15. 1. 2022

Zomrel Nino Cerruti

Zomrel Nino Cerruti

Farewell to Nino Cerruti, the stylist loved by the stars who launched  Giorgio Armani: he was
Vo veku 91 rokov zomrel v sobotu taliansky módny návrhár Nino Cerruti. Informovala o tom tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na zdroje blízke jeho okoliu.
Cerruti zomrel v nemocnici v meste Vercelli na severe krajiny, kde bol hospitalizovaný pre operáciu bedrového kĺbu, napísal na svojej webovej stránke taliansky denník Corriere della Sera.
Cerruti bol jednou z vedúcich osobností pánskej konfekčnej módy 20. storočia so štýlom, ktorý bol elegantný a zároveň uvoľnený. V časoch najväčšej slávy obliekal mnohé hollywoodske hviezdy.
Cerruti sa narodil v severotalianskom meste Biella, ktoré je známe výrobou textilu. V roku 1967 založil v Paríži módny dom s názvom Cerruti 1881, zameraný na oblečenie šité na mieru.
Číselný údaj v názve firmy odkazuje na rok, kedy jeho starý otec založil v meste Biella textilný závod Lanificio Fratelli Cerruti. Nino Cerruti bol držiteľom viacerých medzinárodných ocenení.

Zdroj: TASR

Na obrazovkách RTVS dostane opäť priestor vážna hudba

Na obrazovkách RTVS dostane 
 

opäť priestor vážna hudba



RTVS si plní svoju verejnoprávnu úlohu šírenia vážnej hudby nielen prostredníctvom svojho rozhlasového, ale aj televízneho vysielania. Po súťažnej šou VirtuóziV4 prichádzajú pravidelné nedeľné predpoludnia na Dvojke, ktoré predstavia významných slovenských umelcov v umeleckom cykle Koncerty komornej hudby.


Už od 16. januára sa na Dvojke o 11.30 hod. začne vysielať umelecky hodnotný projekt Koncerty komornej hudby. Odštartuje sa ním vysielanie Nedeľného matiné, ktoré na Dvojke dostáva príležitosť vďaka presunu športových programov na nový športový kanál.

Koncerty komornej hudby budú súčasťou diváckej ponuky ako úvodný cyklus Nedeľného matiné a sú reakciou nielen na spoločenskú potrebu umeleckého vzdelávania sa, ale aj na aktuálnu koronavírusovú dobu, ktorá na dlhé obdobie neumožnila umelcom verejne vystupovať. Práve vďaka unikátnym audiovizuálnym záznamom dostanú niektorí z nich možnosť predstaviť svoje umenie prostredníctvom kamery televíznym divákom, ktorí sa tak stanú svedkami ich naštudovania a prevedenia hudobných diel domácej aj zahraničnej tvorby. Súčasťou cyklu budú diela skladateľov, akými sú Sergej Prokofiev, Maurice Ravel, Frédéric Chopin, Rebecca Clarke, Eugen Suchoň, Ludwig Van Beethoven, Iľja Zeljenka v interpretácii sólistov, ktorými sú Kristína Smetanová, Alena Hučková, Martin Ruman, Ladislav Fanzowitz a v podaní súboru MUCHA QUARTET.

„Som veľmi rád, že RTVS upriamuje svoju verejnoprávnu pozornosť aj na tvorbu programov, ktoré reflektujú aktuálne dianie v oblasti artificiálnej, vážnej hudby,” povedal dramaturg relácie a muzikológ Adrián Rajter. „V záujme predstavenia ďalších pozoruhodných umeleckých výkonov vynikajúcich domácich komorných telies a sólistov, pripravujeme v spolupráci s RTVS a s podporou Ministerstva kultúry pripravujeme ďalšie záznamy komorných koncertov, v ktorých sa predstavia sólisti ako sú Jozef Lupták, Nora Skuta, Andrej Gál, Zuzana Biščáková, Boris Lenko, Jordana Palovičová, Matúš Veľas, Ronald Šebesta, Carlie Brooke Bigelow, Jan Hudeček, Peter Pažický, Júlia Novosedlíková a ďalší.“

O dôležitosti vážnej hudby pre celistvý rozvoj nielen človeka individuálne, ale aj spoločnosti ako celku, hovorí producent nového cyklu , Anton Popovič: „Kultúra ako výdobytok civilizácie a jej dôležitý segment, hudba, má určujúci vplyv na rozvoj emocionálnej inteligencie, ktorá pomáha človeku v orientácii vo vlastnom živote, v okolitom svete, formátuje jeho rozlišovaciu schopnosť, rozvíja sebapoznanie a sebauvedomenie jedinca ako schopnosť motivovať samého seba a realizovať svoje predstavy, rozvíja empatiu a vnímavosť k emóciám iných ľudí - je elementárnou ľudskou hodnotou a kvalitou človeka, čím prispieva k budovaniu pozitívnych medziľudských vzťahov a k budovaniu zdravej spoločnosti.“

Koncerty komornej hudby v prevedení kvalitných slovenských sólistov si môžete pozrieť a vypočuť každú nedeľu o 11.30 hod. na Dvojke.

Rádio Devín oslavuje 50. výročie začiatku vysielania aj špeciálnou reláciou

Rádio Devín oslavuje 50. výročie začiatku 
Rádio Devín a jeho plány - Rok slovenského divadla 2020
vysielania aj špeciálnou reláciou



Rádio Devín si tento rok pripomína 50. výročie začiatku vysielania. Svoju históriu približuje poslucháčom každú nedeľu o 16.30 h cyklom Devín ušami dejín, ktorý autorsky pripravili dvaja režiséri a kabaretiéri Jakub Nvota a Kamil Žiška.



Dejiny Rádia Devín približujú autori z vlastného uhla pohľadu v kontexte doby a za pomoci bohatého rozhlasového archívu. „Necítim sa pri tejto relácií ani ako autor, ani ako interpret,“ vysvetľuje Jakub Nvota. „Najbližšie tomu bude someliér. K dejinným udalostiam, aby sa dali stráviť, vyberám tie najlepšie ukážky z archívu. A viem to s kolegom Žiškom aj patrične zdôvodniť a okomentovať.“

Kamil Žiška ho dopĺňa: „Sledovať - presnejšie počúvať - tvorbu v dejinách Rádia Devín je v každom prípade dobrodružstvo; skoro ako by ste sa pozerali na akúsi panorámu kultúrnych okamihov v našej histórii: starý album fotografií, ktoré nanovo prehovárajú k prítomnosti. A popritom si kabaretne dišputujete s kolegom Nvotom ako na nejakej čarovnej recepcii, kde podávajú pestré rozhlasové menu.“ Dramaturgička Viera Benediková oceňuje príležitosť režírovať dvoch režisérov: „To sa dramaturgovi málokedy pošťastí, ak vôbec. A so skúseným zvukovým majstrom Petrom Daniškom je vždy radosť pracovať, lebo rozumie zvuku a vie oceniť aj klenoty archívu, s ktorými pracujeme.“

Ďalšiu časť cyklu Devín ušami dejín vysiela Rádio Devín už v nedeľu o 16.30 h.

14. 1. 2022

Chochmesovci sú späť. Idú vychovávať generáciu Z

 Chochmesovci sú späť. 

Chochmesovci sa vracajú.jpg 

 

Idú vychovávať generáciu Z

V najnovších častiach, ktoré RTVS odvysiela už od 16. januára, divákom Chochmesovci priblížia bontón a etiketu pre generáciu Z.

Originálny vzdelávací projekt Chochmesovci aj v nových častiach divákov všetkých vekových kategórií zaujme aktuálnosťou, humorom a jednoduchou náučnou formou poukáže na čaro pravidiel slušného správania pre dnešnú dobu.

Znalosť pravidiel spoločenského správania je dôležitou súčasťou každodenného života.


„Nechceme mentorovať a autoritatívne vychovávať, naopak, chceme ukázať etiketu ako zábavnú spoločenskú hru, ktorá môže byť cool aj trendy. V centre deja stojí obľúbená rodinka Chochmesovcov, pričom sa sústredíme na nové témy,“ hovoria o nových častiach originálneho animovaného projektu producenti K2 production, ktorá Chochmesovcov pre RTVS vyrába, Ivica Barabášová a Martin Barabáš.

Seriál Chochmesovci je určený všetkým vekovým kategóriám televízneho diváka, no dôraz tvorcovia kladú najmä na jeho zrozumiteľnosť a atraktívnosť pre deti a mládež.

„Pravidlá slušného správania by mal ovládať naozaj každý. Som rád, že RTVS dlhodobo prináša divákom na obrazovky formát, ktorý túto tému vtipne, odľahčene a zrozumiteľne prezentuje všetkým vekovým kategóriám,“ povedal o Chochmesovcoch generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Pandémia, duševné zdravie aj online vzdelávanie

Diváci sa v nových častiach môžu tešiť napríklad na príbeh z pera Adely Zvalovej a Terézie Simanovej o tom, ako sa chochmesovský panelák stane „noemovou archou“ a popri tom sa diváci niečo dozvedia o správaní na divokej vode a splavoch (časť Na vode).

Nová séria prinesie aj tému z oblasti mentálneho zdravia (časť O duševnom zdraví): rozchod a závislosti, príbeh o zblížení medzi otcom a dcérou napísala stála autorka Renáta Mitašová, ktorá je aj psychologičkou.

Hostia.jpg

Tvorcov inšpirovalo aj aktuálne dianie, dotkli sa aj citlivej témy používania a zneužívania autorských práv a citácií. Tému vtipne spracovala Terézia Simanová a konzultácie poskytla LITA. (časť Autorské právo).

Ďalším námetom, ktorý priniesla pandemická situácia, je diel Linky pomoci, v ktorom tvorcovia divákom ukážu, ako správne volať na záchranné linky pri úraze, chorobe, či inom ohrození života (časť Linky pomoci).

Vážnosť témy vybalansovala autorka Tereza Oľhová vtipným príbehom o tatovom výcviku na astronauta.

Tereza Oľhová spracovala aj ďalšiu aktuálnu tému - komunikácia a vzdelávanie cez videohovory (zoom, skype, webinár), keďže osobný aj pracovný život mnohých sa aktuálne zúžil na online formu (časť Onlajn).

Ako sa správať na festivale? Ukážu Chochmesovci

Ďalšou zaujímavou témou, ktorú taktiež priniesla kríza, je diel o finančnej gramotnosti a šetrení, ktorý vtipne vyrozprávali Adela Zvalová a Renáta Mitašová (časť Osobné financie).

Nová autorka Petra Stračiaková spolu s Teréziou Oľhovou spracovali príbeh o tom, ako si zachovať súkromie na internete a sociálnych sieťach a ako diskrétne narábať aj s intímnymi a citlivými informáciami našich priateľov (časť O súkromí).

Ďalšou témou sú návštevy (ktoré snáď budú zas aktuálne), couchsurfing a airbnb (časť Hostia), tému spracovala Terézia Simanová. Katarína Vargová, Peter Barnas a Terézia Simanová spracovali tému o slušnom správaní sa pri sledovaní televízie (časť O televízii).

Autorské Právo.jpg

Vianočný diel rozpráva o dobročinnosti, dobrovoľníctve a scitlivenom jazyku voči ľuďom bez domova (časť O charite) – príbeh napísala Renáta Mitašová.

Kreatívny tím

Aj najnovšia séria vznikla vďaka vynikajúcim nápadom kreatívneho tímu. Autorkou námetu a dramaturgičkou je Diana Kacarová. Scenáristicky sa na projekte podieľajú aj tvorcovia uvedení vyššie pri jednotlivých častiach.

