25. 6. 2016

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS
Na 24. ročníku Art Film Festu triumfovala izraelsko-nemecko-americká snímka Junction 48 (2016). Film Udiho Aloniho získal Modrého anjela za najlepší film spomedzi trinástich súťažných snímok. Rozhodla o tom medzinárodná porota v zložení viceprezident a zodpovedný redaktor amerického časopisu Variety Steven Gaydos, režisér Lorenzo Vigas, herečky Kati Outinen a Vica Kerekes a scenárista Peter Kolečko.


Snímka Junction 48 rozpráva príbeh odohrávajúci sa v izraelskom meste Lod, kde žijú vedľa seba Arabi a Židia a zameriava sa na hip-hopera Kareema, ktorý po smrti otca objaví vášeň pre hudbu. Počas jedného koncertu jeho priateľku napadne rasistický židovský rapper a Kareem sa svoj talent rozhodne použiť na boj proti utlačovateľskej izraelskej komunite. “Je to veľmi silný film, veľmi silný príbeh, ktorý zanechá dobrý dojem. Hlavný predstaviteľ má obrovskú charizmu, ktorá niesla celý film. Robí to veľmi prirodzene a spôsobom, ktorý je zábavný, aj napriek vážnej téme. V tejto dobe, keď sa stýkame s pretlakom zlých správ a zdá sa, že je všade priveľa nenávisti, je tento film úžasný v tom, že prináša nádej. Je to nádej, ktorá nie je falošná, ale ktorá bola ťažko nadobudnutá a naozaj pravdivá. Tento film odovzdáva pravdivý odkaz, že láska je všetko,” povedal o víťaznej snímke predseda poroty Steven Gaydos.


Film zároveň vyniesol Modrého anjela za najlepší mužský herecký výkon predstaviteľovi hlavnej úlohy Tamerovi Nafarovi. Rovnakú cenu v ženskej kategórii porota udelila Michaline Olszańskej, ktorá sa predstavila v súťažných snímkach Ja, Olga Hepnarová (2016) a Vábenie sirén (2015). Modrého anjela za najlepšiu réžiu si odniesol Emir Bajgazin za film Ranený anjel (2016). Okrem toho porota udelila aj špeciálne ocenenie, ktoré získala španielsko-marocko-francúzsko-katarská snímka Mimózy (2016).


V Medzinárodnej súťaži krátkych filmov zvíťazil nemecký film Symbolické hrozby (2015) v réžii Mischu Leinkaufa, Lutza Henkeho a Matthiasa Wermkeho. Porota, ktorú tvorili režisér Simon Ellis, filmová kritička a novinárka Carmen Gray a filmový teoretik Pavel Horáček, mu cenu udelila za čerstvý poetický a politický rázny prístup k fan footage dokumentárnemu filmu, pričom sníma je vážny, náročný a predsa hravý film. Okrem toho porota udelila aj dve špeciálne ocenenia. Ich laureátmi sa stali snímky Amerika (2015) a Ostreľovačské hniezdo 0068 (2015). Divácku cenu televízie JOJ si odniesol francúzsko-belgický film Saint Amour (2016).


Počas záverečného ceremoniálu Art Film Festu udelili aj ocenenie Zlatá kamera, ktoré putovalo do rúk britského režiséra Alana Parkera. Filmár, ktorý priniesol na plátna snímky ako Bugsy Malone (1976), Polnočný expres (1978), Pink Floyd: The Wall (1982), Angel Heart (1987), Horiace Mississippi (1988), Evita (1996), Angelin popol (1999) alebo Život Davida Galea (2003), sa stal hviezdou večera, keď mu publikum venovalo niekoľkominútový potlesk postojačky.


Udelenie ceny sprevádzalo niekoľko prekvapení. Generálny riaditeľ AFF Rudolf Biermann prečítal list od britského scenáristu Leeho Halla. “Alan je jeden z mojich osobných hrdinov, no dá sa povedať, že on je hrdina pre celé generácie britských filmárov. On sám priviedol britský film späť k životu. Vo svetovej kinematografii asi neexistuje nikto, kto by spravil toľko úžasných hudobných filmov. Alan má oko umelca, myseľ spisovateľa a dušu človeka. Je to tiež mimoriadne zásadový a skromný muž, ktorý miluje život. Pre mnohých z nás je inšpiráciou a aj preto si toto ocenenie zaslúži,” napísal autor scenára snímky Billy Elliot (2000).


Následne ceremoniál oživilo vystúpenie mládežníckeho speváckeho zboru, ktorý predviedol známu skladbu Another Brick In The Wall z Parkerovho filmu The Wall. Po vystúpení nasledoval búrlivý potlesk, ktorým publikum privítalo 72-ročného filmára na pódiu. Režisér neskrýval dojatie a prvé sekundy nedokázal nájsť slová. “Je skvelé dostať cenu za film, ale je úžasné dostať cenu za 14 filmov,” poďakoval sa režisér, ktorý zároveň ocenil, že na aktuálnom ročníku Art Film Festu si ocenenie odniesol spolu so Stephenom Daldrym, ktorý je rovnako ako on Brit. “Keď som sem vo štvrtok prišiel, prišiel som ako zanietený Európan. V piatok som sa zobudil a dozvedel sa, že moja krajina urobila strašné rozhodnutie opustiť Európsku úniu. Je preto o to dôležitejšie a vzácnejšie, že na Slovensku ste sa rozhodli oceniť dvoch britských režisérov,” povedal Parker, ktorému ocenenie odovzdal český herec Karel Roden.


V závere ceremoniálu sa publiku prihovoril aj umelecký riaditeľ AFF Peter Nágel. “Rozhodnutie, ktoré sme urobili v minulom roku, je definitívne spečatené. Art Film Fest má skvelú budúcnosť v Košiciach,” uviedol. “Sir Alan, keby to v tej Británii dopadlo naozaj zle, vitajte na Slovensku,” povedal Rudolf Biermann. “Napriek odchodu z Únie, anglické filmy ostávajú v našich srdciach,” ubezpečil Parkera prezident Art Film Festu Milan Lasica, ktorý sa tiež poďakoval návštevníkom festivalu a pozval ich na ďalší ročník podujatia. Sobotný večer v košickej Kunsthalle pokračoval projekciou Parkerovho trileru Angel Heart (1987).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS

Jeden z najúspešnejších českých hercov a čerstvý laureát ocenenia Hercova misia Karel Roden dnes na Art Film Feste vlastnoručne pripevnil tabuľku so svojím menom na Hlavnej ulici v Košiciach. Na ceremoniál pri Morovom stĺpe Immaculata sa prišli pozrieť desiatky fanúšikov a fanúšičiek 54-ročnej hviezdy. Za poctu, ktorú mu s organizátormi festivalu prejavili, sa im Roden krátko poďakoval. Rodák z Českých Budejovíc je po srbskom hercovi, režisérovi a scenáristovi Lazarovi Ristkovskim druhou osobnosťou, ktorému na 24. ročníku Art Film Festu udelili ocenenie za mimoriadny prínos hereckému umeniu vo filme. Herec si Hercovu misiu prevzal v piatok večer, pričom organizátori si naňho pripravili prekvapenie. Na odovzdávanie totiž Rodena prišli pozdraviť jeho herecké partnerky Lucia Siposová, ktorá si s ním zahrala v snímke Hlídač č. 47 (2008), a Danica Jurčová, ktorá po jeho boku účinkovala vo filme Beštiár (2007). K nim sa pripojila i Diana Mórová. Slovenská herečka sa s Rodenom stretla v snímke Kuře melancholik (1999). Okrem toho herca počas piatkového večera prostredníctvom videa pozdravila aj anglická herečka Anna Friel, ktorú diváci a diváčky s Rodenom videli v historickej dráme Juraja Jakubiska Bathory (2008). Na odovzdanie ocenenia ako prekvapenie zavítal aj Marian Roden, brat Karla Rodena.
“Hodilo by sa povedať, že misia je na konci, ale ja dúfam, že nie,” uviedol Roden, ktorý si Hercovu misiu za potlesku publika prevzal z rúk prezidenta Art Film Festu Milana Lasicu. “Ja veľmi ďakujem za to krásne privítanie. Toto som nečakal,” povedal tiež.
Rodenova kariéra sa po štúdiu na Divadelnej fakulte Akadémie múzických umení (DAMU) v Prahe začala v divadle. Jeho filmovým debutom je snímka Zámek Nekonečno (1983). Ako dnes Roden prezradil na tlačovej konferencii, na nakrúcanie filmu si dobre spomína. “Keď som robil DAMU, hovorilo sa, že ľudia z Pražského konzervatória a DAMU sa nemajú radi. Bolo mi to nepríjemné, ja som sa začal stýkať s chalanmi z konzervatória. Všetci sme sa v tom filme objavili. Dokonca neviem, či som nebol jediný z DAMU. Nakrúcalo sa to vo väznici niekde v Kroměříži. Bolo to zaujímavé, byť medzi tými skutočnými chovancami,” povedal.
Po Zámku Nekonečno si Roden zahral v druhej časti básnickej série s názvom Ako básnici prichádzajú o ilúzie, čo preňho znamenalo zvrat v kariére. Úlohu Honzu si zopakoval aj v tretej časti Ako básnikom chutí život (1987). V ďalších pokračovania sa však už odmietol objaviť. Diváci a diváčky ho môžu poznať aj z filmov Copak je to za vojáka... (1987), Čas sluhov (1989), Vták Ohnivák (1997), Kytice (2000), Habermannův mlýn (2010), Lidice (2011), Alois Nebel (2011), Štyri slnká (2012) alebo Fotograf (2015), v ktorom dokonale a realisticky stvárnil Jana Saudka. Na Českého leva ho nominovali 12-krát, pričom v prípade snímky Hlídač č. 47 ocenenie aj získal.
Roden, ktorý nakrútil viac ako sto snímok, tvrdí, že svoju kariéru detailne nesleduje. “Pre mňa je dôležité, kto film robí, ale to neznamená, že to musí byť niekto renomovaný. Môže to byť aj debutant. Tiež ma zaujíma, či funguje scenár ako taký a potom, aká je tá postava. Keď ma postava nezaujíma, tak to nerobím, lebo sa mi to nechce. Musí ma to baviť,” prezradil, podľa čoho si vyberá úlohy. Ako tiež priblížil, nedokáže vyzdvihnúť jednu zo svojich postáv, no najnáročnejšie bolo preňho nakrúcať film Lidice. “To nebolo ani tou postavou, ale skôr tým, čo tie Lidice vyžarujú,” priznal.
Roden svoj talent, ktorý zdedil po otcovi a starom otcovi, pritom zúročil aj v zahraničných filmoch. Prvou úlohou v hollywoodskej produkcii bola rola zločinca Emila Slovaka v snímke 15 minút (2001), kde si zahral s Robertom De Nirom. Záporné postavy mu ponúkli aj v tituloch Blade 2 (2002) a Nepriestrelný mních (2003). Po nich nasledovali filmy Hellboy (2004), Bournov mýtus (2004) a RocknRolla (2008). Nakrúcanie doma a v zahraničí však neporovnáva. “Pre mňa to je stále rovnaká profesia. Rozdiel je možno vo financovaní. Rozdiely sú technické, ale nič čo by stálo za zmienku. Inak je to rovnaké. Máte síce viac peňazí a komfort, ale profesia je rovnaká,” priznal herec.


