5. 12. 2018

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS 

Organizátori odovzdávania hudobných cien Brit Awards 2019 predstavili v utorok novú sošku, ktorú dostanú víťazi jednotlivých kategórií na budúci rok vo februári. Autorom sošky je renomovaný britský architekt ghanského pôvodu David Adjaye, informoval magazín New Musical Express (NME).
Trofej, ktorá je odliata z tvrdého skla, vytvoril Adjaye v spolupráci s českou sklárskou a dizajnérskou spoločnosťou Lasvit. Autor opísal sošku ako "ukážku skvelého materiálu vypracovaného v ohni a vytvarovaného do podoby ženskej postavy".
"Brit Awards sú významnou súčasťou oslavy britských talentov a priestorom na rozhovor o vývoji britskej kultúry a jej prínose. Soška je unikátna a proporčne veľmi odlišná. Som s ňou veľmi spokojný," doplnil Adjaye.
"Davidovo riešenie prekonalo moje očakávania. Pokračuje sa v transformácii ceny, ako aj v budovaní odkazu výnimočnej kreativity za uplynulé roky. Víťazi si zoberú domov naozaj nádherný kus práce," vyhlásil Jason Iley, šéf Sony Music UK and Ireland. Trofej z predchádzajúceho ročníka navrhol laureát Turnerovej ceny Anish Kapoor. 


Dvaja kľúčoví americkí republikánski senátori v utorok uviedli, že nemajú "žiadne" pochybnosti o spoluvine saudskoarabského princa Muhammada bin Salmána v prípade vraždy novinára Džamála Chášukdžího. Protirečia tak neutrálnejšiemu postoju prezidenta USA Donalda Trumpa, konštatuje agentúra AFP.
"Nemám žiadnu pochybnosť, že korunný princ nariadil túto vraždu a bol informovaný o celej situácii," povedal novinárom šéf senátneho výboru pre zahraničné vzťahy Bob Corker po tom, ako riaditeľka americkej Ústrednej spravodajskej služby (CIA) krátko informovala malú skupinu senátorov.
Senátor Lindsey Graham uviedol, že len "zámerne slepý" by nedospel k záveru, že to bolo zorganizované osobami podriadenými korunnému princovi. Bude sa usilovať o to, aby Senát hlasoval o rezolúcii, ktorá by označila Salmána za spoluvinníka v prípade vraždy saudskoarabského novinára. Graham taktiež uviedol, že nemôže podporovať predaj zbraní do Saudskej Arábie, pokým bude korunný princ pri moci.
Prezident Trump sa vyjadril, že zastavenie predaja zbraní by iba pomohlo krajinám ako Čína a Rusko, pripomína agentúra AP.
Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v sobotu uviedol, že neexistujú "priame dôkazy", ktoré by spájali princa Salmána s vraždou Chášukdžího.
Denník The Wall Street Journal len niekoľko hodín predtým zverejnil prísne utajenú správu CIA. Podľa nej princ poslal šéfovi tímu, ktorý vykonal novinárovu vraždu, minimálne 11 krátkych textových správ, a to v priebehu niekoľkých hodín pred a po čine.
Novinár Chášukdží žil v dobrovoľnom exile v USA a písal pre americký denník The Washington Post. Zmizol 2. októbra po tom, čo vošiel do priestorov saudskoarabského konzulátu v Istanbule. Rijád pôvodne tvrdil, že novinár konzulát opustil. Saudskoarabská prokuratúra však neskôr priznala, že bol úkladne zavraždený.
Zodpovednosť za vraždu sa neoficiálne pripisuje vplyvnému korunnému princovi Salmánovi. Saudskoarabskí činitelia však označujú tento zločin za svojvoľnú operáciu agentov, ktorí prekročili svoje právomoci.
Saudská Arábia predstavuje pre Spojené štáty kľúčového spojenca v oblasti Blízkeho východu.

Copyright © TASR 2018

Knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Trnavského samosprávneho kraja už nenakupujú a čitateľom neponúkajú časopis Zem a vek.„Rozhodli sme o zrušení predplatného konšpiračného a propagandistického časopisu Zem a vek v knižniciach v zriaďovateľskej pôsobnosti kraja,“ informoval predseda Trnavského samosprávneho kraja (TTSK) Jozef Viskupič pri hodnotení prvého roka vo funkcii.
Trnavská Knižnica Juraja Fándlyho pred tromi rokmi pripravila besedu s tvorcami periodika Zem a vek, vzápätí ju po negatívnych reakciách verejnosti „z technických príčin“ zrušila. Ešte predtým zorganizovala autogramiádu s šéfredaktorom časopisu Tiborom Rostásom pri príležitosti prezentácie jeho knihy. Časopis Zem a vek, ktorý sa označuje za geopolitický a kultúrny mesačník, prestali predávať aj niektoré obchodné reťazce.
Trnavský samosprávny kraj je zriaďovateľom Knižnice Juraja Fándlyho v Trnave, Záhorskej knižnici v Senici, Žitnoostrovskej knižnice v Dunajskej Strede a Galantskej knižnice v Galante.

Explózia bomby v somálskom meste Mogadišo vážne zranila novinára. Zástupca tamojšej polície uviedol, že Ismail Šeich Chalif, ktorý pôsobí aj ako aktivista, utrpel zranenia po diaľkovom odpálení bomby nastraženej v jeho aute. Prípad sa stal v utorok v okrese Waberi. Jeho bývalý rozhlasový kolega potvrdil, že stratil veľa krvi a liečia ho v miestnej nemocnici. K zodpovednosti za prípad sa zatiaľ nikto neprihlásil.
Somálsko patrí medzi najnebezpečnejšie krajiny pre novinárov na svete. Výbor na ochranu novinárov uvádza, že od roku 1992 tam zabili 59 novinárov. Ďalší často čelia vyhrážkam, ktoré polícia len zriedka vyšetruje.


©2018, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané