25. 2. 2017

Golden Raspberry Awards

Golden Raspberry Awards

Sobotné udeľovanie Zlatých malín za to najhoršie, čo v minulom roku priniesol filmový priemysel, ovládli snímky Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti a Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party, ktoré získali zhodne štyri anticeny.

Dokument Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party vyhlásili za najhorší film, pričom jeho tvorcovia Dinesh D'Souza a Bruce Schooley získali Zlaté maliny za najhoršiu réžiu a herecké výkony v hlavných úlohách. Batman vs. Superman zas bodoval v kategóriách Najhorší herec vo vedľajšej úlohe (Jesse Eisenberg), Najhoršia dvojica na plátne (Ben Affleck a Henry Cavill), Najhorší scenár (Chris Terrio a David S. Goyer) a Najhorší prequel, remake, rip-off alebo pokračovanie. Najhoršou herečkou vo vedľajšej úloh sa stala Kristen Wiig za výkon v komédii Zoolander No. 2. Razzie Redeemer Award, ktorou organizátori pripomínajú, že držiteľky a držitelia malín nie sú pre film nadobro stratení a môžu sa posunúť k oveľa lepším výkonom, získal herec a filmár Mel Gibson.

Zlatá malina alebo Tinsel Town's Tackiest Trophy je lacná, ručne vyrezávaná malina veľkosti golfovej loptičky nasprejovaná zlatou farbou, ktorá stojí na filmovom kotúči. O anticenách, ktoré vznikli v roku 1980, rozhodujú členovia Golden Raspberry Award Foundation - novinári, filmoví fanúšikovia a profesionáli z filmového priemyslu. Zlaté maliny vyhlasujú tradične deň pred odovzdávaním Oscarov.

Prehľad víťazov a víťaziek Zlatých malín:

Najhorší film: Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party
Najhorší herec: Dinesh D'Souza - Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party
Najhoršia herečka: Becky Turner - Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party
Najhorší herec vo vedľajšej úlohe: Jesse Eisenberg - Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti
Najhoršia herečka vo vedľajšej úlohe: Kristen Wiig - Zoolander No. 2
Najhoršia dvojica na plátne: Ben Affleck a Henry Cavill - Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti
Najhoršia réžia: Dinesh D'Souza a Bruce Schooley - Hillary's America: The Secret History of the Democratic Party
Najhorší scenár: Chris Terrio a David S. Goyer - Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti
Najhorší prequel, remake, rip-off alebo pokračovanie: Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti
Razzie Redeemer Award: Mel Gibson - od nominácie na Zlatú malinu za najhorší herecký výkon vo vedľajšej úlohe v roku 2014 k nominácii na Oscara za réžiu snímky Hacksaw Ridge: Zrodenie hrdinu

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS






Producenti seriálu 24: Legacy sa verejne ospravedlnili za použitie skutočných záberov teroristického útoku v najnovšej epizóde. K vymyslenej scéne s americkými agentmi totiž pridali zábery masakra v nákupnom centre Westgate v Nairobi, kde teroristi v roku 2013 zabili 67 ľudí a viac ako 170 zranili.
Televízia Fox, ktorá seriál vysiela, a producenti seriálu Manny Coto a Evan Katz prisľúbili, že reálne zábery odstránia a v reprízach už ich neodvysielajú. "Do štvrtej epizódy sme, bohužiaľ, zaradili zábery útoku v Nairobi. Zo všetkých budúcich vysielaní a verzií ich odstránime. Za bolesť spôsobenú obetiam a ich rodinám sa ospravedlňujeme a hlboko nás to mrzí," vyjadrili sa Coto a Katz vo vyhlásení. 
Seriál 24: Legacy sa stal predmetom diskusií aj nedávno po odvysielaní úvodnej epizódy aktuálnej sezóny, keď tvorcovia zobrazili stúpencov mŕtveho teroristu, ako násilne mučia a následne zabijú amerického vojaka a jeho rodinu. V tomto prípade producenti svoje rozhodnutie obhajovali a vyzvali divákov, aby seriál ďalej sledovali, skôr ako si vytvoria názor na to, ako zobrazujú moslimov. "Ak by sme nevedeli, akým smerom sa celá sezóna uberá, znepokojilo by nás to. Dej sa zámerne začína záberom, ktorý môžete nazvať šovinistickým, očakávaným a pravdepodobne poburujúcim. O to sme sa nesnažili, ale samotný príbeh si to priam pýta," vysvetlil vtedy Coto pre magazín The Hollywood Reporter. 
Spin-off seriálu 24 (2001 - 2010) sleduje život vojnového hrdinu Erica Cartera (Corey Hawkins), ktorý sa vracia do USA, ale prenasledujú ho problémy. Požiada preto protiteroristickú jednotku, aby mu pomohli zachrániť život a spoločne sa pokúsia zabrániť akcii, ktorá by mohla znamenať najhorší teroristický útok na americkej pôde. 

Biely dom nepustil na piatkovú tlačovú besedu zamestnancov niektorých hlavných amerických a svetových médií. Medzi novinármi, ktorým bola bez udania dôvodu odmietnutá účasť na brífingu, boli spravodajcovia denníkov New York Times, Los Angeles Times, Daily Mail, televíznych staníc CNN a BBC či spravodajských serverov Politico a BuzzFeed.
Britská stanica BBC upozornila, že CNN bola jedinou veľkou americkou televíznou sieťou, ktorá na brífing nemohla.
Tlačová agentúra The Associated Press reagovala na krok hovorcu Bieleho domu Seana Spicera tým, že sa na spomínanej tlačovej besede nezúčastnila dobrovoľne. Podobne postupovali aj magazín Time a denník USA Today.
"Agentúra AP je presvedčená, že verejnosť by mala mať prístup k prezidentovi natoľko, ako to je len možné," píše sa vo vyhlásení riaditeľky AP pre vzťahy s médiami Lauren Eastonovej.
Na stretnutie s hovorcom Spicerom mohli novinári z televízií ABC, Fox News, tlačovej agentúry Reuters a denníka Washington Times. Pozvanie na piatkový brífing v Bielom dome mal tiež krajne pravicový a konšpiračný internetový magazín Breitbart News. Zakladateľ tohto média Steve Bannon je dnes hlavným stratégom prezidenta Donalda Trumpa.
Na otázku, prečo boli niektorí vylúčení, Spicer odpovedal, že to bolo jeho rozhodnutie, uviedla BBC.
Šéf kancelárie BBC vo Washingtone Paul Danahar uviedol, že zástupca BBC sa na tlačových besedách v Bielom dome zúčastňuje denne. Vysvetlenie tejto situácie zatiaľ nemajú.
Výkonný riaditeľ denníka New York Times Dean Baquet povedal, že takéto vylúčenie z brífingu zažili prvýkrát v histórii novín.
Incident sa stal niekoľko hodín po tom, ako hlava štátu Trump počas svojho piatkového vystúpenia na výročnom fóre konzervatívcov v štáte Maryland znova útočila na americké médiá.

Americká herečka Lauren Graham sa predstaví v hlavnej úlohe v seriáli Linda from HR od televízie Fox. Štyridsaťdeväťročná rodáčka z Honolulu si zahrá Lindu Plugh, pracovníčku v oddelení ľudských zdrojov. 
Projekt je rodinnou komédiou, ktorá odhaľuje, ako jedno zlé rozhodnutie zmení Lindin jednotvárny, nenaplnený život na strhujúci, ale nebezpečný, s tajomstvom, ktoré môže zničiť všetko - jej prácu či domov. Novinku pripravuje 20th Century Fox v spolupráci s produkčnou spoločnosťou Kapital Entertainment. O scenár sa postarajú Geoff Barbanell a Itai Grunfeld, pilot bude režírovať Marc Buckland. 
Lauren Helen Graham sa preslávila najmä ako Lorelai Gilmore zo seriálu Ženy z rodu Gilmorovcov (2000 - 2007), ktorej stvárnenie jej vynieslo jednu nomináciu na Zlatý glóbus. Túto úlohu si zopakovala v štvordielnom pokračovaní s podtitulom A Year in the Life, ktoré streamovacia služba Netflix premiérovo uviedla minulý rok v novembri. Známa je tiež aj ako Sarah Braverman zo seriálu Parenthood (2010 - 2015). Objavila sa aj vo filmoch Jediná správna vec (1998), Novembrová romanca (2001), Santa je úchyl! (2003), Cumlikátor (2005), Evan Všemohúci (2007) alebo Nápad za milión (2008). 