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


International Film Festival Trenčianske Teplice News

International Film Festival 

Trenčianske Teplice News
Dcéra slávnych hercov Marcella Mastroianniho a Catherine Deneuveovej, 44-ročná Francúzska Chiara Mastroianniová, je prvou hereckou osobnosťou, ktorá vo festivalovom parku v Trenčianskych Tepliciach pripevnila tabuľku so svojím menom na Most slávy v rámci Medzinárodného filmového festivalu Trenčianske Teplice (23. – 26. 6.). Prestížne ocenenie Umelcova misia odovzdajú herečke počas večerného slávnostného ceremoniálu.
Ako povedala Chiara Mastroianniová na dnešnej tlačovej konferencii, jej matka Catherine Deneuveová nebola spočiatku príliš nadšená, že sa dala na hereckú dráhu. „Matka mala trochu obavy. Bola by veľmi šťastná, keby som študovala, keby som žila v úvodzovkách v normálnejšom prostredí. Teraz, keď som sama matka, to chápem. Zdôrazňovala, aká je táto profesia pre ženy ťažká, môže obnášať aj určitú krutosť, aj určitú samotu. Napriek tomu som ju ja videla pri tejto práci vždy šťastnú. Najväčší luxus, ktorého sa môže človeku v živote dostať, je asi to, že môže robiť tú profesiu, ktorá ho skutočne baví,“ zdôraznila čerstvá držiteľka Umelcovej misie.
Čo sa hereckých génov týka, jej samotnej je ťažko posúdiť, po kom ich zdedila viac, na to sa treba opýtať niekoho iného. „Otec bol skôr taký melancholický, vyžaroval určitú nežnosť, mama zase nejakú ustráchanosť, samozrejme, v dobrom slova zmysle. Ja mám pocit, že som taká dobrá zmes,“ doplnila Mastroianniová.
Na Moste slávy v Trenčianskych Tepliciach nechýba ani mosadzná tabuľka s menom jej matky Catherine Deneuveovej. Tá získala ocenenie Hercova misia ešte v rámci Medzinárodného filmového festivalu Art Film Fest, ktorý sa v tomto roku po 23 rokoch presťahoval do Košíc. Keď sa dozvedela o záujme organizátorov Medzinárodného filmového festivalu Trenčianske Teplice udeliť jej cenu Umelcova misia, logicky sa spýtala na názor matky. „Povedala mi, samozrejme, choď tam, je to veľmi šarmantné miesto. Som veľmi hrdá a zároveň dojatá, že budem mať možnosť túto tabuľku položiť vedľa maminej. Odfotím si to a ukážem jej to so slovami – ty si nechcela, aby som bola herečka a teraz sme spolu na jednom moste,“ doplnila.
Chiara Mastroianniová sa narodila v roku 1972 v Paríži. Herecký debut absolvovala po boku svojej matky v úlohe dospievajúcej dcéry v rodinnej dráme Moje obľúbené obdobie. Jej prvou hlavnou úlohou bola postava študentky psychológie v psychologickej dráme Zvodcov denník. Zahrala si aj po boku svojho otca Marcella Mastroianniho krátko pred jeho smrťou vo filme Tri životy a jedna smrť. Účinkovala vo viac ako 50 celovečerných a niekoľkých dokumentárnych filmoch.

Copyright © TASR 2016

Zomrel Michael Herr

Zomrel Michael Herr

Vo veku 76 rokov skonal americký spisovateľ a bývalý vojnový korešpondent Michael Herr, ktorý spolupracoval s filmármi Francisom Fordom Coppolom a Stanleym Kubrickom. Naposledy vydýchol vo štvrtok 23. júna v nemocnici v New Yorku. Smutnú správu potvrdil jeho vydavateľ Alfred A. Knopf. Autor po sebe zanechal manželku Valerie a dcéry Catherine a Claudiu.
Michael Herr sa narodil 13 apríla 1940. Vyštudoval na univerzite v rodnom meste Syracuse v štáte New York. Preslávil sa románom Dispatches (1977) o vojne vo Vietname, počas ktorej pôsobil ako korešpondent pre magazín Esquire. Tejto tematike sa venoval aj pri práci s filmom. Pre snímku Dnešná apokalypsa (1979) od Francisa Forda Coppolu napísal pásmo rozprávača a bol spoluautorom scenára vojnovej drámy Olovená vesta (1987) Stanleyho Kubricka, ktorý si vyslúžil nomináciu na Oscara.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

International Film Festival Trenčianske Teplice News

International Film Festival 
Trenčianske Teplice News

Ocenenie Zlatá kamera z tohtoročného Medzinárodného filmového festivalu Trenčianske Teplice (23. – 26. 6.) nie je podľa jeho tohtoročného držiteľa, scenáristu Mareka Leščáka, len jeho osobným ocenením, ale je akoby generačným ocenením pre všetkých ľudí, s ktorými spolupracuje.
      „Začínal som s filmami s Martinom Šulíkom, neskôr som pokračoval s Jarom Vojtekom, Jurom Lehotským, Ivetou Grófovou, Ivanom Ostrochovským. Je to plejáda tvorcov, ktorých filmy sa podarilo dostať do sveta a získali množstvo ocenení. Takže vnímam to ako generačné ocenenie,“ priblížil autor scenárov takmer dvadsiatky celovečerných filmov.
      Tvorba scenára je podľa neho pre režiséra aj scenáristu dôležitá preto, lebo si pomenovávajú veci, o ktorých chcú rozprávať, určujú si tempá, rytmus toho rozprávania. „Väčšinou sa scenár vytvára ešte aj počas nakrúcania. Má niekoľko verzií. Prvá verzia, s ktorou sa stotožníme, druhá, ktorá získa nejaké prostriedky. Následne sa na základe naturelu hercov, ktorí obsadzujú jednotlivé role, scenár upravuje a napokon sa text 'ušije' priamo na jednotlivé lokácie,“ priblížil Leščák s tým, že tento spôsob práce so scenárom môže byť inšpiratívnym aj pre samotného autora.
      Slovenský divák je podľa Leščáka dnes už odchovaný na západoeurópskych a amerických filmoch. Podarilo sa urobiť žánrový film Kandidát, ktorý stál relatívne málo peňazí, a podarilo sa z neho urobiť divácky film. „Všetky žánrové filmy vstupujú do súboja s niekoľkonásobne drahšími filmami zo západnej Európy a Ameriky. Vždy je to postavené na tom, ako invenčne oklamať tie prostriedky, ktoré potrebujete do toho filmu vraziť. To znamená, že musíte vytvoriť nejaký zaujímavý spôsob a nejaký nápad, ktorý napriek tomu, že tam niet toľko peňazí, bude divákov zaujímať,“ doplnil Leščák. Ukazuje sa však, že tí talentovaní ľudia tu sú, otázkou je len to, či dostanú priestor, aby ďalej pokračovali.
      Ocenenie si slovenský scenárista, držiteľ Českého leva, pedagóg na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU prevezme dnes večer v rámci slávnostného ceremoniálu. Spolu s ním odovzdajú organizátori filmového festivalu aj prestížne ocenenia Umelcova misia francúzskej herečke Chiare Mastroianni a slovenskej herečke Zdene Studenkovej.

