12. 3. 2022

Zomrel Jaroslav Wykren

 Zomrel Jaroslav Wykrent

 Jaroslav Wykrent – Wikipédia

Vo veku 78 rokov zomrel prerovský skladateľ a hudobník Jaroslav Wykrent. Správu o jeho úmrtí potvrdil člen skupiny In blue Ivan Němeček, s ktorým Jaroslav Wykrent dlhodobo spolupracoval av posledných rokoch spoločne zložili množstvo skladieb, uviedol dnes na webe Hranický denník. Spevák, skladateľ a textár je známy hlavne textami napísanými pre Máriu Rottrovú alebo účinkovaním v kapele Synkopa. Tá v 60. rokoch patrila k najlepším tuzemským bigbítovým skupinám. Wykrent je autorom populárnych piesní ako Agnes, Rieka lásky, Strapatá nohatá alebo Pentle ružová. Přerovský rodák študoval strojárenskú priemyslovku. Rok pracoval vo Vítkovických železiarňach na generálnych opravách a investíciách ako konštruktér. Vďaka úspechu piesne Agnes v rozhlase dostal pozvánku na účinkovanie so skupinou Flamingo, s ktorou vystupovala Rottrová. Potom už bol k profesionálnej kariére len krôčik. Wykrent tiež pripravoval programy pre rozhlas a komponoval pre divadlo. V roku 1999 utrpel sériu mozgových príhod a ochrnul. Už nedúfal, že bude ešte vystupovať. Vďaka priateľom sa ale dokázal na pódiá vrátiť a príležitostne koncertoval.  


Zdroj: ČTK

Zomrela Hana Daubnerová

 Zomrela Hana Daubnerová

 


S ľútosťou vám oznamujeme, že 10.03.2022 popoludní nás navždy umelkyňa, pesničkárka a redaktorka STV Hana Daubnerová vo veku nedožitých 77 rokov.

 

11. 3. 2022

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Facebook, is now Meta Platforms, Inc.! - PDQ Wire

Americká spoločnosť Meta Platforms vo štvrtok oznámila, že v spojitosti s ruskou inváziou na Ukrajinu dočasne zmierni svoje pravidlá a umožní v niektorých krajinách na svojich sociálnych sieťach Facebook a Instagram zverejňovať príspevky, ktoré vyzývajú na násilie voči ruským vojakom. Výzvy na násilie voči ruským civilistom však nepovolí. TASR o tom informuje na základe správ agentúr AFP, Reuters a stanice BBC.
"V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu sme dočasne povolili formy politického prejavu, ktoré by za normálnych okolností porušovali naše pravidlá, ako napríklad násilné prejavy ako 'smrť ruským útočníkom'," uviedla vo vyhlásení spoločnosť Meta Platforms, ktorá je materskou spoločnosťou sociálnej siete Facebook.
"Stále nedovolíme vierohodné výzvy na násilie voči ruským civilistom," dodala.
Agentúra Reuters vo štvrtok oznámila, že mala možnosť nahliadnuť do e-mailov, ktoré Facebook odoslal svojim moderátorom obsahu.
Dočasné zmeny pravidiel týkajúce sa výziev na násilie voči ruským vojakom sa podľa jedného z týchto e-mailov vzťahujú na Arménsko, Azerbajdžan, Estónsko, Gruzínsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litvu, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko a Ukrajinu.
Používatelia v niektorých krajinách vrátane Ruska, Ukrajiny a Poľska budú môcť zverejňovať príspevky, ktoré žiadajú smrť pre ruského prezidenta Vladimira Putina či bieloruského lídra Alexandra Lukašenka v prípade, že nebudú obsahovať ďalšie ciele či zahŕňať miesta a metódy, píše BBC.
Facebook a viaceré ďalšie technologické spoločnosti prijali opatrenia voči Rusku v reakcii na inváziu na Ukrajinu, pripomína AFP. Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií v piatok 4. marca oznámila, že ruské úrady zablokovali prístup k sociálnej sieti Facebook.