Režisérom je Róbert Šveda. Ilustrátorsky sa na projekte podieľajú Michaela Čopíková a Veronika Obertová (Ové Pictures),ale aj Mária Kralovič, Alica Kucharovič, Emma Csuport a Miloš Gašparec ako ilustrátori, ktorých rukopis je pre tento formát ideálny.

Samotnú animáciu realizuje animačné štúdio Cube to Cube. Na zvukovej stránke spolupracuje ruchové štúdio Borisa Vereša a hudbu tvorí a zastrešuje producent Martin Barabáš.

Stabilným pilierom Chochmesovcov je aj herec Richard Stanke, ktorý vynikajúco pracuje s hlasom, vďaka čomu zvukovo stvárňuje všetkých protagonistov animovanej rodinky.

Hostia 2.jpg

Chochmesovci sú atraktívny vzdelávací animovaný formát, ktorý poukazuje na dôležitosť znalosti a aplikovania pravidiel spoločenského správania v každodennom živote.

Seriál vzniká v koprodukcii RTVS a K2 production s producentmi Ivicou Barabášovou a Martinom Barabášom. Realizáciu projektu finančne podporil Audiovizuálny fond.

Nové časti Chochmesovcov odvysiela RTVS v premiére vždy v nedeľu o 8.30 h na Dvojke a každú nasledujúcu sobotu aj v repríze popoludní po 17.30 h na Jednotke.

Animovaný cyklus je dostupný zadarmo a bez reklamy v online archíve.

 

VÝROKY TÝŽDNA

    VÝROKY TÝŽDNA



„Ak by bola pani prezidentka prezidentkou ľudí, tak by si počas vládnej krízy zavolala mňa ako premiéra a koaličných partnerov a snažila by sa byť sprostredkovateľom mieru. Miesto toho sa stretávala s americkou veľvyslankyňou, Máriou Kolíkovou, Richardom Sulíkom a spoločne kuli pikle, ako povaliť vlastnú vládu.“
Igor Matovič 


„Ak niekoho baví hrabanie sa v mojej súkromnej komunikácii pred vstupom do politiky, prajem mu príjemné čítanie.“
Natália Milanová
 

 

"Prehrabávanie sa v súkromnej komunikácii súkromnej osoby rád prenechám najväčším slovenským moralistom.“
Igor Matovič 

 

„Môj dôvod nie je obsahový. Prekáža mi, že členovia vlády na jednej strane pokútne predložili návrh dohody na pripomienkovanie len krátko pred Vianocami a na druhej strane americká ambasáda, ktorá má eminentný záujem na jej prijatí, si tú tému poriadne nevydiskutovala s Ficom a Pellegrinim, ktorí zastupujú relevantné strany.“
Martin Borguľa

Najpočúvanejším rádiom bolo v roku 2021 Rádio Expres

Najpočúvanejším rádiom bolo 

v roku 2021 Rádio Expres
 
Rádio Expres bolo v roku 2021 najpočúvanejším rádiom na Slovensku, pustilo si ho 34,4 percenta poslucháčov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť Median SK.
Druhým najpočúvanejším bolo Rádio Slovensko s podporou poslucháčov 23,7 percenta. K počúvaniu Fun rádia ako tretej najpočúvanejšej rozhlasovej stanice sa v prieskume prihlásilo 23,1 percenta respondentov. Rádio Vlna malo počúvanosť 18 percent a Rádio Európa 2 16,4 percenta. Nasledovalo Rádio Jemné so 14,6 percenta a Rádio Regina, ktoré si naladilo 10,3 percenta poslucháčov.
Najväčší podiel na trhu patrí Rádiu Expres s 21,8 percenta, nasleduje Rádio Slovensko s hodnotou 17,5 percenta, Fun rádio dosiahlo 13,1 percenta. Rádio Vlna má 9 percent a Rádio Európa 2 8,7 percenta. Rádiu Jemné namerali podiel 6,9 percenta a Rádiu Regina podiel 5,2 percenta. Ostatným rozhlasovým staniciam patrí 17,9-percentný podiel na trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri "počúval posledný týždeň" predstavovala v roku 2021 90,3 percenta, čo je 4.031.000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúvalo rádio viac ako 2,4 milióna ľudí (54,9 percenta populácie). V priemere každý občan SR počúva rádio denne hodinu a 50 minút.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky zbierala od 4. januára 2021 do 12. decembra 2021. Prieskum realizovala na vzorke 12.505 respondentov, občanov SR vo veku 14 - 79 rokov. Výsledky prieskumu poskytla TASR zástupkyňa spoločnosti Median SK Linda Kleinertová.



Zdroj: TASR

13. 1. 2022

Režisér György: Cenu z francúzskeho festivalu vnímam s pokorou

 Režisér György: Cenu z francúzskeho festivalu

 Dotýkání - The Touching - Home | Facebook

 o ochrane detí vnímam s pokorou



Slovenský filmový režisér a scenárista Dominik György si mimoriadne váži ocenenie, ktoré získal na minuloročnom francúzskom festivale filmov o ochrane detí International Children Care Film za film Dotýkání. Režisér to pre TASR uviedol vo štvrtok.
"Toto ocenenie vnímam s veľkou pokorou ako zadosťučinenie za roky práce v oblasti kinematografie a takisto ochrany detí, na ktorej účel tento film slúži od svojho vzniku. Je mi veľkou cťou, že som na tomto festivale mohol byť čestným reprezentantom slovenskej kinematografie," uviedol György.
Cenu za najlepší film festivalu odovzdal Györgymu slovenský veľvyslanec vo Francúzsku Igor Slobodník na ceremónii na pôde slovenského veľvyslanectva v Paríži.
Dej filmovej drámy Dotýkání sa odohráva v 80. rokoch minulého storočia v Československu a sústreďuje sa na kontroverznú a tabuizovanú tému súrodeneckého incestu. Protagonistami sú dvaja bratia a ich vzájomné sexuálne sebaobjavovanie v ranom veku.
Slovenský režisér uviedol, že na ocenení si najviac váži jeho "odkaz a posolstvo, ktoré nesie, a to je ochrana detí a ich duševného zdravia v čase dospievania a prvých sexuálnych skúseností".
"Som nesmierne rád, že svet a spoločnosť sa začali otvárať po dlhých desaťročiach – ak nie stáročiach ticha – mnohým tabuizovaným spoločenským témam," uviedol György.
Dominik György pochádza z Veľkého Krtíša, réžiu vyštudoval na Akadémii múzických umení v Prahe. Jeho filmy v roku 2021 premietali na vyše dvadsiatich medzinárodných filmových festivaloch po celkom svete – napríklad v Taliansku, Japonsku, či Spojených štátoch –, pričom na mnohých z nich získal aj ocenenia.