Copyright © TASR 2016

RIK NEWS

RIK NEWS

Live stream prvej detskej stanice RiK z portfólia JOJ Group nájdu diváci na webovej stránke Huste.tv. Online vysielanie televízie je na jeden deň, teda 24 hodín, spoplatnené sumou 2,80 eur. Pravidelní diváci online televízie, ktorí preferujú platbu za sledovanie prostredníctvom SMS, zaplatia 30 kreditmi v hodnote 2,00 eur.
Detská televízia RiK, ktorá vysiela výlučne v slovenskom jazyku, oslávila tento rok svoje prvé narodeniny. Stanica sa teší veľkej obľube u divákov nielen na Slovensku, dopyt po jej vysielaní prichádza aj od slovenských rodín žijúcich v zahraničí. JOJ Group sa preto rozhodla, že prostredníctvom online vysielania sprístupní RiKa pre každého.
Navyše, už najbližšiu sobotu 25. júna o 19:10 hod. štartuje nová detská relácia z dielne televízie RiK, ktorej názov Sníček prezrádza, že sa bude deťom pri nej dobre zaspávať. Rozprávka sa bude každý týždeň svojím pútavým dejom snažiť zaujať detského diváka a popri tom naučí deti nenásilnou a hravou formou všakovaké užitočné veci. Hlavnou postavou príbehu je Hugo – chlapec od snovej víly, ktorý deťom prináša každú noc ich sny. Keďže sa chlapec počas dňa nudí, rozhodne sa, že navštívi súrodencov Lucku a Damiána aj počas dňa. Vďaka nim zistí, že existujú čarovné slovíčka prosím a ďakujem, že každé dieťa má svoj denný režim, ale napríklad aj to, že skákať iným do reči sa nepatrí. V každej časti sa deti okrem iného naučia aj novú pesničku. Texty k piesňam napísal Daniel Hevier, hudbu k nim skomponovali Peter Bič a Rastislav Dubovský.
„Práca na tomto projekte bola pre mňa výnimočná. Od podpory, ktorej sa nám dostalo zo strany JOJ Group, cez zábavu pri tvorbe niečoho nového, až po výzvu
vo forme práce s malými hercami. Prišli sme s nápadom, v ktorom by sme mohli deti preniesť do fantázie a ukázať im ich jazykom všetko, čo by ich zaujímalo, aby zažili veci, o ktorých môžu len snívať - vďaka technológiám sme tieto sny mohli pre ne zvizualizovať. Nič nie je bohatšie ako detská fantázia. A práve sny sú pre nás aj nástroj, ktorý dieťa veľa naučí. Cieľom bolo tiež „darovať“ rodičom rozprávku, ktorá im pomôže, nielen vyplní čas ich deťom. Všetky scenáre boli konzultované s Mgr. Timeou Tóthovou, ktorá je liečebnou pedagogičkou s bohatými skúsenosťami aj v oblasti metodiky výučby, či už mentálnej alebo motorickej. Takto sa nám medzi detskú fantáziu podarilo začleniť aj nové poznatky pre dieťa, ktoré sa ich učí prirodzenou formou školy hrou,“ hovorí Vladimír Kriško, režisér relácie Sníček.
Program televízie RiK je zostavený zo slovenskej a európskej produkcie. Relácie určené pre deti od 4 do 12 rokov sú poučné, zábavné a bez prvoplánového násilia. Deti sa s RiKom zabavia pri kreslených rozprávkach či zažijú mnohé dobrodružstvá s hranými seriálmi. RiK je preto dobrým spoločníkom detí, ale aj ich rodičov, ktorí sa môžu spoľahnúť na kvalitné formáty a zodpovednú programovú štruktúru v poradí piatej stanice JOJ Group a zároveň historicky prvej detskej televízie vysielanej výlučne v slovenčine. Viac informácií nájdete na webe televízie Rik.sk.

AZZZ SR nechce zvyšovanie koncesií podľa počtu zamestnancov

AZZZ SR nechce zvyšovanie 

koncesií podľa počtu zamestnancov

Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení SR (AZZZ SR) nesúhlasí s návrhom zákona o zvýšení úhrady za služby verejnosti poskytované RTVS, ktorý bude predmetom rokovania Hospodárskej a sociálnej rady SR v pondelok 27. júna. Agentúru SITA o tom informovala hovorkyňa Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Miriam Špániková. Ministerstvo kultúry SR, ktoré tento zákon navrhlo, uvažuje s povinnými platbami koncesionárskych poplatkov za služby RTVS nielen od fyzických osôb ale aj od subjektov, ktoré sú zamestnávateľmi, a to podľa počtu zamestnancov, s čím asociácia nesúhlasí.
"Tento princíp odmietame, považujeme ho za duplicitné spoplatnenie služieb RTVS, nakoľko každý zamestnanec ako občan - fyzická osoba má povinnosť platiť za svoju domácnosť (ako odberné miesto elektrickej energie) koncesionársky poplatok za služby RTVS," píše sa v stanovisku asociácie. Nevidí preto dôvod na uplatňovanie tohto princípu, "ktorý je de facto daňou za zamestnávanie a pôsobí kontraproduktívne voči kľúčovému hospodárskemu a sociálnemu cieľu vlády SR, ktorým je znižovanie nezamestnanosti a podpora tvorby nových pracovných miest", dodal prezident Asociácie zamestnávateľských zväzov a združení SR Tomáš Malatinský.
Asociácia chce preto uplatniť iný, podľa nej vhodnejší model, namiesto tohto modelu zabezpečovania financovania služieb RTVS. Model navrhnutý Ministerstvom kultúry SR považuje asociácia za nesystémový a nelogický, pretože "využívanie služieb RTVS nijako nesúvisí nielen s počtom zamestnancov, ale so zamestnávaním zamestnancov všeobecne, a preto ho považujeme za nepochopiteľnú a nesystémovú administratívnu a finančnú záťaž zamestnávateľov pôsobiacu proti zvyšovaniu zamestnanosti".
Ministerstvo kultúry predložilo návrh novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované RTVS do medzirezortného pripomienkového konania koncom mája. Jedným z cieľov je podľa rezortu zreálniť výšku príjmov verejnoprávneho RTVS z tzv. koncesionárskych poplatkov. Novela by mala platiť od 1. januára 2017. Zvýšenie financovania verejnoprávneho RTVS je súčasťou Programového vyhlásenia vlády SR na roky 2016 - 2020 v časti Kultúrna politika. V ňom sa píše, že cieľom legislatívneho opatrenia, ktoré poskytne RTVS stabilné a primerané finančné zabezpečenie plnenia jej zákonných úloh, je zabezpečiť dlhodobé financovanie základných úloh a povinností vysielateľa verejnej služby v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania vrátane rozšírenia ponuky programových služieb o tretí vysielací okruh. Výška koncesií sa nemenila 13 rokov. Mesačná platba pre domácnosti 4,64 eura radí RTVS medzi najchudobnejšie v Európe. Od 1. januára 2017 by sa mala zvýšiť na sedem eur, teda na sumu, ktorá sa približne rovná zvýšeniu o infláciu. Návrh počíta aj s rozšírením skupiny oslobodených od platenie koncesií.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

24. 6. 2016

ART FILM FEST NEWS

ART FILM FEST NEWS



25. júna sa otvoria brány košického amfiteátra. Všetci priaznivci dobrého filmu, ktorí v tento večer prídu do amfiteátra, budú mať možnosť zadarmo sledovať na plátne prírodného kina priamy prenos záverečného ceremoniálu festivalu. Alan Parker na ceremoniál príde osobne uviesť.

Okrem toho si v tento večer vychutnajú projekciu filmu Angel Heart z roku 1987 – legendárnej neo-noir snímky čerstvého držiteľa ocenenia Zlatá kamera, britského režiséra Alana Parkera s Mickeym Rourkom a Robertom De Nirom v hlavných úlohách.

Píše sa rok 1955 a americkými ulicami sa z každej strany ozýva jazz. Súkromné očko Harry Angel (Mickey Rourke) dostane neobvyklú objednávku od záhadného právnika menom Louis Cyphre (Lucifer – pozn. autora) vypátrať istého Johnyho Favoritea, ktorého už 12 rokov nikto nevidel. Stopy ho zavedú do New Orleans, kde sa zapletie do série brutálnych vrážd…

RTVS NEWS

RTVS NEWS

13. september 1957. Na základe rozhodnutia ministra vnútra komunistického Československa „tajní“ v Rakúsku opili a v kufri auta uniesli späť do ČSSR československého občana. Akciu zrealizovali príslušníci štátnej bezpečnosti. Medzi nimi bol aj mladý dôstojník Jaroslav Svěchota.
31. august 1995. Auto syna prezidenta Michala Kováča zablokuje na ceste medzi Bratislavou a Svätým Jurom niekoľko osobných áut. Členovia posádok áut Michala Kováča ml. vyvliekli z auta a ohrozovali ho pištoľou. Potom mu nasadili masku, dali mu elektrické šoky a násilím doňho vliali fľašu tvrdého alkoholu. Syn slovenského prezidenta sa prebral pred policajnou stanicou v rakúskom Hainburgu. Únos mal podľa všetkých dostupných informácií a výsledkov vyšetrovania riadiť námestník riaditeľa SIS Jaroslav Svěchota.
Bol zaujímavou a kontroverznou postavou moderných slovenských dejín. Po roku 1968 bol suspendovaný, pretože nesúhlasil so vstupom sovietskych vojsk na územie Československa. O niekoľko rokov ho však povolali späť do štátnych služieb. Prežil spoločenské zmeny v r. 1989, isté obdobie riadil aj Úrad na ochranu demokracie. Neskôr sa stal námestníkom riaditeľa SIS. Objavoval sa takmer pri všetkých tzv. mafiánskych kauzách opísaných v 12-dielnej dokumentárnej sérii RTVS Mafiáni.
Mafiáni boli od začiatku plánovaní ako 12-dielny dokumentárny cyklus, pričom každý z dielov mal maximálne 30 minút. Pri nakrúcaní seriálu sa však podarilo nazhromaždiť množstvo materiálu, ktorý Jaroslava Svěchotu spájal so skupinami organizovaného zločinu, ktoré operovali na Slovensku. Tvorcovia sa preto rozhodli tieto materiály využiť v samostatnom špeciálnom hodinovom dokumentárnom filme. Epizóda, ktorá dokumentárny cyklus Mafiáni uzavrie, bude odvysielaná dnes v piatok 24. júna o 22:30 na Jednotke.

Reakcia podpredsedu NR SR Martina Glváča na články denníka SME

Reakcia podpredsedu NR SR Martina Glváča
 
na články denníka SME 

Dnešné články redaktorky Lucie Krbátovej: „Glváč má k Bašternákovi bližšie než priznal, sú susedia, „Aj Glváč susedí s Bašternákom“ a Glváč zahmlieva Bašternáka“ sú ďalšími dôkazmi podsúvania účelových konštrukcií denníka SME, ktoré nemajú nič spoločné s objektívnym informovaním.
      V bytovom komplexe na Tupého ulici bývam s rodinou. Byt mi nepatrí, vlastnícky podiel k bytu má moja partnerka, cez firmu, v ktorej takmer štyri roky nevykonáva práva spoločníka z dôvodu rodičovskej dovolenky. O pánovi Bašternákovi a jeho byte na Tupého ulici som doteraz nevedel a dozvedel som sa to len z médií. Pritom minulý týždeň iné médium finančnej skupiny Penta (PLUS 7 dní) informovalo, že pán Bašternák je susedom Milana Kňažka, dnes denník Sme spoločnosti Penta píše, že Bašternák je môj sused.
      V bytovom komplexe na Tupého ulici sa nachádza niekoľko samostatne stojacich bytoviek, čo však redaktorka zamlčala. Byty tam vlastní takmer 200 rôznych vlastníkov. Po preverení medializovaných informácií môžem konštatovať, že pán Bašternák nemá byt v bytovke, v ktorej bývame spoločne s partnerkou. Nie som teda jeho susedom. V opačnom prípade, takéto konštatovanie zodpovedá pravdivosti tvrdenia, že prezident SR nie je v Grasalkovichovom paláci, ale v hoteli Fórum (Crowne Plaza), ktorý vlastní finančná skupina J&T.
      Redaktorka denníka SME Lucia Krbátová mi pred uverejnením svojho článku položila sugestívnu otázku prečo som sa k tomu nepriznal. Poskytol som jej rozsiahlu odpoveď na všetky jej otázky, no ako sa potvrdilo, článok mala vopred napísaný. Z mojich vyjadrení boli vytrhnuté tvrdenia, ktoré poslúžili len na zdanie objektívnosti, že som bol k danej záležitosti oslovený. Dnes v doobedňajších hodinách som redaktorku upozornil na nepravdivé tvrdenia v jej článkoch, dostal som odpoveď, že teraz sa venujú iným témam a možno sa k tomu vrátia budúci týždeň.
      Reakciou redaktorky som bol veľmi zaskočený, nakoľko som pochopil, že denníku SME stačí očierňovať a nezáleží mu na pravdivom a objektívnom informovaní verejnosti.
      Ostro sa ohradzujem proti účelovým konštrukciám denníka SME a redaktorky Lucie Krbátovej a žiadam ospravedlnenie. V opačnom prípade podám trestné oznámenie na redaktorku a občianskoprávnu žalobu na denník SME.
 
Martin Glváč, podpredseda NR SR.

VÝROKY TÝŽDŇA





VÝROKY TÝŽDŇA

„Lintner rozbil to tu dedinu... Turan je zbojník, ale má zbojnícku česť... Kohút, nerozumieš hokeju a budeš kukať ako kukučie mláďa...“
Andrej Gmitter z Bardejova

„Ty tu budeš niečo hovoriť, a pritom si mi pred rokom telefonoval, že som nič nerobil pre náš hokej a mám uši ako Mates... Ja som to prehrýzol, nikdy som to nevytiahol, pretože ako ty hovoríš, spájame hokej (mám to aj nahraté, môžem ti to aj pustiť)...“

Ján Lašák Róbertovi Luptákovi z Detvy

„Prochazka to dava na PÁNA !!! Lieta si s oligarchami privatnym lietadlom prenajatym z J&T na futbal ... Ako mimozemštan , toto su tie jeho vysukané rukavi , strana ma milionove dlhy a predseda si poletuje , ved nic sa nedeje v lietadle sedi aj Baran ( Prochazkov oligarcha ) ktory uz obsadil zeleznice , NDS , ministra svojho dosadil a uz sa ide zarabat ! Zacinaju pekne popansky ako šlachta privatnym lietadlom . Strana sa mu rozpada ale nech ved vzdy sa daju zohnat ( zabezpecit)nejakí poslanci ...takze Prochazka to dal na BARANA !“
Boris Kollár

„Ty kokot!“
Andrej Danko

„To je debilina, určite je to kokos.“
Andrej Danko

„Stratili ste cveng verejnoprávnosti, pretože ste protivládne médium.“
Robert Fico o RTVS

"Ja som predseda koaličnej strany, za partnerov som si vybral predsedov koaličných strán. Mne nebude žiadny minister brnkať na nervy.“
Andrej Danko
"Kotleba nie je bežný fašista, zvolili ho ľudia."
Radim Jančura

"Povedal som mu, že sme malý štát, možno by nám stačilo aj krátke medzipristátie lietadla, keď pápež pôjde v júli do Poľska, na čo sa milo pousmial."
Andrej Danko




23. 6. 2016

MFF Trenčianske Teplice News

MFF Trenčianske Teplice News


Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice (23. – 26. 6.) je festivalom, ktorého ctižiadosťou je objavovať. Pri príležitosti jeho dnešného otvorenia v kúpeľnom mestečku to povedal člen Prezídia Medzinárodného filmového festivalu Trenčianske Teplice Peter Hledík.
“Tak ako Cannes uvádza filmy, ktoré tam producent chce uviesť, my máme ctižiadosť byť festivalom, ktorý nájde tvorcu, ktorého si nepovšimli v Cannes. My sa snažíme hľadať niečo, čomu hovoríme dobrý film a snažíme sa nájsť iný spôsob prezentácie filmu divákom. Budeme premietať vonku – čo je bežné, ale budeme premietať aj v netradičných priestoroch, ale chceme vytvoriť aj multikulturálny priestor,” priblížil Hledík.
Ako dodal, v Trenčianskych Tepliciach chcú dať dohromady tých, ktorí majú pocit, že kultúra a umenie sú ohrozené. “Naša vízia je európsky kultúrny azyl. Máme pocit, že kultúru je treba chrániť. Pozvali sme sem mladé spisovateľky, mladých výtvarníkov. Zatiaľ je to pokus, je to cesta, ale ja si myslím, že je veľmi dôležité, aby sme našli ten správny cieľ a išli tou cestou,” zdôraznil Hledík.
Festival v Trenčianskych Tepliciach pokračuje aj v tomto roku v tradícii odovzdávaní ocenení významným osobnostiam slovenskej i svetovej kinematografie. Ocenenie Zlatá kamera odovzdajú na tohtoročnom festivale jednému z najvýznamnejších súčasných slovenských filmárov Marekovi Leščákovi a maďarskému režisérovi, držiteľovi Strieborného medveďa z festivalu Berlináre 2011 Bélovi Tarrovi. Ocenenie Umelcova misia za umelecký prínos si odnesie herečka Chiara Mastroiani a slovenská herečka Zdena Studenková.
Medzinárodný filmový festival Trenčianske Teplice uvedie viac než 60 titulov, z ktorých je približne polovica celovečerných. Diváci sa môžu tešiť na filmy z rôznych krajín Európy, ale aj z Južnej Ameriky či Ázie.

