29. 8. 2015

Zomrel Ján Hanák

Zomrel Ján Hanák


Vo veku 84 rokov dnes zomrel významný slovenský scénograf a maliar Ján Hanák. TASR o tom informoval tlačový tajomník Štátneho divadla (ŠD) Košice Svjatoslav Dohovič. V divadle pôsobil takmer 50 rokov a spolupracoval na vyše 300 inscenáciách.
"Slovenské divadlo stráca v Jánovi Hanákovi výraznú osobnosť scénického výtvarníctva," uviedol Dohovič s tým, že informáciu o čase poslednej rozlúčky ešte ŠD spresní.
Hanák sa narodil 17. februára 1931 v Bánovciach nad Bebravou. V rokoch 1946-1948 študoval na Pedagogickej fakulte UK v Bratislave u Gustáva Mallého a Kolomana Sokola, v rokoch 1951-1955 na bratislavskej Vysokej škole výtvarných umení, najprv figurálnu maľbu u profesora Jána Mudrocha, neskôr scénické výtvarníctvo u Ladislava Vychodila na Divadelnej fakulte VŠMU v Bratislave.
Už počas štúdií pracoval ako scénograf v Štátnom divadle Košice. Po prvých návrhoch pre Shakespearove drámy sa jeho doménou stali výpravy pre košickú operu. K nim patril napríklad Svätopluk Eugena Suchoňa a Vzkriesenie Jána Cikkera.
Mnoho scénických návrhov realizoval nielen na domovskej scéne, ale aj v ďalších slovenských a zahraničných divadlách. Spolupracoval aj s Československou televíziou. V roku 1965 sa podieľal na československej expozícii na Bienále výtvarných umení v meste Sao Paulo v Brazílii. Niekoľkokrát vystavoval aj na Pražskom Quadriennale.

Copyright © TASR 2015

RTVS NEWS. Doktor Martin

RTVS NEWS

Doktor Martin

Česká televízia spolu s RTVS vám prinášajú nový koprodukčný komediálny seriál Doktor Martin. V Doktorovi Martinovi sa stretla celá plejáda českých a slovenských hviezd – v seriáli si zahrajú Miroslav Donutil, Jitka Čvančarová, Jana Štepánková, Tomáš Měcháček, Gabriela Marcinková, Václav Kopta, Lukáš Latinák, Milan Kňažko, Emília Vášáryová a ďalší.
Seriál bude mať premiéru v nedeľu 30. augusta o 20.20 na Jednotke.

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Troch novinárov katarskej televízie al-Džazíra odsúdili dnes v Egypte na tri roky väzenia za údajné šírenie falošných informácií. Verdikt vyniesol káhirský trestný súd v opakovanom procese v rámci medzinárodne sledovanej kauzy, ktorá sa ťahá od konca roku 2013.
      Trojicu žurnalistov al-Džazíry vlani v júni odsúdili na sedem až desať rokov väzenia. Súd ich uznal za vinných z toho, že napomáhali teroristickej organizácii Moslimské bratstvo, a to prostredníctvom zverejňovania údajne nepravdivých správ o Egypte.
      Odsúdenie novinárov v súvislosti s výkonom ich povolania vyvolalo rozsiahle medzinárodné pobúrenie. Začiatkom tohto roka egyptský najvyšší súd pôvodné rozsudky zrušil a nariadil konanie nového procesu, ktorý sa skončil dnešným verdiktom.
      Obvineniam z napomáhania terorizmu a ohrozovania bezpečnosti Egypta čelil bývalý šéf káhirskej redakcie al-Džazíry - Kanaďan egyptského pôvodu Mohamed Fahmy, jej egyptský producent Bahir Muhammad a jej korešpondent Austrálčan Peter Greste.
      Posledného z menovaných súdili v neprítomnosti, keďže sa už medzičasom vrátil do rodnej Austrálie; zvyšných dvoch obžalovaných okamžite po vynesení rozsudku odviedla egyptská polícia.
      Al-Džazíra označila celý prípad za silne spolitizovaný, súdny proces za nespravodlivý a dnešný verdikt za nelogický a nepodložený dôkazmi.
      Egyptské úrady zatkli trojicu novinárov v decembri 2013, niekoľko mesiacov po vojenskom prevrate v Egypte, počas ktorého armáda zvrhla islamistického prezidenta Muhammada Mursího. 


Dvoch britských novinárov pracujúcich pre mediálnou spoločnosťou Vice News dnes zadržali na juhovýchode Turecka, kde informovali o potýčkach medzi tureckými vládnymi jednotkami a kurdskými militantnmi. Informovala o tom televízia CNN Türk.
Britských novinárov, ktorých identifikovali ako Jake Hanrahan a Philip Pendlebury, v súčasnosti držia v prevažne kurdskom meste Diyarbakir. Úrady spolu s dvojicou podľa správy CNN Türk zadržali aj ďalšieho tureckého novinára, ktorý bol ich spolupracovníkom.
Ďalšie podrobnosti nie sú známe, zadržanie však môže súvisieť so zákazom vychádzania, ktorý platí pre prebiehajúce nepokoje vo viacerých oblastiach na juhovýchode Turecka.
Dva a pol roka trvajúce prímerie medzi Tureckom a kurdskými militantmi sa skončilo v júli po tom, ako skupina blízka Strane kurdských pracujúcich (PKK) zastrelila dvoch policajtov, na čo Turecko reagovalo náletmi na pozície kurdských povstalcov v Iraku a Turecku. Pri vzájomných bojoch odvtedy zahynulo len v rámci Turecka už vyše 100 ľudí, dopĺňa agentúra DPA.
Cieľovou skupinou Vice News je podľa jej vlastných slov najmä mladšie publikum odchované na internete, pričom reportáže z miesta činu využíva spoločnosť iba zriedkavo.

Dvaja zatiaľ neznámi páchatelia ozbrojení kovovými tyčami napadli a zmlátili vo štvrtok večer v belehradskej štvrti Karaburma investigatívneho novinára Ivana Niniča. K incidentu došlo podľa jeho slov neďaleko jeho bydliska, prípad ohlásil na polícii, píše tlačová agentúra APA.
Obeť útoku zriadila pred štyrmi mesiacmi internetový portál s názvom Centrum pre právnosť štátu, ktorý by sa mal zaoberať investigatívnou žurnalistikou. Aktuálne pracujú jeho spolupracovníci podľa Niniča na dvoch materiáloch. Centrum však s odvolaním sa na právo na prístup k informáciám verejného záujmu podalo už viac ako 100 žiadostí o údaje, uviedol Ninič.
Za rýchle vyšetrenie kauzy sa prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí vyslovil už splnomocnenec pre informácie verejného záujmu Rodoljub Šabič.

Rakúska tlačová rada dostala včera do popoludňajších hodín už 30 sťažností na zverejnenie nerozmazanej fotografie ložnej plochy chladiarenského vozidla odstaveného pri Parndrofe s telesnými pozostatkami zosnulých v denníku Kronen Zeitung. Informovala o tom tlačová agentúra APA.
Vo večernom vydaní periodika sa fotografia objavila opäť, avšak tentoraz sú už na nej telá nešťastníkov nerozoznateľné.
Podľa pripojeného textu redakcie sa po intenzívnej diskusii vo vedení denníka rozhodli prezentovať katastrofu tak, ako skutočne vyzerá, pretože fotografia "otvoreného ložného priestoru smrtiaceho (chladiarenského) nákladného vozidla je otrasným dokumentom doby".

