11. 9. 2021

BIENNALE CINEMA 2021 78TH VENICE INTERNATIONAL FILM FESTIVAL

BIENNALE CINEMA 2021 

78TH VENICE INTERNATIONAL FILM FESTIVAL
Zlatého leva, hlavnú cenu 78. ročníka medzinárodného filmového festivalu v Benátkach, získal v sobotu francúzsky film L'Événement (Udalosť), informovala agentúra AFP. L'Événement (v angličtine Happening) pochádza z dielne francúzskej režisérky libanonského pôvodu Audrey Diwanovej. Film sa venuje téme potratov vo Francúzsku v 60. rokoch minulého storočia. "Tento film som robila s hnevom, s túžbou, so svojím žalúdkom, gurážou, srdcom a hlavou," povedala režisérka pri preberaní ocenenia. Cenu pre najlepšieho režiséra v sobotu v Benátkach získala novozélandská režisérka Jane Campionová za western The Power of the Dog (Sila psa), v ktorom sa predstavil britský herec Benedict Cumberbatch. Cenu za najlepší scenár si odniesla americká herečka Maggie Gyllenhaalová za svoj režisérsky debut The Lost Daughter (Stratená dcéra), píše AFP. Cenu pre najlepšiu herečku získala Španielka Penelope Cruzová za úlohu v snímke španielskeho režiséra Pedra Almodóvara s názvom "Madres paralelas". Najlepším hercom sa stal Filipínec John Arcilla za kriminálny triler On the Job: The Missing 8. Držiteľa Zlatého leva vyberala porota, predsedom ktorej bol juhokórejský režisér Pong Čun-ho. Jeho film Parazit získal vlani sošku Oscara za najlepší film, pripomína AFP. Medzinárodný filmový festival v Benátkach sa tento rok konal 1.-11. septembra. Minulý rok sa uskutočnil len v obmedzenom rozsahu z dôvodu pandémie koronavírusu. 

 Zdroj: TASR

GRATULUJEME!

 GRATULUJEME!



RTVS prinesie návštevu pápeža v spravodajstve aj priamych prenosoch

RTVS prinesie návštevu pápeža v spravodajstve
 
 aj priamych prenosoch


Návštevu pápeža Františka sprostredkuje RTVS divákom a poslucháčom v mimoriadnych štúdiách, spravodajstve, priamych prenosoch z verejných podujatí a v ďalších televíznych a rozhlasových programoch. Informoval o tom PR manažér RTVS Filip Púchovský.
V nedeľu 12. septembra o 11.00 h odvysiela Dvojka premiéru dokumentu Pripravení na Svätého Otca, ktorý zachytáva prípravu veriacich na návštevu Svätého Otca Františka v Košiciach a v Prešove. "Dokument divákom ukáže výnimočnú atmosféru príprav, ktorú prežívajú organizátori, dobrovoľníci, ale aj samotní veriaci v Košiciach, kde sa pápež František stretne s mladými ľuďmi i rómskou komunitou a v Prešove," priblížil Púchovský. Následne, o 11.30 h, prinesie Dvojka priamy prenos zo záverečnej svätej omše z 52. Medzinárodného eucharistického kongresu na Námestí hrdinov v Budapešti, ktorú bude celebrovať pápež.
V nedeľu bude program pokračovať o 15.30 h naživo oficiálne prijatie pápeža na letisku v Bratislave a následne aj ekumenické stretnutie na Apoštolskej nunciatúre v Bratislave.
Ďalší program pápeža Františka budú môcť diváci sledovať v pondelok 13. septembra na Jednotke. O 9.15 h odštartuje Mimoriadne spravodajstvo, počas ktorého RTVS naživo odvysiela privítací ceremoniál v Prezidentskom paláci v Bratislave. Následne o 9.30 h bude Jednotka naživo sledovať aj návštevu u prezidentky SR, uvádza Púchovský.
RTVS bude aj na stretnutí pápeža s predstaviteľmi štátu, občianskej spoločnosti a diplomatického zboru v záhrade Prezidentského paláca o 10.00 h. Jednotka naživo sprostredkuje o 10.45 h stretnutie s biskupmi, kňazmi a rehoľníkmi, seminaristami a katechétmi v Katedrále sv. Martina v Bratislave. Pondelkový program bude na Jednotke pokračovať popoludní o 16.00 h mimoriadnym štúdiom. "O 16.05 h prinesieme naživo Návštevu centra Betlehem v Bratislave a následne o 16.45 h naživo aj stretnutie so Židovskou komunitou na Rybnom námestí v Bratislave s príhovorom pápeža," hovorí Púchovský.
Utorkové (14. 9.) špeciálne vysielanie začne Jednotka o 9.00 h mimoriadnym spravodajstvom. O 10.30 h v priamom prenose odvysiela Jednotka Božskú liturgiu sv. Jána Chryzostoma pred Mestskou športovou halou v Prešove. Púchovský podotkol, že od 10.20 h sprostredkuje komentovaný prenos bohoslužby poslucháčom aj Rádio Slovensko a Rádio Regina.
Mimoriadne spravodajstvo s aktuálnymi informáciami o návšteve pápeža na Slovensku odvysiela Jednotka v utorok aj o 12.30 h a 15.30 h. Na Jednotke si o 16.00 h budú môcť diváci pozrieť naživo stretnutie s rómskou komunitou na Luníku IX. a 17.00 h rovnako naživo aj stretnutie s mladými na Štadióne Lokomotíva v Košiciach.
Stredajší (15. 9.) program odštartuje Jednotka o 9.00 h mimoriadnym spravodajstvom. Potom o 10.00 h odvysiela v priamom prenose národnú púť na otvorenom priestranstve pri Národnej svätyni v Šaštíne, svätú omšu bude celebrovať pápež František. Rádio Slovensko a Rádio Regina prinesú komentovanú svätú omšu od 9.50 h. Jednotka prinesie naživo o 13.30 h rozlúčkový ceremoniál na letisku v Bratislave spolu s odletom pápeža, ktorý je plánovaný na 13.45 h. Návštevu Svätého Otca na Slovensku zhodnotí diskusná relácia Do kríža o 21.50 h.

