18. 4. 2020

RTVS odvysiela dokument Mukačevská 7


RTVS odvysiela dokument 

Mukačevská 7

Vyše 100 ľuďom v prešovskej bytovke na Mukačevskej zmenil výbuch plynu počas minuloročného 6. decembra navždy životy. Jedna z najväčších tragédií na Slovensku spojila desiatky tisíc ľudí, ktorí preukázali svoju solidaritu a nezištnú pomoc obyvateľom zničeného bytového domu. Práve ich osudom sa venuje nový dokument Mukačevská 7. V nedeľu (19. 4.) o 13.00 h ho odvysiela Jednotka. TASR o tom informovala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.
Dokument, ktorý vyrobila sekcia spravodajstva RTVS, zobrazuje autentické výpovede rodín, ktoré v sekunde prišli o všetko. Rozprávajú nielen o minútach hrôzy, ale v spomienkach sa vracajú aj k príjemným chvíľam v 12. poschodovej bytovke. Rozmer tejto tragédie dokresľujú výpovede záchranných zložiek a odborníkov.
Redaktor Peter Žatko a kameraman Branislav Mihok sa vybrali niekoľko dní po výbuchu na miesto udalosti. Vyhľadali nielen postihnuté rodiny, ktoré výbuch aj požiar prežili, rodinných príslušníkov, ale tiež záchranárov či svedkov tragédie. Podľa Žatka najťažšie z celej výroby dokumentu bolo kontaktovanie rodín, ktorým sa snažil citlivo vysvetliť, prečo by mali o prežitej tragédii hovoriť ako verejnej výpovedi na kameru. "Naším zámerom bolo prostredníctvom dokumentu vytvoriť pamiatku na bytovku, ktorá kedysi patrila k najkrajším v Prešove, na jej obyvateľov a život, ktorí v nej žili pred výbuchom," priblížil.
Kameraman Mihok pochádza z Prešova, preto bola pre neho práca na tomto dokumente o to citlivejšia: "Keďže sa tragédia stala v predvianočnom čase a v meste aj na danom sídlisku mám veľa známych, o to ťažšie sa mi točili nielen rozhovory s rodinami, ale aj obrázky priamo z miesta nešťastia." Oslovené rodiny si zaspomínali aj na pekné susedské vzťahy, priateľstvá či na úsmevné príbehy z minulosti. "Najkrajšia bola radosť v ich očiach, keď nám rozprávali o vtipných príhodách, ktoré sa v bytovke udiali," dodal Žatko.
V dokumente odznie aj záznam z tiesňovej linky, na ktorú volala obyvateľka vedľajšieho domu krátko po výbuchu. Zároveň prepája rodinné videonahrávky a fotografie spred desiatok rokov s autentickými zábermi obyvateľov Prešova a archívnymi snímkami verejnoprávnej televízie. "Snažili sme sa zužitkovať všetko, čo obrazovo aj zvukovo dokreslí rozmer celej tragédie bytového domu na Mukačevskej," uzavrel redaktor.



Copyright © TASR 2020

MEDIA NEWS


MEDIA NEWS 

Pripravovaný seriál saudskoarabskej televízie o židoch žijúcich v oblasti Perzského zálivu vyvolal kritiku medzi niektorými Arabmi, ktorí tvrdia, že "normalizuje" vzťahy s Izraelom. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.
Kritika sa na tvorcov dokumentárneho seriálu Umm Harún (Harúnova matka) zniesla po zverejnení upútavky. Niektorí kritici tvrdia, že dokument by sa nemal odvysielať, iní vyzvali na jeho bojkot.
Seriál by sa mal odvysielať počas pôstneho mesiaca ramadán, ktorý sa začína budúci týždeň. Dej sleduje život židovskej ženy v 40. rokoch minulého storočia.
"Chceli sme ukázať spolunažívanie dvoch náboženstiev. Bol to čas, keď židia, kresťania a moslimovia žili ako susedia v jednej oblasti," povedal bahrajnský autor Muhammad Šams, ktorý napísal scenár k seriálu spolu so svojím bratom Alím. "Vyzýva na toleranciu," pokračoval Šams. "Očakávali sme útok, ale neviem, ako môžu ľudia súdiť seriál ešte predtým, ako si ho pozrú," dodal.
Seriál produkovala saudskoarabská televízia MBC, ktorá ho aj odvysiela.
Diplomatické styky s Izraelom majú v oblasti Blízkeho východu iba Egypt a Jordánsko. V uplynulých rokoch štáty arabsky hovoriaceho sveta naznačili ochotu uvoľniť svoj postoj k židovskému štátu.
"Za týmto projektom je politická vôľa normalizovať vzťahy (s Izraelom). Dráma je cestou ako zamaskovať chystajúce sa politické praktiky," napísal jeden z používateľov na Twitteri.



Sociálna sieť Facebook od budúceho týždňa umožní svojim užívateľom odoslať symbolické objatie v podobe nového emodži.
Vytvorenie symbolu vyplynulo z aktuálnej situácie, keď sú ľudia následkom pandémie COVID-19 nútení zotrvávať v domácej izolácii.
Emodži s prezývkou Hug (objatie) má podobu známej okrúhlej žltej tváre, ktorá rukami nežne objíma červené srdce, informovala v piatok tlačová agentúra AFP.
Facebook zároveň pridá ďalšiu možnosť reakcie na zdieľané príspevky a komentáre - pôjde o ikonku Care (Starám sa). Tá doplní existujúce piktogramy Páči sa mi to, Super, Haha, Žasnem, Je mi to ľúto a Štve ma to.
Komunikačná aplikácia Messenger dostane aj špeciálne emodži s grafikou bijúceho srdca viacerých odtieňov modrej a červenej farby.
"Novými ikonkami budú môcť ľudia jeden druhému lepšie vyjadriť svoju podporu v týchto nebývalých časoch," uviedol hovorca Facebooku.
Používanie tejto sociálnej siete, ktorú tvoria viac než dve miliardy ľudí na celom svete, sa výrazne zvýšilo so zavedením karanténnych opatrení súvisiacich s pandémiou.


Copyright © TASR 2020

Legendárna britská rocková kapela Rolling Stones vystúpi v sobotňajšej televíznej a internetovej show hudobných hviezd na podporu zdravotníkov a Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) v boji proti koronavírusu. Oznámili to dnes podľa časopisu Variety organizátori akcie One World: Together at Home (Jeden svet: Spoločne doma).
Zatiaľ nie je jasné, či chce zrejme najslávnejší rocková kapela vystúpiť spoločne, alebo sa každý z jej členov pripojí na diaľku. Každopádne sa zúčastní všetkých päť členov skupiny: Mick Jagger, Keith Richards, Charlie Watts aj Ronnie Wood, potvrdil hovorca organizácie Global Citizen, ktorá akciu spoluorganizuje.
"Je nám cťou, že sme boli pozvaní k časti na programe One World: Together at Home - z našich domovov v izolácii," uviedla slávna kapela v spoločnom vyhlásení.
Jasné nie je ani to, ktorú pieseň Rolling Stones vo vysielaní niekoľkých televíziou a internetových služieb zahrajú. Onedlho mali po severoamerických mestách pokračovať vo svojom turné No Filter.
Rolling Rolling Stones rozširujú celú plejádu hviezdnych mien, ktoré zaplnia najmenej dvojhodinový program relácii One World: Together at Home. Už skôr boli ohlásení napríklad Taylor Swiftová, Lady Gaga, Paul McCartney, Billie Eilish, Elton John, Andrea Bocelli, Celine Dion, Jennifer Lopezová, Alanis Morissette alebo Stevie Wonder.
Program budú v noci zo soboty na nedeľu vysielať medzi inými televízie vrátane ABC a NBC alebo tiež internetové portály, služby a siete ako YouTube, Facebook, Twitter, Instagram, Yahoo, Twitch, Amazon Prime Video alebo Apple Music.
Akcia One World: Together at Home má byť oslavou zdravotníkov v prvej línii v boji proti koronavírusy. Organizácia Global Citizen v spolupráci so speváčkou Lady Gaga už vybrali od sponzorov a filantropov desiatky miliónov dolárov, ktoré majú pomôcť úsilie WHO o zabezpečenie ochranných pomôcok pre zdravotníkov.