Zdroj: TASR

Nový komediálny seriál Šťastní vs. Šťastní odštartoval ako najsledovanejší program dňa

Nový komediálny seriál Šťastní vs. Šťastní 
 


odštartoval ako najsledovanejší program dňa

Akékoľvek stredajšie programy konkurencie porazil v cieľovej skupine 12-54 aj podvečerný seriálový hit Oteckovia. Zabodovali tiež večerné spravodajské relácie a obľúbený seriál Láska na prenájom na Doma.


Televízia Markíza v stredu 12. januára 2022 úspešne odštartovala svoju v poradí už druhú tohtoročnú seriálovú novinku. Komediálny seriál s názvom Šťastní vs. Šťastní si so svojou prvou premiérovou epizódou vyslúžil nielen fantastickú divácku odozvu na sociálnych sieťach, najmä sa však v obchodne podstatnej cieľovej skupine 12-54 stal absolútne najsledovanejším stredajším programom v rámci ponuky všetkých slovenských staníc.

V tejto komerčne najdôležitejšej cieľovej skupine dosiahol nový komediálny seriál trhového lídra výborný rating 8,7 % a trhový podiel 23,4 %. Aj v rámci univerzálneho publika Šťastní vs. Šťastní porazili konkurenčný seriál Hranica na obrazovkách TV Joj, keď si skvelú zábavu v hviezdnom hereckom obsadení vychutnalo celkovo 450-tisíc divákov starších ako 12 rokov. Slovenská adaptácia úspešného ruského seriálu Ivanovy-Ivanovy mala v čase vysielania dosah až na 602-tisíc divákov (AvRch v CS 12+).

Ďalšie dve priečky v stredajšom rebríčku sledovanosti patrili večerným spravodajským reláciám Počasie (rating 8,5 % / share 26,1 % v CS 12-54) a Televízne noviny (rating 8,3 % / share 26,2 % v CS 12-54). Aktuálne informácie o počasí sa na Markíze v širšej cieľovej skupine 12+ stali s 534-tisíc divákmi pri obrazovkách celkovo najsledovanejším programom dňa, sumár spravodajských aktualít z domova i zo sveta si nenechalo ujsť 518-tisíc divákov.

Akékoľvek programy konkurencie v stredajšom rebríčku sledovanosti zo štvrtého miesta predstihol aj podvečerný seriálový hit Oteckovia. V cieľovej skupine 12-54 si pripísal skvelý rating 7,4 % a nadpriemerný trhový podiel 26,8 %. Ďalšie príbehy najobľúbenejších slovenských oteckov pritiahli k obrazovkám celkovo 404-tisíc divákov vo veku nad 12 rokov, čo je o viac než 100-tisíc divákov vyšší počet, ako v prípade konkurenčnej šou Bez servítky na TV Joj.

Najvyššie priečky v rebríčku sledovanosti menších staníc suverénne obsadila televízia Doma s tureckým seriálovým hitom Láska na prenájom. Prvá epizóda z pravidelnej večernej dvojporcie dosiahla vynikajúci rating 2,6 % a trhový podiel 7,2 %, nasledujúca druhá časť zaznamenala takmer totožný rating 2,5 % a doposiaľ rekordný trhový podiel 8,9 %. Obľúbený romantický seriál bol v čase vysielania dokonca trojkou na trhu. V rámci univerzálneho publika zasiahol až 245-tisíc resp. 227-tisíc divákov pri obrazovkách (AvRch v CS 12+).

Skupina Markíza (Markíza, Doma, Dajto) bola v stredu v komerčne podstatnej cieľovej skupine 12-54 silným trhovým lídrom celodenne (share 28,9 %) aj v prime-time 19:00-23:00 (share 30,4 %).

Dáta sú uvedené v meraní LIVE + VOSDAL + HOSTIA. Zdroj dát: PMT/KANTAR SLOVAKIA

Zomrela Ronnie Spectorová

Zomrela Ronnie Spectorová

Ronnie Spector: Be My Baby singer of The Ronettes dies at 78 - BBC News 
 Vo veku 78 rokov zomrela v stredu americká speváčka Ronnie Spectorová, bývalá členka ženského tria The Ronettes. Hudobníčka prehrala "krátky boj s rakovinou", uvádza sa vo vyhlásení jej rodiny, z ktorého vo štvrtok citovala stanica BBC.
Spectorová sa narodila v roku 1943 na newyorskom Manhattane ako Veronica Yvette Bennettová. Po otcovi má africko-čerokézsky pôvod. Preslávila sa v prvej polovici 60. rokov ako členka skupiny The Ronettes, v ktorej spievala aj jej staršia sestra Estelle Bennettová (zomrela v roku 2009) a sesternica Nedra Talleyová.
Skupina vydala iba jediný štúdiový album "Presenting the Fabulous Ronettes Featuring Veronica" (1964), ktorý obsahuje hity ako "Be My Baby", "Baby I Love You" či "Walking in the Rain". Vo svojej tvorbe uplatňovala hudobné žánre rhythm & blues, pop, soul a doo-wop.
Speváčka sa v roku 1968 vydala za hudobného producenta Phila Spectora, ktorý sa stal priekopníkom nahrávacej techniky známej ako "zvuková stena". Manželmi boli šesť rokov a spolu si adoptovali tri deti. Spector zomrel vlani vo väzení, kde si odpykával 19-ročný trest za vraždu herečky Lany Clarksonovej.
The Ronettes vydláždili cestu budúcim ženským hudobným umelkyniam, konštatuje BBC. Predskupinu robili formáciám ako The Beatles, The Rolling Stones či The Yardbirds. Skupinu v roku 2007 uviedli do Rokenrolovej siene slávy.
Spectorová ako sólová speváčka vydala v rokoch 1980-2016 štyri štúdiové albumy. V roku 1982 sa vydala za svojho manažéra Jonathana Greenfielda, s ktorým má dvoch synov.