 

Zdroj: TASR

10. 9. 2021

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Two Afghan journalists detained, severely beaten by Taliban for covering  women's protests 
Dvaja afganskí novinári boli v stredu na policajnej stanici zbití po tom, čo ich na proteste za práva žien v Kábule zadržali členovia militantného hnutia Taliban. Oznámil to vo štvrtok šéfredaktor investigatívnych novín Etilaat Roz, píše agentúra Reuters.
Zakladateľ a šéfredaktor spomenutých novín Zakí Darjabí na sociálnych sieťach zdieľal fotografie dvoch reportérov, na ktorých je vidieť obrovské červené podliatiny na chrbte a nohách jedného z nich, pričom druhý utrpel podobné zranenia na ramene a rukách. Na obrázkoch, ktorých pravosť overila agentúra Reuters, mali obaja muži na tvári modriny a rezné poranenia.
"Piatich kolegov držali v zadržiavacom stredisku vyše štyroch hodín... a dvaja z nich boli zbití a brutálne mučení," povedal Darjabí. Dodal, že následne ich prijali do nemocnice, kde im lekári odporučili dvojtýždňový odpočinok.
Jeden z úradujúcich ministrov Talibanu, ktorý odmietol byť identifikovaný, uviedol, že nová vláda tento incident vyšetrí.
Taliban, ktorý 15. augusta ovládol hlavné mesto Afganistanu Kábul, prisľúbil, že médiám umožní naďalej pracovať a bude rešpektovať ľudské práva. Počas predošlej vlády Talibanu v rokoch 1996-2001 v krajine nepôsobili nijaké nezávislé médiá a internet bol len vo svojich počiatkoch. Posledných 20 rokov médiá v krajine prosperovali i vďaka západným donorom. Odkedy sa Taliban dostal opäť k moci, sa však mnohí novinári sťažujú na útoky voči nim a niektorí z nich uviedli, že nemohli pokračovať vo svojej práci.


Poľský Senát rokuje o návrhu zákona o médiách

Poľský Senát vo štvrtok odmietol spornú novelu mediálneho zákona, ktorá by umožňovala vlastníctvo médií v Poľsku iba subjektom sídliacim v krajinách Európskeho hospodárskeho priestoru (EHS), informovala agentúra AP.
V stočlennom Senáte, v ktorom má tesnú prevahu opozícia, hlasovalo proti zákonu 53 poslancov, 37 bolo za a traja sa zdržali.
Senát však nemá právomoc legislatívu úplne zastaviť. Tá sa môže vrátiť do dolnej komory parlamentu (Sejmu), pričom však na jej schválenie bude potrebná absolútna väčšina hlasov. Ak tam prejde, potom pôjde na podpis prezidentovi Andrzejovi Dudovi. Ten však už avizoval, že ho bude vetovať z obáv o slobodu podnikania a prejavu a tiež o vzťahy so zahraničnými partnermi. Upozornil, že zákon je "sporným riešením, ktoré je pre USA nepochopiteľné".
V tejto chvíli nie je jasné, či sa vládnej strane Právo a spravodlivosť (PiS) vôbec podarí pretlačiť zákon v Sejme, keďže vládnu koalíciu odvtedy opustilo niekoľko poslancov. Za novelu v auguste hlasovalo 228 poslancov Sejmu, 216 bolo proti a desať sa zdržalo.
Podľa návrhu zákona subjekty vlastniace médiá v Poľsku nesmú byť závislé od spoločností či osôb registrovaných mimo EHS. Opozícia tento zákon vníma ako útok na súkromnú televíziu TVN24, ktorá je kritická voči vláde a vlastní ju americká spoločnosť Discovery prostredníctvom subjektu registrovaného v Holandsku.
Vláda však tvrdí, že zákon má zamedziť šíreniu vplyvu Ruska a Číny.
Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken v auguste vyjadril svoje "hlboké znepokojenie" z predmetného návrhu zákona. Podľa Blinkena legislatíva "značne oslabí mediálne prostredie, ktoré poľskí občania tak dlho budovali".

Copyright © TASR 2021


M. Žilinka: Nerozumiem situácii, ktorá v súvislosti s informovaním GP vznikla


M. Žilinka: Nerozumiem situácii, ktorá v súvislosti 
 Prokurátor M. Žilinka: Som presvedčený, že motívom objednávateľa mojej  vraždy je moja práca
s informovaním GP vznikla


Generálny prokurátor SR Maroš Žilinka nerozumie situácii, ktorá vznikla v súvislosti s mediálnym výstupom Generálnej prokuratúry (GP) ani reakciám, ktoré ju sprevádzajú. Šéf prokurátorov to uviedol na piatkovom rokovaní Výboru Národnej rady SR pre kultúru a médiá, na ktorý bol pozvaný, aby vysvetlil, prečo sa na minulotýždňové vyhlásenie GP k uzneseniam o zrušení obvinení nedostali všetky médiá, ktoré prejavili záujem.
Žilinka zdôraznil, že GP robí maximum pre rýchle a flexibilné informovanie verejnosti, odmietol tvrdenie o selekcii médií. Zopakoval argumenty o kapacitných dôvodoch i pandemickej situácii, ktoré predurčili, že prítomné na vyhlásení GP budú štyri celoštátne televízie i dve agentúry a prostredníctvom online prenosu TASR bude zabezpečené zverejnenie obsahu širokej verejnosti. "Tvrdenie, že sme niekoho nepustili, že niekto dostal a nedostal pozvanie, nezodpovedá realite. Jednoducho, zvolili sme v závislosti na podmienkach najefektívnejší formát plošného informovania,“ vyjadril sa Žilinka. Poukázal na to, že nešlo o prvý prípad takto zvoleného informovania zo strany GP, pričom ho doteraz nikto nenamietal. Dodal, že GP odpovedala na všetky otázky všetkých médií, ktoré boli k téme vyhlásenia prokuratúre doručené.
Člen výboru Roman Foltin (SaS) apeloval, aby sa nehľadalo právne zdôvodnenie, prečo sa "to takto urobilo", ale spôsob, ako v budúcnosti zabezpečiť účasť pre všetkých, ktorí o to prejavia záujem. Priamo o to šéfa prokurátorov požiadal poslanec Jozef Pročko (OĽANO). "Prosím, robte tie tlačové konferencie v budúcnosti tak, aby sa tam mohli dostať všetci novinári,“ povedal. Podpredseda výboru Miroslav Kollár (nezaradený) upozornil, že podobné prípady znižujú dôveryhodnosť prokuratúry. Kollár je totiž presvedčený, že záleží nielen na tom, čo sa robí, ale aj ako sa to robí. "V konečnom dôsledku verejnosť si nebude pamätať, koľko vyhlásení ste promptne a rýchlo dali, ale to, že ste v istej citlivej veci postupovali tak, že to vyvoláva otázky a pochybnosti,“ povedal Kollár.
Žilinka na rokovaní uviedol, že formy mediálnych výstupov sa budú odvíjať od témy, ktorú bude potrebné komunikovať a tiež od priestorových možností. "Ak bude potrebné zorganizovať tlačovú konferenciu, budeme hľadať možnosti mimo priestorov GP," povedal Žilinka.
Na tlačovú konferenciu GP SR vo štvrtok 2. septembra nevpustili novinárov z redakcií Denníka N, SME a Aktualít. Generálny prokurátor to vysvetlil kapacitou miestnosti, v ktorej sa konferencia konala. Šéfredaktori spomínaných médií poslali otvorený list generálnemu prokurátorovi. Odmietli selektívny prístup k novinárom. Žilinka v reakcii na sociálnej sieti odmietol obvinenia zo selekcie médií, poukazuje v ňom na to, že na tlačovej konferencii sa zúčastnili štyri celoštátne televízie a dve tlačové agentúry a bol zabezpečený aj online prenos, neskôr i zverejnenie uznesení na webe.