2020 © ČTK Copyright

Firma TikTok venuje britskej zdravotníckej odborovej organizácii Royal College of Nursing Foundation (RCN) päť miliónov libier (v prepočte približne 5,7 milióna eur) v snahe pomôcť im bojovať proti koronavírusu. RCN plánuje použiť peniaze na podporu sestier v prvej línii.
BBC uvádza, že je to doteraz najväčšia finančná podpora zo strany sociálnych médií pre britskú organizáciu bojujúcu s pandémiou. Dar je pritom súčasťou celosvetového fondu vo výške 325 miliónov dolárov (zhruba 298 miliónov eur), ktorý firma zriadila na pomoc proti vírusu. Z toho 125 miliónov dolárov (115 miliónov eur) predstavujú reklamné kredity pre malé a stredne veľké podniky, mimovládne organizácie, lokálne a zdravotnícke orgány.
TikTok chce aj takto prejaviť solidaritu so zdravotnými sestrami, ktoré za uplynulý mesiac poslali prostredníctvom tejto aplikácie množstvo videí. Videá s hashtagom #NHS majú na TikToku viac ako 189 miliónov pozretí. Medzi nimi sú aj príspevky, v ktorých sestry alebo lekári tancujú. "Napriek obrovským výzvam, ktorým každý deň čelia zdravotníci v prvej línii, ma neskutočne prekvapuje, čo vidím na našej platforme," povedal zástupca firmy pre Veľkú Britániu.
Z podpory od TikToku sa teší aj britský minister zdravotníctva Matt Hancock. "Teší ma, že TikToku podporuje RCN, ktorá pomáha mnohým ľuďom," vyjadril sa.



©2020, Autorské práva SITA a.s a uvedené agentúry. Všetky práva vyhradené. Opätovné vydanie alebo rozširovanie obsahu tejto správy bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA a.s. a uvedených agentúr je výslovne zakázané.





Zomrel Gene Deitch


Zomrel Gene Deitch

Vo veku 95 rokov včera v noci v Prahe zomrel americký režisér a producent animovaných filmov Gene Deitch. Autor, ktorý žil v Prahe vyše pol storočia, v nej opísal svoje skúsenosti zo sveta amerického i československého filmu. Deitch v československej koprodukcii nakrútil protivojnový film Munro, ktorý v roku 1961 získal Oscara za animáciu.
V knihe Z lásky k Prahe je reč o Jiří Trnkovi, Jiří Brdečkovi či o premárnenej šanci natočiť v Prahe animovaného Tolkienovho Hobbita s Trnkovým postavami. Do bývalého Československa prišiel Deitch z Hollywoodu v roku 1959. "Vyhradil som si, že tu nezostanem viac ako desať dní, ale osudové stretnutie s producentkou štúdia Bratři v triku Zdenkou Najmanovou pretiahlo môj pobyt v Prahe až do dneška. Od nášho zoznámenia uplynie 59 rokov , tento rok oslávime 54. výročie svadby. Vziať sme sa totiž mohli po tom, čo sme sa obaja rozviedli, "povedal ČTK pred dvoma rokmi Deitch
Gene Deitch, celým menom Eugene Merrill Deitch, sa narodil 8. augusta 1924 v Chicagu. Ako animátor získal na prelome 40. a 50. rokov dvakrát Zlatú medailu New York Art Directors Club za najlepšiu televíznu reklamu, tieto jeho práca sa ako vôbec prvý dostali do Múzea moderného umenia v New Yorku. Od roku 1955 pracoval pre štúdio Terrytoons spadajúce pod spoločnosť 20th Century Fox. V období medzi rokmi 1968-1993 pracoval ako animátor pre produkčnú spoločnosť Weston Woods. V Prahe natočil aj 12 dielov seriálu Tom a Jerry a niektoré príbehy Pepka námorníka.
České úrady vraj nikdy do jeho práce nezasahovali. Jeho film Obri z roku 1969 bol však na 20 rokov v Československu zakázaný za kritiku sovietskej invázie. "Som rád v Prahe, milujem ju a som tu šťastný. Natočil som cez 70 animovaných filmov a sedem televíznych seriálov. V roku 2004 som dostal Annie Winsor McCay Award, ktoré si vážim viac ako Oscara. Je totiž za celoživotný prínos animáciu," povedal v staršom rozhovore Deitch.