Zdroj: TASR

Radio Group spája Fun Rádio a Rádio Vlna

Radio Group spája 
 Efektívne prepojenie rádia s online | Fun rádio
Fun Rádio a Rádio Vlna


Celoplošné Fun rádio a Rádio Vlna zastreší mediálna skupina Radio Group. Vznikla rozšírením a premenovaním doterajšej spoločnosti Fun Media Group.
Cieľom spojenia má byť posilnenie programovej ponuky a upevnenie silnej pozície na trhu. "Môžeme napĺňať našu víziu prinášať neustále nový obsah a rozvíjať nové formáty pre čo najširší okruh poslucháčov," priblížil generálny riaditeľ spoločnosti Rastislav Dutka.
Radio Group zastupuje obe rádia programovo aj obchodne. Do portfólia patria okrem rozhlasových staníc aj ich webové stránky a sociálne siete.



Zdroj: TASR

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Oscar Archives - ES Magazín

Ocenenia Oscar Americkej Akadémie filmových umení a vied (AMPAS) budú mať tento rok po prvý raz od roku 2018 opäť moderátora a slávnostná ceremónia odovzdávania cien sa presunie späť do svojej tradičnej hollywoodskej lokality - multifunkčného komplexu Dolby Theatre. Informovala o tom v utorok stanica ABC.
Napriek tomu, že mnohé iné slávnostné ceremónie udeľovania cien sa pre nárast prípadov koronavírusu presunuli na neskorší termín, ABC uviedla, že 94. ročník udeľovania Oscarov má podľa plánu prebehnúť 27. marca v Los Angeles. Nominácie na laureátov týchto prestížnych filmových cien budú oznámené 8. februára.
"Vy ste to tu počuli ako prví. Môžem potvrdiť, že tohtoročné Oscary budú mať moderátora," povedal prezident spoločnosti ABC Entertainment Craig Erwich na virtuálnej panelovej diskusii organizovanej združením televíznych kritikov (TCA). "Možno to budem ja," zavtipkoval. Ako píše agentúra AFP, odmietol poskytnúť ďalšie podrobnosti. Nespresnil ani, či sa k moderovaniu Oscarov vráti Jimmy Kimmel, ktorý galavečer moderoval v rokoch 2017 a 2018.
V rokoch 2019, 2020 i 2021 Oscarov v jednotlivých kategóriách odovzdávali viaceré známe osobnosti kinematografie a šoubiznisu, avšak tieto ročníky sa zaobišli bez moderátora. V roku 2019 sa mal tejto úlohy pôvodne zhostiť herec a komik Kevin Hart. Ten sa však neskôr tejto príležitosti vzdal pre pobúrenie, ktoré vyvolali jeho dávnejšie hanlivé výroky voči homosexuálom a príslušníkov LGBT komunity. Hoci vtedajší ročník zožal slová chvály a dokonca jeho formát napodobňovali i iné slávne ceny ako napríklad televízne Emmy, čelil tiež kritike, okrem iného za nedostatok humoru.
Vlaňajší ročník sa vysielal prevažne z budovy historickej železničnej stanice Union Station v centrálnej časti Los Angeles a priamy prenos sledovalo len niečo vyše desať miliónov divákov, čo je 56-percentný pokles oproti roku 2020. Už vtedy pritom išlo o rekordne nízku sledovanosť.
Režisérom Oscarov 2022 sa zhostí po siedmy raz za sebou Glenn Weiss a produkciu bude mať na starosti Will Packer.


Nextech | Ako na YouTube nahrať súkromné video len pre konkrétnych ľudí
Viac ako 80 organizácií na overovanie faktov (tzv. fact-checking) v stredu vyzvalo platformu na zdieľanie videí YouTube, aby lepšie bojovala proti dezinformáciám a pomohla pri odhaľovaní nepravdivých vyhlásení. Informovala o tom agentúra AFP.
"Každý deň vidíme, že YouTube je jedným z hlavných kanálov, cez ktoré sú šírené dezinformácie a mylné informácie na internete po celom svete," uviedli overovatelia faktov naprieč svetom, od PolitiFact a The Washington Post v Spojených štátoch až po Africa Check so sídlom v Keni.
Videá obsahujúce nepravdivé informácie zostali "mimo dohľadu firemnej politiky YouTube, najmä v neanglicky hovoriacich krajinách", uviedli organizácie v otvorenom liste šéfke Youtube Susan Wojcickej.
"Žiadame vás, aby ste podnikli účinné kroky proti dezinformáciám a mylným informáciám... a konali tak so svetovými nezávislými, nestrannými organizáciami na overovanie faktov," dodali s tým, že zverejňovanie overených informácií je efektívnejšie ako odstraňovanie obsahu.
Fact-checkingové organizácie takisto vyzvali platformu, aby zaistila, že jej algoritmus odporúčania aktívne nepropaguje dezinformácie svojich používateľov.
Hovorkyňa YouTube Elena Hernándezová obhajovala platformu slovami, že overovanie faktov je "zásadným nástrojom", ale len "jedným dielom oveľa väčšej skladačky v rámci riešenia šírenia dezinformácií".

Copyright © TASR 2021


 

 

12. 1. 2022

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

Z dôvodu ekonomických dopadov spôsobených súčasnou situáciou na elektronické médiá, Rada aj na dnešnom zasadnutí v súlade so svojím Vyhlásením zo dňa 25. 3. 2021 ukladala pri porušení zákona sankcie na najnižšej zákonom prípustnej úrovni.