Russia - United States Department of State
Kremeľ v piatok oznámil, že Rusko ukončí v krajine činnosť spoločnosti Meta Platforms, ktorá prevádzkuje sociálne médiá Facebook, Instagram a WhatsApp, ak sa ukáže ako pravdivá správa tlačovej agentúry Reuters, že spoločnosť povolí užívateľom v niektorých krajinách zverejňovať príspevky vyzývajúce na násilie voči Rusom a ruským vojakom.
"Nechceme uveriť správe Reutersu – je jednoducho príliš ťažké tomu uveriť," povedal novinárom hovorca Kremľa Dmitrij Peskov.
"Dúfame, že to nie je pravda, pretože ak je, potom to bude znamenať, že bude treba urobiť definitívne opatrenia na ukončenie činnosti spoločnosti (Meta Platforms)," dodal Peskov, ktorého citovala agentúra Reuters.
Hovorca americkej spoločnosti Meta Platforms vo štvrtok oznámil, že firma v spojitosti s ruskou inváziou na Ukrajinu dočasne zmierni svoje pravidlá pre vyjadrovanie politických postojov a umožní v niektorých krajinách na svojich sociálnych sieťach zverejňovať príspevky, ktoré vyzývajú na násilie voči ruským vojakom. Výzvy na násilie voči ruským civilistom však spoločnosť nepovolí.
"V dôsledku ruskej invázie na Ukrajinu sme dočasne povolili formy politického prejavu, ktoré by za normálnych okolností porušovali naše pravidlá - napríklad násilné prejavy ako 'smrť ruským útočníkom'," uviedla vo vyhlásení spoločnosť Meta Platforms, ktorá je materskou spoločnosťou aj sociálnej siete Facebook.
"Stále nedovolíme vierohodné výzvy na násilie voči ruským civilistom," dodala.
Agentúra Reuters vo štvrtok oznámila, že mala možnosť nahliadnuť do e-mailov, ktoré Mate Platforms odoslala svojim moderátorom obsahu. Podľa týchto interných e-mailov sú dovolené aj príspevky ako "smrť ruskému prezidentovi Vladimirovi Putinovi" či "bieloruskému prezidentovi Alexandrovi Lukašenkovi".
Dočasné zmeny pravidiel týkajúce sa výziev na násilie voči určitým Rusom sa podľa jedného z týchto e-mailov vzťahujú na Arménsko, Azerbajdžan, Estónsko, Gruzínsko, Maďarsko, Lotyšsko, Litvu, Poľsko, Rumunsko, Rusko, Slovensko a Ukrajinu.
Používatelia v niektorých krajinách vrátane Ruska, Ukrajiny a Poľska budú môcť zverejňovať príspevky, ktoré žiadajú smrť pre Putina či Lukašenka v prípade, že nebudú obsahovať ďalšie ciele či zahŕňať miesta a metódy, píše web britskej stanice BBC.
Facebook a viaceré ďalšie technologické spoločnosti prijali opatrenia voči Rusku v reakcii na inváziu na Ukrajinu, pripomína AFP. Ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií v piatok 4. marca oznámila, že ruské úrady zablokovali prístup k sociálnej sieti Facebook.

2022 - Instagram Is Now Banned In Russia! - News Text Area 
Rusko od piatku obmedzí prístup k sociálnej sieti Instagram, ktorú prevádzkuje americká spoločnosť Meta Platforms. Podľa agentúry AFP to v piatok oznámila ruská Federálna služba pre dozor v oblasti telekomunikácií, informačných technológií a masmédií (Roskomnadzor).
O tento krok ju požiadala ruská generálna prokuratúra, ktorá v piatok tiež oznámila, že začala trestné stíhanie proti spoločnosti Meta Platforms. Tá totiž vo štvrtok informovala, že v spojitosti s ruskou inváziou na Ukrajinu dočasne zmierni svoje pravidlá a v niektorých krajinách umožní na svojich sociálnych sieťach Facebook a Instagram zverejňovať príspevky, ktoré vyzývajú na násilie voči ruským vojakom. Výzvy na násilie voči ruským civilistom však nepovolí.
Generálna prokuratúra žiadala, aby bola Meta Platforms - materská organizácia Facebooku, Instagramu a WhatsApp - v Rusku uznaná za "extrémistickú organizáciu".
Aplikácia WhatsApp zatiaľ v Rusku funguje a úrady nateraz neinformovali o obmedzení prístupu k nej.
Okrem toho Roskomnadzor pred týždňom, 4. marca, oznámil, že ruské úrady zablokovali prístup k sociálnej sieti Facebook.

