21. 2. 2017

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Prezident Spojených štátov Donald Trump označením médií za nepriateľa ľudu podľa komentátora a moderátora americkej spravodajskej televízie Fox News Chrisa Wallaceho zašiel v kritike tlače príliš ďaleko. Wallace poznamenal, že s novinármi sa potýkali všetci americkí prezidenti, ale nový šéf Bieleho domu prekročil hranicu.
"Odsudzujeme prezidentmi. Oni zase chcú kritizovať nás, to je v poriadku," povedal Wallace v nedeľňajšom relácii Fox & Friends. "Keď ale povedal, že médiá falošných správ nie sú jeho nepriateľom, ale nepriateľom amerického ľudu, tak podľa mňa prekročil čiaru," dodal.
Moderátori počas vysielania pripomenuli Trumpová vyhlásenie, že s médiami bojovali aj prezidenti Thomas Jefferson či Abraham Lincoln. K tomu Wallace poznamenal, že Jefferson raz napísal, že keby si mal vybrať vládu bez novín, alebo noviny bez vlády, zvolil by bez akéhokoľvek váhania to druhé.
"Kontext je dôležitý. Všetci prezidenti bojujú s médiami, ale Trump zašiel príliš ďaleko, keď z nich urobil nepriateľa," povedal Wallace.
Trumpove vzťahy s novinármi sú dlhodobo vyhrotené, už počas prezidentskej kampane žurnalistom dával za vinu, že proti nemu vyťahujú len špinu a vymyslené kauzy. V sobotu na Floride potom v prejave k svojim priaznivcom opäť na médiá zaútočil s tým, že šíria falošné správy a že sú súčasťou skorumpovaného systému. O deň skôr potom na twitteri označil médiá vydávajúci falošné správy za nepriateľa Američanov. Lži podľa jeho tweetu šíri listy The New York Times a televízie NBC News, ABC, CBS a CNN.
Americký minister obrany James Mattis v nedeľňajšom rozhovore s novinármi vyhlásil, že tlač za nepriateľa nepovažuje a že s ním osobne žiadne problémy nemá.

Copyright © ČTK 2017
 

Tisíce Gruzíncov demonštrovali v nedeľu v Tbilisi na podporu najväčšej nezávislej televízia Rustavi 2, o ktorej vlastníctvo sa vedie súdne bitka. Opozícia aj mnohí experti spor vnímajú ako snahu umlčať nezávislé médiá v krajine. Bývalý majiteľ Kibar Chalvaši sa v auguste 2015 obrátil na súd s tým, že bol o podiel pripravený nezákonne za vlády M.Saakašviliho.

Zdroj: ČT TXT

Americká herečka Liv Tyler a anglický herec, scenárista a spisovateľ Mark Gatiss sa predstavia v pripravovanej minisérii televízie BBC One s názvom Gunpowder. Historická dráma, ktorá bude pozostávať z troch 60-minútových epizód, sa zameria na takzvané Sprisahanie pušného prachu v Londýne z roku 1605, keď sa skupina katolíkov neúspešne pokúsila o atentát na vtedajšieho panovníka Jakuba I. Toho chceli zabiť výbuchom Snemovne Lordov pomocou pušného prachu počas rokovania parlamentu 5. novembra. Tridsaťdeväťročná rodáčka z New Yorku a o jedenásť rokov starší Gatiss si v projekte zahrajú spolu s Kitom Haringtonom a Petrom Mullanom.
Novinka bude sledovať Roberta Catesbyho (Harington), 30-ročného katolíka z Warwickshireu plánujúceho sprisahanie proti protestantskému vládcovi. Jeho minister Robert Cecil (Gatiss) tvrdo utláča katolíkov v krajine, čo má za následok, že svoju vieru praktizujú v tajnosti. To však Catesby nevie vydržať a aj napriek mierumilovným protestom jezuitského kňaza Otca Garneta (Mullan) sa s pomocou skupiny priateľov a rodiny rozhodne konať. To si všimne jeho sesternica Anne Vaux (Tyler), ktorá voči jeho činnosti začne byť podozrievavá a je presvedčená o opačnom výsledku celého plánu.
Najznámejšou osobnosťou spomínaného sprisahania je vojak Guy Fawkes, ktorého zadržali pri prenášaní výbušniny. Vo Veľkej Británii si Sprisahanie pušného prachu (v angličtine Gunpowder plot, pozn. red.) pripomínajú každý rok 5. novembra ohňostrojom a spálením Fawkesovej figuríny vo vatre.
BBC na tvorbe projektu spolupracuje s produkčnou spoločnosťou Kudos. Scenár spracoval Ronan Bennett, réžie sa ujme J Blakeson, ktorý nakrútil napríklad snímku Zmiznutie Alice Creedovej (2009). Spomínaný Harington sa na minisérii tiež bude podieľať aj ako jeden z výkonných producentov. Začiatok nakrúcania je naplánovaný na tento mesiac.
Liv Tyler, ktorá je dcérou Stevena Tylera z Aerosmith a niekdajšej modelky Bebe Buell, sa stala známou vďaka úlohe v dráme Zvodná krása (1996). Hrala aj vo filmoch ako Empire Records (1995), Armageddon (1998), Onegin (1999), Začalo sa to jednej horúcej noci (2001), Otcom na plný úväzok (2004), Samotár Jim (2005), Oni (2008) alebo Neuveriteľný Hulk (2008). V trilógii Pán prsteňov z rokov 2001, 2002 a 2003 stvárnila elfku Arwen. Účinkuje tiež v mysterióznom seriáli Pozostalí (2014).
Mark Gatiss je medzinárodne známy je najmä ako spolutvorca úspešného moderného seriálového spracovania príbehov detektíva Sherlocka Holmesa s Benedictom Cumberbatchom v titulnej úlohe. Na seriáli Sherlock (2010), ktorý mu v roku 2011 vyniesol televíznu cenu BAFTA a v roku 2016 aj Primetime Emmy, sa podieľa ako scenárista, producent a stvárňuje v ňom Mycrofta Holmesa. Známy je tiež ako jeden zo scenáristov kultového sci-fi seriálu Doctor Who (Pán času, 2005), v ktorom si tiež aj zahral. Ako scenárista spolupracoval i na sérii filmov o detektívovi Poirotovi (1989 - 2013) s Davidom Suchetom v hlavnej úlohe. Je členom komediálnej skupiny The League of Gentlemen.

©2017, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.