zodpovedne a o desiatkach sýrskych kresťanov, ktorí prišli na Slovensku, „neskutočne veľa informovali a pýtali sa, prečo nedávame priestor viacerým“. Krejča zároveň dodáva, že internet a sociálne siete sú absolútne nekontrolované a hrozí vypuknutie davovej psychózy. Podľa neho by mali televízie a tradičné médiá stavať iba na overených faktoch a ochrániť ľudí pred touto hystériou. Preto tiež ocenil, že sa novinári stretli práve pri tejto téme. „Myslím, že našáím spoločným cieľom by malo byť nájdenie spôsobu, ako o Rómoch informovať,“ povedal Krejča počas diskusie.
Kurz Globálne výzvy (nielen) pre žurnalistov sa na Katedre žurnalistiky Univerzity Komenského v Bratislave vyučuje od februára minulého roka a medzi študentmi patrí k najobľúbenejším, dôkazom čoho je i najvyššie hodnotenie v rámci celej katedry. Projekt Svet medzi riadkami ponúka študentom nielen prednášky, diskusie či praktické cvičenia, ale možnosť vyskúšať si svoje zručnosti pri písaní vlastných článkov. V budúcom akademickom roku si predmet budú môcť zapísať aj študenti žurnalistiky na Univerzite Konštantína Filozofa v Nitre. Projekt spolufinancuje Slovak Aid.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 


Reakcia komisárky pre deti na článok redaktora denníka SME


Reakcia komisárky pre deti na 
článok redaktora denníka SME 

Komisárka pre deti Viera Tomanová sa dôrazne ohradzuje voči falošnému a lživému zavádzaniu verejnosti pánom (Romanom) Cupríkom. Sociálni pracovníci, ako aj komisárka pre deti, sú permanentne napádaní, osočovaní a zastrašovaní, a neraz aj zbraňou, zo strany rodičov, ktorí nie sú dostatočne empatickí voči svojim deťom.
      Pán redaktor Cuprík nepozná zákon "o komisárovi pre deti". Ako komisárka, tak aj zamestnanci Úradu komisára pre deti sú viazaní mlčanlivosťou a majú povinnosť chrániť výlučne práva a najlepší záujem dieťaťa a "nie rodiča".
      Práca komisárky pre deti je ťažká a náročná. Neustály tlak, nespokojnosť a obvinenia rodičov, ktorí sa nevedia dohodnúť v rámci najlepšieho záujmu dieťaťa o jeho starostlivosti, ale naopak ho zneužívajú ako zbraň v boji proti sebe, sú neúnosné pre všetkých zúčastnených. Dôsledky znášajú nielen sociálni pracovníci, komisárka pre deti, ale aj súdy a prokuratúra. Vždy útočí jeden z rodičov, ktorého cieľ nie je naplnený. Neuvedomuje si však, že je to práve on, kto neakceptuje najlepší záujem, práva a túžby dieťaťa. Komisárke pre deti nie je možné zasahovať do toho, akú formu a metódu práce si vyberie.
      Pán redaktor Cuprík komunikuje s rodičmi, ktorých deti sa neobrátili na mňa, s výnimkou jedného prípadu, keď som už podala trestné oznámenie na otca.
      Vzhľadom na povinnosť mlčanlivosti a v záujme ochrany dieťaťa, v celej šírke i hĺbke záberu, mi viac zákon toto neumožňuje komentovať.
      Viac o pôsobnosti komisára pre deti nájdete na stránke: https://komisarpredeti.sk/o-komisarovi/

TO JE TV!

TO JE TV!

24. 7. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Autori kultového seriálu Hra o tróny David Benioff a Daniel Brett Weiss pracujú spolu s ďalšími dvoma televíznymi mágmi na novom seriáli. Bude sa volať Confederate a pôjde o netradičný žáner zvaný alternatívna história. Seriál sa bude odohrávať na juhu Spojených štátov zhruba v dnešných časoch, no bude zobrazovať život v štátnom útvare, ktorý vznikol odčlenením južanských štátov počas vojny Severu proti Juhu a v ktorom je legálne otroctvo.
Ako oznámila televízia HBO, ktorá za týmto projektom stojí, v seriáli bude hrať široká škála postáv, od bojovníkov za slobodu, cez otrokov, otrokárov, politikov a bojovníkov proti otroctvu, až po novinárov a predstaviteľov firiem obchodujúcich s otrokmi.
Autori ešte pred samotným začatím prác na seriáli čelia podľa agentúry AP výčitkám a obavám časti verejnosti, či sa seriál nebude dať považovať za obhajobu otroctva a rasizmu. To však všetci štyria tvorcovia - belosi Benioff a Weiss aj černošská manželská dvojica Nichelle a Malcolm Spellmanovci - rázne odmietajú.
"Otroctvo je dedičným hriechom našej krajiny a história sa len tak nestratí. Je to škaredá a bolestivá história, ale to je podľa všetkých nás skôr dôvod hovoriť o nej, než dôvod o nej mlčať. A toto vyzerá ako jeden zo spôsobov diskusie, ktorý môže mať zmysel," hovorí Weiss.


