25. 6. 2016

Zomrel Michael Herr

Zomrel Michael Herr

Vo veku 76 rokov skonal americký spisovateľ a bývalý vojnový korešpondent Michael Herr, ktorý spolupracoval s filmármi Francisom Fordom Coppolom a Stanleym Kubrickom. Naposledy vydýchol vo štvrtok 23. júna v nemocnici v New Yorku. Smutnú správu potvrdil jeho vydavateľ Alfred A. Knopf. Autor po sebe zanechal manželku Valerie a dcéry Catherine a Claudiu.
Michael Herr sa narodil 13 apríla 1940. Vyštudoval na univerzite v rodnom meste Syracuse v štáte New York. Preslávil sa románom Dispatches (1977) o vojne vo Vietname, počas ktorej pôsobil ako korešpondent pre magazín Esquire. Tejto tematike sa venoval aj pri práci s filmom. Pre snímku Dnešná apokalypsa (1979) od Francisa Forda Coppolu napísal pásmo rozprávača a bol spoluautorom scenára vojnovej drámy Olovená vesta (1987) Stanleyho Kubricka, ktorý si vyslúžil nomináciu na Oscara.

©2016, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.