Dvoch francúzskych novinárov známych pre kritické texty na adresu marockého kráľa Muhammada VI zatkli vo Francúzsku pre podozrenie z údajnej snahy o vydieranie monarchu. Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na právnikov a prokuratúru.
Úrad parížskeho prokurátora potvrdil, že dvojica podozrivých - Eric Laurent a Catherine Gracietová - je vo vyšetrovacej väzbe. Ich právnik sa k prípadu bezprostredne verejne nevyjadril.
Podľa štvrtkového vyhlásenia kráľovho právnika Erica Duponta-Morettiho pre rozhlas RTL Laurent tvrdil, že spolu s Gracietovou písali knihu kompromitujúcu monarchu a žiadali tri milióny eur, aby jej obsah nezverejnili. Marocké úrady následne podali v Paríži trestné oznámenie, dodal.
Marocká webová stránka Le360.ma s úzkym kontaktom na palác zverejnila detaily toho, ako mal Laurent kontaktovať palác a požadovať peniaze. Predstavitelia Maroka sa s novinármi, monitorovanými políciou, stretli ďalšie dva razy. Zatkli ich po tom, ako opustili reštauráciu s peniazmi, ktoré mali byť zálohou.
Muhammad VI je v zahraniční vnímaný ako záruka stability v regióne a je oceňovaný za presadzovanie reforiem a práv pre ženy v tejto severoafrickej krajine. Kritici naopak tvrdia, že krajinu riadi ako diktátor za demokratickou fasádou a dozerá nad skorumpovaným hospodárstvom, v ktorom dominujú jeho spojenci, vysvetľuje AP.
Väčšinu z tejto kritiky sumarizovala Laurentova a Gracietovej v Maroku zakázaná kniha z roku 2012 s názvom "Kráľ predátor".

Copyright © TASR 2015

Súčasný šéf Európskej futbalovej únie (UEFA) a uchádzač o post prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Michel Platini sa ospravedlnil, že novinárom v júli tohto kalendárneho roka odmietol odpovedať na otázky ohľadom jeho kandidatúry. "Prepáčte, viem prečo ste prišli a mrzí ma, že som vám neposkytol informácie," kajal sa 60-ročný Francúz. Bývalý skvelý stredopoliar je najväčším favoritom na obsadenie stoličky lídra riadiaceho orgánu svetového futbalu po odstupujúcom Seppovi Blatterovi. Predčasné voľby sú naplánované na 26. februára 2016.

2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV !

TO JE TV !


28. 8. 2015

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS



Americká herečka, speváčka a televízna osobnosť Betty White sa predstaví v pripravovanej 11. sezóne kriminálky Kosti (2005). Informoval o tom portál TV Line a prostredníctvom sociálnej a mikroblogovacej siete Twitter to oznámila aj samotná herečka. Deväťdesiattriročná rodáčka z dedinky Oak Park v štáte Illinois stvárni skúsenú forenznú antropologičku, doktorku Beth Mayer. Tú pozvú do Jeffersonovho inštitútu, aby pomohla Temperance Brennanovej (Emily Deschanel) a jej tímu vyriešiť vraždu súvisiacu s fantasy futbalom, o ktorom toho vie Mayer pomerne veľa. Nové časti Kostí začne televízia Fox vysielať 1. októbra. Epizóda, v ktorej sa objaví White, sa na obrazovky dostane koncom októbra.
Kosti sú inšpirované kriminálnymi románmi spisovateľky a forenznej antropologičky Kathy Reichs, ktorá je zároveň jednou z producentiek seriálu. Hlavnými hrdinami sú spomínaná Temperance „Kosť“ Brennanová a Seeley Booth, ktorého stvárňuje David Boreanaz. Ďalšími účinkujúcimi sú Michaela Conlin (Angela Montenegrová), T.J. Thyne (Jack Hodgins), Tamara Taylor (Camille Saroyanová) alebo John Francis Daley (Lance Sweets). Kosti zatiaľ získali dve nominácie na Primetime Emmy.
Betty White počas svojej dlhoročnej kariéry účinkovala najmä v televíznych seriáloch, vďaka čomu ju roku 2013 zapísali do Guinnessových svetových rekordov ako umelkyňu s najdlhšou televíznou kariérou. Medzi tie najznámejšie patria Mary Tyler Moore (1970 - 1977) a The Golden Girls (1985 - 1992). Objavila sa však aj v niekoľkých epizódach seriálov ako Ally McBealová (1997 - 2002), Providence (1999 - 2002), Tie roky sedemdesiate... (1998 - 2006), Joey (2004 - 2006), Bostonské zločiny (2004 - 2008) či najnovšie Hot in Cleveland (2010). Zahrala si aj vo filmoch ako Guru (1998), Neserte nám pestúnku (2003), Návrh (2009), Láska a tanec (2009) alebo Zase ona! (2010). Počas vyše 70-ročnej kariéry získala tri American Comedy Awards a tri Screen Actors Guild Awards, vrátane cien za celoživotné dielo od oboch organizácií, štyri nominácie na Zlaté glóbusy, Britannia Award za výnimočné výkony v komédii, päť cien Primetime Emmy z 21 nominácií a tiež jednu Grammy. Od roku 1988 má hviezdu na hollywoodskom Chodníku slávy.


Americká herečka Michelle Pfeiffer sa predstaví v snímke Wizard of Lies, ktorú už niekoľko rokov pripravuje televízia HBO. Informoval o tom magazín Entertainment Weekly. Päťdesiatsedemročná Kalifornčanka stvárni Ruth Madoff, manželku finančníka Bernarda Madoffa, ktorého si zahrá Robert De Niro. Okrem nich sa vo filme ukáže aj Alessandro Nivola, známy napríklad z kriminálnej drámy Špinavý trik (2013). Štyridsaťtriročný rodák z Bostonu si zahrá ich syna Marka.
Bernard Madoff sa dopustil jedného z najväčších finančných podvodov v dejinách USA. Riadil fondy, ktoré boli založené na takzvanej Ponziho schéme, čo je istý typ pyramídovej hry. Sedemdesiatsedemročný Madoff si v súčasnosti odpykáva trest 150 rokov odňatia slobody za podvod, v rámci ktorého obral tisíce klientov počas desiatok rokov minimálne o 65 miliárd amerických dolárov.
Film nakrútia podľa kníh The Wizard of Lies: Bernie Madoff and the Death of Trust (2011) spisovateľky Diany B. Henriques a Truth and Consequences: Life Inside the Madoff Family (2011) od Laurie Sandell. Scenár píšu Sam Levinson a John Burnham Schwartz. Na režisérsku stoličku sa posadí Barry Levinson, ktorý bude zároveň výkonným producentom. Dátum premiéry snímky zatiaľ nie je známy. Verejnosť sa okrem filmu Wizard of Lies môže tešiť aj na minisériu Madoff, ktorú pripravuje televízia ABC. Predstavia sa v nej napríklad Richard Dreyfuss či Blythe Danner.
Michelle Pfeiffer je známa filmov ako Zjazvená tvár (1983), Jastrabia žena (1985), Čarodejnice z Eastwicku (1987), Frankie a Johnny (1991), Batman sa vracia (1992), Vek nevinnosti (1993), Vlk (1994), Nebezpečné myšlienky (1995), Báječný deň (1996), Náš príbeh (1999), Pod povrchom (2000), Ja som Sam (2001), Biely oleander (2002), Hviezdny prach (2007), Hairspray (2007), Silvestrovská noc (2011), Temné tiene (2012) či Mafiánovci (2013). Tri razy bola nominovaná na Oscara - v roku 1989 za vedľajšiu úlohu v dráme Nebezpečné známosti (1988), v roku 1990 za hlavnú úlohu v romantickej dráme Báječní Bakerovi chlapci (1989) a v roku 1993 za hlavnú rolu v dráme Pole lásky (1992). Na konte má Zlatý glóbus i cenu BAFTA.