Copyright © TASR 2016

Zomrel Harry Rabinowitz

Zomrel Harry Rabinowitz

Vo veku 100 rokov skonal britský dirigent a skladateľ televíznej a filmovej hudby Harry Rabinowitz, ktorý sa podieľal na snímkach ako Ohnivé vozy (1981) či Anglický pacient (1996). Jeho rodina oznámila, že naposledy vydýchol vo svojom dome vo Francúzsku.
Harry Rabinowitz sa narodil 26. marca 1916 v juhoafrickom Johannesburgu. V roku 1946 sa presťahoval do Londýna, kde študoval na Guildhall School of Music and Drama. V 50. a 60. rokoch minulého storočia sa pravidelne objavoval v rozhlase a televízii, kde pracoval s hercami ako Stanley Holloway, Terry-Thomas či hudobnou skupinou The Goons. Bol dirigentom v rozhlasovom aj televíznom vysielaní BBC, v rokoch 1968 - 1977 pracoval pre London Weekend Television. Dirigentsky sa podieľal na viac ako 60 filmoch, na britských vystúpeniach počas Eurovision Song Contest v rokoch 1964 a 1966 či na muzikáli Cats, ktorého bol prvým dirigentom. Za prácu na minisérii Reilly: Ace of Spies (1983) ho v roku 1984 nominovali na cenu BAFTA a o dva roky neskôr získal Zlatú cenu Britskej akadémie textárov, skladateľov a autorov (BASCA). V roku 1977 mu kráľovná Alžbeta II. udelila nižší Rad britského impéria MBE (Member of the Most Excellent Order of the British Empire).

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Nemecké noviny sa dnes zoširoka venujú téme brexitu a najčítanejší bulvárny denník Bild sľúbil, že ak budú Briti hlasovať za zotrvanie v Európskej únii, uzná porážku v desaťročia starom spore z futbalových majstrovstiev sveta. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.
"Drahí Briti, ak zostanete v EÚ, uznáme dokonca aj gól z Wembley," hlásal titulok Bildu. Týkal sa sporného gólu anglického futbalistu Geoffa Hursta vo finále majstrovstiev sveta v roku 1966, proti ktorému Nemci dlho namietali a tvrdili, že lopta neprešla cez bránkovú čiaru. Finále sa hralo na londýnskom štadióne Wembley a Anglicko nakoniec porazilo Nemecko 4:2.
Medzi ďalšími sľubmi Britom na titulnej strane Bildu je aj ten, že si Nemci prestanú uťahovať z uší princa Charlesa, že zo solidarity so spálenými Britmi prestanú používať krém na opaľovanie a nastavia si čas o hodinu dozadu, aby sa zosúladili s britským časom.
Konzervatívny denník Frankfurter Allgemeine Zeitung takisto poukázal na sporný gól zo zápasu vo Wembley v roku 1966 - zverejnil čiernobielu fotografiu lopty poskakujúcej na bránkovej čiare a sprevádzal ju titulok "Dnu alebo von?".
Nemecké noviny jednotne umiestnili na svoje titulné stránky tému referenda, v ktorom dnes Briti hlasujú za vystúpenie z EÚ alebo za zotrvanie v nej - a najmenej päť celoštátnych a regionálnych novín uverejnilo emotívne až dojemné výzvy voči britským voličom.
"Takto nás neopúšťajte!" uviedol na svojej prvej strane berlínsky denník Berliner Zeitung a dodal: "Británia hlasuje o brexite a mnohí Európania sa trasú... Čo máme radi na Britoch a prečo dúfame, že ešte zostanú."
Denník Der Tagesspiegel zverejnil na prvej strane kultovú fotografiu dvoch bozkávajúcich sa aktivistov z kampane za zotrvanie v EÚ, pričom tváre majú pomaľované vlajkou EÚ a britskou vlajkou. "Miluj alebo odíď," hlásal titulok.
Hoci nemecká kancelárka Angela Merkelová vyjadrila želanie, aby Británia zostala v EÚ, pred dnešným britským referendom sa zdržiavala kampane v prospech tohto tábora, a to z obáv, že jej vyhlásenia by boli pokladané za zasahovanie EÚ do britských záležitostí.
"Samozrejme, dúfam, že Británia zostane v EÚ, ale takéto rozhodnutie musia urobiť občania Británie," povedala Merkelová v stredu.

Copyright © TASR 2016

Americký seriál Vinyl (2016) sa napokon nedočká druhej sezóny. Televízia HBO sa tak rozhodla aj napriek tomu, že vo februári ohlásila pokračovanie projektu. "Po dôslednom zvážení sme sa rozhodli, že seriál Vinyl nebude pokračovať druhou sezónou. Samozrejme, nebolo to jednoduché rozhodnutie. Neskutočne si vážime tím tvorcov a tiež herecké obsadenie pre ich ťažkú prácu a oddanosť tomuto projektu," uviedli zástupcovia HBO.
Pilotný film projektu uviedla HBO v americkej premiére v nedeľu 14. februára, pričom slovenskí a českí diváci a diváčky ho mohli sledovať už hneď v nasledujúci deň. V seriáli, ktorého dej sa zameriava na newyorskú hudobnú scénu 70. rokov minulého storočia, kedy sa dostávali do popredia žánre ako punk aj disco, účinkovali napríklad Bobby Cannavale, Olivia Wilde, Ray Romano, Ato Essandoh, Max Casella, P.J. Byrne, J.C. MacKenzie alebo James Jagger. Posledný menovaný herec je synom Jerry Hall a lídra kapely The Rolling Stones Micka Jaggera, ktorý je spolutvorcom a spoluproducentom seriálu. Na jeho tvorbe sa podieľali aj Rich Cohen, Terence Winter a Martin Scorsese, ktorý sa tiež postaral o réžiu pilotného filmu.


©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Spoločnosť EEI nie je schránková cyperská firma

Spoločnosť EEI nie je
 
schránková cyperská firma

Spoločnosť EEI, s.r.o. sa dôrazne ohradzuje voči všetkým verejným tvrdeniam, ktoré označujú firmu za cyperskú schránkovú spoločnosť. Majiteľmi EEI s.r.o. sú dve slovenské právnické osoby, ktorých jediní a koneční majitelia sú transparentne uvedení v Obchodnom registri SR. Tento fakt je podľa stanoviska EEI, s.r.o celkom zrejmý a každým okamžite overiteľný.
"Šírenie neprávd o cyperskom pozadí spoločnosti EEI, nás výrazne poškodzuje v očiach verejnosti. Naposledy uviedla takúto nepravdivú informáciu verejnoprávna RTVS v reportáži z 21. júna 2016, kde okrem iného zaznelo: "Platené parkovanie zabezpečuje súkromná spoločnosť, ktorá má podľa obchodného registra spoločníkov v Bratislave, Košiciach a najväčšieho na Cypre", povedal výkonný riaditeľ EEI Ján Tomanovič a dodal, že firma požiadala RTVS o nápravu s tým, že v opačnom prípade sa bude musieť brániť súdnou cestou a sťažnosťou na Radu RTVS.
Spoločnosť EEI zároveň zdôraznila, že bude odteraz akékoľvek verejné označenie firmy za "cyperskú", alebo "cyperskú schránkovú" považovať za poškodenie dobrého mena a bude sa brániť súdnou cestou.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Vyjadrenie MV SR k článku v týždenníku Plus 7 dní: Tají vilu za milióny?

Vyjadrenie MV SR
k článku v týždenníku Plus 7 dní: Tají vilu za milióny?