Uložila jednu sankciu, nezačala ani nezastavila žiadne správne konanie, ako neopodstatnené posúdila deväť sťažností. Rada

  • uložila sankciu – pokutu 3 319 eur vysielateľovi MARKÍZA-SLOVAKIA, spol. s r.o. (program. služba TV MARKÍZA) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. n) ZVR v súvislosti s vysielaním programu Chappie dňa 17. 7. 2021 o cca 20:40 hod. a nasledujúcich reklamných blokov v čase od 22:51 do 01:01 hod., v ktorých došlo k nezabezpečeniu súladu jeho zvukovej zložky s technickými požiadavkami ustanovenými vyhláškou;
  • uznala za neopodstatnené sťažnosti na vysielanie

§ dokumentu Problémy so spánkom (vysielateľ RTVS, program. služba Dvojka) zo dňa 22. 9. 2021, ktorý bol podľa sťažovateľa neobjektívny a zavádzajúci,

§ príspevkov o protivládnych demonštráciách v programe Správy RTVS (vysielateľ RTVS, program. služba Jednotka) zo dňa 17. 11. 2021, ktoré boli podľa sťažovateľov z rôznych dôvodov neobjektívne, nevyvážené, venovali neprimeraný priestor R. Ficovi a P. Pellegrinimu, obsahovali subjektívny názor politológa J. Lenča,

§ príspevku Nový zákon odtajní identitu vlastníkov médií v programe Správy RTVS (vysielateľ RTVS, program. služba Jednotka) zo dňa 22. 11. 2021, ktorý podľa sťažovateľa moderátorka uviedla nevhodnou vetou „Koho skutočne platí George Soros?“,

§ programu Kontakty s témou zavedenie sexuálnej výchovy do škôl (vysielateľ RTVS, program. služba Rádio Slovensko) zo dňa 29. 11. 2021, ktorý bol podľa sťažovateľa neobjektívny, nevyvážený a tendenčný, bez primeraného výberu diskutujúcich,

§ programu Dobré ráno, Slovensko s témou podvodných praktik v oblasti informačných technológii (vysielateľ RTVS, program. služba Rádio Slovensko) zo dňa 24. 11. 2021, v ktorom podľa sťažovateľa odznel nemiestny znevažujúci komentár „Volajúci často hovoria
s prízvukom, napríklad rusínskym.“,

§ reklamného šotu Slovenskej sporiteľne (rôzni vysielatelia, viaceré vysielacie čase v novembri 2021), ktorý jeden sťažovateľ považoval za nevhodný (najmä pre deti), nemorálny, vzbudzujúci odpor, pohoršenie a zlé pocity kvôli zobrazeniu pôrodu, druhý sťažovateľ považoval za prejav neúcty k náboženskému vyznaniu použitie skladby Tichá noc ako hudobné pozadie šotu.

 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Macron chce vyhrať so silne proeurópskou kampaňou, môže sa mu to však  skomplikovať 

Šíritelia nepravdivých informácií na internete by mali byť braní na zodpovednosť podobne, ako to platí pre novinárov, a prípadne byť postavení aj pred súd. V utorkovom prejave to vyhlásil francúzsky prezident Emmanuel Macron, informuje agentúra AP.
"To isté musí platiť aj pre zahraničné médiá, ktoré majú oprávnenie šíriť spravodajstvo na území Francúzska," pokračoval Macron. Upozornil, že západné demokracie v súčasnosti nestačia čeliť "propagandistom plateným zahraničnými autoritárskymi režimami, ktorí sa neriadia novinárskou etikou a ustanoveniami o zodpovednosti za svoju činnosť".
Tlačový zákon z roku 1881 zaručuje slobodu tlače vo Francúzsku, avšak zároveň obsahuje aj ustanovenia proti osočovaniu.
Dva dni pred druhým kolom prezidentských volieb v roku 2017 sa Macronov volebný tím stal terčom útoku hackerov, ktorí na internete zverejnili niekoľko gigabajtov dát. Zverejnené e-maily podľa Macronových kritikov naznačovali daňové úniky a snahu o volebný podvod. Pri šírení týchto informácií sa zistila aj aktivita internetových botov, čo vyvolalo otázky o možnom zapojení Ruska. Kremeľ však tieto tvrdenia odmietol.
Macronov utorkový prejav súvisel s výsledkami správy o šírení dezinformácií, ktorú nechal prezident vypracovať na jeseň aj v reakcii na útok na americký Kapitol v januári 2021. Správa prináša niekoľko odporúčaní vrátane zavedenia príslušných vzdelávacích aktivít v školách a sankcionovania osôb narúšajúcich verejný poriadok šírením dezinformácií.
"Odporúčania sú zamerané na obmedzenie šírenia obsahu škodlivého pre demokratický život, majú odradiť ľudí od zlomyseľného správania sa a sankcionovať nezákonné praktiky," vyhlásil sociológ Gérald Bronner, ktorý predsedal výboru poverenému vypracovaním správy.
Ako pripomína AP, francúzska vláda vlani vytvorila orgán na boj proti dezinformáciám prichádzajúcim zo zahraničia.