2020 © ČTK Copyright

17. 4. 2020

Zomrel Christophe


Zomrel Christophe 



Francúzsky spevák Christophe, jeden z najobľúbenejších predstaviteľov šansónového štýlu popových balád vo svojej vlasti, zomrel vo veku 74 rokov. Podľa vyjadrenia jeho manželky, ktorú v piatok citovala tlačová agentúra AFP, umelec podľahol chronickej obštrukčnej chorobe pľúc v meste Brest.
Francúzske noviny Le Parisien v marci napísali, že hudobníka, vlastným menom Daniel Bevilacqua, hospitalizovali s koronavírusovým ochorením COVID-19, avšak jeho rodina ani manažment to nepotvrdili.
Christophe sa narodil v roku 1945 na predmestí Paríža. Prvý dotyk so slávou zažil v polovici 60. rokov s melancholickou piesňou Aline. Po kratšej odmlke sa úspešne vrátil na scénu v 70. rokoch so sériou hitov vrátane piesne Les Mots bleus, ku ktorej napísal text známy priekopník elektronickej hudby Jean-Michel Jarre.
Jeho hviezdne postavenie na francúzskej scéne popu sa nezmenilo ani počas nasledujúcich desaťročí; úspech zaznamenal s mnohými ďalšími singlami. Celkovo vydal približne 15 štúdiových albumov.
Správa o jeho úmrtí vyvolala na sociálnych sieťach vlnu zármutku a kondolencií. Francúzsky minister kultúry Franck Riester napísal: "Jeho texty, melódie i hlas nás nadchýnali a dojímali. Stratou Christopha prichádza francúzsky šansón o časť svojej duše, ale smutný sladkobôľ jeho piesní je nezmazateľný," citoval jeho slová denník The Guardian.
Jarre, ktorý otextoval dva Christophove významné albumy - Les Paradis perdus (1973) a Les Mots bleus (1974) -, na Twitteri uviedol: "Christophe, dnes v noci si nás opustil a stratený je raj. Hovorí sa, že tí, ktorých milujeme, sú veční. A oni sú, ako aj ty." Podľa neho bol zosnulý "omnoho viac než iba spevák, bol luxusným dizajnérom piesne".
Christophe po sebe zanechal manželku Véronique, s ktorou sa zosobášil v roku 1971, a dcéru Lucie.


