8. 3. 2022

MEDIA NEWS



MEDIA NEWS

Foreign Minister Marise Payne to visit France in opportunity to repair  relations after submarine spat - ABC News

Austrálska vláda uviedla, že uvalila sankcie na moskovských „propagandistov a poskytovateľov dezinformácií“, ktorí legitimizujú ruskú inváziu ako „denacifikáciu“ Ukrajiny. Ministerka zahraničných vecí Marise Payneová v utorok vo vyhlásení uviedla, že jej vláda sankcionuje desať „ľudí strategického záujmu pre Rusko“ za ich úlohu pri podnecovaní nepriateľstva voči Ukrajine.
„To zahŕňa podnecovanie a šírenie falošných naratívov o ‚denacifikácii‘ Ukrajiny, mylné obvinenia z genocídy etnických Rusov na východe Ukrajiny a presadzovanie uznania nezávislosti takzvanej Doneckej ľudovej republiky a Luhanskej ľudovej republiky,“ povedala Payneová. Ruskú inváziu na Ukrajinu podľa nej sprevádzala rozsiahla dezinformačná kampaň v Rusku aj na medzinárodnej úrovni.

Európska únia útočí na poľskú demokraciu, krajina sa bráni voči kritike  zvonka - Webnoviny.sk 
Európska únia (EÚ) rozhodnutím o zablokovaní ruských štátom kontrolovaných médií Sputnik a Russia Today (RT) neohrozuje slobodný prístup k informáciám. Vyhlásil to v utorok šéf európskej diplomacie Josep Borrell. Únia nemá ministerstvo pravdy, musí sa však zamerať na zahraničných aktérov, ktorí sa zámerne a koordinovane snažia manipulovať s informáciami v našom prostredí, povedal Borrell v Európskom parlamente (EP). Moskvou kontrolované médiá označil za súčasť propagandistickej mašinérie, ktorá neposkytuje objektívne spravodajstvo o skutočných zámeroch prezidenta Vladimira Putina.
EÚ sa rozhodla zastaviť v bloku vysielanie staníc Sputnik a RT dovtedy, kým Rusko neukončí vojnu na Ukrajine a nezastaví dezinformačné kampane v jej členských štátoch.

 

©2022, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.