8. 12. 2018

Miss World 2018

Miss World 2018 

Víťazkou súťaže Miss World 2018 sa stala Vanessa Ponce de Leon z Mexika. Dvadsaťšesťročná modelka, moderátorka a dobrovoľníčka dostala korunku v čínskom meste San-ja. Na druhom mieste skončila Nicolene Pichapa Limsnukan z Thajska. Počas večera vyhlásili aj víťazky ďalších kategórií. Miss World Európy sa stala Maria Vasilevič z Bieloruska. Slovenskú republiku v 68. ročníku prestížnej súťaže reprezentovala Dominika Grecová.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

Smer-SD chce zakázať politikom vlastniť médium


Smer-SD chce zakázať politikom 
vlastniť médium


Vládny Smer-SD má ambíciu dostať do novely zákona o konflikte záujmov aj ustanovenie, ktoré by politikom zakázalo vlastniť médium. Avizoval to podpredseda Národnej rady (NR) SR Martin Glváč (Smer-SD) s tým, že na tomto opatrení zatiaľ v koalícii zhoda nie je, preto to návrh neobsahuje. Právna norma sa tento týždeň dostala do druhého čítania, definitívne sa o nej má rozhodnúť vo februári 2019.
Glváč sa domnieva, že médium vlastnené politikom, ktoré má zároveň príjmy, či už z európskych peňazí, z technickej asistencie, alebo z prirodzených monopolov štátu, respektíve z ministerstiev, dáva výhodu danému politickému funkcionárovi. "Ale keďže zatiaľ na tom nemáme zhodu, v návrhu to obsiahnuté nie je. Podotýkam, že to nie je lex Kollár," povedal na adresu lídra Sme rodina Borisa Kollára, ktorý vlastní rádio.
Glváč uznáva, že nie je jednoduché dať z hľadiska štylizácie takéto ustanovenie do zákona. "Je to veľmi náročné, ale tá ambícia tu je," uistil.
Kollár upozornil, že vlastniť médium je podnikanie ako každé iné. "Prečo to prekáža? Lebo môžeme čerpať nejaké fondy? Tak fajn, potom by mali prekážať aj politici, poľnohospodári či právnici. Aj tí môžu čerpať nejaké fondy," odkázal.
Podľa Kollára, ak sú médiá neobjektívne, máme tu Radu pre vysielanie a retransmisiu (RVR). "Tá môže médium pokutovať až odňať licenciu. Vnímam to ako lex Kollár. Mám rádio, ktoré nebolo ani raz zneužité našim hnutím, nedali sme tam ani jednu reklamu a RVR nás ani raz neriešila. Nevidím tu nikoho iného takého, ale poľnohospodári či právnici neprekážajú. Tak buď všetci, alebo nikto. Ak to prejde, dáme to na Ústavný súd SR," avizoval.
Glváč si myslí, že úvahy, či poľnohospodár je v rovnakom postavení ako človek, ktorý vlastní médiá, sú neadekvátne. "Zároveň, z minulosti tu máme viacero prípadov neobjektívnosti v médiách a nemyslím si, že by RVR niekedy odňala licenciu," dodal
.


Copyright © TASR 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 
Európsky parlament v septembri odhlasoval smernicu o copyrighte, ktorá dáva tlačovým agentúram a ďalším tlačovým médiám nádej, že dostanú zaplatené od veľkých internetových spoločností. Tie už roky denne preberajú mediálne správy bez toho, aby ich tvorcom platili. Vo svojom vyhlásení na to upozornil Sammy Ketz, vojnový spravodajca AFP na Blízkom východe a laureát ceny Alberta Londresa a tiež ceny mesta Bayeux a departmentu Calvados.
Hlasovanie o smernici sa podľa neho uskutočnilo aj napriek tlaku zo strany technologických gigantov, avšak Rada ministrov a Európska komisia (EK) sa pri jej znení ešte musia dopracovať ku konsenzu.
"Schválená smernica vychádza zo zásady, že fakty sú pre všetkých, každý si ich môže vysvetliť a analyzovať, avšak ak vyhľadávač alebo agregát prevezme výstup z tlače alebo tlačovej agentúry doslova, mal by zaplatiť za autorské práva, a to aj keď ide len o krátky úryvok," uvádza sa v stanovisku.
Poslanci Európskeho parlamentu v Štrasburgu sa v stredu 12. septembra zhodli na prijatí spoločného mandátu na rokovanie s Radou EÚ (členské štáty) o smernici o copyrighte. Za snahy novelizovať autorské práva EÚ v digitálnej sfére sa vyslovilo 438 zákonodarcov, 226 poslancov bolo proti a 39 sa zdržali. Reformu autorských práv navrhla Európska komisia už v roku 2016. Rada EÚ (ministri členských štátov) prijala svoju pozíciu k problematike v máji tohto roku.
Navrhované reformy by mali obmedziť schopnosť webových vyhľadávačov ako napríklad Google používať titulky správ alebo časti novinárskych a autorských textov bez toho, aby si vyžiadali povolenie od autorov (médií), alebo dokonca bez toho, aby za to zaplatili. Veľké internetové platformy ako Google News, Facebook, Wikipédia či Twitter zatiaľ zadarmo a bez hrozby akýchkoľvek postihov šíria rôzne obsahy printových médií, hudobnej či filmovej produkcie, výtvarného a literárneho umenia.
Predstavitelia exekutívy EÚ v septembri uviedli, že Európska komisia je pripravená začať spolupracovať s Európskym parlamentom a Radou EÚ, aby mohla byť smernica schválená čo najskôr, ideálne do konca roka 2018.