Copyright © TASR 2020

Zomrel Allen Daviau


Zomrel  Allen Daviau



Vo veku 77 rokov zomrel v streduna následky ochorenia COVID-19 spôsobeného novým koronavírusom Kameraman Allen Daviau, ktorý spolupracoval s režisérom Stevenom Spielbergom a ďalšími hollywoodskymi filmármi. Daviau skonal v domove dôchodcov pre filmových tvorcov v Los Angeles, uviedla vo štvrtok jeho hovorkyňa pre televíziu CNN.
Daviau, ktorý sa narodil v New Orleanse 14. júna 1942, bol nominovaný päťkrát na Oscara, túto prestížnu cenu však ani raz nezískal. Ide o filmy E.T. - Mimozemšťan (1983), Purpurová farba (1985) a Ríša slnka (1987), režírované Spielbergom, ako aj diela Avalon (1990) a Bugsy (1991), ktoré režíroval Barry Levinson.
S režisérom Petrom Weirom nakrútil psychologickú drámu Bez strachu (1993) s Jeffom Bridgesom, Isabellou Rosselliniovou v hlavných úlohách.
V roku 1989 dostal Daviau britskú filmovú cenu BAFTA za vojnovú drámu Ríša slnka. Americké združenie kameramanov (ASC) mu udelilo cenu za celoživotné dielo.
Posledným Daviauovým filmárskym počinom bol v roku 2004 horor Van Helsing režiséra Stephena Sommersa.
"Allen bol vynikajúci umelec, no jeho teplo a ľudskosť boli rovnako silné ako jeho práca s kamerou. Bol to jedinečný talent a skvelý človek," napísal Spielberg, ktorý s Daviauom nakrútil krátky film už v roku 1968, na Teitteri svojej produkčnej spoločnosti Amblin Entertainment.

Copyright © TASR 2020

Zomrel Ladislav Šidelský

Zomrel Ladislav Šidelský


RTVS prijala s veľkým zármutkom správu o úmrtí jedného zo zakladateľov košického televízneho štúdia vtedajšej Československej televízie Ladislava Šidelského. Dlhoročný televízny kameraman a režisér zomrel vo štvrtok 16. apríla vo veku nedožitých 86 rokov. Jeho charizmatickú osobnosť si RTVS pripomenie dnes o 18:00 na Dvojke v dokumente Celý život za kamerou režiséra Jozefa Puchalu a následne v autorskom dokumente Ladislava Šidelského Šla maliarka krajom.

Ladislav Šidelský začínal ako kameraman v Bratislave, na konci päťdesiatych rokov spoluzakladal košickú redakciu televízneho spravodajstva, neskôr pracoval v redakcii publicistiky a dokumentu. Bol všestranným kameramanom, čo sa naplno odrazilo aj v jeho práci. S kamerou na pleci vyliezol na Lomnický štít, alebo sfáral do bane, nakrúcal inscenácie, ale i športové programy.
Jeho srdcovou záležitosťou bola príroda, a tak s kamerou prešiel celé východné Slovensko.
Preslávil ho šot z Čiernej nad Tisou, keď v roku 1968 ako jediný tajne nakrútil cez zamrežované okienko kamerou na kľuku stretnutie Leonida Iľjiča Brežneva s Alexandrom Dubčekom.
Na prelome 60. a 70. rokov sa spolu s režisérom Ivanom Toronským vydali na trabante po stopách Zikmunda a Hanzelky, precestovali celé Taliansko, Španielsko, severnú Afriku a Blízky východ.
Kameramansky sa v roku 1966 podieľal aj na prvotine Juraja Jakubiska, ktorú nakrútil v košickom štúdiu - Korytári i na večerníčkoch Na polici v hrnci a Dar pre Janku. Pripravoval tiež cykly venované prírode a histórii - Parabola Dubník, Slovensko nepoznané, Slovenské unikáty, Poklady Slovenska či Televíkend. Jeho dokumentárnu tvorbu reprezentujú filmy Chlap, Chatár, Kaštiele plné snov, Kde prichádza lesobus...
„Bol to výnimočný noblesný človek a veľký profesionál. Rešpekt si vytváral nenásilne, osobným príkladom. Možno aj preto bol taký obľúbený. Napríklad počas Košického maratónu dokázal s kamerou na pleci zarovno bežať s Abebe Bikilom, počas pamätného stretnutia Dubčeka a Brežneva v Čiernej nad Tisou sa nezľakol a tajne ich nakrútil. Tieto zábery obleteli svet. Pamätné sú tiež jeho dobrodružné cesty po svete na trabante. Odišla nám veľká osobnosť. Česť jeho pamiatke,“ zaspomínal si riaditeľ Štúdia RTVS Košice Jozef Puchala.
Ladislav Šidelský pracoval v Slovenskej televízii 36 rokov, v rokoch 1959 až 1995. S košickým štúdiom externe spolupracoval až do roku 2000. S jeho menom sa spája 796 titulov, toto číslo ale nezahŕňa tisíce spravodajských a športových šotov.