Zdroj: TASR

VÝROKY TÝŽDNA

VÝROKY TÝŽDNA
 
 
"Mrzí ma, keď sa k právnemu systému vyjadruje politička, ktorá má vyštudované bábkoherectvo."
Boris Kollár
 

„Policajného prezidenta Petra Kovaříka odstrelila z funkcie mafia v súčinnosti s niektorými skorumpovanými novinármi.“
Igor Matovič  
 


„Nebudem hovoriť, čo budem navrhovať, ale niečo navrhovať určite budem.“
Veronika Remišová

Trochu inak s Adelou prichádza na obrazovky RTVS s novinkou

Trochu inak s Adelou prichádza 
Štartuje maratón Trochu inak s Adelou, príde aj modelka, ktorá vymenila  móla za farmu - RTVS.sk



Nie raz, ale hneď dvakrát v mesiaci si budú môcť v novej sezóne diváci vychutnať premiérové časti relácie Trochu inak s Adelou. Novátori, rebeli, vynálezcovia, svojrázni umelci i unikátne osobnosti dostanú na obrazovke dvojnásobný priestor, z čoho sa teší aj samotná moderátorka. „Vnímam to tak, že Trochu inak je priestorom pre zaujímavé svety. Takže TIE dostávajú dvojitú možnosť sa zviditeľniť. Verím, že v nejakej verzii sa už konečne vrátime aj ku kontaktu s obecenstvom a že táto periodicita bude novým nádychom pre fanúšikov aj celý tím," povedala Adela Vinczeová. „Zmenou periodicity vysielania na dvojtýždennú chceme vytvoriť relácii Trochu inak s Adelou stabilnejší vysielací priestor na obrazovkách Dvojky. Takýto typ relácie si to rozhodne zaslúži a veríme, že divákov táto zmena poteší," hovorí generálny riaditeľ RTVS Jaroslav Rezník.

Pozvanie do prvej premiérovej časti novej sezóny relácie prijala vynikajúca slovenská herečka Kamila Magálová, matematik Zbyněk Kubáček a youtuberka Eva Petrikovičová, ktorá sa venuje téme obezity. Hudobným hosťom bude Paper Moon Trio. Zmeny sa dotkli aj miesta, na ktorom sa bude relácia nakrúcať. Z SND sa nakrúcanie od septembra presúva do komornejších priestorov Divadla L+S a diváci, ktorí si lístky zakúpia, tak môžu zažiť Adelu a jej hostí zblízka podľa aktuálne platných nariadení v režime OTP (očkovaní, testovaní, prekonali COVID).

Prvú premiérovú časť Trochu inak s Adelou si diváci Dvojky budú môcť vychutnať už v piatok 10. septembra o 22.15 h. Druhá premiérová časť novej sezóny relácie je naplánovaná na 24. septembra a diváci sa v nasledujúcich častiach môžu tešiť aj na Borisa Valábika, Daru Rolins, Fera Joke-a, či moderátorku RTVS Svetlanu Surovú.

Zomrel Michael Constantine

Zomrel Michael Constantine


Michael Constantine, Father in 'My Big Fat Greek Wedding,' Dies at 94 - The  New York Times 

 Vo veku 94 rokov zomrel americký herec Michael Constantine, ktorý sa celosvetovo preslávil vďaka filmovej komédii Moja tučná grécka svadba a v nej rolou otca, čo liečil veľa neduhov liehovým prostriedkom na leštenie okien.
Constantine zomrel 31. augusta vo svojom dome v Readingu v americkom štáte Pensylvánia. Správu zverejnenú rodinou potvrdila vo štvrtok pre agentúru AP aj hercova agentka Julia Buchwaldová.
Počas svojej kariéry Constantine účinkoval vo viacerých televíznych seriáloch. Zlom v jeho kariére nastal, keď dostal úlohu riaditeľa školy v televíznom seriáli Miestnosť 222. Za svoj výkon v ňom získal v roku 1970 cenu Emmy za najlepší herecký výkon vo vedľajšej úlohe.
Preslávil sa však svojou prácou v komédii Moja tučná grécka svadba z roku 2002. Ide o príbeh Američanky s gréckym pôvodom – Touly –, ktorá sa zamiluje do anglosaského protestanta Iana Millera z vyššej strednej vrstvy.
Rolu Toulinho otca, Gusa Portokalosa, si potom Constantine zopakoval aj v televíznom seriáli Môj tučný grécky život, ako i v pokračovaní filmu Moja tučná grécka svadba 2 z roku 2016.
Ako pripomenula agentúra AP, film Moja tučná grécka svadba sa stal najlepšie zarábajúcou romantickou komédiou všetkých čias – zarobil 241,4 milióna dolárov.
Film nakrútili podľa divadelnej hry spisovateľky a herečky Nie Vardalosovej, ktorá stvárnila postavu Touly, a za päť miliónov dolárov ho produkovali Tom Hanks a Rita Wilsonová.
Vardalosová vo svojom tvíte vzdala hold filmovému Gusovi Portokalosovi, keď napísala, že "hrať s ním znamenalo aj príval lásky a zábavy. Tento muž, vďaka ktorému Gus ožil, mi bude vždy drahý. Vďaka nemu sme sa toľko nasmiali. Teraz si zaslúži odpočinok".
Agentúra AP poznamenala, že Constantine bol potomkom gréckych prisťahovalcov a zrejme aj vďaka svojej skúsenosti z vlastnej rodiny bol v role svojrázneho otca taký autentický.

