20. 2. 2017

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Nové trnavské rádio má za sebou prvé kroky, aby mohlo v letných mesiacoch rozbehnúť svoje vysielanie. Nedávno predstavilo logo, čerstvým prírastkom na webe Trnava Roks je hudobná koláž zostavená výlučne z domácej hudobnej produkcie.
"Slovenská hudba sa mení a my z nej chceme ukázať to najlepšie. Aj takto bude hrať Trnava Roks, hoci, pochopiteľne, nemôžeme prezradiť všetko," uviedol programový riaditeľ Dušan Vančo.
Trnava Roks nebude podľa neho rádio zamerané na rock. Názov totiž odkazuje na niečo iné - na farebnosť a vôňu roksových lízaniek, ktoré sú pre mesto Trnava charakteristické a desaťročia sa vyrábajú v miestnej firme.
Technický riaditeľ Pavol Jurák avizuje, že stanica sa na spustenie pripravuje aj po technickej stránke. "Momentálne sme ukončili výber technologického partnera pre štúdio a vysielaciu kótu. Riešime už iba detaily," informoval. Ambíciou je priniesť do trnavského regiónu koncept sviežej lokálnej rozhlasovej stanice. Trnava Roks má pridelenú frekvenciu 103,9 Mhz.


Pýchou Prvého slovenského literárneho gymnázia (PSLG) v Revúcej je vyučovací predmet základy žurnalistiky. Pre TASR to uviedla jeho riaditeľka Ľuboslava Lacjaková, podľa ktorej je gymnázium v tomto smere na Slovensku jedinečné, nakoľko žurnalistiku u nás nevyučuje žiadna iná stredná škola.
      "Sme hrdí, že viacerí naši absolventi sa dali touto cestou a študujú žurnalistiku na vysokej škole, prípadne sú z nich už novinári či redaktori," povedala riaditeľka s tým, že k tomuto úspechu prispeli predovšetkým traja vyučujúci, ktorí žiakov počas existencie školy tento predmet učili. "Prvým bol Jozef Lapšanský zo Spiša, ktorý je známym moderátorom a novinárom. Po ňom štafetu prebral Roman Grebáč z Lučenca a v súčasnosti žurnalistiku vyučuje Ivo Novák," vymenovala Lacjaková.
      Medzi najznámejších absolventov gymnázia podľa nej patrí redaktorka a moderátorka spravodajstva Rozhlasu a televízie Slovenska Martina Kvačkajová či Július Barczi, riaditeľ Múzea Betliar a námestník generálneho riaditeľa Slovenského národného múzea pre úsek hradov, zámkov a kaštieľov. "Študovala u nás i jeho zástupkyňa Tímea Mátéová. Ďalšími sú napríklad Katarína Birková, ktorá moderuje reláciu Kapura, Lukáš Onderčanin zo SME, ako aj Sandra Polovková z nadácie Post Bellum alebo pražský rozhlasový moderátor Ján Bavala, ktorý pracuje aj pre HBO," doplnila riaditeľka.
      Ako pre TASR povedala Kvačkajová, keď spomína na školské časy na literárnom gymnáziu, prvé, čo sa jej vybaví, je rodinná atmosféra a pocit slobody v tvorbe a rozvíjaní sa. "To, že je tam menej žiakov, je obrovská výhoda. Výučba je natoľko cielená a špecifická, že si naozaj neviem predstaviť, že by v triede sedelo 30 žiakov," poznamenala s tým, že v tejto súvislosti mala na mysli najmä predmety ako literárna tvorba alebo rétorika.
      "Táto škola je iná v tom najlepšom slova zmysle. Študenti a žiaci väčšinou poznajú všeobecný neosobný prístup, ten je však s akoukoľvek umeleckou a tvorivou činnosťou v rozpore. Takže vybaví sa mi príjemný pocit rodinnej a tvorivej atmosféry, ktorý potom človeku - ak má dar tvorivosti - otvorí veľké dvere dokorán, aby sa mohol rozvíjať. Som veľmi vďačná, že mi bolo dané byť súčasťou veľkej rodiny umelcov na PSLG," dodala.
      Ako ďalej spomenula, vždy inklinovala k jazykom a humanitným vedám, no až štúdium na tomto gymnáziu ju naučilo skutočnej láske k literatúre, umeniu, slovu a sebavyjadreniu. "A to potom celkom jednoznačne určilo, kam chcem smerovať. Chcem sa poďakovať z celého srdca a veľmi úprimne pani riaditeľke a všetkým skvelým profesorom, ktorí mi okrem kvalitnej výučby a skvelého štartovacieho mostíka do ďalšieho štúdia a kariéry poskytli to najlepšie, čo v nich je. Ten pocit akejsi veľkej rodiny mi zostal dodnes," zakončila Kvačkajová.
      Podľa Barcziho, ak by si mal vybrať školské roky, ktoré by chcel prežiť ešte raz, tak by si určite vybral tie, ktoré prežil v Revúcej na literárnom gymnáziu. "To, čo mne a mojim spolužiakom dala táto škola, bolo viac ako neskoršie vysokoškolské či doktorandské štúdium. Profesorský zbor k nám pristupoval ako k dospelým, nikdy nás nepodceňoval, vďaka čomu vznikli medzi nami veľmi silné putá," podotkol s tým, že z ľudskej a vedomostnej výbavy, s ktorou po maturite z Revúcej odišli, čerpajú doteraz.


Copyright © TASR 2017