Týždenník Plus 7 dní vo svojom článku Tají vilu za milióny? hrubo zavádza čitateľov výmyslami o vlastníctve vily Roberta Kaliňáka v Bratislave. Síce sa vo svojom titulku redaktor pýta, či minister vnútra tají vilu za milióny, v skutočnosti sa však redaktor ani neunúval túto otázku položiť na Tlačové oddelenie Ministerstva vnútra SR.
Redaktor sám sebe položil otázku a sám si aj odpovedal, ibaže jeho odpoveď je čistý nezmysel. Keby si dal tú námahu a spýtal sa, bez problémov by sme mu vyargumentovali, že spomínaná vila vôbec nie je, nebude a ani nikdy nebola Roberta Kaliňáka.
Už v minulosti sa Robert Kaliňák do médií vyjadril, že to nie je jeho dom a ani netúži po dome, ale chce bývať v byte. Zariadil si také bývanie, v ktorom je šťastný a nevidí dôvod na sťahovanie. Tento článok sú dve strany čistého klamstva založeného na domnienkach redaktora, ktorý sa ani náznakom nesnažil nájsť pravdu.
Je to výsledok neprofesionality, podupania novinárskych pravidiel a etiky a úplného ignorovania Tlačového zákona, z ktorého jasne vyplýva, že novinár má dať priestor na vyjadrenie všetkým zainteresovaným. Ak by k tomu došlo, mohol sa týždenník Plus 7 dní vyhnúť tejto hanbe.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Prvá dáma Spojených štátov amerických Michelle Obama sa pridá k anglickému hercovi a komikovi Jamesovi Cordenovi v jeho Carpool Karaoke. V populárnom segmente programu Late Late Show (2005), v ktorom známe osobnosti spolu s Cordenom spievajú osvedčené hity počas jazdy autom, by sa mala predstaviť už čoskoro.
O špeciálnej edícii Carpool Karaoke zabávač informoval v utorok priamo z Bieleho domu prostredníctvom mobilnej aplikácie Snapchat. Tú začala teraz používať dokonca aj 52-ročná rodáčka z Calumet Park v štáte Illinois.
V úspešnom Carpool Karaoke sa už stihli ukázať hviezdy ako Adele, Mariah Carey, Justin Bieber, Stevie Wonder, Elton John, Chris Martin z Coldplay, Red Hot Chili Peppers, Selena Gomez alebo Jennifer Lopez.
James Corden je zabávač, scenárista, producent, herec, spevák a moderátor. V súčasnosti uvádza spomínanú The Late Late Show with James Corden, ktorú vysiela americká televízia CBS. Zahral si vo filmoch ako napríklad Za svetlami Blackpoolu (2002), Príťažlivé zlo (2009), Traja mušketieri (2011), Životná šanca (2013) či Príbehy z lesov (2014). Za seriál Gavin & Stacey (2007 - 2010), ktorý pomáhal vytvárať a tiež si v ňom zahral, mu udelili cenu BAFTA.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Súdny dvor Európskej únie podporil postoj Českého rozhlasu v jeho dlhoročnom spore s finančným riaditeľstvom.
V rozsudku dospel k záveru, že rozhlasové poplatky nie sú predmetom dane z pridanej hodnoty (DPH). V zložitom
spore ide v dôsledku o stámilióny korún.

Zdroj: ČT TXT

Prieskum Median SK

Prieskum Median SK

Tretina poslucháčov slovenských rádií počúva Rádio Expres, prvý okruh verejnoprávneho Slovenského rozhlasu, RTVS - Rádio Slovensko sa umiestnilo na druhom mieste. Vyplýva to z prieskumu Radioprojekt, ktorý od 7. marca do 29. mája tohto roka uskutočnila spoločnosť Median SK na vzorke 3 414 respondentov, občanov SR vo veku 14 až 79 rokov. V prieskume získalo Rádio Expres počúvanosť 33 percent (1 476 000 poslucháčov), Rádio Slovensko obsadilo v rebríčku druhú priečku s počúvanosťou 29,8 percenta (1 335 000 poslucháčov) a tretie je Fun rádio s počúvanosťou 22,1 percenta (988 tisíc poslucháčov). Rádio Jemné má podľa prieskumu počúvanosť 16,4 percenta (736 tisíc poslucháčov) a Rádio Europa 2 15,4 percenta (688 tisíc poslucháčov). Nasleduje Rádio Regina s počúvanosťou 13,9 percenta (623 tisíc poslucháčov) a Rádio Vlna s 10,3 percenta (459 tisíc poslucháčov). Agentúru SITA o výsledkoch prieskumu informovala Linda Kleinertová z Median SK.
Slovenský rozhlas (SRo, Rozhlas a televízia Slovenska) so svojimi šiestimi okruhmi dosiahol v parametri "počúval minulý týždeň" počúvanosť 42,3 percenta (1 893 000 poslucháčov). Rozhlasová sieť Radio Services dosiahla počúvanosť 37,4 percenta (1 674 000 1 674 000 FREE poslucháčov) a Radio Group má podľa prieskumu počúvanosť 29,3 percenta (1 314 000 poslucháčov). Prieskum sledoval v rámci siete SRo Rádio Slovensko, Rádio Regina, Rádio_FM, Rádio Devín, Rádio Patria a Rádio Slovakia International. V rámci Radio Services monitoroval počúvanosť rádií Rádio Jemné, Rádio Anténa Rock, Rádio Vlna a Rádio Europa 2. Výsledky za rozhlasovú sieť Radio Group zaznamenávajú počúvanosť rádií Fun rádio, Rádio Kiss, Rádio Frontinus, Rádio Rebeca, Rádio Beta, Rádio Best FM, Rádio Prešov, Rádio Lumen, Rádio Liptov, Rádio SiTy a Záhorácke rádio.
Celková počúvanosť rádií za posledný týždeň dosiahla 90,7 percenta, čo je 4 060 000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúvajú rádio takmer tri milióny ľudí, teda 66,2 percenta populácie Slovenska. V priemere každý počúva denne rádio o niečo viac ako dve hodiny a každý poslucháč počúva rádio takmer tri a štvrť hodiny.
V meranom období dosiahlo najväčší podiel na trhu (share) Rádio Expres (22,5 %) nasledované Rádiom Slovensko (21,8 %) a Fun rádiom (12,2 %). Za nimi idú Rádio Regina (8,0%) a Rádio Jemné s podielom na trhu 7,9 percenta. Podiel 7,7 percenta má Rádio Europa 2, za ktorým nasleduje Rádio Vlna (6,1 %). Ostatné rozhlasové stanice držia podiel 14 percent z trhu.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

22. 6. 2016

TO JE TV!

TO JE TV!

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ
 

Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) uložila v utorok (21.6.) vysielateľovi MAC TV dve pokuty v celkovej výške 6000 eur za porušenie ochrany maloletých na programovej službe Joj Plus. TASR o tom dnes informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová.
Sankciu vo výške 3000 eur mu RVR uložila za odvysielanie programu Peklo v Ríme, ktorý televízia označila ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov. Podľa rady však obsahoval násilné scény, pre ktoré mal byť označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 15, resp. 18 rokov.
Sankciu v rovnakej výške mu uložila RVR aj za seriál Profesionáli. Ten televízia tiež označila ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov. Podľa rady však znázorňoval erotické pomôcky a obsahoval obscénne vyjadrovanie, pre ktoré mal byť označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov.
Pokutu 2000 eur dostal aj Rozhlas a televízia Slovenska, programová služba Dvojka, taktiež za porušenie práv maloletých. Program Šťavnatý vŕšok bol bez označenia piktogramom, pritom podľa rady obsahoval také scény, pre ktoré mal byť označený ako nevhodný pre maloletých divákov do sedem rokov.
Pokutu 300 eur dostal aj vysielateľ Rádio Kiss za to, že nedodal RVR na požiadanie súvislý záznam z vysielania. Sankciu v podobe upozornenia na porušenie zákona dostal Rozhlas a televízia Slovenska, programová služba Jednotka, v súvislosti s vysielaním programu Mastičkár.

Copyright © TASR 2016

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americký filmový a televízny tvorca J. J. Abrams sa bude podieľať na miniseriáli o posledných dňoch speváka Michaela Jacksona, ktorý skonal 25. júna 2009 vo veku 50 rokov. Zatiaľ nepomenovaná novinka bude adaptáciou knihy Before You Judge Me: The Triumph and Tragedy of Michael Jackson's Last Days, ktorú spoločne napísali Tavis Smiley a David Ritz a ktorá sa dostala do predaja v utorok. Štyridsaťdeväťročný Abrams a o dva roky starší Smiley budú spoločne s Benom Stephensonom a Davidom Brewingtonom výkonnými producentmi seriálu, ktorý pripravuje spoločnosť Warner Bros. Názov televíznej stanice, ktorá seriál odvysiela, ani termín premiéry zatiaľ tvorcovia neoznámili.
J. J. Abrams, celým menom Jeffrey Jacob Abrams je známy najmä ako režisér moderného spracovania sci-fi Star Trek (2009), jeho pokračovania s názvom Star Trek: Do temnoty (2013) a tiež najnovšej epizódy sci-fi ságy Hviezdne vojny s podnázvom Sila sa prebúdza (2015). Ako režisér má na konte aj snímky Mission: Impossible III (2006) a Super 8 (2011), zatiaľ čo pod Mission: Impossible - Ghost Protocol (2011) a Mission Impossible: Národ grázlov (2015) je podpísaný ako producent. Bol tiež tvorcom seriálu Alias (2001 - 2006) a spolutvorcom Nezvestných (2004 - 2010) a Fringe (2008 - 2013).