Viaceré prominentné novinárky z britskej verejnoprávnej rozhlasovej a televíznej spoločnosti BBC napísali vedeniu list, v ktorom žiadajú vyrovnanie platov medzi ženskými a mužskými zamestnancami tejto organizácie. Výrazné nerovnosti medzi platmi ženských a mužských zamestnancov na rovnakých pozíciách odhalil report o platoch zamestnancov, ktorý BBC tento týždeň musela zverejniť. Verejnosť šokovali okrem nerovnosti medzi príjmami žien a mužov aj vysoké honoráre niektorých populárnych moderátorov.
"Ženy pracujúce v BBC sú platené za úplne rovnakú prácu horšie ako muži," uvádza sa v otvorenom liste vedeniu BBC, ktoré podpísali okrem iných legenda televízneho a rozhlasového športového spravodajstva BBC Clare Balding, či jedna z najznámejších moderátoriek BBC Two a BBC News Channel Victoria Derbyshire. Signatárky žiadajú riaditeľa BBC Tonyho Halla, aby vyrovnal rozdiely v platoch mužov a žien teraz, nie až v roku 2020, ako televízia prisľúbila.



©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

Platino Awards

Platino Awards 


Argentínski tvorcovia triumfovali v sobotu večer na 4. ročníku udeľovania iberoamerických filmových cien Platino Awards v španielskej metropole Madrid.
      Film režisérskej dvojice Marian Cohn - Gastón Duprat Vážený občan (El ciudadano ilustre) získal nielen cenu pre najlepší film roka, ale aj cenu divákov, ocenenie za najlepší scenár (Andrés Duprat) a za najlepší mužský herecký výkon (Óscar Martínez).
      Trofej pre najlepšieho režiséra patrí španielskemu oscarovému tvorcovi Pedrovi Almodóvarovi za snímku Julieta.
      Rovnaký film ocenili aj za najlepšiu hudbu (Alberto Iglesias).
      Cenu za najlepší ženský herecký výkon si prevzala renomovaná brazílska herečka Sonia Braga za kreáciu v brazílskom filme Aquarius.
      Štyri ceny (za najlepšiu kameru, najlepší strih, najlepší zvuk a najlepšiu výpravu) si odniesli tvorcovia fantasy snímky Volanie netvora: Príbeh života (Un monstruo viene a verme), ktorú rodák z Barcelony Juan Antonio Bayona nakrútil v španielsko-britsko-americkej koprodukcii a s anglickým distribučným názovm A Monster Calls.
      Najlepším dokumentárnym filmom roka je španielska snímka Narodil sa v Sýrii.
      Aj cena pre najlepší animovaný film roka zostala v Španielsku vďaka snímke Psiconautas.
      Diváci odmenili cenami za herecké výkony Óscara Martíneza za výkon vo víťaznom argentínskom filme,, ako aj Nataliu Oreiro za kreáciu titulnej postavy vo filme Gilda: No me arrepiento de este amor o živote tragicky zosnulej slávnej argentinskej spěvačky Miriam Alejandry Bianchi. Ocenená rodáčka z uruguajského Montevidea je dobre známa aj na Slovensku, a to nielen vďaka koncertnému vystúpeniu, ale predovšetkým vďaka telenovele Divoký anjel.
      Medzi ďalšími laureátmi na madridskom slávnostnom večere boli aj produkcie a tvorcovia z Kuby, Mexika či Venezuely.