 

Zdroj: TASR

9. 9. 2021

Prieskum: Najpočúvanejším rádiom je Expres, má aj najväčší podiel na trhu

Prieskum: Najpočúvanejším rádiom je Expres, 
 
 

má aj najväčší podiel na trhu


Bratislava 9. septembra (TASR) - Rádio Expres je najpočúvanejším rádiom na Slovensku, pustilo si ho 34,7 percenta poslucháčov. Vyplýva to z výsledkov prieskumu počúvanosti Radioprojekt, ktorý realizuje spoločnosť Median SK.
Druhým najpočúvanejším je Rádio Slovensko s 23,5-percentnou podporou poslucháčov. K počúvaniu Fun rádia ako tretej najpočúvanejšej rozhlasovej stanice v aktuálnej vlne prieskumu sa prihlásilo 22,5 percenta respondentov. Rádio Vlna má počúvanosť 17,6 a Rádio Európa 2 16,6 percenta. Nasleduje Rádio Jemné so 14,5 percenta a Rádio Regina, ktoré si naladilo 10,3 percenta poslucháčov.
Najväčší podiel na trhu patrí Rádiu Expres s 22 percentami, nasleduje Rádio Slovensko s hodnotou 17,3 percenta, Fun rádio dosiahlo 12,9 percenta. Rádio Vlna má deväť percent a Rádio Európa 2 8,3 percenta percenta. Rádiu Jemné namerali 6,4 percenta a Rádiu Anténa Rock podiel 5,1 percenta. Ostatným rozhlasovým staniciam patrí 18,9-percentný podiel na trhu.
Celková počúvanosť rádií v parametri „počúval posledný týždeň“ predstavuje 91,1 percenta, čo je 4.067.000 poslucháčov vo veku 14 až 79 rokov. Každý deň počúva rádio viac ako 2,4 milióna ľudí (53,6 percenta populácie). V priemere každý občan SR počúva denne rádio hodinu a 45 minút.
Spoločnosť Median SK realizuje kontinuálny prieskum Radioprojekt od apríla 2009. Zverejnené výsledky zbierali od 24. mája do 15. augusta 2021. Prieskum realizovali na vzorke 3165 respondentov, občanov SR vo veku 14 - 79 rokov. Výsledky prieskumu poskytla pre TASR zástupkyňa spoločnosti Median SK Linda Kleinertová.



Zdroj: TASR

TV Markíza pripravuje sériu mimoriadnych relácií o návšteve pápeža Františka na Slovensku

 TV Markíza pripravuje sériu mimoriadnych relácií 


 

o návšteve pápeža Františka na Slovensku


Moderátorka Zlatica Švajdová Puškárová bude veľkú spravodajskú udalosť rozoberať s viacerými zaujímavými hosťami, najaktuálnejšie informácie budú prinášať aj Mimoriadne Televízne noviny.


Slovensko čaká mimoriadna udalosť - návšteva hlavy katolíckej cirkvi, pápeža Františka. Televízia Markíza bude divákov sprevádzať počas celého programu Svätého Otca, od nedele 12. septembra do stredy 15. septembra 2021.

„Na príchod pápeža sa redakcia spravodajstva pripravuje už niekoľko týždňov. Počas návštevy odvysielame tri mimoriadne relácie so zaujímavými hosťami, niekoľko krátkych Mimoriadnych Televíznych novín počas dňa a, samozrejme, budeme monitorovať celú cestu pápeža po Slovensku, ktorú divákom priblížime prostredníctvom reportáží a živých vstupov aj vo všetkých pravidelných spravodajských reláciách,“ priblížil šéfredaktor spravodajstva TV Markíza Tibor Mattyašovský.

Prvú mimoriadnu reláciu odvysiela TV Markíza v nedeľu, 12. septembra 2021, so začiatkom o 15:10 hod., hlavnou témou bude prílet pápeža Františka na Slovensko a jeho následný program. Moderátorka Zlatica Švajdová Puškárová v štúdiu privíta cirkevného analytika Imricha Gazdu a odborníčku na protokol a etiketu Katarínu Strýčkovú. Naživo sa tiež prihlási redaktor Ján Tribula, ktorý bude situáciu sledovať priamo na letisku v Bratislave.

V pondelok, 13. septembra 2021, odštartuje ráno o 08:25 hod. po Teleráne druhá mimoriadna relácia, ktorá sa bude venovať najmä oficiálnym stretnutiam pápeža Františka s prezidentkou Zuzanou Čaputovou a diplomatickým zborom. Moderátorka Zlatica Švajdová Puškárová sa okrem debaty s Imrichom Gazdom a Katarínou Strýčkovou naživo spojí s pražským arcibiskupom Dominikom Dukom. V živých vstupoch sa budú s aktuálnymi informáciami z prezidentského paláca hlásiť redaktori spravodajstva TV Markíza. Vo večerných Televíznych novinách o 19:00 hod. bude hosťom v štúdiu emeritný arcibiskup Róbert Bezák.

