28. 7. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu sľúbil, že zatvorí jeruzalemskú redakciu panarabskej televízie al-Džazíra so sídlom v Katare. Televíziu obvinil z podnecovania násilia počas momentálne napätej situácie ohľadne Chrámovej hory v Jeruzaleme. Informoval o tom dnes izraelský denník Haarec.
      "Niekoľkokrát som apeloval na orgány činné v trestnom konaní a žiadal som zatvorenie kancelárie al-Džazíry v Jeruzaleme. Ak sa to nepodarí v dôsledku právneho výkladu, budem pracovať na uzákonení požadovanej legislatívy na vyhostenie al-Džazíry z Izraela," napísal v stredu Netanjahu na svojom facebookovom účte.
      Denník Haarec pripomenul, že minulý týždeň - počas zrážok medzi Palestínčanmi a izraelskými silami vo východnom Jeruzaleme a na Západnom brehu - al-Džazíra zverejnila videozáznam, na ktorom vidno izraelského vojaka, ako kope do Palestínčana kľačiaceho na niečom, čo sa podobalo na modlitebný koberček. Reportér al-Džazíry to komentoval slovami, že izraelskí vojaci zaútočili na mierumilovných palestínskych demonštrantov pri Chrámovej hore.
      Izraelský bezpečnostný kabinet v noci na utorok rozhodol o odstránení rámových detektorov kovov zo vstupov na Chrámovú horu v Jeruzaleme. Toto bezpečnostné opatrenie, ktoré vyvolalo protesty palestínskych Arabov v Jeruzaleme a na západnom brehu Jordánu, zaviedol Izrael po útoku trojice Palestínčanov na príslušníkov izraelských bezpečnostných zložiek zo 14. júla.
      Detektory kovov však majú nahradiť iné prostriedky kontroly, napríklad kamery a zmienené zábrany.
      Palestínčania obviňujú Izrael, že si pomocou týchto bezpečnostných opatrení chce zaistiť kontrolu nad  posvätným miestom pre židov i moslimov. Izrael to popiera a tvrdí, že ide o spôsob, ako predchádzať ďalším útokom.

Facebook má za sebou ďalší kvartál prudkého nárastu počtu používateľov aj príjmov. Zlatou baňou pre firmu naďalej zostáva predovšetkým reklama na mobilných zariadeniach, ako sú smartfóny a tablety.
      Čistý zisk Facebooku v 2. kvartáli medziročne vyskočil o 71 % na 3,9 miliardy USD (3,35 miliardy eur), uviedol koncern v stredu (26. 7.) po zatvorení burzy. Tržby sa zvýšili o 45 % na 9,3 miliardy USD. Príjmy z reklamy stúpli o 47 % na 9,1 miliardy USD. Podiel z príjmov reklamy pre smartfóny a tablety vzrástol z 84 % na 87 %.
      Výsledky výrazne prekonali očakávania trhu a akcia Facebooku sa v poburzovom obchodovaní rýchlo zotavila z prvej negatívnej reakcie a stúpla takmer o 4 %.
      "Máme za sebou dobrý druhý kvartál a prvý polrok," komentoval výsledky zakladateľ a šéf koncernu Mark Zuckerberg. Facebooku sa podaril vďaka novým reklamným formátom a video obsahom rozšíriť bázu zákazníkov.
      Facebooku v tvrdej konkurencii o príjmy z reklamy nahráva trvalý nárast používateľov, Na konci júna Facebook aktívne mesačne používalo 2,01 miliardy ľudí, čo bolo o 17 % viac než pred rokom. Približne 1,32 miliardy ľudí dokonca používa Facebook denne.

Copyright TASR ©2017

Americká spoločnosť Twitter Inc., ktorá prevádzkuje rovnomennú mikroblogovaciu sieť, za druhý kvartál vykázala stratu 116,5 mil. USD. Strata firmy na akciu za apríl až jún bola v sume 16 centov. Po úprave o jednorazové položky Twitter za druhý štvrťrok vykázal zisk 8 centov na akciu, čím prekonal očakávania trhu. Analytici oslovení v prieskume Zacks Investment Research totiž v priemere odhadovali, že upravený zisk bude vo výške 5 centov na akciu.
Firma prevádzkujúca mikroblogovaciu službu za apríl až jún dosiahla tržby v objeme 573,9 mil. USD, čím tiež prekonala očakávania trhu. Analytici oslovení v prieskume spoločnosti Zacks predpovedali, že tržby budú na úrovni 536,8 mil. USD. Twitter uviedol, že priemerný mesačný počet jeho užívateľov v druhom štvrťroku medziročne stúpol o 5 percent na 328 miliónov. Oproti predošlému kvartálu sa však počet užívateľov nezmenil.
Hodnota akcií firmy Twitter v utorok pred otvorením riadneho obchodovania na americkej burze po zverejnení výsledkov za druhý štvrťrok klesla o vyše 9 percent na 17,75 USD za kus. Od začiatku tohto roka však akcie spoločnosti posilnili o 20 percent.



Kanadský spevák Justin Bieber v stredu večer zrazil paparazza, keď odchádzal z bohoslužby v Saban Theater v Beverly Hills. Magazínu People to potvrdila polícia. Podľa Scotta Dowlinga z policajného oddelenia v Beverly Hills sa nehoda stala o 21:24 miestneho času a zraneného muža previezli do nemocnice Cedars-Sinai.
Jeden zo svedkov uviedol, že 23-ročný Bieber sa pokúšal autom odisť od budovy, no vo výjazde mu bránila skupina fotografov. “Skúsil paparazzov vystrašiť, ale keď sa k nim priblížil, jedného z nich nešťastnou náhodou trafil," opísal zdroj nehodu. Spevák následne vystúpil z auta, aby skontroloval, či je muž v poriadku a počkal na príchod záchranárov a polície. Jeho hovorca na otázky magazínu People zatiaľ nereagoval.
Justin Drew Bieber, ktorý je okrem hudby známy aj početnými problémami so zákonmi, vydal v roku 2009 EP nahrávku My World, po ktorej nasledovali albumy My World 2.0 (2010), Under The Mistletoe (2011), Believe (2012) a Purpose (2015). Na konte má tiež kompilácie My Worlds: The Collection (2010) a Journals (2013). Počas kariéry stihol získať napríklad jednu cenu Grammy, dve BRIT Awards, dvanásť American Music Awards, štrnásť Billboard Music Awards, či dvadsať Teen Choice Awards.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.