Viktor Šenderovič – Wikipedie 

Ruský satirik, spisovateľ a publicista Viktor Šenderovič, ktorého ruské ministerstvo spravodlivosti vlani v decembri zaradilo na zoznam zahraničných agentov, opustil Rusko. Podľa vlastných slov sa obáva trestného stíhania za ohováranie. Informovali o tom v utorok agentúra Reuters a portál Meduza.io.
"Odchod je presne to, čo mi Kremeľ 20 rokov plných nekonečnej a demonštratívnej kriminality namierenej voči mne naznačoval. Vniknutie do domu, sledovanie telefónu... No teraz ide o možné zbavenie slobody - aj keď nútený odchod z rodnej krajiny je tiež samozrejme zbavením slobody," uviedol Šenderovič v príspevku na sociálnej sieti Facebook.
Satirik a kritik Kremľa neuviedol, kam presne odcestoval. Už roky mal však v Rusku problémy s úradmi, píše Reuters.
Podľa hovorcu Kremľa Dmitrija Peskova Šenderovič z Ruska neodišiel preto, že ho zaradili na zoznam zahraničných agentov, ale pravdepodobne preto, aby sa skryl pre súdnym konaním, uvádza agentúra TASS.
Trestné stíhanie sa týka obvinení z ohovárania, ktoré proti nemu vlani vzniesol ruský miliardár Jevgenij Prigožin. Ten má blízko k prezidentovi Vladimirovi Putinovi. Obvinenie sa týkalo vyjadrenia Šenderoviča vo vysielaní rozhlasovej stanice Echo Moskvy, počas ktorého satirik hovoril o prepojení Prigožina s ruskou polovojenskou organizáciou Vagnerova skupina (v zahraničí známa pod označením Wagner Group). Prigožin to verejne odmietol a jeho spoločnosť Konkord 30. decembra oznámila, že plánuje v tejto súvislosti podať žalobu. V prípade, ak by Šenderoviča uznali za vinného, hrozil by mu trest odňatia slobody až na päť rokov.
Šenderovič vo svojej satirickej šou Bábky - ktorú vysielala v rokoch 1995-2002 ruská televízna stanica NTV - často zosmiešňoval ruských politikov vrátane vtedy nového ruského prezidenta Vladimira Putina, ktorý do funkcie nastúpil v roku 2000.
V poslednom období sa však satirik prezentoval iba v obmedzenom počte médií, napríklad v rozhlasovej stanici Echo Moskvy alebo v televízii Dožď, ktorá bola taktiež ruskými úradmi zaradená na zoznam zahraničných agentov.

Copyright © TASR 2021

ČT1 HD: sledujeme vše k tématu - Lupa.cz

Dokumenty na prvom programe Českej televízie v hlavnom sobotňajšom vysielacom čase vlani k obrazovkám prilákali v priemere 1,15 milióna divákov. Videlo ich tak takmer 30 percent ľudí pri obrazovkách. Vyplýva to z údajov televízie. Najstarším dokumentárnym programom ČT je Objektív, ktorý sa na ČT1 v nedeľu dopoludnia vysiela 35 rokov. Najsledovanejší bol vlani dokument o pedofiloch na internete pod názvom V sieti s 1,37 milióna divákov. Nasledovali Pán herec Miroslav Donutil (1,26 milióna) a Karel Svoboda - Šťastné roky (1,2 milióna). V prvej desiatke sa zároveň dvakrát umiestnili relácie Karel je Gott a Sestričky. Česká televízia ročne natočí okolo 60 veľkých dokumentov. Medzi veľké spoločenské dokumenty patria historické dokumenty, dokumentárne portréty významných žijúcich i historických osobností, časozberné dokumenty aj dokumenty o závažných spoločenských otázkach. Takých premiérových dokumentov uvedie ČT 30 až 40 ročne. Ďalších najmenej desať pôvodných veľkých kultúrnych dokumentov uvedie ČT art. Okrem toho Česká televízia zaradí do vysielania ročne najmenej desať dokumentov, ktoré boli natočené pre distribúciu v kinách. Podľa manažéra koordinácie vývoja a dramaturgie relácií Radomíra Šofra sú najprestížnejším dokumentárnym tvarom Českej televízie veľké spoločenské dokumenty, ktoré sú vysielané na ČT2 v utorok približne od 21:00. "V posledných rokoch sa niekoľko dokumentov s úspechom odvysiela aj na programovom okruhu ČT1. Ide samozrejme o mainstreamovejšie témy, ale dôležité je, že sa tak dokumentárny žáner dostane aj k divákom, ktorí by ho inak príliš nevyhľadávali," podotkol. Pre roky 2022 a 2023 ČT dokončuje napríklad program k 60. výročiu karibskej krízy pod názvom Dejiny tretej svetovej alebo pripomenie tridsaťročné trvanie českej účasti v medzinárodných vojenských misiách v minisérii Zahraničnej misie. Žáner dokumentárnych portrétov bude zastúpený napríklad dokumentmi Robinson atómového veku, venovaný Františku Behounkovi, a Byť básnikom - Jaroslav Seifert. Medzi spoločenskými dokumentmi sa chystajú Z lásky nenávisť 4 alebo snímka Piaty stupeň, ktorý bude časozbernou sondou do života handicapovaných ľudí. Na obľúbenosť dokumentov stavia aj súkromné ​​televízie. Napríklad skupina Prima pre nich vyčlenila špeciálny kanál Prima Zoom. "Medzi najsledovanejšie relácie v minulom roku patrili tie o záhadách, vojnách a prírode. Najobľúbenejším bol štvrtkový blok od 20:00 do 22:00, venovaný práve vojnovým dokumentom, potom aj nedeľné dopoludnie o histórii a prírode," uviedla hovorkyňa Primy Gabriela Semová. Medzi najsledovanejšie série patrí 10 najväčších tajomstiev a záhad, Votrelci dávnoveku alebo Prví ľudia. Podľa riaditeľky distribučnej firmy Axocom Eriky Luzsiczy patria dokumenty medzi evergreeny televízneho vysielania. "Dlhodobo najpopulárnejšie sú programy zamerané na vojnové konflikty a veci spojené s armádou, vôbec najobľúbenejšia býva druhá svetová vojna a obdobne aj obdobie studenej vojny. Hneď za touto oblasťou sú to historické míľniky 20. storočia," podotkla. Dokumenty o prírode patria skôr medzi relaxačné programy. Fenoménom posledných rokov boli cestopisné dokumenty. Ich obľuba rástla úmerne s rozmachom cestovania. Počas pandémie potom mohli tieto programy suplovať aj to, že cestovanie nebolo možné.