Rozlúčkovému ceremoniálu a následnému odletu pápeža Františka sa bude v stredu, 15. septembra 2021, so začiatkom od 13:00 hod. venovať záverečná tretia mimoriadna relácia s moderátorkou Zlaticou Švajdovou Puškárovou a jej hosťami Róbertom Bezákom a Katarínou Strýčkovou. Počas celého pobytu Svätého Otca na Slovensku bude TV Markíza zaraďovať do vysielania aj krátke Mimoriadne Televízne noviny, ktorými bude divákov sprevádzať Danica Nejedlá.

Téma už od začiatku septembra rezonuje aj vo vysielaní publicistických relácií Teleráno a Reflex, ktoré postupne zaraďujú do vysielania množstvo zaujímavých príspevkov. Poodhalia napríklad aj zákulisie príprav návštevy pápeža Františka na Slovensku a povenujú sa jeho osobe z rôznych uhlov pohľadu.

Návšteve Svätého Otca je venovaná aj špeciálna podsekcia na spravodajskom portáli TVnoviny.sk, ktorý bude taktiež kontinuálne pokrývať celý jeho program na Slovensku.

V piatok pokračuje proces so Štefanom Ághom v kauze televíznych zmeniek

V piatok pokračuje proces so Štefanom Ághom 
 V Pezinku pokračuje proces so Štefanom Ághom v kauze zmeniek TV Markíza |  Aktuality.sk
v kauze televíznych zmeniek


Pred senátom Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) v Pezinku bude v piatok (10. 9.) pokračovať hlavné pojednávanie so Štefanom Á., obžalovaným v kauze dvoch televíznych zmeniek TV Markíza.
V piatok by mali vypovedať ako svedkovia prezident Slovenského futbalového zväzu Ján Kováčik a podnikateľ Milan Fiľo. V júli vypovedala svedkyňa a znalkyňa z Kriminalistického a expertízneho ústavu (KEÚ) Policajného zboru z odboru písmoznalectva. Vypovedal aj bývalý riaditeľ kontrarozviedky Slovenskej informačnej služby (SIS) Peter Tóth.
V prípade mesiac predtým vypovedali bývalí riaditelia TV Markíza, podnikateľ Jozef Dufčák a iní svedkovia. Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry (ÚŠP) Ján Šanta sa v júli vyjadril, že proces by sa mohol priblížiť do finále, teda mohlo by sa vyhlásiť dokazovanie za ukončené, pristúpiť k záverečným rečiam a napokon aj k vyhláseniu verdiktu.
Pojednávanie so Štefanom Á. sa začalo minulý rok v závere novembra. Obžalovaný vinu popiera a vyhlasuje, že žiadne zmenky nesfalšoval a ním podpísané zmenky sú pravé. Obžalobu podal Šanta v júni minulého roka. Zmenky boli v sume 34,5 milióna eur.
Štefan Á. v minulosti figuroval ako obvinený v kauze, v ktorej 12. januára tohto roka Najvyšší súd SR právoplatne odsúdil bývalého riaditeľa TV Markíza Pavla Ruska a podnikateľa Mariana Kočnera na 19-ročné tresty odňatia slobody. Štefana Á., označovaného v kauze Gamatex za pravú ruku Kočnera, vylúčili na samostatné konanie. Počas procesu s odsúdenou dvojicou vypovedal ako svedok v júli 2019.


Zdroj: SITA

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

 Afghanistan: UK and Taliban in talks over further evacuations - BBC News
Afganské militantné hnutie Taliban v stredu nakrátko zadržalo piatich novinárov z kábulských investigatívnych novín Etilaatroz. Informovala o tom agentúra DPA s odvolaním sa na vydavateľa týchto novín.
Vydavateľ uviedol, že Taliban zadržal novinára, ktorý spravodajsky pokrýval protest v západnej časti metropoly Kábul.
Troch ďalších vrátane šéfredaktora zadržal Taliban neskôr na inom mieste v meste. Noviny neskôr ohlásili aj zadržanie piateho novinára.
Vydavateľ neskôr oznámil, že všetci zadržaní novinári boli prepustení. Takisto napísal, že na tele dvoch novinárov boli pozorovateľné stopy fyzického násilia.

 

Copyright © TASR 2021


Police officers detain a journalist who holds a placard which reads We don't stop being journalists during a demonstration in Moscow
Moskovská polícia v stredu zadržala novinárky, ktoré pred ruským ministerstvom vnútra protestovali proti záťahu úradov na nezávislé médiá. Informovala o tom nezávislá televízia Dožď s tým, že Irina Dolininová, Polina Užvakovová a Alesija Marochovská z média Važnyje Istorii pred ministerstvom protestovali proti nedávnemu vyhláseniu niekoľkých nezávislých médií, vrátane spomenutých dvoch, za zahraničných agentov. Prívlastok zahraničný agent má silnú pejoratívnu konotáciu, ktorá by mohla zdiskreditovať jeho nositeľa, a zároveň znamená zvýšené vládne monitorovanie.
Novinárky požadovali, aby úrady zrušili zákon, ktorý umožňuje označovanie médií a novinárov za zahraničných agentov. „Fakt, že nás označujú za ‘zahraničných agentov’ je len zákaz poctivej novinárskej práce, nič iné,“ vyjadrila sa podľa televízie Dolininová. Spolu s Marochovskou ich tiež vyhlásili za zahraničné agentky.
Ruské nezávislé médiá, novinári, ľudskoprávni aktivisti a podporovatelia opozície čelia s prichádzajúcimi parlamentnými voľbami, ktoré sa budú konať 19. septembra, zvýšenému tlaku zo strany vlády. Hlasovanie je široko vnímané ako súčasť snáh prezidenta Vladimira Putina poistiť si vládu ešte pred prezidentskými voľbami v roku 2024. Šesťdesiatosemročný líder, ktorý je pri moci už viac ako dve desaťročia, vlani pretlačil ústavné zmeny, ktoré mu potenciálne umožnia udržať sa až do roku 2036.
V ostatných mesiacoch úrady vyhlásili viacero nezávislých médií a novinárov za zahraničných agentov a vykonali razie u niekoľkých prominentných novinárov. Jedno vydavateľstvo, ktoré publikovalo investigatívne správy o korupcii hodnostárov a ľudí blízkych Putinovi, vyhlásili za nežiaducu organizáciu a ďalšie dve médiá ukončili činnosť po tom, ako ich obvinili, že majú väzby na nežiaduce organizácie.
 