Koncentrácia pravicových médií blízkych maďarskej vláde v neziskovej Nadácii stredoeurópskej tlače a médií (KESMA) porušuje vo viacerých bodoch mediálny zákon. Protimonopolný úrad síce túto koncentráciu nemôže preverovať, mediálna rada by však mala zasiahnuť, upozornili v piatok maďarskí mediálni experti na blogu Mérték.átlátszó.hu.
"Najväčšou mediálnou spoločnosťou v Maďarsku je odteraz nezisková nadácia, čo je nielen nezvyčajné, ale je priam výsmechom trhu," uviedli autori článku na blogu.
Argumentáciu vlády okolo koncentrácie je podľa nich úplne zbytočné skúmať, pretože neexistuje žiadny verejný či národný záujem, neexistuje stratégia, a už vôbec nie obavy o zánik trhu s printovými médiami, ale je za tým iba "politická nenásytnosť".
Vláda v stredu koncentráciu pravicových médií do neziskovej nadácie KESMA zaradila do kategórie národného strategického záujmu, čo spôsobilo, že k fúzii sa nemôže vyjadriť protimonopolný úrad a ani mediálna rada, ktorá je nezávislým mediálnym regulačným orgánom.
"Záchrana a dlhodobé zachovanie kultúry tlačených médií a župných verejných fór je verejným záujmom," uvádza sa v stredajšom zdôvodnení vládneho informačného centra KTK, ktoré zdôrazňuje, že uvedená nadácia tento cieľ bude napĺňať ako nezisková organizácia.



Americký herec a komik Kevin Hart oznámil, že sa vzdáva moderovania galavečera spojeného s odovzdávaním prestížnych cien Oscar. Ako dôvod uviedol pobúrenie, ktoré vyvolali jeho dávnejšie hanlivé výroky voči homosexuálom. Americká akadémia filmových umení a vied sa ku kauze zatiaľ nevyjadrila, informovala agentúra AP.
Podľa AP 39-ročný Hart v piatok zverejnil vyhlásenie, v ktorom sa ospravedlnil komunite LGBTQ za svoje "necitlivé slová" z minulosti.
Vysvetlil, že oscarový večer sa rozhodol nemoderovať, aby na seba nepriťahoval pozornosť, ktorá sa vtedy má sústreďovať na talentovaných umelcov.
Aktivisti komunity LGBTQ predtým verejnosti pripomenuli Hartove homofóbne tvíty spred niekoľkých rokov a žiadali od vysielateľa a organizátora oscarového večera - televízie ABC, americkej filmovej akadémie, ako aj od hercových manažérov, aby k nim zaujali stanovisko a začali viesť diskusiu.
Hart na túto situáciu ešte vo štvrtok reagoval príspevkom na Instagrame, v ktorom vyzval, aby kritici "prestali byť negatívni". V sprievodnom videu Hart deklaroval, že sa nenechá frustrovať bláznovstvom. Dodal, že "miluje každého" človeka.
V neskorších príspevkoch na Instagrame sa však už za svoje výroky z minulosti ospravedlnil. Uviedol, že rokmi sa zmenil a bude vo svojej premene pokračovať. Dodal, že jeho cieľom je ľudí spájať, nie rozdeľovať. Poďakoval sa filmovej akadémii za dôveru a vyjadril nádej, že "sa ešte stretneme".
Agentúra AP uviedla, že Hart napríklad v roku 2010 vyhlásil, že "ak bude môcť zabrániť tomu, aby bol z jeho syna gay, urobí to".
Novinku, že bude moderátorom 91. ročníka udeľovania prestížnych filmových cien Oscar, oznámil Hart v stredu, ešte pred tým, ako to oficiálne zverejnila filmová akadémia.
Prestížne filmové ceny, známe aj ako Oscar, odovzdajú na gala večere 24. februára 2019 v divadle Dolby Theatre v Los Angeles. Nominácie na Oscary zverejnia 22. januára 2019.




Turecko vydalo v stredu zatykač na bývalého šéfredaktora tureckého opozičného denníka Cumhuriyet (Republika) Cana Dündara žijúceho v exile v Nemecku. Ankara obviňuje Dündara z účasti na protivládnych protestoch z roku 2013, informovala s odvolaním sa na turecké štátne médiá agentúra AFP.
Dündar žije v Nemecku, kam utiekol po tom, ako ho v roku 2016 v Turecku odsúdili za článok o tom, že Turecko údajne dodalo zbrane islamistickým skupinám v Sýrii.
Nový zatykač voči jeho osobe je spájaný s vyšetrovaním tureckého finančníka a filantropa Osmana Kavalu, ktorý je vo väzbe v Turecku viac než rok. Ankara Kavalu podozrieva z financovania protivládnych protestov v istanbulskom parku Gezi v roku 2013 a spája ho tiež s zmareným pokusom o štátny prevrat v roku 2016. Kavala tieto obvinenia odmieta a ľudskoprávne skupiny poukazujú i na fakt, že proti nemu neboli doposiaľ vznesené nijaké obvinenia.
Samotný Dündar je obvinený z toho, že konal ako agent a snažil sa zvyšovať napätie a posilňovať odpor "teroristickej organizácie" voči bezpečnostným zložkám, uviedla AFP. Dündar na zatykač reagoval na sociálnej sieti Twitter, kde vyjadril hrdosť z toho, že ho spájajú so zmienenými protestmi.
Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan počas svojej septembrovej návštevy v Berlíne odovzdal Nemecku zoznam s desiatkami ľudí, o ktorých vydanie Ankara žiada pre podozrenie z napojenia na teroristické skupiny. Medzi menami figuroval i Dündar.
Kavalov prípad sprevádzajú kontroverzie, ktoré za zintenzívnili po tom, ako Ankara v novembri zadržala 14 osôb - medzi nimi aj vysokoškolských učiteľov, novinárov či občianskych aktivistov obvinených z prepojenia na tohto filantropa, predsedu mimovládneho združenie Anatólskej kultúry (Anadolu Kültür). Väčšinu zo zadržaných neskôr prepustili. Ich zatknutie sa však stretlo s ostrou kritikou zo strany USA, EÚ i tureckej opozície.
Osman Kavala je aj spoluzakladateľom vydavateľstva a je dobre známy v komunite intelektuálov nielen v Turecku, ale aj v zahraničí. Združenie Anadolu Kültür má za cieľ prekonať rozdiely v rámci tureckej spoločnosti prostredníctvom kultúry a umenia.