Americká herečka a speváčka Scarlett Johansson sa 11. marca predstaví v televíznej komediálnej show Saturday Night Live (1975). Prostredníctvom sociálnych sietí to v štvrtok oznámili tvorcovia relácie. Rodáčka z New Yorku bude danú epizódu moderovať a zahrá si aj vo vybraných skečoch. Hudobnou hostkou večera bude novozélandská speváčka Lorde. Tridsaťdvaročná herečka sa v programe ukáže piaty raz, čím sa stane členkou takzvaného klubu Five-Timerov - osobností, ktoré moderovali Saturday Night Live päť a viacráz. Medzi také celebrity napríklad patria Justin Timberlake, Ben Affleck, Candice Bergen, Bill Murray či Alec Baldwin, ktorý sa tejto úlohy zhostil 17-krát. 
Týždeň pred spomínanou Johansson sa v Saturday Night Live po prvý raz predstaví Octavia Spencer, ktorej účinkovanie oznámili ešte začiatkom februára. Tvorcovia programu však vo štvrtok predstavili aj interpreta, ktorý vtedy bude hudobným hosťom. Štvrtého marca sa s menovanou Spencer ukáže spevák a hudobník Father John Misty. 
Scarlett Johansson debutovala v roku 1994 vo filme North. O tri roky neskôr si vyslúžila nomináciu na Independent Spirit Award za herecký výkon v hlavnej úlohe drámy Manny & Lo (1996). Medzinárodne známou sa však stala až vďaka romantickej dráme Zaklínač koní (1998). Za výkony vo filmoch Stratené v preklade (2003), Dievča s perlou (2003), Pieseň lásky samotárky (2004) a Match Point - Hra osudu (2005) získala nominácie na Zlatý glóbus. Známa je aj zo snímok Dokonalý trik (2006), Čierna Dahlia (2006), Vicky Cristina Barcelona (2008), Kráľova priazeň (2008), Nie je z teba až tak paf (2009), Iron Man 2 (2010), Kúpili sme ZOO (2011), Avengers: Pomstitelia (2012), Lásky Dona Jona (2013), Under the Skin (2013), Chef (2014), Captain America: Zimný vojak (2014), Lucy (2014), Avengers 2: Vek Ultrona (2015), Captain America: Občianska vojna (2016) či Ave, Caesar! (2016). Ako speváčka má na konte albumy Anywhere I Lay My Head (2008) a Break Up (2009), pričom druhý menovaný nahrala s Peteom Yornom. Johansson má od roku 2012 hviezdu na Hollywoodskom chodníku slávy. 

Nemecká Spolková spravodajská služba (BND) sledovala zahraničných novinárov vrátane tuctu pracovníkov britskej stanice BBC. Podľa nemeckého týždenníka Der Spiegel sa tieto údajné aktivity zamerané na e-maily, faxy a telefonické rozhovory začali v roku 1999.
Okrem stanice BBC, ktorá o tom dnes informovala, sa BND zameriavala aj na žurnalistov z medzinárodnej tlačovej agentúry Reuters či amerického denníka The New York Times. "Sme sklamaní týmito tvrdeniami," uviedol hovorca BBC. Viac informácií o tejto kauze hodlá Der Spiegel zverejniť v sobotu.
"Misiou BBC je prinášať presné spravodajstvo a údaje ľuďom celého sveta. Našim novinárom by malo byť umožnené operovať slobodne a bezpečne, za plnej ochrany ich zdrojov. Vyzývame preto všetky vlády, aby rešpektovali slobodu tlače," vyhlásila BBC prostredníctvom svojho hovorcu.
BND na výzvy zo strany tohto britského média ohľadom vysvetlenia kauzy bezprostredne nereagovala. Der Spiegel dopĺňa, že BND monitorovala najmenej 50 liniek medzinárodných novinárov.

Americká televízia Fox predĺžila pre druhú sezónu seriál Lethal Weapon (2016) a objednala 22 nových epizód. "Lethal Weapon každý týždeň prináša zábavnú jazdu ako na kolotoči, ale tiež zostáva dojímavo ľudský a skutočne emočný. Deje sa to nielen kvôli hlavným hercom, ale vďaka celému štábu. Chceme poďakovať nášmu partnerovi Warner Bros, rovnako ako aj Mattovi Millerovi, McG, Dan Linovi a Jennifer Gwartz, ktorí urobili skvelú prácu a vytvorili seriál, ktorý si druhú sezónu zaslúžil," oznámil vo vyhlásení David Madden z televízie Fox. 
Seriál vznikol na motívy filmovej série Smrtonosná zbraň (1987,1989, 1992 a 1998) v hlavných úlohách s Melom Gibsonom a Dannym Gloverom. Lethal Weapon prináša príbeh Martina Riggsa (Clayne Crawford), ktorý sa vracia späť do práce po strate ženy a nenarodeného dieťaťa, a Rogera Murtaugha (Damon Wayans), uzdravujúceho sa z infarktu. Spoločne bojujú proti zločinu v súčasnom Los Angeles. 
Lethal Weapon vytvára Warner Bros v spolupráci s Lin Pictures a Good Session Productions. Pilotný diel napísal Matt Miller a režíroval McG. Seriál debutoval na stanici Fox ako najvyššie hodnotená novinka počas jesennej premiéry za posledné dva roky a priemerne ho sleduje viac ako 11 miliónov divákov. Správa o predĺžení prišla iba deň po tom, ako Fox obnovil komediálny seriál The Mick (2017). Televízia tiež predtým predĺžila projekty Empire (2015), Simpsonovci (1989) a Lucifer (2016). 

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.  

RTVS NEWS. Mediciovci: vládcovia Florencie

RTVS NEWS
Mediciovci: vládcovia Florencie




V nedeľu 26. februára Jednotka prinesie ďalší seriálový klenot: v dvoch častiach za sebou odvysiela premiéru prvej série britsko-talianskeho seriálu Mediciovci: vládcovia Florencie. 
Florencia, rok 1429. Giovanni di Bicci de' Medici, zakladateľ Mediciovskej banky, doviedol svoju rodinu k bezprecedentnej ekonomickej moci. Náhle však zomiera a jeho synovia Cosimo a Lorenzo sa musia postaviť na čelo svojho rodu s neľahkou úlohou - vzdorovať útokom nepriateľov, ktorých snahou je zvrhnúť ich vládu. 
V úlohe Cosima sa predstaví Richard Madden, ktorého diváci dobre poznajú ako Robba Starka zo seriálu Hra o tróny, rolu jeho brata Lorenza si zahral Stuart Martin a postavu Giovanniho dokonale stvárnila herecká hviezda Dustin Hoffman. Seriál získal vynikajúce hodnotenie na portáli imdb.com (8.1) a rovnako aj na portáli Čsfd.cz (81%). 
Zoznam epizód a časy vysielania na Jednotke:  Pôvodný hriech (26. 2. o 21.20 h)  Dóm a domov (26. 2. o 22.15 h)  Mor (5. 3. o 21.25 h)  Súdny deň (5. 3. o 22.15 h)  Pokušenie (12. 3. o 21.25 h)  Nadvláda (12. 3. o 22.20 h) Očistec (19. 3. o 21.25 h) Zjavenie Pána (19. 3. o 22.10 h) 
V hlavných úlohách:  Richard Madden – Cosimo Stuart Martin - Lorenzo Annabel Scholey - Contessina Guido Caprino - Marco Bello Alessandro Sperduti - Piero Valentina Belle - Lucrezia Dustin Hoffman – Giovanni a ďalší.