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Počet ľudí, ktorí sa v priebehu jedného dňa pripojili na sociálnu sieť Facebook, prvýkrát prekročil miliardu. Informoval o tom v noci nadnes spoluzakladateľ spoločnosti Facebook Mark Zuckerberg.
Historickým dňom, keď počet ľudí pripojených na Facebook presiahol miliardu, bol minulý pondelok. "Dospeli sme do veľmi dôležitej etapy," uviedol Zuckerberg a dodal, že "toto je len začiatok komunikačného zjednotenia sveta".
Uviedol, že v pondelok sa na Facebook pripojil každý siedmy obyvateľ planéty, aby nadviazal kontakt so svojimi priateľmi či rodinou. Celkový počet ľudí, ktorí využívajú služby Facebooku, presiahol 1,5 miliardy ľudí. Denne sa ich však na Facebook pripája "len" 65 percent z nich - asi 968 miliónov.



Copyright © TASR 2015

VÝROKY TÝŽDŇA


VÝROKY TÝŽDŇA

Ginn tak aj s podporou verejnosti pise nove dejiny ponimania spravodlivosti na Slovensku.
GINN

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Vila, v ktorej nakrúcali obľúbený seriál O.C. California (2003 - 2007) je na predaj. V projekte pre tínedžerov dom obývali Sandy a Kirsten Cohenovci (Peter Gallagher a Kelly Rowan), ich syn Seth (Adam Brody) a problematický mladík Ryan Atwood (Ben McKenzie). Medzi časté návštevníčky patrili napríklad Summer Robertsová (Rachel Bilson) či Marissa Cooperová (Mischa Barton).
Nehnuteľnosť, ktorá sa nachádza v Malibu, predávajú za 6,25 milióna amerických dolárov (v prepočte zhruba 5,48 milióna eur). Dom má 592 metrov štvorcových a leží na pozemku s výmerou takmer 162 árov. Vo vnútri sa nachádza šesť spální, sedem kúpeľní, veľká kuchyňa, knižnica, letná terasa, pracovňa či priestranná jedáleň.
Seriál O.C. California vznikal pod hlavičkou spoločnosti Fox. Okrem spomínaných hercov a herečiek sa v ňom predstavili aj Melinda Clarke, Tate Donovan, Autumn Reeser, Willa Holland či Olivia Wilde.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.


Rumunský prezident Klaus Iohannis oznámil, že Američan irackého pôvodu usvedčený z únosu troch rumunských novinárov v Iraku v roku 2005 sa nachádza vo vyšetrovacej väzbe a v rukách rumunskej polície. Informovala o tom agentúra AP.
Rodený Iračan Mohammad Munaf bol ešte v roku 2008 odsúdený bukureštským odvolacím súdom za únos v neprítomnosti, a to na desaťročný trest odňatia slobody. Rumunská tajná služba dnes uviedla, že muža vydali do Rumunska po tom, ako sa ho v rámci rozsiahlej operácie - za pomoci domácich aj medzinárodných partnerov - podarilo lokalizovať na Blízkom východe.
Munaf bol v čase únosu sprievodcom novinárov v Iraku, pričom neskôr trval na tom, že bol tiež len obeťou incidentu. Rumunských novinárov únoscovia prepustili po 55 dňoch.
Ako americký občan bol Munaf od mája 2005 do roku 2006 v rukách americkej armády v Iraku, následne ho však vydali irackým úradom. Iracký súd ho neskôr odsúdil na trest smrti obesením, ten však v roku 2008 zrušili pre viacero právnych pochybení. Rumunské úrady uviedli, že na Munafa bol vydaný medzinárodný zatykač ešte v roku 2011.
Sýrsky podnikateľ Umar Hajsám, ktorého označili za osnovateľa únosu, si v Rumunsku v tejto veci aktuálne odpykáva 20-ročný trest odňatia slobody, doplnila AP.

Copyright © TASR 2015

27. 8. 2015

Zomrel Endre Fejes

Zomrel Endre Fejes


Významný predstaviteľ maďarskej literatúry druhej polovice 20. storočia Endre Fejes zomrel vo veku nedožitých 92 rokov. O utorkovom úmrtí rodáka z Budapešti informovala dnes tlačová agentúra MTI s odvolaním sa na divadelnú scénu Vígszínház.
Laureáta prestížnej Kossuthovej ceny a Ceny Attilu Józsefa, ktorý bol aj zakladajúcim členom Digitálnej literárnej akadémie, preslávil v prvej polovici 60. rokov minulého storočia román Cintorín hrdze (Rozsdatemető, 1962). Toto dielo v krátkom čase preložili do viac ako 30 jazykov a uviedli aj v divadelnej adaptácii.
Podobný ohlas priniesol autorovi aj novela Dobrý večer leto, dobrý večer láska (Jó estét nyár, jó estét szerelem, 1969), ktorý práve spomínaná divadelná scéna uviedla v roku 1977 so songami skladateľa, hudobníka a speváka Gábora Pressera a na ktorého novú divadelnú inscenáciu sa diváci môžu tešiť v premiére už 6. septembra.
Televízne spracovanie rovnakej predlohy s obľúbeným Gáborom Harsányim v hlavnej úlohe z roku 1972 bolo svojho času hitom verejnoprávnej Maďarskej televízie.
V správe o Fejesovom úmrtí sa hovorí o odchode jednej z veľkých postáv maďarskej literatúry 20. storočia, skutočného úprimného kronikára neveselých všedných dní minulého storočia s citlivou dušou.

Copyright © TASR 2015

RTVS NEWS

RTVS NEWS



Rozhlas a televízia Slovenska a goodtv, s.r.o. Radoslava Štefanova sa dohodli na zmluve o vzájomnej spolupráci zmluvných strán pri výrobe audiovizuálnych diel s pracovným názvom: „Domov,
sladký domov“ v rozsahu 12 častí.
Cena všetkých AVD v počte 12 vrátane práv na ich použitie je stanovená dohodou zmluvných strán a predstavuje sumu vo výške 249.000,- eur
bez dane z pridanej hodnoty .Cena
za jeden diel AVD je 20.750,- eur bez DPH.



 

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Britská spoločnosť WPP, ktorá je najväčšou reklamnou firmou na svete, v prvom polroku tohto roka dosiahla zisk pred zdanením v sume 710 mil. libier (GBP). Spoločnosť predpokladá splnenie svojho celoročného plánu v oblasti rastu čistých tržieb, keďže v júli evidovala výrazné zlepšenie výsledkov. WPP, ktorá poskytuje reklamné služby pre značky ako Ford či Unilever, v prvom polroku v súlade s očakávaniami dosiahla rast čistých tržieb na porovnateľnom základe o 2,3 %. V júli sa tieto tržby zvýšili o 3,7 %. WPP uviedla, že vývoj v júli naznačil pravdepodobnosť lepších výsledkov za tretí kvartál.
Skupina uviedla, že očakáva splnenie celoročného plánu, ktorý ráta s rastom čistých tržieb o vyše 3 %. WPP konštatovala, že silný rast evidovala vo všetkých regiónoch. "Skupina naďalej profituje z trendov konsolidácie v odvetví a získava objednávky od existujúcich aj nových klientov," uviedla WPP. Celkový prínos tohto vývoja sa podľa firmy odzrkadlí v tržbách skupiny v neskoršej časti roka 2015 a v roku 2016.