Newyorská polícia prehľadala redakciu spravodajskej televízie CNN, ktorú museli v noci na piatok evakuovať pre vyhrážku bombou a miesto vyhlásila za bezpečné. Informovala o tom tlačová agentúra AP.
Do redakcie CNN v budove Time Warner Center zatelefonoval muž s južanským prízvukom krátko pred 22.00 h miestneho času a oznámil, že sa v objekte nachádza päť bômb, uviedla polícia.
Budovu následne evakuovali a ochranka ju predbežne prezrela. Špeciálne zložky objekt prehľadali pomocou zariadenia určeného na hľadanie výbušnín.
Požiarne hlásiče oznámili poplach krátko po 22.30 h miestneho času. Televízia potom zaradila do vysielania vopred nahraté programy a o hodinu neskôr začala vysielať cez službu Skype.
Jeden z vedúcich moderátorov spravodajstva na CNN, Don Lemon, na sociálnej sieti Twitter napísal, že evakuácia sa uskutočnila počas nahrávania jeho šou.
Televízia CNN a jej newyorský štáb bol rovnakej hrozbe vystavený aj v októbri, a to pre balíček s výbušninou. Podobné zásielky vtedy dostali aj kritici súčasného prezidenta Donalda Trumpa.

Copyright © TASR 2018



Internetová spoločnosť Facebook by sa bez prísnejšej regulácie mohla stať hrozbou pre demokraciu. V rozhovore pre rozhlasovú stanicu BBC Radio 4 to povedal bývalý riaditeľ britskej spravodajskej služby GCHQ Robert Hannigan. Facebook sa podľa neho viac zaujíma o zisky z údajov o užívateľoch než o ochranu súkromia.
"Nie je to žiadna charita poskytujúca bezplatné služby. Je to veľmi tvrdo vedený medzinárodný obchod," uviedol Hannigan. "Tieto veľké technologické spoločnosti sú v zásade najväčšími reklamnými podnikmi na svete, preto zarábajú svoje miliardy," dodal.
Prístup Facebooku k ochrane súkromia sa tento rok dostal do centra pozornosti po správe, že analytická spoločnosť Cambridge Analytica neoprávnene získala informácie o desiatkach miliónov užívateľov jeho siete a využila ich mimo iného pri vývoji softvérových nástrojov na podporu volebnej kampane Donalda Trumpa.
Facebook je najväčšia internetová sociálna sieť na svete. Aspoň raz za mesiac túto sieť využíva viac ako 2,2 miliardy ľudí. Firma v tohtoročnom treťom štvrťroku zvýšila čistý zisk medziročne o deväť percent na 5,14 miliardy dolárov .


Taliansky úrad pre ochranu spotrebiteľov a hospodárskej súťaže (AGCM) uložil americkej spoločnosti Facebook pokutu vo výške desiatich miliónov eur za to, že okrem iného neinformoval užívateľa "adekvátne a okamžite" ohľadom užívania ich osobných údajov. Podľa denníka The Guardian sa jedná o jeden z najvyšších finančných trestov, aký kedy prevádzkovateľ rovnomennej sociálne siete dostal.
AGCM uviedol, že kalifornská firma porušila štyri paragrafy talianskeho poriadku pre ochranu spotrebiteľov. Facebook vraj pri vytváraní účtu nedostatočne informoval užívateľa o skutočnej hodnote ich dát a o tom, k čomu budú využité. Podľa úradu zdôrazňoval iba bezplatnú povahu svojej platformy a zamlčovala zárobkovú zložku svojich operácií, čím ľudí nabádal k rozhodnutiu, ktoré by pri znalosti všetkých faktov neurobili.
AGCM tiež ako "agresívne praktiky" kritizuje zdieľanie dát s tretími stranami za komerčnými účelmi, ktoré je vykonávané "bez predchádzajúceho vyjadreného súhlasu, teda spôsobom nevedomým a automatickým". Úrad tým odkazuje aj na východiskové nastavenie služieb Facebooku, ktorá "pripravujú odovzdávanie užívateľských dát stránkam a aplikáciám". Okrem zaplatenia pokuty žiada po firme zverejnení "opravného" vyhlásenie, ktorým by verejnosť o problematike podrobne informovala.
Facebook v prvej reakcii uviedol, že ľudia majú na platforme svoje osobné informácie vo vlastnej moci a že po nedávnych zmenách sú nastavenia týkajúce sa súkromia ľahšie dohľadateľné. "Skúmame rozhodnutie AGCM a prajeme si, aby sme s ním mohli spolupracovať na rozptýlenie obáv. Tento rok sme urobili naše zmluvné podmienky jasnejšími, aby sme ľuďom pomohli pochopiť, ako používame dáta a ako naše podnikanie funguje," píše sa vo vyhlásení.
The Guardian uvádza, že talianske úrady na Facebook kvôli jeho dátovej politike vytvára výrazný tlak. Už vlani AGCM udelil spoločnosti pokutu tri milióny eur , pretože vraj tlačila užívateľa svoje chatovacie služby WhatsApp do zdieľania dát so základnou facebookovú mobilnou aplikáciou.
Oproti tomu v Británii dostal Facebook za údajné prehrešky v rámci škandálu Cambridge Analytica pokutu len 500.000 libier , čo je zároveň najvyššia postih, aký môže britský úrad pre ochranu osobných údajov udeliť.
Oveľa vyšší trest, až 1,63 miliardy dolárov, mu hrozí v prípade, ktorý vyšetruje Írska komisie pre ochranu dát. Tá skúma, či bezpečnostná chyba v systémoch Facebooku, ktorá nedávno umožnila hackerom prístup k takmer 50 miliónom užívateľských účtov, nepredstavovala porušenie európskej smernice pre ochranu dát (GDPR).
Oproti ročnému zisku spoločnosti je však maximálna možná pokuta stále len zlomkom, lebo vlani Facebook zarobil takmer 15,9 miliárd dolárov.