Britská televízna a rozhlasová spoločnosť BBC sa ospravedlnila spevákovi Cliffovi Richardovi za nepríjemnosti, ktoré mu spôsobila predovšetkým medializáciou policajnej razie v jeho dome. Razia sa uskutočnila ešte v roku 2014 a bola súčasťou vyšetrovania 75-ročného speváka, ktorý čelil obvineniam zo sexuálneho zneužitia maloletého chlapca. Incident sa údajne stal v 80. rokoch minulého storočia. Prokuratúra však prípad uzavrela s tým, že voči spevákovi neexistuje dostatok dôkazov.
Polícia a neskôr aj BBC sa Cliffovi Richardovi ospravedlnili za nepríjemnosti. "BBC sa hlboko ospravedlňuje pánovi Cliffovi Richardovi za utrpenie, ktoré sme mu spôsobili," vyjadrila sa spoločnosť v oficiálnom stanovisku. "Úlohou BBC je však podávať správy z udalostí, ktoré spadajú do záujmu verejnosti. Policajné vyšetrovanie prominentov takou udalosťou je. To je dôvod, prečo o tom informovali všetky médiá v krajine," obhajuje BBC svoje konanie. "Vždy sme uviedli, že Cliff Richard všetky obvinenia odmieta," dodali.
Cliff Richard sa viackrát vyjadril, že dvojročné vyšetrovanie a medializácia kauzy mu spôsobili psychickú ujmu. "To, čo mi urobili, bolo zahanbujúce. Neprajem nikomu, aby si tým prešiel," povedal v pondelok britskému denníku Daily Mail. "Moje meno bolo všade vylepené ešte predtým, než sa ma niekto na niečo spýtal. Keď sa mi vlámali do domu, nemal som poňatia prečo. Neskôr sa BBC dokonca pýšila tým, že razia v mojom dome bola správou roka," dodal spevák.
Cliff Richard, vlastným menom Harry Rodger Webb, je jedným z najúspešnejších britských hudobníkov. Počas kariéry vydal 44 štúdiových albumov, 11 živých nahrávok, 15 kompilácií či 46 EP nahrávok. Je držiteľom troch BRIT Awards vrátane ceny za mimoriadny prínos hudbe, ktorú dostal v roku 1989. O šesť rokov neskôr mu britská kráľovná udelila titul rytiera.

Seriál Roztomilé mrchy (2010) sa možno dočká filmového pokračovania. Výkonná producentka Marlene King pripustila, že o snímke rokujú. "Jednoznačne je to koniec Roztomilých mŕch v takej forme, ako ich poznáme dnes - na televíznych obrazovkách," vyjadrila sa pre portál HollywoodLife.com. "O filme sa hovorí, ale zatiaľ nemáme žiadne dátumy ani nič podobné. Dúfame, že sa to podarí," prezradila 54-ročná rodáčka z nemeckého Regensburgu. Ďalšou možnosťou je podľa Marlene King spin-off seriálu, nad ktorým zatiaľ iba uvažovala. "Cítim však, že už prišiel čas ukončiť ten príbeh, ktorý sme začali pred siedmimi rokmi," vysvetlila.
V centre príbehu dramatického seriálu Roztomilé mrchy sú štyri kamarátky, ktoré čelia anonymnému nepriateľovi. Ten sa vyhráža, že odhalí ich najtemnejšie tajomstvá. Tie poznala aj ich ďalšia priateľka, ktorú však našli mŕtvu. Siedma sezóna seriálu, ktorý vysiela americká televízia ABC Family, bude zároveň jeho poslednou.



Trojnásobný najlepší futbalista na svete, portugalský reprezentant Cristiano Ronaldo potvrdil, že na majstrovstvách Európy vo Francúzsku nie je práve v najlepšej pohode a psychickom rozpoložení. Hviezda Realu Madrid sa neovládla na stredajšej predpoludňajšej prechádzke portugalského národného tímu, na ktorý čaká od 18.00 h na Stade de Lyon rozhodujúci duel proti Maďarsku v základnej F-skupine ME. K Ronaldovi pristúpil korešpondent z periodika Correio da Manhä s otázkou, či je pripravený na podvečerný dôležitý zápas. Nasrdený 31-ročný rodák z ostrova Madeira sa neovládol, vytrhol novinárovi mikrofón z rúk a šmaril ho do jazera, pri ktorom sa hráči portugalskej reprezentácie prechádzali. Ronaldo už dávnejšie "vetoval" zástupcov médií z tohto periodika: dôvodom je, že často publikuje články o jeho súkromnom živote. O incidente informoval španielsky denník Marca.
V spomenutom stredajšom stretnutí v Lyone sa rozhodne, či "Seleccao" bude účastníkom osemfinále kontinentálneho šampionátu, alebo "európski Brazílčania" prekvapujúco pocestujú predčasne domov. Portugalsko má v F-skupine zatiaľ na konte len dva nerozhodné výsledky (s Islandom 1:1 a Rakúskom 0:0) a potrebuje minimálne remízu na účasť vo vyraďovacích bojoch. Kanonier Cristiano Ronaldo sa zatiaľ strelecky nepresadil, proti Rakúsku navyše nepremenil pokutový kop.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Posledné vyjadrenia predsedu SNS Andreja Danka ohľadom koncesionárskych poplatkov môžu znamenať vyslovenie nedôvery ministrovi kultúry Marekovi Maďaričovi. Rezort kultúry prostredníctvom svojho hovorcu Jozefa Bednára na to poukázal v súvislosti so slovami, ktoré Danko použil v diskusnej relácii Tablet.TV.
Reakciu vyvolal Dankov citát, ktorý líder národniarov uviedol pri téme riešenia koncesionárskych poplatkov: "Platí džentlmenská dohoda v rámci koalície, že sa o tom budem baviť len s predsedami koaličných strán."
"Ak je toto pravdou, znamená to nepriame vyjadrenie nedôvery ministrovi kultúry, pretože táto agenda spadá do pôsobnosti rezortu kultúry a ministerstvo kultúry pripravilo návrh na posilnenie financovania RTVS na základe schváleného programového vyhlásenia vlády," uviedol hovorca ministerstva kultúry. Bednár upozornil, že v záležitosti, ktorá sa týka novely zákona o úhrade za služby verejnosti poskytované Rozhlasom a televíziou Slovenska, chce byť Maďarič naďalej priamo zaangažovaný na legislatívnom návrhu. "V samotnej veci si minister kultúry nevie predstaviť, že by realizoval akékoľvek riešenie, ktoré by bolo pripravené bez jeho účasti," zdôraznil Bednár.
V diskusnej relácii Politika (Tu a Teraz) predseda SNS na margo sporu o koncesionárskych poplatkoch uviedol, že z jeho strany určite nešlo o získanie vplyvu v RTVS. "Ja som politicky fungoval aj bez RTVS, bol som tam v diskusii možno dvakrát. Mne ide o systém," vyhlásil Danko. "Platí džentlmenská dohoda, že sa o tom budem baviť len s predsedami koaličných strán a myslím si, že predostrieme riešenie, s ktorým budú spokojné všetky koaličné strany, občan bude čo najmenej dotknutý a RTVS sa posunie k lepšiemu systému nakladania s verejnými financiami," uzavrel predseda SNS.

Opoziční poslanci Národnej rady SR z klubov OĽaNO-NOVA a SaS sa postavili za novinára, ktorému nedávno podpálili auto. Za výbuchom vidia mafiánske praktiky, ktorými mal byť podľa nich novinár Miloš Majko potrestaný za to, že sa istého starostu pýtal, či využíva služobné auto na osobné účely. Majko sa venuje samosprávnej politike.
"Stal sa obeťou šikany," vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii v NRSR Jozef Viskupič z OĽaNO-NOVA. Ján Budaj (OĽaNO-NOVA) sa pýta ministrov vnútra a spravodlivosti Roberta Kaliňáka (Smer-SD) a Lucie Žitňanskej (Most-Híd), aká forma demokracie panuje na Slovensku a aká spravodlivosť je v roku 2016. "Keď sa udiala takáto desivá udalosť na verejnom priestranstve," doplnil Budaj s tým, že podpálením auta došlo k verejnému ohrozeniu.
Gábor Grendel z OĽaNO-NOVA považuje podpálenie auta za hulvátske metódy, aké sa využívali v 90. rokoch. Vyzýva ministerstvo vnútra, aby v seredskom regióne posilnilo policajnú prítomnosť. "To, čo sa deje, to, ako zlo funguje na všetkých poschodiach spoločnosti, je varovné. Prepadávame sa do čias, kedy sa rukou podsvetia nechávali vybuchovať bavoráky," doplnil Peter Osuský zo SaS.
Majkovi podpálili auto minulý týždeň. Polícia zadržala dve podozrivé osoby. "Páchatelia sa priznali, že dostali objednávku a 200 eur za vypálenie auta nezávislého kritického novinára. Jeden bol prepustený, že bol len vodič, druhý je odsúdený, na základe dohody o vine a treste dostal podmienku na jeden a pol roka," poukázal Budaj s tým, že novinár Majko má zničené auto a polícia už nič nechce vyšetrovať. "Podľa jej mienky došlo len k priestupku, k poškodeniu cudzej veci," pohoršil sa Budaj.

