29. 8. 2015

MEDIA NEWS

MEDIA NEWS

Troch novinárov katarskej televízie al-Džazíra odsúdili dnes v Egypte na tri roky väzenia za údajné šírenie falošných informácií. Verdikt vyniesol káhirský trestný súd v opakovanom procese v rámci medzinárodne sledovanej kauzy, ktorá sa ťahá od konca roku 2013.
      Trojicu žurnalistov al-Džazíry vlani v júni odsúdili na sedem až desať rokov väzenia. Súd ich uznal za vinných z toho, že napomáhali teroristickej organizácii Moslimské bratstvo, a to prostredníctvom zverejňovania údajne nepravdivých správ o Egypte.
      Odsúdenie novinárov v súvislosti s výkonom ich povolania vyvolalo rozsiahle medzinárodné pobúrenie. Začiatkom tohto roka egyptský najvyšší súd pôvodné rozsudky zrušil a nariadil konanie nového procesu, ktorý sa skončil dnešným verdiktom.
      Obvineniam z napomáhania terorizmu a ohrozovania bezpečnosti Egypta čelil bývalý šéf káhirskej redakcie al-Džazíry - Kanaďan egyptského pôvodu Mohamed Fahmy, jej egyptský producent Bahir Muhammad a jej korešpondent Austrálčan Peter Greste.
      Posledného z menovaných súdili v neprítomnosti, keďže sa už medzičasom vrátil do rodnej Austrálie; zvyšných dvoch obžalovaných okamžite po vynesení rozsudku odviedla egyptská polícia.
      Al-Džazíra označila celý prípad za silne spolitizovaný, súdny proces za nespravodlivý a dnešný verdikt za nelogický a nepodložený dôkazmi.
      Egyptské úrady zatkli trojicu novinárov v decembri 2013, niekoľko mesiacov po vojenskom prevrate v Egypte, počas ktorého armáda zvrhla islamistického prezidenta Muhammada Mursího. 


Dvoch britských novinárov pracujúcich pre mediálnou spoločnosťou Vice News dnes zadržali na juhovýchode Turecka, kde informovali o potýčkach medzi tureckými vládnymi jednotkami a kurdskými militantnmi. Informovala o tom televízia CNN Türk.
Britských novinárov, ktorých identifikovali ako Jake Hanrahan a Philip Pendlebury, v súčasnosti držia v prevažne kurdskom meste Diyarbakir. Úrady spolu s dvojicou podľa správy CNN Türk zadržali aj ďalšieho tureckého novinára, ktorý bol ich spolupracovníkom.
Ďalšie podrobnosti nie sú známe, zadržanie však môže súvisieť so zákazom vychádzania, ktorý platí pre prebiehajúce nepokoje vo viacerých oblastiach na juhovýchode Turecka.
Dva a pol roka trvajúce prímerie medzi Tureckom a kurdskými militantmi sa skončilo v júli po tom, ako skupina blízka Strane kurdských pracujúcich (PKK) zastrelila dvoch policajtov, na čo Turecko reagovalo náletmi na pozície kurdských povstalcov v Iraku a Turecku. Pri vzájomných bojoch odvtedy zahynulo len v rámci Turecka už vyše 100 ľudí, dopĺňa agentúra DPA.
Cieľovou skupinou Vice News je podľa jej vlastných slov najmä mladšie publikum odchované na internete, pričom reportáže z miesta činu využíva spoločnosť iba zriedkavo.