Copyright © ČTK 2018

7. 12. 2018

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS

Podľa mysteriózneho bestselleru Trhlina (2016) spisovateľa Jozefa Kariku nakrútili celovečerný film pre kiná aj trojdielny seriál. Film príde do slovenských kín 24. januára a niekoľko mesiacov na to odvysiela televízia JOJ trojdielnu minisériu. Obe vznikli v réžii Petra Bebjaka. Informovali o tom na štvrtkovom stretnutí s médiami Jozef Karika a Peter Bebjak. „Producent Rasťo Šesták mi jedného dňa dal knihu, aby som si ju prečítal, pretože ju považoval za veľmi podnetnú. Ja som ju dal prečítať priateľovi, ten povedal, že je výborná, tak som si ju prečítal aj ja a na základe toho sme sa s Rasťom rozhodli, že to je presne tá vec, ktorú by sme chceli spracovať. Bolo pritom na nás rozhodnúť sa, akým spôsobom ju spracujeme, či z toho urobíme film alebo seriál. Pôvodne sme to točili ako televíznu minisériu, pretože televízia JOJ do toho dala peniaze, no my sme koproducenti a nechceli sme, aby bol ten projekt odvysielaný iba v televízii a potom skončil,“ priblížil Bebjak.
Šesták s Bebjakom teda nakrútili tri diely minisérie po 45 minút pre televíziu a následne z nakrútených záberov špeciálnym strihom vytvorili film. „Zachovalo sa tam všetko, čo má ten príbeh v sebe, aby bol zrozumiteľný a hlavne, aby mal to napätie, ktoré má mať,“ uviedol režisér.
Vo filme a seriáli si v hlavných úlohách zahrajú Matej Marušin, Mária Bartalos, Dávid Hartl a Tomáš Maštalír. V malej role sa popri nich objaví aj Jozef Karika. Ten napokon stvárnil lesníka Samšályho, ktorý záhadne zmizne. „Keď sme podpisovali zmluvu, hovoril som tvorcom a producentskej spoločnosti, že si môžem vo filme zahrať, ale nech je to nejaká dôstojná rola, primeraná môjmu významu. Oni tejto požiadavke vyhoveli, moja úloha spočívala v tom, že som kráčal po lese, obzrel som sa cez ľavé rameno a zmizol som. Nakrúcali sme to asi štyri dni, chcel som tomu totiž dať primeranú hĺbku,“ zavtipkoval Karika, ktorý vzápätí ocenil prácu celého tvorivého tímu, hercov, herečiek i filmového štábu. „DNA Production a televízia JOJ spravili obrovský kus roboty. Výber tých hercov je tak elektrizujúci, že keď som prišiel na pľac a videl som ich, to bolo tak presné, až som tomu nechcel veriť. Tak perfektne zachytili podstatu tých postáv z tej knihy, ako keby to vypadlo z mojej vlastnej imaginácie. Výborná robota. A druhá pre mňa fantastická vec bola, že sa naozaj vybrali na tie lokality Tribeča a ešte aj v tom období, ktoré kniha opisuje,“ poznamenal Karika.
Kniha Trhlina vznikla zvláštnym spôsobom. Po vydaní mysteriózneho trileru Strach (2014) sa Jozefovi Karikovi ozval človek, ktorý mu vyrozprával desivý príbeh odohrávajúci sa v pohorí Tribeč. Karika jeho rozprávanie zaznamenal, mnohé tvrdenia overil, doplnil o vlastné zistenia a spracoval do knihy, v ktorej rozmotáva veľmi tajomný, tragický a hrôzostrašný prípad a poodhaľuje jednu z najväčších záhad Slovenska – nevysvetliteľné miznutie ľudí v spomínanom pohorí. Trhlina získala od svojho vydavateľa ocenenie platinová kniha, bola nominovaná na cenu Anasoft litera a patrí jej Cena čitateľov Anasoft litera 2017. Pri príležitosti uvedenia nového filmového a televízneho projektu predstavili zástupcovia vydavateľstva, v ktorom vyšla, vo štvrtok večer i nové vydanie románu s originálnou filmovou obálkou a s fotografiami z nakrúcania, ako aj novú audioknihu.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

PRIESKUM MEDIAN SK

PRIESKUM MEDIAN SK

Spomedzi rádií na Slovensku je najpočúvanejšie Rádio Expres. Vyplýva to z prieskumu "Radioprojekt - základné výsledky IX. až XI. etapa 2018" spoločnosti Median SK, ktorý sa uskutočnil od 20. augusta do 11. novembra tohto roka na vzorke 3 612 respondentov vo veku od 14 do 79 rokov. Podľa prieskumu má Rádio Expres v parametri „počúval posledný týždeň“ počúvanosť 34,4 percenta (1 537 000 poslucháčov. Druhé najpočúvanejšie je Rádio Slovensko. Prvý okruh verejnoprávneho Slovenského rozhlasu, RTVS má podľa výsledkov prieskumu počúvanosť 26,8 percenta (1 199 000 poslucháčov). Tretie najpočúvanejšie je súkromné Fun rádio s počúvanosťou 23,8 percenta (1 066 000 poslucháčov). V rebríčku počúvanosti ďalej nasledujú Rádio Europa 2 (17,3 %, 772 tisíc poslucháčov), Rádio Jemné (15,5 %, 695 tisíc poslucháčov), Rádio Vlna (15,2 %, 679 poslucháčov) a Rádio Regina (11,6 %, 517 tisíc poslucháčov). Agentúru SITA o výsledkoch prieskumu Radioprojekt informovala Linda Kleinertová z Median SK.
Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval posledný týždeň“ je podľa prieskumu 87,7 percenta, čo predstavuje 3 924 000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúva rádio viac ako 2,5 milióna ľudí (59,3 % populácie). V priemere každý občan Slovenskej republiky počúva denne rádio o niečo viac ako hodinu a 50 minút. Každý poslucháč počúva rádio priemerne tri hodiny a 10 minút.
Podľa počúvanosti „za posledný týždeň“ vedie medzi rozhlasovými sieťami s počúvanosťou 41,1 percenta (1 837 000 poslucháčov) rozhlasová sieť Radio Services, pod ktorú patria Rádio Anténa Rock, Rádio Europa 2, Rádio Jemné a Rádio Vlna. Verejnoprávny Slovenský rozhlas (RTVS) má so svojimi šiestimi okruhmi – Rádio Devín, Rádio_FM, Rádio Patria, Rádio Regina, Rádio Slovakia International a Rádio Slovensko, počúvanosť 40,3 percenta (1 802 000 poslucháčov). Rozhlasová sieť Regiomedia (Kiss Rádio, Rádio Beta, Rádio Best FM, Rádio Frontinus, Rádio Liptov, Rádio Lumen, Rádio Rebeca, Rádio SiTy, Rádio Viva, Trnavské rádio a Záhorácke rádio) dosiahla počúvanosť 9,2 percenta (410-tisíc poslucháčov).
V sledovanom období malo najväčší podiel na trhu (share) Rádio Expres (21,7 %). Rádio Slovensko malo podiel na trhu 20,8 percenta a Fun rádio 12,2 percenta. Ďalej nasledovali Rádio Vlna (8,1 %), Rádio Europa 2 (7,8 %) a so zhodným podielom na trhu 7 percent Rádio Regina a Rádio Jemné. Ostatné rozhlasové stanice držali spolu podiel 15,3 percenta z trhu.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009.