Zdroj: SITA

 

RTVS NEWS. Na zabezpečenie vysielania o návšteve pápeža dostala od MK vyše 600.000 eur

RTVS NEWS

Na zabezpečenie vysielania o návšteve pápeža dostala od MK vyše 600.000 eur




Ministerstvo kultúry (MK) SR poskytne Rozhlasu a televízii Slovenska (RTVS) 625.348 eur na vysielanie, ktoré bude mapovať návštevu pápeža Františka na Slovensku (12. - 15. 9.). Na štvrtkovom rokovaní Rady RTVS o tom informoval generálny riaditeľ verejnoprávneho média Jaroslav Rezník.
"Zmluva je podpísaná s účinnosťou od stredy (8. 9.)," uviedol Rezník v rámci operatívnych informácií, s ktorými na úvod rokovania oboznamuje členov rady. Dokument možno v adresári dodatkov nájsť v centrálnom registri zmlúv.
Televízna Jednotka pripravuje špeciálne vysielanie Pápež František na Slovensku zo všetkých miest, ktoré Svätý Otec navštívi. Divákom ponúkne viac ako 20 hodín priamych prenosov a mimoriadneho vysielania. Telerozhlas tiež pripravuje reportážny dokument Pripravení na Svätého Otca, ktorým divákom priblíži nielen duchovnú prípravu na návštevu Svätého Otca v Košiciach a v Prešove.
 
Zdroj

HOAX: Prezident Biden nezaspal pri stretnutí s izraelským premiérom Bennettom

HOAX: 



Prezident Biden nezaspal pri stretnutí s izraelským premiérom Bennettom


Stovky slovenských používateľov Facebooku zdieľali koncom augusta 2021 dvadsaťsekundové video, podľa ktorého mal prezident Spojených štátov amerických (USA) Joe Biden zaspať počas stretnutia s izraelským premiérom Naftalim Bennettom. Video je však manipulatívne zostrihané. Celý záznam stretnutia zachytáva totiž konverzáciu oboch lídrov. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s tlačovou agentúrou AFP.
Video sa objavilo na stránke magazin1.sk a zavádzajúce tvrdenia o tom, že Biden zaspal počas stretnutia s Bennettom, šírili aj stránky ako oral.sk, hlavnespravy.sk či sk.news-front.info.
Biden a Bennett sa za prítomnosti novinárov stretli 27. augusta 2021. Celý záznam stretnutia bol zverejnený na YouTube kanáli Bieleho domu a aj na kanáli izraelského premiéra.
Záznam Bieleho domu dokazuje, že stretnutie s novinármi trvalo viac ako 13 minút. Pasáž, ktorá sa virálne šírila po sociálnych sieťach, bola vystrihnutá z časti, počas ktorej rozprával Bennett - vo videu sa začína v čase 12:16. Biden skloní hlavu a počúva komplimenty, ktoré mu adresuje izraelský premiér.
"Ďakujem, pán prezident, teším sa na to, ako s vami budem spolupracovať dnes a v ďalších mnohých rokoch v budúcnosti," ukončil reč Bennett. Biden mu ihneď nato (v čase 12:49) odpovedá: "Ďakujem, vzdávate mi pocty, z ktorých mnohé by mali byť venované Barackovi Obamovi. To on zaistil, že sme sa zaviazali ku kvalitatívnej výhode, ktorú máte vo vzťahu k svojim priateľom v regióne. Je to teda on, kto si zaslúži uznanie."
Agentúra AFP dohľadala chronologicky prvý príspevok s videom vytrhnutým z kontextu na twitterovom účte poslankyne izraelského Knesetu za stranu Likud Galit Distel Atbaryanovej. Tá 28. augusta 2021 uverejnila skrátenú verziu videa s popisom v hebrejčine: "Izraelské médiá z nejakého dôvodu zaspali a nevenovali pozornosť tomuto historickému segmentu. Myslela som si, že by ste to mali vedieť."
Informáciu prebrala ruská spravodajská agentúra RIAFAN a zavádzajúce video prebrala na Facebooku aj ruská televízia Russia Today (RT). Video šírila aj iránska spravodajská agentúra IRIB.

Zdroj TASR 

Vyhlásenie výberového konania o udelenie/zmenu licencie na rozhlasové terestriálne vysielanie – jeseň 2021

 Vyhlásenie výberového konania o udelenie/zmenu licencie na 

 


rozhlasové terestriálne vysielanie – jeseň 2021



Rada pre vysielanie a retransmisiu vyhlasuje výberové konanie na pridelenie rozhlasových frekvencií pre terestriálne vysielanie. Súčasťou výberového konania bude ako obvykle aj verejné vypočutie žiadateľov o nové rozhlasové licencie či súčasných vysielateľov, ktorí chcú svoje pokrytie rozšíriť. Verejné vypočutie záujemcov o frekvencie je naplánované na 23. novembra 2021.




Uchádzači o jednotlivé frekvencie musia svoju žiadosť podať do 15. októbra 2021, do 14:00 hod. a to osobne alebo písomne na adrese sídla Rady pre vysielanie a retransmisiu (Palisády 36, 811 06 Bratislava).

V jesennom výberovom konaní je zaradených 45 rozhlasových frekvencií.

Z uvedeného počtu tri frekvencie do augusta 2023 využíva vysielateľ Radio ON s.r.o. na vysielanie programovej služby Rádio THE END. Keďže frekvencie bude využívať už 16 rokov, čo je maximálne trvanie platnosti licencie, vysielateľ Radu v tomto výberovom konaní musí požiadať o novú licenciu. O uvoľnené frekvencie sa však môžu uchádzať aj iní žiadatelia.

Rovnako do augusta 2023 využíva päť frekvencií vysielateľ Rádio Prešov, s.r.o. na vysielanie programovej služby SKY RÁDIO. Keďže frekvencie bude využívať už 16 rokov, čo je maximálne trvanie platnosti licencie, vysielateľ Radu v tomto výberovom konaní musí požiadať o novú licenciu. O uvoľnené frekvencie sa však môžu uchádzať aj iní žiadatelia.