Copyright © TASR 2016

RADA RTVS

RADA RTVS

Financovaním verejnoprávneho Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS) v ďalšom období sa zaoberala na dnešnom zasadnutí Rada RTVS. Ako uviedol jej predseda Igor Gallo, táto téma bola predmetom už pri rokovaniach k rozpočtu na rok 2015.
      Vo viacerých uzneseniach z roku 2014 a 2015 Rada konštatovala, že stav financovania je neudržateľný a ohrozuje plnenie úloh verejnoprávneho vysielateľa, pričom považuje za nevyhnutné prehodnotiť výšku úhrad za služby verejnosti poskytované RTVS v oblasti rozhlasového a televízneho vysielania. V prijatom uznesení Rada uvádza, že vo väčšine európskych krajín najpoužívanejšie financovanie formou úhrad za služby verejnosti je potrebné primerane navýšiť tak, aby boli splnené všetky predpoklady na plnenie úloh verejnoprávneho vysielania, rozvojové aktivity, skvalitňovanie programového obsahu, vrátane unikátnych programov a vlastnej tvorby.
      "Téma postavenia a financovania verejno-právneho média bola vždy turbulentná. Rada je konzistentná vo svojom názore potreby zmeny financovania verejno-právneho vysielateľa prostredníctvom navýšenia tzv. koncesionárskych poplatkov. Samozrejme, legitímna je aj diskusia na tému, akým spôsobom sa takto získané financie využijú," povedal pre TASR predseda rady Igor Gallo.
      "Máme opäť mandát, potvrdený Radou, na systémovú prácu, na preukázanie nevyhnutnosti zmeny financovania. Podporu tejto zmene vyslovilo všetkých sedem odborových zväzov, takže vnútorné prostredie, Rada a kolegovia zamestnanci to podporujú. Verím, že tieto hlasy budú vypočuté. Našou úlohou verejnoprávneho média je preukazovať to, čo je našou základnou ambíciou, za každým snažením vidieť diváka a poslucháča," uviedol pre TASR generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.
      Informáciu o vysielaní a aktivitách Rozhlasu a televízie Slovenska v súvislosti s predsedníctvom Slovenskej republiky v Rade Európskej únie Rada prerokovala a vzala na vedomie. Z uvedeného materiálu vyplýva, že úlohou RTVS bude nielen informovať, ale aj vyrobiť televízny signál zo všetkých podujatí SK PRES 2016, ktorý bude k dispozícii zahraničným partnerom. V rozhlasovom aj televíznom vysielaní budú pripravené viaceré spravodajsko-publicistické formáty, ktorých úlohou nebude len zachytávať dianie na jednotlivých stretnutiach, ale aj analyzovať a približovať všetky udalosti slovenským poslucháčom a divákom.
      Výročie Slovenského národného povstania bude predmetom televízneho aj rozhlasového vysielania, do programu budú zaradené filmy s touto tematikou – Deň, ktorý neumrie, Kapitán Dabač, Vlčie diery, Krok do tmy či seriál Povstalecká história. Rádio Slovensko si SNP pripomenie v Príbehu na týždeň, dokumentom Osudy 20. storočia a tematickým vysielaním 29. augusta.
      Rada na dnešnom zasadnutí vzala na vedomie aj informáciu o príprave vysielania z Hier XXXI. olympiády v Riu de Janeiro, ktoré sa uskutočnia 5. až 21. augusta. Vzhľadom na časový posun piatich hodín bude každý z olympijských dní začínať na televíznej Dvojke o 14. hodine. Olympiádu bude prinášať aj Jednotka, každý deň pôjde minimálne o šesť hodín priamych prenosov. Okrem priamych prenosov bude vysielať aj Štúdio Rio 2016, prostredníctvom ktorého bude divák dostávať najčerstvejšie informácie, výsledky a prehľady jednotlivých disciplín. Pripravené budú aj dva seriály, prvý s názvom Rio 2016 ponúkne profily súčasných olympionikov, druhý s názvom 24 medailí ponúkne profily s príbehom každej medaily, ktorú získalo Slovensko v ére samostatnosti. Výstupy z jednotlivých športovísk, spravodajské a publicistické materiály vrátane živých vstupov bude vysielať aj Rádio Slovensko v spravodajských blokoch i v prúdovom vysielaní.


Copyright © TASR 2016

Zastavme šírenie nenávistných prejavov - spoločná výzva orgánov štátnej správy, mimovládnych organizácií a akademických expertov

Zastavme šírenie nenávistných prejavov - spoločná výzva orgánov
štátnej správy, mimovládnych organizácií a akademických expertov

Zástupcovia ministerstva vnútra, spravodlivosti, zahraničných vecí, školstva, práce, kultúry, policajného zboru, SNSĽP, Úradu splnomocnenca vlády pre rómske komunity, ZMOS, UMOS, Akadémie policajného zboru, mimovládnych organizácií a experti z akademickej obce združení v poradnom orgáne vlády SR na problematiku rasizmu, xenofóbie a extrémizmu prijali spoločné vyhlásenie v ktorom upozorňujú na nárast prejavov radikalizácie a extrémizmu v spoločnosti.
Vo vyhlásení poukázali na nárast nenávistných prejavov a ich intenzity v prostredí internetu, ktoré vo viacerých prípadoch prerástli až do fyzických útokov ktoré sa odohrali na verejnosti a počas dňa. Obeťami takýchto útokov v mnohých prípadoch boli ženy – utečenky alebo cudzinky.
Na nedávnom zasadnutí Výboru pre predchádzanie a elimináciu rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatných foriem intolerancie boli prezentované konkrétne príklady nenávistných prejavov v online prostredí ako aj konkrétne prípady fyzických útokov na cudzincov a azylantov žijúcich na Slovensku.
Vo vyhlásení jednohlasne prijatom na pôde výboru zdôraznili, že "Slovenská republika je založená na princípoch a hodnotách demokracie, ochrany ľudských práv a tolerancie. Nenávistné prejavy motivované rasovou, etnickou alebo náboženskou neznášanlivosťou nemajú v tejto krajine miesto."
S cieľom identifikovania vhodných riešení a nástrojov na predchádzanie a riešenie takýchto prejavov výbor inicioval založenie špeciálnej pracovnej skupiny zloženej zo zástupcov dotknutých rezortov, polície a MVO, ktorá má navrhnúť konkrétne opatrenia vedúce k zníženiu výskytu takýchto prejavov. Pripájame celé znenie vyhlásenia prijatého na pôde Výboru pre predchádzanie a elimináciu rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatných foriem intolerancie: Výbor pre predchádzanie a elimináciu rasizmu, xenofóbie, antisemitizmu a ostatných foriem intolerancie je hlboko znepokojený z rozsahu radikalizmu a extrémizmu v spoločnosti, ktorý sa výrazne prejavuje najmä nenávistnými komentármi na sociálnych sieťach. Výbor si všimol, že tieto komentáre sú často zamerané proti cudzincom, utečencom, moslimom, Rómom, Židom a iným skupinám. Vo viacerých prípadoch nenávisť prerástla až do fyzických útokov. Takéto činy sú neakceptovateľné a mali by byť zodpovedne vyšetrené a páchatelia odhalení a potrestaní v súlade so zákonom. Výbor zdôrazňuje, že Slovenská republika je založená na princípoch a hodnotách demokracie, ochrany ľudských práv a tolerancie. Nenávistné prejavy motivované rasovou, etnickou alebo náboženskou neznášanlivosťou nemajú v tejto krajine miesto. Preto členky a členovia Výboru apelujú na všetkých verejných činiteľov, médiá, správcov sociálnych sietí, občiansky a súkromný sektor, orgány činné v trestnom konaní a ďalších verejných aktérov aby podporovali, šírili a zdôrazňovali hodnoty tolerancie, vzájomného rešpektu, demokracie a významu ľudských práv. Výbor osobitne zdôrazňuje potrebu úzkej spolupráce a dôvery medzi štátom a občianskym sektorom na zastavenie šírenia nenávistných prejavov. Len takto sa dá účinne predchádzať ďalšiemu šíreniu nenávisti a zastaviť nenávistné prejavy a útoky. Výbor zároveň zriadi osobitnú pracovnú skupinu, ktorá sa bude zaoberať nenávistnými prejavmi v online priestore a navrhne odporúčania pre zlepšenie právnej úpravy, praxe a spolupráce medzi štátom a občianskym sektorom v tejto oblasti.