Najlepšie plateným televíznym hercom je podľa magazínu Forbes Jim Parsons. Predstaviteľ Sheldona Coopera zo sitkomu Teória veľkého tresku (2007) zarobil v období od 1. júna 2014 do 1. júna 2015 29 miliónov dolárov (v prepočte približne 25,3 milióna eur). Štyridsaťdvaročný rodák z texaského Houstonu sa pritom vlani v rovnakom rebríčku umiestnil na siedmej priečke so zárobkom 12 miliónov dolárov.
Skok na vrchol rebríčka je podľa Forbesu predovšetkým zásluhou novej zmluvy s Warner Bros. Television. Parsons a jeho kolegovia pritom vlani pre rokovania o nových podmienkach účinkovania v obľúbenom seriáli na čas ohrozili nakrúcanie jeho ôsmej sezóny. Po dohode Parsons za jednu epizódu údajne inkasuje jeden milión dolárov a dostáva tiež podiely zo zisku. Suma, s ktorou obsadil prvú priečku, je ale súčtom všetkých jeho príjmov. Rovnako je to aj u ďalších hviezd v rebríčku.
Na druhej priečke sa taktiež vďaka novej zmluve umiestnil Parsonsov kolega a predstaviteľ Leonarda Hofstadtera Johnny Galecki, ktorý si v rovnakom období pripísal na konto 25 miliónov dolárov (21,8 milióna eur). Rokovania s Warner Bros. Television pomohli aj ďalším hviezdam Teórie veľkého tresku Simonovi Helbergovi a Kunalovi Nayyarovi. Dvojica spoločne s Markom Harmonom (seriál NCIS - Námorný vyšetrovací úrad, 2003) a Ashtonom Kutcherom (Dva a pol chlapa, 2003 - 2015) zarobila v sledovanom období 20 miliónov dolárov (17,5 milióna eur). Kutcher bol pritom vlani na vrchole rebríčka, pričom išlo o jeho tretie prvenstvo po sebe.
Štvrtými sú v rebríčku Jon Cryer (Dva a pol chlapa) a Ray Romano zo seriálu Raymonda má každý rád (1996 - 2005) so zárobkami 15 miliónov dolárov. Nasledujú Patrick Dempsey (Klinika Grace, 2005) a Simon Baker (Mentalista, 2008 - 2015), ktorí zarobili po 12 miliónov dolárov (10,5 milióna eur).
Do rebríčka pätnástich najlepšie zarábajúcich televíznych hercov sa dostali aj štyria protagonisti zo sitkomu Moderná rodina (2009). Kým Ty Burrell si pripísal na konto 11,5 milióna dolárov, Jesse Tyler Ferguson o pol milióna menej, Eric Stonestreet a Ed O’Neill spoločne po 10,5 milióne dolárov. Ako uviedol Forbes, štvorici sa podarilo zvýšiť príjmy vďaka novým zmluvám z roku 2012, ktoré im zaručujú rast zárobku s každou novou sezónou. So zárobkom 9,5 milióna dolárov za 12 mesiacov sa v rebríčku umiestnil aj Kevin Spacey, ktorý účinkuje v projekte House of Cards (2013).

Zoznam najlepšie platených televíznych hercov podľa magazínu Forbes:

1. Jim Parsons - 29 miliónov dolárov
2. Johnny Galecki - 25 miliónov dolárov
3. Mark Harmon - 20 miliónov dolárov
- Simon Helberg - 20 miliónov dolárov
- Kunal Nayyar - 20 miliónov dolárov
- Ashton Kutcher - 20 miliónov dolárov
4. Jon Cryer - 15 miliónov dolárov
- Ray Romano - 15 miliónov dolárov
5. Patrick Dempsey - 12 miliónov dolárov
- Simon Baker - 12 miliónov dolárov
6. Ty Burrell - 11,5 miliónov dolárov
7. Jesse Tyler Ferguson - 11 miliónov dolárov
8. Ed O'Neill - 10,5 miliónov dolárov
- Eric Stonestreet - 10,5 miliónov dolárov
9. Kevin Spacey - 9,5 miliónov dolárov

Pripravovaná druhá sezóna seriálu The Flash (2014) prinesie aj hrdinku Jesse Quick a zloducha Tokamaka. Alterego Jesse Chambers, ktorá sa podobne ako hlavný hrdina Barry Allen dokáže rýchlo pohybovať, stvárni Violett Beane známa zo seriálu Pozostalí (2014). Jej postavu tvorcovia opísali ako brilantnú výstrednú študentku, ktorá sa ocitne v súboji Allena s antihrdinom Zoomom. Tokamaka, čiže alterego Henryho Hewitta, si zahrá Demore Barnes, ktorého môžu diváci a diváčky poznať zo seriálu Špeciálne komando (2006 - 2009).
Druhá sezóna seriálu The Flash, ktorý vzniká na motívy rovnomenného obľúbeného komiksu, odštartuje na amerických obrazovkách 6. októbra. Svoje úlohy si zopakujú napríklad Grant Gustin (Barry Allen), Candice Patton (Iris West), Tom Cavanagh (Harrison Wells) či Malese Jow (Linda Park) a predstavia sa v nej aj Teddy Sears (Jay Garrick) alebo Keiynan Lonsdale (Wally West).
Demore Barnes účinkoval v seriáloch The Associates (2001 - 2002), Hrozba z temnoty (2005), Hannibal (2013), Hemlock Grove (2013), 12 Monkeys (2015) či v spomínanom Špeciálnom komande. Violett Beane si okrem seriálu Pozostalí zahrala v očakávanej snímke Flay.


Argentínska herečka a speváčka Mía Maestro sa predstaví v očakávanej piatej sezóne seriálu Škandál (2012). Akú rolu stvárni, však zatiaľ tvorcovia projektu držia v tajnosti. Nové časti, v ktorých sa okrem 37-ročnej rodáčky z Buenos Aires objavia napríklad aj Kerry Washington, Portia de Rossi alebo Cornelius Smith Jr., začne televízia ABC vysielať 24. septembra.
Mía Maestro účinkovala v rokoch 2004 až 2006 v seriáli Alias (2001 - 2006). Známa je tiež zo snímok Frida (2002), Motocyklové denníky (2004), Temná voda (2005), Poseidon (2006), Twilight sága: Úsvit - 1. a 2. časť (2011 a 2012) či Divosi (2012). Tento rok ju mohli diváčky a diváci vidieť napríklad v mysterióznom kriminálnom seriáli Hannibal (2013). V hororovom projekte The Strain (2014) stvárňuje Noru Martinez.

©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TIEŽANKETA

TIEŽANKETA


Pomýlenú anketu pripravil tyden.cz

TO JE TV!

TO JE TV!



Drahá Žilina

Drahá Žilina



Dnešný prenos kvalifikácie Európskej ligy Bilbao-Žilina je teda riadne mastný. 30.000,- EUR.



 

Prieskum Ad Intelligence

Prieskum Ad Intelligence

V minulom roku investovali banky do propagácie svojich hypotekárnych produktov celkovo viac ako 13,5 milióna eur. Tento údaj vyplýva z monitoringu reklamných výdavkov Ad Intelligence agentúry TNS Slovakia, ktorý vychádza z oficiálnych cenníkov a nezohľadňuje žiadne zľavy, bartre a bonusy.
"V porovnaní s rokom 2013 poklesli v roku 2014 výdavky na reklamu v tomto segmente až o jednu štvrtinu. Vývoj v prvom polroku 2015 však naznačuje, že tento rok bude reklamný priestor bánk patriť predovšetkým hypotékam, keďže v porovnaní s prvým polrokom 2014 zaznamenali reklamné výdavky nárast o takmer 100 %," konštatuje agentúra.
Počas roka 2014 inzerovalo v médiách 10 bankových subjektov. Dominuje televízia s takmer 85-percentným podielom, nasledujú printové médiá, ktoré mierne prekročili 10-percentnú hranicu. "Na opačnej strane sa nachádza kinoreklama s necelým jedným percentom a rozhlasové spoty, ktoré tesne pokorili 1,5-percentnú hranicu," dodáva agentúra TNS Slovakia.
Počas uplynulého roka odvysielali televízie takmer 16.500 reklamných spotov na hypotekárne produkty v celkovej dĺžke presahujúcej 94 hodín. V printových médiách zabrala inzercia hypotekárnych produktov dokopy 246 inzertných strán. Z toho 85 inzertných strán v časopisoch a 161 inzertných strán v novinách.
Z monitoringu vyplynulo, že z ponuky novinových titulov využili banky v najväčšej miere inzertný priestor v denníkoch Nový Čas, SME a Plus jeden deň. V prípade časopisov využili banky najviac priestoru v Plus 7 dní, Trende a Živote. Najväčšími zadávateľmi v kategórii hypotekárne úvery boli Prima banka, Slovenská sporiteľňa a VÚB banka. "Zloženie trojice na špici rebríčka v prvom polroku 2015 je veľmi podobné, keď VÚB banku nahradila Tatra banka," dodáva agentúra.