Copyright © TASR 2022

Na obrazovky RTVS sa vracajú Boris & Brambor so svojou talkšou

 Na obrazovky RTVS sa vracajú 


Boris & Brambor - Televízny videoarchív RTVS

Boris & Brambor so svojou talkšou



Už v piatok 11. marca po 22.00 h sa na obrazovky RTVS vracia talkšou Borisa Valábika a Mariána Gáboríka Boris & Brambor. Obľúbená relácia prinesie opäť zaujímavých hostí, ktorých dvaja

Úspešná relácia bývalého skvelého strelca NHL Mariána Gáboríka a hokejového analytika RTVS a bývalého profesionálneho obrancu, Borisa Valábika, si získala obľubu spočiatku u mnohých poslucháčov ako podcast a neskôr aj divákov na obrazovkách RTVS. Už 11. marca sa Boris & Brambor vracia. Diváci RTVS si budú môcť pozrieť premiéru každý piatok po 22.00 h na :ŠPORTe a reprízu hneď v sobotu po 22.00 h na Jednotke.

Prvým hosťom druhej série relácie bude Pavol Regenda, bronzový olympionik, iba 22-ročný hokejista z Michaloviec. „Tešíme sa, že prvá zo 16 pripravovaných epizód prinesie práve tohto hosťa. To, že bývalí skvelí hokejisti budú hostiť aktuálneho bronzového olympionika, sľubuje skvelé rozhovory a najmä živé emócie,” povedal Pavol Gašpar, dramaturg relácie a dodal: „V ďalších epizódach budú hosťami napríklad Janka Kovalčíková, Oto Haščák, Veronika Zuzulová, Juraj Kemka, Katka Knechtová, Ladislav Nagy a ďalší.”

Nakrúcanie prebieha stále za sprísnených protipandemických opatrení. Tieto komplikácie však nebudú mať žiadny vplyv na výkony moderátorov, ktorí sú už o niečo skúsenejší aj pred kamerami. „Nie je tajomstvom, že pre nás s Mariánom neexistujú zakázané témy a keď niečo vyplynie z rozhovoru, tak sa na to jednoducho spýtame,” povedal Boris Valábik, ktorý iba zopakoval to, na čo sú už diváci talkšou zvyknutí.

Nové epizódy môžu diváci sledovať vždy po 22.00 h premiérovo každý piatok na :ŠPORTe a v repríze každú sobotu večer na Jednotke.

Rada pre vysielanie a retransmisiu ponúka operátorom, ktorí chcú zaradiť do ponuky ukrajinské vysielanie, konzultácie a asistenciu

Rada pre vysielanie a retransmisiu ponúka operátorom, ktorí chcú 
 

 
zaradiť do ponuky ukrajinské vysielanie, konzultácie a asistenciu



Keďže ukrajinské televízne a rozhlasové stanice, ako aj operátori, ktorí distribuujú ich vysielanie, majú v súčasnej situácii výrazne sťažené podmienky práce, čo obmedzuje možnosti šírenia nimi spracovaných informácií o aktuálnom dianí, Rada pre vysielanie a retransmisiu podporuje kroky, ktoré umožnia príjem takéhoto vysielania mimo Ukrajiny. Členovia Rady vnímajú tento prístup ako prejav dobrej vôle a spolupatričnosti s obyvateľmi Ukrajiny.

V tejto súvislosti ponúka Rada slovenským operátorom, ktorí sa rozhodnú zaradiť do svojho programového rastra ukrajinské kanály, asistenciu. Tá sa môže týkať nielen objasnenia právneho rámca operatívneho rozšírenia programovej ponuky, ale aj sprostredkovania kontaktu s ukrajinským regulátorom, prevádzkovateľmi retransmisie či priamo ukrajinskými vysielateľmi a následnej logistiky predchádzajúcej reálnemu doplneniu rastra o nové stanice.

„Pracovníci Kancelárie sú pripravení na prípadne otázky a požiadavky operátorov reagovať veľmi pružne. A to aj preto, že rozšírenie programovej ponuky o ukrajinské stanice považujeme okrem iného za servis pre utečencov z Ukrajiny, ktorí tak na Slovensku môžu získať ďalší informačný zdroj a kontakt s krajinou,“ zdôvodnil Ľuboš Kukliš, riaditeľ Kancelárie Rady.

„S konkrétnou žiadosťou o pomoc pri zaradení vysielania do slovenských káblových a satelitných sietí, vrátane uvedenia technickej špecifikácie, sa na Radu včera obrátila ukrajinská televízna stanica Espresso TV, o čom budeme informovať asociácie prevádzkovateľov retransmisie SAKT a APKT. Zoznam dostupných ukrajinských staníc budeme priebežne aktualizovať na webovej stránke Rady,“ doplnil Martin Dorociak, vedúci Právneho odboru Kancelárie Rady.

 

 

Zomrela Eva Zaoralová

 Zomrela Eva Zaoralová

Eva Zaoralová, filmová publicistka a duše karlovarského festivalu, slaví  85. narozeniny - Aktuálně.cz

Vo veku 89 rokov zomrela vo štvrtok dlhoročná umelecká riaditeľka karlovarského filmového festivalu Eva Zaoralová. 

Uznávaná filmová publicistka sa zameriavala hlavne na francúzsky a taliansky film. V roku 1994 sa spoločne s Jiřím Bartoškou zapojila do úsilia o obnovenie prestíže Medzinárodného filmového festivalu Karlovy Vary av roku 1995 sa stala jeho umeleckou riaditeľkou. Pod jej vedením sa programovému tímu podarilo vytvoriť prehliadku porovnateľnú s prestížnymi svetovými festivalmi. Festival sa stal miestom, ktoré vo svojom programe prepája rôzne smery vývoja súčasnej filmovej tvorby vo východnej a západnej Európe. Umeleckou riaditeľkou bola až do roku 2010, o rok neskôr jej funkciu prevzal Karel Och a Zaoralová odvtedy bola umeleckou poradkyňou festivalu. Eva Zaoralová pedagogicky pôsobila na Filmovej a televíznej fakulte Akadémie múzických umení, kde prednášala filmovú históriu. Za svoju prácu bola vyznamenaná Medailou za zásluhy aj francúzskym Rádom rytierky umenia a literatúry, na MFF v Cannes získala plaketu za dlhoročnú žurnalistickú činnosť. Cenou za umelecký prínos na ňu pamätal pred rokmi aj karlovarský filmový festival av roku 2017 získala Českého leva za mimoriadny prínos slovenskej kinematografii. Eva Zaoralová sa narodila 28. novembra 1932 v Prahe. Vyštudovala francúzštinu a slovenčinu na Filozofickej fakulte Univerzity Karlovej. Prekladala z taliančiny a francúzštiny, napríklad Federica Felliniho, Michelangela Antonioniho či Georgesa Simenona. Pôsobila ako tlmočníčka a prekladateľka, od začiatku 60. rokov spolupracovala s filmovými časopismi Kino a Film a doba, súčasne s časopisom Svetová literatúra a s vydavateľstvom Odeon. Napísala množstvo článkov a publikácií venovaných predovšetkým francúzskemu a talianskemu filmu, prednášala dejiny filmu na FAMU. Okrem dlhoročného pôsobenia vo vedení filmového festivalu v Karlových Varoch zasadala v porotách mnohých významných filmových festivalov, okrem iného v Cannes, Berlíne či Benátkach.

