17. 4. 2020

FM frekvencia Rádia Patria sa presunula z Dunajskej Stredy do Šamorína

FM frekvencia Rádia Patria sa presunula 

z Dunajskej Stredy do Šamorína
 
Poslucháči Rádia Patria, ktorí sa pravidelne presúvajú medzi Bratislavou a Dunajskou Stredou, môžu svoje obľúbené vysielanie počúvať bez prerušovania a prelaďovania. Stalo sa tak vďaka presunu FM frekvencie Rádia Patria 91,4 MHz z Dunajskej Stredy do Šamorína. 


Jej presun bol možný vďaka rozvysielaniu frekvencie Nové Zámky 98,7 MHz s vyžiareným výkonom 500 W, ktorú Rada pre vysielanie a retransmisiu pridelila RTVS vo vlaňajšom jarnom výberovom konaní a následne na jeseň úspešne spustila.
Presunom dunajskostredskej frekvencie 91,4 MHz do Šamorína sa vytvorilo súvislé pokrytie programovou službou RTVS Rádia Patria na trase Bratislava–Šamorín–Dunajská Streda–Nové Zámky. Poslucháči Rádia Patria v Dunajskej Strede o rozhlasový signál neprišli – jeho program si naladia na frekvencii 98,7 MHz. Ďalšiu možnosť kvalitného príjmu nielen Patrie, ale aj ďalších programových služieb Slovenského rozhlasu v Dunajskej Strede zabezpečuje RTVS prostredníctvom digitálnej terestrickej distribúcie DAB na kanáli 12C.
Terestrické pokrytie Patrie okrem strednovlnných a digitálnych vysielačov tvorí tiež desať VKV vysielačov: FM Bratislava, FM Senec, FM Lučenec, FM Modrý Kameň, FM Rožňava, FM Šamorín, FM Štúrovo, FM Nové Zámky, FM Trebišov a FM Plešivec.