Copyright © TASR 2015

26. 8. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS


Podozrivého vraha dvoch novinárov z americkej televíznej stanice WDBJ vyhlásili v nemocnici za mŕtveho. S odvolaním sa na políciu štátu Virgínia o tom informoval denník Washington Post.
Generálny riaditeľ televíznej stanice WDBJ, ktorej dvoch novinárov dnes ráno páchateľ smrteľne postrelil počas živého vysielania, označil predtým podozrivého za nešťastného, nahnevaného muža, ktorého nakoniec prepustili.
K streľbe došlo o 06.45 h miestneho času (12.45 h SELČ) v nákupnom centre v meste Moneta v štáte Virgínia, pripomenula tlačová agentúra AP.
Šéf televízie so sídlom v meste Roanoke vo Virgínii, Jeffrey A. Marks, dnes popoludní nakrátko vystúpil vo vysielaní a rozprával o podozrivom 41-ročnom Vesterovi Flanaganovi, ktorý na obrazovke vystupoval pod menom Bryce Williams. Marks vysvetlil, že Flanagana zamestnali pred niekoľkými rokmi ako reportéra po tom, ako krátky čas strávil mimo oblasti televízneho spravodajstva.
Generálny riaditeľ dodal, že muž mal povesť človeka, s ktorým sa ťažko spolupracuje. "Nakoniec sme ho po mnohých incidentoch spôsobených jeho hnevom prepustili. Nevzal to veľmi dobre," uviedol Marks.
Keď Flanagana prepustili, polícia ho musela vyviesť z budovy televízie.
Flanagan obviňoval ostatných zamestnancov z rasovo podfarbených komentárov na svoju adresu a podal aj sťažnosť na federálny úrad, ktorý sa zaoberá porušovaním práv zamestnancov na pracoviskách (EEOC). Marks však dodal, že tieto obvinenia sa nepotvrdili. Sťažnosť bola teda zamietnutá.
Flanagan zostal po prepustení zo zamestnania v meste a občas naňho pracovníci televízie narazili.
Pri dnešnej rannej streľbe utrpela zranenia aj žena, s ktorou robila reportérka Alison Parkerová interview ako s miestnou predstaviteľkou pre ekonomický rozvoj. Ženu, Vicki Gardnerovú, museli operovať. Po zákroku je v stabilizovanom stave.
Flanagana našla polícia po dlhom prenasledovaní v havarovanom aute so strelným poranením. Previezli ho do nemocnice, kde sa nachádzal vo veľmi kritickom stave. Podľa najnovšej informácie zomrel.
AP informovala, že podozrivý z vraždy televíznej reportérky Alison Parkerovej a kameramana Adama Warda zažaloval bývalého zamestnávateľa pre obvinenia z rasovej diskriminácie v marci 2000 na severe štátu Florida. V žalobe sa uvádzalo, že produkčný ho v roku 1999 nazval "opica" a zamestnanci podobne nazývali aj ďalších černošských kolegov.
Flanagan tiež v žalobe tvrdil, že nemenovaný belošský nadriadený vyhlásil, že černosi sú leniví, lebo nevyužili štipendiá a teda možnosť študovať na univerzite.
Televízia vo všeobecnosti odmietla tieto obvinenia z diskriminácie a uviedla, že mala legitímne a oprávnené dôvody na ukončenie pracovného pomeru s Flanaganom - zlý pracovný výkon, nevhodné správanie voči spolupracovníkom, odmietanie plniť príkazy, používanie nadávok a rozpočtové dôvody.

Biely dom vyhlásil, že dnešná streľba na dvoch televíznych žurnalistov dokazuje, že násilie páchané strelnými zbraňami je v Spojených štátoch už príliš bežné, a preto treba podniknúť kroky na sprísnenie zákonov o zbraniach.
"Toto je ďalší príklad násilia páchaného strelnými zbraňami, ktoré je až príliš bežné," uviedol podľa tlačovej agentúry DPA hovorca Bieleho domu Josh Earnest.
Hovorca vyzval americký Kongres, aby sa znovu začal zaoberať opatreniami na reguláciu strelných zbraní, ktoré presadzoval prezident Barack Obama po masakre z roku 2012 na základnej škole Sandy Hook v meste Newtown v štáte Connecticut, ale vtedy ich zákonodarcovia odmietli.
"Sú veci, ktoré diktuje zdravý rozum a ktoré môže urobiť iba Kongres, aby sa obmedzilo násilie páchané strelnými zbraňami," dodal Earnest.

Copyright © TASR 2015

25. 8. 2015

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ

POKUTY NAŠE KAŽDODENNÉ
Finančné sankcie v celkovej výške viac ako 16.000 eur uložila dnes Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR) slovenským televíziám. Najvyššie sankcie dostali televízie Markíza a JOJ.
Vysielateľ MARKÍZA – SLOVAKIA, spol. s r.o., dostal pokutu 8000 eur za porušenie paragrafu o zreteľnom oddelení reklamy a rozoznateľnosti a nezmeniteľnosti reklamy od iných programov, ku ktorému došlo 23., 24., 25. a 26. februára 2015 pred a po programe Chlapi neplačú a pred jeho pokračovaním po prerušení mediálnou komerčnou komunikáciou. Markíza tiež porušila paragraf hovoriaci o vysielacom čase vyhradenom reklamným šotom, keď vo viacerých dňoch odvysielala komunikáty označujúce za sponzora programu Búrlivé víno, resp. Chlapi neplačú súkromnú spoločnosť. Podľa RVR tu bola naplnená definícia reklamy, čím došlo k odvysielaniu reklamných blokov dlhších ako povolených 12 minút.
Rada tiež uložila pokutu 4000 eur televízii JOJ za porušenie paragrafu o počte povolených prerušení programu reklamou. K prehrešku došlo tým, že program Chaos odvysielaný 21. februára 2015 bol prerušený zaradením reklamy päťkrát.
Pokutu 3000 eur dostala televízia JOJ za porušenie paragrafu o ochrane maloletých. "Program 21 Jump Street zo 4. januára 2015 bol označený ako nevhodný pre maloletých divákov do 15 rokov napriek tomu, že obsahoval vulgárne a obscénne vyjadrovanie, sexuálne scény vrátane promiskuitného správania, ktoré sú prezentované ako forma zábavy, a preto mal byť klasifikovaný ako nevhodný a neprístupný pre maloletých divákov do 18 rokov," tvrdí RVR.
Tisíceurovú pokutu dostala televízia JOJ za ďalšie porušenie ochrany maloletých, ku ktorému došlo odvysielaním programu Dobrodružstvo v tábore dňa 7. februára 2015. Ten nebol označený piktogramom vekovej vhodnosti a obsahoval expresívne vyjadrovanie, pre ktoré mal byť klasifikovaný ako nevhodný pre vekovú skupinu maloletých do 7 rokov. JOJ dostala aj pokutu 500 eur za porušenie paragrafu o používaní štátneho jazyka v súvislosti s tým, že 13. januára 2015 odvysielala program Stav ohrozenia s českým dabingom napriek tomu, že dabing bol vyrobený a seriál prvýkrát odvysielaný na území SR po 31. decembri 2007.
RVR zároveň začala viacero správnych konaní a uznala za neopodstatnené 16 sťažností, resp. ich časti. Okrem iných aj sťažnosť na vysielanie reklamy na nápoj Zlatý Bažant Radler 0,0 % Citrón/Citrón-Baza-Mäta, ktorá je podľa sťažovateľa zavádzajúca, pretože nápoj obsahuje 0,04 % alkoholu.
Odmietnutá bola aj sťažnosť na vysielanie seriálu Gigolovia, ktorý je podľa sťažovateľa pre obsah poburujúcich scén a zobrazovanie nahoty nevhodný na vysielanie o 05.00 h, keď televíziu sledujú maloletí.
RVR zamietla tiež sťažnosti na program Nikto nie je dokonalý vysielaný dňa 23. júna 2015, ktorý podľa sťažovateľa porušil zákon odvysielaním odpovedí na položenú otázku "Ako je možné, že Japonci oslavujú Nový rok skôr ako my Slováci?"