Zdroj: ČTK 

VÝROKY TÝŽDŇA

  VÝROKY TÝŽDŇA

Na obrázku môže byť 1 osoba a text, v ktorom sa píše „Russian Embassy, UK @RussianEmbassy Russia governme... FM #Lavrov: The goal of Russia's special military operation is to stop any war that could take place on Ukrainian territory or that could start from there.“

 

Na obrázku môže byť 3 ľudia, stojaci ľudia, vonku a text

Kremlin says Lindsey Graham is a drunk who's 'lost his mind' for calling  for Putin's assassination | Daily Mail Online



"Putin doslova ukradol slovenským ľuďom z peňaženiek príspevky, ktoré sme chceli dať na kompenzáciu vyšších cien energií a valorizácie dôchodkov."
Igor Matovič

TO JE TV!

 TO JE TV!

10. 3. 2022

Rádio Devín na podporu mieru odvysiela Beethovenovu 9. symfóniu

Rádio Devín na podporu mieru 
 Rádio Devín - živé vysielanie - online stream (vyššia kvalita) | Stream  player | Radia.sk - slovenský éter online
odvysiela Beethovenovu 9. symfóniu


Rozhlasový okruh RTVS Rádio Devín sa vo štvrtok zapojí do iniciatívy 55 rozhlasových staníc z celého sveta, ktoré odvysielajú Beethovenovu 9. symfóniu. Podporí tým mier, spolupatričnosť a solidaritu. TASR o tom informoval PR manažér RTVS Filip Púchovský.
"Veľkým symbolom majstrovskej ľudskej kreativity je bezpochyby Beethovenova 9. symfónia, vyjadrujúca idealistickú víziu bratstva a mieru. Táto skladba je už 50 rokov hymnou Európskej únie a prízvukuje hodnoty európskej kultúry a jedinečnosti a vzácnosti každého ľudského života," doplnil Púchovský.
O 20.30 h zaznie v relácii Veľké hudobné diela Beethovenova 9. symfónia v interpretácii Newyorskej filharmónie pod taktovkou Leonarda Bernsteina, ktorý dirigoval toto dielo po páde Berlínskeho múru s názvom Óda na slobodu. Rádio Devín odvysiela tiež symfóniu ukrajinského skladateľa Borysa Ljatošynského.

Zdroj: TASR

Úspešný štart seriálovej novinky Svätý Max

Úspešný štart seriálovej 
 


novinky Svätý Max

Vynikajúcou sledovanosťou sa môžu pochváliť aj večerné spravodajské relácie televízie Markíza, či mimoriadne obľúbený turecký romantický seriál Láska na prenájom na stanici Doma .


Televízia Markíza v stredu 9. marca 2022 úspešne odštartovala už svoju tretiu tohtoročnú seriálovú novinku. Rodinný seriál s komediálnymi prvkami Svätý Max sa stal v oboch hlavných cieľových skupinách suverénne najsledovanejším nespravodajským programom dňa v rámci ponuky všetkých slovenských staníc.

V obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 dosiahla prvá epizóda nového seriálu Svätý Max výborný rating 8,2 % a trhový podiel 23,3 %. Konkurenčný seriál Hranica na TV Joj výrazne zaostal s podielom na trhu 16,5 % v rovnakej cieľovej skupine.

Netradičná zápletka o drobnom kriminálnikovi, ktorý sa zhodou náhod ocitne v kňazskej sutane a stane sa falošným farárom v malom mestečku Kralovany, pritiahla k obrazovkám celkovo 411-tisíc divákov starších ako 12 rokov a v čase vysielania mala dosah až na 650-tisíc divákov (AvRch v CS 12+). V drvivej väčšine pozitívnu odozvu si seriál s talentovanými mladými hercami a herečkami v hlavných úlohách vyslúžil aj od fanúšikov na sociálnych sieťach.

Jednotkou na trhu v čase vysielania bola aj nasledujúca zábavná šou Dobre vedieť!, ktorá si v cieľovej skupine 12-54 pripísala rating 4,2 % a trhový podiel 18,2 %.