42nd César Awards

42nd César Awards

Hlavnú cenu Francúzskej filmovej akadémie - sošku Césara za najlepší film - získala v piatok večer snímka režiséra Paula Verhoevena s názvom Elle.
Hlavná predstaviteľka tohto thrilleru - herečka Isabelle Huppertová - získala za stvárnenie postavy úspešnej ženy, ktorá sa po napadnutí vo vlastnom dome vydá po stopách páchateľa, cenu za najlepšiu herečku. Huppertová je zároveň nominovaná na Oscara v kategórii najlepšia herečka v hlavnej úlohe.
Sociálna dráma I, Daniel Blake (Ja, Daniel Blake) britského režiséra Kena Loacha získala na 42. slávnostnom udeľovaní Césarov sošku za najlepší zahraničný film.
Cenu za najlepšiu réžiu si prevzal francúzsko-kanadský režisér Xavier Dolan za snímku Juste la fin du monde (Je to len koniec sveta).
Césara za najlepší mužský herecký výkon udelili Gaspardovi Ullielovi za účinkovanie v Dolanovom filme, kde hral umierajúceho autora, ktorý sa vráti po 12 rokoch domov. Akadémia udelila tiež tejto sociálnej dráme tretieho Césara - za najlepší strih.
Čestný César poputoval v tomto roku americkému hercovi, ale i scenáristovi, režisérovi a producentovi Georgeovi Clooneymu ako "najcharizmatickejšiemu hercovi svojej generácie".
Francúzske Oscary - ceny tamojšej akadémie filmových umení - Césary - sa však v tomto roku udeľovali bez predsedajúceho. Pôvodne navrhnutý poľský režisér Roman Polanski sa tejto úlohy vzdal kvôli polemike, ktorú rozpútali v súvislosti s režisérovou kriminálnou minulosťou v krajine feministické organizácie a Rada akadémie rozhodla, že ho na tomto podujatí nikto nenahradí.

Copyright TASR ©2017

TO JE TV!

TO JE TV!




Nikdy nezabudnite na zmrdov!

Nikdy nezabudnite na zmrdov!

24. 2. 2017

Štúdio RTVS Košice si pripomína 55 rokov televízneho vysielania

Štúdio RTVS Košice si pripomína 

55 rokov televízneho vysielania


V sobotu 25. februára 2017 uplynie 55 rokov od začiatku televízneho vysielania v Košiciach. Košické televízne štúdio bolo zriadené ako posledné v rámci územných pracovísk vtedajšej Československej televízie.
Košické štúdio počas svojej existencie vyrobilo viac ako 60.000 spravodajských príspevkov, približne 28.000 relácií vrátane dabingových diel a 5000 dokumentárnych filmov. Od začiatku svojej existencie prinášalo spravodajské informácie a už v prvom roku fungovania odvysielalo priamy prenos divadelného predstavenia zo Štátneho divadla Košice - divadelnej hry Jána Kákoša Vietor do tvárí. Rýchly technologický rozvoj štúdia potvrdili aj priame prenosy z Medzinárodného maratónu mieru v r. 1962 a z medzinárodných cyklistických Pretekov mieru v r. 1963. Výrazne sa rozvíjala aj dokumentárna tvorba, či tvorba pre deti - od rozprávok a večerníčkov až po Zlatú bránu.
"Veľmi ma teší, že veľké výročia RTVS z minulého roku nasleduje ďalšie výročie významné pre región Košíc. Je pre mňa symbolické, že práve v tomto roku spúšťame veľký projekt rekonštrukcie televíznej časti štúdia v Košiciach. RTVS tak dokazuje, že svoj vzťah k regiónom nielen deklaruje, ale ho aj realizuje v praxi," uviedol k výročiu košického štúdia generálny riaditeľ RTVS Václav Mika.
"Netreba zabúdať na fakt, že s históriou košického televízneho štúdia sú späté kľúčové televízne formáty verejnoprávnej televízie. Práve v Košiciach vznikali relácie Správny kľúč, Drišľakoviny, Talentárium či Klipmánia, nesmierne populárna Zlatá brána, v ktorej ako moderátor začínal spevák skupiny No Name Igor Timko, či známe Táraninky s Mariánom Čekovským. Košické štúdio je teda právom hrdé na svoju bohatú históriu a pevne verím, že má pred sebou nemenej úspešné tvorivé obdobie," dodáva výkonný riaditeľ Štúdia RTVS Košice Juraj Hidvéghy, ktorý je zároveň riaditeľom súťaže Košický zlatý poklad - najstaršej autorskej súťažnej prehliadky populárnej hudby na Slovensku - minulý rok sa v Košiciach uskutočnil už jej 32. ročník.
Dnes je košické televízne štúdio plnoformátovou súčasťou Štúdia RTVS Košice. Aktívne mapuje dianie v regióne prostredníctvom regionálnych spravodajských štábov, svojou produkciou obohacuje televíznu programovú ponuku RTVS a naďalej dáva priestor na realizáciu televíznym tvorcom, hercom a umelcom z regiónu. Okrem značného objemu spravodajstva, publicistiky a národnostného vysielania vyrába v rámci hranej tvorby detskú reláciu Zázračný ateliér, veľkej diváckej obľube sa teší folklórna relácia Kapura. V dokumentárnej tvorbe vyrába cyklus Encyklopédia slovenských obcí a Necelebrity, reláciu o živote v regiónoch Teleregina a participuje na výrobe magazínu krajín V4 s názvom Kvarteto.
ŠPECIÁLNY PROGRAM K 55. VÝROČIU VYSIELANIA KOŠICKÉHO ŠTÚDIA NA DVOJKE
Piatok 24. 2.
06.30 Zlatobránsky pamätníček 10.00 Kráľovská hra 17.20 Prvý riaditeľ, prvý pracovník 17.45 NAŽIVO TELEREGINA 18.30 PREMIÉRA Brána do televízie - dokumentárny film o tvorbe a ľuďoch spojených s 55-ročnou históriou košického štúdia Slovenskej televízie. Dokumentárny film zachytáva výnimočné momenty z 55-ročnej tvorby košického štúdia Slovenskej televízie. Cez reflexie tvorcov, program i spomienky osobností umeleckého života divák nazrie do televízneho archívu, vráti sa v čase a spozná rozmanitosť programov televízneho štúdia v metropole východu. 19.10 detský blok Veľké detské predstavenie zostavený z legendárnych večerníčkových seriálov zo štúdia Košice: Tri svište, Gaštanko a Gaštaník, Kominárik a kocúrik, Muška Svetluška, Žabco a Žabinka, Na polici v hrnci.
Sobota 25. 2.
Tri archívne dokumenty zo začiatkov štúdia Košice: 09.00 Korytári 09.25 V čistej vode na Laborci 09.50 Lendacká svadba




VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA


"Zvíťazila vôľa Bratislavčanov a Bratislava nebude trpieť mafiou."
Dominika Lukáčová, Asociácia zábavy a hier



„Pozrite sa, čo sa deje v Nemecku, čo sa včera večer stalo vo Švédsku. Švédsko. Kto by to bol povedal? Švédsko.“
Donald Trump

„Švédsko? Teroristický útok? Čo on to fajčí?“ 

Carl Bildt, bývalý švédsky minister zahraničia

"Iný pohľad sa podľa našej mienky snaží byť objektívny, pretože na jednej strane berie do úvahy utrpenie nevinných Židov a ďalších občanov na Slovensku aj v celej Európe. A na druhej strane berie do úvahy to, že sa vtedajší politici pokúsili zabrániť rozdeleniu Slovenska medzi susedné mocnosti, čo reálne hrozilo.Pokiaľ ide o náklady, sú 90 eur, pričom toto video ešte nebolo zaplatené. Z tých 90 eur je 20 eur text, 10 eur je čítanie textu, 30 eur je kamera a zvyšok je réžia a strih."
Marián Tkáč predseda Matice slovenskej

Cena asociace Českých kameramanů

Cena asociace Českých kameramanů


Asociácia českých kameramanov rozdala vo štvrtok v pražskom kine Lucerna svoje výročné ceny. V rámci 22. ročníka podujatia dostal trofej za filmovú tvorbu Martin Šec, a to za rodinnú komediálnu rozprávku Anjel Pána 2. Marek Janda získal ocenenie za seriál Rapl (2016). Uznanie pre študenta odboru kamera putovalo Stanislavovi Adamovi za film Sen. Cenu za celoživotné dielo získal kameraman František Němec. Osemdesiatštyriročný rodák z Hodonína je známy najmä vďaka tvorbe pre deti a mládež. Na konte má napríklad seriály Jana Eyrová (1972) alebo Krkonošské pohádky (1973 - 1984) či rozprávku O princezně, která ráčkovala (1986).   

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Americká televízia FX oznámila, že pripravovaná tretia sezóna seriálu Fargo (2014) bude mať premiéru 19. apríla. Nové epizódy nakrúcali v kanadskom Calgary, pričom tvorca seriálu Noah Hawley je autorom scenára, režisérom a spolu s bratmi Joelom a Ethanom Coenovcami, Warrenom Littlefieldom a Johnom Cameronom taktiež výkonným producentom projektu.
Dej tretej série sa bude odohrávať v roku 2010 a hlavnými mužskými postavami budú bratia Emmit a Ray Stussyovci, pričom oboch si zahrá Ewan McGregor. Emmit je príťažlivý, úspešný a rodinne založený realitný magnát. Jeho o niečo mladší brat je skôr jeho opakom. Ray je tučný, plešivie a pracuje ako kurátor, pričom za svoje nešťastie viní práve Emmita. Okrem McGregora sa v novej sérii predstavia aj Mary Elizabeth Winstead ako Rayova priateľka Nikki Swango, ktorú nedávno podmienečne prepustili z väzenia, ďalej Carrie Coon ako šéfka polície Gloria Burgle a David Thewlis ako tajomný samotár V.M. Vargas.Vo vedľajších úlohách si zahrali Jim Gaffigan, Scoot McNairy, Shea Whigham, Michael Stuhlbarg a Thomas Mann.
Seriál Fargo je inšpirovaný rovnomennou snímkou spomínaných bratov Coenovcov z roku 1996. V desaťdielnej prvej sezóne účinkovali Billy Bob Thornton, Allison Tolman, Colin Hanks, Martin Freeman, Bob Odenkirk, Joey King či Keith Carradine. V rovnako dlhej druhej sezóne si zas zahrali Kirsten Dunst, Jesse Plemons, Patrick Wilson, Ted Danson, Nick Offerman, Brad Garrett, Kieran Culkin, Bokeem Woodbine, Jeffrey Donovan alebo Angus Sampson.

Americká herečka Demi Moore sa predstaví v seriáli Empire (2015). Päťdesiatštyriročná rodáčka z Roswellu v Novom Mexiku stvárni ošetrovateľku s temnou minulosťou, ktorá sa zapletie s Lyonovcami. Moore sa v tejto úlohe objaví v poslednej epizóde aktuálnej tretej sezóny a následne aj v pripravovanej štvrtej. V druhej polovici tretej série, ktorej zvyšné časti začnú vysielať 22. marca, sa pritom predstaví aj jej dcéra Rumer Willis ako Tory Ash.Demi Moore si zahrala vo filmoch ako Duch (1990), ktorý jej v roku 1991 vyniesol nomináciu na Zlatý glóbus, ďalej Zopár správnych chlapov (1992), Neslušný návrh (1993), Škandalózne odhalenie (1994), Šarlátové písmeno (1995), Teraz a potom (1995), Striptíz (1996), G.I. Jane (1997), Charlieho anjeli: Na plný plyn (2003), Atentát v Ambassadore (2006), Krádež diamantov (2007), Mr. Brooks (2007) či Margin Call (2011). Druhú nomináciu na Zlatý glóbus si na konto pripísala v roku 1997 vďaka jednej z hlavných úloh v televíznom filme Keby steny mohli hovoriť (1996), ktorý jej ako jednej z producentiek a producentov vyniesol aj nomináciu na Primetime Emmy v kategórii Najlepší televízny film.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané. 

23. 2. 2017

Komu "nadržiavajú" verejnoprávne médiá?

Komu "nadržiavajú" 
verejnoprávne médiá?


Vyjadrenia premiéra Roberta Fica, že Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS) sa stavajú do polohy protivládnych médií, prebehli médiami už niekoľkokrát. Najnovšie pridal na adresu RTVS svoj výrok predseda SaS Richard Sulík. Ten tvrdí, že SMER-SD má v RTVS „nadštandardný komfort“. Aká je teda pravda o objektívnosti verejnoprávnych médií?
Spoločnosť NEWTON Media sa rozhodla podrobnejšie preskúmať vysielací priestor, ktorý dostávajú politické strany v diskusných reláciách RTVS - Sobotné dialógy a O 5 minút 12. Vo svojej analýze sledovala celkové zastúpenie vládnych a opozičných strán, výber politických predstaviteľov aj s ohľadom na diskutovanú tému, dĺžku vysielacieho času rečníka a nestrannosť a objektivitu moderátora. Rozbor vysielania RTVS bol realizovaný na vzorke 34 víkendových relácií (17x Sobotné dialógy, 17x relácia O 5 minút 12), ktoré boli vysielané v období od 1. septembra 2016 do 31. januára 2017.

Pomer zastúpenia vládnych a opozičných strán

Formát diskusných relácií vychádza z tzv. názorovej plurality, teda z predpokladu, že na každý „problém“ existujú v spoločnosti viaceré názory. V politike tieto názory reprezentujú predstavitelia vládnych a opozičných strán, ktorým musí byť z dôvodu zachovania objektivity poskytnutý dostatočný priestor. Analýza spoločnosti NEWTON Media ukázala, že rozhlas, rovnako ako televízia, dostatočný priestor obom politickým táborom poskytli. V diskusných debatách bol zachovaný pomer počtu prísediacich hostí pre zástupcov vládnych strán, ako aj opozičných poslancov. Ak sa niektorý z pozvaných hostí odmietol debaty zúčastniť, bol využitý tzv. inštitút prázdneho kresla, kde úlohu kvalifikovaného oponenta zastupoval moderátor. Treba zdôrazniť, že moderátori si splnili svoju povinnosť definovanú v štatúte RTVS a oznámili túto skutočnosť na začiatku vysielania.
Kým v relácii O 5 minút 12 diskutovali vždy dvaja, resp. viacerí politici, rozhlas raz mesačne (s výnimkou mesiaca december) vysielal reláciu Sobotné dialógy len s Robertom Ficom (tu dodávame, že ide o pravidelnú debatu s premiérom, ktorá sa koná vždy v poslednú sobotu v mesiaci). Takýto formát je prípustný, musí však byť zachovaná pluralita názorov, ktorú v tomto prípade reprezentuje samotný moderátor. Priemerný čas hovoreného slova Roberta Fica v Sobotných dialógoch mierne presahoval polhodinu (33:50 min.) z celkovej dĺžky relácie, ktorá sa pohybuje okolo 45 min. Treba dodať, že v prípadoch, kedy v kresle hosťa sedel len samotný premiér, bol rozhovor zameraný na viaceré, v tej dobe aktuálne „horúce“ témy. To možno považovať za rozdiel oproti formátu relácie s účasťou viacerých hostí, ktorí vo väčšine prípadov debatovali len na jednu tému.
Výber politických predstaviteľov aj s ohľadom na diskutovanú tému
Tematické zameranie relácií sa podpísalo pod samotný výber hostí. Tu možno opätovne konštatovať, že priestor v diskusných reláciách dostali vždy oba politické tábory, pričom musíme zdôrazniť, že išlo o poslancov, ktorí sa aktívne angažovali v danej problematike. Vo viacerých prípadoch tému vyvažovali názory tzv. tretích strán, napr. zástupcov školských odborov, ekonómov, sociálnej poradkyne či redaktorky RTVS, ktorí sa telefonicky spojili so štúdiom a vstúpili tak do priameho vysielania. Za zmienku stojí aj fakt, že pokiaľ diskusné relácie preberali v jeden víkend rovnakú tému, v štúdiu mali pozvaných iných diskutérov.