FM frekvencia Rádia Patria sa presunula z Dunajskej Stredy do Šamorína

FM frekvencia Rádia Patria sa presunula 

z Dunajskej Stredy do Šamorína
 
Poslucháči Rádia Patria, ktorí sa pravidelne presúvajú medzi Bratislavou a Dunajskou Stredou, môžu svoje obľúbené vysielanie počúvať bez prerušovania a prelaďovania. Stalo sa tak vďaka presunu FM frekvencie Rádia Patria 91,4 MHz z Dunajskej Stredy do Šamorína. 


Jej presun bol možný vďaka rozvysielaniu frekvencie Nové Zámky 98,7 MHz s vyžiareným výkonom 500 W, ktorú Rada pre vysielanie a retransmisiu pridelila RTVS vo vlaňajšom jarnom výberovom konaní a následne na jeseň úspešne spustila.
Presunom dunajskostredskej frekvencie 91,4 MHz do Šamorína sa vytvorilo súvislé pokrytie programovou službou RTVS Rádia Patria na trase Bratislava–Šamorín–Dunajská Streda–Nové Zámky. Poslucháči Rádia Patria v Dunajskej Strede o rozhlasový signál neprišli – jeho program si naladia na frekvencii 98,7 MHz. Ďalšiu možnosť kvalitného príjmu nielen Patrie, ale aj ďalších programových služieb Slovenského rozhlasu v Dunajskej Strede zabezpečuje RTVS prostredníctvom digitálnej terestrickej distribúcie DAB na kanáli 12C.
Terestrické pokrytie Patrie okrem strednovlnných a digitálnych vysielačov tvorí tiež desať VKV vysielačov: FM Bratislava, FM Senec, FM Lučenec, FM Modrý Kameň, FM Rožňava, FM Šamorín, FM Štúrovo, FM Nové Zámky, FM Trebišov a FM Plešivec.

Zomrel Artemio Benka

Zomrel Artemio Benka

Po dlhšej chorobe vo veku 53 rokov zomrel v stredu v Paríži francúzsky režisér, dokumentarista a producent Artemio Benka, ktorý od začiatku 90. rokov žil a pracoval v Prahe.
Benkiho celovečerný dokument Sólo o osudoch argentínskeho hudobníka, ktorý sa potýka s duševnou chorobou, bol vlani vyhlásený najlepším českým dokumentom na Medzinárodnom festivale dokumentárnych filmov v Jihlave.

Benka sa narodil 21. apríla 1966 v Paríži, kde už v trinástich rokoch začal pracovať pre rozhlas ako novinár. V osemnástich rokoch nastúpil do redakcie časopisu L'Autre Journal, kde spolupracoval napríklad so spisovateľkou, dramatičkou a režisérkou Marguerite Durasovou alebo spisovateľom a fotografom Herve Guibertom.

V roku 1989 prišiel prvýkrát do Prahy, aby pracoval na svojom krátkom filme o rómskych utečencoch. V roku 1992 sa v Prahe usadil a o dva roky neskôr tu založil produkčnú spoločnosť Sirena Film. Ako režisér nakrútil niekoľko krátkych filmov, napríklad My Land či Ostrov na streche, podieľal sa na poviedkových filmoch Mesačné údolie a Praha očami ... Ako producent pracoval na rade zahraničných filmov natáčaných v Česku, napríklad Kráľovská aféra, Marguerite či Personal Shopper. Založil tiež distribučná spoločnosť Artcam, prinášajúci do českých kín nezávislú zahraničnú aj českú produkciu. Ako herec si zahral vo filme Knoflíkáři režiséra Petra Zelenku.