Najsledovanejším programom dňa v cieľovej skupine 12-54 sa stala hlavná spravodajská relácia Televízne noviny, ktorá zaznamenala skvelý rating 8,5 % a trhový podiel 24,6 %. Súhrn najdôležitejších udalostí z domova i zo sveta si na Markíze pozrelo rovných 500-tisíc divákov, pričom v čase vysielania večerné spravodajstvo zasiahlo až 780-tisíc divákov (AvRch v CS 12+).

V širšej cieľovej skupine 12+ patrilo stredajšie prvenstvo nasledujúcej relácii Počasie, ktorú si nenechalo ujsť 526-tisíc divákov. V cieľovej skupine 12-54 obsadila druhé miesto v rebríčku sledovanosti s ratingom 8,3 % a trhovým podielom 22,7 %.

V pondelok 7. marca 2022 tradične prevalcoval konkurenciu seriálový megahit Druhá šanca, ktorý tak opäť potvrdil svoj status najobľúbenejšieho pôvodného seriálu na celom trhu. Deviata premiérová epizóda sa v oboch hlavných cieľových skupinách stala na obrazovkách televízie Markíza suverénne najsledovanejším programom dňa v rámci ponuky všetkých slovenských staníc.

Výnimočný dramatický seriál z lekárskeho prostredia dosiahol v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 excelentný rating 11,0 % a vysoko nadpriemerný trhový podiel 27,8 %. Medzitýždenne si tak Druhá šanca z hľadiska ratingu polepšila o 0,5 percentuálneho bodu. Konkurenčné pondelkové programy výrazne zaostali, seriál Hranica zaznamenal na TV Joj v rovnakej cieľovej skupine podiel na trhu 17,8 % a film Bola si už na mesiaci? na Jednotke RTVS podiel na trhu 5,4 %.

Divákmi aj kritikou nadšene prijatý seriál s Jánom Koleníkom v hlavnej úlohe v pondelok prilákal k obrazovkám skvelých 593-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov a aj v tejto širšej cieľovej skupine mu patril post absolútne najsledovanejšieho programu dňa. V porovnaní s minulotýždňovou epizódou získal na svoju stranu ďalších 20-tisíc divákov, pričom v čase vysielania mal dosah až na 709-tisíc divákov (AvRch v CS 12+).

Najsledovanejším spravodajským programom na celom trhu sa v oboch hlavných cieľových skupinách stala relácia Počasie. V cieľovej skupine 12-54 zaznamenalo pondelkové vydanie výborný rating 9,5 % a nadpriemerný trhový podiel 24,7 %. Aktuálne informácie o počasí si na obrazovkách TV Markíza nenechalo ujsť 584-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov.

Rebríčku sledovanosti menších staníc v pondelok tradične kraľovala televízia Doma vďaka ďalším dvom premiérovým epizódam mimoriadne obľúbeného tureckého romantického seriálu Láska na prenájom (rating 2,8 % / share 7,1 % a rating 3,0 % / share 9,9 % v CS 12-54).

Dáta sú uvedené v meraní LIVE + VOSDAL + HOSTIA. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Condé Nast: Unternehmenskultur | LinkedIn 
Vydavateľstvo časopisov Condé Nast, ktoré vydáva magazíny ako Vogue, Glamour a Vanity Fair, pozastavuje vydavateľskú činnosť v Rusku. Dôvodom je konflikt na Ukrajine a bezpečnosť zamestnancov nakladateľstva. V stredu o tom informovala tlačová agentúra AFP.
V utorkovom oznámení na webovej stránke spoločnosti Condé Nast výkonný riaditeľ Roger Lynch uviedol, že spoločnosť je "šokovaná a zhrozená nezmysleným násilím a tragickou humanitárnou krízou na Ukrajine".
Dodal, že nové zákony v Rusku, ktoré umožňujú uväznenie jednotlivcov až na 15 rokov za zverejnenie "nepravdivých správ" o armáde, znamenajú, že vydavateľ nemôže zaručiť bezpečie svojim novinárom a editorom.
"Z tohto dôvodu sme sa teraz rozhodli pozastaviť všetky naše vydavateľské činnosti spoločnosti Condé Nast v Rusku," vysvetlil Lynch, výkonný šéf vydavateľstva magazínov zameraných na životný štýl.
Lynch doplnil, že spoločnosť bude pokračovať vo svojej misii venovať sa dôveryhodnej žurnalistike.
Ruská mutácia časopisu Vogue vyšla prvýkrát v roku 1998, ako sa uvádza na miestnom webe spoločnosti Condé Nast, a vydavateľstvo vydáva v ruštine mutácie magazínov ako napríklad GQ, Tatler a Glamour.
Západ uvalil na Rusko za jeho napadnutie Ukrajiny z 24. februára celú škálu sankcií, ktoré poškodzujú ruskú ekonomiku.
Moskvu postihlo aj veľa sankcií v oblasti kultúry a pozastavenie činnosti za inváziu na Ukrajinu ohlásili desiatky svetoznámych značiek tovarov.