Dĺžka vysielacieho času rečníka

Okrem Richarda Sulíka sa voči dĺžke vysielacieho času v RTVS ohradil aj Miroslav Beblavý (nezaradený poslanec). V diskusnej relácii O 5 minút 12, ktorá sa vysielala 23. októbra 2016, otvorene povedal, že „dúfa, že už nebude v situácii, kde pán minister Kaliňák bude mať 3/4 relácie tak, ako má vždy.“ Je teda pravdou, že vysielací čas verejnoprávnych médií výrazne napomáha vládnemu SMERu-SD?
Ak by sme spočítali celkový čas, v dĺžke ktorého debatovali poslanci najsilnejšej vládnej strany, museli by sme konštatovať, že skutočne najväčší vysielací priestor mala v diskusných reláciách strana SMER-SD. Analýza, v rámci ktorej bol porovnávaný diskusný priestor poskytnutý hosťom, však ukázala aj to, že rozdiel v minutáži medzi v poradí prvým „najkomunikatívnejším“ hosťom (najčastejšie predstaviteľom SMERu-SD) a druhým (zväčša predstaviteľom opozície) relácie bol vo väčšine prípadov len pár minút. Avšak, v šiestich reláciách bol nameraný zreteľne vyšší časový interval pre poslancov a nominantov SMERu-SD oproti opozičným politikom (10 min. rozdiel). Takéto výrazné rozdiely boli zaznamenané v prípade Petra Kažimíra (19 min. oproti Eugenovi Jurzycovi (SaS) a necelých 10 min. oproti Eduardovi Hegerovi (OĽaNO)), Jána Richtera (rozdiel 15 min. oproti Anne Verešovej (OĽaNO) a 10 min. oproti Erike Jurinovej.), Tomáša Druckera (rozdiel 13 min. oproti Marekovi Krajčimu (OĽaNO)), Ľubomíra Jahnátka (rozdiel 11 min. oproti Jane Kiššovej (SaS)).
*Podrobnejšie výsledky analýzy sú graficky spracované na stránke www.medan.sk

Nestrannosť a objektivita moderátora

V rámci analýzy diskusných relácií verejnoprávnych médií hodnotila spoločnosť NEWTON Media aj nestrannosť a objektivitu moderátorov oboch diskusných relácií. Priemerná dĺžka vstupov predstavovala v prípade Branislava Dobšinského zo Slovenského rozhlasu približne 12 min., u Martina Strižinca zo Slovenskej televízie bola 11 minút. Viditeľný rozdiel oproti časom pozvaných hostí je spôsobený tým, že úlohou moderátora je v prvom rade otázku položiť, teda pýtať sa. Je zrejmé, že následné vyjadrenie názoru si vyžaduje väčší časový priestor, avšak moderátor musí dbať na to, aby debata nebola monológom jedného rečníka. Analýza NEWTON Media ukázala, že obaja moderátori vstupovali do diskusií aktívne. Ak si to situácia vyžadovala, rečníka prerušili a otázku smerovali na prísediaceho hosťa. Obaja moderátori vstupovali do diskusií argumentmi viacerých strán, prezentovali názory bežných občanov, ale aj iných domácich a zahraničných predstaviteľov, pričom sa opierali o fakty, štatistiky a všeobecne známe skutočnosti.

O spoločnosti NEWTON Media
Spoločnosť NEWTON Media je lídrom v oblasti monitoringu médií a mediálnych analýz. Má za sebou 20-ročnú históriu, o ktorú opiera svoje bohaté odborné skúsenosti. Disponuje najväčším mediálnym archívom správ, ktorý siaha až do roku 1996. Aktivizuje sa aj v zahraničnej oblasti, je členom medzinárodných asociácií FIBEP a AMEC, ktoré združujú spoločnosti pôsobiace v oblasti monitoringu médií a mediálnych analýz.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Uzbeckého novinára a opozičného aktivistu Muhammada Bekjanova prepustili včera po 18 rokoch z väzenia. Bekjanova odsúdili za pokus o zabitie medzitým zosnulého prezidenta Islama Karimova. Novinár však tvrdí, že išlo o vykonštruované obvinenie a k priznaniu ho prinútili mučením.
Podľa spravodajskej stanice BBC boli Bekjanov, ako aj jeho kolega Jusuf Ruzimuradov, za mrežami dlhšie než akýkoľvek iní novinári vo svete. Ruzimuradov však naďalej ostáva vo väzbe. Bekjanovov zdravotný stav sa počas pobytu vo väzení údajne zhoršil. Novinár je bratom exilového opozičného lídra Muhammada Saliha.
Jeho prepustenie reflektuje zmenu vládnej politiky súčasného uzbeckého prezidenta Šavkata Mirzijojeva, ktorý sa ujal moci vlani v decembri, analyzuje BBC. Karimov bol jedným z najautokratickejších vodcov Ázie, ktorý tvrdo potláčal disent v mene boja proti islamskému extrémizmu v tejto prevažne moslimskej krajine.
Bekjanov i Ruzimuradov boli súdení v spojitosti so sériou bombových útokov, ktoré v roku 1999 otriasli uzbeckou metropolou Taškent, ako aj ohľadom vydávania zakázaných proopozičných novín v ukrajinskom exile či pokusu o zvrhnutie vlády. Počas pobytu vo väznici obom novinárom predĺžili výkon trestu.

Copyright TASR ©2017


Ruská armáda zriadila jednotky pre "informačné operácie", ktoré majú chrániť ruské národné záujmy. V dolnej komore ruského parlamentu to dnes oznámil minister obrany Sergej Šojgu. Nové útvary sú podľa neho omnoho účinnejšie, než všetky doterajšie prostriedky armádne kontrapropagandy.
Bola vytvorená vojská informačných operácií, ktoré sú oveľa efektívnejšie a silnejšie ako čokoľvek, čo sme skôr v oblasti kontrapropagandy vytvorili," povedal poslancom Šojgu. "Propaganda musí byť múdra, odborná a účinná," povedal minister. Podľa šéfa branného výboru Štátnej dumy Vladimira Šamanova boli jednotky vytvorené "na ochranu záujmov národnej obrany a pre boj v informačnej sfére".
Podľa západných analytikov sa Rusko v oblasti kybernetickej propagandy angažuje už dlho, rovnako ako tajnej služby a armády mnohých iných krajín. Podľa správ európskych a amerických špionážnych agentúr sa Rusko touto cestou pokúša destabilizovať západnej spoločnosti a ovplyvňovať voľby. Moskva na to používa falošné správy a útoky hackerov. Rusko použitie týchto metód popiera.
Generál Petr Pavel, šéf Vojenského výboru NATO, minulý týždeň v Mníchove vyhlásil, že Európa musí od Ruska očakávať falošné správy, ktorých cieľom bude podkopať dôveru v Severoatlantickú alianciu. Ako príklad uviedol vymyslené správy o znásilnenie litovskej dievčatá nemeckými vojakmi. "Rusko neteší rozmiestňovanie jednotiek NATO v blízkosti svojich hraníc, takže pravdepodobne využije legálne cesty, ako je propaganda, aby ovplyvnilo verejnú mienku proti tomuto rozmiestňovania," uviedol Pavel.
V Českej republike tento rok začalo fungovať Centrum proti terorizmu a hybridným hrozbám (CTHH), ktoré sa špecializuje na odhaľovanie dezinformácií z otvorených zdrojov a ich vyvrátenie. Podľa ministra vnútra Milana Chovanca by ľudia mali vďaka CTHH získať pravdivú informáciu v priebehu niekoľkých minút alebo hodín, útvar ale vraj nebude vnucovať ľuďom pravdu ani o cenzúru.
Na poli propagandy sa okrem ruského ministerstva obrany chce angažovať aj ruská diplomacia. Hovorca ministerstva zahraničia Marija Zacharovová v Moskve novinárom povedala, že ministerskí úradníci sa pustili do projektu "odhaľovania vymyslených správ západných médií". Výsledky svojej práce budú publikovať na webe.

Copyright ČTK ©2017

TO JE TV!

TO JE TV!

22. 2. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Spoločnosť Yahoo súhlasila s tým, že cena, za ktorú predáva firme Verizon časť svojho majetku, sa zníži o 350 mil. USD. Pôvodne sa dohodli na cene 4,8 mld. USD. Dôvodom zníženia ceny je to, že v rokoch 2013 a 2014 pri útokoch hackerov mohli uniknúť osobné informácie z vyše 1 mld. užívateľských účtov na Yahoo. Firma Yahoo však o útokoch informovala až vlani v septembri a v decembri. Revidovaná dohoda, ktorú zverejnili v utorok, zmiernila obavy investorov z toho, že Verizon Communications Inc. bude žiadať zníženie ceny o najmenej 1 mld. USD, alebo transakciu úplne zruší.
Medzery v bezpečnosti vyvolali obavy, že ľudia by mohli obmedziť používanie elektronickej pošty Yahoo a iných digitálnych služieb, ktoré Verizon kupuje. Menej užívateľov by znamenalo menšiu hodnotu služieb Yahoo, pretože sa tým redukujú príležitosti na reklamu, čo bol hlavný dôvod, pre ktorý Verizon pred siedmimi mesiacmi uzavrel dohodu a kúpe majetku Yahoo. Yahoo tvrdí, že užívatelia jeho služieb zostali lojálni. Na trhu digitálnej reklamy v súčasnosti dominujú firmy Google a Facebook, ale Verizon verí, že existuje priestor pre rast.

Waleský herec Iwan Rheon sa predstaví v pripravovanom seriáli Inhumans spoločnosti Marvel. Oznámil to výkonný producent Marvel Television Jeph Loeb. "Iwanova schopnosť byť šarmantný, šibalský aj nepredvídateľne nebezpečný je presne to, čo sme pre túto postavu potrebovali. Sme nadšení, že je s nami," povedal Loeb pre webstránku marvel.com. Rodák z Carmarthenu si zahrá hlavnú rolu, člena kráľovskej rodiny Maxima, ktorý je oddaný ľuďom Attilanu a najmä svojmu bratovi - kráľovi, napriek tomu, že sám túži po korune.
"Maximus je zložitá postava. Je zároveň sympatický, roztomilý, tragický i zlý. Teším sa, že máme niekoho tak výrazne talentovaného ako je Iwan," dodal výkonný producent a tvorca seriálu Scott Buck.
Seriál sleduje rasu superľudí s rozmanitými schopnosťami a približuje tiež vzostup najväčšieho hrdinu z radov Inhumans Black Bolta. Prvý raz sa títo hrdinovia objavili v komiksoch v roku 1965. Odvtedy sa stali jednými z najznámejších a najobľúbenejších postáv zo sveta marvelovských komiksov. Prvé dve epizódy Inhumans budú od 1. septembra dva týždne premietať ako minifilm v amerických kinách IMAX a koncom septembra sa seriál dostane do televízneho vysielania ABC.
Tridsaťjedenročný Iwan Rheon je známy najmä ako Simon Bellamy zo seriálu Misfits (2009 - 2013), kde účinkoval v rokoch 2009 - 2011, a Ramsay Bolton, ktorého v rokoch 2013 - 2016 stvárňoval v sérii Hra o tróny (2011). Objavil sa aj v seriáloch Caerdydd (2006), Grandma's House (2010 - 2012), Our Girl (2014) alebo Vicious (2013) a filmoch Wild Bill (2011) či Residue (2015). Ako muzikant má na konte tri EP Tongue Tied (2010), Changing Times (2011), Bang, Bang! (2013) a tiež štúdiový album Dinard, ktorý vyšiel v apríli 2015.


©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Zomrela Jaroslava Blažková

Zomrela Jaroslava Blažková


Exilová slovenská spisovateľka, prozaička, autorka kníh pre deti a mládež a publicistka Jaroslava Blažková, ktorú prezývali aj slovenská Saganová, zomrela v pondelok 20. februára vo veku 83 rokov v Kanade. TASR jej úmrtie potvrdilo Literárne informačné centrum v Bratislave.
Jaroslava Blažková sa narodila 15. novembra 1933 v českom Velkom Meziříčí. Detstvo prežila striedavo v Česku a na Slovensku. Začala študovať na gymnáziu v Prahe, štúdiá však dokončila na Dievčenskom gymnáziu v Bratislave. Od roku 1950 pracovala v Československom rozhlase v Bratislave a súčasne študovala na bratislavskej Filozofickej fakulte Univerzity Komenského (FiF UK). Od roku 1954 bola redaktorkou denníka Smena. V roku 1956 ju z politických dôvodov z redakcie prepustili. Zamestnanie našla v Záhradníckych a rekreačných službách mesta Bratislavy. V tom období nemohla ani publikovať, ale po roku 1958, keď nastalo politické uvoľnenie, sa začala živiť ako novinárka a spisovateľka v umeleckom povolaní.
V roku 1968 emigrovala do Kanady a usadila sa v Toronte. V roku 1971 ju vylúčili zo Zväzu slovenských spisovateľov, jej knihy sa prestali vydávať a normalizačná kritika vyradila jej meno a dielo zo slovenskej literatúry. V Kanade autorsky spolupracovala s viacerými divadelnými skupinami, v roku 1975 pôsobila v slovenskom vysielaní Medzinárodnej rozhlasovej kanadskej služby CBC v Montreale a od roku 1976 redigovala v Toronte krajanský časopis Čechov a Slovákov Nový domov. V rokoch 1978–1989 pracovala pre známe exilové nakladateľstvo Josefa Škvoreckého 68 Publishers. V roku 1988 sa presťahovala z Toronta do univerzitného mestečka Guelph v kanadskej provincii Ontario.
Do modernej slovenskej prózy sa vrátila v 90. rokoch 20. storočia reedíciami svojich detských kníh, výberom z poviedkovej tvorby zo 60. rokov minulého storočia a poviedkami, ktoré vznikli v období 70. až 90. rokov 20. storočia v Kanade. Sú to príbehy o ženách, tematicky zväčša zakotvené už v kanadskej (americkej) realite, ale svojím životným a citovým zázemím sú ich hrdinky spojené so svetom, v ktorom sa formovalo ich vnímanie života. Medzi jej najznámejšie diela patria: Nylonový mesiac (1961), Jahniatko a grandi (1964), ...ako z gratulačnej karty (1997, výber z próz), Svadba v Káne Galilejskej (2001), Happyendy (2005). Novela Nylonový mesiac sa stala predlohou rovnomenného filmu z roku 1965 režiséra Eduarda Grečnera.
Pre deti a mládež napísala Tóno, ja a mravce (1961), Ostrov kapitána Hašašara (1962), Ohňostroj pre deduška (1962), Daduška a Jarabáč (1965), Ako si mačky kúpili televízor (1967), Môj skvelý brat Robinzon (1968), Rozprávky z červenej ponožky (1969), Minka a Pyžamka (2003), Traja nebojsovia a duch Miguel (2003).
Tvorbu Blažkovej ocenili vo vydavateľstve Slovenský spisovateľ za najlepšiu prózu roka - za novelu Nylonový mesiac v roku 1961. Cenu Fraňa Kráľa za najlepšiu prózu pre mládež za knihu Ohňostroj pre deduška získala v roku 1963, v roku 1964 získala Cenu Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO - United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) – čestný diplom Hansa Christiana Andersena za knihu Ohňostroj pre deduška. Dvakrát dostala Cenu vydavateľstva Mladé letá. Prvý raz za najlepšiu prózu roka Môj skvelý brat Robinzon v roku 1968 a potom za jazykové majstrovstvo v literatúre pre deti za knihu Rozprávky z červenej ponožky v roku 1969. Túto cenu udelili po prvý raz, knihu vzápätí zošrotovali. Za celoživotnú tvorbu pre deti udelili Jaroslave Blažkovej v roku 1999 Cenu Bibiany Trojruža.