Copyright © TASR 2015

AVF NEWS

AVF NEWS

Rada Audiovizuálneho fondu na svojom siedmom rokovaní dňa 18. augusta 2015 okrem iných bodov programu vymenovala aj nových členov odborných komisií. Na základe verejnej výzvy na predkladanie návrhov kandidátov na členov odborných komisií, oprávnené osoby pôsobiace v audiovízii navrhli do termínu rokovania rady celkom 31 kandidátov. Z nich rada 30 vymenovala za členov jednotlivých odborných komisií. Novými alebo opakovane vymenovanými členmi na nasledujúce funkčné obdobie dvoch rokov sa stali:

v odbornej komisii pre program 1.1 - hrané audiovizuálne diela
Roman Brat
Dagmar Ditrichová
Jaromír Kallista
Juraj Lihosit
Marián Puobiš
Peter Svarinský

v odbornej komisii pre podprogram 1.2 - dokumentárne audiovizuálne diela
Tibor Horváth
Pavlína Kalandrová
Elena Kotová
Juraj Lihosit
František Palonder
Andrea Slováková
Anton Szomolányi
Leo Štefankovič

v odbornej komisii pre podprogram 1.3 - animované audiovizuálne diela
Juraj Lihosit

v odbornej komisii pre podprogram 1.5 - produkcia európskych koprodukčných kinematografických diel s menšinovým podielom slovenského koproducenta
Dagmar Ditrichová
Daniela Chlapíková
Pavlína Kalandrová
Elena Kotová
Peter Nágel

v odbornej komisii pre program 2 - distribúcia a iné uvádzanie audiovizuálnych diela na verejnosti

Viera Langerová
Martin Palúch
Anton Szomolányi
Barbora Struss
Jana Studená

v odbornej komisii pre program 3 – výskum, vzdelávanie a edičná činnosť
Zora Jaurová
Martin Kaňuch
Viera Langerová
Ingrid Mayerová
Martin Palúch
Jelena Paštéková
Mária Ridzoňová Ferenčuhová

v odbornej komisii pre program 4 - rozvoj audiovizuálnych technológií
Peter Csordás
Ladislav Dedík
Slavomír Grúber
Daniela Hyrošová
Michal Juhás
Jana Studená


Funkčné obdobie všetkých novovymenovaných členov odborných komisií je dva roky a začalo plynúť dňom ich vymenovania.

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS



Mesto Zvolen začne od konca augusta distribuovať do domácností nové mestské noviny. Vychádzať budú každý mesiac a nahradia tak doteraz distribuované Infolisty, ktoré sa k obyvateľom dostávali raz za štvrťrok.
Ako pre TASR uviedla referentka pre styk s verejnosťou na Mestskom úrade vo Zvolene Eva Ježovičová, noviny ponúknu bohatší obsah, prinesú správy, ale aj publicistické príspevky, budú priestorom pre rozhovory, propagáciu podujatí, fotoreportáže. Budú mať iný formát aj podobu. "Práve preto mesto pred časom prijalo dvoch zamestnancov, ktorí budú okrem iného vytvárať obsah tohto periodika," uviedla.
Nedávnou novinkou pre zlepšenie informovanosti občanov vo Zvolene bolo aj spustenie mobilnej aplikácie, ktorá aktuálne umožní dostávať úradne oznamy a informácie o podujatiach. Počas leta navyše mesto začalo organizovať verejné diskusie v novej Fun zóne na Námestí SNP, ktorými sa snažilo naštartovať verejný dialóg.
"Občania majú už dnes vo Zvolene množstvo možností, ako získať informácie. Dobre funguje facebooková stránka Mesto Zvolen, Youtube kanál alebo oznamy na stránke www.zvolen.sk. Navyše, existuje možnosť prihlásiť sa na odber správ z webu prostredníctvom RSS," dodala Ježovičová.


Copyright © TASR 2015

MEDIA LAW NEWS

MEDIA LAW NEWS








Európska komisia chce upraviť smernicu EÚ o audiovizuálnych mediálnych službách (AVMS). Do diskusie o podobe smernice sa dá zapojiť do konca septembra. Analytik Mediálneho inštitútu a expert na mediálne právo Radoslav Kutaš však považuje niektoré zámery komisie za znepokojujúce. Ako uviedol pre agentúru SITA Kutaš, právnik, ktorý v minulosti pôsobil aj na ministerstve kultúry a tiež je spoluautorom Etického kódexu reklamnej praxe platného v SR, znepokojujúcou je snaha o teritoriálne rozšírenie pôsobnosti smernice aj na služby pôsobiace mimo EÚ, ak sú zamerané aspoň na jeden členský štát únie. Za "mimoriadne znepokojujúcu" ďalej označil úvahu o rozšírení vecnej pôsobnosti smernice aj o služby poskytujúce audiovizuálny obsah, hoci ich poskytovatelia nevykonávajú redakčnú kontrolu, ako sú napríklad celosvetovo populárne služby youtube, daily motion, vimeo a podobné. Kombinácia oboch týchto zámerov by automaticky postihla aj prevádzkovateľov sociálnych sietí, ktoré poskytujú prístup k audiovizuálnemu obsahu, medzi ktoré patrí už aj facebook, myslí si Radoslav Kutaš.
EK podľa Kutaša zároveň počíta s veľkou mierou zosúladenia národných legislatív v rámci EÚ v ochrane maloletých. V tejto oblasti "sú niektoré z možností mimoriadne znepokojujúce", tvrdí analytik. Objasňuje, že "okrem zjednotenia označovania (labelling) alebo technických štandardov, ako sú napríklad rodičovské zámky, sa predpokladá odstránenie rozdielov medzi lineárnymi a nelineárnymi službami, dokonca sa predpokladá výraznejšia regulácia obsahu, a to rozšírenie pôsobnosti Smernice AVMS aj o tzv. user generating content a dokonca aj na neaudiovizuálne obsahy, napríklad obrázky. V tomto prípade už možno celkom otvorene hovoriť o zásadnej obsahovej regulácii internetu".
Slovensko už má vo viacerých oblastiach, ktoré navrhuje Európska komisia upraviť v smernici o AVMS, tieto štandardy alebo aj prísnejšie pravidlá, ako vyžaduje európska legislatíva, podotýka Kutaš. Týka sa to napríklad snahy EK sprísniť pravidlá pre reklamu na alkohol a tzv. junk food. "Pokiaľ ide o reklamu na alkohol, SR má už dnes prísnejšiu reguláciu ako vyžaduje Smernica AVMS. Vo vzťahu k 'junk food' neexistuje špecifické ustanovenie zákona o vysielaní a retransmisii, existuje však samoregulácia podľa Etického kódexu reklamnej praxe," uvádza príklad analytik Mediálneho inštitútu. Ako sa píše v Etickom kódexe reklamnej praxe: "Zadávateľ reklamy musí venovať osobitnú pozornosť tomu, aby vysoko energetickú potravinu neprezentoval v reklame spôsobom, ktorým odporúča spotrebiteľovi nadmernú konzumáciu tejto vysokoenergetickej potraviny alebo zľahčuje či popiera výživový alebo fyziologický účinok nadmernej konzumácie tejto vysokoenergetickej potraviny". Za vysokoenergetickú potravinu pritom kódex označuje "potravinu alebo nealkoholický nápoj obsahujúci neprimerané množstvo živín a látok s výživovým alebo fyziologickým účinkom, najmä tukov, transmastných kyselín, cukrov, soli alebo sodíka, ktorých nad merný príjem v celkovej strave sa neodporúča (junk food)".
Do verejnej diskusie, ktorú k úprave smernice o AVMS v júli otvorila Európska komisia, sa dá zapojiť do 30. septembra. Smernica je v rámci harmonizácie pravidiel vysielania a poskytovania audiovizuálnych služieb implementovaná do národných legislatív členských štátov EÚ. Je z roku 1989, pričom bola novelizovaná v roku 2007 a rekodifikovaná v roku 2010. Zmeniť by sa opäť mala na budúci rok. Do diskusie sa "môžu popri regulačných orgánoch, poskytovateľoch obsahu a telekomunikačných služieb a producentoch zapojiť aj predstavitelia akademickej obce, zástupcovia tretieho sektora a občania", v júli na to upozornila Rada pre vysielanie a retransmisiu (RVR). Ako ďalej SITA informovala hovorkyňa RVR Lucia Jelčová, "zmeny, ktoré novelizácia smernice prinesie, sa prejavia aj v Zákone o vysielaní a retransmisii platnom v SR, preto sa do verejnej konzultácie aktívne zapojí aj RVR. S výzvou formulovať svoje pripomienky oslovila rada aj slovenských televíznych vysielateľov". RVR na Slovensku vykonáva štátnu reguláciu v oblasti vysielania, retransmisie a poskytovania audiovizuálnych mediálnych služieb na požiadanie.
Európska komisia vytypovala niekoľko okruhov problémov, ktorých by sa revízia smernice mala dotknúť. Prvou oblasťou je zabezpečenie rovnakých podmienok regulácie audiovizuálnych mediálnych služieb. Druhou je zabezpečenie optimálnej úrovne ochrany spotrebiteľa. Zvýšiť by sa mala tiež ochrana používateľa a v pláne je i upevnenie zákazu nenávistných prejavov a diskriminácie. Ďalšie oblasti plánovanej úpravy audiovizuálnej smernice EÚ sú podpora európskeho audiovizuálneho obsahu, posilnenie jednotného trhu a posilnenie slobody a plurality médií, prístupu k informáciám a prístupu k obsahu pre osoby so zdravotným postihnutím (multimodálny prístup).