2020 © ČTK Copyright

Novinárska cena sa v plánovanom termíne neuskutoční

Novinárska cena sa v plánovanom

termíne neuskutoční

Dovoľujeme si Vás informovať, že sa Novinárska cena v plánovanom termíne 14. mája 2020 neuskutoční. Nechceme zatiaľ pristúpiť k riešeniu odovzdávania Novinárskych cien online, a preto budeme hľadať nový a bezpečný termín.
Zároveň nepredpokladáme, že sa podujatie v akejkoľvek forme uskutoční v prvom polroku 2020.

VÝROKY TÝŽDŇA

VÝROKY TÝŽDŇA

„Neexistuje žiaden dôvod, prečo by strana Vlasť nemala s Harabinom počítať. Ide o človeka, ktorý je principiálny, konzistentný v názoroch a hlavne nebojácny. O to viac je to aktuálne, keď sa už teraz schyľuje k predčasným voľbám pre zjavné rozpory medzi Matovičom a Sulíkom,“
Strana Vlasť


„Som sudca Najvyššieho súdu SR, mám prerušený výkon funkcie sudcu, takže moje statusové postavenie je jasné. Od ministra mám doručené rozhodnutie o prerušení výkonu funkcie. To znamená, že funkcia sudcu mi ešte trvá,“ zdôraznil. Podľa neho by mu prezidentka s radosťou doručila o zániku funkcie sudcu. Ako ďalej povedal, také rozhodnutie mu neprišlo. „Keby mi prišlo rozhodnutie o zániku funkcie sudcu od Zuzany Čaputovej automaticky to dám na ústavný súd a ten súdny spor Čaputová nemôže vyhrať so mnou ani na Islande.“
Štefan Harabin

Zomrel Brian Dennehy


Zomrel Brian Dennehy



Vo veku 81 rokov zomrel americký filmový a divadelný herec Brian Dennehy. Podľa agentúry AP skonal v stredu prirodzenou smrťou vo svojom dome v štáte Connecticut. Bol všeobecne považovaný za všestranného herca schopného bravúrne stvárniť kladné i záporné postavy.
Dennehy vstúpil koncom 50. rokov do námornej pechoty a istý čas slúžil na japonskom ostrove Okinawa. Neskôr pracoval ako burzový maklér v New Yorku, napokon sa dal na herectvo a presťahoval sa do Los Angeles.
Hereckú kariéru odštartoval v 70. rokoch hosťovaním v televíznych seriáloch Kojak, M.A.S.H. či Dallas, začiatkom nasledujúceho desaťročia sa viackrát objavil v seriáli Dynasty. Postupne sa uplatňoval aj na striebornom plátne, a to v dramatických i komediálnych filmoch, pričom účinkoval po boku mnohých svetových hviezd.
Pamätné úlohy stvárnil vo filmoch Rambo (1982), Split Image (1982), Park Gorkého (1983), Silverado (1985), Zámotok (1985), Smrtiace triky (1986), Bestseller (1987), Podozrenie (1990), Chyťte vraha (1992), Tommy Boy (1995), Rómeo a Júlia (1996), Oprávnené vraždy (2008), Tri dni k slobode (2010) alebo Čajka (2018).
Dennehy si v zrelšom veku získal uznanie kritiky ako divadelník na Broadwayi v hrách od Williama Shakespeara, Antona Čechova, Eugena O'Neilla a Arthura Millera. Bol držiteľom jedného Zlatého glóbusu, dvoch cien Tony a šesťkrát ho nominovali na ocenenie Emmy. V roku 2010 ho uviedli do American Theater Hall of Fame.

Copyright © TASR 2020