©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.



Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA







5. 12. 2018

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ



Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:

· udelila licenciu na regionálne digitálne vysielanie televíznej programovej služby SATRO PROMO spoločnosti SATRO s.r.o.;

· schválila zmenu licencie na vysielanie televíznej programovej služby vysielateľovi PHONOTEX spol. s r.o. v časti „Názov programovej služby“ na „video bar“;

· odňala frekvenciu 95,9 MHz Liptovský Mikuláš vysielateľovi RADIO ROCK, s.r.o. (programová služba Rádio One Retro) z dôvodu, že v dňoch 14. 5., 7. 6. a 24. 7. 2018 nevyužíval frekvenciu na účely, na ktoré mu bola pridelená, čím porušil § 68 ods. 7 písm. a) ZVR;

· odňala frekvenciu vysielateľovi RADIO ONE, s.r.o. (programová služba Rádio One) z dôvodu, že v dňoch 14. 5., 7. 6. a 24. 7. 2018 nevyužíval frekvenciu 107,8 MHz Liptovský Mikuláš na účely, na ktoré mu bola pridelená, čím porušil § 68 ods. 7 písm. a) ZVR;

· uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi C.E.N. s.r.o. (programová služba TA3) za porušenie § 18a písm. a) ZVR z dôvodu, že v mesiaci máj 2018 nezabezpečil, aby bolo najmenej 10 % všetkých vysielaných programov sprevádzaných titulkami pre osoby so sluchovým postihnutím, alebo tlmočených do posunkovej reči nepočujúcich alebo v posunkovej reči nepočujúcich;

· začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Rádio Slovensko) vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. b) ZVR (objektívnosť a nestrannosť spravodajských a politicko-publicistických programov, oddeľovanie názorov a komentárov od informácií spravodajského charakteru), ku ktorému mohlo dôjsť odvysielaním programu Z prvej ruky dňa 25. 9. 2018;

· začala správne konanie voči vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska (programová služba Rádio Slovensko) vo veci možného porušenia § 20 ods. 4 ZVR (ochrana maloletých – časové zaradenie) v súvislosti s tým, že dňa 23. 9. 2018 o cca 11:00 hod. odvysielal program Spojky, v rámci ktorého odznela pieseň Bobby Brown, čím mohlo dôjsť k časovému zaradeniu programu v rozpore s vyhláškou JSO;

· začala správne konanie voči vysielateľovi Marek Petráš (programová služba Rádio Košice) vo veci možného porušenia § 68 ods. 7 písm. a) ZVR, z dôvodu nevyužívania frekvencie 103,2 MHz Budulov na účely, na ktoré mu bola pridelená;

· začala správne konanie voči prevádzkovateľovi retransmisie I. HEIZER – MINI SERVIS, s.r.o. z dôvodu možného porušenia § 17 ods. 1 písm. c) ZVR v súvislosti s tým, že mohol poskytovať retransmisiu televíznych programových služieb a retransmisiu rozhlasovej programovej služby bez súhlasov ich pôvodných vysielateľov;

· začala správne konanie voči vysielateľovi OTS, s.r.o. (programová služba Kysucké televízne vysielanie – KTV) vo veci možného porušenia § 32 ods. 9 ZVR (zákaz vysielania politickej reklamy), ku ktorému mohlo dôjsť vysielaním viacerých komunikátov dňa 16. 10. a 19. 10. 2018 a vo veci možného porušenia § 16 ods. 3 písm. d) (vysielanie v rozpore s udelenou licenciou), ku ktorému mohlo dôjsť dňa 16. 10. a 19. 10. 2018;

· uznala za neopodstatnené 7 sťažnosti resp. ich časti, medzi nimi aj:

· sťažnosť fyzickej osoby na vysielanie programu Správy RTVS dňa 14. 9. 2018 (RTVS, Jednotka) v ktorej sťažovateľ namietal nespisovné používanie slovenského jazyka v televíznom vysielaní. Sťažovateľ nesúhlasil predovšetkým s tvrdou výslovnosťou písmena ľ v slovách, kde sa v spisovnom jazyku vyslovuje mäkko. Vzhľadom na nízku frekvenciu nesprávne vyslovených slov, Rada vyhodnotila sťažnosť ako neopodstatnenú a dospela k záveru, že sa v budúcnosti bude bližšie zaoberať jazykovou úrovňou vo vysielaní. Z tohto dôvodu vydá k problematike používania spisovného jazyka aj svoje stanovisko.

Zdroj:rvr.sk

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Organizátori odovzdávania hudobných cien Brit Awards 2019 predstavili v utorok novú sošku, ktorú dostanú víťazi jednotlivých kategórií na budúci rok vo februári. Autorom sošky je renomovaný britský architekt ghanského pôvodu David Adjaye, informoval magazín New Musical Express (NME).
Trofej, ktorá je odliata z tvrdého skla, vytvoril Adjaye v spolupráci s českou sklárskou a dizajnérskou spoločnosťou Lasvit. Autor opísal sošku ako "ukážku skvelého materiálu vypracovaného v ohni a vytvarovaného do podoby ženskej postavy".
"Brit Awards sú významnou súčasťou oslavy britských talentov a priestorom na rozhovor o vývoji britskej kultúry a jej prínose. Soška je unikátna a proporčne veľmi odlišná. Som s ňou veľmi spokojný," doplnil Adjaye.
"Davidovo riešenie prekonalo moje očakávania. Pokračuje sa v transformácii ceny, ako aj v budovaní odkazu výnimočnej kreativity za uplynulé roky. Víťazi si zoberú domov naozaj nádherný kus práce," vyhlásil Jason Iley, šéf Sony Music UK and Ireland. Trofej z predchádzajúceho ročníka navrhol laureát Turnerovej ceny Anish Kapoor. 