Copyright © TASR 2017

21. 2. 2017

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ
Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu
  • uložila sankciu – pokutu 18 000 eur vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. (programová služba TV MARKÍZA) za porušenie § 33 ods. 4 písm. a) ZVR (jednoznačná a zrozumiteľná výzva na pozorné prečítanie poučenia o správnom použití lieku vo vysielanej reklame na lieky), ku ktorému došlo v dňoch 16., 17. a 19. 1. a 2. 2. 2014 (vrátené z NS SR);
  • uložila sankciu – pokutu 3 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ PLUS) za porušenie § 16 ods. 3 písm. e) ZVR (používanie štátneho jazyka), ku ktorému došlo dňa 13. 7. 2016 odvysielaním programu Futurama (VII. séria; 8. epizóda) s českým dabingom;
  • uložila sankciu – pokutu 2 000 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o. (programová služba JOJ PLUS) za porušenie § 20 ods. 3 ZVR (ochrana maloletých), ku ktorému došlo tým, že dňa 5. 9. 2016 o cca 19:32 hod odvysielal program Profesionáli, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých do 12 rokov napriek tomu, že obsahoval vulgárne, obscénne a expresívne vyjadrovanie, pre ktoré mal byť označený ako nevhodný pre maloletých do 15 rokov;
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi WINTER média, a.s. (programová služba Rádio Piešťany) za porušenie § 28b ods. 4 ZVR, ku ktorému došlo tým, že za mesiace júl až september 2016 nevyhradil z času vysielania vyhradeného slovenským hudobným dielam najmenej 20 % vysielaniu nových slovenských hudobných diel;
  • uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi JOLIN, s.r.o. (programová služba RADIO PLUS) za porušenie § 28b ods. 4 ZVR, ku ktorému došlo tým, že za mesiace júl až september 2016 nevyhradil z času vysielania vyhradeného slovenským hudobným dielam najmenej 20 % vysielaniu nových slovenských hudobných diel;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi JOLIN, s.r.o. (programová služba RADIO PLUS) vo veci možného porušenia § 28 b ods. 4 ZVR v súvislosti s tým, že za mesiac október 2016 nevyhradil z času vysielania vyhradeného slovenským hudobným dielam najmenej 20 % vysielaniu nových slovenských hudobných diel;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi Marián Dokupil – Doko Media (programová služba Šláger Rádio/Rádio GO DeeJay ) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. o) ZVR v súvislosti s tým, že nedoručil Rade do 15 dní po skončení príslušného kalendárneho mesiaca štatistiku o odvysielaných programoch obsahujúcu vyhodnotenie podielu slovenských hudobných diel za mesiace október až december 2016;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi Rádio WOW s.r.o. (programová služba RADIO WOW) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. o) ZVR v súvislosti s tým, že nedoručil Rade do 15 dní po skončení príslušného kalendárneho mesiaca štatistiku o odvysielaných programoch obsahujúcu vyhodnotenie podielu slovenských hudobných diel za mesiace november a december 2016;
  • začala správne konanie voči vysielateľovi GES Slovakia, s.r.o. (programová služba Rádio Anténa Rock) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru) v súvislosti s vysielaním programu Správy dňa 2. 1. 2017 o cca 11:00 a 14:00 hod;
  • uznala za neopodstatnené 4 sťažnosti resp. ich časti.


RTVS NEWS

RTVS NEWS

RTVS pokračuje v technologickom rozvoji: Rádio Patria už aj v digitálnej kvalite. RTVS rozširuje programovú ponuku v modernom digitálnom štandarde T-DAB+, pribudne do nej Rádio Patria.
Vysielanie digitálneho rádia v modernom štandarde T-DAB+ so sebou prináša efektívnejšie využitie frekvenčného spektra, priestor pre šírenie ďalších rozhlasových staníc, vyššiu kvalitu zvuku a ďalšie doplnkové funkcie. Najnovšie bolo do ponuky rozhlasových staníc, ktoré vysielajú v štandarde T-DAB+ zaradené aj Rádio Patria zamerané na vysielanie pre národnostné menšiny na Slovensku.
„Sme radi, že najnovším prírastkom v digitálnom rozhlasovom multiplexe je práve Rádio Patria, keďže tento programový okruh, vzhľadom na trvalý nedostatok FM frekvencií nemá také pokrytie rozhlasovým signálom, aké by sme si v RTVS želali. Vďaka T-DAB+ vysielačom v Nitre a Košiciach sa nám však podarilo dostať Patriu k poslucháčom na juhu našej krajiny prostredníctvom digitálneho vysielania,“ hovorí riaditeľ Sekcie strategického rozvoja a techniky RTVS Andrej Doležal.
„Robíme z Patrie progresívne rádio a teší nás, že sa nám podarilo zlepšiť dosah vysielania, ktoré pre poslucháčov každodenne pripravuje redakcia Národnostno-etnického vysielania RTVS. Zaradenie Rádia Patria okrem iných výhod prinesie aj zlepšenie dostupnosti rádia pre poslucháčov na Žitnom ostrove a v košickom regióne. Digitálne vysielanie a jeho výhody v našom vysielaní intenzívne predstavujeme prostredníctvom reportáží, rozhovorov s odborníkmi, informujeme aj o tom, ako digitálne vysielanie funguje či aký prístroj je na jeho príjem vhodný,“ dopĺňa Attila Lovász, riaditeľ Rádia Patria a Centra pre národnostné vysielanie RTVS.
Aktuálna programová ponuka RTVS pozostáva z rozhlasových staníc Rádio Slovensko, Rádio Devín, Rádio_FM, Rádio Litera, Rádio Junior a najnovšie aj Rádio Patria / Radio Slovakia International. Poslucháčom, ktorí chcú prijímať digitálne rozhlasové vysielanie sa pre príjem odporúča použiť rozhlasový prijímač s podporou štandardu T-DAB+ a kompresného formátu HE-AAC. Prevádzka vysielania v novom štandarde T-DAB+ bola spoločnosťou Towercom v spolupráci s RTVS spustená 15. 12. 2015 v Bratislave. Neskôr pribudli lokality Nitra, Košice a Banská Bystrica. Vysielač T-DAB+ v Nitre prevádzkuje spoločnosť Avis.

Viac o DAB+, digitálnom spôsobe príjmu, ako aj mapy pokrytia DAB+ nájdete na webe http://www.rtvs.org/a/116221_radia-digitalny-sposob-prijmu.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Prezident Spojených štátov Donald Trump označením médií za nepriateľa ľudu podľa komentátora a moderátora americkej spravodajskej televízie Fox News Chrisa Wallaceho zašiel v kritike tlače príliš ďaleko. Wallace poznamenal, že s novinármi sa potýkali všetci americkí prezidenti, ale nový šéf Bieleho domu prekročil hranicu.
"Odsudzujeme prezidentmi. Oni zase chcú kritizovať nás, to je v poriadku," povedal Wallace v nedeľňajšom relácii Fox & Friends. "Keď ale povedal, že médiá falošných správ nie sú jeho nepriateľom, ale nepriateľom amerického ľudu, tak podľa mňa prekročil čiaru," dodal.
Moderátori počas vysielania pripomenuli Trumpová vyhlásenie, že s médiami bojovali aj prezidenti Thomas Jefferson či Abraham Lincoln. K tomu Wallace poznamenal, že Jefferson raz napísal, že keby si mal vybrať vládu bez novín, alebo noviny bez vlády, zvolil by bez akéhokoľvek váhania to druhé.
"Kontext je dôležitý. Všetci prezidenti bojujú s médiami, ale Trump zašiel príliš ďaleko, keď z nich urobil nepriateľa," povedal Wallace.
Trumpove vzťahy s novinármi sú dlhodobo vyhrotené, už počas prezidentskej kampane žurnalistom dával za vinu, že proti nemu vyťahujú len špinu a vymyslené kauzy. V sobotu na Floride potom v prejave k svojim priaznivcom opäť na médiá zaútočil s tým, že šíria falošné správy a že sú súčasťou skorumpovaného systému. O deň skôr potom na twitteri označil médiá vydávajúci falošné správy za nepriateľa Američanov. Lži podľa jeho tweetu šíri listy The New York Times a televízie NBC News, ABC, CBS a CNN.
Americký minister obrany James Mattis v nedeľňajšom rozhovore s novinármi vyhlásil, že tlač za nepriateľa nepovažuje a že s ním osobne žiadne problémy nemá.

Copyright © ČTK 2017
 

Tisíce Gruzíncov demonštrovali v nedeľu v Tbilisi na podporu najväčšej nezávislej televízia Rustavi 2, o ktorej vlastníctvo sa vedie súdne bitka. Opozícia aj mnohí experti spor vnímajú ako snahu umlčať nezávislé médiá v krajine. Bývalý majiteľ Kibar Chalvaši sa v auguste 2015 obrátil na súd s tým, že bol o podiel pripravený nezákonne za vlády M.Saakašviliho.