©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

TO JE TV !

TO JE TV !




24. 8. 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS



Trnava zverejnila zámer predať svoj obchodný podiel v spoločnosti Trnavatel. Spoločnosť UPC Broadband Slovakia má naň predkupné právo, radnici ponúkla za päťpercentný podiel 227 tisíc eur. O predaji obchodného podielu môže rozhodnúť len mestské zastupiteľstvo. UPC Broadband Slovakia, s.r.o. poskytuje služby televízie, širokopásmového vysokorýchlostného internetu a telefonovania. V Trnave svoje služby poskytuje prostredníctvom spoločnosti Trnavatel.
Trnava sa stala spoločníkom Trnavatelu v čase vzniku tejto spoločnosti pred dvadsiatimi rokmi pri budovaní rozvodov pre káblovú televíziu v meste. Neskôr sa so spoločnosťou súdila pre rozdielnosť názorov na zvyšovanie cien káblovej televízie. Odvtedy nie sú vzťahy medzi samosprávou a spoločnosťou Trnavatel ideálne. Dôvodom predaja je podľa hovorcu trnavskej radnice Pavla Tomašoviča zanedbateľný vplyv mesta na dianie v obchodnej spoločnosti. Trnava nemá podľa neho z Trnavatelu ani žiadne príjmy.
Trnava sa s Trnavatelom súdila pred pätnástimi rokmi. Nový cenník služieb súdnou cestou napadol vtedajší primátor Štefan Bošnák, ktorý argumentoval porušením zmluvy, v ktorej je uvedené, že ceny môže Trnavatel zmeniť len po prerokovaní s mestom Trnava. Okresný súd vydal predbežné opatrenie, ktorým odložil platnosť nového cenníka až do definitívneho súdneho rozhodnutia. Napokon však Trnava neuspela a spoločnosť ceny upravovala aj bez prerokovania s radnicou.



©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Zomrel Jan Soukup

Zomrel Jan Soukup



Po ťažkej chorobe zomrel v sobotu v noci vo veku 60 rokov režisér dokumentárnych filmov Jan Soukup. ČTK to potvrdila jeho manželka, Michaela Koliandrová.
Medzi jeho diela patrí napríklad dokument o básnikovi Vladimírovi Holanovi alebo snímku Obeť najvyššia venovaný Janovi Palachovi, ku ktorým napísal aj scenár.


Copyright © ČTK 2015

SLOVAK MEDIA NEWS

SLOVAK MEDIA NEWS



Poznávacím zájazdom do Uhrovca, rodiska Ľudovíta Štúra a Alexandra Dubčeka, vyvrcholila v sobotu 22. augusta osemdňová novinárska škola pre žurnalistov z krajanských médií. Zúčastnilo sa jej 13 novinárov z piatich štátov: Srbska, Chorvátska, Nemecka, Rumunska a Ruska.
Letnú školu žurnalistiky organizovala Katedra žurnalistiky Filozofickej fakulty (FiF) Univerzity Komenského v Bratislave v spolupráci s Úradom pre Slovákov žijúcich v zahraničí. "Pedagógovia katedry pripravili pre krajanov zaujímavé prednášky, tvorivé ateliéry a stretnutia s predstaviteľmi verejnoprávnych médií – Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS), a tiež Tlačovej agentúry Slovenskej republiky (TASR)," uviedla Eva Bachletová z katedry žurnalistiky. Po odbornej stránke sa účastníci kurzu venovali napríklad aktuálnej žurnalistickej tvorbe, jazykovej stránke novinárskych prejavov či novinárskej etike.
Účastníci letnej školy navštívili aj hrad Devín a mesto Modra. "A pretože tento ročník letnej školy bol zameraný na 200. výročie narodenia Ľudovíta Štúra, nesmeli chýbať ani na Výstave Ľudovít Štúr (1815 – 1856) – reformátor slovenskej spoločnosti na Bratislavskom hrade s výkladom kurátora výstavy Pavla Komoru, v bratislavskej Lyceálnej knižnici, ktorou ich sprevádzala riaditeľka Ivona Kollárová, a, samozrejme, v Uhrovci," dodala Bachletová.
Výsledkom týždňového úsilia krajanských novinárov, ale aj ich polročnej spolupráce s pedagógmi prostredníctvom internetu sú mediálne výstupy, ktoré pripravili. Ide o zborník príspevkov o Ľudovítovi Štúrovi, krátky dokumentárny film o účastníkoch letnej školy a ich vzťahu k Slovensku, slovenčine a k Ľudovítovi Štúrovi a rozhlasovú reportáž pre Slovenský rozhlas.
Účastníci Letnej školy žurnalistiky 2015 si v Moyzesovej sieni v Bratislave zároveň prevzali z rúk vedúcej Katedry žurnalistiky FiF UK Svetlany Hlavčákovej certifikát.