Copyright TASR ©2017


Kandidáti na šéfa TASR sa musia hlásiť do 18. augusta

Kandidáti na šéfa TASR sa musia 
hlásiť do 18. augusta


Kandidáti na funkciu generálneho riaditeľa Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR) sa musia prihlásiť do 18. augusta. Vyplýva to zo zápisu z riadneho zasadnutia Správnej rady TASR zo 17. júla zverejneného na webstránke tlačovej agentúry. Členovia Správnej rady TASR otvoria obálky s prihláškami 24. augusta o 11:00 za prítomnosti právnika a notára. Kandidátov, ktorí splnia podmienky na výkon funkcie šéfa agentúry a predložia v lehote úplné prihlášky, pozvú na verejné vypočutie. Doterajší šéf TASR Jaroslav Rezník začne od augusta riadiť verejnoprávny Rozhlas a televíziu Slovenska (RTVS).
Na základe výzvy na predkladanie prihlášok kandidátov na funkciu generálneho riaditeľa TASR, ktorú schválila Správna rada TASR, musia záujemcovia o tento post podať písomnú prihlášku v zalepenej obálke s nápisom "Voľba generálneho riaditeľa TASR - neotvárať" poštou na adresu TASR, alebo osobne v podateľni TASR do 18. augusta. Neúplné prihlášky a prihlášky podané po lehote vyradia. Písomná prihláška kandidáta na funkciu generálneho riaditeľa verejnoprávnej tlačovej agentúry musí okrem iného obsahovať vyhlásenie o kandidatúre, štruktúrovaný životopis, výpis z registra trestov, ako aj projekt riadenia a rozvoja TASR na 5-ročné funkčné obdobie a ďalšie dokumenty. Podrobné požiadavky na kandidátov sú dostupné na webstránkach TASR a Terazmedia.
Podľa rokovacieho poriadku Správna rada TASR pozvánku na verejné vypočutie kandidátov, ktorí podali úplnú prihlášku a spĺňajú podmienky na výkon funkcie generálneho riaditeľa, doručí uchádzačom najneskôr sedem dní pred jeho konaním. Na verejnom vypočutí kandidáti v poradí, ktoré určí žreb, predstavia svoje projekty rozvoja a riadenia TASR a odpovedia na otázky členov správnej rady. Po vypočutí nasleduje rozprava rady a po nej hlasovanie v termíne určenom správnou radou. Ak žiadny kandidát nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov všetkých členov správnej rady, rada najneskôr do piatich dní uskutoční druhé kolo voľby, do ktorého postupujú len tí kandidáti, ktorí v prvom kole získali aspoň jeden hlas. Správna rada TASR má päť členov - predsedu Vladimíra Masára, podpredsedu Borisa Chovanca a členov Petra Alakšu, Richarda Kvasňovského a Jána Sanda.
Voľba šéfa TASR je nutná, keďže doterajšieho generálneho riaditeľa TASR Jaroslava Rezníka zvolili 20. júna poslanci národnej rady v druhom kole tajnej voľby do funkcie generálneho riaditeľa Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). Získal hlasy 95 poslancov. Jeho protikandidát a terajší šéf RTVS Václav Mika dostal 50 hlasov. Rezníkovi začne plynúť päťročné funkčné obdobie na čele RTVS 2. augusta. V tejto súvislosti Rezník na rokovaní Správnej rady TASR 17. júla oznámil, že k 17. júlu sa vzdáva funkcie generálneho riaditeľa TASR. Až do zvolenia nového šéfa tlačovej agentúry je podľa zákona poverený riadením riaditeľ stratégií TASR Vladimír Puchala.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

23. 7. 2017

Mimoriadna zmena programu RTVS

Mimoriadna zmena programu RTVS 



RTVS so zármutkom prijala správu o úmrtí zakladateľa umeleckého súboru Lúčnica profesora Štefana Nosáľa. Jeho výraznú osobnosť si pripomenieme na Dvojke dnes večer o 20.15 h v relácii GEN.sk a o 20.25 h vo filme Rok na dedine.