Zdroj: ČT TXT

Americká herečka Liv Tyler a anglický herec, scenárista a spisovateľ Mark Gatiss sa predstavia v pripravovanej minisérii televízie BBC One s názvom Gunpowder. Historická dráma, ktorá bude pozostávať z troch 60-minútových epizód, sa zameria na takzvané Sprisahanie pušného prachu v Londýne z roku 1605, keď sa skupina katolíkov neúspešne pokúsila o atentát na vtedajšieho panovníka Jakuba I. Toho chceli zabiť výbuchom Snemovne Lordov pomocou pušného prachu počas rokovania parlamentu 5. novembra. Tridsaťdeväťročná rodáčka z New Yorku a o jedenásť rokov starší Gatiss si v projekte zahrajú spolu s Kitom Haringtonom a Petrom Mullanom.
Novinka bude sledovať Roberta Catesbyho (Harington), 30-ročného katolíka z Warwickshireu plánujúceho sprisahanie proti protestantskému vládcovi. Jeho minister Robert Cecil (Gatiss) tvrdo utláča katolíkov v krajine, čo má za následok, že svoju vieru praktizujú v tajnosti. To však Catesby nevie vydržať a aj napriek mierumilovným protestom jezuitského kňaza Otca Garneta (Mullan) sa s pomocou skupiny priateľov a rodiny rozhodne konať. To si všimne jeho sesternica Anne Vaux (Tyler), ktorá voči jeho činnosti začne byť podozrievavá a je presvedčená o opačnom výsledku celého plánu.
Najznámejšou osobnosťou spomínaného sprisahania je vojak Guy Fawkes, ktorého zadržali pri prenášaní výbušniny. Vo Veľkej Británii si Sprisahanie pušného prachu (v angličtine Gunpowder plot, pozn. red.) pripomínajú každý rok 5. novembra ohňostrojom a spálením Fawkesovej figuríny vo vatre.
BBC na tvorbe projektu spolupracuje s produkčnou spoločnosťou Kudos. Scenár spracoval Ronan Bennett, réžie sa ujme J Blakeson, ktorý nakrútil napríklad snímku Zmiznutie Alice Creedovej (2009). Spomínaný Harington sa na minisérii tiež bude podieľať aj ako jeden z výkonných producentov. Začiatok nakrúcania je naplánovaný na tento mesiac.
Liv Tyler, ktorá je dcérou Stevena Tylera z Aerosmith a niekdajšej modelky Bebe Buell, sa stala známou vďaka úlohe v dráme Zvodná krása (1996). Hrala aj vo filmoch ako Empire Records (1995), Armageddon (1998), Onegin (1999), Začalo sa to jednej horúcej noci (2001), Otcom na plný úväzok (2004), Samotár Jim (2005), Oni (2008) alebo Neuveriteľný Hulk (2008). V trilógii Pán prsteňov z rokov 2001, 2002 a 2003 stvárnila elfku Arwen. Účinkuje tiež v mysterióznom seriáli Pozostalí (2014).
Mark Gatiss je medzinárodne známy je najmä ako spolutvorca úspešného moderného seriálového spracovania príbehov detektíva Sherlocka Holmesa s Benedictom Cumberbatchom v titulnej úlohe. Na seriáli Sherlock (2010), ktorý mu v roku 2011 vyniesol televíznu cenu BAFTA a v roku 2016 aj Primetime Emmy, sa podieľa ako scenárista, producent a stvárňuje v ňom Mycrofta Holmesa. Známy je tiež ako jeden zo scenáristov kultového sci-fi seriálu Doctor Who (Pán času, 2005), v ktorom si tiež aj zahral. Ako scenárista spolupracoval i na sérii filmov o detektívovi Poirotovi (1989 - 2013) s Davidom Suchetom v hlavnej úlohe. Je členom komediálnej skupiny The League of Gentlemen.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

20. 2. 2017

TO JE TV!

TO JE TV!


SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Nové trnavské rádio má za sebou prvé kroky, aby mohlo v letných mesiacoch rozbehnúť svoje vysielanie. Nedávno predstavilo logo, čerstvým prírastkom na webe Trnava Roks je hudobná koláž zostavená výlučne z domácej hudobnej produkcie.
"Slovenská hudba sa mení a my z nej chceme ukázať to najlepšie. Aj takto bude hrať Trnava Roks, hoci, pochopiteľne, nemôžeme prezradiť všetko," uviedol programový riaditeľ Dušan Vančo.
Trnava Roks nebude podľa neho rádio zamerané na rock. Názov totiž odkazuje na niečo iné - na farebnosť a vôňu roksových lízaniek, ktoré sú pre mesto Trnava charakteristické a desaťročia sa vyrábajú v miestnej firme.
Technický riaditeľ Pavol Jurák avizuje, že stanica sa na spustenie pripravuje aj po technickej stránke. "Momentálne sme ukončili výber technologického partnera pre štúdio a vysielaciu kótu. Riešime už iba detaily," informoval. Ambíciou je priniesť do trnavského regiónu koncept sviežej lokálnej rozhlasovej stanice. Trnava Roks má pridelenú frekvenciu 103,9 Mhz.


Pýchou Prvého slovenského literárneho gymnázia (PSLG) v Revúcej je vyučovací predmet základy žurnalistiky. Pre TASR to uviedla jeho riaditeľka Ľuboslava Lacjaková, podľa ktorej je gymnázium v tomto smere na Slovensku jedinečné, nakoľko žurnalistiku u nás nevyučuje žiadna iná stredná škola.
      "Sme hrdí, že viacerí naši absolventi sa dali touto cestou a študujú žurnalistiku na vysokej škole, prípadne sú z nich už novinári či redaktori," povedala riaditeľka s tým, že k tomuto úspechu prispeli predovšetkým traja vyučujúci, ktorí žiakov počas existencie školy tento predmet učili. "Prvým bol Jozef Lapšanský zo Spiša, ktorý je známym moderátorom a novinárom. Po ňom štafetu prebral Roman Grebáč z Lučenca a v súčasnosti žurnalistiku vyučuje Ivo Novák," vymenovala Lacjaková.
      Medzi najznámejších absolventov gymnázia podľa nej patrí redaktorka a moderátorka spravodajstva Rozhlasu a televízie Slovenska Martina Kvačkajová či Július Barczi, riaditeľ Múzea Betliar a námestník generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea pre úsek hradov, zámkov a kaštieľov. "Študovala u nás i jeho zástupkyňa Tímea Mátéová. Ďalšími sú napríklad Katarína Birková, ktorá moderuje reláciu Kapura, Lukáš Onderčanin zo SME, ako aj Sandra Polovková z nadácie Post Bellum alebo pražský rozhlasový moderátor Ján Bavala, ktorý pracuje aj pre HBO," doplnila riaditeľka.
      Ako pre TASR povedala Kvačkajová, keď spomína na školské časy na literárnom gymnáziu, prvé, čo sa jej vybaví, je rodinná atmosféra a pocit slobody v tvorbe a rozvíjaní sa. "To, že je tam menej žiakov, je obrovská výhoda. Výučba je natoľko cielená a špecifická, že si naozaj neviem predstaviť, že by v triede sedelo 30 žiakov," poznamenala s tým, že v tejto súvislosti mala na mysli najmä predmety ako literárna tvorba alebo rétorika.
      "Táto škola je iná v tom najlepšom slova zmysle. Študenti a žiaci väčšinou poznajú všeobecný neosobný prístup, ten je však s akoukoľvek umeleckou a tvorivou činnosťou v rozpore. Takže vybaví sa mi príjemný pocit rodinnej a tvorivej atmosféry, ktorý potom človeku - ak má dar tvorivosti - otvorí veľké dvere dokorán, aby sa mohol rozvíjať. Som veľmi vďačná, že mi bolo dané byť súčasťou veľkej rodiny umelcov na PSLG," dodala.
      Ako ďalej spomenula, vždy inklinovala k jazykom a humanitným vedám, no až štúdium na tomto gymnáziu ju naučilo skutočnej láske k literatúre, umeniu, slovu a sebavyjadreniu. "A to potom celkom jednoznačne určilo, kam chcem smerovať. Chcem sa poďakovať z celého srdca a veľmi úprimne pani riaditeľke a všetkým skvelým profesorom, ktorí mi okrem kvalitnej výučby a skvelého štartovacieho mostíka do ďalšieho štúdia a kariéry poskytli to najlepšie, čo v nich je. Ten pocit akejsi veľkej rodiny mi zostal dodnes," zakončila Kvačkajová.
      Podľa Barcziho, ak by si mal vybrať školské roky, ktoré by chcel prežiť ešte raz, tak by si určite vybral tie, ktoré prežil v Revúcej na literárnom gymnáziu. "To, čo mne a mojim spolužiakom dala táto škola, bolo viac ako neskoršie vysokoškolské či doktorandské štúdium. Profesorský zbor k nám pristupoval ako k dospelým, nikdy nás nepodceňoval, vďaka čomu vznikli medzi nami veľmi silné putá," podotkol s tým, že z ľudskej a vedomostnej výbavy, s ktorou po maturite z Revúcej odišli, čerpajú doteraz.


Copyright © TASR 2017