Dvaja kľúčoví americkí republikánski senátori v utorok uviedli, že nemajú "žiadne" pochybnosti o spoluvine saudskoarabského princa Muhammada bin Salmána v prípade vraždy novinára Džamála Chášukdžího. Protirečia tak neutrálnejšiemu postoju prezidenta USA Donalda Trumpa, konštatuje agentúra AFP.
"Nemám žiadnu pochybnosť, že korunný princ nariadil túto vraždu a bol informovaný o celej situácii," povedal novinárom šéf senátneho výboru pre zahraničné vzťahy Bob Corker po tom, ako riaditeľka americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) krátko informovala malú skupinu senátorov.
Senátor Lindsey Graham uviedol, že len "zámerne slepý" by nedospel k záveru, že to bolo zorganizované osobami podriadenými korunnému princovi. Bude sa usilovať o to, aby Senát hlasoval o rezolúcii, ktorá by označila Salmána za spoluvinníka v prípade vraždy saudskoarabského novinára. Graham taktiež uviedol, že nemôže podporovať predaj zbraní do Saudskej Arábie, pokým bude korunný princ pri moci.
Prezident Trump sa vyjadril, že zastavenie predaja zbraní by iba pomohlo krajinám ako Čína a Rusko, pripomína agentúra AP.
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v sobotu uviedol, že neexistujú "priame dôkazy", ktoré by spájali princa Salmána s vraždou Chášukdžího.
Denník The Wall Street Journal len niekoľko hodín predtým zverejnil prísne utajenú správu CIA. Podľa nej princ poslal šéfovi tímu, ktorý vykonal novinárovu vraždu, minimálne 11 krátkych textových správ, a to v priebehu niekoľkých hodín pred a po čine.
Novinár Chášukdží žil v dobrovoľnom exile v USA a písal pre americký denník The Washington Post. Zmizol 2. októbra po tom, čo vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však neskôr priznala, že bol úkladne zavraždený.
Zodpovednosť za vraždu sa neoficiálne pripisuje vplyvnému korunnému princovi Salmánovi. Saudskoarabskí činitelia však označujú tento zločin za svojvoľnú operáciu agentov, ktorí prekročili svoje právomoci.
Saudská Arábia predstavuje pre Spojené štáty kľúčového spojenca v oblasti Blízkeho východu.

Copyright © TASR 2018

Knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja už nenakupujú a čitateľom neponúkajú časopis Zem a vek.„Rozhodli sme o zrušení predplatného konšpiračného a propagandistického časopisu Zem a vek v knižniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja,“ informoval predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič pri hodnotení prvého roka vo funkcii.
Trnavská Knižnica Juraja Fándlyho pred tromi rokmi pripravila besedu s tvorcami periodika Zem a vek, vzápätí ju po negatívnych reakciách verejnosti „z technických príčin“ zrušila. Ešte predtým zorganizovala autogramiádu s šéfredaktorom časopisu Tiborom Rostásom pri príležitosti prezentácie jeho knihy. Časopis Zem a vek, ktorý sa označuje za geopolitický a kultúrny mesačník, prestali predávať aj niektoré obchodné reťazce.
Trnavský samosprávny kraj je zriaďovateľom Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave, Záhorskej knižnici v Senici, Žitnoostrovskej knižnice v Dunajskej Strede a Galantskej knižnice v Galante.

Explózia bomby v somálskom meste Mogadišo vážne zranila novinára. Zástupca tamojšej polície uviedol, že Ismail Šeich Chalif, ktorý pôsobí aj ako aktivista, utrpel zranenia po diaľkovom odpálení bomby nastraženej v jeho aute. Prípad sa stal v utorok v okrese Waberi. Jeho bývalý rozhlasový kolega potvrdil, že stratil veľa krvi a liečia ho v miestnej nemocnici. K zodpovednosti za prípad sa zatiaľ nikto neprihlásil.
Somálsko patrí medzi najnebezpečnejšie krajiny pre novinárov na svete. Výbor na ochranu novinárov uvádza, že od roku 1992 tam zabili 59 novinárov. Ďalší často čelia vyhrážkam, ktoré polícia len zriedka vyšetruje.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané

Novinár, ochranca demokracie?

Novinár, ochranca demokracie?


Kde: Ekonomická univerzita v Bratislave, Dolnozemská cesta 1/B

Kedy :Štvrtok 6. december 2018 o 13:30 – 15:00

Posledný diskusný klub zimného semestra je tu! Príď s nami diskutovať na veľmi aktuálnu tému: Novinár, ochranca demokracie?


Rok 2018 sa chýli ku koncu. Slovensko počas neho okrem osmičkových výročí zažilo kvantum udalostí, ktoré rezonovali (a stále rezonujú) doma i v zahraničí. Akým témam sa venuje investigatívna žurnalistika? Do akej miery možno novinárčinu považovať za transparentnú a nezávislú od politických strán a finančných skupín? A ako vnímajú novinári svoju profesiu v súčasnosti?
Aj na tieto otázky odpovie Marek Vagovič, šéf investigatívneho tímu portálu Aktuality.sk už vo štvrtok, 6.12.2018 o 13:30 v Knižnici FMV.

Reklamná pauza, môžete sa...

Reklamná pauza, môžete sa...

4. 12. 2018

Vražda novinára Jána Kuciaka

Vražda novinára Jána Kuciaka

Domové prehliadky u Mariana K., pri ktorých sa mali nájsť nahrávky s obsahom totožným so spisom Gorila, sa konali v súvislosti s vyšetrovaním vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej. Potvrdila to hovorkyňa Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Jana Tökölyová. Zvukové záznamy sa mali nájsť v trezore v jednom z podnikateľových domov.
"Procesný úkon bol vykonaný v stále prebiehajúcom prípravnom konaní vo veci úkladnej vraždy. K obdobným otázkam týkajúcim sa prebiehajúceho neverejného prípravného konania a vykonávania konkrétnych dôkazov sa z dôvodu zákonnej povinnosti zachovať mlčanlivosť prokurátora nie je možné v súčasnosti vyjadrovať," uviedla.
Na otázky okolo ďalšieho postupu vo vyšetrovaní prípadu úkladnej vraždy a kauzy Gorila hovorkyňa zatiaľ odpovedať nechcela. "Vzhľadom na prebiehajúce vyšetrovanie sa z uvedeného dôvodu nebudeme v tomto štádiu vyjadrovať k priebehu vyšetrovania ani jednotlivým úkonom, aby sme nezmarili alebo nesťažili vyšetrovanie," vysvetlila.
Ministerstvo vnútra (MV) SR sa v súvislosti s medializovanými informáciami vyjadrilo, že nemá žiadne bližšie informácie o prípade. "MV SR nie je orgánom činným v trestnom konaní a z toho dôvodu nepoznáme výsledky domovej prehliadky," uviedol pre TASR riaditeľ tlačového odboru rezortu vnútra Jaroslav Taldík.
Podľa informácií zverejnených Denníkom N mali policajti v trezore podnikateľa Mariana K. nájsť USB kľúč, na ktorom objavili zvukové nahrávky. Po skontrolovaní ich obsahu mali konštatovať, že sú totožné so spisom Gorila. Bývalý šéf vyšetrovacieho tímu v prípade Gorila Marek Gajdoš pre portál uviedol, že s najvyššou pravdepodobnosťou nebudú nahrávky použiteľné ako zákonný dôkaz, ale ak by to tak bolo, išlo by o obrovský prínos pre vyšetrovanie a vie si predstaviť aj vznášanie obvinení v súvislosti s preukázanými finančnými tokmi.

Copyright © TASR 2018

BBC neusporiada debatu o brexite


MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Emotívna televízna hlásateľka Ri Čon-hui (75) bola roky mediálnou tvárou Severnej Kórey. Neodmysliteľne k nej patrí srdcervúce výjavy a ružový kroj hanbok. Oznamovala všetky dôležité správy vrátane smrťou dvoch predchádzajúcich vodcov Kim Ir-sena a Kim Čong-ila. Bola tiež hlasom, ktorý informoval o úspešných odpaloch atómových hlavíc. Lenže KĽDR prechádza pod Kim Čong-unom modernizáciou, ktorej obeťou sa stane zrejme aj Ri - a na obrazovkách ju nahradí niekto mladší, uviedol denník Telegraph.
Ri bola a zatiaľ stále je neoddeliteľnou súčasťou Kórejskej ústredná televízia (KCTV) a režimu rodiny Kimov. Vyzerá to však, že jej kariéra je na konci a štátom kontrolovaná televízna stanica hľadá nových moderátorov. "Ružová dáma", ako ju podľa jej obľúbeného hanbok prezývajú, totiž nezodpovedá image, ktorú chce Kim svetu prezentovať.
Kim v rámci modernizácie mediálneho priestoru predstavil internetové obchody a streamovanú stanicu podobnú americkému Netflixu a ďalšie veci. Totálna prestavba čaká aj KCTV, Kimova požiadavka znie jasne: mladé a módne hlásanie v štúdiách s najmodernejšou technikou.
Ri sa na obrazovke objavuje už len zriedka. Po rokoch služby sa chystá na odpočinok. Moderátorka sa preslávila ako zarytá podporovateľka Kimovej rodiny. Mnohokrát v priamom prenose vyslovovala kritiku na stranu Západu.
Ri postupne nahradili muži v neónových oblekoch, dokonca vzdali tradičných hanbok. Z televízie zmizla aj autoritárska rétorika, tú vystriedal skôr konverzačné štýl. Moderátori hľadajú zábavný a dojímavý spôsob, ako svojim divákom a poslucháčom oznámiť rôzne príbehy.
"Hlavným cieľom Kimovej modernizácie je dostihnúť nové storočie a jeho trendy. Dá sa povedať, že táto zmena je najviac vidieť práve na televíznych programoch, "uviedol profesor z juhokórejskej univerzity v Soule Kang Dong-wan. "Severokórejskí diváci začali uprednostňovať zahraničné programy a režim pochopil, že hlasateštvo starej doby už im nestačí," vysvetlil Kang.
Programy, ktoré boli predtým plné čistej propagandy o "skvelých" vodcoch a ich úspechoch, teraz zahŕňajú aj správy o zlepšovaní životnej úrovne a zdokonaľujúcej sa technike. Objavujú sa aj zábery z nových reštaurácií, kde si Severokórejčania doprajú západné lahôdky, napríklad pizzu.
Propaganda samozrejme nevymizla a moderátori nezabúdajú ľuďom pri každej príležitosti pripomínať, že majú byť vďační ich vodcovia, Kim Čong-unovi.

Copyright © ČTK 2018

V ruských kinách by podľa pondelkového vyhlásenia ruského ministra kultúry Vladimira Medinského mali byť zavedené limity na premietanie amerických filmov. Informovala o tom agentúra Interfax.
Medinskij pred novinármi vyhlásil, že "on ako Cato, ktorý po každom svojom vystúpení hovoril, že 'Kartágo musí byť zničené', neustále opakuje, že štátny protekcionizmus v sfére filmov musí byť posilnený, inak bude ruská kinematografia skôr alebo neskôr zničená celosvetovou mašinériou Hollywoodu".
Ruský minister uviedol ako príklad nový americký film "Fantastické zvery: Grindelwaldove zločiny", ktorý podľa jeho tvrdenia v niektorých ruských kinách počas novembra zaberal viac ako 70 percent premietacieho času. "Zarmucuje ma, že viac ako dve tretiny premietaní boli venované jednému filmu. Čo iné to je, ak nie totálny monopol hollywoodskych štúdií, ktoré diktujú svoje podmienky kinám", položil si otázku Medinskij.
Minister v tomto kontexte ešte uviedol, že v mnohých európskych krajinách existujú limity na to, koľkokrát za deň môže byť jeden film premietaný. Absencia podobných obmedzení v Rusku je podľa neho príčinou toho, že domáca filmová produkcia sa nedokáže dostať k ruskému divákovi.
Medinskij, svojim vyhlásením reagoval na podobný návrh ruského režiséra a riaditeľa produkčnej spoločnosti Mosfilm Karena Šachnazarova, ktorý navrhoval rozdelenie premietacieho času medzi iné, neamerické zahraničné produkcie.