Zomrel Štefan Nosáľ

Zomrel  Štefan Nosáľ 
V Bratislave v sobotu (22.7.) večer vo veku 90 rokov zomrel choreograf, dlhoročný umelecký vedúci súboru Lúčnica a profesor Vysokej školy múzických umení (VŠMU) v Bratislave Štefan Nosáľ. Informáciu pre TASR potvrdili predstavitelia umeleckého súboru Lúčnica.
      Štefan Nosáľ sa narodil 20. januára 1927 v Hriňovej. Silné folklórne zázemie rodného kraja rozvinulo jeho vrúcny vzťah k ľudovému umeniu. V rokoch 1947-1953 študoval na Fakulte inžinierskeho staviteľstva Slovenskej vysokej školy technickej (SVŠT, dnes STU) v Bratislave, kde získal titul stavebného inžiniera. Od roku 1949 pôsobil ako tanečník, postupne umelecký vedúci tanca a choreograf mužskej skupiny Odzemkári, neskoršej zložky Lúčnice. V rokoch 1953–1957 absolvoval odbor choreografia tanca na Vysokej škole múzických umení (VŠMU) v Bratislave. Od roku 1968 začal na VŠMU pôsobiť ako pedagóg na Katedre tanečnej tvorby, ktorú v rokoch 1972-1992 zároveň aj viedol. V roku 1974 habilitoval na docenta a v roku 1982 mu bol prezidentom republiky udelený titul profesor.
      Umeleckým vedúcim a choreografom súboru Lúčnica, ktorý už roky plným priehrštím rozdáva neopakovateľné plody bohatej slovenskej tradície publiku doma i v zahraničí, sa Štefan Nosáľ stal v roku 1951. Na tomto poste ovplyvnil umelecké smerovanie Lúčnice, vytvoril svojský štýl prekomponovávania pôvodných ľudových tancov a ich umeleckej javiskovej štylizácie. Pod jeho vedením tancovali stovky tanečníkov a vychoval viac ako tridsať profesionálnych choreografov. Jeho choreografie patria k najvýznamnejším umeleckým výtvorom v oblasti scénickej štylizácie ľudového tanca. Vyznačujú sa rešpektovaním autentickosti folklórneho materiálu pri umeleckej štylizácii tanca, výraznou priestorovou kresbou, výtvarným cítením a vyváženou diferenciáciou sólistov a zboru.
      Choreograficky spolupracoval aj so Slovenským národným divadlom (SND) v Bratislave, Národným divadlom (ND) v českej Prahe alebo Belgickou kráľovskou operou v Antverpách. Legendárne Na skle maľované, na ktorom sa autorsky spolupodieľal, malo v SND 640 repríz, čo je absolútny rekord v slovenskom divadle. Spolupracoval tiež na filmoch Rodná zem (1953) a Rok na dedine (1967). Režíroval programy folklórnych festivalov v Strážnici, vo Východnej či v Detve. Je autorom publikácií Na ceste k súčasnej choreografii (1962), Choreografia ľudového tanca (1984), Môj život Lúčnica (2000) a Čarodejník Lúčnice (2007, spoluautor D. Machala).
      Profesor Štefan Nosáľ je nositeľom titulu Zaslúžilý umelec (1968) a titulu Národný umelec (1989). Vo februári 1997 mu prezident SR udelil štátne vyznamenanie Rad Ľudovíta Štúra II. triedy. V roku 2001 dostal Krištáľové krídlo v kategórii hudba. V januári 2007 sa stal laureátom Pribinovho kríža I. triedy za významné zásluhy o kultúrny rozvoj SR. V roku 2010 si prevzal Cenu Pavla Straussa za trvalý prínos v oblasti kultúry a umenia. Za výnimočný celoživotný umelecký prínos a vynikajúcu prezentáciu slovenskej kultúry v zahraničí mu pri príležitosti 90. výročia udelil na začiatku februára tohto roku minister zahraničných vecí a európskych záležitostí (MZVaEZ) SR Miroslav Lajčák Zlatú plaketu.



Copyright TASR ©2017 

U Danka končí hovorkyňa

U Danka končí hovorkyňa

Predseda NR SR Andrej Danko mení svoj mediálny tím. Ako jeho hovorkyňa od 1. augusta končí Eva Kliská, ktorá pôsobila pri ňom od mája 2016. Posledným dôvodom na jej odchod má byť podľa informácií agentúry SITA písomné vyjadrenie poskytnuté médiám, podľa ktorého Danko pri pohľade na štátnu hranicu medzi južnou a severnou Kóreou cíti veľký pocit nostalgie a smútku, keď našu republiku oddeľoval od demokracie ostnatý drôt a izoloval tak našu krajinu. O nostalgii totiž nehovoril Danko novinárom, ktorý s ním boli v Kórei, ale išlo o tlačovú správu poslanú hovorkyňou. Danko dôvod odchodu Kliskej nechcel pre agentúru SITA komentovať s tým, že nikdy sa nevyjadroval k pracovnoprávnym vzťahom.
Šéfkou komunikačného odboru v NR SR je Zuzana Čižmáriková. Kto bude novým hovorcom, zatiaľ nie je známe. Pri predsedovi NR SR by sa mal do septembra sformovať nový tím ľudí, ktorý by mal tvoriť jeho novú komunikačnú stratégiu. Ten by sa mal zamerať aj na komunikáciu na internete a najmä na sociálnych sieťach.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 



Ed to má nahnuté

Ed to má nahnuté