Dvadsaťtri frekvencií využíva do decembra 2023 vysielateľ Best FM Media, spol. s r.o. na vysielanie programovej služby Rádio Best FM. Keďže frekvencie bude využívať už 16 rokov, čo je maximálne trvanie platnosti licencie, vysielateľ Radu v tomto výberovom konaní musí požiadať o novú licenciu. O uvoľnené frekvencie sa však môžu uchádzať aj iní žiadatelia.

Jednu frekvenciu využíva do decembra 2023 vysielateľ Mediálna a kultúrna spoločnosť Topoľčany, s.r.o. na vysielanie programovej služby Rádio Topoľčany. Keďže frekvencie bude využívať už 16 rokov, čo je maximálne trvanie platnosti licencie, vysielateľ Radu v tomto výberovom konaní musí požiadať o novú licenciu. O uvoľnené frekvencie sa však môžu uchádzať aj iní žiadatelia.

Tri frekvencie sú vo výberovom konaní zaradené z dôvodu ich vrátenia, keďže vysielatelia, ich viac neplánovali využívať. Ide o frekvencie 104,1 MHz Prešov, ktorú využíval vysielateľ KISS rádio s.r.o., a frekvencie 102,5 MHz Košice a 102,7 MHz Prešov, ktoré využíval vysielateľ POWER DEVELOPMENT s.r.o.

Jedna frekvencia sa do výberového konania dostala po tom, ako ju Rada odňala vysielateľovi RADIO ROCK, s.r.o. z dôvodu, že ju vysielateľ nevyužíval na účely, na ktoré mu bola pridelená.

Dve frekvencie vo výberovom konaní sú nové, individuálne skoordinované na základe požiadaviek žiadateľov.

Sedem frekvencií už v minulosti bolo zaradených do výberových konaní, no nikto o ne nepožiadal, resp. neboli pridelené, tak sú opakovane zaradené aj v tomto výberovom konaní.

Zoznam frekvencií a územný rozsah vysielania TU


8. 9. 2021

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

 

Na dnešnom zasadnutí Rada pre vysielanie a retransmisiu:


§ udelila licenciu na celoplošné digitálne vysielanie televíznej programovej služby TV Doktor spoločnosti FLOK, s.r.o.;

§ udelila licenciu na lokálne digitálne vysielanie televíznej programovej služby Dunajskostredská mestská televízia - DSTV spoločnosti Perfects, a.s.;

§ udelila licenciu na celoplošné digitálne vysielanie televíznej programovej služby TV M3 (TV MEDIA3) spoločnosti IFC MEDIA, s. r. o.;

§ udelila licenciu na celoplošné digitálne vysielanie televíznej programovej služby TV M4 (TV MEDIA4) spoločnosti IFC MEDIA, s. r. o.;

§ uložila sankciu – pokutu 663 eur vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o., za porušenie § 20 ods. 3 ZVR tým, že dňa 1. 2. 2021 v čase o cca 20:36 hod. v rámci televíznej programovej služby TV MARKÍZA a dňa 3. 2. 2021 v čase o cca 20:15 hod. v rámci televíznej programovej služby DAJTO odvysielal program Vo štvorici po opici, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých do 15 rokov a dňa 8. 2. 2021 v čase o cca 20:37 hod. v rámci televíznej programovej služby TV MARKÍZA a dňa 10. 2. 2021 v čase o cca 20:15 hod. v rámci televíznej programovej služby DAJTO odvysielal program Vo štvorici po opici 3, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých do 15 rokov, hoci programy obsahovali vulgárne vyjadrovanie, expresívne vyjadrovanie a zobrazenie a prezentovanie drogovej závislosti formou zábavy ktoré vzhľadom na ich kontextuálny výskyt, frekvenciu výskytu, spôsob a formu ich spracovania alebo zobrazenia a vzhľadom na charakter, druh, umelecké a morálne posolstvo diela alebo programu možno považovať za primerané vekovej skupine maloletých od 18 rokov, pre ktoré mal byť klasifikovaný ako nevhodný pre maloletých do 18 rokov, čím došlo k nesprávnemu uplatneniu JSO. Rada sa už predmetnými programami zaoberala aj v minulosti, pričom vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o. uložila pokutu vo výške 663 € za porušenie rovnakej povinnosti vyplývajúcej zo ZVR, za odvysielanie týchto programov dňa 2. 6. 2020 a 8. 6. 2020;

§ uložila sankciu – pokutu 663 eur vysielateľovi MAC TV s.r.o., za porušenie § 20 ods. 3 ZVR tým, že dňa 18. 2. 2021 v čase o cca 06:24 hod. v rámci televíznej programovej služby WAU a dňa 19. 2. 2021 v čase o cca 03:50 hod. v rámci televíznej programovej služby JOJ PLUS odvysielal program Aféry, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 12 rokov, hoci obsahoval vulgárne vyjadrovanie a slovnú agresivitu, ktoré vzhľadom na ich kontextuálny výskyt, frekvenciu výskytu, spôsob a formu ich spracovania alebo zobrazenia a vzhľadom na charakter, druh, umelecké a morálne posolstvo diela alebo programu možno považovať za primerané vekovej skupine maloletých od 15 rokov, pre ktoré mal byť klasifikovaný ako nevhodný pre maloletých do 15 rokov, čím došlo k nesprávnemu uplatneniu JSO. Rada sa už predmetným programom zaoberala aj v minulosti, pričom vysielateľovi MAC TV s.r.o. uložila pokutu vo výške 663 € za porušenie rovnakej povinnosti vyplývajúcej zo ZVR, za odvysielanie tohto programu dňa 2. 7. 2020;

§ uložila sankciu – upozornenie na porušenie zákona vysielateľovi Rozhlas a televízia Slovenska, za porušenie povinnosti ustanovenej v § 16 ods. 3 písm. b) ZVR tým, že v rámci programovej služby Jednotka odvysielal dňa 12. 3. 2021 v čase o cca 7:00 hod. v programe Správy RTVS príspevky Sťahujú ďalšiu šaržu vakcíny AstraZeneca a Úmrtie po očkovaní aj na Slovensku, pričom došlo k nezabezpečeniu objektívnosti a nestrannosti tohto spravodajského programu tým, že vysielateľ predmetnými príspevkami v dôsledku spôsobu ich spracovania poskytol recipientom nepresné informácie;

§ začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR v súvislosti s tým, že v rámci televíznej programovej služby JOJ odvysielal dňa 24. 5. 2021 v čase o cca 22:41 hod. program Mafstory - Žebráci, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;

§ začala správne konanie voči vysielateľovi MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o., vo veci možného porušenia § 18aa ods. 1 písm. b) ZVR a § 18aa ods. 1 písm. c) (multimodálny prístup) v súvislosti s tým, že dňa 10. 6. 2021 v čase o cca 20:35 hod. odvysielal v rámci programovej služby TV DOMA doplnkovú obsahovú službu – titulky pre osoby so sluchovým postihnutím k programu Meryem;

§ začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR v súvislosti s tým, že odvysielal dňa 18. 5. 2021 o cca 22.56 hod. na programovej službe JOJ program Mafstory – Kasíno, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;

§ začala správne konanie voči vysielateľovi MAC TV s.r.o. vo veci možného porušenia § 20 ods. 3 ZVR, v súvislosti s tým, že v rámci televíznej programovej služby JOJ odvysielal dňa 17.5.2021 v čase o cca 23:10 hod. program Mafstory - Včely, ktorý označil ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov, čím mohlo dôjsť k nesprávnemu uplatneniu JSO;

§ odňala licenciu RD/24 udelenú vysielateľovi TAM ART PRODUCTIONS, s.r.o. z dôvodu, že o to vysielateľ písomne požiadal;

§ odňala licenciu RD/22 udelenú vysielateľovi EUROPA 2, a. s. z dôvodu, že o to vysielateľ písomne požiadal;

§ vzala na vedomie štatistiku o odvysielanom programe televíznych programových služieb za 2. štvrťrok 2021;

§ vzala na vedomie štatistiku o odvysielaných programoch rozhlasových programových služieb obsahujúcu vyhodnotenie podielu slovenských hudobných diel za 2. štvrťrok 2021;

§ uznala za neopodstatnené nasledujúce sťažnosti, respektíve ich časti, a to na:

- vysielanie programu Noviny TV JOJ, zo dňa 1. 7. 2021 (objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politicko-publicistických programov, MAC TV s.r.o., JOJ);

- vysielanie programu Bez servítky, zo dňa 14. 6. 2021 (ochrana ľudskej dôstojnosti a ľudskosti, ochrana maloletých – JSO, MAC TV s.r.o., JOJ);

- vysielanie programu Bez servítky, zo dňa 15. 6. 2021 (ochrana ľudskej dôstojnosti a ľudskosti, ochrana maloletých – JSO, MAC TV s.r.o., JOJ);

- vysielanie programu Bez servítky, zo dňa 16. 6. 2021 (ochrana ľudskej dôstojnosti a ľudskosti, ochrana maloletých – JSO, MAC TV s.r.o., JOJ);

- vysielanie programu Bez servítky, zo dňa 17. 6. 2021 (ochrana ľudskej dôstojnosti a ľudskosti, ochrana maloletých – JSO, MAC TV s.r.o., JOJ);

- vysielanie programu Bez servítky, zo dňa 18. 6. 2021 (ochrana ľudskej dôstojnosti a ľudskosti, ochrana maloletých – JSO, MAC TV s.r.o., JOJ);

- vysielanie programu Súdna sieň – Potrat za odpustenie, zo dňa 21. 5. 2021 (ochrana maloletých – JSO, MAC TV s.r.o., WAU);

- vysielanie reklamy Zalando, zo dňa 24. 6. 2021 (ochrana ľudskej dôstojnosti, mediálna komerčná komunikácia, reklama a telenákup, MAC TV s.r.o., Jojko);

- vysielanie reklamy Zalando, zo dňa 25. 6. 2021 (ochrana ľudskej dôstojnosti, mediálna komerčná komunikácia, reklama a telenákup, MAC TV s.r.o., JOJ);

- vysielanie programu Rádiožurnál, zo dňa 10. 7. 2021 (objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politicko-publicistických programov, RTVS, Rádio Slovensko);

- vysielanie programu Lákavé stredisko rýchleho vytriezvenia, zo dňa 12. 7. 2021 (ochrana maloletých – JSO, RTVS, Trojka);

- vysielanie reklamného šotu Vakcína je víťazstvo, zo dňa 19. 6. 2021 (reklama a telenákup, RTVS, Jednotka);

- vysielanie programu Klubtúra, zo dňa 22. 6. 2021 (ochrana ľudskej dôstojnosti a ľudskosti, hanobenie, znevažovanie, podnecovanie k nenávisti, RTVS, Dvojka);

- vysielanie programu Pálenica Borisa Filana, zo dňa 24. 4. 2021 (všestrannosť informácií a názorová pluralita, RTVS, Rádio Slovensko);

- vysielanie programu Dva a pol chlapa, zo dňa 28. 6. 2021 (povinnosti vysielateľa vysielať alebo poskytovať audiovizuálne diela len v čase a za podmienok dohodnutých s nositeľmi práv k týmto dielam, MARKÍZA-SLOVAKIA spol. s r. o., DAJTO);

- vysielanie reklamného šotu Vakcína je víťazstvo, zo dňa 17. 6. 2021 (reklama a telenákup, MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o., DAJTO);

- vysielanie reklamy Zalando, zo dňa 21. 6. 2021 (ochrana ľudskej dôstojnosti, mediálna komerčná komunikácia, reklama a telenákup, MARKÍZA - SLOVAKIA, spol. s r.o., TV MARKÍZA);

- vysielanie programu Správy, zo dňa 11. 6. 2021 (objektívnosť a nestrannosť spravodajských programov a politicko-publicistických programov, C.E.N. s.r.o., TA3);

 

Všetky uznesenia prijaté dňa 8. 9. 2021 budú zverejnené v zápisnici zo zasadnutia na webovej stránke Rady.

 

Pracovné materiály, zvukový záznam a zápisnica z rokovania Rady budú dostupné TU.