Dvaja zatiaľ neznámi páchatelia ozbrojení kovovými tyčami napadli a zmlátili vo štvrtok večer v belehradskej štvrti Karaburma investigatívneho novinára Ivana Niniča. K incidentu došlo podľa jeho slov neďaleko jeho bydliska, prípad ohlásil na polícii, píše tlačová agentúra APA.
Obeť útoku zriadila pred štyrmi mesiacmi internetový portál s názvom Centrum pre právnosť štátu, ktorý by sa mal zaoberať investigatívnou žurnalistikou. Aktuálne pracujú jeho spolupracovníci podľa Niniča na dvoch materiáloch. Centrum však s odvolaním sa na právo na prístup k informáciám verejného záujmu podalo už viac ako 100 žiadostí o údaje, uviedol Ninič.
Za rýchle vyšetrenie kauzy sa prostredníctvom jednej zo sociálnych sietí vyslovil už splnomocnenec pre informácie verejného záujmu Rodoljub Šabič.

Rakúska tlačová rada dostala včera do popoludňajších hodín už 30 sťažností na zverejnenie nerozmazanej fotografie ložnej plochy chladiarenského vozidla odstaveného pri Parndrofe s telesnými pozostatkami zosnulých v denníku Kronen Zeitung. Informovala o tom tlačová agentúra APA.
Vo večernom vydaní periodika sa fotografia objavila opäť, avšak tentoraz sú už na nej telá nešťastníkov nerozoznateľné.
Podľa pripojeného textu redakcie sa po intenzívnej diskusii vo vedení denníka rozhodli prezentovať katastrofu tak, ako skutočne vyzerá, pretože fotografia "otvoreného ložného priestoru smrtiaceho (chladiarenského) nákladného vozidla je otrasným dokumentom doby".

Dvoch francúzskych novinárov známych pre kritické texty na adresu marockého kráľa Muhammada VI zatkli vo Francúzsku pre podozrenie z údajnej snahy o vydieranie monarchu. Informovala o tom v piatok agentúra AP s odvolaním sa na právnikov a prokuratúru.
Úrad parížskeho prokurátora potvrdil, že dvojica podozrivých - Eric Laurent a Catherine Gracietová - je vo vyšetrovacej väzbe. Ich právnik sa k prípadu bezprostredne verejne nevyjadril.
Podľa štvrtkového vyhlásenia kráľovho právnika Erica Duponta-Morettiho pre rozhlas RTL Laurent tvrdil, že spolu s Gracietovou písali knihu kompromitujúcu monarchu a žiadali tri milióny eur, aby jej obsah nezverejnili. Marocké úrady následne podali v Paríži trestné oznámenie, dodal.
Marocká webová stránka Le360.ma s úzkym kontaktom na palác zverejnila detaily toho, ako mal Laurent kontaktovať palác a požadovať peniaze. Predstavitelia Maroka sa s novinármi, monitorovanými políciou, stretli ďalšie dva razy. Zatkli ich po tom, ako opustili reštauráciu s peniazmi, ktoré mali byť zálohou.
Muhammad VI je v zahraniční vnímaný ako záruka stability v regióne a je oceňovaný za presadzovanie reforiem a práv pre ženy v tejto severoafrickej krajine. Kritici naopak tvrdia, že krajinu riadi ako diktátor za demokratickou fasádou a dozerá nad skorumpovaným hospodárstvom, v ktorom dominujú jeho spojenci, vysvetľuje AP.
Väčšinu z tejto kritiky sumarizovala Laurentova a Gracietovej v Maroku zakázaná kniha z roku 2012 s názvom "Kráľ predátor".

Copyright © TASR 2015

Súčasný šéf Európskej futbalovej únie (UEFA) a uchádzač o post prezidenta Medzinárodnej futbalovej federácie (FIFA) Michel Platini sa ospravedlnil, že novinárom v júli tohto kalendárneho roka odmietol odpovedať na otázky ohľadom jeho kandidatúry. "Prepáčte, viem prečo ste prišli a mrzí ma, že som vám neposkytol informácie," kajal sa 60-ročný Francúz. Bývalý skvelý stredopoliar je najväčším favoritom na obsadenie stoličky lídra riadiaceho orgánu svetového futbalu po odstupujúcom Seppovi Blatterovi. Predčasné voľby sú naplánované na 26. februára 2016.

2015, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.