Heger: Očkovacia lotéria? Dnes je ľahké povedať, čo sa dalo robiť inak -  Index SME

Premiér SR Eduard Heger (OĽANO) vyzýva tých, ktorí šíria proruské dezinformácie, aby s tým prestali. Uviedol to na sociálnej sieti. Reagoval na informácie o bombardovaní v ukrajinskom Mariupole, kde Rusi zbombardovali pôrodnicu. Aktuálne v meste hlásia takmer 1200 obetí.
Heger kritizuje, že niektorí politici a istá malá časť spoločnosti stále tvrdia, že na Ukrajine nejde o vojnový zločin. „Z úcty k obetiam, ktoré sa ničím neprevinili, vás vyzývam, prestaňte šíriť tieto lži a dezinformácie. Prestaňte klamať slovenských občanov,“ uviedol.
Podľa predsedu vlády sa ruský prezident Vladimir Putin na Ukrajine dopustil zločinu. „Kto ho obhajuje alebo sa ho zastáva, tak sa spolu s ním podieľa na vraždení civilného obyvateľstva Ukrajiny,“ dodal predseda vlády SR.
China - Wikipedia
Čínski predstavitelia sa vo verejných vyhláseniach a na medzinárodných stretnutiach snažia zastávať zdanlivo neutrálny postoj k vojne na Ukrajine – neodsudzujú ruskú inváziu, ani nevylučujú možnosť, že Peking bude sprostredkovateľom v úsilí dohodnúť mier. Vo štvrtok to uviedla americká spravodajská televízia CNN.
Kým vyjadrenia Číny na medzinárodnej scéne vyvolávajú v mnohých ľuďoch dohady, aké sú skutočné zámery Pekingu, väčšina spravodajstva v domácich médiách o invázii Ruska na Ukrajine je úplne iného druhu.
Čínske médiá vytvárajú doma pre 1,4 miliardy obyvateľov alternatívnu realitu – takú, kde invázia nie je ničím iným než "špeciálnou vojenskou operáciou", ako to hlása štátna televízia CCTV; Spojené štáty zrejme financujú na Ukrajine program na vývoj biologických zbraní a ruský prezident Vladimir Putin je obeťou, ktorá sa zastáva sužovaného Ruska.
Veľké štátne spravodajské médiá, ktoré vo vysoko cenzurovanom mediálnom priestore Číny prevládajú, do veľkej miery len opakujú správy z ruských štátnych médií alebo informácie od ruských predstaviteľov.
Analýza televízie CNN sa zaoberala takmer 5000 príspevkami na sociálnych sieťach od 14 čínskych štátnych médií, zverejnenými počas prvých ôsmich dní invázie Ruska na čínskej platforme podobnej Twitteru, na Weibo. Analýza zistila, že z vyše 300 najviac zdieľaných príspevkov o udalostiach na Ukrajine bola takmer polovica expertmi CNN klasifikovaná ako výrazne proruská, pričom tieto príspevky často obsahovali informácie pripisované ruskému predstaviteľovi alebo boli prevzaté priamo z ruských štátnych médií.

Copyright © TASR 2022