Copyright © TASR 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS



Americký herec Jackson Rathbone, známy najmä ako Jasper Hale z romantickej upírskej ságy Twilight (2008 - 2012), sa predstaví v nových častiach dramatického seriálu Finding Carter z dielne MTV. Informoval o tom magazín Entertainment Weekly. Tridsaťročný rodák zo Singapuru stvárni očarujúceho podnikateľa Jareda, ktorý sa zamiluje do neplnoletej Carter Stevens v podaní Kathryn Prescott.
Hlavnou hrdinkou seriálu je spomínaná Carter. Tá zistí, že žena, ktorá ju vychovávala, ju ako bábätko uniesla od jej biologických rodičov. Nové epizódy prinesie MTV na obrazovky od 6. októbra. Okrem 24-ročnej Prescott mohli diváci a diváčky v projekte vidieť aj Cynthiu Watros, Annu Jacoby-Heron, Zaca Pullama, Alexa Saxona či Alexisa Denisofa.
Jackson Rathbone sa okrem herectva venuje tiež hudbe - pôsobí v kapele 100 Monkeys. Chvály kritiky si vyslúžil v roku 2009 za stvárnenie sériového vraha Adama Jacksona a jeho alter ega Amandy v kriminálnom seriáli Myšlienky vraha (2005). Naopak, Zlatú malinu pre najhoršieho herca vo vedľajšej úlohe mu vynieslo účinkovanie vo fantasy Posledný vládca vetra (2010) a treťom filme zo série Twilight s podtitulom Zatmenie (2010). V roku 2006 sa objavil v seriáli O.C. California (2003 - 2007). Zahral si tiež vo filmoch ako Modli sa za ráno (2006), S. Darko (2009) alebo Kovbojky a anjeli (2012).



Fotografka Kristi Miller, ktorá pracuje pre denník The Daily Telegraph, obvinila austrálsko-amerického herca a filmára Mela Gibsona, že ju slovne i fyzicky napadol, keď ho fotila spolu s jeho priateľkou Rosalind Ross. Miller to uviedla pre austrálske médiá. Incident sa podľa nej stal v nedeľu večer v Sydney. Ukončila ho vraj až partnerka 59-ročného rodáka z mesta Peekskill v štáte New York.
„Fotila som Mela a jeho priateľku, a keď som sa otočila, silno ma udrel do chrbta. Šokovalo ma to, pretože som to nečakala. Neviem, či do mňa vrazil rukami alebo lakťom,“ povedala fotografka pre The Daily Telegraph. „Myslela som si, že ma udrie do tváre. Pľul na mňa a kričal, nazval ma psom, povedal, že nie som ľudská bytosť a že skončím v pekle,“ doplnila.
Polícia potvrdila, že sa zaoberá podnetom fotografky, ktorú napadli v nedeľu večer. Hovorca polície uviedol, že nemenovaný muž a fotografka sa hádali v blízkosti kina na Oxford Street v Paddingtone, pričom tento muž vraj počas hádky ženu sotil. Prípad je v súčasnosti v štádiu vyšetrovania.
Gibson prostredníctvom svojho hovorcu Alana Nieroba obvinenia poprel a označil ich za výmysel. „Táto fotografka obťažovala pána Gibsona a jeho priateľku. Opakovane ju žiadal, aby prestala, no neurobila to. K fyzickému kontaktu nedošlo, jej príbeh nemá s pravdou nič spoločné,“ uviedol Nierob. K tomu, či herec Miller urážal, sa však nevyjadril.
Mel Gibson má na konte dva Oscary za historický film Statočné srdce (1995), ktorý získal celkovo päť cien americkej Akadémie filmových umení a vied. Gibson si vyslúžil ceny za réžiu a ako jeden z producentov v kategórii Najlepší film. Ako herec začínal v austrálskych filmoch Tim (1979), Šialený Max (1979), Gallipoli (1981), Rok nebezpečného života (1982). Od polovice 80. rokov hral tiež v hollywoodskych filmoch ako napríklad Rieka (1984), Smrtonosná zbraň (1987), Hamlet (1990), Air America (1990), Navždy mladý (1992), Maverick (1994), Po čom ženy túžia (2000), Patriot (2000), Million Dollar Hotel (2000), Znamenia (2002), Údolie tieňov (2002), Na hrane temnoty (2010), Bobor (2011), Moje letné prázdniny (2012), Machete zabíja (2013) či Expendables 3 (2014). Režíroval tiež filmy Muž bez tváre (1993), Umučenie Krista (2004) a Apocalypto (2006).




©2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.

Pekná chvíľa na Štefana Kráľa sľubuje radostné oberačky

Pekná chvíľa na Štefana Kráľa
 
sľubuje radostné oberačky
 17.08.15-23.08.2015


Jednotka horšie
Dvojka lepšie.   
Spolu horšie - 10.60 % .


Markíza  lepšie.
TV Doma horšie.
DAJTO  rovnako.
Spolu  lepšie a pod tridsať  - 29.70%



JOJ lepšie.
JOJ PLUS horšie.
WAU horšie.
SENZI horšie.
RIK rovnako- nikto
Spolu lepšie- 23.00%



TA 3 horšie. 


Jednotka - 8.20 % ;
Dvojka - 2,40 % ;
Markíza - 21.20 % ;
TV DOMA - 5.60 % ;
DAJTO- 2.90%
TV JOJ – 17.10 % ;
JOJ PLUS- 3.40 % ;
WAU -2.00 %;
SENZI- 0.50 %
RIK -0,0%
TA 3 - 1.80 %

23. 8. 2015

SARAJEVO FILM FESTIVAL 2015

SARAJEVO FILM FESTIVAL 2015

Organizátori 21. ročníka medzinárodného filmového festivalu v bosnianskom Sarajeve, ktorý je najväčším takýmto podujatím na Balkáne, vyzvali v sobotu Rusko, aby prepustilo ukrajinského filmového režiséra Olega Sencova. Moskva ho súdi pre obvinenia z terorizmu a hrozí mu 23 väzenia, informovala tlačová agentúra Reuters.
Sencova zatkli vlani, keď protestoval proti anektovaniu ukrajinského Krymského polostrova Ruskom, a obvinili ho z terorizmu, organizovania teroristickej skupiny a nelegálneho obchodovania so zbraňami.
Súdny proces, ktorý sa začal koncom júla, sa podľa očakávania už čoskoro skončí. Prokuratúra žiada pre Sencova trest 23 rokov odňatia slobody.
Sarajevský festival sa tak zapojil do kampane Európskej filmovej akadémie (EFA), ktorej členovia, ako napríklad uznávaní režiséri Stephen Daldry, Mike Leigh a Wim Wenders, začiatkom tohto týždňa v liste zaslanom ruským úradom vyzvali na okamžité prepustenie Sencova.
"Prepusťte Olega Sencova!" kričal v sobotu večer britský filmový producent Mike Downey, člen poroty pre súťažné celovečerné filmy, z hlavného pódia počas záverečnej slávnosti festivalu.
K Downeymu sa pridali traja grécki herci, teda časť šesťčlennej hereckej skupiny, ktorá účinkovala vo filme "Chevalier" gréckej režisérky Athiny Rachel Tsangariovej. Film získal na 21. ročníku festivalu cenu v kategórii najlepší herec. Festival v Sarajeve je najväčšou filmovou súťažou v balkánskom regióne, ktorý sa rozkladá od Turecka po Rakúsko.
Film "Mustang" tureckej režisérky Deniz Gamze Ergüvenovej o zápase žien za získanie základných ľudských práv v patriarchálnej spoločnosti si vyslúžil cenu Srdce Sarajeva a spolu s ňou aj 16.000 eur - ako najlepší film v súťaži desiatich snímok. Päť mladých herečiek z tejto snímky dostalo hromadne cenu v kategórii najlepšia herečka.
Sarajevský filmový festival, ktorý sa začal konať ako akt vzdoru, keď bolo mesto v rokoch 1992-1995 počas bosnianskej vojny obliehané, ponúkol tento rok prehliadku 259 filmov z 57 krajín a záujem o ne prejavilo až vyše 100.000 návštevníkov.
Na filmovej udalosti už tradične nechýbajú ani stálice svetovej kinematografie.
Cenu Čestné srdce Sarajeva si tento rok za "výnimočný prínos pre filmové umenie" prevzali hollywoodsky oscarový herec a producent Benicio del Toro, ako aj kanadský režisér Atom Egoyan.

Copyright © TASR 2015