Copyright © ČTK 2021

 


Európska komisia včera uverejnila otvorenú verejnú konzultáciu k pripravovanému európskemu aktu o slobode médií – prelomovej iniciatíve, ktorú predsedníčka von der Leyenová oznámila v správe o stave Únie v roku 2021 s cieľom chrániť pluralitu a nezávislosť médií na vnútornom trhu EÚ. Nadväzuje na výzvu na predloženie dôkazov uverejnenú 21. decembra 2021, v ktorej sa uviedli hlavné ciele iniciatívy, rôzne možnosti a vplyvy. Cieľom konzultácie je zhromaždiť názory na najdôležitejšie otázky ovplyvňujúce fungovanie vnútorného mediálneho trhu vrátane rôznych druhov zasahovania do médií, ale aj hospodárskych trendov. Konzultácia sa venuje mediálnym trhom z troch hlavných hľadísk: prvým je transparentnosť a nezávislosť (napr. kontrola transakcií na mediálnych trhoch, transparentnosť vlastníctva médií a meranie sledovanosti), druhým sú podmienky ich zdravého fungovania (napr. vystavenie verejnosti pluralite názorov, inovácie na mediálnom trhu EÚ) a tretím spravodlivé prideľovanie štátnych zdrojov (napr. nezávislosť verejnoprávnych médií, transparentnosť a spravodlivá distribúcia štátnej reklamy). Očakáva sa aj spätná väzba k možnostiam správy v rámci aktu, ktoré by mohli nadviazať na Skupinu európskych regulačných orgánov pre audiovizuálne mediálne služby (ERGA). Návrh má Komisia predložiť v treťom štvrťroku 2022. Cieľom otvorenej verejnej konzultácie je získať od občanov (najmä novinárov), médií (súkromných aj verejnoprávnych), akademickej obce, občianskej spoločnosti, verejných orgánov, podnikov a všetkých zainteresovaných strán názory, podklady a údaje, ktoré Komisii pomôžu pri tvorbe týchto nových pravidiel. Konzultácia je otvorená do 21. marca 2022.

TV Markíza dnes odštartuje nový, hviezdne obsadený komediálny seriál Šťastní vs Šťastní

TV Markíza dnes odštartuje nový, 

 


hviezdne obsadený komediálny seriál Šťastní vs Šťastní

V novinke od tvorcov mimoriadne úspešného Pána profesora sa diváci presvedčia, že rodina je nadovšetko. A bude to poriadna zábava!


Televízia Markíza už od stredy, 12. januára 2022, so začiatkom o 20:30 hod. zaradí do vysielania nový 8-dielny komediálny seriál s názvom Šťastní vs Šťastní. Ide o slovenskú adaptáciu úspešného ruského komediálneho seriálu The Ivanovs vs The Ivanovs (Ivanovy-Ivanovy) o dvoch rodinách s rovnakým priezviskom, ale úplne odlišnými životmi.

 „Obzvlášť v týchto ťažkých časoch cítime divácky dopyt po programoch, ktoré dokážu do slovenských domácností vniesť pohodu a vyčariť ľuďom úsmev na tvári. Preto sme sa hneď začiatkom roka rozhodli priniesť na naše obrazovky aj úplne nový komediálny seriál, ktorý všetky tieto atribúty do bodky spĺňa,“ povedala Silvia Majeská, programová riaditeľka skupiny Markíza.

V centre príbehu sú dve rodiny, ktoré okrem zhodného priezviska nespája vôbec nič. Teda aspoň na prvý pohľad. Jedni Šťastní si užívajú bezstarostný život v prepychu, tí druhí môžu o niečom takom len snívať. Svet oboch rodín sa však otočí hore nohami, keď po rokoch zistia šokujúcu pravdu o svojich deťoch – v pôrodnici im omylom zamenili synov. Jedno je však isté, od tejto chvíle budú mať o zábavu postarané. A to nielen oni, ale najmä televízni diváci!

Diváci sa môžu okrem množstva komických situácií tešiť aj na skvelé herecké obsadenie. V honosnom sídle žijúcu rodinu Šťastných tvoria Lucia Hurajová, Dušan Cinkota a Adam Kubala, rolí menej šťastných Šťastných, ktorí obývajú rozpadnutú chatrč, sa zhostili Helena Krajčiová, Marián Miezga a Max Bolf. V seriáli sa budú pravidelne objavovať aj ďalší obľúbení herci ako Laco Konrád, Edita Borsová, Milena Minichová, či Filip Tůma. 

Dušan Cinkota už má s komediálnym žánrom skúsenosti, spolu s Helenou Krajčiovou v minulosti zahviezdil v markizáckom seriáli Zita na krku. Účinkovanie v novinke Šťastní vs Šťastní si mimoriadne pochvaľuje: „Tak príjemnú, veselú a vtipnú prácu na seriáli som už dlho nezažil. Verím, že diváci sa budú baviť rovnako, ako my pri jeho tvorbe. A rovnako zatúžia po ďalšom pokračovaní.“

Seriál Šťastní vs Šťastní vzniká v spolupráci s produkčnou spoločnosťou Paprika Studios, ktorá pre TV Markíza vyrába napríklad aj seriálový megahit Pán profesor, či úspešnú reality šou Love Island. O režisérsku stoličku sa delia Zuzana Marianková, Martin Kazimír a Ondrej Hraška.

Nakrúcať seriál Šťastní vs Šťastní bola pre nás veľká výzva. Spočiatku sa javil ako komorné letné nakrúcanie, ale po napozeraní si celej predlohy sme sa vrhli do niekoľkomesačného veľkovýpravného dobrodružstva s množstvom špeciálnych efektov aj kaskadérskych scén. Ale s podporou zanieteného štábu a skvelého hereckého obsadenia sme toto náročné nakrúcanie zvládli a tak ako aj rodiny Šťastných sme  prekonali všetky prekážky a prinášame divákom úsmevnú letnú rodinnú komédiu,“ zhrnuli producentky seriálu Jana Garajová a Barbora Vidlička Vrťová.