Copyright © TASR 2018

Na ministerstve kultúry sa diskutovalo o právnej ochrane novinárov

Na ministerstve kultúry sa diskutovalo 
právnej ochrane novinárov

Členovia dočasnej pracovnej skupiny pre právnu ochranu novinárov v utorok rokovali o novej podobe tlačového zákona. Novela by mala zadefinovať osobitné postavenie novinára z pohľadu ochrany zdroja, ale aj vymedziť postavenie online média, ktoré súčasná legislatíva nepozná. TASR o druhom zasadnutí dočasnej pracovnej skupiny pre právnu ochranu novinárov pod Radou vlády SR pre kultúru informovalo Ministerstvo kultúry SR.
Pracovná skupina vznikla v lete na podnet ministerky kultúry SR Ľubice Laššákovej (Smer-SD). Debata o pripravovanej novele tlačového zákona, ktorá má zohľadniť súčasné mediálne prostredie v SR, podľa rezortu kultúry zaznamenala posun. Jej členovia sa zaoberali definíciou termínu digitálne periodikum s cieľom, aby si novinár z online média mohol uplatniť právo na ochranu zdroja alebo právo na informácie, čo mu aktuálne znenie tlačového zákona neumožňuje. Očakávanou zmenou je najmä vymedzenie pojmu novinár a všeobecne väčšia ochrana novinárov, napríklad pred nedôvodným trestným stíhaním za ohováranie či civilnými žalobami v súvislosti s výkonom ich práce.
V nasledujúcich mesiacoch budú môcť členovia pracovnej skupiny pripomienkovať paragrafové znenie pracovného materiálu v elektronickej podobe. Ďalšie zasadnutie skupiny na pôde rezortu sa očakáva na budúci rok. V roku 2019 by sa novela tlačového zákona mala dostať aj do legislatívneho procesu.
Vecným garantom skupiny je Výbor pre médiá Rady vlády SR pre kultúru. Členmi sú zástupcovia rezortov kultúry, spravodlivosti, vnútra, zahraničných vecí a európskych záležitostí, Generálnej prokuratúry SR, Asociácie nezávislých rozhlasových a televíznych staníc Slovenska, Rady pre vysielanie a retransmisiu, Asociácie vydavateľov tlače, Slovenskej asociácie novinárov, Slovenského syndikátu novinárov, Asociácie na ochranu novinárskej etiky v SR a Združenia pre internetovú reklamu - IAB Slovakia.

Copyright © TASR 2018

TO JE TV!

TO JE TV!

:-)

😄


Sexistický kix

Sexistický kix 

Odborná porota rozdala po tretí raz anticeny "Sexistický kix" za najsexistickejšie reklamy. Nominovaných bolo verejnosťou a porotou dokopy 112 reklám. V hlasovaní verejnosti dostala najvyšší počet hlasov reklama na ťažné zariadenia, porota zložená z rodových a reklamných expertiek a expertov sa zhodla na reklame na klenoty.
Rodová expertka, prekladateľka a literárna vedkyňa Jana Cviková priblížila, že reklama na šperky, ktorá zvíťazila, v sebe spája "tie najprimitívnejšie rodové stereotypy a využívanie vulgarizmov ako ozvláštňujúceho prvku s úplnou dehonestáciou vzťahu medzi ženami a mužmi". Zarazilo ju, že na bratislavskej Patrónke sa takýto bilbord "absurdne" ocitol nad pútačom materskej školy. "Prezentovať predajnosť a kúpiteľnosť vzťahu ako niečo samozrejmé a navyše vtipné považujem za priam spoločensky nebezpečné, ide o normalizáciu asymetrie vo vzťahu," mieni Cviková.
Tento rok hlasovalo za anticenu Sexistický kix takmer 1400 ľudí, čo je oproti minulému ročníku až o 600 viac. Najvyšší počet hlasov od širokej verejnosti dostala reklama na ťažné zariadenia s počtom 653 hlasov. Výkonná riaditeľka Rady pre reklamu Eva Tiko Rajčáková vysvetlila, že reklama účelovo využíva časť ženského tela bez súvisu s produktom. "V spojení s headlinom je vizuál dvojzmyselný, vulgárny a voči ženám ponižujúci. Samotný koncept danej reklamy ohrozuje dobré meno reklamy ako takej a uvedené spojenie vizuálu a headlinu porušuje všeobecné normy mravnosti a slušnosti," dodala.
Medzi kandidátmi na anticenu sa umiestnil aj inzerát na čistenie cesnaku v Raslaviciach od neznámej firmy. Ďaleko od získania Sexistického kixu nemala ani reklama pizzerie, ktorá "sexualizovane zobrazuje ženu bez súvislosti s produktom a stereotypne poukazuje na atribúty správnej ženy a jej miesto v kuchyni".
O sexistických reklamách v tomto ročníku rozhodovali odborníčky a odborníci ako Jana Cviková, spoluzakladateľka feministickej organizácie Aspekt, rodová expertka Paula Jójárt, riaditeľka Aliancie žien – Cesta späť Katarína Farkašová, sociologička a členka arbitrážnej komisie Rady pre reklamu Oľga Gyárfášová, Kristína Pešáková z českej organizácie Nesehnutí, výkonná riaditeľka Rady pre reklamu Eva Tiko Rajčáková, riaditeľka odboru rodovej rovnosti a rovnosti príležitostí na Ministerstve práce, sociálnych vecí a rodiny SR Oľga Pietruchová, zakladateľ brandingovej a marketingovej spoločnosti Pavol Minár, prezident Klubu reklamných agentúr Róbert Slovák a spoluzakladateľ reklamnej agentúry Triad Martin Woska.
Iniciatíva Sexistický kix vznikla v rámci aktivít Aliancie žien – Cesta späť. Spolu s partnerskou organizáciou Aspekt pripravili pre zadávateľov reklamných kixov balíček publikácií venovaných rôznym témam z oblasti rodovej rovnosti.



Copyright © TASR 2018